Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Barnigear

0 bejegyzést írt és 1110 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Barnigear 2017.10.04 18:30:37
@durczás:

Én ezt olvastam, aztán vagy így van vagy nem. Elég régen történt már, szóval simán lehet hogy mondjuk a korai másolatok nem nyers anyagra lettek nyomva.
Azon egy pillanatig nem lepődök meg hogy a cég tevékenységének nem lettek jogi következményei, elvégre ők csak a textilipar orosz belföldi turistái.

Az egy dolog hogy (a másolatokat) más és más anyagra nyomták, az a lényeg hogy a nyomott oldalon a színek mennyire megeggyezőek a különböző nyomtatások között, ha az alap színe eltérő.

@joni firpo:

M05 forest - Jagel összehasonítás:
rus.mil.pl/forum/uploads/sprzet_tactic-9_m047-01/fin-m05_yeger_twill_fabric.jpg

(fórum link: www.red-alliance.net/forum/index.php?topic=26942.50)

Nekem úgy tűnik hogy a formák tekintetében "ez egy az egyben" másolat, persze ez nem a minta egészét mutatja, és abban ettől még lehetnek eltérések.
Nem hinném hogy pepecseltek a minta átszerkesztésével, hanem valahogy egészben nyúlták le (nyomó hengereket, vagy akár a terveket).

-Arid:
Én is így értettem végül is, csak aztán mégsem ezt írtam: száraz, de nem növénytelen.
A semi arid kifejezés lehet hogy parasztvakítás, de én azért el tudnék mögé képzelni egy értelmes vagy az arid és a sivatag közötti átmenetet. Nem tudom melyikre utal a minták esetében.
A marketingben amúgy minden parasztvakítás, még ami egyéként igaz az is.

-M05, melyik volt előbb?:
Tartom a korábbi állításomat, ugyanis nem azt írtam hogy mindenképpen egy WL funkciójú mintának kell előbb lennie, hanem hogy a bonyolultabból származtatható az egyszerűbb (az egyszerűbbe átkerült formák megváltoztatása nélkül), és az M05 sivatagi egyszerűbb az M05 forestnél / M05 frostnál.
Idézem:
"Szóval én azt mondom hogy a bonyolultabb, több színrétegből és így több formából álló mintának kellett előbb lennie, és aztán az egyszerűbbnek.
Lehet hogy előbb egy 4 színű sivatagi lett tervezve, és végül abból egy leegyszerüsített került gyártásra és rendszeresítésre, míg a forest és a frost verzióban más színekkel valamennyi színréteg szerepel de ezeket csak később tervezték és rendszeresítették."

"Természetesen a Camopedián is sok hiányos adat, elvarratlan szál, ne adj Isten téves infó olvasható, de amikor ilyen határozottan állítanak valamit, azt aligha az ujjukból szopják." - ilyenkor lép színre a forráskritika. Én ránézek a mintákra és azt mondom hogy azok alapján ez nem így történt. Nincs szándékomban kétségbe vonni a camopedia készítőinek vagy akár a forrásnak a jóhiszeműségét.
 ..
Barnigear 2017.09.26 20:18:38
@estván:
Világos, de azért elméletileg lehetne ilyen játékokat csinálni, HA a játékosoknak lenne elég gyakorlata és képzettsége, ha elég összeszokottak lennének, ha alap lenne az olajozottan működő rádió kommunikáció.
Az eltérő fejviselettel meg aztán végképp elválnának az oldalak, hiába világos mindkét minta, de ez csak elmélet.

Az én csapatomban most a ruszki cuccok mennek nagyon, és próbálom terelgetni őket hogy ne adják már el a meglévő flecktarn meg egyéb atlanti ruhákat, mert többet ér az ha másik oldalra is be lehet férni mint a baksis amit kapna érte. Eddig sajnos kevés sikerrel.
Barnigear 2017.09.27 00:03:54
@gyula0910:

Nézd Gyuszikám, ha segíteni akarok neked, akkor azt mondom hogy ha játszani akarsz, a Dunántúlon biztos találsz magadnak elég játékot ahol a ruhatárad bármelyik darabját használhatod. Csak meg kell keresned. Nekem sincs MC-m. Vegetato, Däntarn, 3des col, Advantage szerelésem van, de játszottam már CCE zubbonyban is.
Szóval ha nekem sikerült, akkor neked is sikerülhet.
Ugyanakkor minden sértő szándék nélkül mondom hogy megértsd: sokan vannak akiktől tanulhatok airsoft ügyben, és sokan közülük jóval fiatalabbak nálam, de te nem vagy közöttük.
Barnigear 2017.06.03 18:33:25
joni firpo 2017.05.25. 12:52:28
"A valaha volt legviccesebb choco chip klón"
Az attól függ. Szerintem érdemes megnézni ezt a videót, mert lehet hogy más véleményre jutsz.
www.youtube.com/watch?v=34L4hqDrBvo

Jeffrey Spender 2017.06.02. 22:55:32
Miért nincs az amerikaiaknak 6 color desert, és miért van a spanyoloknak sok másikkal együtt?

A camopedián találhatóakat kiegészítve:
A 6 col des egy nagyon régi design, tehát egyben kezdetleges is, és le is szerepelt az öböl háborúban, mint overall desert camouflage, ezért már akkor megjelent a 3col des. Az öbölháború után átadták a 6 col des mintát a szaudiaknak, és ezek szerint a spanyoloknak is. Ugyan ez lett a DPM 4 színű sivatagi verziójával is, amit már a háború időszaka alatt felváltottak a 2 színűvel, mert a környéken már sokan használták.

A spanyoloknak mindig is sokféle mintájuk volt egyszerre (szintén lásd: camopedia), és az új sivatagi mintájuk is csak egy gyors adoptálása az MC design néhány elemének.
Náluk szerintem egységenként vannak saját minták, és nem törekednek egységes mintázatokra, vagy valami ilyesmi lehet az ok.

Gyula vs Kullancs1983:

Lelőttek egy F117-est valahogy. Először azt mondták hogy technikailag oldották meg a problémát (én is így emlékszem), aztán meg -ahogy a szerb riportban is hallható- letagadták ezt (ez nekem újdonság). Én speciel egy olyan riportot láttam, ahol arról volt szó, hogy volt technikai változtatás, vagy trükk, és a háború után a "feltalálónál" többen is érdeklődtek és próbálták tőle megtudni, megvenni (jó sok pénzért), de ő mégsem "adta el".
Ha tényleg van találmánya, de nem akarta eladni, akkor szerintem elege lett a hírnévből, és ez volt a legegyszerűbb megoldás.
De az is lehet hogy nem a találmány a titok hanem valami más (amit ugyanúgy védeni kell), amihez a találmány csak fedősztori.
Igazából 2 dolog van ami szerintem hibádzik erősen: az egyik, hogy 10 éven át tanulmányozta a lopakodót, aminek alapján kitalált valamit. Ugyan mit tanulmányozott, amikor semmi lényegeset nem lehetett róla tudni? Illetve (emlékeim szerint) azt nem említette, hogy az oroszok is érdeklődtek volna a találmánya után, csak nyugatiakról, meg talán egy japánról volt szó. Pedig az oroszokat egy ilyen találmány biztos mindenkinél jobban érdekelte volna.
Hasonlóan érdekes, hogy Apache helikopterek zuhantak le a hadműveletek során, és ekkor derült ki, hogy nem alkalmasak éjszakai bevetésre (vagy valami ilyesmi), és többet nem is próbálkoztak ilyesmivel. Hogy a fenébe lehet, hogy egy ilyen alapvető hiányosság csak ott és akkor derült ki?
Barnigear 2017.06.05 14:43:50
@gyula0910:
Én a cikkben sehol nem látom a lokátorral való befogás módszerének leírását, pontosabban a technikai módosításét. nem is volna sok értelme cikkben elkotyogni, ha olyan sokáig titkolta.
Azt látom, hogy az emlékeimtől eltérően, amik TV műsorból vannak, itt nem a technológiai ötlet, hanem a harceljárás, meg a roncs egy darabja után érdeklődtek.
Pedig az lenne a nagyobb süti, ha olyan létezik.
Persze lehet hogy csak egy módszer létezett, aminek az eredményeként adódott egy "lucky shot".
Magyarán kézzelfogható bizonyítékként csak a mítosz létezik.
Inkább csak erre akartam felhívni a figyelmet, minthogy elegendő információ hiányában terméketlen vitába bocsátkozzak.

Inkább azt kérdezném tőled, hogy mit szólsz a Györkösféle társaság és a GRU kooperációjáról?
Barnigear 2017.06.06 23:02:32
@joni firpo:

Ez is sivatagi eredetileg, ugye ez vitán felül áll:
file1.npage.de/003632/13/bilder/collection_373.jpg
i38.servimg.com/u/f38/11/28/71/91/hollan11.jpg
Az egész mintatervezés nyilván humbug azoknak, akik nem konyítanak hozzá, ebben nyilván egyetértünk.
----
A kétféle 6 des col-ból nekem is van, tehát ismerős a különbség, de mindkettő amerikai. A korábbi a kisebb formákból álló, nyilván azt vették át a spanyolok az ERDL-el együtt, ami a '80-as évek elején még gyakoribban volt látható a WL-nél.
Barnigear 2017.04.22 22:15:37
@Tom Sinner:
Á, én is csak vergődöm egyik öltéstől a másikig.
Barnigear 2017.04.17 23:29:53
@dudi01:
Az elég nagy baj.
És mikor fog kinőni az eszük? Ha majd a kiképzésen elakadt nadrággal fulladoznak egy mocskos vízzel teli csatornában?
Eizenstein óta minden mozgókép azért van, hogy meg is értsék. Nem kellene lebecsülni a nézőket.
Combat Gear Blog P1G-TAC 2017.03.16 06:00:00
Barnigear 2017.03.20 21:47:34
Lézervágáshoz:

A cordura erőssége a szálak összetételében, sűrűségében és az anyag szövésében van. Ugyan az az anyag szálba sodorva és szőve erősebb (és fajlagosan könnyebb), mint összeolvasztva, ez nem is kétséges.

Egy réteg 500-as cordura, tök mindegy hogy mivel van kivágva, sosem fog olyan erősebben tartani, mint egy 2,5cm-es molle gurtni (akármelyik fajta szövésű molle gurtnit nézzünk is). De még az ezresnél is. De ha varrott molléról van szó, ott sem a gurtni, hanem a gurtni mögött átvarrt cordura felület a gyenge pont.

A mollét (jól) felvarrni biztos hogy több szaktudást és tapasztalatot követel, mint a lézervágott felület elkészítése, ami csak egy programozható vágórobotot, meg egy megfelelő méretezésű vektoros file-t, mint mondjuk a himzőgépeknél. A szaktudással és tapasztalattal rendelkező élő munkaerő sokkalta drágább, mint a robot technológia alkalmazása, míg a lézervágott holmi gyorsabban elkészül.

Kérdés, hogy a lézervágott molle felületekhez melyik anyag az ideális. Egy réteg 500-as, vagy 1000-es cordura, amit aztán felvarrnak egy másik cordura felületre, az a minimum. 2 réteg anyag lézervágása, ahol a vágás összeégeti a lukak mentén a 2 réteget, már jobb, de ott a hordozó felülettel együtt végül 3 réteg cordura kell, és az már nem lesz sokkal könnyebb, ha egyáltalán könnyebb lesz a mollecsíkos felületnél.
Az ideális talán egy olyan lézervágott anyag lehet, aminek a külső felülete cordura szövet, de a tartását egy nem szövött, de kellően flexibilis lap adja, amire a cordura mondjuk rá van vulkanizálva. Ennél is kérdéses a súlycsökkenés.

Mi lehet akkor az előnye funkcionálisan?
- könnyebben használható (ki kell próbálni, egy jól megvarrt melléhoz képest)
- kisebb a súlya (ez csak a minimálisra vett verziónál garantált, esetleg kevesebb vizet tart, ha megázik)
- a csíkokkal varrt molle felületekhez képest egységes álcázó felületet mutat, ami a szofisztikált (és a licenszdíj miatt költséges mintázatoknál) egyértelmű előnyt jelent.
- a lézervágott felület egészen síkban van, míg a molle felületnél egyrészt az anyagvastagság, másrészt a hajló felületeknél a szükséges bővülés miatt is elállnak a csíkok a hordozófelülettől, ami bizonyos mozgásoknál akadályt jelenthet. (de lehet hogy a vágott lukak is elveszítik a síkszerűaségüket a használat során)

Egyébb előnyök a gyártásnál és a marketingnél jelentkeznek:
- olcsóbb és egyszerűbb gyártás
- jobban mutat / újdonság varázsa.

---
Szerintem érezhető súlycsökkentést a plate carrierek-nél a legkevésbé éppen a molle felületekkel lehet elérni.
Ennél gondolom érdemes a teljesen üres mellény és zsebek súlyát a ballisztikai betétek, valamint a mellényen hordott felszerelés súlyához viszonyítani.

...és persze kipróbálni mind a kettőt.
Barnigear 2017.03.21 12:53:19
@dudi01 2017.03.20. 22:47:36
A varrórobot a ruhaipar (előbb utóbb bekövetkező) jövője, a jelene meg az olcsó (ide értve gyerekek / nők / rabok), de tapasztalt munkaerő által varrt holmik.
Az munkások esetében mindenképpen úgy zajlik a dolog, hogy rengeteget kell varrnia és közben belejön, de közben minden varrást egyenként el lehet baszni. Ezért képez értéket a tapasztalata. A gépnél az első pillanattól tervezhető minden mozdulat, nem eszik, nem alszik, nem iszik, nem pisil, nem lesz beteg, nem beszél vissza, nem sztrájkol, és csak azt csinálja amit utasításként elküldesz neki. Sokkal olcsóbb és probléma mentesebb, ezért lesz ez a ruhaipar alapja és nem feltétlenül azért, mert egyébként is az a jobb amit így csinálnak. (szerintem ezzel nem mondtam semmi újat)
Jómagam varrtam már mollét is, meg van némi rátekintésem potter gépre, lézervágóra, hímzőgépre és a varrás tűnik a macerásabb és kockázatosabb dolognak. A gépet egyszer belövik az anyagokhoz, aztán a vágás tervet a szabásmintához, egyet próbavágnak, összevarrják aztán mehet a végleges széria. Az jelenthet gondot technikailag (esetleg), hogy ha nem darabonként, hanem tekercselt anyagon végtelenítve vágják a mintát, mert az anyagtovábbítás, vagy a teregetés is lehet egy másik gép munkája.
De a vágásnál a cordura anyaga és a molle nyílások mintája problematikusságban szerintem a minimálishoz közelít. A 3D álca anyaga és mintája sokkal több gondot okozhat, pl. mert vékonyabb az anyag, és a vágás csíkokra bontja az egész felületet.

Ha a lézervágott mellény nem más, mint egy lézerrel perforált 500-as lap kívül, belül meg egy softshell bélés, és a kettő között a ballisztikai betét, akkor ez szerintem maga az eldobható plate carrier, amiért kicsit soknak tűnik a 60-70 K. Kétlem, hogy a semmire fel nem varrt 500-as perforált cordura (vagy akár az 1000-es) rendesen megtartaná a telepakolt zsebeket úgy, ahogy a hordozófelületre felvarrt változat, arról már nem is beszélve, hogy milyen terhelést bír.

A lézervágás alkalmazása a taktikai holmik elmeinek elkészítésénél szerintem mindenképpen előre lépés, már csak a tervezés lehetőségeinek bővülésében is, de ettől önmagában még nem lesz jó automatikusan minden lézervágással készül holmi.
Barnigear 2017.03.23 23:43:47
@dudi:
"500D cordura sealed onto loop velour with laser cut slots" - 500-as cordura ragasztva, vulkanizálva, kasírozva loop veour-ra.

Loop velour - a google képei alapján a tépőzárak plüss oldala.

Nyilván ez a legkevésbé súlynövelő megoldás az (egyébként mezei) 500-as cordura merevítésére, hogy se az egész felület, se a vágott élek ne gyűrődjenek. Minden bizonnyal olyan eljárással rögzítik a két réteget (és nem a lézervágással, ahogy a korábbi leírás alapján gondoltam), hogy az terhelés alatt se váljon el egymástól, ami bizony még csizmatalpak esetén is előfordul.
A tépőzár merevítésként való használata érthető, hiszen minden tépőzár egy lemezszerű szövött alapot használ, és ez egy tömör merevítő felületnél nyilván könnyebb. Ha valaki tudni akarja ez mennyit bír önmagában, akkor ragaszon fel egy 500-as cordura darabot egy ugyanakkora felületű tépőzárra, és terhelje le az így kapott anyag élét.

De miért kell a tépőzár plüsh borítása a lézervágott molle panel belső, ballisztikai betét felőli oldalára?
"this setup allows mounting of both classic PALS compatible pouches and First Spear's own pouches using the 6/12 attachment method"

Szóval a "First Spear 6/12 attachment method" a válasz, de nézzük mit is jelent ez:
soldiersystems.net/2014/01/31/firstspear-friday-focus-discontinuing-molle-products/

Vagyis a molle panel belső, ballisztikai betét felőli oldalán kell tépőzáras füleket egymásra hajtogatni, amihez nyilván ki kell venni a betétet is, ha frusztráció nélkül akarjuk csinálni.
Na nálam ennél a pontnál vérzett el ez a megoldás, ugye nem kell magyaráznom hogy miért. Pedig amúgy ötletesnek és frappánsnak gondolom.
Még annyit tennék hozzá, hogy ha egy 10-12 kilós mellény önsúlyából ilyen vagy olyan eszközökkel lefaragnak mondjuk 2 kilót, akkor azt a katona kapásból ki fogja tölteni valami hasznos súllyal (víz, lőszer), és ugyan ott van ahonnan elindult.
Barnigear 2017.01.19 22:14:51
@joni firpo:
Kétségtelen, hogy a teleshop-ideológia vezérelte design is egy lehetőség. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg egy másikról: lehet, hogy eredetileg a külső rétegben kellene lennie a szorítónak, és a belsőben a kötőnek, csak aztán végül így sikerült.
---
Ezt a nadrágszár kötő - gumizó problémát nem igen értem. A marpatnál se gumi, se kötő, csak szépen visszavarrták.
Lehet hogy az amerikaiak kedve ennyire elment a nadrágtervezéstől?
Barnigear 2017.01.16 19:41:38
@gyula0910:
Szerintem ezek ACU szabású zubbonyok, az ACU pedig cipzárral és tépőzárral záródik. Aztán lehet, hogy ebből a kettőből épp kibontották a cipzárat.

@joni firpo:
Amit én láttam azok kifogástalanok voltak. Persze lehet hogy azok nem Tunéziában készültek, viszont nem is mostanában.
Barnigear 2017.01.17 14:13:49
@joni firpo:
"És ez a tunéziai Leós cucc mennyire "minőségi"? Azért kérdem, mert így képről jól néz ki, de az a hasonló árú PenCott Greenzone ruha amit említettem (Bécsben láttam egy military shopban)tapintásra elég gagyinak tűnt. Persze lehetett akár hamisítvány is, mit tudom én?" - esetleg gyártási selejt, amit valaki olcsón felvásárolt, és az drágán árult.
Előbb - utóbb csak kiderül minden gyíkemberről, hogy van állandó lakhelye, adószáma, TB kártyája.
Combat Gear Blog 2008M Tárzseb 2016.12.15 07:00:00
Barnigear 2016.12.17 20:20:52
@joni firpo:
Fontos a tárcsere mozdulatsorának ergonómiája miatt, hogy a tártartó, se szoros, se tág ne legyen, és ennek a legjobb módja, ha pontosan van méretezve és varrva.
Ezek a gumiszalagos megoldások csak érdekes próbálkozások.
A valóban pontos kivitelezést azonban nem tudják megoldani, meg talán bele se gondolnak.
Az ívelt tártartó az szerintem AK tár esetén sem okos elgondolás, és még egy fokkal nehezebben kivitelezhető, mint a megfelelő doboz alakú tártartó.

@Tom Sinner:
...ha már "design".
Nem, és most is csak a véletlen műve volt, remélem nem okoztam vele különösebb gondot.

@gyula0910:
Nem a mollecsíkokra gondoltam, azt egyébként az általam felvetett problémától függetlenül is megtudták volna csinálni jól.
Barnigear 2016.12.18 14:28:51
@gyula0910:
Én is használok dupla tártartót egy tárral úgy, hogy a tépőzárat lejjebb nyomva szorítom meg, de az ideiglenes megoldás. Jobb ha stimmel a méret.

@joni firpo:
Ez még egy tulajdonképpen elfogadható indok lenne.
De nagyon sokféle tárral nem kellene számolni, mert a legelterjedtebb AK kompatibilis és M4-M16 kompatibilis kategórián belül már jószerével csak a hosszúság különbözik. Az ezektől eltérő, és ezért kevésbé elterjedt tárakhoz kellene csak eltérő méretezés, ami szerintem erőfeszítésben és költségben csak töredéke az eltérő tár tervezésének és gyártásának.

De én nem erre gondolok, hanem arra, hogy a gyártók eleve nem képesek olyan méretazonosságot produkálni, ami a passzentos tártartókhoz kellene. Vagyis nincs két egyforma méretű tártartó az azonos típusúak és gyártásúak között sem, és ez a gyártás technológiája és körülményei miatt van elsősorban, másodsorban meg mert a gyártó tesz rá magasról, hogy a pontosabb kivitelezés érdekében javítson a technológián és a körülményeken.
Na ebben az utolsó momentumban látom a hasonlóságot az 1.vh. időszakával.
Barnigear 2016.12.09 11:30:40
@gyula0910:

Nem tudom, én sosem voltam parancsnoklós hierarchiában. Gondolom nem érdekli őket, aztán ez valahogy úgy papírozódik le végül, hogy így jó. Tesztfotókat én először úgy 15-16 éve láttam, amikor elkezdtek terjedni a vadász minták, és ez volt hozzájuk a marketing. Szóval lett volna idő bőven hogy ezt a dolgot megemésszék, ha érdekli őket.
Egyébként az lett volna a minimum, hogy a meglévő mintákat rendesen tesztelik, de gondolom az is csak a megfelelő parancs/utasítás kiadásával válik nyilvánvalóan értelmes dologgá.

"65M zöldje nem rikít december közepén sem. De az osztrák barna" - ezek háttérszínnek lettek belőve, és bár nem gondolná az ember, de valójába elég kevés a kimondottan barna szín még télen is, mert szinte minden termőfelületet növényzet borít. Legfeljebb elszárad. A fák is csak az ovis rajzokon barnák, valójában a fás szárú növények kérge is inkább a zöld felé hajlik, mint a vörös felé, vagy pedig szürkés.
Száraz hómentes téli időben a Slocam tűnik a legjobbnak:
s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/44/3a/a4/443aa4a3ed478c242fe1cad693620385.jpg
Barnigear 2016.11.25 11:20:32
Klipsznek én ilyet használok, ez szerintem minden szempontból megfelelő:
milspecmonkey.com/tactical/tt-malice-long-tan2.jpg
---
Nem lehet hogy az LBV tártartók azért ugrálnak, mert túl lazák / nem elég feszesek a tokok?
Ugyanis a két első heveder (mellen és derékon) elég kellene hogy legyen a stabil rögzítéshez.
Barnigear 2016.11.26 01:05:17
@joni firpo:
Nekem nincs vele annyi tapasztalatom hogy ezt meg tudjam mondani, de eddig sem panasszal, sem sérült darabokal nem találkoztam. Utána kéne járni.
Ami szempont eddig nálam felmerült, azokban egytől egyig ez a nyerő. Én először a tactical taylor-nál láttam, és azért az egy elég igényes oldal.
Vagy ott, vagy a milspec monkeyn, vagy a military morons-on biztos van leírás is róla, ami a hidegtűrést és egyebeket részletezi. Mivel műanyag, így talán a szerves oldószerekre lehet érzékeny.

@gyula0910:
Ez nem szokott kikapcsolódni, és én is fejjel lefelé szoktam feltenni.
Nem értem hogy az angolok az új designokhoz miért nem ezt használják, és miért a vacak patentos cuccokat. Ez jobb, és a gyártása is egyszerűbb.
Talán annyi előnye lehet a patentos verzióknak, hogy eleve a zsebre varrják, és így egyszerűbb a használata, de ezt is rá lehet varrni, ha valaki nagyon akarja.
Barnigear 2016.11.22 13:20:24
@joni firpo:
Az nem lesz olcsó mulatság, mivel a posta egy zubbonyra jó ha csak 30 usd. (így találtam egy mindössze ~23000 huf-os zubbonyt)
---
Gondolom a fotón van HM logos MC is.
Én olyat boltban láttam, vadonatúj volt, és az véleményem szerint biztosan nem volt annyira sötét, mint a 2010 utáni MC-k, amiknél ugye a színváltás történt.
Amit én 2008-2010 környékén vettem Amerikából, azoknál meg biztos sárgásabb volt, bár nem volt alkalmam egymás mellé tenni őket.
Barnigear 2016.11.23 17:32:08
@joni firpo:
Ha egymás mellet és egységes fényben vannak az már megüti a minimumot. Így minden felület / szín ugyan olyan módon és mértékben tér el.
Utána arra kell vigyázni, hogy a fehérballance be legyen állítva (napfény/felhős idő/árnyék/izzófény/neonfény).
Esetleg állványról fotózni, de ezen felül már csak profi bevilágítással lehet jobbat csinálni.
 ..
Barnigear 2016.11.16 17:22:02
@gyula0910:
"Egyébként nem mennek ki a divatból a világban a tárdobók,mert már egyre kevesebbet látni őket más seregeknél is? Élesben nem biztos,hogy abba dobja az ember és nem a földre,ha kapkodni kell,mert az is időveszteség. Ha pedig van idő,akkor meg a tárzsebbe is visszadugható." - nekem annak idején tapasztalt airsoftos azt magyarázta a tárdobálóról, hogy M4-nél igen gyorssá teheti a tárcserét ha elöl van.
Valami olyasmit magyarázott, hogy a fegyvert a tárdobáló fölé tartja, mutatóujjal kioldja az üres tárat ami egyenesen a tárdobálóba esik, de közben a másik kéz teljesen szabadon van, és azzal már kattinthatja is be a következő tárat. Ehhez nyilván fedél nélküli, egyes tártartók kellenek, és M4szerű tárkioldás.
Gondolhatná az ember, hogy a tárdobáló esetleg ehhez a mozdulatsorhoz lett kitalálva eredetileg, de én szinte mindenhol azt látom, hogy hátra, az öv vonala alá rakják.
Mivel én csak bullpupokkal játszottam ezért ennek nem igen vettem hasznát, de az tény, hogy még így is könnyebb tárat cserélni, mivel az üres tár hamarabb zsebbe kerül.
---
Felcsavarható és kioldható drop/dump pouch:
www.militarymorons.com/equipment/img/rgmm2.jpg
www.militarymorons.com/equipment/img/rgmm3.jpg
www.militarymorons.com/equipment/img/rgmm1.jpg

www.militarymorons.com/equipment/emdom/img/mesh2.jpg
www.militarymorons.com/equipment/emdom/img/mesh1.jpg
Barnigear 2016.11.17 00:43:34
@Tom Sinner:
Direkt kipróbáltam belépés nélkül is, és nekem sikerült.
De ezek szerint a keresőprogram eltárolta.
FN: mm
pass: mm
---
Augal, meg FN2000-el
Barnigear 2016.11.17 00:56:55
@gyula0910:

Airsoftban a játéknak 2 alap eset van:
Erdei, és CQB.
Ahogy elképzelem az egész műveletet, és a hozzá tartozó cuccot, szerintem itt egy klasszikus full GI felszerelésről és CQB-ról lehetett szó. Ebben az esetben pedig 4-5 ember szorosan egymás után lépdel, max letérdelnek.
Én erdei játékhoz alakítottam ki a felszerelésem, és a drop pouch az elöl van a tártartók magasságánál valamivel lejjebb. Nekem ez vált be.

Amit Estván ír, hogy a bal kézben a teli tárral fogjak hozzá a tárcseréhez, az ki van zárva. Amennyire hadgyakorlatok videóin látszik, többnyire a katonák sem így csinálják, de a fő ok persze az, hogy a tár airsoftban nem fogyó eszköz.
Barnigear 2016.11.16 17:40:23
@joni firpo:
Persze, de a seregeket sehol sem designerekből, meg iparművészekből rakják össze, és innentől érdekes ez a kérdés.
Ha jól értettem, akkor a svédek előbb molléztak az amerikaiaknál, a pixeles minták forrása pedig egy kanadai fejlesztés (most a dualtexet ebbe nem gondolom bele, mert az végül is csak kísérlet maradt). És nyilván még sok példát lehetne hozni, a kisebb országok seregei -a méretükhöz és szerepükhöz képest- minta jobban teljesítenének ezen a téren, de ezek általában civil szempontok szerint is jobban működő társadalmak, szerintem erről van szó alapjában véve.
Combat Gear Blog Chestrig 2016.11.02 07:00:00
Combat Gear Blog RATNIK 2016.10.24 07:00:00
Barnigear 2016.10.30 08:05:28
@gyula0910:
Ebből csak oda jutsz, hogy az adaptálás is fejlesztési folyamat eredménye kell hogy legyen. (ez már ki lett tárgyalva)
Ha már az MC-MTP lett megemlítve akkor ne felejtsük el, hogy az MTP sem más, mint az MC saját szempontok szerint adoptált változata, vagyis fejlesztés.
Barnigear 2016.10.30 14:14:49
@gyula0910:
Gyula, a felhasználók nem fejlesztik a cuccokat, legfeljebb magukat. A cuccokat a gyártók, és/vagy megrendelők, vagy kifejezetten a fejlesztéssel foglalkozó cégek/intézetek/stb. végzik.

@camilló:
Őszintén szólva nem olvastam el mit írtál, mert az után hogy a határoknál állomásoztatott csapatok arányából nem a leg kézenfekvőbb következtetést vonod le, nem is igazán érdekelt.
Jugoszlávi esetében inkább olvass utána a Milosevics rigómezei beszédének, ugyanis minden épkézláb politikai elemző innen számolja a háborújukhoz vezető folyamatokat.
---
Más: ez a kép itt állítólag Irakban készült:
www.facebook.com/photo.php?fbid=1114669235313885&set=a.1111625442284931.1073741844.100003124572518&type=3&theater
Barnigear 2016.10.30 21:32:37
@gyula0910:
Ezt módosításnak nevezik.
Legfeljebb az lehet a kérdés, hogy a moddolás és a fejlesztés között létezik-e diszkrét határ.

@camilló:
"Milosevics beszéde már csak következmény" - már önmagában ezzel sem lehet egyetérteni.
Combat Gear Blog HUNPAT 2016.08.29 07:00:00
Barnigear 2016.09.28 10:39:56
@joni firpo:

Szóval a minta léptéke nem, de a mérete változott, és a formakészlet is. Vagyis a rába vonalra igaz, hogy nagyobb alapján készült új, kisebb (kevesebb formából álló) minta.
A formai hasonlóság / egymásból következőség nyilvánvaló, de ha elszórtan vannak benne azonosságok, vagy hasonlóságok, az nyilván nem ugyan az, mint ha nagyobb mintarészletek lennének megfeleltethetőek. Mivel inkább képek keresésével voltam most elfoglalva, és amit találtam azt nem vetettem össze a rába teljes formakészletével, de szerintem a 49 és a 82 sem tartalmaz nagyobb, összefüggő azonosságokat, csak hasonló formákat vagy motívumokat (a motívum alatt több forma együttesét értem).
Például a 82 esetében már teljesen eltűnik a világos foltok összefüggő rendszere, míg a 49 esetében ez még megvan (olyasmi ez, mint a M68MOL yugo sátorlapon). Ugyanakkor a világos foltok kidolgozatlanságából adódó gondot nem oldották meg, vagyis ha a két sötétebb szín áll közelebb egymáshoz, akkor a minta egésze nem elég tagolt.
---
Egy sablon szerű mintát is lehet úgy végteleníteni, hogy legyenek benne kapcsolódó formák, ez önmagában nem kizáró ok. Az sokkal problémásabb, hogy a sablon odébb pakolásánál a már festett felület ne fogjon. A léptékváltás az lényegileg a makro-mikro pattern megfelelője; magától értetődő hogy az ismétlődés az figyelemfelkeltő szabályszerűség. A rába változatainak összehasonlításából, meg az általad említett utasításból (módszerből) szerintem az következik, hogy a minta abban a konkrétságában, ahogy a nyomaton megjelenik, nem volt sem szabványosítva sem dokumentálva, hanem csak a hozzá vezető módszer.

Rába linkek, tippelem hogy melyik melyik:

www.roncskutatas.hu/sites/default/files/images/1593197958.jpeg - 24 / 44 (?)

4.bp.blogspot.com/-sGNtqVt1Cv0/TyfjMsd4BZI/AAAAAAAAFc0/abgROuj9Q4E/s1600/Hungarian+Zelt+1.JPG - 82

i31.servimg.com/u/f31/12/91/48/74/camo10.jpg - rába49/telo imetico/rába42 (?)

---
Az a tölgyfánál is lehetséges (?) hogy a nem annyira egy konkrét gyártásba került minta volt a forrás, hanem inkább egy eljárás, vagy "séma" (szöveges és/vagy rajzos) ahogy a formákat létrehozták, és az egymás utáni minták inkább ezzel hozhatók összefüggésbe, nem egymással.
Ez magyarázhatná a hasonlóságot mondjuk az NVA blumentarnnal. Esetleg volt közös pontokba / szempontokba szedett VSZ módszer, mondjuk az általad is említett észlelési távolságok szerint és formaképzési logikát meghatározva. Aztán ezt alkalmazták helyileg.
Vagy ezek a "szabványok" tartalmaztak ábárkat vagy példamintákat is, és ezek lettek a gyártásban esetileg alkalmazva, ez magyarázhatná a tölgyfa variációk dokumentálatlanságát, meg a közöttük lévő eltérések közvetett oka is lehet.
Itt egy kép a szabása alapján francia idegenlégiós kabátnak tűnő cuccról, ami az előbbi kettővel kormai logikájával elég sok hasonlóságot mutat:
s642.photobucket.com/user/collectinsteve/media/IMG_4048.jpg.html
Barnigear 2016.09.30 12:11:13
@joni firpo:
Pontosan össze kellene vetni a mintákat.
Ha tudok rá időt szakítani, akkor a meglévő képek alapján megpróbálom.
---
A rábában igazából az a nagy kérdés, hogy a tipikus és egyedi, egyetlen más mintánál sem előforduló formaképzési módszer miért váltotta fel a telo mimetico félét, mivel egyetlen más, a telo mimeticora visszevezethető minta sem élt ilyesmivel (pl. Jugoszláv M68 MOL, finn M90).
Barnigear 2016.09.15 17:37:39
@Batkaa:
Roppant egyszerű megérteni, pusztán azt nézd meg, mit lehet venni ugyanennyi pénzért.
(Ezzel meg kicsit sokat vállalsz, szerintem: "szokásos köpködés".)
Barnigear 2016.09.16 10:51:55
@Batkaa:

Tudod nem igazán azon múlnak ezek a dolgok, hogy itt, ezen a virtuális helyen mi történik vagy mi nem.
Ha magadra vetted és még okod is van rá, az a te dolgod, én csak felhívtam a figyelmedet arra, hogy érzéssel nyúlj a klaviatúrához.
Barnigear 2016.09.16 22:04:33
@Batkaa:
Elég puha az a szikla, amelyik ilyen könnyen lekarmolja magát.
Barnigear 2016.09.09 16:36:04
@Tom Sinner:
"hazafiasabb is" - Mókás felvetés, mitől lesz hazafiasabb egy sapka?
Barnigear 2016.09.12 15:15:33
@blogen:
Lassan eljutunk az egyedül lehetséges konklúzióig:
minden résztevékenység és aspektus működtethető lenne helyben, vagy a közvetlen közelben is. Szerintem még anyagfestés is van az országban 1-2 helyen (talán nem speciálisan erre való).
De hát miért is ne lehetne, amikor gyakorlatilag minden szomszédos ország képes rá?
Csakhogy a domináns üzleti és hierarchikus irányítási modellekben ez nem megvalósítható. Tulajdonképpen egy mérnöki bravúrral van dolgunk, mert ennek az összefüggésrendszernek egyetlen eleme sem cserélhető ki önerőből, a benne közvetlenül érdekelt részvevők irányából.
Barnigear 2016.09.13 07:55:38
@blogen:
Engem csak ruha érdekel, a többi itt most irreleváns.
Illetve az, hogy látni lehessen: ilyen alap dolog mint a ruha tervezése és előállítása egy ekkora ország számára is alap.
Máskülönben ezért lenne a NATO, EU, stb., hogy ne kelljen meztelen seggel várni a holnapot.
Barnigear 2016.09.01 09:53:00
@vojtyek:
"Van újító mozgalom, egy aprócska csapat" - az már igen.
Egyébként ez a darab olyan "must to have" kategória, érdemes lobbizni a lecseréléséért, mert akkor a már legyártott darabok igen keresettek lesznek a gyűjtők körében.