Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyóni Gábor

2 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
https://nepibaloldal.hu/   (2012-   )   Ezen a blogon kb. 120 írás jelent meg 2012 és 2020 között. Ezek most egy kivételével a nepibaloldal.hu oldalion olvashatók. Az egyetlen írás, amit meghagytam itt, a 2016-ból származó A Tanácsköztársaság és a magyar értelmiség. Ennek oka, hogy ezt azóta…..
Mandiner blog A szájhősök 2017.03.15 08:51:00
Petőfi Sándor: A szájhősök   Meddig tart ez őrült hangzavar még?Meddig bőgtök még a hon nevében?Kinek a hon mindig ajkain van,Nincsen annak, soha sincs szivében!Mit használtok kofanyelvetekkel?Évrül-évre folyvást tart a zaj,És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?Nincs-e még meg minden régi baj?..
Gyóni Gábor 2017.03.15 17:13:09
1919. március 20-án Károlyi Mihály köztársasági elnök, miután a kegyetlen Vyx-jegyzék átvétele után nem vállalta Magyarország fegyveres védelmét, átjátszotta a hatalmat a szociáldemokrata-kommunista társaságnak, másnap pedig megalakult a Magyarországi Tanácsköztársaság (Károlyi időtől függően…..
(Vendégszerzőnk, Hegyi Gyula írása) Hóman Bálintnak szobrot akarnak állítani Székesfehérváron. A szoborállítók szavakban Hóman elévülhetetlen tudományos érdemeire…..
1989 októbere a köztársaság kikiáltásával a rendszerváltás legsűrűbb időszaka volt, most 25 éve. De mi volt a rendszerváltás? Mi történt velünk akkor és azóta? Erről kérdeztünk magyar véleményformálókat, publicistákat Velünk élő rendszerváltás…..
Gyóni Gábor 2014.10.20 10:44:40
"Ezért a Kádár-korszak (a szociális biztonság, „biztos megélhetés”, teljes foglalkoztatás, egyenletes technikai és fogyasztási fejlődés, háborítatlan magánélet, bőséges – és plurális! – kulturális kínálat és í. t.) iránti „nosztalgia” nem azt jelenti, amit róla a konzervatívok és a liberálisok képzelnek. Nem a szolgalelkűség, nem az „antidemokratikus” lelkület. Hanem éppen az, amit mint „polgárit” hiányolnak Magyarországon a szabadelvű írástudók. (És föltűnhetett volna nekik, hogy a Kádár-kor volt a magyarországi klasszikus, „polgári” modernség aranykora, egyedülálló kulturális virágzással, amely minőségében fölülmúlja a kiegyezés és a [múltkori] századforduló teljesítményét."

EGYETÉRTEK.
Az 1980-as ÉVEKBEN KÖZELEBB ÁLLTUNK a NYUGATHOZ, MINT MOST. NEM SZERVEZETILEG, HANEM MENTÁLISAN. Most szervezetileg a Nyugat részei vagyunk, de távolabb állunk tőle, mint 1985-ben,
"Ami kijön a szájból, az a szívből származik"

"soha nem voltunk olyan közel a Nyugathoz, mint éppen a ’80-as években. Nem anyagi-jóléti értelemben (akkor a ’70-es éveket kellett volna példaként felhoznom, hiszen a ’80-as években már Magyarország kezdett leszakadni a Nyugattól, ami lényegében ma is tartó folyamat), hanem mentálisan.
Az emberek hittek a Nyugatban és rá akartak hasonlítani. A Nyugat mágnesként vonzott. Persze mi ezt nem ideologizáltuk meg gyerekként, de ezért játszottunk éppen „Csillagok háborújásdit”, ezért építettek, akik tehették (akkoriban sokan tehették) olyan családi házakat, mint amilyenek a nyugati filmekben vagy személyes nyugati útjaikon láttak, ezért próbálták átalakítani egy alföldi kisváros belvárosát – lényegében „tájidegen” módon – bajor-osztrák mintára."

"A Kádár-rendszerben kialakult egalitárius-„jóléti”-„középosztályi” társadalom „szerkezetileg” sokkal jobban hasonlított a Nyugathoz, mint a ’90-es évek nyomorba taszított, szétszakadó, de a felső-középosztály számára a felemelkedést (az igazi nyugati jólétet) lehetővé tévő közege. A ’90-es évek az öntudatos, a mindennapi életben a jogaival élő (alkalmasint gyárigazgatókat leváltó), művelt (a Kádár-korban a „prolik” jelentős része is az olcsó könyvtár szépirodalmi műveit olvasta, olyan könyveket, melyeket ma az egyetemisták se vesznek a kezükbe, a könyvespolcnak akkortájt még státuszszimbólum értéke volt) „kádári kisemberből” megalázott bérrabszolgákat tettek. Az, hogy ez bekövetkezett, abban jelentős szerepet játszott a ’90-es években újraszülető hagyományos magyar - a nemesi szemléletből táplálkozó – elit-mentalitás, amely jobbágyként és alsóbbrendű emberként kezeli a munkavállalókat."

nepibaloldal.blog.hu/2012/07/04/azok_a_80-as_evek_574
Gyóni Gábor 2014.10.20 11:46:28
@látens liberális:
Egyetértek, de ahogy mondod, a hatvanas-hetvenes, sőt, még az ötvenes évek kultúrája is izgalmas volt.
Micsoda magyar filmek készültek az ötvenes években! Bakaruhában, Föltámadott a tenger, Melyiket a kilenc közül, Hannibál tanár úr stb.
Micsoda PASSZIONARITÁS volt akkor az emberekben.

1990 után nem több lett a SZABADSÁG, hanem kevesebb.
Szerencs cukorgyárának hűlt helye 1989 októbere a köztársaság kikiáltásával a rendszerváltás legsűrűbb időszaka volt, most 25 éve. De mi volt a rendszerváltás? Mi történt velünk akkor és azóta? Erről kérdeztünk magyar véleményformálókat, publicistákat Velünk élő…..
Mandiner blog Ki a paraszt? 2014.08.19 07:01:00
Vendégszerzőnk, Kardos Gábor filozófus írása. Fotó: Fortepan. Az urbanizációt hosszú ideje a fejlődés netovábbjának tartják, az ipari forradalom óta a modernizáció szinonimája lett, viszont a mai globális válság szépen megmutatja, hogy nem csak ökológiailag, de…..
Gyóni Gábor 2014.08.19 10:20:42
@aristo: én is ezt mondom. A tulajdonos paraszt és a nincstelen cseléd két külön világ.
És a magyar nép többsége a nincstelen cselédekhez tartozott. A tulajdonos parasztok jelentős része sváb volt Bácskában, Bánátban, Baranyában, Tolnában. Voltak magyar parasztok is, főleg a Nyugat-Dunántúlon, a városok parasztpolgársága, a tanyákon élő "farmerek", de az etnikai magyar nép többsége cseléd-agrárproletár volt, akiket a kommunisták emeltek föl.
Én nem azt mondom, kedvesem, hogy amíg az apjuk vigyázott ezekre az átkozottakra, jobb volt nekik, dehogy. Tudod jól, hogy eszem ágában sincs védeni egy ilyen erőszakos embert. Csak hát…Csak hát mégis az van, hogy amióta elment, nincs, aki ezekre figyeljen. Csavarognak mindenfelé,…..
Mandiner blog A népi marxizmusról 2013.08.16 07:01:00
„A vallás, család, állam, jogrend erkölcs, tudomány és művészet stb. csak a termelés sajátos módjai, s annak általános törvénye érvényes rájuk... a világtörténelem nem más, ... mint az ember termelése emberi munka révén.” (Marx: Gazdasági-filozófiai kéziratok) Kr. e…..
Gyóni Gábor 2013.08.16 13:23:51
Lehet-e brilliáns az unortodoxia? Legutóbb a cseh baloldaltól hallhattunk arról, hogy hatalomra kerülésük esetén szívesen követnék a Matolcsy-féle gazdaságpolitikát. Ennek nyomán körbetekintettünk Kelet-Közép-Európában, ahol úgy tűnik, többen is az Orbán Viktor által…..
Gyóni Gábor 2013.02.19 10:11:10
@Vhailor:
No igen, más kérdés, hogy Orbán "putyinista" politikája alapvetően sikertelen, hiszen itt nem lesz 10 éven keresztül évi 7 %-os növekedés, évente 10 %-os reálbéremelkedés, itt nincs olaj, nekünk nincs Szibériánk

Viszont a PÁRT szempontjából sikeres Orbán "puytinista" hatalomgyakorlása. Más kérdés, hogy az ország bele fog rokkanni, dehát ez úgy tűnik, a politikai elitnek másodrangú tényező
„A statisztikák szerint e nemzedék negyedének meg kellett volna halnia” – mondja Szergej Mirosnyicsenko orosz rendező a Kossuth Rádiónak adott rövid interjújában az utolsó szovjet nemzedékről, amelyről dokumentumfilmet forgatott. A felmérések szerint a drog- és az…..
Micsoda? Rendszerkritikus zsenge lánykákat vet börtönbe Putyin rendszere? – horgadhattak fel sokan nemrégiben, amikor a világ körül elterjedt a Pussy Riot punkbanda akciójának és az azt követő bírósági eljárásnak, majd az ítéletnek a híre. Sokan megrekedtek az első…..
Gyóni Gábor 2012.08.21 18:34:29
@Grabb:
" Ne haragudj, de neked van valami halvány fogalmad egyáltalán arról, hogy a Szovjetunióban mit műveltek a kommunisták az Orthodox Egyházzal? Van fogalmad róla, hogy hány újvértanúja és hivallója van az Orosz Egyháznak, akiket a kommunizmus alatt öltek vagy kínoztak meg, tettek tönkre, nyomorékká a hitük miatt"

Talán éppen itt van a kutya elásva. Hogy a kommunizmus idején megsemmisitették az egyházat, az egész egyházszervezetet.
Az egyház a kommunizmus idején lényegében a KGB fedőszerveként tevékenykedett. A mostani egyházi vezetők is a feltételezések szerint KGB ügynökök voltak, vagy ma is azok. Attól, hogy papi csuhát húztak fel, a gondolkodásuk még nem változott

oroszvilag.hu/?t1=oroszorszag_hirei&hid=3450
Gyóni Gábor 2012.08.21 19:14:27
@Grabb:

Egyetértek. Mindig az ember fontos, nem a jelképek.
Azok, akik most hőzöngve követelték ezeknek az amúgy hülye 3,24csáknak az autodaféját, ugyanezeknek a szellemi rokonaik csapkodták ököllel az asztalt pár évtizede Brodszkij, Paszternák, Szolzsenyicin, Szaharov pellengérre állitását követelve.

A kérdésnek persze van egy másik oldala is.
Vajon a BOLSEVIKOK mennyit örököltek az orosz ortodox egyház dogamtikus mentalitásából?
Gondolj Tolsztoj kiátkozására.
Hiszen az Orosz Pravoszláv EGyház kiátkozta Tolsztojt! Egy Tolsztojt!
Az első orosz forradalmárok az egyházból jöttek
Az RTL Klub különösebb meglepetések nélkül, kissé giccses felhajtással jelentette be őszi műsorait, és mutatott belőlük részleteket. Mármint azokból, amik már el is készültek, illetve amikről sikerült elindítani a bejátszást. A Dallas visszatérésére hangolt…..
Most kívánhat csak igazán szebb jövőt magának a Jobbik: a radikális párt az elmúlt hónapokban elkövetett egy súlyos politikai hibát: elkezdett csak saját magával foglalkozni, a kisebb-nagyobb potentátok pedig sorra teregetik ki a szennyest egymás szavahihetőségéről,…..