Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gily0607

0 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A székesfehérvári 17-es honvédek a második isonzói csatában Az 1915. július 18-a és augusztus 10-e között lezajlott második isonzói csata egyvalamiben biztosan különbözött a másik tizenegytől: ez volt az egyetlen, amikor a védekező Monarchia csapatainak nagyobb vesztesége…..
A magyar köztudatban a Doberdó neve a földi pokol szinonimájaként is él. Milyen volt ez a táj a harcok kezdete előtt? Írásunkban az itt harcoló magyar katonák által leginkább emlegetett, a fennsík kulcspontjának számító Monte San Michele magaslat és az alatta fekvő San Martino…..
Ma ismét Kajon Árpád által beküldött képeket láthatjátok, amikhez személyes kutatómunkája által felderített részletes képaláírások tartoznak. Tudjátok mi volt például a "menázsi faszolása"? Ebből az összeállításból ezt is megtudhatjuk. Magyar katonákkal emlékezzünk a 101 éve kitört Nagy…..
Különbüző autós blogokon, fórumokon gyakran találkozok azzal a helyzettel, amikor a 60-as, 70-es években gyárott tipikus csehszlovák teherautóról nem sikerül eldönteni, hogy Škoda-e vagy Liaz. Még mielőtt elmerülnénk a helyenként kibogozhatatlan történelemben, leszögezném,…..
Több évvel ezelőtt kitűzött célunk lett, egyik barátommal, hogy minden nyáron bejárjuk a Nagy Háború magashegyi frontszakaszainak egy-egy részét, és végig fényképezzük a még fellelhető nyomokat, emléktáblákat. Így választottuk ki tavaly nyáron a híres Col di Lana (2462 m)…..
Kovács György háborús naplója – 1. rész Új sorozatot kezdünk ma. Az elkövetkezőkben a háborút végigküzdő, s annak mindennapi borzalmait a népi mesemondók nyelvén írt különleges történetekben, s emellett rajzokban, versekben megörökítő Kovács György „öreg honvéd a világ háború harczossa” naplóját…..
gily0607 2014.05.26 16:43:17
Jankó Zsigmond szerelmes levelei a frontról 1999-ben a szlovéniai Szentlászlón egy régi romos házban több mint 400 levélre bukkantak fiatal kutatók és levéltárosok. A levelek önmagukban nem lettek volna különösek, ha nem olyan levelekről lett volna szó, amelyeket egy…..
A 20. honvéd gyaloghadosztály harcai a Monte San Gabriele védelmében (1917. szeptember–október) 1917 szeptemberében és októberében az Isonzó mentén az olasz támadások fő célpontja egy 646 méter magas hegy, a Monte San Gabriele volt. A Görztől keletre húzódó magaslat megtartása kulcsfontosságú volt…..
A Nagy Háború kezdete – ahogy Molnár Ferenc megörökítette „Valakinek a töredékes feljegyzései, aki az írott betű háborús szerepei közül azt választotta, hogy a magyar katona emberi dicsőségének történetéhez anyagot segítsen összehordani, négy ország földjéről…..
gily0607 2014.01.12 22:17:03
@PintérTamás: Tamás, valahogy most bóklásztam erre és elolvastam a Móricz novellát. Most már nagyon is értem...
Ha egy első világháborús témákról író blogger elmegy nyaralni, már akaratlanul is Nagy Háborús emlékekbe ütközik. Még Portugáliában is. S ha már rátalált a témára, elkezd olvasgatni. Így aztán, valós és virtuális séták alkalmával hamar össze is gyűlik egy posztra…..
Kókay László szegedi önkéntes doberdói naplója – 30. rész 1916. május 11-én hősünk már a segeti táborban ébred. A doberdói aknaharc után számba veszik a veszteségeket, s elosztják a megmaradt állományt. A túlélés, a pihenő, az ismerősökkel való találkozás örömét…..
gily0607 2013.09.24 14:05:21
A huszárság is derekasan kivette a maga részét a Nagy Háborúból, de nem úgy, ahogyan azt a hadvezetőség elképzelte. A haditechnika fejlődése, és az új harceljárások alkalmazása nyilvánvalóvá tették, hogy a kivont kardú lovasrohamok ideje végleg lejárt. A huszárokat…..
Mühlbeck Károly rajza, Új Idők, 1916.  ..
gily0607 2013.06.28 23:37:39
@hechtgrau: nagyon köszönöm, sok érdekes könyvet találtam, amit el fogok olvasni.
A Doberdó-fennsík egykor honfitársaink által védelmezett kulcsfontosságú települése az elmúlt napokban ismét magyar szótól volt hangos. Magyar hétvége zajlott a karszti faluban, amin magunk is ott jártunk, beszámoló kevés írásban és sok képben.   A szegedi doberdói…..
A székesfehérvári 17-es honvédek 1914 karácsonyának szentestéjét a Kárpátok előterében, a szabad ég alatt ünnepelték. Damó Elemér százados, az alakulat utászparancsnoka élő karácsonyfák között igyekezett meghitt ünnepséget szervezni bajtársainak.   Tavaly…..
A Nagy Háború Katonasirató 2012.11.01 08:01:00
gily0607 2012.11.04 00:47:56
Hogyan vezet az út egy Steyr pisztolytól a varázslatos csengésű bukovinai Kirlibabáig? Tálosi Zoltán szekszárdi olvasónk évtizedes vágya teljesült, amikor szeptemberben ő is eljuthatott a pécsi honvédek harcainak egykori helyszínére. Az ő úti beszámolója…..
Kirilly Edit olvasónk, alapítványunk lelkes önkéntese ez év szeptember elején részt vett a Rózsafi János által kísért, Isonzó menti emlékúton. Élményeit az alábbi úti beszámolóban foglalta össze.   Az úti beszámoló leírása előtt kénytelen vagyok egy kis kitérőt…..
Palló József abban a szerencsés helyzetben van, hogy világháborút megjárt nagyapja még mesélt neki a fronton töltött évekről. Sorait olvasva úgy érezzük: mi is ott ülünk a vasárnapi ebéd után a családi asztalnál és hallgatjuk, ahogy Mihály nagyapa ízes nyelvezettel meséli…..
Egy időben sokat gondolkoztunk és vitatkoztunk azon, hogy indítsunk-e itt a blogon külön rovatot a háborús humorról, és végül arra jutottunk, hogy nem érdemes. Hogy miért nem? Akkor úgy gondoltuk, nem biztos, hogy meg tudnánk tölteni megfelelő tartalommal.   Nehéz és…..
gily0607 2012.09.14 09:26:36
@PollmannFerenc:
én is rettentően megörültem neki, mert 2 (3?) éve még személyesen kellett a mikrofilmet kikérni a Stadtarchivumban. Bár egy nagyon kellemes hely...
www.genteam.at/ - német nyelvű, ha Ferenc a levelezőlistára feliratkozik, a különböző problémákkal kapcsolatban hasznos linkekről is olvashat. Én is itt tudtam meg.
Az Esztergom közelében fekvő Kis Strázsa-hegy környéke napjainkban a Duna-Ipoly Nemzeti Park területe, kedvelt kirándulóhely. 1914-1918 között itt működött az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadifogolytábora.        Orosz hadifoglyok az Esztergom melletti Kenyérmezőn A világháború…..
gily0607 2012.08.24 07:55:34
gily0607 2012.08.24 07:56:37
Dr. Kemény Gyula ezredorvos naplója az olasz frontról – 20. rész A zászlóalj 1915 augusztusának végén újra Doljénál kerül állásba. Ma olvashatunk a szegedi 46-osok vállalkozása során egymást súlyosan megsebesítő, s később a hordágyon egymás mellett fekvő magyar…..
gily0607 2012.07.24 09:51:08
@PintérTamás: Tamás, az iwiw-en sok Jakab vezetéknevű van, akik Nádudvaron laknak...
Ismét egy csoportkép a frontról. Amikor először kézbe vettem, nem is gondoltam, hogy mennyi információ kiderülhet róla. Pedig csak épp egy kicsit keresgéltem…    Az alábbi fotólapot Cservenka Károly, a 24. vadászzászlóalj oberjägere küldte haza az olasz frontról, 1915…..
A Nagy Háború Könyvbemutató 2011.06.24 07:48:00
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a szarvasi Digitális Kalamáris Kiadó tisztelettel meghívja Önt Lengyel Béla altábornagy: Európa forgószelében Visszaemlékezések, tapasztalatok és benyomások egy katona életéből című könyvének bemutatójára. A bemutatót megnyitja:…..
Két éve kezdődött a szlovákiai sztropkói járásban található Velkő (Vel’krop) település melletti katonai temető helyreállítása. A visegrádi alap támogatásával zajló munkálatok legutóbbi fázisában a blog és az alapítványunk képviseletében mi is részt vettünk.   A Duklai-hágó alatt, az Ondavától…..