Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szakoktato

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
autózz! Az előzés veszélyei 2012.01.04 07:58:00
Az előzés nem kötelező, de nagyon utálom azt a jelenséget, amiről babel is ír. Mennek az úton és addig nem jut eszükbe gyorsan menni, amíg valaki utol nem éri őket és meg akarja előzni, és a gázra lépnek. Baleseteknél a legtöbbször kihozzák az előzést végrehajtót…..
szakoktato 2012.01.04 22:13:23
@mrzigi: és @metal: ide a 34.§(6)-ot tudom írni:
Az előzés végrehajtását a sebesség fokozásával, balra húzódással vagy más módon akadályozni nem szabad.
Ennyi van leírva, a többit az oktatók saját belátásuk szerint tudják oktatni: vagyunk páran, akik - szükség esetén - lassítással is segíttetjük az előzés befejezését. (t.i. ez kell az együttműködő közlekedési partnerek képzéséhez)
szakoktato 2012.01.04 23:38:17
@mrzigi: nincs közöttünk vita. Mindössze idéztem a jelenleg hatályos szabályt, és nekünk "hozott anyag"- ból kell dolgoznunk. A KRESZ teljes szövege nem túl hosszú, hamarabb fel tudnám olvasni, mint egy elméleti képzés (28 óra). Ezért nem felovasással telik a foglalkozás, sokkal inkább a szabályok értelmezésével és magyarázatával. Bár nincs az írott szövegben, most jogsit szerzett volt tanulók is felmondják Neked a "...szükség esetén lassítással..." szöveget.
Az elméleti képzésnek nem a sikeres teszt-vizsga a végső célja, ez csak egy eszköz a gyakorlati képzéshez. A cél a vezetési tudás megszerzése.
szakoktato 2012.01.05 01:05:19
@mrzigi: hiába keresnek kibúvót, ahol nincs. A szabálysértési előadónak, vagy súlyosabb esetben a bírónak bizony van mozgástere az ítélethozatlkor. Mérlegelhetik, hogy józan ésszel mit kellett, vagy lehetett volna tenni. Aztán ítélet, és nincs kibúvó! A híradóból látja a többi kugli, és tanulhat belőle.(sok reményt nem fűzök hozzá, sry)
autózz! Jobbkezes vagy nem? 2012.01.02 11:29:00
Többször szerepeltek itt a blogon is olyan helyszínek, ahol nincs elsőbbséget szabályozó tábla, mégis valami miatt sokak számára nem egyértelmű, hogy jobbkéz-szabály érvényes-e. Ez leginkább a bevásárlóközpontok parkolóiban jellemző, de akadhatnak lakótelepi kis utcák, mint…..
szakoktato 2012.01.04 02:45:50
BÚÉK mindenkinek!

Fogalom tisztázása végett: útkereszteződés: két vagy több útnak azonos szintben történő kereszteződése.
Értelmezés: ha a járművek találkozhatnak egymással, az útkereszteződés. Mindegy, hogy rámpáról, vagy nem.
A parkoló nem keverendő össze olyan kis utcákkal (zsákutcákkal), amikben autók parkolnak. Attól az még utca.

A fenti képeken jobbkéz-szabály alapján dől el az áthaladás sorrendje. Az övezet vége tábla vonalától nincs a 20-as seb.korlátozás, az utak egyenrangúvá válnak.

@logikaibukfenc: a 15.1-es felvetéshez: ezt nem a kereszteződéshez érkező jármű vezetőjének kell mérlegelni. (nem is tudná) Nem lehet menet közben azt nézegetni, milyen széles a keresztező út a másikhoz képest, közbe figyelni a táblákat, forgalmat... Ezt a forgalom-szervezés hivatott elvégezni, és ha nem tesznek ki elsőbbséget szabályozó táblákat, a kereszteződés egyenrangú lesz.

@''autónepper.'': eddig szerencséd volt, én vágtam oldalba kocsit (nem az oktatójárművel, nyilván...), aki nem törődött vele, hogy mi az elsőbbségi helyzet. Nemhogy nem perelt, hanem örült, hogy én nem tettem, mivel a károsult én voltam, ő meg csak 1 elkövető. Hozzá kell tennem, TUDOM hogy a KRESZ úgy fogalmaz, hogy a mások által előidézett veszélyhelyzeteket -lehetőséghez képest- mindenki köteles megpróbálni elhárítani, de elkövetőként próbáld bebizonyítani, hogy nem tettem meg. (nem fog sikerülni)