Regisztráció Blogot indítok
Adatok
-xy-

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tudom, azt mondtam a blog nyári szünetet tart, de az Arcanum havi bejegyzéséről megfeledkeztem. A magyar gyártörténet hetedik, következő darabja a Taurusról szól! Remélem kellemes meglepetésként hat egy kis nyári olvasnivaló. Sőt a jövő héten is jön egy bejegyzés a Hihetetlen Történelem csapatától!…..
-xy- 2021.08.08 20:50:43
@MIG-31: Nápolyi ügyben tudok segíteni! :)
Voltak katonatársaim Győr-Sopronból, akik szintén speciálnak hívták a nápolyit.
Megkérdeztem tőlük, hogy miért...
- Mert az van ráírva!
És valóban! A Győri Keksz és Ostyagyár nápolyi szeleteinek csomagolásán volt egy aprócska felirat: "Special"
Azt ugyan ne tudom, hogy ez a nápolyihoz volt-e igazából köthető, vagy a csomagoló anyag gyártójához, de ott volt. :)
Reggeli rádiózás közben többször bejelentkezett az egyik leghallgatottabb adó reggeli műsora a ma megrendezett Speedmarathon nevű pénzbegyűjtő kampány egyik helyszínéről. Miről is van szó? Kampányszerűen ma kisöprik a raktárban porosodó összes traffipaxot, kivezénylik az összes - még a testületnél…..
Zoltán szerint az egész konstrukciója hibás annak a lámpának, amiről kiderült, hogy ráz a kapcsolója. Ezt persze nem tudjuk, hogy így van-e, azt viszont nem árt tudni, hová fordulhatunk, ha ilyen veszélyesenk tűnő termékbe botlunk. Nem kell ugyanis megelégednünk azzal, hogy nem történt nagyobb…..
-xy- 2018.02.07 21:58:17
@Xezs6:
Igazán nem kötekedni akarok... Ha az épület érintésvédelme rendben van, akkor nincs olyan, hogy "lehet későn lett volna". Ha "későn lett volna" akkor az érintésvédelem nem működik hatásosan. Épp az a lényege, hogy ilyen esetben időben működjön. Ezért kell méretezni és időszakosan felülvizsgálni. Az időszakos felülvizsgálat elvégeztetése az ingatla tulajdonos feladata. Sajnos ez a köztudatban nem nagyon él. Sokan azt sem tudják mit jelent., vagy, hogy egyátalán létezik ilyemi.
A "FI relé" valóban jó megoldás, mindenkinek csak ajánlani tudom, akinek nincs. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ez csak egy kiegészítő védelem, a helyes működésének feltétele a nullázásos érintésvédelem (elvétve még esetleg védőföldeléses év) megfelelő állapota, önmagában is hatásos működése, valamint a "FI relé" rendszeres "próbája" (havonta a teszt gombbal) és ellenőrzése az időszakos felülvizsgálat során.
A "FI relé" előnye a kikapcsolási gyorsasága és az, hogy megszólalásához szükséges hibaáram még a vezetékes érintésvédelem elég extrém leromlása esetén is létrejön, vagyis ez egy hatékony "második védelmi vonal".
-xy- 2018.02.08 18:14:12
@Xezs6:
Azt, hogy mit, mikor és miért találtak ki, hosszú lenne leírni.
Gondolom erősáramú végzettségű szakember vagy és ne adj isten, rendelkezel érintésvédelmi felülvizsgálói vizsgával is...
-xy- 2018.02.08 18:52:28
@Xezs6:
Egy vasutas szerint, ha a vonatok nem késnének, váróteremre sem lenne szükség...
Ha nem vagy tiztában az érintésvédelmi módokkal és fogalmakkal, akkor nehezen fogunk ezen vitatkozni.
A poszt terjedelme és a rendelkezésre álló időm nem nagyon teszi lehetővé, hogy több 10 órányi tananyagot leírjak, hogy megértsd. Az alapoknál kellene kezdeni...
Zooltek barátunk bölcsessége ismét bevilágította blogunk homályos sarkát. Ahol a szerszámgépeket tartjuk. Tulajdonképpen egyetlen mondattal elintézhetnénk a dolgot, idézve offtopic rovatunkban írt hozzászólását, azaz: "A 115-ös gépek teljesen megegyeznek a 125-ösökkel, csak…..
Az egész posztot egy (szerintem) humoros mondat inspirálta, hogy "Állványos körfűrésszel nehézkes kivágni egy fát, de nem megoldhatatlan". Ennek apropóján szétnéztem a neten, hogy a szükség, öngyilkos hajlam vagy más okok milyen helyettesítő eszközöket találtak egy-egy…..
A fémipari gyártmányok összeszerelésének általános és leggyakrabban alkalmazott módja a csavarkötés. Ebből következik, hogy a szerelési munkák közül a csavarkötések szerelése fordul elő a leggyakrabban. Mai posztunkban ennek módszertani és balesetvédelmi oldalát vizsgáljuk...
A kiürült italos palackok hasznosítása nem könnyű dolog. Manapság gyakorlatilag már csak néhány sörös- és borosüveg ami betétdíjasként visszaváltható, ráadásul a borosüvegeknél tapasztalatom szerint figyelni kell arra is, hol vette az ember, mert a szemre nagyon hasonló formájú üvegek…..
Csavarmeneteket nagy tömegben gépi úton forgácsolással vagy forgácsolás nélkül hidegalakítással készítenek. Gyakran előfordul azonban, hogy kézi menetvágószerszámokkal kell előállítani őket. Kézi menetfúrás célja kisebb számú munkadarabokba előírt méretű menetet…..
-xy- 2016.08.10 08:10:49
@kkm.furdancs:
Az általam kifogásolt képen egy hatszög (bit) és egy négyszög befogású menetfúró látható egymás mellett.
A kép feliratozását továbbra is hibásnak találom, hiszen a hatszög nem négyszög. Valami más felirat kellett volna oda. Pl. befogásra szolgáló vég.

A kifogásol mondat a következő képpen lenne helyes, a folytatástól függetlenül:
1. A háromrészes készlet elővágó, utánvágó és készrevágó menetfúróból áll.
2. A kétrészes készlet elővágó és készrevágó menetfúróból áll.
-xy- 2016.08.10 08:20:33
@gothmog:
A kézi és a gépi menetfúrás alkalmazásának a körülményei igen eltérőek. Nyilván ahol napi több ezer menetet kell kifúrni, ott a kézi menetfúrás nem tud elég hatékony lenni. Erre a célra a gépi kialakítású menetfúrókat használják. 1-2 menethez viszont a kézi is megteszi.

A kézi menetfúró használatával nem technika órán ismerkedtem meg, hanem középiskolásként a lakatos műhelyben. Nyilván az ott oktatott anyag a háromlépcsős menetfúrást tartalmazta, mert azzal is el kell tudni boldogulni.
Való igaz, hogy a háromlépcsős készlet mellett lehet kétlépcsőset is kapni a kereskedelemben (nekem is ilyen készletem van), azonban tapasztalatom szerint a háromlépcsőssel szebb, simább menet fúrható. A kétlépcsős is megfelel a célnak, de egy kicsit durvább a vele készített menet. Viszont tény, hogy egy szerszám csere meg van vele spórolva, meg az az idő, ami a harmadik fúráshoz szükséges.
Egy televíziós műsor kapcsán gondolkodtam el azon, hogy milyen élethelyzetekben lehet erotikus élmény, ha megpillantunk egy számunkra vonzó személyt teljesen meztelenül. Kapásból azt válaszolnám erre a kérdésre, hogy minden esetben. Ha én meglátok egy szép, meztelen férfitestet, azonnal zsongást…..
A Queen-koncertek történetét feldolgozó több forrás is azt tartalmazza, hogy az együttes eredeti felállásában utolsó, 1986-os turnéja során Budapestre két koncertet terveztek, amelyek közül az egyiket lemondták. Ezen információ alapján néztünk utána annak, hogy mennyiben volt…..
Bármerre indulunk is autóval, motorral, vagy akár gyalogosként, előbb-utóbb szinte biztosan furcsa, megmagyarázhatatlan forgalmi helyzetre bukkanunk. A Kresz Klub videójában - amelyet Pető Attila KRESZ-oktató készített – a világ talán leghülyébb közlekedési lámpáját…..
Nemrég írtunk arról, hogy az ISIS terrorosztagait húsevő paraziták tizedelik. A háborús körülmények között elszaporodott homokilégyek által terjesztett kór miatt sok ezer iszlamista harcos teste kezdett elevenen rothadni, amit vannak, akik a könyörtelen gyilkosokat sújtó…..
Tudjátok minden stílusos férfi életében eljön az a pillanat, amikor szüksége lesz komolyabb karórára/karórákra. Akárhogy is ellenkeztek, nem, egy telefonon megnézni az időt nem ugyanaz. A férfinek mindössze 3 (ami valójában 4 darab) ékszere lehet: a karórája, a jegygyűrűje…..
-xy- 2014.03.13 22:40:45
@alf: Kösz az ötletet! Ezt lehet, hogy meg fogom próbálni.
-xy- 2014.03.14 07:57:54
@mojoking77: Ez pontosan így van! Sőt! Ez már nagyon régen így van!
Egy jó minőségű, szolid, nem túl hivalkodó karóra szerintem hozzátartozik egy férfi öltözékéhez. Legyen az akár elegáns öltöny vagy egy lazább ing-farmer összeállítás. Még akkor is, ha ma már a karórán kívül tucatnyi lehetőség van a pontos idő megtekintésére. A nadrághoz is kell az öv, és nem csak azért, mert anélkül leesne a viselőjéről. Egyszerűen hozzá tartozik.
A karkötőt és az egyéb vastag fuxokat meg hordják azok, akiknek a feltűnés a fontos és azt gondolják, hogy ettől menőbbek lesznek.
  "én bevezetnék a zebra körül a járdán egy kb. 1 m sugarú félkört. Aki azon belül áll, az át akar kelni, aki kívül, az meg nézelődik"   - zárta le Circus a "mikor van elsőbbsége a gyalogosnak a zebrán" témájú kommentvitát, ami a rendőrség brutális karácsonyi…..
Nem rémlik, hogy láttam volna már olyat, amit Sam. Joe fotózott le nekünk, mégpedig azt, hogy a halszálkás parkolásnál a szokásossal ellentétes irányban állnak a felfestett vonalak az aszfalton. Szerinte ez sok autósnak problémát okoz és valahogy nem akar sikeredni a két csík…..
-xy- 2012.05.17 07:30:18
@efi:
Annak idején ez tényleg elhangzott az oktatáson.
Magyarázat is volt hozzá.
Amikor apa beáll a garázsba, anya és a gyerekek úgysem várnak rá. Amikor ki akar állni a garázsból, akkor meg ott ugrálhatnak hátul...
Egyébként én is előre állok be a garázsomba. Persze ez nem jelenti azt, hogy a 2,5 méter széles és 30 méter hosszú, enyhén íves kocsibejárómon ne kellene minden nap végigtolatnom. Mert ha már befelé nem tettem meg, kifelé mindenképpen meg kell.
A rendőrség olyan állami szerv, melynek fő feladata a közbiztonság és a belső rend védelme, a törvények és bizonyos szabályok betartatása, a szabályszegőkkel szembeni eljárás megindítása. - wikipedia A rendőrség látványos szerepváltása körüli kérdések egyre…..
 Elnöknőt választ Magyarország.Rubint Réka új fotójaRubint Réka (1978. június 28.) magyar fitnesz-celeb tanításai videószoros mértékben árasztják el az edzőtermeket, negyed millió kedvelője van. A napokban lefotózta magát az autójában, és a…..