Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ảprilis

18 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagy várakozásokkal repültem ki az idei Proweinre, Düsseldorfba; ugyan üzleti célból, de sajnos csak egynapos villámlátogatásra.  Azoknak, akik nem ismerik ezt a rendezvényt, röviden csak annyi, hogy egy óriási borkiállítás, ahol a kilátogatók ingyenesen végigkóstolhatják a…..
Ảprilis 2012.03.11 12:18:42
@italosztály: Igen, sajnos ezt én is tapasztalom, viszont úgy látom, hogy ez a fogyasztói tábor inkább elöregedőfélben van; Olyannak látom ezeknek a boroknak a piacát, mint amit az elmúlt években a politológusok mondanak pl. az Mszp szavazóbázisáról.

A bajom nekem csak az, hogy nem igazán mutatkozik egy új és széles közönség megjelenése. Ami nekem feltűnő viszont, hogy sok borászat ép mostanában cseréli le a szortimentjének néhány dinoszauruszát, de igazából a volumenborokhoz - teljesen érthetően - nem nyúlnak. Nekem pont ezért volt érdekes felfedezés és pozitív lépés az egyik korábbi cikkemben szereplő beszélgető borok piacra léptetése, mivel ahhoz bátorság kellett, megnézve néhány "dinoszauruszát" annak a borászatnak.

pinceblog.blog.hu/2012/01/18/cimkekritika

Amit a royalsekt-ről írsz, az nagyon érdekes és nagyon fájó tendencia: Egy-két üzem a lehető legrosszabbul reagál a lakosság elszegényedésére.
Ảprilis 2012.03.11 12:25:23
@italosztály: Volt nekem egy multis polcképpel foglalkozó írásom januárban, reagáltál is rá a Lesence Zrt. címkéivel kapcsolatban.

Te, mint kereskedelmi oldal hogyan látod ezt, illetve a borkereskedelemnek azon részét, ami tényleges volument ad és a szélesebb tömegek felé is eljut? Érdekelne a véleményed, mivel és jellemzően a borász oldalról közelítem meg ezt a témát, illetve a boros blogok is.

Ha gondolod, és van rá időd, akár posztba is kiraknám, a pinceblog@freemail.hu - ra tudod elküldeni az írást, vagy ide kommentként.
Pinceblog Ismét tarolt a Nyakas 2012.03.11 06:00:00
Az idei Vinalies nemzetközi borversenyen Párizsban ismét bearanyozódott Magyarország egyik legjobb borászata, a Nyakas - Adta hírül a Borutazó.  A 44 országból összesen 3.363 darab nevezés érkezett, melyeknek a nagykönyv szerinti 30 %-a végzett érmes helyen. A 244 aranyéremből…..
Pinceblog Ajánló: Prowein 2012 2012.03.03 20:24:00
Hamarosan indul, és mi hamarosan jelentkezünk róla: http://www.prowein.com/..
Losonci Bálint naplóját olvasgattam a Művelt Alkoholistán, és közben rengeteg gondolatom támadt. Én gyakran a nagyüzemek védelmére kelek az írásaimban és a magán-megszólalásaimban, hiszen korábban eltöltöttem néhány évet ilyen borászatokban és láttam, tapasztaltam, hogy…..
Milyennek kéne lennie a száraz tokaji furmintnak? A Furmint Február borain merengve ez a kérdés visszhangzott a fejemben. Ekkora merítés mellett már feltétlen érdemes a stílusokon elgondolkozni, viszont jelenleg még főbb csoportokba szedni sem egyszerű őket. Kezdjük például az…..
Nézegettem a napokban Kovács Antal örökös magyar sommelier bajnok facebook oldalát. Ezzel kapcsolatban támadt egy kis gondolatmenetem, nem konkrétan Antallal, hanem általánosságban a szomeliékkel kapcsolatban. Én magam nem szimpatizálok ugyan a bajnokkal, mivel véleményem szerint az…..
Ảprilis 2012.02.13 22:01:48
@shiraz: Kedves András!

Igaz, amit felrósz nekem, és magam is gondolkodtam rajta, hogy ez mennyire etikus; át is fogalmaztam egyszer a posztot, hátha sikerül név nélkül is megfelelően elmondani a mondandómat, de úgy éreztem, hogy úgy túl pongyola, túl semmitmondó és szimplán csak vagdalkozó lenne.

Igyekeztem inkább úgy fogalmazni, hogy érezhető legyen a posztban, hogy nem kifejezetten Kovács Antal a céltáblám, de miután ő a szakmája legismertebb tagja, így rajta keresztül lehetett a legmegfelelőbben érzékeltetni a példákat, mivel reményeim szerint néha laikusok is olvassák ezt a blogot.

És igazad van abban is, hogy név nélkül ez nem elegáns, de ezt a blogot éppen azért indítottam, hogy a más fórumokon névvel és arccal elmondott véleményeimnél itt szabadabban (üzleti érdekek figyelembevétele nélkül) választhassak témát és nyelvezetet.

Sajnos most a praktikum legyőzte tehát az eleganciát, ezért ezúton is elnézést, de talán a tartalom így is "értékes" maradt és ezért örülök, ha jónak tartod a meglátásaimat igyekszem ezt a jövőben is hozni!
Ảprilis 2012.02.16 16:13:43
@shiraz: Ahogy gondolod.
Az idei Furmint Február csúcs-eseménye a Vajdahunyad várában megrendezett nagy kóstoló volt, ahol több mint 50 borász mutatta be 2-2 furmintját. A kostólgatás után a bennem kialakult kép elég vegyes volt: Kóstolhattam gyönyörű furmintokat és jutott bizony csalódás is, még ha…..
Pinceblog Egy multi polcképe 2012.01.16 17:13:00
  Különös szeretettel szoktam nézegetni a nagy multik borsorait és mindig kivételes élményt nyújtanak az újonnan megjelenő borok, mivel így bepillantást nyerhetünk abba, hogy egy-egy borászat mire helyezi a hangsúlyt és hogyan képzeli el potenciális fogyasztóit. Hogy miért…..
Ảprilis 2012.01.17 20:48:50
@londonercsecse: Köszi!
Ảprilis 2012.01.17 20:50:17
@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Nincs jobb az elégedett vendégnél :)
Ảprilis 2012.02.04 21:36:55
@italosztály: Hát valóban nem túl jó az olvashatósága, de inkább azért emeltem ki, hogy úgy tud feltűnő lenni, hogy közben ízléses marad.
Egy millió liter illegális olasz bort foglaltak le, adta hírül az Élelmiszer online. Az ügyről egyenlőre kevés részletet hoztak nyilvánosságra, de néhány tanulság azért levonható már így is. Örökös vitánk néhány hatósággal, hogy szerintük csak elenyésző mértékben…..
Ảprilis 2012.02.03 12:19:30
@hegyközségi: de tényleg a cikk lényegét kaptad el, a problémáról mi a véleményed?
Ảprilis 2012.02.03 17:38:54
@hegyközségi:
"Egy cikkben azt kell kijavítani ami rossz, még ha a szerző szerint nem az a lényeg."

Meg egy rendszerben is, még ha az abból élők szerint nem az a lényeg. :)

"2010-ben tényleg "csak 40 ezer hl volt az eltérés"
Nem a 40 eHl-t kértem számon, hanem annak interpretálását, mint statisztikai hibát. Ez ugyanis, akárhány témába vágó hőstett idézel is ide, akkor is egy tény tagadása, miután arra a kérdésre, hogy mi van az olasz fekete behozatallal azt a választ kapjuk, hogy az idei évben 40 eHt az eltérés, ami az olasz és a magyar rendszer mutat, ami PUSZTÁN statisztikai hiba.

Most tényleg fordítsak magyarról magyarra? :) Vagy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára hazudott az akkor jelenlévő 5-10 (országosan elég jelentős és nagy befolyással rendelkező) borászának?

(Nem értem sokszor a HNT kommunikációját. Gyakran hallom azt a kommunikációt, amikor valamit számon kér a szakma a HNT-n, és most itt is azt olvasom ki a kommentetdből, hogy ti csak egy szegény érdekvédelmi szervezet vagytok és ti is küzdötök az állami szervezetekkel a szakma érdekében.

De sok helyzetben, amikor meg saját nagyságotokat kell bemutatni, a kommunikáció inkább az, hogy a HNT bizony egy befolyásos és ügyes szervezet, ami olyan jól megírja a rendeletek szakmai részét, hogy azt a miniszter javítás nélkül aláírja.

Tudom, hogy a valóság is csiki-csuki, és ezért nem is hányom ezt annyira a szemetekre, ráadásul rengeteg különböző ember alkotja a szervezetet, akik különböző felfogásban dolgoznak, de azért a központi kommunikációt jó lenne összehangolni.

Ez nem szemrehányás, inkább tanács.)

"tehát nem hazudtam" - Csak nem Horváth Csabához van szerencsém? Főtitkár úr?! Ez érdekes lehetőségeket vet fel, pl ha belemegy egy web-interjúba.
Pinceblog Nagy-Somló címkéi 2012.01.29 17:44:00
  Somló, akarom mondani Nagy-Somló az ország legkisebb és egyik leghíresebb borvidéke kevés, de neves borászattal és egyre nagyobb kultusszal és valódi ismertséggel a magyar fogyasztók és a külföldi borírók között.  Somló megtalálta a maga útját, azt hiszem talán ez a…..
Ảprilis 2012.02.03 12:36:45
@RAMBO: Szia! Alapvetően én szeretem a minimalizmust a grafikában, ha az valami nagyon jó papírral vagy nyomdatechnológiával van társítva, mivel így kifejezi a lényegre törekvést és sugározza az igényességet és az odafigyelést a részletek iránt. Bz címkéiből ez inkább annak jön csak le, aki már egyébként is ismeri a bort, egy ismeretlennek szerintem nem ezt sugallja, de ezért utaltam rá, hogz ezek a borok speciálisan egy rajongói körben fogynak el, ezért nem kérhető számon az, ami a legtöbb címkén, mivel a spec. Piac más elemekkel dolgozó címkét kíván.

Szóval nem is igazán azt mondom (mondtam), hogy rosszak, csak hogy lehetne talán sokkal jobb is, ami jobban illik a borok szintjéhez, mégis ugyan ezt a minimalizmust mutatják.
A 43. Magyar filmszemlére idén az apró Káli-medence óriási borai is kilátogattak. A vendégek idén többek közt  Istvándy Jenő,  Pálffy Gyula és a Trombitás borház kézműves borait kóstolhatják. A Káli-medence a Balaton-felvidék egyik közkedvelt turisztikai célpontja és…..
"[...] ugyan sok rétegű a magyar bortermelés, azonban a csúcson nem elég magas ahhoz, hogy meghúzza az egész piramist felfelé, de amúgy is nagy gondban van, mert a piramis alja bele van süppedve a talajba." - Szepsy István az Inforádióban.   A piramis felső csúcsához nekem, a…..
Ảprilis 2012.01.23 20:31:55
@RAMBO:

Persze, kiragadott példák minden védelmében és ellenében felhozhatók, sajnálom, hogy egyáltalán felhoztam ezt, tényleg nagyon máshogy látjuk.

Az olasz borimportban nincs vita köztünk, én elég sok fórumon hevesen ellenzem, ha arcal névvel kell...

Az 1500 nem bolti ár hanem net-net ár, valószínüleg félreolvastad, de ha nem tudod a különbséget az sem gond, szívesen elmondom.

Az 500 forintot pedig kg árnak írtam, gondolom a borrá konvertálás szorzóit ismered, így neked is kijön a fenti net-net ár.

Jelenleg pedig csak elenyésző a 250 forintos felvásárlási ár, a Lesence pl 140 forintért hirdette meg az idei árakat.

Más oldalról közelítünk, nem mást látunk, csak mások az ismereteink a dimenziókból kifolyólag és egy poszt-fal mindig szar felület a normális véleménymegosztásra, ráadásul én is elragadtatottan kezdtem, ezért szintén elnézést. Én a gazdasági oldal és a nagyüzemi gondolkodás miatt cáfolom amit írtál. Persze a behozott szőlő fajtaazonosságát nehéz megmondani, ha a termelő át akarja b--szni a felvásárlóját, szíve joga. Szép új világ.
Ảprilis 2012.01.24 20:34:51
@pappujlakipince: Szia!

A termékenkénti listázás azt jelenti, hogy ha van egy 5 borból álló borszortimented, akkor 5ször kell megfizetned a kialkudott listázási díjat, ami partnertől, ügyességtől és kereskedelmi ciklustól 1,5 milláról indul és kb 600 ezer forintig vihető le. Egy példa kedvéért 1000 palack/éves termékenkénti fogyásnál a 600 eFt azt jeleni, hogy minden palack borod önköltségébe 300 forint listaköltséget kell beépítened, hogy a normálisnak számító 2 év alatt egyáltalán visszanyerd azt az egyszer kidobott pénzt. Ez azért durva szám, mert még a 30 forint is nagyon sok a többi költség mellé adódva, pedig akkor ugye 10.000 palack fogy el a termékből évente és a nagyon jól sikerült lealkudni a listázási díjat.

Továbbá ha neked 5 borod van, akkor a teljes szortimented belistázásához az előbbi ökölszámokkal egy egyszeri 3 milliótól 7,5 millió forintig kell belepumpálni a pénzt, de ekkor még csak egy láncnál vagy bent, ami nem mondható túl jónak a "nagyok" között, mivel egy komoly borászat törekszik, hogy a borait MINDENHOL megtalálja a fogyasztó.

Ez nem is üzemméret kérdése, mint inkább büszkeségi ügy náluk. És ha azt nézed, hogy van 4-5 komoly kereskedelmi hálózat az országban, bizony nagyon nagy számok jönnek ki. :( És ekkor még egy palack bort sem adtál el, csak a lehetőségét teremtetted meg. :)

A második kérdésedre: Erre mondtam, hogy van az az eset, amikor néhány borkereskedő fantáziát lát egy kis garázsborászatban és beleszeret a boraiba, mert akkor teljesülhetnek ezek a kis számok is nyereségesen.

Miklós Csabi mondjuk nem tűnik számomra olyan tőkehiányos cégnek, bár nem ismerem és nem is akarok ezért téves dolgokat sugallani, ezt csak abból veszem le, hogy már berobbanásakor nagyon jó és nagyon összerakott arculattal, nagyon profi nyomdatechnológiás címkékkel stb jött ki. (igaz az elmúlt 4 évben sok tőkedúsnak látszó neves borászat dőlt be, szóval a látszat tényleg semmit nem jelent)

Általában ez azt jelenti, hogy volt hozzá akarat és tőke, hogy egyből egy nagyot gurítsanak, igaz, sokszor látom, hogy szinte külső ember és külön források nélkül is megjelennek nagyon szép arculatok, mert a borász (legtöbbször ha fiatal) úgy van vele, hogy inkább megtanul sok dolgot, inkább szenved 2-3 évet hogy végigjárjon nyomdákat, megfikázatassa a terveit, mert nincs kerete profi tervezőt leszerződtetni. (aztán a végeredmény persze még lehet borzalmas, a dizájn és a grafika egy külön szakma, de néha találni tálentumokat.)

Nekem egy barátom ilyen megfontolásból tanulta meg az AI-t és járkált a terveivel a nyomdákba, papírokat válogatott, nyomatokat nézegetett és egy csomó tanácsot kért a nagy boroscímke-nyomdák grafikusaitól, mára övé az egyik legszebb minimalista (a minimalizmus sokszor kifizetődő a nyomdatechnológiában) címkével ellátott palackja, és teljes egészében Ő tervezte, igaz, éveket szopott vele. :)

Hiába, ma a borász egyszerre gépész, könyvelő, mérnök és marketinges. :) A pénzhiány fejleszti a kreativitást ebben az ágazatban is.

Ja, még egy fontos, az utolsó mondatodhoz: Sok olyan borászat van, ami hobbiként nyelheti a pénzt és olyanok is, amiknek muszáj nyereséget termelni, hogy a tulajdonos ne menjen tönkre. Dolgoztam már (úgy gondolom eredményesen) mindkét típusban, egyik sem jobb vagy rosszabb, csak nagyon más, és hozzám közelebb állnak a profitorientált cégek, így az én számaim inkább abban az esetben érvényesek.

Ha a multis piac meg a címkék érdekelnek, és Rambo megengedi, hogy ide linkelgessek, akkor a köv. Kommentemben lévő két link egyike egy általános cikk a multikról, a másik egy címkekritika.
Ảprilis 2012.01.24 20:37:35
pinceblog.blog.hu/2012/01/18/cimkekritika

pinceblog.blog.hu/2012/01/16/egy_multi_polckepe

(Kedves Rambó, ha nem szeretnéd, hogy szétlinkelgessem a fórumodat, nyugodtan töröld ezt kommentet, ellenkezős esetben előre is köszi :) )
Vajon mi jött le ebből a filmből azoknk a külföldieknek, akik székhez kötözve végignézték ezt a kis PR filmet? 11 és fél perc semmitmondás, '80-as évek beli vizualitással nyitó intró, sok kis hülye pöttyel, amúgy érdekes emberek kiherélt, unalmas mantrává csonkított…..
A Művelt Alkoholista Akció 2012.01.20 14:30:00
Ha valaki még nem látta volna: beindult a szokásos éveleji leárazás. A Radovin mindhárom üzletében 20 százalékos engedményt kínálnak a teljes készletre. A Bortársaságnál is 20 a nagyátlag, de akad 50 százalék fölötti kedvezmény. Az In Vino Veritas-nál az egyes tételekre…..
Ảprilis 2012.01.21 22:40:04
Pinceblog A becsületes borok 2012.01.21 21:35:00
Becsületes bor... Sokaktól hallottam már ezt a kifejezést sok kontextusban. Mostanában egyre többet hallom és hogy félreértés ne essék, nem olyan szófordulatként, mint a vastag szelet kenyér esetében az ez aztán a becsületes karéj mondatot.  Nem. Magyarországon is divat lett…..
  Orbán Viktor bejelentette a Darányi Ignác Tervet. Igaz ami igaz; a mezőgazdaság fontos ágazat, talán az egyetlen olyan, amiben nemcsak a történelmünk bizonyos szakaszában voltunk sikeresek, hanem akár még a jövőben is sikereket hozhat. Olyan ágazat, aminek gyakran a…..
Ảprilis 2012.01.21 17:19:26
@Hajdu Z.:

Kedves Zoltán!

Köszönöm a hozzászólást és nem magamat akarom védeni, de sajnos nincs igazad:

A korrupció megléte a támogatási rendszerben nem pusztán feltételezés, vannak ebből a szempontból jobb és rosszabb szervezetek. A boros pénzek környékén mindig is eredményesen lehetett keresgélni, ezt nagyon biztosan, első forrásból tudom. Szándékosan nem fogalmazom konkrétabban, nem is utalok nevekre, sem még arra sem, hogy melyik szervezetre gondolok az elmúlt néhány évből (volt egy pár). Az első megállapításod a tudomásomra jutott bűncselekményekkel kapcsolatban felmerülő teendőimről és kötelességeimről pedig vagy naivitásra, vagy egy kellemes lakhelyre utal egy utópisztikus államban. Hagyó Mikiről is sokan tudták, hogy egy vaddisznó, mégis csak a biztos győzelem árnyékában kezdték el kicsinálni azok, akik tudták, hogy néhány hónap múlva már senki nem mer visszavágni nekik. El fog jönni az idő amikor a mostani üstökösök is a rendőrkocsiba ülnek, de az én kis nyugodt és kispolgári életemben nincs szűkségem rá, hogy beleártasam magam a nagyok dolgába. (Lehet, hogy Hobbit vagyok)
Sajnálom, ezt veheted úgy, hogy nem tudom vitatni az állításod, de szerintem azért ne vegyél mérget az elosztórendszerek tisztaságára :)

Az szőlőtelepítési támogatásokhoz: Az idei uniós alap elosztásánál elsősorban a tavaly pénz nélkül maradtakat igyekeznek majd kifizetni, de előbb még a tavaly előttieket. ez három év. Ezt kormányzati felszólaló mondta, nyilvános eseményen, tehát ha most én hazudok vagy valótlant állítok, akkor ők is. Mivel nekik nincs érdekük hazugsággal magukat még rosszabb színben feltüntetni, ezért én ebben az esetben megbízom az információ forrásában. :)

Te is írod, hogy előfordul csúszás. Én azt mondom, amit a kifizető hivataltól közöltek, hogy ez a csúszás néhány estben most már több éves. A több éves kifizetetlenséget tehát nem csak pórul járt termelők borgőzös panaszaiból vettem. És valóban, rugalmas a rendszer, csak a bankrendszer úgy látszik nem ilyen rugalmas :) (hülye is lenne)

Nem tudom, de ha én telepítek, és csak egy éves a csúszás az is könnyen odavág. De személyes tapasztalatom is van, ugyan nem telepítési, de uniós támogatási kérelmemet az eredeti időponthoz képest 2 éves csúszással ítélték meg és fizették ki, amivel csak annyi a baj, hogy az eredeti kihirdetési időpont előtti évben benyújtott üzleti terv úgy kezdődik, hogy a rendeletben megszabott kihirdetési időpont után a rendeletben megszabott kifizetési időpontkor beérkezik a számlámra a lóvé, amiből bizonyos fejlesztések kezdődnek, amik a köv. évben bizonyos árbevételt hoznak. Na most, ha a kifizetés késett 2 évet, nyilvánvalóan a beruházás is. Ezzel nem lenne baj, de a számokat már az első évben hoznom kellett, miután az üzleti tervet nem egy fiktív eseményhez képest időzíted, hanem naptári évekhez. Aranyos igaz?

Szóval végül is vagy elfogadod a válaszom, vagy nem, nekem nincs érdekem, hogy szánt szándékkal összehazudozzam a blogomat, nem akarok és nem is tudok ezzel plusz "nézettséget" nyerni.

Üdvözlettel: Április
  A multis borpolcokon való érvényesülésről szóló korábbi posztom végén beharangoztam egy olyan boroscímkét, ami egyrészt jól szemlélteti a megjelenésükkel érvényesülő borokat, másrészt egyértelműen elnyerhetné a 2011-es év legbevállalósabb címkéje díjat. Ez…..
Ảprilis 2012.01.18 23:24:41
@johevi: őőő...nem...nem igazán

:)
Ảprilis 2012.01.19 12:25:04
@Lusta_Dick: A tendencia még igaz is, de inkább a borelnevezések elhülyülése miatt (küvélett, csakazízéért stb borzadmány) de a két címkestílus grafikailag iszonyatosan különbözik, mcs címkéi ikább kollázsok amik egyszerre akarnak minimalisták lenni és nem mutatnak egységes arculatot, és egyébként nagyon jók is vannak köztük, ezek meg szabadkezi rajzok, egyik a másikról nagyon felismerhető, tehát egységes, de távol áll tőlük minden minimalizmus. Szerintem a két címke célcsoportja ugyan olyan radikálisan különbözik egymástól, mint a borok célcsoportjai.
Ảprilis 2012.01.18 23:14:57
@tea fan: A Dorombor szerintem is ügyes címke lett, kellően szokatlan és figyelemfelkeltő, és ötletesen passzol az elnevezéshez a grafika. Nem olyan egyértelmű levágós, mint a fenti boroknál, miután a név is inkább inkább asszociatív, de épp ezért hozzám kicsit közelebbi.
  Január 13. a jelentkezési határideje a Challenge International du Vin borversenynek, amelyre a A Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. közös magyar bor-szállítmányt szervez. A jelntkezéseket és a mintaleadást a a Borkultúra Kft. irodájában lehet megtenni a fenti…..
Pinceblog Januári ajánló 2012.01.04 11:02:00
  Rovatbemutató: Vélemény, Teszt, Új versenyző, Dizájn és Dizájnkörkép rovatok bemutatása Vélemény: A becsületes borok Teszt: Öreg rozék körkapcsolása Teszt: Újborkóstoló pincékben Új versenyző: A "Beszélgető" borok Dizájn: Lesence Zrt Dizájnkörkép: Egy multi…..
Pinceblog Versenyivás 2011.12.26 16:12:00
  Gyakori kérdések a borkóstolással kapcsolatban, hogy hiteles-e a borversenyeken megszülető eredmény, hogy torzul-e a borról alkotott kép, ha a bíráló a nem nyeli le, hanem kiköpi a bort illetve, hogy van-e létjogosultsága a vak-kóstolóknak? Ezek a kérdések természetszerűleg…..
Pinceblog Ezt-azt magunkról 2011.12.26 16:10:00
  A Pinceblog név nem túl meghökkentő módon egy borokkal foglakozó oldalt takar, amelyet a borászatban jelenleg is dolgozó szakemberek kicsiny köre ír. Megosztunk majd szakmai híreket, kommentáljuk az eseményeket és kritikát írunk borról és csomagolásáról, bár társaimmal nem…..