Regisztráció Blogot indítok
Adatok
enkiduca

12 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bevezető gondolatok A szabályozás jogi háttere az EU irányelv (2010/45/EU), valamint a 2013. január 1. hatályos Áfa tv. Az irányelv számlázási alapelveket rögzít, és kötelezettségként határozza meg annak érvényre juttatását 2013. január 1. hatállyal. A magyar jogalkotó…..
Az alapelvekből származtatható NAV követelmények Számla eredetének hitelessége  Az Áfa tv 295. § 6/A pontja szerint: „a terméket értékesítő, a szolgáltatást nyújtó vagy a számlát kibocsátó azonosságának biztosítása” Kibocsátói oldalon ez nem értelmezhető,…..
Számlázási alapelvek Az alapelvek minden számlára érvényesek, így a papír és elektronikus számlára egyaránt. Az elektronikus számlára, elektronikus úton továbbított számlára, és papír alapú számlára egyaránt vonatkoznak. E háromból a leginkább zavaros képzet az…..
A számla értelmezése a Tanács 2010/45 HÉA irányelvének megfelelően számos ponton megváltozott a magyar jogrendben is. Az irányelvbe foglaltakat 2013. január 1. hatállyal volt kötelező beépíteni a tagállamok belső jogrendjébe.  A legfontosabb célok, alapelvek, amelyet az…..
Az Áfa tv 124 § rendelkezik az adólevonási jog korlátozásáról. A 4. pontban az áll, hogy „a 120. és 121. §-tól függetlenül szintén nem vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó…..
A Tanács 2010/45/EU irányelv 4 pontjának a hazai jogrendszerbe való beemelése az ÁFA törvény XIII/A. fejezete. A jogi szabályozásról már korábban részletesen beszámoltam. Az eltelt néhány hónapban azonban a rendszer működésének árnyoldala is megjelent. A NAV honlapon a…..
Bármely belföldi illetőségű, választása szerint adófizetésre kötelezett KKV adóalany dönthet oly módon, hogy az általa kibocsátott az adóbevallása és megfizetése szempontjából a számla pénzforgalmi elszámolás hatálya alá essen. Ezt a döntését a NAV-nak be kell…..
A feladat minden céget érint, amely KATA adózást választó cégtől fogad be számlát. A kötelezettség 2014 január 12-i 08-as bevallásban lesz esedékes, de az év folyamán érdemes erre felkészülni. Pontos iránymutatást a bevallás űrlapjának hiányában nem tudunk adni, legfeljebb…..
2013. április 1. től, jelentősen kibővül a fordított adózás alá vont mezőgazdasági termékek köre. A most 9 vámtarifaszámmal azonosított termékek köre összesen 20 termék kőrre bővül. Az áfa törvény változására az érintetteknek azért kell odafigyelni, mert nem csak a…..
Köznapi értelemben nem jelenthetne nagy feladatot, nem így a számvitel és az adó területén. Fő szabály az adózásban, hogy az államnak az adó akkor jár, amikor a gazdasági esemény teljesítése bekövetkezik. Tekintsünk első nekifutásra el attól, hogy miként kell ezt…..
Ritka eset, amikor a szakma ennyi időt kap arra, hogy felkészüljön a változásra. A kezdetek egy évvel ezelőtt voltak. Már ekkor ismert volt, hogy 2013 január 1-től hatályos lesz a törvénynek azon része, amely rendelkezik a belföldi számlák egy meghatározott körének tételes…..
Pénzforgalmi elszámolás bevezetése!A legújabb gondot a könyvelőknek a pénzforgalmi elszámolás szerinti adóbevallást választók okozzák. A magyarországi szoftverek arra képződtek ki, hogy a kibocsátott számla adótartalma a teljesítés időpontjában adófizetési…..
Tegnap este tüntetni mentem. Az ilyesmi eddig ritka esemény volt az életemben. Összesen talán vagy ötször, ha előfordult. De ebből három az elmúlt fél évre esett. Tartok tőle, hogy az arány romlani fog. Arányosan az ország most már nagyobb részének kedélyállapotával. Nem…..
enkiduca 2012.01.03 12:07:59
Az utca érti?
Én bevallom nem mentem ki, ugyanis két dolgot nehezen viselek. Az egyik a demagógia, a másik az ellen-demagógia. A baj az, hogy akik ma az utcán valamit értenek, az nem más mint a demagógia ellen-demagógiája. Nagy tisztelőd vagyok Blogger, és bevallom sok-sok esztendeje ez az első válasz, amit a neten teszek. Csak néhány dolgot szeretnék kiemelni.
Legalább fél éve, de inkább több, hogy világos kell legyen minden hazáját szerető politikus számára, hogy olyan alkotmány, amelyet az alkotmány létrehozás jogi feltételeit átlépve hozunk létre, az semmis. Vagyis nem arról szólnak a szájaink, hogy alkotmány ellenesen hoztunk létre alkotmányt, hanem arról, hogy a létrehozott alkotmány éppen nekünk miért fáj. Kiváncsi volnék az utca, aki érti hány százalékban olvasta el az alkotmányt. Az utca miként értékeli azt a nemzeti összefogást, ami egy (szerintem) nehezen minősíthető kérdőívre „alapozva” kérkedik a nemzeti egységről. Nem számoltam utána, de a felvetett periférikusnál is jelentéktelenebb kérdéseket leszámítva ezrelékekben sem fejezhető a kérdőív hatása az alkotmány szövegére, de az volna a legkisebb baj, mert ez csak demagógia, ami eltörpülhetne a szakszerűség mellett. Az igazi baj az, hogy a létrejött mű szakszerűtlen (Bárándy). Nem azért az, mert egy baloldali volt politikus, mondja, hanem azért, mert a szakember mondja. A Rousseau ideális alkotmánya, amelyet a falu népe hoz meg a nagy fa alatt ugye beláthatjuk, nem megoldható. Akkor pedig mégis csak szakembereknek kellene nekifogni a munkának, és a szakemberek nem feltétlenül választott politikusok, sőt. Ha politikus, akkor lehetséges, hogy meg van a szakértelem is mögötte, mégis jobb ha gyanakvással figyelünk működésére. Hatalmon lenni és jónak, tisztának maradni nem lehet (Diderot tól szabadon)
De talán hagyjuk az alkotmányt, meg lesz annak a baja magától is. Két fő baja az lesz, hogy nincs mögötte társadalmi közmegegyezés, és nem javíthatóan szakszerűtlen.
Sok dolgot emelhetnék ki a tegnapi tüntetésből de csak egyet. Demagóg száj kérdi az Utcát. Akarunk-e erős forintot, Kórusban a válasz – akarunk. Ha szakembertől kérdeznének ilyet, csak annyit mondhatna, az attól függ. Ugyanis erre nem lehet választ adni. Ha azt kérdeztük volna az Utcától, hogy akarunk-e stabil forintot, az hitelesebb lett volna. Nincsenek illúzióim, az Utca, aki érti, ugyan azt a választ skandálta volna. Nem tehetek róla, nekem zsigereimben van, hogy minden válasz, amit skandálva adnak elő gyanús.
Amiért tisztellek Blogger. Tőled olvastam elsőnek, hogy minden politikust el kell zavarni, és nekünk választóknak kell a tükörbe nézni. Nagy formátumú Gyurgyák könyve „Ezzé lett magyar hazátok” Fő helyen áll a polcomon.
Csiba András