Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kalorobi

87 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tavaly el sem tudtam volna képzelni, hogy nem a Téli Mátra teljesítménytúrával indítom az évet. Idén (2017) januárban újragondoltam a túrázással kapcsolatos dolgaimat és rájöttem, hogy a teljesítménytúrák már nem igazán nyújtanak számomra kikapcsolódást. Ennek legfőbb oka a résztvevők magas száma…..
Mátra Könyvek 2017.12.18 10:24:25
Néhány évvel ezelőtt elkezdtem gyűjteni a Mátrával kapcsolatos könyveket. Folyamatosan nézem az online antikváriumok készletét újabb példányok felbukkanását remélve. Érdekes olvasgatni egy 1950-es években íródott túra ismertetőt. Olyan helyeket is említenek, melyeken ma már nem igazán vezet…..
Mátra Marhád (32, 33) 2020.05.25 11:13:42
Az Ilona-völgyi vízeséstől délnyugatra magasodó hegy két csúcsán rejtőzik a Márhád két vára. A vízeséstől a ZO jelzésen tovább sétálva egyszerűen felkereshető. A vízesés megtekintése után indultam a jól követhető turistaúton. A jelzésen haladva a Hurok út előtt egy földút ágazik el jobbra…..
Zagyva Zagyva blog célja 2019.07.24 12:44:22
A Zagyva bejárása a forrástól a torkolatig.  ..
Parádfürdőtől déli irányba húzódó Ilona-völgy a turisták egyik kedvelt kiránduló helye. A vízesésig a Z jelzést követve számos látnivalóval találkozhat a kíváncsi túrázó. Ideális helyszín családi kirándulásra is. Többször jártam már a vízesésnél, de az útvonal mellett magasodó Vörösvár csúcsát még…..
Mátra Mátra 40 - 2019 2019.04.16 14:55:52
A napokban ellátogattam a muzsla.hu oldalra csak úgy kíváncsiságból. Nagyon megörültem mikor láttam, hogy 2019 július 6-án megrendezik ezt a családias hangulatú teljesítménytúrát. Egy bejegyzésben részleteztem miért is olyan kihagyhatatlan számomra ez a túra. Aki egy olyan teljesítménytúrán akar…..
Szolárgráf Kép elemzés I. 2019.01.03 09:08:59
Az első jól sikerült szolárgráf fotóm el kezdtem elemezni. Első ránézésre három hibát találtam. szolárgráf elemzés (*: szinek invertálása/tükrözés) 1: Valami a kép felső részét beárnyékolja. Valószívűleg a pcv csőbe fúr 10-es lyuk lesz kicsi. Alaposabb elemzésre szorul az "optika"…..
A legrészletesebb magyar nyelvű szolárgráf leírást a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján találtam: NOSZA 2014 címmel. Minden szükséges információ megtalálható a bejegyzésben. Egyedül az optika elkészítése történt más módszerrel. Sörös dobozból vágtam 20x20mm négyzetet, melynek közepére tűvel…..
Vásároltam Foma matt felületű fényérzékeny fotópapírt, de erről a típusról nem találtam tesztet. Így azonnal ki kellett próbálnom. Volt egy kör alakú 8cm átmérőjű 1,5cm mélységű kis cukorkás dobozom. Arra tűvel ütöttem egy apró lyukat, vágtam bele papírt és másnap ki is helyeztem. Az…..
Szolárgráf Fotópapír 2018.12.17 10:03:05
A fotózás legfontosabb eszköze a fényérzékeny felület. A szolárgráfokban fekete-fehér fotópapírt kell alkalmazni, de nem mindegy melyik típust. Van fényes, matt és még ki tudja hány féle. Több szolárgráffal foglalkozó leírásból és fotópapír tesztből az derült ki, hogy a matt felületű a legjobb. Nem…..
Mátra Jójárt-(Hideg)-kút 2018.09.03 20:49:13
A Jójárt-forrás a kedvenc eldugott mátrai zugaim közé tartozik. Hideg vizével a nyári melegben felfrissíti a a fáradt vándort. A forrás fölé egy kis fa házikót építettek, melyben egy felső szintet is kialakítottak. Terveim között szerepelt, hogy egy éjszaka megszállok ezen az eldugott helyen. Pár…..
Mátra Privát Mátra 40 2018.09.03 20:45:01
Két éve szinte teljesen felhagytam a teljesítménytúrázással, egyedüli kivétel a Mátra 40 volt. Ennek okairól részletesen írtam egy korábbi bejegyzésben. 2017-ben ez volt az egyetlen teljesítménytúra amin indultam, és idénre is csupán ez szerepelt a naptáramban. Sajnos 2018-ban nem került…..
Mátra Tugár-rét nyár elején 2018.05.18 21:11:52
Két hónappal ezelőtt kerestem fel először a Tugár-rétet, a túráról írtam egy részletes bejegyzést. A látvány és a kaland miatt elhatároztam, hogy minden évszakban meglátogatom ezt az eldugott természetvédelmi területet. Egy hosszabb túrám alkalmával Fallóskútra érkeztem. Azonnal eszembe jutott a…..
Mátra Szolárgráf a Mártában 2018.05.08 07:22:37
A túrázás mellett - de inkább csak után - a fotózás is a kedvenc szabadidős tevékenységeim közé (hobbi) tartozik. Ennek ellenére a blogon és a flickr-en közzétett fotóim nem képviselnek nagy művészeti értéket. Egy-egy szép tájkép elkészítése komoly előkészületeket igényel, a megfelelő időben - a…..
A hétvégén ellátogattam a muzsla.hu oldalra, kíváncsi voltam mikortól lehet jelentkezni a Mátra túrákra, van-e változás az útvonalban. A jelentkezés helyett hatalmas piros szöveg fogadott: a Mátra 60 40 30 15 teljesítménytúra 2018-ban elmarad. Lassan két éve, hogy felhagytam a…..
Mátra Tugár-rét 2018.02.25 15:36:49
A Mátra monográfiája  hátlapján egy meseszép rét szerepel, háttérben Ágasvár csúccsával. A könyv szerint ez a hely "a 18. századi erdőirtások nyomán keletkezett, az 1970-es évekig legelőként és kaszálóként hasznosított Tugár-rét." Ez a kép számomra elegendő volt ahhoz, hogy felkerüljön a…..
Szolárgráf Szolárgráf blog 2018.01.04 20:08:47
A szolárgráf tulajdonképpen egyfajta lyukkamera. Az analóg fotózás olyan válfaja, amihez nem kell vegyszer és komoly szakmai tapasztalat. A fényképező egy fényérzékeny fotópapír, egy zárt "cső" és egy apró lyuk. Elkészítése néhány percet vesz igénybe, és nem igényel különösebb eszközöket. Mindezek…..
Mátra Flickr - Mátra csoport 2017.12.18 13:57:34
Túráim során sok-sok fotót készítek az általam érdekesnek ítélt helyekről, dolgokról. Az elkészült képek csupán töredékét osztom meg a blogon, a többit eddig csupán a laptopom merevlemezén őrizgettem. Nincs különösebb művészeti értékük, de azért én sajnálnám, ha egy esetleges meghibásodás miatt…..
Mátra Szuha, Vár-bérc (37.) 2017.12.18 09:47:18
Szuha település közvetlen közelében található a 37. Szuha, Vár-bérc megnevezésű vár. A Hajnács-hegy felfedezése napján Szuhán parkoltam, a túrával itt végeztem és volt még egy kis időm, így "felszaladtam" a domb csúcsára a várkód begyűjtése céljából. A P jelzésen sétáltam, majd mikor a vár alá értem…..
Blogod adminfelületén a Beállítások menüben már találkozhattál a Mobilsablon menüponttal. Mától ezt a menüt Speciális sablonok néven találod meg és a mobilsablon logója és színe mellett két további beállítást is találsz. A Szevasztok! blogon megjelent posztban már írtunk…..
Néhány évvel ezelőtt szinte csak a jelölt turistaösvényeken túráztam, csupán a térképeken nézegettem az "eldugott" helyeket. Álmodoztam, hogy jelölt utaktól távoli helyeket keresek fel. A Cartographia 2008-as turistakalauzában 4 oldalon is szerepel (az átfedések miatt) Honvéd János bácsi fája…..
Mátra Csomoszvár 2017.12.03 18:06:28
A Hajnács-hegy felfedezése után a nyeregből Mátraalmás településre ereszkedtem. A falu központ meglátogatása után a P jelzésen indultam vissza a Szuhán parkoló autómhoz. Útközben még kitértem egy szép kilátással jelölt helyhez (OSM), a Csomoszvár nevű csúcsra. A jelzett turistaútról Kati fája…..
2015-ben a Bochidi erdészház környékén bóklásztam. A Kis-kő, Verő-kő-bérc csúcsára vezető utat kerestem, fel akartam fedezni a csúcs közelében lévő teléreket. Az erdészház előtt, a kerítés mögött egy hölgy olvasgatott. Oda sétáltam, és a telérek felől érdeklődtem. Erre ő kihívta férjét, a vadászt.…..
Pár egyszerű lépésben bemutatjuk Nektek, hogy hogyan tudtok képet beilleszteni saját bejegyzésetekbe. A blog.hu rendszere jelenleg háromféle módot támogat: képbeszúrása a blog.hu-ra töltött képek közül képbeszúrás külső linkről képbeszúrás az Indafotós képeid…..
Mátra Kati fája (Mátraalmás) 2017.11.23 20:27:48
Hosszútávú céljaim között szerepel a Mátrában lévő nevesített fák felkeresése. A túrák tervezése közben külön figyelmet szentelek a nevesített fákra (és sziklákra). Az egyik ilyen fa Mátraalmás közelében, Csomoszvár lábánál, a P jelzés mellett egy nagy irtás szélén található, "ő" a Kati fája (a…..