Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Camelotr

0 bejegyzést írt és 126 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jönni és megzsarolni nagy, gonosz EU Mi is történt néhány órával később, hogy kihirdettük a háborús vészhelyzetet és kvázi áttért Magyarország a kontroll nélküli, rendeleti kormányzásra? Miniszterelnökünk kiállt és bejelentette, hogy a magyar emberek rezsicsökkentését megvédi, de bármi áron, (értsd…..
Camelotr 2022.05.29 20:23:53
A politikai demagógiában egy gyakori szitokszóként használatos a "náci" és a "fasiszta" jelző az ellenfél teljes lejáratására, azt próbálva rásütni, hogy a múlt századi katonai diktatúrákra jellemző módszereket alkalmaz. Sőt, az ellenfél ezen a ponton számukra már ellenséggé válik. Hivatalos…..
Egy csomó hiedelem, előfeltevés él bennünk a most zajló orosz-ukrán háborúról, amiket próbálunk racionális indokokkal aládúcolni. 1.Mindkét fél hibáztatható a háborúért hasonló mértékben? Egy nagyon erős előfeltevésünk, hogy a világ alapvetően egy igazságos hely, ezért ha valahol erőszakot látunk,…..
Camelotr 2022.04.25 08:47:01
@arthurthedent:

Hitlert a katonai ereje miatt hitte azt, hogy tovább haladhat Lengyelország lerohanása után. De az egy hagyományos háború volt, egészen más játékszabályokkal.

Ma az atomháborús korszakban a katonai logika is gyökeresen eltérő. Nagyon nagy hiba egy atomhatalom háborúját hagyományos logikával megközelíteni. Ha nem lennének atomfegyverek, én egészen biztosan azt mondanám, hogy "akármi is vezetett a háborúhoz, ezt a szintű agressziót nem szabad megtorlatlanul hagyni: kergessük Putyint Moszkváig!, aztán rúgjuk rá az ajtót és Oroszországot osszuk fel a győztesek közt" . Mert ez a hagyományos katonai logika. És meg is tudnánk tenni... ha...

Csakhogy Oroszország atomhatalom. Katonai erővel egyszerűen LEGYŐZHETETLEN. A legjobb amire egy ilyen meccset ki lehet hozni, az egy döntetlen. Lehet win-win (amiben az oroszok is győzelmet tudnak kommunikálni, meg hát a végén a békét a nyugat nyeri gazdaságilag), vagy lose-lose és akkor mindenkiből hamu meg rotható húsmassza lesz 5 éven belül.
Camelotr 2022.04.25 21:20:17
@arthurthedent:

"Hitler nagyon nagy hibát követett el. Putyin is elkövethet egy nagyon nagy hibát."

Egyetértünk. De vajon ebből következik-e hogy nekünk is el kell követnünk a magunk hibáját?
Camelotr 2022.05.10 22:13:57
@Tamáspatrik:

Mindig is eltöltött egyfajta csodálattal vegyes ijedtség, amikor emberek egy-egy jeleséget 3-4 szavas mondatokra tudják egyszerűsíteni.
Feledy Botond: "Európa színeváltozása. Ma 18 éve Magyarország az Európai Unió tagállama! 33 éve pedig szabad ország. Nézzük meg, hogy az ukrán-orosz háború hogyan alakítja át az Uniót és mit várhatunk ettől. Az európai NATO-tagokat javarészt meglepetésként érte a háború. A francia hírszerzés főnökét…..
  Egészen bicskanyitogató, ahogyan a nyugati nagyokosok kioktatnak bennünket demokráciából. A jelenség egyáltalán nem új; évtizedek óta lenézően osztogatják az észt, hogy miképp is kéne élnünk. Ami megváltozott: ma már a formára sem adnak. Ma már úgy dirigálnak és úgy kérnek számon, hogy a…..
Camelotr 2022.04.30 22:25:13
@Boldeone2:

"A modern demokrácia lènyege sem a többsèg uralma"

ööö... akkor mi a fészkes fenét jelentene?...

Adott egy kérdés, amit el kell dönteni. Véges sok lehetőség van. Egyik mellett áll az érdekeltek legnagyobb csoportja. Vajon ilyenkor mi a "demokratikus" döntés?

Tudom, tudom... a szent és elidegeníthetetlen alapjogok, meg az alkotmány...

Aham...

Abortusz?

Nem Barátom: a demokrácia nem jelent mást, mint a többség akaratának megjelenését. Még akkor is, ha ezzel embereket ölnek meg (lb. az említett abortuszt). Sem többet sem kevesebbet. Az összes többi süketelés, ami arra hivatott, hogy a politika a süketelő szerinti irányba haladjon (manipulálás).
Camelotr 2022.04.30 22:26:17
@ulpius66:

A "többség zsarnokságánál" már csak a kisebbség zsarnoksága rosszabb. Ebben nyilván egyetértünk.
Camelotr 2022.05.01 08:14:14
@Boldeone2:

Vigyázz, bele ne essen az orrodba az eső felülről ;-) .
Úgy látom, hogy az élelmiszerhiány egy felfújt probléma, az élelmiszer árak emelkedését nem kis részben különféle pánikreakciók okozzák. Megjegyzem, hogy ez a cikk nem magyar aktuálpolitikai kérdésekről szól, és nem is szeretnék semmi ilyesmit belekeverni. 1.Ami olcsó azt értéktelennek tartjuk Az…..
Camelotr 2022.04.17 22:01:37
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

1kg krumpli energiatatalma kb. 800kcal.

Egy felnőtt energia igénye 2500-3500kcal terhelés függvényében.

Ha krumplin akarsz élni, nem 26kg lesz az éves szükségleted, hanem 1000-1500 kg. Ha 4-en vagytok egy háztartásban, akkor az még gyerek adaggal számolva is cca. 3-5 tonna. Megtermeled? Biztos? :-)

Viccazegész...
Egyre gyakrabban esik szó a négynapos munkahétről. Amióta „bevezették” a nagypéntek „intézményét”, nálunk is kipróbálható így gyors egymásutánban két héten keresztül. A „hétköznapi” emberek számára nem kell különösebben ecsetelni az előnyeit. A munkáltatókra vonatkozó hatásait meg nem nekünk kell…..
fáymiklós Keletre nyugatról 2022.04.05 07:53:13
Ha valami nehézzé teszi az Anna Karenyina (Karenina) olvasását, akkor az a parasztok helyzete. Mit van mit tenni, Tolsztojt ez már akkor is foglalkoztatta, ennek megfelelően Levint is ez foglalkoztatta, hisz nyilván nem véletlenül kapta a főhős Tolsztoj keresztnevét vezetéknéven. Levin én vagyok.…..
Roubaix Szomorú kétharmad 2022.04.04 08:06:48
2018-ban, amikor a soromra vártam (nem a lakhelyemen szavaztam, későn érkeztem, zsúfolt szavazóhelyre kellett mennem), arra gondoltam, hogy na, most, meglesz, mármint a Fideszt jól megszorítja a félig egyesült ellenzék. Ha még este is jönnek szavazni, akkor biztosan elegendő lesz ez minimum a…..
Camelotr 2022.04.05 21:41:46
@Motorogre:

Nyugodtan tételezd fel a szándékosságot. Ez a duma az önkritikáról is csak része a kötelező színjátéknak. A közvélemény kutató legalább annyira kutat, mint amennyire befolyásol(ni akar).

A konkrét szituációban a fideszes alá mérte a pártját, és fölé mérte az ellenzéket, mert azt akarta, hogy a jobberek elmenjenek szavazni és ne bízzák el magukat. Az ellenzéki média ugyan ezt csinálta, csak azért, hogy higgyenek benne a ballerek, hogy van sansz és a győzelem csak egy erőfeszítésre van.

Hazudnak. Befolyásolnak. Nem mérnek. Evvan.
Camelotr 2022.04.06 09:34:46
@Motorogre:

Durván korlátozni a Szólás Szent Szabadságát?!?! Még mit nem! Le a nyomásgyakorlással! Azt hazudunk amit akarunk! Szabadon!!!

:-)
Pontosabban ezt a látszatot szeretnék kelteni: jöhet nyersanyagváltás, háborús feszültség, élelmiszer áremelkedés, energiaár robbanás vagy bármi, mindez hozzánk nem fog begyűrűzni. Azt tudjuk, hogy ha egy rendszert tagadunk és közben nincs konkrét célunk az nem más, mint hogy tudattalanul ugyan, de…..
Spanyolviasz III. világháború 2022.03.25 07:12:24
A III. világháború 2022. február 24-én kitört. Mindenki azt hitte, hogy a következő világháború atomháború lesz és az emberiség pusztulását hozza majd. A valóságban azonban nem repkednek atomrakéták, de még hagyományosak is csak Ukrajna fölött. Nem látunk nagyszabású hadműveleteket sem világszerte,…..
Camelotr 2022.03.26 08:36:11
@Mayer Máté:

"Ami viszont igen valószínű, hogy nem egy globális atomháborúval."

Az a baj, hogy az átlag nyugati polgár gyakorlatilag kizárja az atomháború lehetőségét. És pont olyan szinten megalapozott érvek mentén, amit Te is felhozol. Sajnos ez nekem tényleg a csoda várás, mi több: a csoda fix bekalkulálásának a kategóriája. Úgy viselkedünk, mint az egyszeri matematikus a viccben: "tegyük fel, hogy a konzerv nyitva van". Megvan az oka is: az életünket ma érzelmek dominálják és társadalmi szinten azt tanultuk, hogy a negatív érzelmeinket el kell nyomni, ki kell zárni, el kell izolálni. ha nem megy másképp, le kell tagadni. Béke időben is véleményes viselkedés, de ilyen feszült viszonyok közt kifejezetten nem darwini erény :-/ .

Úgysem lesz atomháború, mert valaki vagy valakik (szuperhősök) majd jól elszabotálja a gonosz Putyin ördögi tervét. Tényleg? Hihető? Sajnos jelen esetben szerintem épp a fordítottja az egyetlen normális feltételezés: tegyük fel, hogy azok a bizonyos parancsnoki láncolatok úgy vannak felépítve, hogy minden körülmények közt működjenek, illetve hogy egy ember vagy épp egy kis csoport semmiképpen ne tudja szabotálni azt. Vajon nem ez tűnik valószínűbbnek?

Az emberek elfelejtettek OKOSAK lenni. Mindenkit az érzelmei rángatják jobbra, balra, de mintha a racionalitás hiánycikké kezdene válni.

Ez baromi veszélyes.

Ne higgy nekem el semmit, de gondold végig amit mondtam. És aztán tedd fel magadnak még egyszer a kérdést: TÉNYLEG kizárható egy atomháború? Vagy ha túltoljuk a dolgokat, simán elindulhatnak a rakéták?
Camelotr 2022.03.27 08:34:48
@Mayer Máté:

"Más szóval, ha akarnánk se tudnánk tenni semmit egy ilyen horderejű kérdésben."

Ezt nem így látom. Egy populista demokráciában a közhangulat nagyon is számít. Egyébként ebben az autokratikus rendszerek sem különböznek annyira, mint azt hinni szoktuk. Nem véletlen, hogy az nyugat és az oroszok a háború kezdete óta csúcsra járatják a médiájukat és etetik a polgárt a nekik kedvező bullshittel.

Nem kedves Máté, szerintem nem igaz, hogy nem tehetünk semmit, meg hogy nem számít hogy mit gondolunk. Ha a közvélemény masszívan beavatkozás ellenes, a nyugati világ nem fog beavatkozni. Se fegyverrel se katonával. Ha még a tetejében erősen béke-pártivá is válna ue a közvélemény, akkor a nagyhatalmak kieszközölnék a békét.

Ehelyett az lemúlt napokig még csak kimondani sem szabadott azt a szót, hogy "atomháború".

Ez most nem olyan, mint a hitelválság, a migrációs krízis vagy épp a covid. Ott akár a hibázás is belefért. Nem tett jót a világnak, de azért túléltük.

Itt a hibázás az utolsó emberi hiba.
Camelotr 2022.03.28 13:32:27
@Mayer Máté:

Nézd. Én beérem kevéssel is: éljük túl EZT A KONKRÉT krízist. Lehet velem vitatkozni, de sok szempontból meggyőződésem, hogy a mai helyzet melegebb, mint a Kubai Válság volt anno. Első sorban azért, mert akkor egy gyakorlott, kiképzett diplomácia és katonaság kezelte a helyzetet, ma pedig ez tökéletesen hiánycikk, másfelől akkor nem zajlott egy monumentális katonai konfliktus a háttérben. Szóval én beérném azzal, ha a "masszívan béke párti" közvélemény megakadályozná az eszkalációt és megmentené a seggünket MA.

A jövő nyitott. Békében a mozgástér nagyobb. Azt hiszem egy nagyon fontos kérdés lebeg a levegőben évek, évtizedek óta: a gazdasági hatalom számít CSAK, vagy a katonainak is megvan önmagában a súlya. A hagyományos válasz ma az első: a katonai hatalmat nem tekintjük önálló értéknek az asztalon. A kérdés még nem dőlt el, de mindaddig míg dörögnek a fegyverek és felettünk lebeg az atompallos.... nos... minimum ciki van.

A magam részéről remélem, hogy a Nyugatnak igaza lesz és a gazdasági hatalom kerül ki győztesen a harcból. Ehhez azonban az kellene, hogy hassanak a szankciók. Mert akármit is kamuzik ma a nyugati sajtó: háborúban az orosz nem érzi meg a szankciókat. Olyan a hatása, mint ha egy agyon hajtott, sportolónak nem adsz széket: leül a földre. A szankciók békeidőben hatnak csak. Ott remélem hatnak és belebukik Putyin.

Ha azonban ez nem következik be, a Nyugat kénytelen lesz elfogadni, hogy bizony a katonai hatalomnak is van súlya, nem csak a gazdaságinak. Attól a ponttól szarban vagyunk, mert Oroszország gazdasági és katonai hatalma közt akkora szakadék tátong, amit hosszú távon a mostanihoz hasonló helyzetet fog eredményezni...mindegy ki lesz az oroszok leendő ura...
Ideo-logikák A Gonosz Birodalma 2022.03.05 10:00:35
Hatalmas ország, nyersanyagokban gazdag, mindenhova elér a titkos ügynökeinek láthatatlan keze, folyton kavarja azt a bizonyos barnát, nagyon agresszív a nemzetközi politikában, a hadseregét mindig kész bevetni. Sokak számára magától értetődő, hogy csak az USA-ról lehet szó, leginkább az erősen…..
Camelotr 2022.03.20 10:31:41
@Tamáspatrik:

Valójában jelenleg az etika és a reálpolitika csak látszólagos ellentmondás. Az élő etika célja ez élet, az érték megóvása, gyarapítása.

Álljunk bele egy háborúba az ukránok oldalán, mondván, hogy ők az áldozatok? (most attól tekintsünk el, hogy a háborút megelőzően ők voltak az agresszorok és a kisebbségeik az áldozatok) Mi lehet itt a célunk? Megóvunk pár ezer, tízezer, esetleg százezer civil életét, otthonait, egy esetlegesen felbátorodó orosz katonaállamot megregulázhatunk, Putyint megbuktathatjuk. Mi történik ha ezt megtesszük? 90% valószínűséggel 3. világháború kezdődik. Az atomháború első órájában 100-300.000.000 áldozattal számolhatunk, amit jó eséllyel követ egy sokéves öldöklés, éhezés, kultúra hanyatlása, hovatovább ha esetleg igaza van a tudósok egy csoportjának, az atomtél mindenkivel végez 5 éven belül.

Namost akkor ha az etika az élet, az értékek megóvására irányul, akkor vajon több ember élete, vagy kevesebb ember élete nagyobb érték? Igen, ez kauzális. Ha 5 ember kell feláldoznod, hogy 1-et megments, nem mentheted meg azt az egyet.

Ez ilyen.

Az ÉLŐ etika nincs összetűzésben ma egy reálpolitikai megközelítéssel. Ami összetűz vele, az a megmerevedett ideológiai lapú "etika". Aminek előírásai, elvárásai, törvényei vannak. Amit nem érdekel hány ember hal meg, csak a "rönd legyön mög".

:-/
Camelotr 2022.03.20 14:52:35
@Tamáspatrik:

"Itt van az a kérdés is, hogy jogos-e fegyvert küldeni az ukránoknak. "

Nem az a kérdés, hogy jogos vagy nem jogos. Erre nézve a jog nem ad útmutatást. Az a kérdés, hogy etikus avagy sem, esetleg előre mutató avagy sem. Abba egyetértünk, hogy a háborús kirobbantója, Oroszország. Mint ilyen ebben a háborúban agresszor. Minden bizonnyal a motivációja is inkább gazdasági/hatalmi, semmint biztonságpolitikai. Ha párhuzamot kellene állítanom, akkor pont annyira "biztonságpolitika", mint amennyire az USA nyomulása "emberjogi". Csak ugye egyik sem tudja otthon eladni azt, hogy "hát gyerekek odamegyünk adófizető pénzből és széjjelbombázunk mindenkit, hogy aztán egyes érdekeltségeink ezáltal pozícióba juthassanak". Mert hát ez szarul hangzik. Helyette megy a mismásolás. És hát ugye ha valami, EZ biztosan nem etikus. Ha már itt tartunk ennek a konfliktusnak a katonai fejezetét nyitotta meg Oroszország. Azt megelőzte egy félkatonai, gazdasági nyomulás. Na ott már több szereplő is játszott... de ez még szerintem nem vitatható meg sikeresen. Túl közel vagyunk az eseményekhez és a háborús irracionalitás amúgy is felülír mindent.

Hogy a konkrét kérdésre reflektáljak: nem az a kérdés, hogy jogos-e fegyvert küldeni, hanem hogy etikus-e. Ez a háború a legtöbb katonai elemző szerint Oroszország győzelmével fog zárulni. Ennek két oka van: Oroszország katonailag számottevőleg erősebb, illetve az, hogy a vereség minden bizonnyal Putyin politikai karrierjének a végét jelentené. Innentől nem az a kérdés szerintem, hogy győz-e, hanem hogy mekkora áldozatokkal ját a győzelme mindkét oldalon, illetve hogy az odavezető úton milyen globális kockázatokkal kell szembenézni.

Előttem nem kétséges, hogy Oroszország addig fogja növelni a katonai nyomást, ameddig kell a győzelme érdekében. Ez pedig egyre durvább és egyre pusztítóbb fegyverek felhasználását jelenti. Ez azon felül, hogy ukrán civilek tömegeinek az életébe kerül, hihetetlen nagy globális kockázatot hordoz: vajon hogy reagálna a Nyugat, jelesül az USA közvéleménye egy esetleges tömegpusztító fegyver bevetésére. Nem hiszed hogy beveti Putyin? És a Krím annekcióját gondoltad volna? Ukrajna teljes frontos letámadását gondoltad volna? Hidd el: ha a Nyugat azt gondolja, hogy Putyin úgysem vet be ilyen eszközt, akkor téved. Ha a hagyományos harcászat nem vezet sikerre, lesz majd vegyi, esetleg taktikai atomcsapás. És egy ilyenre adott Nyugati reakció simán elhozza a 3. világháborút. Ez nem ijesztgetés. A nyugati világ atom arzenálja defcon 2-ben van. Oroszországé is készültségben áll. Ilyen meleg helyzet még a kubai rakétaválság idején sem volt.

Mindezek alapján én azt gondolom, hogy jelenleg nem fegyvert kellene küldeni az ukránoknak, hanem tollat meg papírt és amilyen gyorsan csak lehet, le kellene zárni ezt a konfliktust.

A békét kell megnyerni, nem a háborút. Ott ugyanis a Nyugat SOKKAL erősebb mint Oroszország.
Camelotr 2022.03.20 14:57:04
@Tamáspatrik:

"Nem kell világháborúval érvelni, mert ezt nyilvánvalóan mindenki el akarja kerülni."

Hűha... ez igen ütős érv... de sajnos elégtelen ahhoz, hogy kihagyhassuk a számításból. Patrik. Az Oroszok ha megszorítják őket, be fogják vetni a tömegpusztító fegyvereiket. És ha erre a NATO válaszcsapást mér rájuk, ki fogják lőni a rakétáikat. Ezek a dolgok óriási lendületi energiát hordoznak magukkal és messze nem racionálisan működnek. Meggyőződésesen vallom a konfliktus első napja óta, hogy egyetlen paraszthajszálra vagyunk a teljes pusztulástól.
A középkor ugyan már véget ért a Tudor-korra, de a kivégzések változatossága mit sem változott, sőt még újabb módszereket is bevetettek, s nem elsősorban azért, hogy a kivégzés kevésbé legyen fájdalmas. Élen járt ebben a nagy nőfaló, VIII. Henrik is. Persze itt csak az elterjedtebb módszerekre…..
Hadinapló Küszöbön a béke? 2022.03.17 09:38:51
Végre egy hír, amely bizakodásra ad okot és a végét jelentheti az oktalan öldöklésnek. A blikk.hu oldalon olvasható cikk taglalja, hogy várhatóan milyen pontok fognak majd szerepleni az aláírandó béke megállapodásban. A cikkben olvasható egy felsorolás, amely azokat a pontokat tartalmazza, amely a…..
Kezdjük azzal, hogy ez a háború nem 2022 február 24-én kezdődött. A két ország közötti konfliktus ennél sokkal régebbre nyúlik vissza és abban, hogy ki tehet róla, hogy idáig fajult a helyzet nehéz egyértelmű és objektív módon állást foglalni. Hogy ebben mennyire játszik szerepet Ukrajna…..
Camelotr 2022.03.16 21:35:31
@arthurthedent: Örülök, hogy tetszett. Gyerekeknek, asszonynak is megmutattad? Csak a rend kedvéért. Aludj jól. Holnap is szükség lesz az erődre, hogy nyomasd tovább a.... amit csinálsz... tudod...

Ja, és ne feledd: a sok szembe jövő mind téved! TE haladsz a jó irányba!

Itt egy másik filmecske. Csak hogy lásd mennyire kedvellek Téged:

www.youtube.com/watch?v=M7hOpT0lPGI
Camelotr 2022.03.16 22:08:38
@arthurthedent: Igazán megnyugtató olyan embertól kapni kioktatást, mint TE. Az Toon gyerek tényleg egy senki a TE tudásodhoz képest. Én kérek elnézést. :-)

"A professor in the Department of Atmospheric and Oceanic Sciences at the University of Colorado-Boulder, Brian Toon investigates the causes of the ozone hole, how volcanic eruptions alter the climate, how ancient Mars had flowing rivers, and the environmental impacts of nuclear war. He contributed to the U.N.’s Nobel Peace Prize for climate change and holds numerous scientific awards, including two NASA medals for Exceptional Scientific Achievement."
Camelotr 2022.03.16 22:40:03
@arthurthedent:

Tudtam hogy okos vagy, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna. Lenyűgöző, ahogy egyetlen pillanat alatt felfogtad a dolog lényegét és egyből meg is cáfoltál mindent. Ne felejts el holnap bejelentkezni a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjainak sorába.

Már nem is félek! Szellemed erejével eloszlattad az aggodalom legapróbb felhőit fölülem! Aki az atomháborúról még egy rossz szót szól, tarkón is verem! KÖSZÖNÖM MESTER! TANÍTS MÉG!
Hogyan segít a magyar történelmet és jelent értelmezni az ukrán-konfliktus? Erre a kérdésre keresi a választ Rajnai Gergely blogbejegyzése...
Camelotr 2022.03.15 13:11:40
"A történet gyakorlatilag tökéletes párhuzamba állítható akár 1848-cal, akár 1956-tal (’56 esetében eltekintve a birodalmi függés évszázados hagyományától), sőt, tulajdonképpen a Rákóczi-szabadságharc is hasonló dinamikával zajlott le."

Ebből a 3-ból egyedül az 56-os állítható párhuzamba a jelen helyzettel igazán. Az ugyanis már az atomháborús korszakban zajlott. És ez az aprócska különbség azért nem elhanyagolható, bár rendre és következetesen hiányzik szinte minden elemzésből. Nem mindegy ugyanis, hogy egy világháború néhány tíz vagy százmillió ember életét veszélyezteti, vagy a bolygó gyakorlatilag ÖSSZES magasabb szintű életformájáét.

"Látható, hogy a geopolitikai helyzet, és nem valamiféle univerzális moralitás vezérli az ilyen nagy súlyú döntések esetén az érveket, és minden nemzet azt teszi, amit érzése szerint az érdekei és biztonságának fenntartása megkívánnak."

Francokat nem. Az erkölcs az élet, az értékek megóvására kell jelentse minden esetben, nem pedig elvont ideológiák követését. Egy harmadik világháború kirobbantása annak érdekében, hogy megóvjunk pár tíz vagy százezer emberi életet az első háborús órákban alsó hangon 100.000.000 (igen, százmillió) áldozatot követelne. Az első órákban! Utána pedig globális éhinséget, polgárháborúkat, káoszt, országnyi méretű lakhatatlan területeket stb. Szerinted ilyen esetben mi az erkölcsös, etikus döntés?
Az Egyesült Államok már a hidegháború kezdete óta, vagyis Winston Churchill emlékezetes, 1946-os fultoni beszédétől kezdődően tartja készenlétben haderejét és tartja fenn különleges, veszély-jelző rendszerét, mely később a katonai szak-zsargonban a DEFCON nevet kapta. (Akárcsak blogunk, mely a…..
Camelotr 2022.03.08 08:03:38
@DEFCON_:

Ezért az okos patkány vadász sosem szorít sarokba egy ilyen jószágot. Szerinted a Nyugat jelenleg okos vadászként viselkedik? Ahelyett hogy kézzel lábbal azon lennénk hogy visszahűtsük a konfliktust kezelhető szintre, taktikázunk, fegyvereket küldünk, bátorítjuk a "hősöket". Véreztetjük az ukránokat, holott jól tudjuk, hogy veszíteni fognak. Nem lehet, biztos. Nem baj persze, mert nem is számolunk a győzelmükkel, nekünk elég ha gyengítik az oroszt. Ez a taktika hagyományos harcászatban kiválóan működött/működik, még ha nem is túl etikus. Ma azonban az atomfegyverek árnyékában ez már nem csakhogy erkölcsileg véleményes, de egy ponton túl hihetetlenül kockázatos is. SENKI nem tudja, hogy hol van a vörös vonal... csak aztán, ha már átléptük. Ezen a téren nem működik az, hogy elmegyünk a falig, majd egy lépést visszalépünk...
Camelotr 2022.03.11 22:47:23
@DEFCON_:

Figyelj. Félreértettél. Ahogy a Nyugat is félreérti az egész helyzetet és épp ez teszi olyan hihetetlenül veszélyessé. Kubában a felek egy nyelvet beszéltek. Ma nem.

Az etika felett van egy réteg, amit túlélésnek nevezünk. Igen, mi Európaiak is. Ezért is nem tudunk mit kezdeni azzal, ha valaki öngyilkos misszióba megy. Számunkra az élet a legfőbb érték. Minden más alatta marad.

Innentől az, hogy mit gondolunk etikusnak és mit jónak, nem feltétlen azonos.

Elég komoly véleményem van erről az egész szituációról, meg az abban részt vevők felelősségéről. Putyinéról IS. De ez most fontos. Amíg azzal játszunk, hogy holnap elporladunk egy atomháborúban, addig a prioritás máshol van.

Újra meg kell tanulnunk hidegháború logikával dolgozni. A hidegháborúban első sorban hideg fejre van szükség.

Az ukránok katonailag veszíteni fognak. Ez 99%. Az 1%-ot a csodának tartom fent. Innentől ha tényleg a barátja vagyok, nem fegyvert szállítok nekik, hogy tartsanak ki, meg harcoljanak, hanem minden erőmmel azon vagyok, hogy minél kisebb emberveszteséggel megálljon a vérszivattyú.

Fegyvert akkor küldök egy eleve vesztésre ítélt félnek, ha céljaim vannak egy elhúzódó konfliktussal. Ezek a céljaim szükségképpen nem lehetnek etikusak... de ez itt tényleg másodlagos. Első a globális biztonság. Akad a világon úgy 6-7 milliárd ember, aki ebben a konfliktusban teljesen ártatlan. Az ő életükkel is játszunk.

Le kell állítani a háborút, pillanatnyilag teljesen mindegy hogy milyen diplomáciai áron.
    Az utóbbi tíz nap során sokan úgy érezzük magunkat, mintha a Trónok Harca fináléjában járnánk. Daenerys kapcsán mindig is sejtettük, hogy bujkál benne némi őrület, ám a fene se gondolta volna, hogy végül porig rombol mindent... Az első döbbenet után idővel reagálni is kell, s az ember azt…..
Camelotr 2022.03.06 17:45:37
@G. Nagy László:

Szarul hangzik, de a helyzet az, hogy eddig Putyin kifejezetten kiszámíthatóan viselkedett. Sajnos az USA potentátjai rendre csuklóból kommunikáltak vele, Számukra a hatalom=pénz. És mivel az orosz szegény, lenézték. Hiba volt. A hatalom forrása ma sem egyedül a pénz.
Camelotr 2022.03.06 17:49:30
@arthurthedent:

"Közismert legenda. Nem hiszem el."

Nem elhinni kell, utána nézni. Az oroszok jelenleg a világ egyik legnagyobb gabona exportőrei. Alapvető dolgokban bizony önellátóak. A gazdasági szankciók az életszínvonalukat vissza fogják vágni, de nem lesz katasztrófahelyzet náluk. Viszont meg lennék lepve, ha ebből az átlag orosz nem azt venné le, hogy a Nyugat bántja őket... amiből radikalizálódás lesz. Nem is tudom hogy ezt ma már el lehet-e kerülni.

Okosnak az elmúlt 20 évben kellett volna lenni. Hagytuk az amerikaiakat kavarni a szart. Most meg ránk borul a bili tartalma...
Camelotr 2022.03.06 19:06:14
@arthurthedent:

Azért jó hogy Te sem vagy döntéshozó pozícióban ennyi ésszel :-) .
  Azt mondják egy kép felér ezer szóval. Bizony ez sokszor igaz. Itt van ez a fotó is. Az ENSZ ülésén az összes jelenlévő képviselő felállt az orosz külügyminiszer, Szergej Lavrov videós beszéde alatt és kivonult a teremből. Szó szerint faképnél hagyták a világ legnagyobb és egyik legerősebb…..
Camelotr 2022.03.02 14:03:42
@pincébezuhanási tudományok doktora:

Remélem nálad okosabbak hozzák a döntést Nyugaton.
Camelotr 2022.03.02 17:07:41
@Tapi2021:

Most tényleg arról beszélünk, hogy a csaló kártyást kizárta az Úriember Kártyások Klubja egyhangú szavazással a luxushajón, amit az illető (undi-büdi pária) utána egy (cseppet sem) elegáns mozdulattal elsüllyesztett?

???

Kedves Czimbi. Atomháborúról beszélünk. Világvégéről. Minden egyes ember életéről. Sőt! Mondok durvábbat: még a cuki kiskutyák meg pici aranyos cicusokéletéről is!

Az, hogy indulhat-e Putyin a következő nagy Nyugati Transzvesztita Szépségversenyen, bár hihetetlenül érdekfeszítő, jelenleg pont kibaszottul nem érdekel...
55+ Csak háború ne legyen! 2022.02.27 16:24:08
Mindenki feszülten figyeli az eseményeket a közelünkben folytatott háborúról. Nincs is olyan közel, de messze se. Barátnőm már Brüsszelből hívott, mi mit csinálunk, illetve mit fogunk csinálni?! Hagyj békén, ne vegzálj! –mondom ingerülten, pedig bennem is ott van az ideg, de nyugtatom magam. Nem…..
Ha olvastátok a Karácsonyi levelek-ről készített bemutatómat, akkor nem fogtok meglepődni rajta, hogy J. R. R. Tolkien az íráson kívül a művészetek más ágainak is szívesen hódolt, nevezetesen a rajzolásnak, illetve a festésnek. Az annak idején hatalmas sikert aratott, de manapság ugyanúgy töretlen…..
Camelotr 2022.02.16 07:53:04
Szókratész ie. 399-ben történt halála eléggé elgondolkodtató. A 70 éves filozófust egy 500 fős esküdtszék ítélte halálra, holott ő egész életében csak tanított. A vád szerint "nem hajlandó elismerni az állam által elismert isteneket" és "megrontotta a fiatalokat". (Szókratész tanít)..
Nem érdemes erről a súlyos és kényes kérdésről anélkül beszélni, hogy kiragadnánk a saját korának történéseiből. Ezáltal nem teszünk semmit elfogadhatóvá, viszont egy paranoiás embernek vagy egy visszaeső bűnözőnek is megvan az a fajta sajátos logikája, ami megérthetővé teszi a tetteinek…..