Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ramszeszita

4 bejegyzést írt és 89 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az orvostudomány fejlődésében hatalmas mérföldkőnek számított a mesterséges immunizáció, vagyis a védőoltások felfedezése. Ezeknek köszönhetően mára számos megbetegedés megelőzhetővé és elkerülhetővé vált. Mit érdemes tudnunk a védőoltások hatásmechanizmusáról és mi van bennük?..
ramszeszita 2021.01.29 09:14:25
@matyas.kiraly: inkább mint egy iskolai tankönyv részlet.
  Új fejezet köszöntött be a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, mégpedig eljutottunk oda, hogy immár hazánkban is oltanak, és ezzel elkezdődött a betegség visszaszorítása ami ugyan nem fog egyik napról a másikra menni, de talán sikerrel járunk. Viszont felmerültek komoly kérdések is az üggyel…..
ramszeszita 2020.12.30 23:04:41
@Androsz: ha heti 1x kommentelek magyar forumra, nem fogom atallitgatni azert, hogy ne tunjek kevesbe magyarnak egy(!) darab embernek.
Jo tudom. Ha nem otthon elek, mit pofazok bele.
Megyek is.
ramszeszita 2020.12.31 00:05:10
@cardiobascuralis:
Es kotekszik.
*sohaj
Ha azt hiszed, hogy ez hencegesnek szamit, akkor meg nem eltel Angliaban.
Tudom, hogy at lehet allitani. Nem akarom atallitani. Most epp telefonrol irok, ott pedig 8x addig tart ekezetes betut irni. Annyi idot nem ersz nekem. (ha most belekotsz a 8as szamba, mert neked csak 4x addig tart lekarmolom a tapetat). Mint fentebb emlitettem, eddig egyedul te kotottel eddig bele. Eddig senki sem akart az elektronikai blogon fókabelet olvasni a főkábel helyett. Vagy tevét olvasni arra, hogy "este tevet neztunk".
De koszonom, hogy elmagyaraztad nekem hogy milyen szerepe van a magyar nyelvben az ekezeteknek. Direkt nem tettem vesszot a hogy ele, hogy belekothess abba is.
Most, hogy mentalisan korbehugyoztal hogy jelold a dominanciad, remelem nagyobb embernek erzed magad.
ramszeszita 2020.12.31 00:06:53
@cardiobascuralis: heti 1 azaz heti egy posztban. Atlagban. Szallj mar ki a szambol.
Szinte minden ismerkedésnél előkerül manapság, kinek milyen az előélete. Mikor veszítette el a szüzességét, hány komoly kapcsolata volt, miért ért véget a legutóbbi (ha egyáltalán véget ért), mit szeret az ágyban és így tovább...
ramszeszita 2020.12.19 16:48:05
@The Cortez: vicces hogy ezt mondod, mert amugy biologus diplomam van. Es nem feminista vagyok hanem ekvalista. De neked tokmindegy melyik, ugyis faj az onerzetednek, fujd csak a magadet.
ramszeszita 2020.12.19 16:55:57
@The Cortez: akkor hadd szoljon helyettem most a mellettem ulo ferfi, hatha hogyha penisztol szarmazik, jobban elfogadod: ha korbedugsz 100 not, ugyanakkora ribanc vagy mint a no akit korbedugott 100 pasi. Szerinte nem diadal sok not megdugni, ugyanugy lesajnal erte, mint a not aki sok ferfival dugott.

Identitaszavart ismetelgetni szep dolog, de ha nem fejted ki a mogotte levo gondolataidat, akkor csak egy szo marad.
ramszeszita 2020.12.19 17:02:05
@The Cortez: na jolvan hagyjal mar beken a hulyesegeiddel, ha nincs logikus erved akkor a diplomamba kotsz bele? Mi a kovetkezo? A szemszinem?

Az en lekiismeretem tiszta, akarhany ferfival is szexeltem, akkor is tiszta lenne ha 10x ennyi lenne, a kvalitasaimat nem ebben merik, es ha te megis, akkor te akkor sem lettel volna amugy sem ezek a ferfiak kozott, ha akarnal, mr teremtes koronaja.

Na hagyjuk beken egymast szerintem.
Minden évben szokásos kérdés: mondd csak, hozzád már megérkezett az ünnepi hangulat? Erre mindig is nehezen tudtam választ adni. Ünnepi hangulat... - Megvetted már az ajándékokat? - Feldíszítetted már a lakást? Ezekre a típusú kérdésekre összeugrott gyomorral szoktam nem-et válaszolni. -…..
ramszeszita 2020.12.19 07:40:33
Az utolso kerdes tok jo. Hogy miert azert jar ma az elismeres, ha valakit elfoglaltnak latnak, ha "produktiv", es azert nem, ha tud magaval idot tolteni mindenfele mentalis spiralba omlas nelkul.
Valamiert az agyonhajszoltsag ma erdem.
Nezd meg a Julcsit, mindig ki van vasalva nala meg az agynemu is, a haz mindig patyolat tiszta, meg a vecekagylo mogott is, a gyerekeinek mindig van csomagolva hazi keszitesu uzsonna, az auto mindig tiszta, most kapott eloleptetest, mar elintezett mindent karacsonyra, megtervezte az unnepi menut, legalabb heti ketszer latogatja a szuleit es a nagyszuleit, onkenteskedik a hajlektalanszallon....milyen fasza csaj ez a Julcsi!
Aztan 10 ev mulva mikor Julcsi inni kezd, arrol mar nem beszel senki, es segiteni sem probal neki senki.

Valahol olvastam egy olyat hogy a 40 oras munkahet gondolata ugy lett beallitva evtizedekkel ezelott, hogy abbol a 40 orabol egy ferfinak fent lehessen tartani egy 2 gyermekes csaladot, ugy, hogy mellette a feleseg otthon van a gyerekekkel es elvegzi a hazimunkat.
Igy mikor a mai vilagban ket teljes munkaidos fizetes kell ahhoz, hogy fent lehessen tartani ugyanezt a csaladot, fontos hogy ne tekintsuk a tenyt, miszerint ez sincs kesz, arra sincs ido, koszos a lakas, szemelyes bukasnak.
Siman csak emberfeletti a kovetelmeny, es teljesen rendben van, ha nehany tennivalot be kell aldozni a mentalis leepulest elkerulendo, es dolgozni kell azon, hogy ne erezzuk magunkat rossznak, lustanak, ha ma delutan felmosas helyett felrakjuk a labunkat kicsit, hallgatunk egy kis zenet, es iszunk mellette egy finom bogre kakaot.
Hosszu tavon a csaladunk is jobban dijazza ha mentalisan, lelkiekben epek maradunk, mint hogy tiszta-e a vecekagylo mogott a csempe.
Alighanem sokan vannak úgy ezekben a hetekben, hogy nehezen tudnak dönteni, hazautazzanak-e a karácsonyi ünnepekre. Egyrészt ugye jó legalább ilyenkor látni a családot, másrészt a járvány miatt az ember nehezebben szánja rá magát az útra, hiszen sem magát, sem a szeretteit nem akarja veszélybe…..
ramszeszita 2020.12.18 11:39:20
Az meg hogy a felelos szakemberek visszaelnek a hatalmukkal... mert a tisztifoorvosnak meg a tudomanyos tanacsadonak hol erdeke a karanten? Aki azt hiszi hogy ezeknek az embereknek arra all fel hogy otthon ulnek es rohognek a sok szerencsetlenen akik ohm...szinten otthon ulnek, azok lassitsak mar le a lila kod kavargasat az agyukban.
Ez a gorcsos felelem manapsag az autoritastol mar mar vicces.
De ha mar autoritas, az nem a jarvanyugyi foorvos, vagy barmelyik virologus.

Nezd meg angliat. Hetek ota bombolik az orvosi szaklapok, tudomanyos portalok, es a kormany orvosi es tudomanyos tanacsadoi, hogy karacsony 5 napjara feloldani a oorlatozasokat nem hogy hulyeseg, de januarra akkora kaoszt fog okozni, hogy az egeszsegugynek eselye sem lesz a dolgat vegezni. A kormany bejelentese erre mi? Az hogy nem tervezik ujragondolni a karacsonyi szabalyokat...ergo...hulljon a fergese. Holott marciustol azt hangoztatjak, hogy "we follow the science". A tudosok adatokbol dolgoznak, es azok szerint probalnak megjosolni jovobeli esemenyeket. De egyetlen egy neves tudos sem fogja azt mondani, hogy 100% hogy ez fog tortenni - mert tudos es nem hulye. Ezert all ugy a klimavedelem is, ahogy. Mert nincs 100%os predikcio es aki akar, beleulhet abba a 2% bizonytalansagba, es hangoztathatja, hogy "de hat a tudosok sem ertenek egyet a temaban".
Az altalanos konszenzus megvan a klimaval es a virussal kapcsolatban is.
Az mar mas kerdes hogy AKIT tanacsolnak, azaz a kormany, mit kezd azzal a tanaccsal.
Az angol kormany ugy dontott hogy mar elnezest, telibe szarja.
A magyar kormany ugy dontott, hogy elfogadja, de azert egy konzultacioban megkerdezik az embereket is hogy mit szeretnenek, hogy aztan jol labon lojek magukat, mert hiaba mondja a szakerto hogy egy gyors, szigoru karanten a legjobb megoldas, a kormany konzultacios eredmenye azt mutatja, hogy az emberek ezt nem akarjak, ezert a kormany belekenyszerul ilyen tessek lassek megoldasokba, mint reszleges kijarasi tilalom, vasarlasi idosavok, amikrol tudjuk hogy szart sem er hosszu tavon karanten nelkul, de valamit muszaj csinalniuk, kulonben akkor meg az az emberek baja hogy oket cserben hagyta a kormany, es nem tesznek semmit.
A magyar emberek erre a kaoszra szavaztak a nemzeti konzultacioban. Aki nem kuldte be, ne vernyogjon, hogy nem tetszik a vegkimenetele.
Hatarzarral es rovid karantennal, majd szigoru elovigyazossagi szabalyokkal (kotelezo mindenhol maszkviseles pl) remekul lehet menedzselni ezt, nezd barmelyik tavol keleti allamot vagy uj zelandot, ahol ezt megleptek, komolyan veszik, es napi szinten gyakoroljak.
Az ember okos, barmit megert. Ket ember kozott mar kompromisszum kell. A tarsadalom pedig kollektive buta. Ilyesmiben sosem kertem volna ki a velemenyuket, tekintve hogy az atlag szavazopolgarnak dunsztja sincs az immunrendszer mukodeserol, jarvanyugyi vektorokrol, de most mar eso utan koponyeg.
Ha március előtt volt párod és most decemberben még mindig ugyanannak a személynek tudod örömmel a szemébe mondani, hogy szereted, akkor ez az a pont, amikor igenis veregesd vállon magad. Remekül csináltad! Sikerült uralnod a koronavírus okozta válságot, egy olyan válságot, amely hónapok óta nemcsak…..
Krisztina története nem kevés tanulsággal szolgál, hiszen külföldről átmenetileg hazatérve megpróbált elhelyezkedni Magyarországon. Sikerrel járt, de a tapasztalatai nem túl szívderítők. Vajon mi kellene ahhoz, hogy a határátkelők tömegesen térjenek haza? Téged mi tudna visszacsábítani? Mikor…..
ramszeszita 2020.12.10 08:00:21
@angryrat: en biosz technikus vagyok egy angliai iskolaban, es icipiciket sem banom hogy hatrahagytam a kutatoi szektor pocegodret.
A Compass-Plus Munkaerőpiaci Elemző és Ismeretterjesztő Alapítvány szervezésében került megrendezésre a “Reboot Itthon! – Ezért érdemes hazaköltözni Magyarországra” nevű online kerekasztal-beszélgetés múlt hét csütörtökön. De valóban a hazatérés a lényeg?..
ramszeszita 2020.12.10 07:23:58
Nagyon sok dolgot aterzek abban, amit irsz. Szinten Angliabol mazsolazok allashirdetesek utan neha. 7 eve vagyok itt, ez alatt nagyjabol 10x mondtam azt, hogy koszonom szepen, de en most biz hazamegyek (foleg maganeleti, nem egzisztencialis problemak miatt). Ezek a kis fellangolasaim nagyjabol 1-2 napig tartottak, mikor ujraaktivaltam az allaskereso portalokon a profiljaimat, es megneztem, mi var. Azonnal elmegy a kedvem. Nem azert, mert nincs vagy nem eleg jo a pozicio (bar teny, hogy biologiai labor technikusnak jellemzoen nem keresnek tomegevel embert otthon). Hanem azert mert mar az allashirdetesbol omlik a trulade. Fizetes? Ja nem, azt titkoljuk, majd talan beszelunk rola az interjun, de juss el odaig. Kicsit olyan, mint mikor a Regent streeten setalsz es nezed a csodaszep kirakatokat, de sehol egy arcimke - abbol tudod hogy nem is erdemes bemenni, mert nem engedheted meg magadnak. Csak ebben az esetben markas pulover helyett letbizonytalansagot kapsz. Emelle ami szamomra a legnagyobb es legelviselhetetlenebb kontraszt az a munkavallalo-munkaltato egymashoz viszonyulasa. Ebben az egesz spektrumot veig jartam. Voltam munkavallalo otthon, angliaban es angliaban magyar fonokkel. A magyar hozzaallas (az en tapasztalataim szerint) igy nez ki: en vagyok a fonok, vegre eljutottam idaig, mjndenki hajoljon meg az akaratom elott, mindenki egy beosztott, egy alarendelt, senki sem potolhatatlan es ezt rendszeresen az orruk ala is kell dorgolni, es minden alkalmazott tegye ossze a ket kezet, hogy en alkalmat es eselyt adok neki hogy dolgozhasson es penzt kereshessen. Ha van munkad, szerencses vagy, es ne akarj tobbet.
Ezzel szemben itt meg merem, sot fontosnak is tartom megkerdezni interjun ezeket a kerdeseket: hogy motival az intezmeny hogy itt kamatoztassam a tudasom? Mit tesz az i tezmeny hogy megtartson, hogy ne vigyem a masik intezmenyhez a tudasom? Itt ugy erzem hogy en vagyok az uj, extra tudast hozo, ertekes befektetes. Itt a befektetesen van a hangsuly. Ertekem van a munkapiacon, amiert a munkaltato szivesen fizet, es ad olyan extrakat, amik arr motivalnak hogy naluk maradjak. Ingyen jo minosegu
es taplalo 2 fogasos etkezes minden nap. Sportkozpont berlet. Tovabbkepzesek (akar evente 5-7 is, volt ra pelda) az intezmeny szamlajan. Automatikus magannyugdij alap. Konstruktiv munkakornyezet, ahol a vezetok belatjak hogy agyonhajszolassal es lelki terrorral fele annyira produktiv csapatot sem lehet menedzselni. Helyette megbiznak bennunk (senki nem nezi, reggel mikor megyek munkaba es nap vegen hanykor jovok el), a rendelkezesre allo forrasokat magam osztom be, hiaba az eves fizumnak megfelelo budzsevel dolgozok, amihez 100% hozzaferesem van, soha senki nem kerdezi meg hogy ezt miert rendelted? A dolgozok nem titkolgatjak es rejtegetik egymas elol a fizetesuket. Mindenki egy olyan berletran van, ami teret enged a fejlodesnek akkor is ha nem kapsz elolepretest, sulyozza a apasztalatot es vegzettseget a teljesitmennyel. Mert nem, nem eleg egyszer oediplomazni es hatradolni, hogy oke, johet a love. Fejlodni kell, lepest kell tartani. Ez visz elore minket (szemelyesen is, prifesszionalisan is). A bertablank ugy van berendezve, mint egy letra, kezdesz valamelyik fokon (ott szamit a tapasztalat es a vegzettseg - elobbi jobban mint az utobbi), ami alapbol mindem evben feljebb tolodik, hogy kiegyenlitse az inflaciot, majd pedig minden evben feljebb tolnak rajta egy fokkal (4 ev alatt megduplaztam a fizetesem csak azzal hogy szeretem amit csinalok es szenvedellyel teszem). Ehhez pedig az elejen nem kellett se phd, de meg diploma sem. Csak nemi erdeklodes a tema irant, es lehetoleg emelt szintu biosz erettsegi. Emlekszem, otthon polcfeltolto allashoz is kertek, hogy van-e diplomam. Na nem. Minden evben van egy meeting a tanszekvezetovel, es formula alapjan vegigmegyunk a teljesitmenyemen, ami (itt egy kasik kuldonbseg) nem onkenyes: o is ertekel, en is ertekelem onmagamat, osszevetjuk, megbeszeljuk, es ezt a kozos megegyezest kuldjuk tovabb a HR-nek aki aztan ez alapjan eldonti hogy kaphatok-e kovetkezo evben ujabb fizetesemelest.
En ilyet otthon nem latok. Nem eleget, azon a teruleten ahol en dolgozom, ott pedig semmi ilyesmi nincs. Itt keg a legelejen, mikor a letra legaljan kezdtem, es kevesebbet kerestem mint pincerkent, akkor sem szorongtam a megelhetesem miatt, nem hurcibaltam haza a munkat, nem porgott rajta az agyam egesz ejjel. Letbiztonsagot es nyugalmat kaptam. Koronas idokben pedig 100%os tamogatast, amig 5 honapig munka nelkul voltam. Teljes fizetest a nem dolgozott honapok alatt, es azonnali informaciot, megnyugtato szavakat amint valamilyen hir jott ki a virussal kapcsolatban. Angliaban meg merem majd a jovoben oerdezni allasinterjun hogy "hogy gondoskodott az onok cege az alkalmazottakrol a koronavirus alatt?", nem erzem ugy, hogy ezt otthon jo neven vennek. Ezek arnyalati kulonbsegek. De nekem a vilagot jelentik. En maradok, koszonom szepen.
Elképesztő dilettantizmussal navigálta bele magát a kormány a zsákutcába járványkezelés címszóval. Azt mondhatnánk, baromi vicces, és már csak egy szivart kérünk, csak hát sajnos emberek fognak meghalni és tönkre menni a balfaszság miatt.  November második hetében egyik napról a másikra lépett…..
ramszeszita 2020.12.09 08:13:14
Azoknak, akik a halalozasi szamok statisztikaival dobaloznak, es hasonlitgatjak ossze oket 2019 meg az oszzes lehetseges elmult ev logaritmusos gyok negyzethatvanyaval... A halalozas nem minden es nem is feltetlen a hangsulyos szempont a jarvanykezelesben. Az egeszsegugy kapacitasa a kritikus. Nem csak hogy amugy is kevesebben fordulnak orvoshoz mostanaban, de emellett sok ember nem is jut odaig hogy segitseget kapjon, hiaba megy orvoshoz. Es mindez ugy hogy az a nagyon rettegett egeszsegugyi osszeomlas (meg) nem kovetkezett be. HA es amennyiben bekovetkezik, lottek mindenkinek, nem csak a covidosnak, hanem a jegen elcsuszott neninek, az autobalesetet szenvedett suhancnak, a kidurrant szilikonos mancikanak, a rakos pisti bacsinak... mindenkinek. A halalesetek jonni fognak, mert olyan nincs hogy van egy vilagjarvany es annak nincs embereletet (vagy gazdasagi karokat) kovetelo kovetkezmenye, akarmennyire is hisztizunk hogy mi egyiket sem akarjuk. A vedointezkedesek nem szemelyt vedik elsosorban hanem a nepesseget ugy all zusammen, csak sajnos az az egyeni felelossegvallalas nelkul nem megy, az pedig irto sok embernek kiveri a biztositekot, foleg azok koreben akik a jogaikat jobban ertik mint a kotelessegeiket. Ha nem csinaljuk ezt kollektiven es okosan, hiaba vagyunk fiatalok es egeszsegesek, minket szemelyesen is seggberughat a virus. Nem ugy hogy lelegeztetogepre tesznek es nem ebredunk fel, hanem ugy hogy belenk szall egy ittas sofor es elverzunk egy korhaz folyosojan, mert nincs nover, nincs agy, nincs eszkoz, nimcs ver. Es erre most lehet megint korhazi statisztikakat kuldozgetni nekem valaszul, hogy nezd te hulye, ennyi embert utaltak be, abbol ennyi halt meg, ennyi nem kapott kezelest, meg az osszes ilyen, de senki, egyetlen egy kormany vagy vezeto sem fogja bekockaztatni (es a hangsuly a kockazaton van) a sajat nemzete egeszsegugyi osszeomlasat es meg fog tenni mindent hogy ezt elkerulje (tiszteletlen tisztelet a kivetelkent az usanak, ahol azert tombol a virus es no a gdp mert fizetos az egeszsegugyi szektor, es szarra keresik magukat ezen az egesz tragedian).
December van, márpedig minden évben ez az az időszak, amikor talán még azok a határátkelők is hazalátogatnak Magyarországra, akik egyébként a nyarat máshol töltik. Nagy kérdés, hogy idén mi lesz, hiszen a járvány és a vele járó korlátozások alaposan felborították mindannyiunk életét. Te…..
ramszeszita 2020.12.04 07:40:31
@Nagy kámpics: abszolut egyetertek mindennel amit mondtal.
ramszeszita 2020.12.04 07:53:34
@kék madár: mindenki veszit. Pontosan. Az istenit mar, egy vilagjarvany van a nyakunkban es az emberek azt varjak a vezetoktol hogy ennek SEMMILYEN negativ kovetkezmenye ne legyen. Se embereletekbe ne keruljon, se gazdasagi hatrany ne szarmazzon belole. Sot ha lehet, okozzon mar 70%os gdp novekedest is, nem? A vezeto pedig valasztani kenyszerul. Vagy eletekkel kockazik, vagy a gazdasagot donti be. Ez a ket lehetoseg van. Az embereknek pedig egyik se jo. Azt felejti el mindenki hogy a politikai karrier nem elit vivmany, barki, hangsulyozom BARKI lehet politikus, meg csak vegzettseg sem kell hozza. Lehet menni es jobban csinalni, vagy ha nem, akkor lehet epitoen kritizalni, segiteni, felelosseget vallalni, onkenteskedni vagy befogni es legyugodni a p#csaba. Mindenki papol a mentalis egeszsegert, de 1)ez par eve meg szinte belyeg es tabu volt amirol senki nem beszelt, masreszt pedig ma, mikor teret nyert a fontossaga, mindenki ott probalja rombolni ahol eri. Igen, tortennek szornyu dolgok, emberek halnak meg, munkahelyek szunnek meg, de keremszepen ez onmagaban nem kell hogy depressziohoz vezessen, ha a tarsadalom, ismertsegi korok, szomszedsagok egymashoz viszonyulasa a nehez idokben pozitivabb volna. Gyere segitek. Tessek hozok neked. Mire van szukseged. Gyere igyunk egy kavet a parkban, meselj. NEM. Cak az epe zudul mindenki arcaba, mert EN EN EN EN. Fujj.
ramszeszita 2020.12.04 08:22:55
@dikusz.: attol fugg hogy olvasod. Indulattal igen, de ne keverjuk a haragot es gyuloletet a csalodottsaggal. Ha gyulolnem az embereket, nem onkenteskednek hogy segitsem oket. Mindenki altalanosit, egyik kommentelo sem ismeri a masikat, ezert folosleges megkovezni.
A mai napon átlépte Magyarországon a 4000 főt a koronavírus járvány halottainak a száma. Ez a szomorú adat sajnos alkalmat ad rá, hogy végezzünk egy aktuális számvetést a járvány során elhangzott néhány korábbi kijelentéssel. Ezek közül is az egyik legmegosztóbb, Svédország járványkezelésének nyári,…..
ramszeszita 2020.11.26 07:27:55
En ket orszagban kovetem viszonylag szorosan a cikkekhez, hiradashoz, a temaval foglalkozo blogokhoz tartozo komment szekciokat: Angliaban es Magyarorszagon (kulfoldon elek, a csaladom otthon van, mindketto erdekel, mindketto aggaszt). Egy valamit folyton hianyolok ezekben a beszelgetesekben (gyakran anyazas tsunamikban) - megpedig az EN elengedeset. Vagy azt latni nagy szamban, hogy en egeszseges vagyok, en nem oltatom be magam, nekem nem halt meg senkim, vagy azt hogy EN baromi jol tudok statisztikat es grafikont elemezni, sokkal jobban mint a kormany altal foglalkoztatott tanacsado tudosok.
Angliaban a korhazrendszer (NHS) hasonlo tb befizetes jellegu mint Magyarorszagon. Bevallom nem tudom hogy a svedeke hogyan mukodik, ezt most szogezzuk le.

Az angol vedekezesi intezkedesek egyik fo uzenete vegig az volt, hogy "protect the NHS", azaz a jol belathato szuksegessege annak hogy a betegellatas a virustol fuggetlenul is zavartalan legyen. Azaz el kell kerulni azt hogy a rendelkezesre allo forrasokat (agyhely, munkaero, vedofelszereles, eszkoz) elemessze a virus miatt horhazba vett betegek szama, es potencialisan ne maradjon eleg azokra a betegekre, akik mas okbol kerulnek be (kronikus betegseg vagy baleset miatt).
Minden orszag kormanya (igen, meg az angol Toryk is, akik evtizedekig zullesztettek le az NHS-t arra a szintre hogy mar evek ota az osszeomlas szelen all) tisztaban van azzal gondolom, foleg szakmabeli operativ torzsek felallitasaval, hogy epp milyen a korhazrendszeruk status quo-ja. A sajatjuke. Ismerik annak a teherbirokepesseget es a flexibilitasat, hogy mit lehet benne atalakitani, hogy elbirja ezt a rohamot. Eszerint kell hogy igazgassak az egeszet orszagos szinten. Talan a svedek raneztek a korhazrendszerukre es azt mondtak, oke, eros es stabil labakon all, a megbetegedesi statisztikak alapjan azt mondjuk, el fogjuk birni a hullamot. Nem csodatevesre vallalkoznak, persze hogy lesznek halottak. Azt kene megnezni hogy az o egeszsegugyi rendszeruk hogy birja ezt a kaoszt. Lehet tok jol. Lehet hogy sok 10ezer ember lattak el amibol meghalt keves ezer.
Az egeszsegugy osszeomlasa az amit minden kormanynak el KELL kerulnie, mert senki sem szeretne egy elet tb befizetes utan egy nap autobalesetet szenvedni es egy korhaz folyoson elverezni mert epp nincs hely. Ha ezt elkerulendo nehany orszag megengedheti maganak a karantenmentes eletet es arra koncentral hogy a gazdasagat a szarlavina folott tartsa, jo nekik. De ahogy en latom, se Magyarorszag, se Anglia nincs ebben a luxus helyzetben. Es Magyarorszag meg kevesbe mint Anglia, mert itt legalabb az 5 honapos (!) kenyszerszabim alatt amig karantenban volt az orszag, megkaptam az allamtol a fizum 80%-at. Otthon kvazi elengedtek az emberek kezet. Ha meg ez is elfogadhato megoldasnak tunik azert hogy a korhazak ne roppanjanak ossze, mikozben az eszkoz es az agy fogy, az apolo es orvoscsapat pedig naprol napra csak betegebb es foghijasabb lesz, lehet hogy nem kellene frocsogni a kormanyra es azt hinni hogy erre egyikuk sem gondolt. (Nem, nem vagyok fidesz szavazo, nem meg csak szimpatizans sem, csak belatom hogy valakinek vegeznie kell a vezeto feladatot es senki itt a komment szekcioban nem csinalna jobban mint barmelyik kormany, az eppen idoszeruen rendelkezesre allo statisztikak tukreben - visszamenoleg mindig konnyu okosnak lenni). Halalozasi statisztikak nagyon konnyen szuletnek, es sokfelek (mi szamit covid halalnak). Az a szam sokkal sokretubb hogy covidon kivul hany beteget lattak el a korhazak es haziorvosi rendelok, milyen minosegben, es ezek milyen aranyban epultek fel es mehettek haza a csaladjukhoz.
A kérdésre az első válasz nyilván az, hogy a jobb anyagi lehetőségek, a magasabb életszínvonal csábítja határátkelésre a magyarokat. Ebben sok meglepetés nincs, az azonban nagyon érdekes, hogy egy friss tanulmány szerint milyen más szempontok játszanak még szerepet a döntésben...
ramszeszita 2020.11.19 11:38:04
@desw: ez tok erdekes amit irsz a kulfoldi emigransokrol, a helyi politikara valo szarasrol es a csaladra koncentralastol. Abszolut egyetertek vele, de a miertje szerintem erdekes. Mert mig otthon szavazati joggal elo allampolgar vagyok, kulfoldon hiaba erdekelne a politikai kozelet, szavazati jog nelkul csak elszenvedoje lehetek az esemenyeknek. Fantasztikus pelda a brexit. A parom angol, a csaladi osszejoveteleken rendszeres volt a tory partra valo kopkodes, a megtevesztes, hazudozas felemlegetese, mert a csalad eu parti. Es hiaba kerdeznek engem, en altalaban csak felhuzom a vallam, hogy nem tudok mit csinalni, ti szavaztok, en minek stresszeljek rajta, ugysincs beleszolasom. Talan ez a kulonbseg. Mig otthon tehetsz (valamennyit) a jovodert es a csaladod sorsaert a politikai aknamezon, a szavazatod keretein belul, igy jo dolog ha erdekel, es beszeltek rola. Az mondjuk mas kerdes hogy sokan konkretan vallasi szektakent tekintenek nehany partra, ami nagyban megneheziti az ertelmes ervelesekkel teli kommunilaciot, ezek az embereknek a szemeben csak fekete vagy feher lehet valami, vagy imadni lehet vagy utalni, az fel sem merul bennuk, hogy lehet tamogatni egy partot de attol fuggetlenul epitoen kritizalni is. Szoval visszakanyarodva, kulfoldrol nekem ezert talan kenyelmesebb es stresszmentesebb a politikai eletem - mert nincs hozza jogom, igy a vele jaro szorongast es aggodalmat is konnyu elengedni, es helyette a szeretteimre koncentralni, es hozzon barmit is a fejem folott meghozott dontesek sora, a mindennapi eletunket igyekszem a lehetosegekhez merten a legjobban igazgatni (Allampolgarsagon egyelore nem gondolkozom, majd par ev mulva talan).
Idén augusztus 29-én, Berlinben elszakadt a cérna. Körülbelül negyvenezer ember vonult az utcára, hogy tiltakozzon a járvány miatt meghozott korlátozások ellen. A tüntetők többsége főként a szigorúbb maszkhasználatot kritizálta, de a legtöbbjük úgy vélte, az állítólagos járvány álarca mögött a…..
ramszeszita 2020.11.18 07:57:57
@kvadrillio: en egy brit iskolaban dolgozom, es nalunk alapbol be van szerelve a laborokba az elszivo rendszer (kemia, biosz kiserleteknel kotelezo). Oszinte leszek, baromi jol jon most. Es igazabol tenyleg olyan mint egy szagelszivo, a padok folott log, es csorendszeren a liftaknaban fut fel a tetore es ott a kulvilagba. Nyitott ablakokkal 4 fokban ulnenk egesz nap. Igy kb 13, mert a futes, ugyan nem tul hatekonyan, de mukodik. Kicsit hangos, hangosabban kell tartani az orat. Ennyi.
Ha szeretnéd a trópusokon érezni magad, és pálmafák, kaktuszok, és húsevő növények közt bolyongani, akkor jó helyen jársz !  Az ELTE Füvészkertjét 1771-ben alapították, jelenlegi helyén, a VIII. kerületben, Józsefvárosban 1849 óta várja a látogatókat. Bevallom, én budapesti létemre most jártam…..
Elmélyülhet a kommunikáció a különböző anyanyelvű párok között? Az elmúlt években, amióta mi is külföldön élünk, sokszor foglalkoztatott ez a gondolat. Figyeltem a környezetemben azokat, akik vegyes párost alkotnak, egyikük magyar, a másik német, vagy svájci, s nem a magyar a közös nyelv. Ki…..
ramszeszita 2020.07.03 06:56:41
@szánmonoxid: ezzel abszolut egyetertek. Magyar lany, angol tars. Elegge intuitiv vagyok es magas az erzelmi inteligenciam, ezert a kettonk kozti kommunikacioval sosem volt problema, legyen szo a heti tervrol, a holnapi ebedrol, arrol hogy epp mivel bantott meg es miert esik rosszul amit mond, agytornarol vagy a jovonkrol... de amikor odakerulunk hogy a munkatarsaimmal leulunk kaveszunetben es jon a "jaj emlekszel arra a radio adasra regen, mi is volt a cime...." eselyem sincs. Soha. Nem is lesz. A nyelvi szakadekokat athidaltam mar egy ideje, 7 eve elek Angliaban, mar a masodik evtol angolul almodom es amint el mertem hagyni a magyar ismerosok "vedohalojat", rohamosan javult a nyelverzekem, sokkal tobb szolas es szofordulat ragadt ram, amiket tobbnyire mar ertek. A kulturalis szakadek viszont ugyanugy tatong elottem mint 7 eve, pedig mar tulvagyok egy allampolgarsagi felkeszulesen. Talan majd egy nap :)
Akinek négylábú tag is bővíti a családját, azt jól tudja, hogy a szilveszter este bizony különösen sok veszélyt rejt rájuk nézve. Most olyan tippeket hoztam, amiket ha betartasz gond nélkül fogjátok átvészelni az évnek ezt az időszakát...
ramszeszita 2019.12.30 09:01:12
Ha a gyerekedet valami trauma eri, igenis kikelsz magadbol es utalod-okolod a vilagot azert az eget vero igazsagtalansagert ami ot erte. A kutyat ellenzok tarsasaganak azt kell megerteniuk, hogy a kutyasoknak (azoknak akik nem lancra kotve tartjak Fifiket egesz evben a kertben) a kutya egy gyerek, egy csaladtag, akinek ha fajdalmat, felelmet latjuk es tetlenek vagyunk vele szemben, akkor fel fogjuk emelni a hangunkat. Ha az en kutyam remeg, hany, fullad a felelemtol, azt baromi nehez egy egesz napon at nezni anelkul hogy ne az jarna a fejemben hogy mi is az ertelme ennek a durrogtatasnak vegul is.
De sosem mondanam hogy bunko petardasok. Vagy h tiltsak be, vagy hasonlo agressziv megnyilvanulasok, hiszen legyunk oszintek - ha a kutya fel a csattogastol, akkor egy erosebb nyari vihartol is szukolni fog - azt is tiltsuk be? Ez csak egy nyari viharral tobb egy evben, azzal a kulonbseggel hogy ezt a zajt mi emberek okozzuk. Volt mar 20, nem mindegy, ha van egy 21. is? Tessek odafigyelni az allatra, mert a menhelyek nem birjak szusszal.
A felelos kutyatartas magyarorszagon tovabbra is gyerek cipoben jar. En buszken felelos kutyas vagyok, odafigyelek a higieniara, a biztonsagra (mind a kutyam, mind az emberek biztonsagara, igaz a ver tacskommal ez utobbi tobbnyire nem akkora kihivas), a nevelesre, es igen, mikor Kifli a csalad resze lett, bevallaltam hogy a kovetkezo 15 evben otthon szilveszterezek. Ez ezzel jar, haho, nem olvastuk a kisbetus reszt, csk azt hogy "de cukiiiiii"?
A cikk nem iteli el a tuzijatekozast, a petardazast, hanem extra tanacsokat ad az allattartoknak, ezzel semmi problema nincsen.
Amit hianyoltam - valamelyik kommentben mar emlitettek - az az hogy ne nyugtassuk a kutyat hangos tv/zene mellett. Inkabb tereljuk el a figyelmet jatekkal, normalis nyugodt beszeddel, a nyugatatassal ugyanis csak megerositjuk bennuk hogy oke gazi is fel, tenyleg baj van.
Mindenki higgadjon le, mindenki gyakoroljon nemi empatiat es felelossegtudatot - mindket oldalon, elvegre az sosem art.
ramszeszita 2019.12.30 10:55:48
@Post Scriptum: minden szavaddal egyetertek.
Igen egyebkent raereztel, Kifli gyerek a csaladban mert nekunk nem lehet.
Van szelsoseg minden taborban. Boven. Az elobb kerultem ki Kiflivel egy kutyakakit a jardan a peksegbol hazafele jovet, es igen, en is setaltam mar a szomszeddal babakocsistul mikor ordibalo tinik petardat dobaltak mellettunk - jol vissza is ordibaltam. Sajnos nem fekete-feher a tema, sok az ertelmes, tobb mint 3 ovodai evet vegzett ember aki ugyan megveszi a tuzijatekot-petardat, de emelle korultekintoen valaszt helyszint a felgyujtasahoz, es van a kutyajat a jardara szarato, csattogo fogu verben oforgo szemu rotweilert ovodas csoport mellett poraz nelkul futkosni hagyo idiota is akinek meggyozodese hogy Fifike baratsagos. Mivel masokat megvaltoztatni ugysem tudunk, inkabb torekedjunk arra hogy ne a ket vegletbe sorolodjunk hanem mind az allattartasban, mind a tuzijatekozasban korultekintoek empatikusak es felelossegteljesek legyunk. Amen.
Sem itt, sem ott. Ne úgy szeress 2019.11.26 23:58:58
  "Oda nézz!"Kontrollálatlanul tört ki belőlem a csodálat, úgy, mintha most látnám ezt először életemben. Megálltam a járda közepén, úgy, ahogy voltam, hátracsaptam a fejem (talán a szám is eltátottam kicsit), és csak félig-meddig koncentráltam arra, hogy ne szédüljek le a járdát övező pázsitra az…..
A 2016-os referendum óta nem kevés Brexittel kapcsolatos attrocitás ért.  Tekintve, hogy épp Magyarországon tartózkodtam, remegő térddel jöttem vissza abba az országba, ahol élek és dolgozom. Hónapokig az asztalaim 70%-a borravaló nélkül távozott az akcentusomat hallva, egy olyan városban, ahol…..
Nem utazó blognak szántam ezt, de úgyis elő-elő fog bukkani néhány thaiföldi bejegyzés, nem más indokból, minthogy az ottlétem alatt kaptam egy újabb löket energiát, öbizalmat, ihletet , no meg egy nagyobbacska fenékbe billentést Henitől az íráshoz, a telefonom jegyzetkészítő alkalmazásából pedig…..
A cím mondata az apukam szájából hangzott el idén nyáron.    Az történt ugyanis, hogy az easyJet ott hagyott Londonban. Nem szeretnék kitérni a szóban forgó este viszontagságaira, mert Dunát, Temzét, Nílust lehet rekeszteni azoknak az utasoknak - vagy reménybeli utasoknak - a történeteivel, akik…..
Sziasztok! Tudom, hogy ez a bejegyzés nem témába vágó, de szót kell hogy ejtsek róla. A napokban nagyon sok olyan téma jött velem szembe ami fölött egyszerűen nem tudok elsiklani. Az egyik az amiről ma írni fogok. Ma (május 17.) van, a Nemzetközi homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnap.…..
ramszeszita 2019.05.19 11:05:25
A melegfelvonulasrol, amit megbotrankoztatonak titulalnak: a melegfelvonulas vilagszerte kicsit mas, mint Budapesten. Brightonban az ev egyik legnagyobb esemenye, aminek a kozpontjaban a szeretet unneplese all, azt kepviseli, hogy legyel akarmilyen, szeretetre erdemes ember vagy, es nem fognak azert utalni mert a lanyokat szereted, a fiukat, mindkettot, egyiket sem, es a vonat nem all meg a szexualitasban. Lehetsz telepiercingezet goth vagy szetszivott agyu raszta, akit a tarsadalom felcimkez es lehuz a retyin az elobbi "belyegekkel", attol meg vannak/lehetnek kvalitasaid amik ertekesek a tarsadalom szamara. Lehet hogy a raszta csavo csinalja a legjobb kavet a varosban, es a goth csaj irja a legjobb scifi dramakat, de sosem fognak eselyt kapni hogy kibontakozhassanak, hacsak a tarsadalom nem tagit egy picit a latoszogen, es el nem ismeri hogy egyenloen jok es erdemesek.
Budapesten a melegfelvonulas eltolodik a ferfi nemu homoszexualis resztvevo, es az ot paradicsommal megdoblani erkezo fekhaborodott jopolgar iranyaba, ami egyebkent sem egeszseges. Labjegyzetben hadd emlitsek meg itt minden olyan fovonalbeli heteroszexualis ferfit, aki az elso sorban all lekopni a buzikat az utcan, otthon megis girl-on-girl pornora izgul a behuzott fuggonyok mogott, mondvan az nem ugyanaz.
A magamutogatasrol, provokaciorol: ez az egyik resze a vilag kontra Budapest ellentetnek. Hogy az emberek abban a tevhitben vannak hogy a melegek provokacioval akarjak elfogadtatni magukat masokkal. Mindenki elhiheti, egyik melegneknek sem okoz fejfajast az hogy Mancika neni a 22/B-bol mit gondol rola. Az elfogadas nem a tarsadalom tobbi resze felol kell hogy erkezzen hanem magukbol, azokbol a lelkekbol, akik otthon ulnek a szobajukban, depresszioban, mert erzik, hogy ugyan Pistinek hivjak, megis sokkal jobban tud azonosulni a Rekaval az osztalyban, mint a Tibivel. Ugy erzik, hogy ami bennuk zajlik rossz, es senki nem ertene meg, kezdve a szuleikkel az ajto tuloldalan. Felnek hogy ha felvallaljak magukat, kiveti oket magabol az a kozeg amiben elnek (baratok, csalad), attol hogy ami eddig a biztonsagot nyujtotta, ellenuk fordulhat. A felvonulason azert oltoznek az emberek provokativan, tancolnak, kiabalnak, hogy azt az uzenetet kuldjek a Pistinek, hogy SEMMI BAJ. Latod, nem vagy egyedul. Nem fogjak az alapbol heteroszexualis Bencet atteriteni, hogy innentol a pasikat szeresse, mert az milyen buli - ez nem dontes. Es amugy nem is ez a cel. Azoknak az embereknek uzennek, akik felnek felvallalni a nem-heteroszexualis erzeseiket. Az uzenet az elfogadas, magad elfogadasa, nem magadat massal valo elfogadtatas.
Mas:
Igenis, a vonulas, a bekes tuntetes eredmenyre vezet. Idezzuk csak fel milyen sokra vittek a tarsadalmunkat azok a nok, akik a noi jogokert tuntettek 100 evvel ezelott. Munkaert, fizetesert, szavazati jogert. Ez most egy masik tarsadalmi csoport, a sajat jogaikert - miert mas vagy mitol rosszabb ez?
Mindezeket nem hiteltelenul mondom es allitom. Testkozelbol voltam tanuja ahogy egy fiu nem birta tovabb a nyomast, a kamu baratnoket akiket hazacipelt a szuleihez, a hazugsagokat, kifogasokat, a lenyelt valaszokat, az onmegvalositas eltiprasat, es elmondta a szuleinek es a baratainak hogy meleg. Mara rajtam kivul se szulei, se baratai nincsenek a regiek kozul. Kitagadtak. Egy suhintassal kitoroltek a csaladbol, a baratai hirtelen tavolsagtartoak lettek, arrebb alltak a kozelebol, nem hivtak esemenyekre, vagy kozoltek vele hogy vallasi okokbol ok innentol nem baratkozhatnak - legyen o amugy akarmilyen jo ember. Mert az.
Reszemrol o nem lett mas attol hogy akkor ott a tetoteraszon elmondta hogy a Viki akirol eddig meselt igazabol Lali. Ha emberek elidegenitenek maguktol egy baratot azert mert az abban leli oromet hogy szoros mellkasokat cirogat simak helyett, az tobbet mond el roluk, mint az erintett meleg emberrol. Ennyit akartam mondani. :)
Nem akarok anya lenni, de még csak meg sem akarom kockáztatni azt. Aspergeres vagyok, és habár sok autista remek szülő lesz, ez nem az a valami, amit én tovább fontolgatnék. Egyszerűen nincs meg bennem, hiányzik belőlem az az ösztön, ami ahhoz kell, hogy gondoskodjak egy másik személyről, de azért…..
ramszeszita 2018.03.25 20:58:59
Szoval a jelek szerint ez a no a kommentelok nagy reszenek szemeben egy kiallhatatlan borzaszto szemely, es meg a sajat maga altal felvallalt fogyatekossagat is tagadjak tole, csak mert tett egy olyan allitast hogy nem akar gyereket? Most aspergerstol eltekintve, egyre tobb ilyen novel/riporttal talalkozom, es teljesen kiakaszt hogy ennyire nehez dolguk van a sterilizalassal. Mert mas emberek (!) szerint ezt majd egyszer megbanja? Alljon mar meg a menet. Van abbol drama ha valaki a melleit nagyobbittatja meg? Vagy lekicsinyitteti oket? Vagy ha tetovaltat? Mindenki a sajat teste folott kene hogy rendelkezzen, es igen, ezek mind tartos, orokre szolo dontesek, megsincs senkinek joga lekezeloen banni ezekkel a nokkel, lesajnalni a dontesuket. Amugy pedig ha azt olvastam barhol, hogy egy ferfi sterilizaltatta magat, az mindjart mas hangot utott meg (=milyen tudatos, okos dontes a reszerol!) En sem akarok gyereket, soha nem akartam. Kenyelmetlenul erzem magam a tarsasagukban, nem ertem oket, nem tudom magam megertetni veluk, nem tudnek 24/7 valaki massal foglalkozni, es nem azert mert magammal akarok... csak nem vagyok kepes ennyi torodesre, ennyi. Egyszeru. Mi az onzo dontes akkor? Tudatosan felismerni hogy nem vagyok anyanak valo, vagy szocialis nyomasra kipottyantani 2-3 gyereket, akiknek aztan rossz elete es gyerekkora lesz, mert nem tudok ugy teljesiteni, ahogy kene? Szogezzuk le, se fogyatekos nem vagyok, se onzo karrierista boszorkany, csak siman nem szeretek valamit amit az emberek tobbsege igen. Es akkor mi van? 3mal tobb ovszert fogok elhasznalni mint az a no, akinek 3 gyereke van. De igen, felmerult nalunk is a sterilizacio lehetosege es egyaltalan nem tunik foldtol elrugaszkodott otletnek. De amig ez ilyen gyerek cipoben jar, nem fogunk nekiallni az eljarasnak, mert nem vagyok hajlando felnott, erett, ertelmisegi embereket (orvosokat) bizonygatni arrol hogy igen, nagy lany vagyok, kepes vagyok donteseket hozni, ertem a kovetkezmenyeit, es nem kell lekicsinyloen elmagyarazniuk nekem azt amit mar tini korom ota hallgatok minden notol: hogy majd meggondolom magam. Nem artana ha az emberek ahelyett hogy kirohannanak ilyen es hasonlo forumokon, mondvan "en 8 gyereket akarok, ha te egyet se, akkor szar ember vagy!", inkabb elszamolnanak 10ig es belatnak hogy nem csak az o vilaguk/velemenyuk/vilagkepuk letezik es szamit.