Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Izraelinfo

57 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Yehuda Lukacs véleménycikket írt egy neves angol nyelvű izraeli hírmagazinnak, melyben a Magyarországon tapasztalható antiszemitizmus, idegengyűlölet és populizmus eredetét a magyar nyelv különlegessége miatti nyelvi elszigetelődéssel magyarázza, melyet az Orbán-kormány médiafölénye és agymosó,…..
A MyHeritage nevű cég, amely családfakutatással foglalkozik a beküldött DNS, vagyis nyálminta alapján, összefogott egy statisztikussal, egy bizonyos Daniel Sztackival, és megpróbálták kideríteni, hogy hol él a legtöbb zsidó felmenőkkel bíró ember, elsősorban askenázi, európai zsidó. Egymillió…..
Stefan Braun, az életművész divatkreátor „Az ember azért eszik – írta apám Paprika című magyar szakácskönyvének az előszavában –, hogy éljen. A magyar ember azért él, hogy ehessen.” Ez a mondat nemcsak találóan pontos, de egyúttal össze is foglalja, milyenek a magyarok. A magyar zsidóság…..
Izraelinfo 2019.05.24 16:24:20
Ki álmodta meg Izrael államát? Kinek a filmjét nevezték először Oscar-díjra? Ki hamisította Eichmann útlevelét? Ki fejlesztette ki a Vaskupolát? Mindezekre és még sok más, Izraellel kapcsolatos kérdésre választ kap, aki belelapoz ebbe az ünnepi albumba, melyet Izrael állam függetlenségének 70.…..
Oké, százkilós nő nem szeretnék lenni, de százkilós férfi sem, pedig az vagyok. Most pedig kérem a feministákat, fáradjanak a köszörűhöz! Fenjék meg a bugylibicskát. Bár szerintem tompa késsel élvezetesebb egy hímsoviniszta disznó nyakát elvágni. Tehát jöjjön a beismerő vallomás: az izraeli nők…..
Izraelinfo Zsidó vagyok 2018.10.23 17:48:17
Magyarnak születtem a budapesti zsidókórházban. Aztán lettem zsidó magyar, magyar zsidó, magyar izraeli, izraeli magyar. Az identitás mindig nehéz kérdés, főleg xenofób környezetben, ahol a társadalom egy része fontosnak tartja, hogy megállapítsa helyetted az identitásod, és elvárják, hogy színt…..
Egyet fizet, hármat kap Ha máshonnét nem, akkor az izraeli 10-es csatorna Kol Kalul (Teljes ellátás) című fogyasztásvédelmi műsorából értesülhettünk róla, hogy egy álmúzeum nyitotta meg kapuit a budapesti volt gettó területén, közel a Dohány utcai zsinagógához és Zsidó Múzeumhoz. A márciusi…..
Fotó: Berger Gabi Izrael függetlenségének idei, 70. évfordulóját számtalan eseménnyel ünnepelte az ország, többek között a Tel-Avivban létrehozott Függetlenség Ösvénye felavatásával. Ez az egy kilométer hosszú útvonal összeköti az első újhéber (ivrit) város történetét a modern kori Izrael…..
Idén 63. alkalommal kerül megrendezésre a közkedvelt nemzetközi dalverseny, vagyis az Eurovision. Beharangozásképpen napok óta fenn keringenek az interneten a különböző országok által szerepelni küldött számok, melyeket ily módon jó előre nemcsak meghallgathatunk, de otthon egyedül pontozhatunk,…..
Izraelinfo PURIM – kézenfogva 2018.02.28 09:08:18
A Purim első jele, hogy katicabogarak, ördögök, supermanek, királykisasszonyok és mikiegerek lepik el reggel a buszokat. Szüleikkel kézenfogva mennek suliba. Ma van a nagy nap, a jelmezes felvonulás az iskola környéki utcákon. A Campus Bialik-Rogozin egyszerű állami, körzeti iskola lenne, de a…..
A Casablanca nyertesei: az álmos Michael Curtiz, Jack Warner (beszél, mint mindig), Hal Wallis (a Thalberg-díjjal), a rendezvény egyik házigazdája, Jack Benny és a forgatókönyvíró, Howard Koch. - fotó: Alan K. Rode gyűjteményéből Az 1944-es Oscar-díj átadón Kertész Mihály, a magyar zsidó rendező…..
70 dolgot gyűjtöttünk össze - 70 magyar vonatkozású történetet. Természetesen nem egy teljes leltár, csak színes villanások sokasága. Vannak a listánkon köztudott dolgok, melyeket az egész világ ismer, mint például az" Aviva módszer" vagy a "Krav maga", és vannak az albumban olyan magyar felmenőkkel…..
Fotó: Pexels Engem soha nem ért bántalmazás, néhány elhanyagolható beszólást, bámulást és néhány, zsúfolt villamoson vagy buliban történt kéretlen tapizást leszámítva. A statisztikák, és főleg az utóbbi fél évben napvilágra került történetek alapján a nők nagyon-nagyon szerencsés, és sajnos…..
Érdemes megnézni ezt az egyperces videót a Trump-Jeruzsálem-Izrael-fővárosa témában. Nem azért, mert valami olyat mond, amit eddig nem tudtunk, nem támogat, nem támad senkit. Egyszerűen azért, mert emberi, naiv és leegyszerűsítő, és kell ez most, mint egy falat kenyér. A videó készítője Nas – egy…..
Rabbik a fedélközön - fotó: screenshot a youtube-ról Ma egy egészen csodálatos, rendhagyó utazásra invitálom a turista hetiszakasz olvasóit. Segítségével újra végigjárhatjuk eleink 1905-ben rendezett „első izraelita szentföldi utazását”. A fényképalbum borítója - fotó: screenshot a…..
1. Szexuális zaklatás A szomszéd zöldségesnek faltól falig, de legalábbis fültől fülig szalad a mosolya, mikor meglát. A vállamat csapkodja: haver seli! A feleségemet ladynek szólítja és akkorát köszön neki, mint a dinnyevágó kés. Az ő felesége is gyönyörű, de őrizet alatt, rá se merek nézni.…..
Nem terveztem, hogy elmegyek a tel-avivi Nick Cave koncertre, már vagy húsz éve nem hallgattam a zenéjét, de a Bodi úgy döntött, nem a közeli Bécsben, hanem velünk akarja megnézni legkedvesebb zenészét, és eljött Izraelbe egy langyos novemberi hétvégére a családjával meg négy belépővel. Jóval a…..
Idén november 18-án, csütörtökön tartották a Szigd napját, a tóra elfogadásának ünnepét, amit minden évben chesván hónap 29. napján ünnepel az etióp zsidó közösség. Az ünnep a jom kipur utáni 50. napra esik, és 2008 júliusától hivatalos állami ünnep Izraelben. Ez a közösség igazán különleges.…..
A Ramon kráterkör egy viszonylag újonnan kijelölt útvonal. Több, eddig már létező és újonnan kijelölt túraútvonalat köt össze, és az egész Ramon Krátert körbejárja. Hossza kb. 130 km és 5 túranapra van felosztva. Persze ki lehet választani bizonyos részeket, és külön, időnknek megfelelően bejárni,…..
Fotó: Nadav Bagim Ezekben a napokban (2017 novembere) a jeruzsálemi hegyekben található Sorek patak partjait a tetragnatha pókok milliói által készített pókháló borítja. Hasonló jelenséget 2016 őszén figyeltek meg...
Tel Aviv - fotó: Berger Gabi Az izraeli hétköznapokba már beilleszkedtél, de annak, hogy igazi tel-avivi is lettél, további 10 jele van: 1 - Van legalább egy biciklid és egy kutyád. fotó: Evyatar Dayan, This is Tel Aviv 2 - Minimum egy baristát, csapost vagy kioszkos…..
Csalóka dolog májusban alijázni. Azt hinni, Izraelben mindig nyár van, és ebben a tévedésben élve fotózni a tengert a befogadó központ tetejéről. A tiszta égről vízbe csobbanó napot, a szikrázó hullámokat. Legyintgetni fél éven keresztül a kritikákra: giccs! Hát persze, de nem lehet tőle szabadulni.…..
Pelikánok a Hefer völgy tavainál - fotó: Keller Zoli Az idei őszi vándorlási időszakban mégis finanszírozza Izrael a területén átvonuló több tízezer pelikán etetési projektjét. Az etetési projekt a Természetvédelmi és a Mezőgazdasági Minisztériumok, a haltermelők, a Természetvédelem és Parkok…..
Izraelben az emberek gyakorta adnak hangot a különböző érzelmeknek. Mármint szó szerint. Nem csak szavakkal dobálóznak, és nem is udvariasak és tartózkodóak, mint egy angol úr, ellenben hangosak, hadonásznak, és mindenféle hangutánzó szóval erősítik a mondanivalójukat. 1 - Jóóó (יווו) Azt,…..
A hőség elszállt, elmúltak az ünnepek, már a tengervíz is lehűlt, a hideg éjszakák és az egyre rövidülő napok biztosan jelzik, hogy feltartózhatatlanul megérkezett az ősz. Izraelben leginkább az őszi időjárás kedvez a kirándulásoknak, a levegő hőmérséklete kellemes, már nincs túl meleg, irány hát a…..