Regisztráció Blogot indítok
Adatok
naphegyi vince

154 bejegyzést írt és 457 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Liberátor Index - utószavak 2020.07.30 22:01:22
„-Kipihented magad? - Miért? Ezt az országot ki lehet pihenni?” Mire visszatértem a nyaralásból, megszűnt az Index. Gyorsan átolvastam mi történt, bár elég jól értesültem. (Pont ezeken a nyaralásokon szoktam találkozni jelenlegi és volt indexes - amúgy inkább távoli -  ismerőseimmel.) Számomra ez…..
naphegyi vince 2020.09.26 07:39:02
@miért: huh, elszoktam attól, hogy jönnek ide kommentek. De amúgy éppen elővettem a posztom és ez az "egykori munkásőrök" rész pl. kissé pontatlan, mert ott van pl. Jeszenszky Zsolt, meg a Pesti tévé, na ők nem egykori munkásőrök, hanem altrightos hülyegyerekek, Fidesz pénzzel jól kitömött, saját szellemi jelentéktelenségüktől fusztrált, értelmiségi másodosztály. Akiknek önálló szellemi értékek híján marad a pártszolgálat.
naphegyi vince 2020.09.26 07:50:50
@DFK: hát te mekkora fidesz droid vagy. az észlény, aki szerint egy újság nem a tartalomról szól, hanem akkor működik, ha betölti a böngésző.
„A jövő már itt van, csak egyenlőtlenül van elosztva” Már több mint 20 éve, hogy a Közgázon megcsapott a jövőkutatás szele. Én ugyan nem lettem kutató, de a tantárgy és az akkor olvasottak maradandó nyomott hagytak a gondolkodásomon. Azóta az átlagosnál jóval több adag jövővel (még közelebbről:…..
Olvasom a minap az Indexen a headline-t: Orbán: Ha egy konzervatív vezető hibát követ el, másnap reggel megölik  Az emberben egyből felmegy a pumpa, amikor ilyeneket olvas. El is mondom, miért.  Egyrészt, van ez a röhejesen hazug és ismétlődő önsajnáltatás. 10 éve 2/3-ad van és a magyar…..
Egyáltalán kik azok a Lenin fiúk? Mert a kommunizmus végnapjaiba belefagyott Kövér Lászlón kívül a fiatalabb korosztályokból elég kevesen tudják, hogy ez mit jelent. Én se nagyon. Pedig én már nem vagyok fiatal, legfeljebb a már egyáltalán nem fiatal és nem is demokratákhoz képest. Az önmagában…..
A friss irodalmi Nobel-díjas Olga Tokarczuk még Magyari Péter összefoglalóján keresztül is szép beszédet mondott. Nem azért szép, mert teljesen egyetértek azzal, amit mond, sőt kifejezetten vannak ellenvetéseim. Mégis valamiért határozottan az az érzésem, hogy értéke és súlya van a szövegnek. Lehet,…..
A legutóbbi posztban már volt arról szó, hogy az angol nagykövetség dezinformációról szóló pódiumbeszélgetésén Kovács Zoltán megint kiválóan hozta a rá leosztott kormányzati vezértroll szerepét. Ezúttal jobban belemennék annak vizsgálatába, hogy miért is hasonlít nagyon a netes trollok…..
Kovács Zoltán fáradtságos tevékenysége nagyon megihletett: "ha a Fideszt igazmondásra kötelezné egy mesebeli tündér" minisorozat indító darabjának ő lesz a múzsája. Aztán majd meglátjuk, én tudok-e olyan szorgalmas lenni, mint a hatalmas pártállami propaganda gépezet. (Aligha.) Kovács az angol…..
Mert legelőször önmagának hazudik. Illusztrációként egy beszélgetés két jobboldali történésszel nem túl régről. Lássuk ehhez, hogy a magyar jobboldal -- egyéb sikerek híján (miért, hogy az egyetlen jobboldalinak nevezhető és egyúttal vitathatatlanul sikeres kormányzati periódust, a Bethlenét, nem…..
Liberátor Micsoda vasárnap! 2019.10.23 14:16:43
Egy kis szubjektív összefoglaló az önkormányzati választások utáni estéről. Van aki a focimeccseken drukkol, de azért lehetnek jó páran, akik hozzám hasonlóan a választási műsorokra vannak inkább rácuppanva. És 9 év után végre a demokratikus Magyarország hívei örülhettek a választási eredményeknek.…..
Kétségtelen, hogy az összeállt ellenzék polgármesteri szinten kritikus helyen tudta megtaposni a narancsgépezetet, de ez nem ment véráldozat nélkül. Na, nem mintha annyira bánnánk ezt a véráldozatot. Nagyon úgy fest, hogy a NER összeomlásával együtt egy másik konglomerátum is pusztulni fog, ez pedig…..
naphegyi vince 2019.10.22 19:28:20
@Zabalint: az MSZP liberális, jobboldali szárnya az még összességében elég masszívan baloldali, és mitől liberális demokrata egy olyan párt, amit egy bukott miniszterelnök vezet. Liberális demokráciák egyik sajátossága, hogy a politikai bukásoknak következményei vannak. Főleg a megérdemelt bukásoknak. Tehát ne alázzuk már szegény sokat szenvedett magyar liberalizmust azzal, hogy begyurcsányozzuk, meg elkezdjük ilyen posztkomcsisan értelmezni. Maradjunk a nyugati elvárásoknál, pláne ha az előre visz. Lásd még az SZDSZ sok szempontból posztkomcsi jegyeket viselő liberalizmusa.
Kongói Szabadállam 1890-1908 Ez a Rejtő Jenőt idéző cím nem kattintásvadász. A Kongói Szabadállam 1890-re, II. Lipót belga király mesterkedései eredményeképpen jött létre, aki olyan ügyesen játszotta ki a versengó nagyhatalmakat (Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot és Portugáliát)…..
naphegyi vince 2019.09.21 16:18:22
@teéjesenmindegy: Hát azért ez a milliók kiírátsával alapozták meg a jólétüket, ez legalább részben, de lehet hogy nagyobb részt téves. Egy ország jóléte sokkal inkább attól függ, hogy mennyire fejlett termelési módokat, mennyire fejlett kapitalizmust alakít ki, és nem attól hogy mekkora gyarmatbirodalma volt. Erre jó példa a skandináv országok, Németország, Svájc jóléte, ahol nem voltak nagy gyarmatbirodalmak. Belgium se elsődlegesen gyarmatbirodalmának, hanem annak köszönheti nagyobb részt jólétét, hogy a világ egyik legfejletebb régiójában van, és társadalmának, gazdaságának belső szervezettsége, kormányzása fejlett. Persze biztos, hogy a származik vagyon a gyarmatokról, de ez egy rossz gazdaságszerkezetben pár évtized alatt eltűnt volna. Erre példa Spanyolország és Portugália, de akár Oroszország története is. De azért sem könnyű a kettőt elkülöníteni, mert a gyarmatbirodalom kb. 1500-a 2. vh-ig a fejlettség egyik velejárója volt.
naphegyi vince 2019.09.21 16:45:27
@Örömhernyó: A következő érvelési hibát követed el, alig szofisztikáltabban (többek között): "A németek milliókat öltek haláltáborokban, látjátok ilyenek ezek a németek. "
Meg lehet beszélni liberális kapitalizmusról, csak akkor éppenséggel nem egy politikai ideológiáról, meg annak híveiról beszélsz, te meg kevered a kettőt.
naphegyi vince 2019.09.22 17:21:57
@the real fogash: Mennyire igazad van: svájci óra=kannibál óra, mint az köztudott.

Ha egy országban nem volt megfelelő szintű tudományos-technikai fejlődés, akkor nem is tudott gyarmatosítani. Nem barlanglakók gyarmatosítottak. Tehát éppenséggel pont fordított a sorrend, mint ahogy te írod.

Ha a divatos sírás rívásnál tartunk: bizonyos körökben meg amiatt divat sírni, hogy a gonosz EU gyarmatosít minket. De azokban a körökben, el szoktak feledkezni arról is, hogy az EU támogatások Magyarországon írt programok céljaira mennek. Vagyis ha az EU-s pénzek rossz célokra mennek, akkor az elég nagyrészt azért lehet, mert ostoba kormányunk, ostoba módon használja fel az EU-s pénzeket.
Másrészt az EU-s támogatások túlnyomó része magyar cégekhez megy első körben. Legfeljebb utána a magyar cég EU-s gépeket vásárol, de nyilván azért mert ebből tudja fejleszteni és profitábilisabbá tenni a működését. Ez talán baj? A nagy siránkozásban már az is baj, hogy munkahelyeket teremtenek magyaroknak? Aztán ha olyan rosszul fizetnek azok a fránya multik, akkor biztos fegyverrel kényszerítik a munkásokat, hogy náluk dolgozzanak. Amúgy meg a Túlóratörvénnyel ki hozta szarabb helyzetbe a magyar munkásokat?

Ráadásul nem az EU dönt arról sem, hogy stadionokat építünk iskolák helyett. Nem az EU-s gyarmatosítóink döntenek arról sem, hogy az adókönnyítést sportklubok támogatására használjuk és szintén nem oktatási és egészségügyi fejlesztésekre. stb.

És miért is fizet Kongó a Belgiumnak? Az eddigiek alapján vagy nem is fizet, vagy valamit félremagyarázol.
A HVG-ben jelent meg bő egy hónapja Jorgen Randers norvég akadémikussal és klímakutatóval egy interjú. Az interjúnak van egy viszonylag meghökkentő, akár provokatívnak is nevezhető állítása, mely szerint a fejlett országokban inkább az egyetlen gyermeket vállaló anyákat kéne támogatni. A javaslat…..
Neil Armstrong és Buzz Aldrin Holdra lépésének 50. évfordulóján a francia Huffington Post sci-fi írókat kérte, írják le, hogyan látják a világot 50 év múlva. Siléne Edgar: Egy évszázad telt el, amióta Armstrong a Holdra lépett és csaknem 50 év működik az Artemis űrállomás, ahol a Szeleniták, ahogy…..
naphegyi vince 2019.08.05 10:26:11
@A Mester_: Még ez volt a legjobb (hossz és értelmes felvetések) komment.

Magyarország jövőjét nézve nem vagyok ennyire pesszimista. Ennek sok oka van. Pl. ha ez EU bővít, akkor csak szegényebb országokat vehet fel. Bulgária és Románia korruptságban pedig szintén kemény versenytárs.
De természetesen ilyen időtávon az sem kizárt, hogy a hatékonyabb integráció érdekében a legkártékonyabb országokat kirakják vagy kilépésre kényszerítik. És mivel mi jelenleg ezen kártékony országok közé tartozunk (nem egyedüliként), ezért ha nem változtatunk, akkor mi is ott lehetünk a kirakottak/kilépők között.
A fidesz-közeli gondolkodók közül Csák János azok közé tartozik, akikre talán még érdemes odafigyelni. Vele jelent meg bő hónapja egy interjú a 24.hu-n. Az interjúban elsőként a bevándorlás került terítékre, és Csák válaszai kapcsán szépen kijön, hogy könnyen lehet egészen más értelmes…..
A Fidesz felfüggesztése kapcsán fél év után vége újra kinyílt annyira a bicska a zsebemben, hogy virtuális tollat ragadjak. Köszi Viktor, köszi Frédi. Azt ugye régóta tudjuk, hogy a Néppárt nagy átlagban egy ócska kollaboráns bagázs, mert ha a többségük valóban értékalapon politzálna, már rég…..
naphegyi vince 2019.03.21 16:58:31
@eloi: amit írsz, azért az baromira nem válasz a bérkommentelő és troll problémára, sőt kifejezetten csúsztatás. Összekevered az emberi véleményeket a propaganda gépezet kommunikációs termékeivel. Nyilván az előbbit alakítja az utóbbi, de azért messze nem ugyanaz a kettő.

Másrészt a "kurva anyád te zsidóbérenc" véleménynek minősítése az komoly aránytévesztés, és akkor lehet, hogy túl finom voltam. A határt persze gyakran nem ilyen egyszerű meghúzni.
naphegyi vince 2019.03.21 17:22:31
@MAXVAL bircaman közíró: "De mi a valóság?(1) A liberálisok nem tűrik a vitát.(2) Így csak saját magukkal szeretnek "vitázni".(3) S számukra mindenki troll, akinek ellenvéleménye van. (4)"

(1)A valóságot te szeretnéd meghatározni, liberálisok csak ne beszéljenek.
(2) Bezzeg a Fidesz, MTVA-birodalom, az Origo, a "Magyar" Nemzet
(3) lásd fideszes parlamenti öninterpellációk
(4) ugyan már: te sem troll vagy, hanem bérkommentelő

(2)Ugye most sem bírom? Teljesen két vállra fektettél. Kettőnk közül ki próbál bizonyítékot gyűjteni, ki - talán helyesebben mi - az, aki (ami) csak üres paneleket, féligazságokat ismételget tőmondatokban?
naphegyi vince 2019.03.22 00:52:24
@MAXVAL bircaman közíró: újabb panel, nem igazán válasz semelyik felvetésemre, de hát ez felétek gépies és nem intellektuális munka, a végére mindig elfogytok.

Persze a végére rögzíteném az amúgy már elhangzott fontos alapszabályt, ha nem moderálnak ki: kár a hozzád hasonló komment-parazitákra pazarolni az időt és a szót.
A demokráciák több fontos sajátossága van, egyik rendezhetnek szabad választásokat. De a szabad választás, ahol az állampolgárok titkosan szavazhatnak, önmagában nem elég a demokráciához. Emellett arra is szükség van, hogy a választásokon a pártoknak méltányos lehetősége legyen a győzelemre, a…..
naphegyi vince 2018.10.06 10:09:14
@maxval balcán bircaman: "A ballibák nyenye,nyenye" - hát ez elég kifinomult igazság. Csak az hibázik benne, hogy pont úgy néz ki megy troll-komment.
naphegyi vince 2018.10.06 10:18:24
@LebensraumamOsten: Egy fideszes trollal kár beszélgetni, ha nem reagálnátok rá, ki is moderálnám, mert csak pazaroljuk rá az időnk. A blogokat simán lehet beszélgető és gondolkodó-klubként is üzemeltetni, ahonnan a nagyon hülyéket érdemes a színvonal tartása érdemében kidobni.

Ahogy az ávósok és apartcsikok élvezték az 50-es éveket, ennek a rendszernek is megvannak a elvtelen kiszolgálói és haszonélvezői.
naphegyi vince 2018.10.06 10:32:25
@nemecsekerno_007: A nyugattal (nem mondtad ki, de hát ki mással?) "kollaboráns ellenzék" - innen is gratulálok ehhez a klasszikus komcsi korszakból ismerős gondolathoz. Végül is: amilyen a rendszer, olyanok a hívei.
Egy elkésett Infostart Aréna miatt nekem a héten kétszer jött szembe Mráz "ez egy bevett szokás" Ágoston. És végül is annyiban igaza van, hogy ha a politikusok magánrepülőzését beveszik a mélyen tisztelt  - azt ki is kéne érdemelni - magyar választók, akkor ez bevett szokássá válik. Az Aréna…..
Egyre kevésbé Örülünk Vincent felkeltette az érdeklődésem Szalai Zoltán Mandineren megjelent írása iránt. Végül is, nem csalódtam: még napok elteltével is megmosolyogtat a magyar értelmiségnek - legalábbis a jobboldali és konzervatív részének - felkínált szédítő ajánlat: ugorjunk közösen egy…..
naphegyi vince 2018.08.05 22:51:25
@maxval bircaman balcán: félek?? hát legfeljebb attól, h egy hozzád hasonló seggfejjel való beszélgetéssel elbaszom a rövidke életem. Szerinted én miért nem megyek a blogodra kommentelni, miért te tapadsz rám? Illetve nem csak rám, hanem egy rakás másik, veled ellentétben szellemileg értékelhetőt produkálni képes bloggerre?
naphegyi vince 2018.08.05 22:59:27
@Orochimaru: mitől nem a tied a süket duma? amit írsz, egyáltalán nem válasz arra amit én mondtam. így működik egy normális demokrácia nyilvánossága, vagy nem? nem így működik. a féldiktatúrákban vagy információs autokráciákban 444.hu/2018/07/16/az-onkenyuralomhoz-ma-mar-nem-kell-bebortonozni-ezreket-eleg-a-propaganda
még jó hogy az uralkodó párt nyer.

figyu, elgondolkoztál-e már azon, hogy mennyiben vagy képes megérteni, amiről a másik beszél, ír?
naphegyi vince 2018.08.06 09:54:41
@maxval bircaman balcán: mutogatni tanulságul megtartom ezt: igazi trollkommentelőhöz méltó, silány válaszoddal szerintem ismét sikerült szemléltetned saját példádon keresztül, h miről lehet titeket felismerni, és miért is kell kimoderálni, ha értelmes kommentfolyamot szeretnénk látni blogunk alatt
Valaha tudtam blogot írni, mert volt motivációm és időm. A tudtam persze nem azt jelenti, hogy szuper voltam, hanem azt, hogy volt kedvem és működött is az egész a maga módján. Volt egy kisebb-nagyobb olvasó és kommentelő közösségem. Mostanában, immár két gyerekkel időm az már nagyon nincs, de…..
Ezzel az írással csatlakozom a 2018 áprilisi tüntetés sorozathoz. Az Orbán Viktor vezényletével és Fidesz közreműködésével az elmúlt nyolc évben kialakított jobbunista pártállam elcsalta a választásokat. Az ellenzéki szavazók nagy része jogosan frusztrált és dühös. A düh azonban nem elég meg kell…..
naphegyi vince 2018.07.19 23:00:52
@Éhesló: Hogy a cenzúra kontraproduktív-e, az egy másik kérdés. Csakhogy én téged moderállak, és nem pedig cenzúrázlak. Azért mert nyomika vagy és unlak és nem mutatsz itt alul túl jól.
Az állati óidő devon időszaka izgalmas és jelentős periódusa volt az élet fejlődéstörténetének. Ebben a nagyjából 419 millió éve kezdődő, és 359 millió évvel ezelőtt záruló érában alakultak ki azok az élőlények, amelyek leszármazottai között megtalálható az összes ma ismert szárazföldi (és az innen…..
Igazából már harmadik, negyedik, ötödik „Másnap”-ot kezdem. Hajnal van, nem tudok aludni. A vereség után  ez hamar eljött nálam. A nemalvás és a cikázó gondolatok. (Fuff, elég kemény lesz holnap a munkahelyen.) Nem volt totális meglepetés, noha a kétharmad negatív meglepetés. És negatív meglepetés…..
naphegyi vince 2018.04.14 07:09:10
@Éhesló: Miért nem te menekülsz? Úgy érzed ez az ország csak hozzád hasonló félkegyelműek birodalma.

Te írogatsz az én blogomra, szerinted én miért nem írogatok a tiédre?
naphegyi vince 2018.04.16 10:41:36
@Éhesló: Fingod nincs ki vagyok, de simán úgy beszélsz rólam, mintha én lennék a hivatalos ellenzék képviselője. Pedig még az Együttért sem nekem kell felelősséget vállalnom, hiszen nem az én tanácsaimat követte a párt, nem vagyok vezetője a társaságnak. Ha csak az Együttre vonatkoztatom a "ti"-t, már akkor is elválik az "ők" meg az "én". Én azt gondoltam 2017 ősze óta, hogy az Együtt hatalmas késésben van, és már legfeljebb a 3%-os eredményért küzdhet reálisan, és nem az 5%-ért. De ugyanígy reálisnak mondtam volna egy 1,5%-os eredményt is. Karácsony és a Párbeszéd lefalcolásával vált teljesen végelegessé, hogy a 3% is pozitív eredmény lenne. Az is látszott, hogy az ellenzék gyengén működik.

A posztjaim csak számodra sivalkodások, de elárulom, hogy ez engem azért túlzottan nem zavar. Szerinted mennyiben jelentik a roggyantabb szellemi képességű fidesz-imádók írásaim szándékolt célközönségét?
naphegyi vince 2018.04.26 20:16:48
@Éhesló: Még nyomtál ide valami ócskaságot, de felejtsünk el téged, aki szemetet akar enni, az inkább nézzen TV2-t, itt értelmes emberek beszélgetnek
Mindent összevetve jelentősen eltérően ítélem meg Orbán újabb győzelmét, mint a legtöbb ellenzéki: szerintem a kiegyezés óta legtermékenyebb politikai időszakunk elé nézünk a 2022-ig tartó ciklusban. Utoljára az 1825-1868-as időszakban formálódott át a magyar politikai kultúra úgy, hogy az a…..
naphegyi vince 2018.04.16 01:18:26
Egyetértek az írással. Saját magam messianisztikus stílusában így fogalmaztam meg. Szoktam - már ha időm engedi - jóval racionálisabb nyelven is írni, de ez kissé látomásosra sikeredett: liberator.blog.hu/2018/04/13/masnap_mdma_magyarorszag_ahol_az_isteneink_szuletnek

Szerintem mindkét írásban közös, hogy nyilván nagyon eltérő stílusuk ellenére profetikus írások is egyben, bennük politikai jövendöléseket, és víziókat fogalmazunk meg.
naphegyi vince 2018.04.16 01:20:53
x
naphegyi vince 2018.04.16 16:43:11
@HaFr: Az biztos, hogy prófétákra is szükség van.
Az persze nem biztos, hogy pont ránk. De még az sem lehetetlen, hogy ránk. Hiszen relatív kicsi ország vagyunk, korlátos számú potenciális és alkalmas érdeklődővel.

Szintén szükség lenne tehetséges pártvezetőkre és politikusra is. Az megint biztos, hogy kifejezetten szerencsés, ha politikusoknak is vannak vízióik. Aki képes ezen felül még eszméket is megjeleníteni, az potenciálisan sokkal nagyobb társadalmi hatás elérésére is képes, másrészt ez már kifejezetten kivételes képesség.
Mert a régi baloldalra nem érdemes, ők nem hoznak valódi változást, hiszen nem a 2010 előtti világhoz való visszatérés a cél. Emellett az is fontos, hogy egy valódi demokráciában kell, hogy következménye legyen a dilettáns politikának, az ország gazdasági megroppantásának, a korábbi időszakra is…..
naphegyi vince 2018.04.07 23:12:11
@DFK: téged már ki kéne moderálni, annyira kibaszottul sötét vagy. de inkább meghagyom hadd rémüldözzön, röhögjön, sírjon rajtad ki-ki vérmérséklete szerint.
naphegyi vince 2018.04.14 07:04:49
@Éhesló: Mi is magyarok vagyunk, te félkegyelmű. Csak igazi feketeöves gyökerek gondolják azt, hogy aki más véleményen van annak pusztulnia kell. Ha mi is magyarok vagyunk és te a pusztulásunkról beszélsz, akkor kettőnk közül ki a magyargyűlölő, te szerencsétlen? Még akkor is szánnivaló, amit csinálsz, ha tudom, hogy amikor takarékra áll benned a vérfideszes agyhalott, akkor talán azt gondolod, hogy igazából meghalnunk sem kéne, elég ha kivándorlunk, soha nem merünk megszólalni.

Most szólok, hogy a blogom kommentfolyama, nem szellemi nyomorékok homokozójaként funkcionál, nyugodtan elhúzhatsz máshová kiélni sekélyes verbális perverzióidat. Még egy ilyen selejtes gyűlölet-komment, és ki foglak innen hajítani. Szedd össze magad, és próbáld meg bebizonyítani, hogy nem csak arra vagy alkalmas, hogy rémisztő példaként mutogassalak.

És akkor még egész türelmes és szájbarágós voltam.
naphegyi vince 2018.04.14 10:25:02
@Éhesló: Bevallom, tévedtem. Neked nincsenek jobb pillanataid.