Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bandirepublic

0 bejegyzést írt és 291 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor egy 15 milliós világváros teljesen kiürül, leginkább csak őrjáratozó maszkos rendőröket, katonákat, smasszerokat lehet látni, az nagyon-nagyon szürreális érzés. Moszkvai beszámoló következik Gábortól – rengeteg egészen elképesztő fotóval. Neked hogyan telnek a napok és hetek a járvány…..
bandirepublic 2020.05.01 10:08:06
tök jó írás, köszi! folyamatosan ez motoszkált a fejemben, hogy vajon mi van az oroszoknál, mert valahogy a hírek róluk nem szólnak.
ha valakit érdekel hogyan élik meg honfitársaink külföldön a karantént, akkor sok szeretettel ajánlom a "karantén körkapcsolás" podcast sorozatomat a témában:
halottnakacoach.blog/2020/03/15/koronavirus-jarvany-szorongas/

én is többször beszéltem a svéd helyzetről. érdekes figyelni, hogyan alakul a világban az intézkedések sora. az a benyomásom, hogy az összes ország nyugaton kb. most fog oda érkezni, ahol a svédek már 1,5 hónapja vannak. a hátrányunkból lehet, hogy most lesz előny?
Magyarországról nézve menőnek tűnnek a skandinávok, akik szép ruhában, sportosan, pirospozsgás arccal menő bringákon járják a tiszta, jó levegőjű nagyvárosaikat. Kicsit közelebbről nézve például Stockholmban azért jóval árnyaltabb a kép...
Svédországban erősödött fel a magyar identitása és soha nem merült fel benne az, hogy svéddé váljon – mesélte Bandirepublic, akit már sok posztból ismerhettek itt a Határátkelőn (hiszen törzsszerző, -kommentelő és -olvasó). Hét éve költöztek ki Svédországba és most, hogy hazalátogatott…..
A határátkelők közül sokan a leginkább a honvágytól tartanak. Persze érdemes figyelembe venni, hogy az emberre rátör majd az érzés (elvégre a kultúrsokk egyik fázisa), ám azt is érdemes tudni, hogy az érzés egy idő után elmúlik, sokaknak pedig éppen a hazalátogatások segítenek… Négy történet. Neked…..
Vajon játsszon-e egy lány autóval? Vagy fiú babával? Kell-e külön fiú és lányrészleg a játékosztályokon? A kérdésre más választ ad Magyarország és mást a svédek, ami akkor lesz különösen érdekes, ha egy Svédországban élő magyar család hazalátogat. Neked mit jelent a magyarság? Hogyan viszonyulsz…..
bandirepublic 2019.07.14 11:41:19
@feketeeper: van kedved bővebben kifejteni, hogy miért örülsz ennek? ez a hozzáállás rejt magában valami veszélyt szerinted?

én nagyon fontosnak tartottam, hogy a lányom ne érezze rosszul magát és ne legyen megbélyegezve azért, mert történetesen kocsikkal szeretne játszani vagy érdeklik a "fiús" játékok.

neked mi a véleményed?
bandirepublic 2019.07.14 12:00:17
@kardio1: ezt tőle kéne megkérdezni, én nem tudom. de a lányomat ettől függetlenül rosszul érintette. csak 7 éves
bandirepublic 2019.07.14 12:08:06
@kardio1: azt mondod egyezzünk ki egy döntetlenben? ;)
Még akkor is, ha az ember sikeresen beilleszkedett külföldön, egy idő után elkezdhet másként nézni Magyarországra. Ezt kezdte érezni a mai poszt szerzője, Bandirepublic is, akiben a 40-es évei elején elkezdett felértékelődni a haza, a család, a barátok, az anyanyelv szerepe. Dani…..
bandirepublic 2019.03.26 11:31:42
@Lordmotor: szerintem inkább értsünk egyet abban, hogy nem értünk egyet!
bandirepublic 2019.03.26 15:14:23
@Én és Énke: de a törvény se korlátozza ezt! attól őgy sem válna hetero-vá senki...
bandirepublic 2019.03.26 17:43:54
@Arthamyr: halgass ebbe bele. ha ez sem tetszik, akkor neked tényleg nem a podcast a műfajod www.wnycstudios.org/shows/radiolab
Napjainkban sokan használják a ,,kiégtem” kifejezést, pedig lehet, hogy csak rossz napjuk van. De mi is a különbség a két kifejezés között?   Fotó: yanalya / Freepik..
Nyilván mindenki a saját világnézete és vérmérséklete szerint válaszol a címben feltett kérdésre. A skandináv országban élő Bandirepublic azonban ennél kicsit továbbment és egy egészen érdekes megközelítéssel próbálkozott...
bandirepublic 2019.03.11 10:05:47
@Snedronningen: igen, ezt nagyon fontos látni, hogy egy társadalomban nincs minden egyes ember azonos szinten, és nagyon sok múlik az arányokon.
bandirepublic 2019.03.11 11:05:22
@csortu: hahaha. a kommented alapján biztosan magas szinten leledzel szellemileg:)

itt van egy link, ahol van könyvajánló és egy riport egy teal szervezetben dolgozó hölggyel: kocsolom.wordpress.com/2018/12/07/teal/

érdekes, amit mondasz evolúciós szempontból. nem biztos, hogy a legfejletteb szint fiog túlélni, ez talán igaz. viszont amikor a személyes fejlődésről beszélünk, akkor mér nem tudsz viisszamenni egy meghaladott szintre, és szerintem érdemes törekedni az egyre magasabb szintű befogadásra. wilber szerint a legmagasabb szint ma az integrál, ami magában foglalja az összes korábbi szint előnyeit.

A teal-nek köszönhető áttörések:

1. Self-management: önvezetés: megszüntették a hierarchikus, bürokratikus rendszereket és egy képlékeny, a közös intelligenciára támaszkodó szervezetben osztották el az autoritást.
2. Teljesség-kiteljesedés: itt nem próbálják a dolgozók személyiségét a professzionalizmus keretei közé szorítani, hanem mindenki a teljes önmaga lehet. Nincs szükség a maszk további viselésére és a személyiség részek lehasítására a gyárkapuban.
3. Az evolúció a végső cél: ahelyett hogy megpróbálnák megjósolni a jövőt és különböző terveket készíteni a jóslatok alapján – megkísérlik megérteni a jelen helyzetet, hogy mivé lett a szervezet és mely irányba tart.
bandirepublic 2019.03.11 12:21:20
@_Luthien_: nem érzek hibáztatást. köszi
Külföldön Magyarország hiányzik, Magyarországon külföld – vagy legalábbis mindenhol valami a másikból. A mai válogatás egyik írása éppen ezt a témát boncolgatja. Aztán megnézzük, hogyan „kezdődött” Svédországban a következő tanév (igen, nem elírás), végül…..
bandirepublic 2018.06.10 07:43:16
@tsabus UAE: ezt magyarázd el a feketéknek...
bandirepublic 2018.06.10 07:45:16
@tsabus UAE: a brazil srác is meghökkent rajta: film.indavideo.hu/video/f_menjekmaradjakedesotthon
bandirepublic 2018.06.10 10:28:59
@Shanarey: szerintem ha egy embercsoport jelzi, hogy bizonyos elnevezés sérti őket, akkor szimplán érzéketlen bunkóság továbbra is úgy hívni őket.

például a vidéki, földműveléssel foglalkozó emberek szeretik ha parasztnak szólítják őket? próbáld ki egy falusi kocsmában! menj be és köszöntsd a vendégeket "szevasztok parasztok!" felkiáltással.

vagy tanítsd meg a gyerekedet erre...
Nézem Jamie Oliver műsorát, menzákat akar megreformálni, egészséges étrendet készíteni ott, és ehhez tiniket toboroz szakácsnak. Minden jelentkezővel elbeszélget, „te miért akarnál szakács lenni?” És ömlik a szó belőlük, egyikük túlsúlyos, így tanulna meg végre…..
Úgy hozta az élet (szerencsére előfordul az ilyesmi), hogy nem sokkal azután, hogy bő egy hete megjelent Kati szülői benyomásokat összegző írása a svéd iskolarendszerről (ha nem olvastad, itt pótolhatod), kaptam egy másik levelet is, ami szintén a svéd iskolával foglalkozik –…..
Nem mondok azzal újdonságot, ha azt mondom, hogy számtalan emberi tulajdonság létezik és minden ember más. Ezzel önmagában nincs is semmi gond, sőt! Amikor bekerülsz az új munkahelyedre, a próbaidődet töltöd, és minden igyekezetteddel próbálsz megfelelni, akkor nem csak a…..
bandirepublic 2018.05.28 09:49:49
@Bánki Donut: ez nagyon érdekes volt. most halottam először a constructive dismissal-ról. egyetértek azzal, hogy fel kell írni minden esetet, de tapasztalatból mondom, hogy ha már ezzel kell foglalkozni, akkor nem igazán kellemes bejárni. fél szemmel mindig hátra nézni, bizalmatlannak lenni nagyon sokat kivesz belőlem. de értem, hogy ez az egyetlen mód...
A skandináv oktatással (általában az életmóddal) kapcsolatban rengeteg (fél)információ kering Magyarországon, de azért teljesen más mindezt személyesen megtapasztalni. Kati két éve költözött családjával (férjével és két gyermekével) Svédországba, így aztán első kézből szerzett tapasztalatokat az…..
Időmenedzsment: szorongás, bűntudat, elégedetlenség-érzés, hiányok, fejlődnöm kellene, ma sem sikerült, majd holnap. Nem találkoztam még olyan emberrel, aki maradéktalanul elégedett lenne a saját személyes időkezelésével. A leggyakoribb kérdések egyike, amit kapok: "javasolj valamit, hogyan…..
bandirepublic 2018.04.03 21:59:48
Svédországban nagyon magasak az adók, ezzel semmi újat nem mondok. A nagy kérdés az, hogy ha leülünk és kiszámoljuk, hogy Magyarországon mennyi az elvonás, akkor ér-e minket meglepetés. Emellett (északon maradva) költözünk egyet Norvégiában, végül ellátogatunk egy olyan…..
bandirepublic 2018.04.01 10:08:00
Nem meglepő módon év eleje lévén kicsit amolyan összegzés és előretekintés jellege is lesz az eheti blogajánlónak, emellett elgondolkodhatunk azon is, miként nézne ki a gyakorlatban, ha mindenki ugyanolyan fizetést kapna ugyanazért a munkáért...
bandirepublic 2018.01.07 07:32:16
mi is beszoptuk a chf hitelt. úgy érzem, hogy ez is motiváció volt a határátlépésre. mi úgy oldottuk meg, hogy kiadtuk a lakásunkat és a bérleti díjból törlesztettük a hitelt (persze még ré kellett dobni). 8 évig ment ez így aztán 2016-ban sikerült elég jól eladni a pecót és kicsengetni a tartozást a banknak. csak annyit mondok, hogy 8 év törlesztés után (havi 120-ról indult és 210 lett) "csak" 25%-kal volt több a tartozásunk, mint az eredetileg felvett hitelösszeg.

életem legnagyobb stressz faktorától szabadultam meg, azóta hitelmentesen élünk, de szorongat a stockholmi lakás helyzet. itt is érik a katasztrófa, az ingatlanárak majdnem megduplázódtak az utóbbi 5 évben, a hitel szinte ingyen van (negatív jegybanki alapkamat mellett) és csak tavaly vezették be, hogy kötelező amortizálni a hitelt (törleszteni a tőkerészt is). alapból a legtöbb svéd csak a kamatokat fizeti örökkön-örökké.

hallottam egy okos magyar párról, akik személyi kölcsönt vettek föl, hogy be tudják fizetni az önrészt a lakáshitelhez itt stockholmban. OMG. nekik is szép menet lesz.

egyébként több kelet-európai országban problémát okoztak a deviza hitelek, nem csak mi magyarok szívtuk meg. a 2000-es évek közepén, amikor euro bevezetésről és fejlődő gazdaságról volt szó reálisan nem mérhettük fel, hogy mekkora az a kockázat. és míg chf hitelen volt lb 4% kamat, addig a forinton 14%?

szóval, ne ostorozza magát senki. rossz döntés volt, de az akkor rendelkezésre álló info-k alapján ennyit tudtunk...
bandirepublic 2018.01.07 15:13:29
@DieNanny CH: ez svejcben történt?
Amikor felvetettem, írjátok meg, mi az a tíz dolog, amiért szerettek ott élni, ahol éppen éltek, akkor a blog jellegéből adódóan elsősorban külföldi helyek merültek fel. Aztán kommentekben is többször felmerült, hogy miért ne lehetne ilyen posztot írni Magyarországról is, ami teljesen igaz. És akkor…..
bandirepublic 2018.01.05 09:23:30
Nem könnyed év végi történet Annáé, ám fontos írás, mert sok mindent megmutat abból az élethelyzetből, amiben sokan nekivágnak a külföldi életnek. Ilyen is van, és tartok tőle, elég sok ilyen van. A kép illusztráció..
Kisebb szünet után folytatódik a “Tíz ok”-sorozat, melynek keretein belül jártunk már Angliában, Ausztriában, Írországban, Norvégiában, Franciaországban (a sorozat eddig részeit itt találod), most pedig Svédország, azon belül is Stockholm következik. A szerző régi ismerősünk, Bandirepublic, aki…..
bandirepublic 2017.12.24 08:36:32
@sörm: tök érdekeseket és hasznosakat írsz. nagyon sokat segítene, ha konzultálhatnék veled iskola-ugyben. a lányunk jövőre kezd és sok kérdésem van megválaszolatlanul.

megtennéd légyszi, hogy kontaktálsz emailben? bandirepublic kukac gmail

köszi szépen
bandirepublic 2017.12.24 12:21:10
@qualiton: nekem jöhet bandirepublic gmail köszi és god jul
bandirepublic 2017.12.24 12:48:28
@sörm: szuper köszönöm. boldog karácsonyt
„Szerettem a gondolatot, hogy New Yorkban vagyok, és az irodám felhőkarcolókra néz, hogy a West Village‑ben lakom, és mindennap metrózom, és sosem tévesztem el a helyes irányt.” Ezt a XX. század egyik legjobb amerikai írója, John Updike mondta egy interjúban – majd két évvel később elköltözött egy…..
bandirepublic 2017.12.09 13:53:54
@Csodabogár: én a bookline app-jét töltöttem le, mert a kindle app-ből nem láttam a vásárolt ekönyvet. ha valki tud jobbat, szóljon!!
bandirepublic 2017.12.09 17:47:55
@Nagy kámpics: szuper, köszi
Aligha kell ezen a blogon részletezni, milyen a címben megfogalmazott érzés, ám most csavarunk egyet rajta, mert sokkal inkább arról lesz, milyen az, amikor ezt az ember nem közvetlenül önmagán éli meg, hanem egy ismerősön keresztül. Na, ez így lehet, hogy egy kicsit furcsán…..
bandirepublic 2017.10.01 13:56:32
@Réka ‎: na ma is tanultam egy új szót. meg kellett gugliznom a "prepperkedés"-t.

én is etnikai szegregációban élek stockholm jobb részén ami bár elég nemzetközi, itt főleg nyugati, képzett népség él, uh inkább a többszínűség és a nyitottság pozitív oldalát van szerencsém élvezni.
ezért írtam, hogy én nem tapasztaloma bőrömön a problémát a mindennapokban. ettől még van probléma.

a kérdés, hogy egyéni és kormányzati szinten hogyan kezeljük a problémákat. engem ez érdekel.

éltem izraelben, ahol azért ennél durvább arab vs "helyi" konfliktus van. az antiszemitizmus nekem személyes érintettség okán is problémát jelent, illetve én is bevándorló vagyok svédországban.

egy dologban vagyok csak biztos: mindenkinek egyéni felelőssége van abban, hogy hogyan viselkedik, mit gondol.

az én gondolkodásomba nem fér bele az, hogy valakit gyűlöljek pusztán azért mert arab, afgán, szomáliai, román, cigány, bantu stb. azt sem tartom elfogadhatónak, hogy valaki a törvényes és kultúrális kereteken kívül működjön.
bandirepublic 2017.10.01 14:21:11
@Réka ‎: remélem a legjobbakat és a saját kis világomban megvédem a számomra fontos értékeket - ha támadás éri azokat. ezért hajlandó vagyok konflikust is felvállalni amit a svédek nem mondhatnak el általánosan magukról. érdekes hogy ez is az itteni kultúra szerves része..
bandirepublic 2017.10.01 21:09:31
@Golf2: bocsánat mi volt a kérdés amit nem válaszoltam meg? s mi volt a támadás?
Ma folytatódik az a sorozat, melyben azt próbáljuk meg a szerzőkkel körbejárni, mikor jön el a pillanat, amikor az ember először otthon érzi magát választott országában. Ma a blog történetének egyik „ősszerzője”, bandi republic erről szóló posztját olvashatjátok. Mikor érezted először úgy…..
bandirepublic 2017.02.10 10:52:51
@Csodabogár: ez szörnyű. nálam az oroszok is a 2. vh traumájhoz tartoznak.

a svédek - így áltlánosítva - sokkal nagyobb személyes teret igényelnek maguknak és adnak másoknak. az egymással törödés intézményesített szinten történik (ún. szociális védőáló). nekem személyesen bejön, hogy senki nem ugat bele az életembe. ha konkrét segítségre van szükségem, akkor kérnem kell és kapok
bandirepublic 2017.02.10 11:09:47
@diggerdriver: te leszűkíted az értelmezést a holokausztra. én a világháborúról, mint traumáról beszélek oroszostul, mindenestül.
bandirepublic 2017.02.11 08:31:19
@diggerdriver: szia digger. lehet, hogy te még sosem hallottál a pszichológiáról meg a tudatalattiról? nem hiszem azért, de hátha. szóval a tudat alatti tevékenységeknek a lényege leegyszerűsítve, hogy nem is igazán tudod miért viselkedsz egy bizonyos helyzetben úgy ahogy.
hu.wikipedia.org/wiki/Tudatalatti

ha érdekel olvass egy picit a transzgenerációs traumák után. ma már bizonyított, hogy genetikusan öröklődik.
"A legújabb kutatások szerint a feldolgozatlan traumák generációról-generációra, automatikusan továbbadódnak. Az öröklődés mechanizmusáról keveset tudunk, de bizonyos, hogy a genetika itt is kikerülhetetlen tényező."

itt egy rövid cikk, de a google mutat rengeteget: pszichoblog.blog.hu/2015/01/25/igy_oroklodnek_traumaink_juhasz_daniel_humania
Pali bácsi magába szívott egy nagyot a nyári levegőből egy szomorú sóhajhoz, majd SZTK keretes szemüvege meg-megmozdult, amint fogai közt a fogpiszkáló lassacskán a szája egyik sarkából a másikba vándorolt. Tudta, hogy eljön majd ez a nap is, de azt azért nem gondolta volna, hogy meg fogja érni.…..