Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hórukk

0 bejegyzést írt és 679 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A világ első részleges arcátültetését egy Isabelle Dinoire nevű 38 éves nőn hajtották végre, 2005. november 27-én. Isabelle-t az észak-franciaországi Amiens egyetemi klinikáján műtötték meg, Jean-Michel Dubernard sebész vezetésével. A beavatkozásra azért volt szükség, mert a hölgy arca súlyosan…..
Hórukk 2021.09.17 01:34:02
@Le a spammerekkel: Igen, ez a kockázat meg a szövődmény. De 11 évet túlélt, a napokon belüli biztos halál helyett.
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a környezetünkben következik be?..
Hórukk 2021.09.14 18:05:02
@ApaJoe: A pánikbeteg zihál, túl gyorsan vesz levegőt, kilélegzi a széndioxidja jelentős részét, elcsúszik a szervezete lúgos pH-ba és ezért csökken a kalciumszin a vérében, ami izomgörcsöket okoz és fokozza a pánikérzést. Ha ismét több lesz a vérében a széndioxid, akkor több lesz az ionizált kalcium is és javulnak a tünetek. Lehet, hogy amcsik találták ki az eljárást, mint az internetet is, amit olvasol.
Hórukk 2021.09.14 18:11:59
@Le a spammerekkel: Furcsa dolog heti több alkalommal is
" sztrók/TIA/infarktus/tüdőembólia"-t kapni mondjuk 25 évesen. Persze a tünetek első jelentkezésekor el kell végezni bizonyos alapvizsgálatokat. Ha azonban ezeket a vizsgálatokat túlzásba viszik, akkor pl. találnak az ismétlődő pánikreakciók stressze által okozott szívbillentyű működési zavart, amit "gondozásba vesznek" (főleg ha jól tejel a beteg) így krónikus szívbetegség minden terhével éli a beteg tovább az életét, és kering jellemzően évtizedekig az egészségügyben.
Az első négykerék-meghajtású autót, a Spyker 60 H.P.-t egy testvérpár, Hendrik-Jan Spijker és Jacobus Spijker alkotta meg Amszterdamban, 1903-ban. A kétüléses sportkocsi hathengeres, 60 lóerős motorral rendelkezett, melyet a járműben elől helyeztek el. A háromsebességes váltóval felszerelt autó,…..
A címbéli kérdés máris egy abszurd feltételezéssel indít: csinálni lehet-e valakiből valamit, ergo külső behatással lehet-e befolyásolni valakinek a szexuális orientációját. Még a hagyományos pszichoterápiában sem a pszichológus változtat az egyénen, inkább afféle kísérője a kliensek belső…..
Hórukk 2021.09.12 13:35:21
@Ekrü: Ha Kinsey-nek igaza van és csak kevesek helyezkednek el a homo-hetero skála végpontjain, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a szexuális orientáció módosítható, legalábbis ezt semmi nem támasztja alá.
Kinsey elméletét bizonyítja az, hogy a homoszexuálisok egy része azért le tud feküdni az ellenkező nem tagjaival is, házasságban élnek-éltek, gyerekük is születik. Az ereszcsatornás Szájernek is van felesége és egy ismert szinésznő is nemrég coming-outolt, több hetero kapcsolata után.
STOP STD Csókbetegség 2021.08.27 13:18:00
Akad egy olyan betegség, amit talán a legtöbben az STD-k közé sorolnának, mégsem számít annak. A következtetés viszont érthető, mert a többi nemibetegséghez hasonlatosan, ez a vírus is intim helyzetben terjed leginkább. Mai témánk a csókbetegség, avagy mononucleosis infectiosa, alias Pfeiffer-féle…..
Akár külföldre költözésről vagy Magyarországon való karrierépítésről van szó a nyelvtudás elengedhetetlen. Ebben a posztban szeretném a saját, valamint HR-esek és nyelvtanárok véleményét is összefoglalni a tekintetben hogy milyen nyelvet érdemes tanulni az iskolában, vagy akár később az életben. Bár…..
Az egy az egyben való összehasonlítás nyilván nem állja meg a helyét, az Egyesült Államok méretei és lakosságszáma alapján az EU-hoz vagy az európai kontinenssel vethető össze. Viszont az USA 51 tagállama nagyon sokféle, valószínűleg lehetne találni olyanokat a szárazföld belsejében, a közép-nyugati…..
1.A NOB alapvetően nem zár ki senkit  Elvileg kizárhatta volna a kínaiakat, hiszen olyan járványt szabadítottak a világra, hogy emiatt az olimpia csúszott és zárt kapuk mellett kellett megrendezni a versenyeket. (Esetleg még kártérítésre kötelezhették volna őket.) Kizárhatták volna az oroszokat is…..
Hórukk 2021.08.10 01:55:04
Hórukk 2021.08.10 13:46:38
@gigabursch: Ma reggelre az órigó helyesbítette - 2 nap után - az éremtáblázatát. A korábbit Kína vezette 44 arannyal, ez volt fönt, amikor az előző kommentemet írtam. Nagy-Britanniát és Angliát pedig külön számolták. A képernyőt elmentettem.
Valamiért úgy alakult, hogy az ismerősi körben idén nagyon népszerű úticél volt Szicília, amiről aztán a legtöbbször áradozó beszámolók születtek. (Más kérdés, hogy valóban a nyári kánikula a legmegfelelőbb időpont-e a kalandozásra.) (Fotó: pixabay.com)..
Egy korábbi posztban már vizsgáltam, hogy mennyiben lehet hinni azoknak az adatoknak, miszerint tavasszal látszólag a világ összes országát megelőztük a halálozások fajlagos számában, de mivel a harmadik világ országait illetően voltak és vannak kétségeim, ezért inkább csak Európán belül…..
Hórukk 2021.08.08 02:13:53
@odamondó: Tévedsz, az eü. rendszer állapota a meghatározó a halálozási adatok tekintetében, nem a lakosság "egészségi állapota". Minden országban vannak makkegészségesek (többnyire a fiatalabb korosztály), átlagos egészségi állapotúak, valamint rizikócsoportba tartozó betegek: kövérek, cukrosok, immunbetegek, rákon, stroke-on átesettek, kemósok stb. akik az életük vége felé közelednek és rendkívül esendőek. A különbség csak ezek életkori eloszlásában van: nálunk fiatalabb életkorban jönnek el a betegebb stádiumok, majd a halál mint nyugaton. Ez az ÖSSZ (covid-)HALÁLOZÁST statisztikailag nem befolyásolja. (Az életkorspecifikus halálozást persze igen, de erről a blogban nincs szó és én még egyelőre nem is találkoztam ilyen részletező elemzéssel.)
Hórukk 2021.08.09 01:31:09
@kárárámaispj: "Orbán hibája, hiszen nem volt elég ágy. Ja, az volt. Akkor nem volt lélegeztetőgép. Ja, az is volt.Akkor nem volt oltóanyag. Ja, az is előbb volt, mint eu szerte mindenhol.
... Az nyilván nem lehet, hogy a dánok máshogy számolnak, ugye? "

Ágy az volt, még a folyosókra és a korábbi ágytálmosókba is rozsdás ágyakat raktak be.
Lélegeztetőgép úgy volt, hogy az újabb beszerzésűek otthoni használatra való horkolásgátlók voltak nem igazi lélegeztetőgépek, kínai gombokkal és használati útmutatóval. Kezelőszemélyzet már nem nagyon volt, képzés a személyzetnek (köztük az átirányított SZTK-asszisztenseknek) meg gyakorlatilag nulla. Lehet ezt tagadni, de akkor magyarázd meg a 80-90%-os intenzíves halálozást ami Mo-on volt. A világátlag 36%, az "összeomlott egészségügyű" nyugati országokban pedig 20% körüli.
Oltóanyag 2-3 héttel hamarabb volt mint máshol, igaz hogy gyanús kínai k.va drágán, egy kft-n keresztül, de legalább 25%-ban hatástalan. Viszont a nép nem akarta bizonytalan oltóanyaggal beoltatni magát, ezért átmeneti előny után ma már le vagyunk maradva az átoltottság terén is az élvonalhoz képest.
A dánok is a WHO-ajánlásoknak megfelelően számoltak és utólag, a többlethalálozási adatok sem mutattak óriási eltérést.
Hórukk 2021.08.10 00:44:59
@kárárámaispj: Öregem te nagyon buta vagy. Nem gondolkodsz, ráadásul nem is tájékozódsz, csak habonyárpitól szerzed az információd, tőle is a kedvenced a "hírzárlat", amikor nem jön semmi.
"És a rozsdás ágyon nem tud feküdni a beteg?"

Persze, feküdni még a halott is tud, viszont kórházi fertőzésekbe hal bele nagyon sok beteg, ez fokozottan igaz az intenzív osztályokra.

"Lélegeztetőgép úgy volt, hogy az újabb beszerzésűek otthoni használatra való horkolásgátlók voltak nem igazi lélegeztetőgépek, kínai gombokkal és használati útmutatóval. Kezelőszemélyzet már nem nagyon volt, képzés a személyzetnek (köztük az átirányított SZTK-asszisztenseknek) meg "
1. Ezek tavaly májusi hírek. Az egy év alatt azért esetleg kaptak hozzá útmutatót, nem gondolod? "

Igen, mintha a horkolás gyakorisága csökkent volna, viszont a halálozás nőtt. Tehát valami mégsem frankó, csak neked ez nem tűnik fel.

" Kurvára nem volt 80-90 intenzíves halálozási arány. Ez nem igaz. Meg azt is nehezen tudom elképzelni, hogy viágátlag a fele lenne a magyarnak."

Ezzel kapcsolatosan 3 infó jött ki a hírzárlat mellett: 1. Székesfehérvári kórház: 80%-os halálozás.
2. A nagyobb kórházakban (mint pl a székesfehérvári) jobbak, a kisebbekben rosszabbak az eredmények. 3. Nem informálisan: "aki lélegeztetőgépre kerül, az mindenki meghal."
Ezek alapján a 80% egy nagyon optimista becslés, a valós halálozási adat ennél is rosszabb lehetett.
Hogy a magyar adatok mennyire rosszak a világátlaghoz (36%) képest, ezt nem a habonyhíradó fogja neked bemondani, ehhez mást is kellene olvasni + gondolkodni.

"Oltóanyag 2-3 héttel hamarabb volt mint máshol,
Inkább 2-3 hónap volt az te kis hazug." Ja, Hondurashoz képest. De Nyugat Európához képest csak néhány hét volt a lemaradás, erre megjelentek közlemények, grafikonok. Ha ennél nagyobb lett volna a lemaradásuk, akkor nem mi vezetnénk a halálozási statisztikákat, hanem ők.

"de legalább 25%-ban hatástalan."
Igen, a 75%ban hatásos az ezt jelenti."
Ez pont azt jelenti, hogy ha a kötelező védőoltásaink is csak 75%-ban volnának hatékonyak, akkor még ma is volna himlő meg torokgyík és az ilyen oltóanyagot nagy ívben dobnák ki. A Moderna hatékonysága is bőven 90% feletti. A lényeg, hogy azért kellett csinálni a cirkuszt a védőoltások körül, mert a fixáras nyugati oltásokkal nem tudott bizniszt csinálni a főnököd, de a duplaáron beszerzett kínain milliárdokat keresett. Gondolom lök belőle neked is, különben ingyen miért írkálnál ide hülyeségeket?
Kövér László somorjai beszéde a magyar kitelepítés emléknapján szerintem igen precízre sikerült. A szlovákok inkább elfelejtenék a sztorit, a hazai - jellemzően ellenzéki - kommentelők pedig autofire módban lőnek Kövérre. Nem kellene, most nincs igazuk. Véleménycikk. Mielőtt a minapi somorjai…..
Vencel, akit magyarul Lászlónak is neveznek, Prágában született 1289. október 6-án cseh és lengyel királyi hercegként II. Vencel cseh király és Habsburg Juta (Judit) cseh királyné legnagyobb túlélő fiaként. Másodikként született, de bátyja, már az ő születése előtt elhunyt. Apja IV. Béla leányának,…..
Hórukk 2021.08.05 19:16:21
@Gazz: Az anya személye mindig sokkal biztosabb, mint az apáé. Hogy a 13. század végén élt magyar királyokban tényleg Árpád vére folyt, ahhoz azt kell feltételezni, hogy 400 éven keresztül (!) egyik királyné se lépett félre, legalábbis nem oly módon, hogy a kis királyfi a szeretőtől foganjon. Ennek én viszonylag kis esélyt adok egy olyan korban, amikor egymást korábban sohasem látó kiskorúakat adtak össze, vagy rokkant, beteg királyhoz adtak külföldi lánykákat (vagy éppen ellenkezőleg, többszörös özvegyeket). Ezek a hölgyek otthonról persze hozták a saját biberachjaikat, azaz a kedvenc grófocskáikat és lovászfiúikat, hogy ne érezzék egyedül magukat amikor apuci hónapokig távol van hadakozni vagy "törvényt látni".
A Gazzetta dello Sport fényképe Természetesen eddig is voltak Olaszországnak hősei az olimpiákon, de ami tegnap este történt az valami utolérhetetlen, valami felfoghatatlan.Olaszország 10 perc alatt két olyan aranyat nyert, ahol korábban nem sok esélyük volt, ráadásul ugyanabban a térben,…..
Határátkelő A félreismert Texas 2021.07.26 06:30:00
Ha Texas, akkor a legtöbb magyarnak alighanem a Dallas, a csizmák, kalapok és persze a fegyverek jutnak az eszébe. Pedig mint Modern Wander is megtapasztalta, amikor odaköltözött, az amerikai állam sokkal több ennél, kifejezetten kellemes meglepetésekkel szolgál...
Hórukk 2021.07.28 06:11:25
Az orosz filmipar 2021-ben készítette el a maga saját filmváltozatát az 1986-os csernobili atomkatasztrófáról, mely egyben válasz is volt az HBO nagy sikerű, 2019-es minisorozatára. Az orosz dráma rendezője és főszereplője a 36 éves Danila Kozlovsky egy szerelmespár drámáján keresztül mutatja meg a…..
Hórukk 2021.07.25 00:17:17
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Gorbacsov egy igaz ember volt, aki nem próbálta meg erőszakkal fenntartani az összetákolt, egyébként fenntarthatatlan, agresszív, mindenkinek csak szenvedést okozó birodalmat. Saját karrierjét nem helyezte az emberiség érdekei elé. Pedig elülhetett volna a funkciójában nyugdíjig, mint Brezsnyev.
Ki gondolná, hogy egyetem után akár hetek alatt sikerülhet gyógyszerészként elhelyezkedni Svájcban? Márpedig Anettnek sikerült, nem csoda, hogy (mint Csillának mesélte) megtalálta a számítását és nem is nagyon tervezi máshol az életét...
Hórukk 2021.07.09 06:58:17
@vándor madár: Ritka a főállású alkalmazott gyógyszerész a falvakban, de a tulajdonos lehet már nyugdíjaskorú, beteg, vagy csak el kell mennie időnként a városba könyvelőhöz, bankba, orvoshoz. Ilyenkor ha nem akar bezárni, akkor kell egy gyógyszerész a patikájába.
A TAO-pénzen (azaz adózatlan pénzen!) kinevelt,aztán külföldre szerződő focistákat nem kritizálja senki. Amikor az ország úniós taggá vált, akkortól lehet kimenni dolgozni és ide is lehet csábítani külföldieket. Lehet szabadon mozogni turistaként és szabadon befektetheted a pénzedet pl szlovén benzinkútba. Ez így egy kerek csomag, nem jogos mazsolázgatni belőle. A hölgy oda megy dolgozni ahova akar, felnőtt ember.
Hórukk 2021.07.10 17:10:31
@Ekrü: Te ezt nem tudhatod (már ha Mo-on élsz), de ahol pörög a gazdaság, ott munkaerőhiány van. Ahol a pörgő gazdaság adóit a szoc-eü. ágazatba (is) visszaforgatják (ez sem jellemző hazánkra), ott hiány van orvosokból, ápolókból, házigondozókból és gyógyszerészekből is, nem csak hentesből, kamionsofőrből meg focistából kell több nekik. Aztán hol a jólétnek bizonyos fokát elérik, ott már az őslakos nem szívesen vállal kényelmetlen, vagy éppen túl sok stresszel és felelősséggel járó munkát, mint az említett eü. munkakörök. Itt zárul be a kör.
A 2021-es év egyik lefontosabb témája az koronavírus elleni oltás volt. Heteken, hónapokon át foglalkoztatta a társadalmat, hogy lesz-e elég oltás, lehet-e bízni a különféle vakcinákban, melyik korcsoport mikor jut oltáshoz, és persze az, hogy ki milyet kap. Mára azok, akik regisztráltak,…..
Hórukk 2021.07.09 19:36:36
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Korrupció mindig mindenhol van és lesz, csak nem kell figyelmen kívül hagyni a nagyságrendjét és a mértékét. Jelen esetben az okok is érdekesek: a zemberek egy része azért próbált ügyeskedni, hogy ne bizonytalan minőségű/hatású kutjasz..ral oltsák be, hanem rendesen bevizsgált vakcinával.
Hórukk 2021.07.10 16:36:29
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én viszont sohasem támogattam a bizonytalan vakcinákkal történő oltást. Az elért eredmény a következő volt: tény, hogy a lakosság X százalékát 2-4 héttel hamarabb sikerült beoltani, mint a legtöbb nyugati országban, ahol a keleti vakcinákból nem kértek. Elvileg ezzel megmentettünk valamennyi életet, a gyakorlatban azonban Európa legmagasabb covid-halálozását produkáltuk. A túl sok oltóanyag, ezzel szemben kis kapacitású oltóhelyek kombója - azaz rosszul szervezett oltások miatt összecsődült tömegben sokan kaphatták el a fertőzést. Ezzel magyarázható, hogy Mo-on a már beoltottak közt (de még az immunitásuk kialakulása előtt) jóval nagyobb volt a megfertőződöttek aránya mint az a szakirodalom és a nemzetközi tapasztalat alapján várható volt. A bizonytalan keleti oltóanyagok ill. az azok körüli vita aláásta a bizalmat az oltások iránt, így az átoltottságban azóta már sok nyugati ország utolért minket és csak idő kérdése, hogy le is hagynak bennünket. A következő hullám pedig jön...
A tíz részes cikksorozat második része!     A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik. Kínai bölcsesség Igen, tisztelt olvasók. Nem túlzás az állítás, hogy a Kertészeti Egyetem Tartósító Karán végzett ifjú üzemmérnökök (3 éves képzés ) illetve okleveles mérnökök ( 5 éves képzés ) olyan…..
Hórukk 2021.07.10 15:53:48
@öreghalász1: Az orvosit ha elhagyod 2-3 év után, akkor semmilyen végzettséged sincs. Ehhez képest egy üzemmérnöki diploma már valami.
A Kádár-rendszer végső elismeréseként, 1978. január 6-án Cyrus Vance amerikai külügyminiszter, az amerikai nép és Jimmy Carter elnök képviseletében visszaszolgáltatja a magyar népnek Szent István koronáját. Tavasszal az MSZMP KB határozatot hoz arról, hogy a magyar mezőgazdaság talpköve a háztáji…..
Csak a hygge nem elég, magyarul ha csak egyes dolgokat veszünk át a világ legboldogabb országaitól, akkor nem leszünk mi is boldogabbak. Mi lehet a dánok, finnek titka és mi lenne az igazi lecke?..
Hórukk 2021.06.30 16:41:14
@fhdgy: Az életminőség nem egyenlő a gazdagsággal, hanem egy komplex és viszonylag szubjektív dolog.
Egy része az, hogy hozzájutsz-e a számodra szükséges dolgokhoz, azokhoz, amire vágysz. De része a jó életminőségnek az elfogadható egészségi állapot, a magánélet boldogsága (vagy boldogtalansága), a jó szociális kapcsolati háló (barátok, tágabb család) és a kellő szabadidő hogy mindezeket élvezni tudd. Ezen kívül biztosan sok mindent fel lehet sorolni.
A saját életminőség megítélése nagyban függ a környezet életminőségétől: ha a tiédet jobbnak ítéled mint a környezetedét, akkor elégedettebb vagy. Ez az egyik oka annak, hogy jónak ítélhetik az életminőségüket a szegény országokban élő, nem különösebben gazdag emberek is.
Hórukk 2021.06.30 20:47:39
@fhdgy: Az elégedettség mérése éppen ezért jó dolog, mert attól függetlenül lehet összehasonlítást tenni, hogy egy adott nép a futkározást, a sámlin ülve teázást vagy a fókabőr rágcsálását helyezi előtérbe.
Tanári dohányzó Jobboldal? 2021.06.15 18:16:29
Aki ismer, tudja, hogy nem izgatnak az ideológiák és a beskatulyázások. Volt, hogy balos ismerős mondott fasisztának, mert azt mertem mondani, hogy az erdélyi magyar nem "rom...cig..." és elég fura, ha ilyen kijelentés után másnap a rasszizmus ellen szólal fel. Jobboldalinak voltam libsi, mert azt…..
Hórukk 2021.06.16 13:55:04
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Arccal a Szovjetunió felé! Indulás, 1,2. Aki akar kövessen téged, mi semmit nem veszítünk.
Hórukk 2021.06.16 13:59:08
@midnight coder: Írhatsz 10x ennyi marhaságot is, nem tudod igazolni, miért dolgozzon, fizessen, adózzon a magyar ember kontraszelektált, országrontó, hazaáruló tolvajoknak, akik most vannak hatalmon. Minden nyugateurópai rendszer amelyik ezt ott meg tudja akadályozni, már eleve pozitív, nevezheted bárminek, jobb, bal, liberális, konzervatív, mindegy.
Pierre Kóstolgat Huszár - zsír 2021.05.12 10:48:00
Volt itt már huszárvágás, huszár csel, meg még ki tudja mi. Talán nem véletlen, hogy Huszár Krisztián séf és hivatásos gasztrómacsó ennyi, a neve után asszociálható jelzőt, fogalmat ébreszt abban, aki ismeri. Huszárnak aligha vették volna fel abban az időben, amikor erre még volt kereslet, mert…..