Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Merylla

0 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnap az Indexen megírtuk, hogy a magyar köztévé az utóbbi idők egyik legnagyobb üzletét kötötte a BBC-vel, mármint a BBC számára volt az, hiszen anyagköltséggel együtt 378 880 eurót fizetett az MTVA egy rakás tartalomért. Ezért összesen 335 órányi műsort kaptak, melynek nagy részét, mintegy 148…..
Merylla 2016.10.14 16:57:34
@11110000: Londonban élő holland ismerőseim szerint a csatorna túloldalán is lehet fogni a földfelszíni adásokat. A Top of popst és a Dr Whot pl eredetiben nézték tizenévesen, innen tudnak olyan jól angolul.
Azt azonban leszögezhetjük, ha a mentők hozzáállásán múlik, ma már nem lenne közöttünk. 19 óra 51-kor futott be hozzájuk az első hívás, 20 óra 16-kor a második és 20 óra 32-ig nem érkeztek meg egy életveszélyben lévő beteghez. Tisztelt Praxis blog és olvasók!   Pár hétvégével ezelőtt majdnem…..
Hát a spanyol inkvizíció mellett szerintem erre sem nagyon számított senki! A kínálata tekintetében extra igényes, megjelenésében pedig végletesen letisztult My Little Melbourne sztárkávézó egy felkiáltójelhalommal, beragadt caps lockkal, sőt, minden írásbeli modorosságok csimborasszójával, a…..
Merylla 2016.03.16 18:57:28
Az IKL egyszer (lehet, hogy többször is) kifejtette nekem, hogy milyen gáz nyugati emberként a buddhizmusban meg az ilyen keleti tanokban keresi az élet értelmét, hiszen egyrészt nálunk is van spirituális hagyomány és abban is vannak hasznos dolgok, másrészt a mi gyökereinktől,…..
Merylla 2015.05.20 21:43:02
Az nem lehet, hogy a magyar társadalomban talán történelmi okok miatt is nagyon erősen működik a tanult tehetetlenség? Én azt látom magam körül, hogy a fáradtsággal, kialvatlansággal, anyagi/érzelmi/munkába visszatérés bizonytalanságával erősen korrelál, hogy ki mennyire érzi nehéznek az anyaságot. Ez egy nagyon szubjektív és játszótéri anyukákon alapuló nem reprezentatív minta.

A másik, amit érzek, hogy ez az egész nehéz-e anyának lenni, egy akkora tabu, hogy még tanult nők is sajnos személyeskedve egymásnak esnek. Szerintem pont nekünk lenne szükségünk arra, hogy a jelenlegi rendszer, ami 3*x évre kivonja a munkaerőpiacról a nőket megváltozzon. Az én munkahelyemen 3 év kiesés egyenlő az újrakezdéssel. Nagyon egyetértek azzal, hogy a szülésig közérdek a gyerekem, utána az én dolgom és maradjon csendben és láthatatlan. Szerintem pont nekünk, értelmiségi nőknek kellene elkezdeni beszélgetni arról, hogy miért érezzük nehéznek az anyaságot, mert pont nálunk születik kevés gyerek, és nálunk nem a gyed-extra fogja meghozni a szülési kedvet. De hát hogy a fenébe várjuk el akkor hogy bármi is változzon, hogy a XIX. században élő országgyűlési képviselőhöz eljusson, hogy mi lenne jó nekünk, ha olyan szinten képtelenek vagyunk képviselni a saját érdekeinket, hogy már a kérdés felvetésénél sértegetni kell a másikat? Ez nem először fordult elő itt sem és én személy szerint nagyon sajnálom. Ilyen hozzászólásokkal tényleg nincs értelme az idődet tölteni Isolde, megértem, ha leállítod a kommenteket.
Amikor elmész a Pendragon Könyvesboltba és egy Apple Store van a helyén.  ..
Merylla 2015.05.16 11:20:54
isolde Két éves! 2015.05.01 10:31:48
Közben két éves lett a Lány, mostanában az a kedvencem tőle, hogy elkezdett nyelvtanilag helyesen beszélni, iszonyú cuki. "Tessék, anya, ez a tiéd." "Megijedt az egér árnyékától a graffalókölyök. Az apukája megvigasztalja." "Ez meg mi volt?" Nagyon édes, hogy ilyen pici, és…..
isolde A mai fiatalokról 2015.04.21 11:11:39
Kigyúrt, jó kiállású, fiatal férfi 1.: - Én mondjuk jobban szeretem pipában szívni, mert akkor nem annyira káros, inkább direkt egészséges, kevesebb az égéstermék. Kigyúrt, jó kiállású, fiatal férfi 2.: - Hogy érted? Férfi 1.: - Akkor nem kell keverni dohánnyal, és nincs…..
isolde Jobbára pozitív dolgok 2015.04.19 16:19:57
Még decemberben azt mondta az L., hogy tök jó, hogy mindig pozitívan írok a gyereknevelésről, nemrég meg azt mondta a Human, hogy milyen érdekes, hogy mindig negatívan írok a gyermeknevelésről (mármint nyafogok). Jé... Nem gondoltam, hogy akár negatívan, akár pozitívan…..
Merylla 2015.04.21 08:45:27
@IKL: én imádom a Lányt és baromi jó még 15 hónaposan is szoptatni meg együtt aludni vele és mióta karattyol és nagyjából értjük egymást még sokkal jobb vele lenni. Hát engem pont az zavar, hogy akkora a rózsaszín köd, hogy alig látni tőle a valóságot. Sokkal inkább azt látom, hogy ez az egész gyerekvállalás le van öntve rózsaszínnel és még egy kis cukormázzal is és nehézségeiről meg baromi kevés szó esik. Bár én minden vagyok csak romantikus nem, pl.: nem okoz gondot férjhez menni farmerben, 2 tanúval. Ennek a túlhallgatásnak köszönhetően baromira magukra vannak hagyva az anyák. A nagy családok szétestek, nagymamák vagy az ország másik végén, vagy facebook szinten vannak jelen, az apák meg reggeltől estig dolgoznak. Hogy csak egy példát mondjak, külföldön el tudsz menni tornázni napközben, ésszerű távolságon belül van olyan hely, ahol az óra alatt gyerekmegőrzés is van. Budapesten - és nem egy szabolcsi zsákfalúban - ilyet alig találsz. Egy ilyen program nem úri huncutság, hanem egyszerűen szükség lenne arra, hogy kiszakadjanak az anyák a rutinból. Ennél sokkal nagyobb baj, hogy kevés szerencsés helyzettől eltekintve alig van lehetőség 4-6 órás munkára, itt a közel 3 hónapos iskolai szünidő, ami abnormálisan hosszú. Persze a mi szüleink is megoldották ezt valahogy, de ők nem este 6 körül indultak el a munkahelyükről hazafelé és nem rúgtak ki senkit azért, mert túl sokat volt az óvodáskorú gyerkőccel táppénzen.
Merylla 2015.04.21 17:58:42
Akkor még egyszer, mert úgy tűnik félre lettem itt értve.
Aki akar gyereket az a nehézségekkel is akar és nem lehet ilyenekkel eltántorítani, hogy nem alszol majd és hasonlók! Attól, hogy nem mondjuk ki még lesznek nehézségek. Mondjuk ki és legyen ott a következő mondatban a lehetséges megoldás is! Hozok példákat: Isoldénál olvastam, hogy szedjek Omega3-at, az anyám szülés utáni depresszióban szenvedett, nem akartam én is elcseszni a gyerekem első éveit, ezért szedem. A hasamat a csíkok ellen édes mandula olajjal kenegettem, forrás a spenótos könyv volt, a francia nők csak tudják! Mindenkinek hullik a haja a szülés után, de nyugi pár hónap és rendbe jön! Egy időben a lányom félóránként ébredt, egy blogger tanácsára kezdtünk el együtt, egy ágyban aludni, sokkal jobb lett a helyzet. Na, én ilyenekre gondoltam a kimondással és nem parttalan nyavalygásra.

Egyébként Isoldéhoz hasonlóan én is mindenkitől ezt a felhőtlen és csodálatos verziót hallottam és kb. 2 héttel a szülés után, amikor kiürült a bilirubin és a lányom képes volt 8 órán át folyamatosan sírni, döbbentem rá, hogy ez nem fog úgy menni, ahogyan képzeltem. A segítség pedig nem a nagymamáktól vagy a védőnőtől jött, hanem az internetről, nemalvó babák szüleinek a blogjaiból, akkor kezdtem el Isoldét is olvasni. Na ezért kell beszélni a nehézségekről és a megoldásokról is.

Egyébként tényleg vannak gyerekek, akik 1 napos koruktól át tudják aludni az éjszakát. Nem tudom hogy alszik egy átlag gyerek, de az enyém is 3-4 alkalommal fent van éjszaka. 2013. szeptember óta nem aludtam át egy éjszakát sem, eleinte a terhesség, majd a lányom ébredései miatt. Mit mondjak, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem látszik meg rajtam.
Az van, hogy én többnyire szeretek problémákat megoldani. És értetlenül és bosszankodva szoktam nézni, amikor más meg nem.  Kezdjük az alapokkal. Van az embernek az úgynevezett megküzdési stílusa, ez azt jelenti, hogy ha nehézséggel szembesül, akkor jellemzően hogyan reagál. A…..
Merylla 2015.04.18 08:16:05
@aa/szvszl: en sem nyavalygok, de 10+ ev terapiaval a hatam mogott csak tavaly, a lanyom szuletesevel birtam a gyerekkori traumaimat elengedni. Azt nem mondom, hogy nem haragszom a szuleimre idonkent es nincsenek konfliktusaink, de mar nem fontos. Ami igazan fontos, az a lanyom es hogy ne toljam el, talan ez lenditett ki.
Merylla 2015.04.20 08:49:48
@aa/szvszl: en is ujra atelek egy sor olyan helyzetet, ami fajdalmas emlekeket hoz elo, amikor a gyerekemet es az anyamat latom egyutt. Azert nem visel meg annyira, mert mar nem erzem kiszolgaltatottnak magam es a Lanyt. Itt vagyok ugye en es a parom, aki hihetetlenul szuper apa: mi ketten kb olyanok vagyunk, mint egy betonfal a lanyom mogott. Az mondjuk zavar, hogy a nagyszuloket nem erdekli igazan a lanyom, de ez is csak azert, mert nem szeretnem ha a gyerekem ebbol tul sokat erzekelne. Ha szovateszem, hogy pillanatok alatt fel fog noni es most kellene torodni vele, mert kesobb banni fogjak, csak vita, veszekedes, vadaskodas a valasz. Ez van. Az elet nem tokeletes, es ez igy tokeletes.
isolde In Bruges 2015.02.27 16:00:54
Biztos valami fantáziadúsabb címet kellene adni ennek a bejegyzésnek, de nem jut eszembe olyan. Szóval elmentünk Bruges-be egy barátnőmmel ketten - ez úgy jött, hogy valamikor november-december környékén épp nagyon rajtam volt a wanderlust, ezer éve nem utaztam sehová, és valahogy…..
Mielőtt szeptemberben elkezdtem magánrendelni, csoportokat tartani, szupervízióra járni, és heti kettő-négy cikket írni különböző helyekre, a férjem felvetette, hogy nem lesz-e ez sok. Mármint túl sok elfoglaltság. Akkor még úgy volt, hogy a Lány heti két napot fog bölcsibe…..
Merylla 2015.02.20 23:05:09
@isolde: szerintem nem veled van a baj! Teljesen egyetértek veled abban, hogy a kapcsolat dinamikája megváltozik azzal, ha az egyik fél függő helyzetbe kerül a másiktól. Mi nagyjából ugyanannyit kerestük és számunkra az első pillanattól egyértelmű volt, hogy az a pénz, amiért a férjem megdolgozik, az az ő pénze és amiért én megdolgozom az az enyém. Amióta megszületett a lányunk annyi változott, hogy kaptunk egymás bankszámlájához haláleseti rendelkezéssel hozzáférést.
A második legizgalmasabb dolog a Mozgás- és Táncterápiás Egyesület szakmai napján a párterápiáról szóló rész volt: egy terapeuta-páros, férfi és nő tartanak pároknak tíz alkalmas csoportot, valamint egy-egy párnak öt alkalmas egyéni terápiát is. Nagyon érdekes volt.…..
isolde Jó ügy 2014.11.04 20:12:22
Haldokolni szomorú dolog, rágondolni se jó, hospice-házakat támogatni sem különösebben divatos, én például bevallom, hogy minden tiszteletem azoké az évfolyamtársaimé, akik (ketten) hospice-ban önkénteskedtek, én nem tudtam volna. De a lényegre térek, most úgy tudjátok…..
isolde Ajánló 2014.10.31 09:25:46
Olvassatok IKL-t, magyar orvos, most pár hónapig Angliában van valami ösztöndíjjal, és van az a rész, amikor kiosztja a magyar beteget, hát én halálra röhögtem magam. Mennyire igaz. Várjatok, be is kopizom a párbeszédet lusták kedvéért, reméljük, nem haragszik meg érte.  (A…..
Merylla 2014.11.01 22:23:17
Közel 6 évig éltünk Angliában, a brit rendszer valóban jobban kezeli azt az erőforrás-szűkösséget, ami az orvosok és a kórházak oldalán jelentkezik, betegként viszont annyira azért nem jó. Angliában két úton lehet szakorvosi ellátáshoz jutni: a/ háziorvoson b/ sürgősségin (A&E) keresztül. A háziorvoshoz időpontot kell kérni, csak úgy odamenni nem lehet. Időpont általában 1-2 héten belül van, ekkor kapsz 5 percet, az alatt eldönti a GP, hogy szükséges-e egy komolyabb, mélyebb konzultáció - újabb időpont, megint eltelik 1-2 hét. Ha a második alkalommal indokoltnak látja, akkor elküld kórházi szakrendelésre. Ide időpontot kérni telefonon kell, 4-6 hónapot kell várni. Mivel az itthon megszokott magánrendelés nem működik, szakorvost 5-7 hónappal azt követően látsz, hogy felmerült a problémád. Ha nagyon nagy a gáz, akkor jön a b/ verzió és be lehet menni a Háború és békével a sürgősségire, ahol 10-12 órát vár az ember, mire sorra kerül. Itt ellátják a sürgős baját, de ha szakorvos kell, akkor megint csak be kell állni a sorba és 4-6 hónap várakozással időpontot kérni telefonon. Hogy egy konkrét példát mondjak: egy epegörcsre kapsz egy görcsoldót a sürgősségin, de gasztroenterológushoz vagy sebészhez csak hónapokkal később jutsz el.
Mivel orvoshoz jutni baromi nehéz, egy idő után mindenkiben tudatosul, hogy jobban jár, ha vigyáz magára és sokkal tudatosabban törekednek az egészségük megőrzésére. Így Angliában nincs orvoshoz rohangálás, ha megfázik az ember, hogy meghallgassák a hátát. A nővér, aki felveszi az adatokat már le sem enged ülni, azzal zavar el, hogy menj haza és ne fertőzd meg őket. A brit nyugdíjasok nem próbálják túllicitálni egymást a havi gyógyszerköltéseikkel - mióta ennyit babakocsizom az utcán állandóan ezt hallgatom és megőrülök tőle, hogy mibe kerül ez nekem, mint adófizetőnek. A méhnyakrákszűrést a háziorvosi rendelőben a nővér végzi, 3 évente egyszer. A rendszeresen szedett gyógyszerekért nem kell orvoshoz menni, automatikusan megkapod abban a patikában, ahol regisztráltad magad.
Én közgazdász vagyok, nem akarok a partvonalról bekiabálni, de azt a vak is látja, hogy nagyon sokat lehetne ésszerűsíteni az itthoni rendszeren és ezzel tehermentesíteni az orvosokat: nem kellene a rendeléseket szociális foglalkoztatóként használni, nem kellene minden f*szsággal orvoshoz rohangálni és vissza kell hozni a vizitdíjat, mert ami ingyen van, annak soha nincs értéke. Bármennyire is furcsán hangzik, a mostani rendszer a betegek érdekét szolgálja és mi tartjuk fent.
Merylla 2014.11.03 21:22:34
Csak kíváncsiságból megnéztem, hogy forráshiányos-e az EÜ vagy rossz a pénzek allokációja. Akit érdekel és nem tud ma éppen aludni, itt van az OEP tavalyi évkönyve: www.oep.hu//data/cms996006/zsebk2013.pdf. Csak átfutni volt időm a 9 hónapos, éppen fogzó lányom mellett, de azon nagyon elcsodálkoztam, hogy 597 Md HUF-ot költöttünk orvosi ellátásra, miközben 297 Md ment el gyógyszertámogatásra, egy átlagos beteg a gyógyszerei árának 27%-át fizette, a többit álltuk mi. Eddig is agybajt kaptam a gyógyszerköltésükkel egymáson túllicitáló nyugdíjasoktól, de ezen azért megdöbbentem. Védőnői szolgálat 20 Md - erre tényleg szükség van? Mert nekem eddig semmit sem segített - na jó ebben van ifjúságvédelem is, de védőnő biztosan kell? Aztán elmegy 60 Md táppénzre, egy átlagos napon 54 ezren kapnak táppénzt, egy átlagos táppénz 27 napig tart - és ezen is megdöbbentem. Elmegy 6 Md gyógyfürdőre, amiből 10 Mió baleset miatt, a többi az wellness - anyósom jár ilyennel a Széchenyibe lubickolni.
Aztán az is gond, hogy a 3,9 millióan fizetünk TB járulékot - ebből 900 ezer az állami alkalmazottak száma, ott ugye csak egyik zsebből a másikba áramlik a pénz, nélkülük nettó befizető a népesség 30%-a, gyakorlatilag ők finanszírozzák a rendszert. Angliában ez ha jól emlékszem 50% fölött volt.
Szóval mindkettő probléma, de az allokáción lehetne most is javítani. Nem sajnálom senkitől a gyógyszert, aki rászorul az szedje, de a magyar nyugdíjas úgy van vele, mint a cukorkával - legalábbis az én környezetemben. Itt van például anyósom, aki 96 kiló, 65 éves, semmit nem mozog, zabál (a háziorvosa mondta). Magasvérnyomása van, kezdődő cukorbetegsége, 2 éve fáj a térde - reggel beveszi a vérnyomáscsökkentőt, majd azért iszik egy kávét is. Na például ilyen dolgokra folyik el a pénz.
A dühkezelésről annyit szeretnék mondani, hogy még egyszer valaki kibaszott homeopatákkal és kineziológusokkal vesz egy kalap alá, mert pszichoterápiával foglalkozom, azt esküszöm, pofán csapom. Nem igaz, hogy ennyire lassú a közvélemény, de az egy dolog, a szakmai közvélemény…..
Merylla 2014.10.17 18:20:02
@Komavary:
@isolde:
Londonban 2féle taxi van, a klasszikus black cab, amit utcán le lehet inteni és a mincab, amit csak telefonon lehet rendelni és a sofőröknek szabad GPS-t használni, ezek normál autók, a rendszámtáblán van egy extra fityegő. Ahhoz, hogy Londonban black cabet vezethess, le kell tenni a The Knowledge néven futó vizsgát hiába van GPS 10+ éve, akkor is muszáj. Ez úgy néz ki, hogy mondanak 2 utcát, és fejből el kell mondanod, hogyan jutsz el egyikből a másikba a leggyorsabban. Ismerni kell a helyi nevezetességeket, a legfontosabb utcákon hol, milyen tábla van, milyen sorrendben vannak pl. az üzletek a Regent streeten. Vagyis GPS-t nem használhatsz, London a körgyűrűn belül kb. akkora, mint Pest megye, a belvárosban szinte minden kisebb utca egyirányú, millió helyen van zsákutca és a nagyobb kereszteződésekben előszeretettel használnak 4-6 sávos körforgalmakat, ahol vagy egyből jól sorolsz be vagy gáz van.
Szóval én most már értem, hogy jut el az ember odáig, hogy közterületen szoptasson. Én nem szoptattam közterületen, bár vonaton igen, de igyekeztem elbújni és kendővel takarni. Nem azért, mert annyira szégyenlős vagyok, vagy mert annyira tartanék utastársaim véleményétől,…..
Merylla 2014.09.30 14:16:37
Amikor született a lányom, olyan szinten nullára csökkent a szeméremérzetem, hogy ha azt mondták volna, vonuljak végig meztelenül a folyosón, simán megtettem volna. Szülés közben egy ponton levettem a csatakosra átizzadt, kötözős kórházi hálóinget, ami már csak a hátamat takarta, mire a szülésznő elszörnyedve megkérdezte, hogy így akarok maradni? A fenekem pucér volt, a hasamon, mellemen már régen szétcsúszott az agyonmosott vászon - mit kellett volna szégyellnem? Aztán sokáig imádtam szoptatni, szerintem a Sparban sorban állás közben is megtettem volna, ha úgy hozza az élet. Még most is szoptatom a 8 hónapos gyerekemet, de már messze nem vagyok ennyire laza, szoptatni már csak a párom előtt szoktam. A gyerekkel meg annyira szimbiózisban van az ember, hogy fel sem merül bennem, hogy vannak határok. WC-re mi is együtt megyünk, a gyerek ül az ölemben és vadul tekeri a WC-papírt, ha nem figyelek meg is eszi. Persze hagyhatom a járókában is de, amire visszaérek (max. 2 perc) vörösre üvölti magát és ha nincs szerencsém még a fejét is beveri, mert mostanában csak az érdekli, hogy a rácsokba kapaszkodva felálljon, amit persze még nem bír és ha nem szedem ki időben, csattanás a vége.
Szerintem tök normális ez az állapot, amiben most vagyunk - és sajnos el fog múlni. Hogy az ötödik gyereknél ezt mennyire sajnálja az ember, azt nem tudom. Nekem csak 1 van, az is nagyon nehezen sikerült, nem hiszem, hogy lesz testvére, mindenhez úgy állok, hogy soha többet nem lesz ilyen kicsi gyerekem, így nem nehéz minden pillanatot imádni.
Ha már feljött a téma, mit mond a szakirodalom az apák lányaik előtti meztelenkedéséről? Együtt fürdés? Az én emberem mindentől ódzkodik, ami nekem furcsa, de nem akarom erőltetni.
Merylla 2014.10.01 19:53:21
@IKL: Nyugi, nem csinálja, annyira szemérmes.
(Nálad nem lehet kommentelni, ide írom, hogy a legtöbb színházban van olyan olcsó jegy, amit dayticket-nek hívnak, csak az aznapi előadásokra lehet venni. Pénztárnyitáskor van x darab, amit elég gyorsan elkapkodnak, mi egészen jó darabokat láttunk ilyennel pl a National Theaterben. Aztán van a BBC-nek levelezőlistája a saját koncertjeiről, oda is be lehet menni gyakran ingyen. Általában több hónappal korábban elfogynak a jegyek, akkor érdekes, ha sokáig maradsz. És nagyon sok helyen eladják a megmaradt jegyeket közvetlenül előadás előtt Ł5-10 körül. Oda kell menni a jegypénztárhoz és várni, mikor mondják azt, hogy szabad a vásár.)