Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RumNapló

114 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
RumNapló Kieselbach "védelmében" 2023.12.02 22:25:29
Kieselbach “védelmében” Kieselbach Tamás nem szorul rá senki védelmére vagy véleményére. Amit ő eredetinek gondol, vél vagy tud, az eredeti és ehhez további semmi kétség sem férhet. Ez természetesen nem feltétlenül egyezik az “igazsággal”, de az már egy másik szint vagy univerzum. Szóval K. T. úr…..
RumNapló Legit inter lineas 2023.08.01 21:54:51
Egy messzi-messzi galaxisban. A remekbe szabott alkotás Egry József Izabella műve. Élt 896 és 2023 között Flakóniában. Felmenői egytől-egyig sírásók voltak, mely hagyományt csak apja, a híres balett táncos szakította meg, aki menyéthámozással alapozta meg a családi tőkét és pont ugyan ezzel…..
Ország Lili rajzai Földön innen Holdon túl A Jótékony Véletlen folytán a minap egy egészen elképesztő műegyüttesre bukkantam. Az általam sosem ismert és forgatott mesekönyv, Kopányi György 1958-ban megjelent A tücskök tücske című kötete került a kezembe. Mutatom: Belelapozva ért a…..
  A Kieselbach Tamás által vezetett aukciósház, a képzőművészettel üzletelő hazai intézmények közül az egyik legjelentősebb. Sajnos a mindent érintő gazdasági hanyatlás ide is begyűrűzni látszik, amennyiben a korábbi gyakorlattól eltérően, Kieselbach már nem független művészettörténészekkel…..
Manapság csak ritkán jut rá időm, hogy egy-egy régóta érlelődő problémás témát vagy képet kissé közelebbről is megvizsgálhassak. Így esett a választás most egy régi "kedvencemre", ami nem kevés fejtörést okozott az elmúlt évtizedben. Meglehetősen régóta gondolkodom már ezen a képen, mely mindkét…..
Finoman szólva sem fogadta jól egykori évfolyamtársa győzelmét. ..
RumNapló 2019.10.14 20:48:07
@Allahu Akbar: szánalmas vagy :-)
Kínos: 90 oldalas tanulmány készült arról, hogy teszi tönkre az építkezés a Városligetet. Az a Budapest Főváros Önkormányzata rendelte meg, amelyik végigasszisztálta az egész ámokfutást az ötlettől a megvalósításig...
RumNapló 2019.06.12 18:30:07
@FCUK24: írni mikor tanulsz meg seggfej?
A már korábban is méltatott művészettörténész-automata (azaz olyan entitás, amely név nélkül közöl műtárgyakról szövegeket), ismét remek írásokkal töltötte meg Kieselbach Tamás műkereskedő aktuális aukciójának katalógusát. Többek között sikerült tollvégre kapnia Munkácsy Mihály egy remek női…..
Petőfi Bill kalandja a Turul-szivarral, avagy virágozzon-e a gyönyör a kutatás berkeiben? Sőt, bevezetés a művészettörténeti szexuál-asszociáció tudományába. A szexuális ingerekre adott művészi válaszok kutatása, a művészettörténet megosztó és erősen ingoványos területe. Hazai viszonylatban…..
Nem áll meg a fekete autó a ház előtt. Nem internálnak. Nem zárnak börtönbe koholt vádakkal. Nem veszik el az útleveledet. Nem szólnak bele a magánéletedbe. Elmehetsz az országból. Vissza is jöhetsz. Kimehetsz tüntetni. Leírhatod a véleményed. Vannak választások és politikai viták. Törvények.…..
Albert Gleizes: Budapesti látkép, 1904, Musée Fondation Georges Bemberg, Toulouse, Hotel d' Assézat Albert Gleizes Vue de Budapest 1904 (C) ADAGP, Paris Photo (C) RMN-Grand Palais / Mathieu Rabeau Toulouse, Fondation…..
RumNapló Sotheby's fantáziák 1. 2018.11.07 13:32:59
Egy Aba-Novák-kép fejlődéstörténete, avagy miből lesz a Csere bogár? Távirat: "az egyik legpatinásabb (stop) európai aukciós ház (stop) meglepő kollekcióval (stop) szolgál a közeljövőben (stop) érdemes (stop) kiemelt figyelemmel (stop) kísérni (stop) (stop) (stop) Vilmos Aba-Novák: Harbour,…..
A hagyományos pártok és a politikai igazságra való törekvés halálával, amiből még le se vontuk a konzekvenciákat, az újabb kanyarban a politikai idiotizmust avatja a populizmus kihívójává egy Puzsér nevű ember. Ami még szebbé teszi a gesztust, hogy maga a jelölt sem tekinti magát esélyesnek, tehát…..
RumNapló 2018.10.30 01:35:26
@maxval bircaman balcán: tudod hogy mire csapás puzsér? a józan észre és a normalitásra
Nyomozás egy Iványi-Grünwald-kép ügyében. Kieselbach Tamás legutóbbi aukciójának egyes tételeit taglaló három részes sorozatom az utolsó fejezetéhez érkezett. Most csak egyetlen képpel foglalkozom, Iványi-Grünwald Béla, eredetileg Fehér szoba című, 1904-ben, Nagybányán született alkotásával. Ha a…..
RumNapló 2018.09.25 00:13:55
@futyi: ez bizony érdekes, köszönöm a hozzászólást
  Mark Rothko: Black, Red on Black on Red, 1964, Paris, Centre Georges-Pompidou Mint az már az előző blogbejegyzésben olvasható volt, eredetiség/hamisság és adatközlés hiány tekintetében, elsősorban Bernáth Aurél, Czigány Dezső, valamint Vaszary János művei állnak aukciós érdeklődésem…..
Kieselbach Tamás, a hazai vezető aukciósházak egyikének ura és teljhatalmú parancsolója, végre s valahára feltalálta a művészettörténész-automatát. Régóta kínzó szükség vezette erre a visszatekintve már magától értetődőnek látszó útra. A szerzőkkel, úgymind írókkal és művészettörténészekkel, meg a…..
RumNapló Elfogtam egy hirdetést 2018.05.06 14:39:25
Elfogtam egy hirdetést, íme: Kedves Barátaink! Szeretettel meghívjuk a Jászi Galéria és a Premier Galéria közös tavaszi aukciójára, melyet 2018. május 10-én este 18 órakor tartunk a Bálna Budapest épületében. Az aukciós kiállítás már megtekinthető a Bálna Budapest -1 szintjén lévő B01-es számú…..
Tihanyi Lajos: Pont St. Michel, 1908 Előszó: Az íráshoz felhasználtam első és másodrendű forrásokat. Elsőrendű források alatt a művész eredeti visszaemlékezéseit, önéletrajzait, egyéb írásait és leveleit értem. Másodlagosak alatt pedig minden mást, amit róla írtak. Tihanyi saját szavai a szövegben…..
  Rippl-Rónai József: Műtermi csendélet vörös drapériával (Szőlők és rózsák), papír, olaj, 46 x 48,5 cm, jelzés fent jobbra: Rónai – közölve Kieselbach Galéria 55. Tavaszi aukció, 2017 május (kat. 166.) Tudjuk, hogy a mamutok már elég rég kihaltak. Nevük azonban tovább él a mamutvállalat, a…..
Az aukciók lezajlottak. A vásárlók megnyugodtak. Az eladók vagy örülnek, vagy szomorúak. A kereskedők pedig számolják a bevételt. (A művészettörténész csodálkozik) A világ ismét visszatért a "rendes" kerékvágásba. Maradt viszont még pár kép a tavaszi Rónai-felhozatalból, melyről még nem esett…..
  Rippl-Rónai József igazi kereső-kutató alkatként, előszeretettel és bátran kalandozott a képzőművészet peremvidékein is. E konkvisztádorművészi szerepkörében, többek között tervezett gobelineket, kárpitokat és hímzéseket. Tervei szerint és közreműködésével születtek kerámiaképek és üvegablakok,…..
RumNapló 2017.05.24 11:15:39
@troutman: tökéletes találat, köszönöm, beillesztem a helyére
Legutóbbi bejegyzésemben az aukciók világáról gondolkodtam. Többek között arra a következtetésre jutottam, hogy az aukciós szereplők érdekei, javarészt ellentétben állnak egymással. A műtárgyak tulajdonosai mint beadók, a műtárgyak vásárlói, az aukciósházak, a restaurátorok és a művészettörténészek…..
Arról gondolkodom, hogy hol is állok, mit is csinálok, mi is tölti ki napjaim nagyobbik részét? Gondolkodom a műtárgyakról, azok tulajdonosairól, a műtárgyak vándorlásáról és a magam, valamint az aukciósházak ebben betöltött szerepéről. Lássuk, mire jutok: Nézzük először a műtárgyat eladó személy…..
RumNapló 2017.05.11 09:58:27
@troutman: ha jó az idő, inkább bringázom :-)
    A mai napon egészen meglepő élményben volt részem. Azt a kedvesen baráti jótanácsot kaptam egy budapesti műkereskedőtől – akinek épp felhívtam a figyelmét egy érdekes szakmai problémát felvető műtárgyra –, hogy jobban tenném, ha inkább a képeket nézném ahelyett, hogy különböző légből kapott…..
Bernáth Aurél életműve a szívügyem. Ez talán már azok számára is nyilvánvalóvá vált, akik írásaimban a szőrszálhasogatás minősített eseteit vélik felfedezni. Elfogult is vagyok, meg minden. Így azután nem tudom szó nélkül hagyni, ha fontos Bernáth-művek hibás vagy deficites adatokkal jelennek meg…..