Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Saman

934 bejegyzést írt és 1025 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Számomra felfoghatatlan okokból néha egyes közéleti (jellemzően kormányközeli) szereplők úgy érzik, nem árt kicsit megalázni a külföldön élő és dolgozó magyarokat vagy a hozzájuk közel állókat. Ami azért furcsa, mert 15 évvel az uniós csatlakozás után akár el is lehetne végre fogadni, hogy a…..
Saman 2019.07.18 12:15:28
Az egyik kedvenc határátkelős cikkem 2013

"Ekkorra láttam be, hogy mit értett a barátom az alatt, hogy itt senkinek sincs munkája: ha az itteni fiatalok dolgozni akarnak, akkor vagy elköltöznek Rómába, Milánóba, vagy besegítenek valamelyik rokonnak a vállalkozásába, vagy gyakornoki munkát végeznek fizetés nélkül. A közszférás állások pedig itt is kihalásos alapon működnek."

hataratkelo.blog.hu/2013/04/20/azt_banom_hogy_nem_mentem_korabban?fbclid=IwAR2QOMBzKZgM4sknveETz-pde1ZXvHjlaaEfh2BAwETmu_vLlrccDJSCtQM

Olasz valóság. De ennek hatására írtam a predátor USA / Orosz / Örmény stb stb gazdaságpolitkák magyar hatásairól.

Óriási jelentőségű jóléti társadalom válságtünetnek tartom, hogy a fiatal generációk, értem ezalatt a 60 év alattiakat nem képesek rendesen beilleszkedni egy társadalom hétköznapi életébe.
A címben feltett kérdésre mindenki saját ízlése és tapasztalata alapján válaszol, a Menedék kötete, a Mit tudunk a kivándorlásról? mindenesetre megpróbálkozik vele. A bemutatón ott volt Marton Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem docense is, aki a könyvet is elolvasta, majd írt is…..
Saman 2019.03.04 13:07:43
@Doktor Láncfűrész Csabi jogtanácsos: A keret alkotó sikeresség az a kultúrának egy definíciós kísérlete volt.

A kultúrát értjük úgy, hogy keret alkotó sikeresség.

Segít a leegyszerüsítésben. Segít abban, hogy legyintsünk egyet és tovább lépjünk. Beteszünk mindent egy nagy nagy zsákba, kap egy ilyen olyan címkét és feltesszük egy polcra.

A kormányunk miatt most bennünket beraknak fergetegesen korrupt össze omlás szélén táncoló dél amerikai vagy afrikai modernizációs pálya polcra vagy az oligarchiák által megszállt országok polcára.

Edoran vagy az Azeri miniszterelnök kezeli így saját kft-jeként az országot. Joguralom és bíróság meg sajtó nélkül.
Saman 2019.03.04 21:16:46
@trabant: Nem igazán a terjeszkedés sikeressége ez.

Sokkal inkább például masinák amik megbízhatóan működnek.... más a megbízhatósága ha japán, ha kínai, ha mongol ipari termék

és akkor terjesszük ezt ki általában a tudásiparra.... elfogadnál e diplomát "tőlük" vagy érzelmileg megkérdőjeleznéd, hogy létezik e "mongol" és sebész így ebben a formában...

mennyire adnál "hitelt" /bizalmi hitelt/ egy egy adott fejlettségnek, imertségnek, történelmi háttérnek.
Igazi sikersztori a mai, és nagyon sokat megértet abból, miért mennek külföldre azok, akik így döntenek. Igaz ez a magyarországi, és aztán az angliai részre is. A poszt legfontosabb mondata azonban így szól: „Minden visszajelzésből érzem, hogy becsülnek és szeretnek.”…..
Rengeteg adat kering arról, vajon hány magyar él és dolgozik külföldön, pontos számot nem nagyon tudott még eddig senki mondani, és nem is úgy néz ki, hogy a közeljövőben mondani tud. Ám legyen szó 300 ezer vagy 570 ezer emberről, mégiscsak elég nagy szám ez, hogy felmerüljön…..
Kényes téma a mai, hiszen Tsabus voltaképpen egy szakítólevelet küldött, amin érződik a csalódottság, és a düh. A szakítás napjaink egyik legfontosabb közösségi felületén a Facebookon történt, és elsősorban azért érzem ide tartozónak, mert egyrészt szerintem nem egyedi történetről van szó, másrészt…..
A kérdés hosszú évek óta eldönt(het)etlen, és sok vitát generált (egyebek mellett itt, a blogon is). Az egyik oldal a „minden magyar mosogat és takarít” sztereotípiát ismételgeti előszeretettel, ami nyilvánvalóan nem igaz (miként az sem, hogy mindenki huszadmagával lakik…..
Nyilván mindenkivel előfordult már, hogy amikor kimondta, melyik országból származik, akkor a külföldi beszélgetőpartnernek felcsillant a szeme, és azt mondta… na de mit is mondott? Azaz mi ugrik be Magyarországról a más nemzetiségbélieknek? Ezt a kérdést járja körül Rolandante (róla ugye azt…..
Érdekes egy évkezdet lett ez, egészen pezsdítő posztokkal és vitákkal a kommentmezőben. Az egyik dolog, ami többször felmerült (no, nem mintha újdonság lenne) az a „hazaköpködés” vagy „visszaköpködés”, és ennek kapcsán gondoltam, érdemes lenne tovább beszélgetni…..
Saman 2017.01.11 16:35:24
A rendszerváltáskor megfogalmazódott és társadalmi szerződéssé dúzzadt az a jövőkép, hogy polgári demokratikus rendszert, demokráciát építünk ki. Alkudni akarunk a szabályokról!

Egy blogon értelmetlenség polgár-polgár vitát folytatni és azt gondolni, hogy ennek érdemi érdek artikulációs hatása lesz, mert a rendszer, minden egyes érdek egyeztetési fronton kinyilvánította, hogy semmilyen körülmények között nem áll szóba az érintettek állampolgári önszerveződéseivel. Nincsenek ágazati rálátást produkáló, módosítási javaslatokat megszülő műhelyek.

Pártdemokrácia sincs.

Sajó sincs. A nyilvánosság haldoklik!

Tudományos discurzusnak sincsen hatása a döntésekre.

Az hogy kommentekben mezítlábas állampolgárok vagy fizetett pártaktivisták kirekesztően nyilatkoznak másokról, azt maximum a magánéletünkben a lelkünkben kell könyvelni, az érdemi közösségi vagy intézményes síkokon nem. Legyen az a természetes, hogy pl a félmillió elvándorló kérdésében kit érdekel, hogy az érintettek mit mondanak az életükről, az országukról, az új országukról vagy a világról.

Akár egy évtized alatt is, vagy akár 3 éves időtávlatban is brutális változások mentek végbe odahaza is, és a világban is.

Anno írtam ide 7 cikket ebből a kirkesztés - részvételi demokrácia - magyar jövőkép formálás nézőpontból, de azóta eljött egy más világ. Edoran orbánék ideológiai nagymestere százezres nagyságrendben támadta meg a polgárait. Putyin, aki az 56-ban magyar szabadságért életüket áldozó orosz hős katonák emlékművét szokta megkoszorúzni, amikor Pesten jár, simán Szibériába küldi az ilyen bloggereket mint mi.

Nyugaton is érdekes folyamatok zajlanak a közbeszédben ebben a kirekesztés - demokrácia - háborús készülődés síkon. Brexit meg Trump és jövő nyárom már mondhatja vikike, hogy ő vezényli a III. világháborút a Hargitai Nyári Egyetemről.

És a hívei majd boldogok lesznek mint az elmúlt 25 évben mindíg.
Saman 2017.01.11 16:47:49
csak egy mai újságcikk az elmúlt 3 perc facebook folyamából:

"Idén elkezdődhet a 2014-es norvégcivil-ellenes hadjárat második felvonása, a célpontok ezúttal a Soros György, és más külföldi források által támogatott civil szervezetek lesznek. A parlament honlapján meg is jelent a törvénymódosítás címe, ami vagyonnyilatkozat tételére kötelezné a nem kormányzati szervezetek tisztségviselőit. A Vasárnapi Hírek ennek alapján arról írt, ez lehetőséget teremthet majd arra, hogy “a nyilvánosság előtt cincálják szét őket”.
A VH szerint a jogalkotási terv átírná az „állampolgári társulások jogszabályi környezetét" is. Az még nem világos, pontosan hogyan, de mivel Orbán Viktor már nyíltan arról beszélt, hogy ezek a szervezetek ellenséges külföldi erők előretolt állásai, valószínűleg nem adókedvezményeket kapnak.
A Guardian cikke szerint a magyar civil szervezetek pontosan arra számítanak, hogy a magyar állam lesújt rájuk idén, Donald Trump beiktatása után.
“Úgy tűnik, Orbánnak nagyobb tere lesz arra, hogy végrehajtsa azokat az intézkedéseket, amik szembemennek a demokráciával és a jogállammal”
- mondta Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke a lapnak. “A Trump-adminisztráció érkezése is hozzájárul ehhez. Orbán pedig arra számít, hogy Franciaországban, Hollandiában és Németországban is változások jönnek idén, ezek pedig erősítik majd Magyarország pozícióját.”
Chris Stone, az Open Society Foundations elnöke a Guardiannek azt mondta, a szervezete folytatja munkáját Magyarországon, de elismerte, hogy a magyar helyzet az egész EU tesztje lehet.
“Meglátjuk, mit tesz Európa, ha a magyar helyzet súlyosabbra fordul. Egész Európát érintheti ez a kérdés.”
A civil szervezeteknek Ororszországban mentek neki hasonló módon. Ott működik olyan rendszer, hogy ha egy szervezet elfogad pénzt külföldi támogatótól, akkor automatikusan “külföldi ügynöknek” minősül, függetlenül attól, hogy mivel foglalkozik.
,,A legnagyobb veszély, hogy a kormány negatív hadjárata eltántorítja majd az embereket a civil jogvédőktől, éket ver a társadalom és azon civil szervezetek közé, amik segíthetnek a jogsértések visszaszorításában” - mondta a várható lépésekről a Vasárnapi Híreknek Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója."
Hanem a nyelvüket is. Mindjárt megmagyarázom ezt az elsőre talán kissé talányosnak tűnő kijelentést, ám előtte megnyugtatnék minden aggódót, hogy a posztban egyetlen szó sem lesz a Brexitről, lesz viszont az angol nyelvről, és annak változásairól. És még itt sem kell feladnia…..
Komoly vihart kavart Magyarországon az iskolások képességeit összegző, nemzetközi teljesítménymérési PISA-program eredménye, és nem azért mert olyan jó lett volna. (Itt olvashattok róla részletesebben.) Ma megnézzük, hogyan látja a helyzetet egy Svédországban élő magyar…..
Saman 2016.12.18 09:42:05
Egészen a 70-es évek végétől a magyar oktatásban rengeteg fejlődési - fejlesztési modellkísérlet zajlott.

Sáska Géza mikor is írta a "Csak reformot NE!" című szösszenetét?

Egyszerre igaz az, hogy ez a magyar oktatást rudalmasabbá és innovatívabbá tette és egyszerre az is egy jó kép, ha azt mondjuk, hogy ezek nyomtalanul pattantak le a poroszos emberkép ridegségéről.

Az "Iskola a határon" alulról megmutatja, hogy milyen az, amikor egy csicskáztatásra épülő megalázási kultúra virágzik. Illegális, de valójában támogatott betörési rendszer. Mára a skin head mozgalmak ezt az emberképet annyira jól el tudják adni a társadalmi többségnek, hogy rendre 70% fölötti kivívott elfogadottságot szoktak produklálni a választásokon. Meglehet, hogy ez tartósan így is fog maradni.

Anno 10-12 éve elkezdtem monitorozni az MSZP-FIDESZ tandemet és blogot írtam arról, hogy miként támadnak a nagy pártok az állampolgári önszerveződések világára. Az iskolai tanár és diák mozgalmak ennek a világnak gyönyörű területei voltak. Mára már pogrom szerűen próbálja meg a hatalom irtani ezeket a mozgalmakat. Egyenlőre nem küldi ezeket Szibériába mint Putyin, vagy nem börtönzi be mint Edoran, de a NAV meg a rendőrség azért bekopog. Az Alapítványi és Magániskolák Szövetségénél átveszi a hatalmat ez az ideológus érdekcsoport, einstandolja az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumot etc etc.

Olyat nem csinál ez az ideológus érdekcsoport, hogy fokozná az irányíthatóságot. Rombolni viszont szokott.

Az oktatási rendszerünknek a késő KÁdári érából öröklötten volt egy önkorrekciós forrongása. Hihetetlen módszertani soksznűséget eredményezett ez a 90-es évekre például. Ezt mára napalmmal égetik fel minden évben!
Elég régóta foglalkoztat az a kérdés, hogy miként alakította át az életünket a modern technológia, ezen belül is a különböző kütyük, appok és mindenféle egyéb okosságok. Alapból persze a válasz az, hogy nagyon jó irányba megyünk, ugyanakkor kár lenne tagadni, hogy bőven…..
A héten Anglia és Spanyolország a két célpontunk, ráadásul rendes keveredésben lesz a kettő, hiszen lesz olyan főhősünk, aki Spanyolországban élő magyarként látogatott Londonba (és szerzett erősen felemás tapasztalatokat), aztán az angliai au pair lét nehézségeiről is lesz…..
Most hirtelen nem jut eszembe, hogy volt-e már olyan poszt a Határátkelőn, mint ami most következik, de szinte biztos vagyok benne, hogy nem. A blog „londoni riportere”, Andi ugyanis interjút készített lengyel kollégájával, Marcinnal, akivel ki- és hazaköltözésről, családról,…..
Amikor a nyár elején meghirdettem a Magyarország 2.0 pályázatot, az volt a nem is titkolt vágyam, hogy talán sikerül összeszedni olyan külföldön bevált ötleteket, gondolatokat, melyeket hasznosítani lehetne Magyarországon is. Azt gondolom, jó pár ilyen írás született, és…..
Mellbevágó volt szembesülni a magyarországi helyzettel – írja Eve, aki egy év Németország után látogatott a nyár végén haza. Hogy mindehhez miként kapcsolódik a megfőtt béka esete, az rögtön az írás elején kiderül...
Érdekes kérdést vet fel írásában Judit, aki Ausztriában élve azon gondolkodott el (és vetette fel vitaindítónak), hogy a határátkelők gyermekei, unokái vajon magyarok lesznek-e, illetve érdemes-e mindenáron megpróbálni magyarnak nevelni őket, vagy akkor teszünk velük jót, ha…..
Saman 2016.05.18 12:09:05
Amikor egy apácák által vezetett idősek otthonában voltam séf, akkor a HR leoktatott nekünk egy ember jogi kis részt a bevezető képzésen.

Egy új abózusfajtával találkoztam, ami meglepett, mert sem diákjogi aktivistaként sem HResként nem hallottam erről a megközelítésről korábban.

Az "institutional and financial abuse" volt amire rácsodálkoztam.

Amikor a szervezeti keret feszül neked a megerőszakolás szándékával. Mellé téve, hogy ez az egzisztenciádban is meglop.

A magyarság egy emancipációs olvasat is.

Az hogy ez az ideológus érdekcsoport a "szabad-e magyarnak lenni" kérdéssel állandóan szabad mandátumot írat alá a Mari néni tudatállapotúakkal, majd minden ágazatot szétver és mindent ellop! De a megvédelek a kirablás ellen!!! Az működik! Az ennek a része!

A magyarok 3 ponton verték laposra az identitásukat. Mind a jövő, mind a jelen, mind a múlt tekintetében egy megerőszakolt, megtaposott identitás az amit dédelgetünk. Egy is elég lehetne egy alapos identitás zavarhoz.

A jelen zavara, hogy az EU KAP a Közös Agrárpolitika keretei tíltják a mezőgazdasági termelést, halálra ítélték a vidéket és a feldolgozóipart, és ezzel a bérfelzárkózás ügyét is. 7 ezer milliárd tép ki az országból évente és egyet kapunk vissza alamizsnaként.

A jövő kírzise, hogy az EU a Liszaboni Egyezményben és a tudástársadalomra épülő teljes foglalkoztatási célképztenek hívja. A saját politikai elitünknek és az EUnak közös nyomorstratégiája van ellenünk és ezt ilyen szavakkal öntik le. A rákosi rendszer jövőképe ezerszer volt reálisabb mint a mostani ideológus érdekcsoportok jövőkép /zavarai/!

Elkértem a lányom történelem könyvét és miután 3 évig néztem a youtoobon a történelem kritikusok forradalmát. Kismillió tudós tízezres nagyságrendű tudományos ténnyel cáfoltja a gyerekeknek tanított maszlagot, kiderült, hogy 80%-a kamu. Brutál nagy kamu.

Csak két példa. Azt írja a szerző, hogy a Tihanyi apátság alapító levele előtt nincsen magyar nyelvű írott anyag és ha lenne akkor se értenénk. Aztán csak az etrusk régészeti anyagban 9000 írott szöveget tartanak számon és az olasz történészek olvassák a szövegeket magyarul.

Barabási László összerakja a Hol vagytok székelyek című könyvében, hogy ha összerakod a jász, szász, palóc, kun, besenyő, székely, matyó és magyar falvakat, ahol a szélkelyektől vagy a hajdúktól ismert földhasználat, autonómia, szabad bíróválasztás, közösségi földhasználat, csorda, ménes stb rendszert működtetik, akkor kiderül, hogy a tankönyvben szereplő nagyurak és földönfutó jobbágyok feudalizmus kép nem terjed ki csak a társadalom kb. 3%-ára. A maradék az ősi rendben él kb a TSZ-ek koráig.

Ha egy gyerek kiszakad ebből a "mindennapi elnyomásomat add meg nekem ma!" sosközösségből. Ami nem akarja érteni a múltját. Nem akarja érteni a jelen kultúráját, keretalkotó sikerességként! Ami nem akar jövőkép alternatívákról beszélni!

Akkor úgy fog járni mint az amrikából ide látogató amerikai/magyar, aki sose tudja elmagyarázni senkinek, hogy ő is magyarnak tartja magát.