Regisztráció Blogot indítok
Adatok
makro67 (törölt)

0 bejegyzést írt és 118 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A reklámadó kétségtelenül a legvisszataszítóbb produktuma a Fidesz-kormánynak – eddig, mert lássuk be, számtalanszor hittük már, hogy ennél rosszabb, pitiánerebb és arrogánsabb lépés már nem lesz. Az unortodox jelzőt kapó előző bagázs a különadókkal, alkotmány…..
makro67 (törölt) 2014.06.05 23:11:58
Kedves Szárnyathy Géza!

A blogon nincs hely (+ nekem időm sem), hogy a dolgokat részleteiben kifejtsem.

Az adórendszer semlegessége a jövedelemadókra, mindenekelőtt a társasági adóra vonatkozik (bár kivételek itt is lehetnek – monopóliumok szabályozása, kisvállalkozások segítése stb. - mint arra fentebb utaltam is.

(Az általad említett Tobin adónak ebben a storyban nem osztunk lapot, mert a mogyorót nem hasonlítjuk össze a dinnyével.)

VISZONT

A fentiek nem zárják ki azt. hogy a hozzáadott típusú adók körében (jövedéki adó, ÁFA) ne érvényesüljenek különböző társadalmi preferenciák, mint ahogyan az egyébként a világon mindenütt megfigyelhető. (Amiről te beszélsz, az ez, ide értve a Tobin adót is, de ez nem az amiről én korábban beszéltem.)

Az viszont a piaci versenyt torzító - és gátlástalan politikai manipulációnak okot adó melegágy - hogy ugyanazt a jövedelmet (tehát jövedelemtípusú adókról van szó) eltérő kulccsal adóztassuk.

Átmenve egyszerűbe: az nem járja egy piacgazdaságban, hogy a közgép a nyeresége (!) után fizet 19% TAO-t, a Tcom, a Médiavállalkozások, , stb, pedig fizetnek 80%-ot.

Mert itt most erről szól a történet.

(Egyébként egy elegáns válasz a kormányzati ötletfaszságokra az, hogy a médiaszektor az elért nyeresége után, pontosan fizessen olyan mértékű adót - és hajlandó is, hiszen eddig is fizetett - mint pl. a közgép.)

S végül: a jóléti államok alapja a piacgazdaság. A piacgazdaság pedig tisztességes, és valamennyi szereplő számára egyenlő feltételeket biztosító versenyen nyugszik. Nem korrekt a fogyasztók kegyeiért (pénzéért) versenyezni úgy, hogy egyesek szöges futócipőben, mások pedig bakancsban és ólommellényt viselve állnak rajthoz.

Remélem, akkor így tisztább, hogy merre, meddig, és hányadán is állunk.
Az ostoba és voluntarista narancsbohócok meggyőzése meg egyébként is mission impossible.

üdv
makro67 (törölt) 2014.06.05 23:35:52
@Szárnyathy Géza:

Ja, még csak annyit, bár egyáltalán nem lényeges.

Írod a Tcom kapcsán: "Igen, lett helyette másik, de már nem akkora terheléssel."

Na ja, nagyobbal, ime:

www.portfolio.hu/vallalatok/meretes_kulonadot_kapott_az_mtel_veszelyben_az_osztalek.176010.html
Alig pár hét telt el a narancsuralom második félidejéből, de már most látszik, hogy a jól bevált fideszes forgatókönyv szerint, csak minden eddiginél durvábban zajlanak az események: pofátlanság, hatalommánia és tenyérbemászó arrogancia a köbön, a nép reakciója meg egyenlő…..
makro67 (törölt) 2014.06.03 21:11:06
@bölcsbagoly:

És ez a legnagyobb bók, amit hitvány életedben besöpörhettél. Nos, örvendj.
makro67 (törölt) 2014.06.03 21:22:00
@Blogger Géza:

Hé te hazug, gerinctelen narancskomcsi! A 100 ezer határon túli szavazót miért 0,1 milliónak írod? He?

Lehet az írni 0,0001 millárdnak is. Miért lennél pusztán szimplán hülye, ha exponenciálisan is lehetsz?

Summa summarum: kapd már össze magad te idióta, mert nem kapsz a gazdáidtól estére zsoldot.

Verstehen?
makro67 (törölt) 2014.06.04 08:04:12
@tisztapista:

Jól van Pistike!

De most már na babráld azt a számítógépet, hanem menj vissza szépen a színes ceruzáidhoz, csüccs le a sámlidra, és rajzolgassál megint napocskát.

Úgy.
Élhető zóna Egy újabb Milla? 2014.06.02 14:31:47
Amikor megjelenik a köztérben egy új szerveződés, akkor a megjelenéssel jönnek azok a hangok is, hogy „ez is csak egy újabb Milla lesz!”. Ugyanazok a civilek? Ugyanazok a módszerek? És emiatt: ugyanaz az eredmény(telenség)? Érdemes így ezekkel tartani? Ha végignézzük az elmúlt…..
makro67 (törölt) 2014.06.02 21:48:39
@♔batyu♔:

Valós problémák: botrányos gazdasági teljesítmény, eltapsolt manyup vagyon, brutális jövedelempolarizáció, a felsőoktatásból történő forráskivonással a társadalmi mobilizáció béklyózása, a szakmaiság teljes negligálása szinte minden fronton (eklatáns példaként: az MNB-be kinevezett 9 monetáris tanácstagnak összesen nincs egy szakmai publikációja, miközben a jegybanktörvény a magas szintű elméleti tudást követelményként előírja), atomerőmű döntésével kapcsolatosan totális szakmai (közgazdasági és műszaki) viták elmaradása, TAO pénzek büdzséből stadionba történő csatornázása, tudásalapú helyett futballalapú társadalom, folytassam?

A helyzet tehát most úgy áll, hogy a Narancsos Főpap a hülyék magabiztosságával akarja megmondani – a szakértők véleményének teljes partvonalon kivülre helyezésével - hogy mi viszi az országot előre, és mi hátra.

Egy normális, nem velejéig kompromittálódott ellenzékkel, és a demokratikus értékekkel némileg jobban felvértezett közösségben - továbbá a jelenlegi helyzetben a közbeszéd alakításában nagyobb szerepet vállaló közgazdasági értelmiséggel a háttérben - ennek a voluntarista bohócnak a szerencsecsillaga a kormányzását követő 1-2, de legkésőbb 4 éven belül végleg leáldozott volna.

Mindehhez persze még hozzájön az is, hogy Magyarország a hülyék paradicsoma – ha mástól nem, hát Kolozsvári Grandpierre Emiltől ezt biztosan tudhatjuk.
Hazánk Miniszterelnöke mostanában előszeretettel hangoztatja alapvetését, miszerint a "versenyképesség jövője szempontjából" a legfontosabb tényező az olcsó energia (Kossuth Rádió péntek reggeli megnyilvánulás, Europa Forum, Berlin...).  Gondolkodjunk el ezen egy csöppet. Ha…..
makro67 (törölt) 2014.06.01 15:47:00
@Blogger Géza:

Makroszinten te nyomorult hazug fideztálib, végig erről írtam, olvasd vissza.

Te sublóthülye, a makrogazdaság nem úgy működik, mint egy tehenészet, még akkor sem, ha te vagy ott a legfőbb ökör.

Verstehen?
Mára Magyarország vált az Európai Unió legperspektívátlanabb országává. Az életszínvonal és az egy főre eső GDP ugyan még nem a legalacsonyabb – ám már csak csupa „balkáni” ország van mögötte. És hogy ez a helyzet biztosan nem fog javulni a következő években sem, azt…..
makro67 (törölt) 2014.05.31 19:15:12
@Krisz11:

Ebben a kérdésben nincs vitánk. A vörösök elqurták, fiskális alkoholizmusba bódították az országot. Amiben vitánk van az valszeg ez.

2010-ben jöttek a narancsosok, hogy na majd ők, ők aztán kibaszottul tudják, csak szavazzunk rájuk, lesz itt kánaán, de izibe.

Hát szavaztunk! S kaptak 2/3-ot, politikai stabilitást négy éven keresztül, a GDP 10%-át manyup formájában grátisz, + toronyórát lánccal, s mi lett belőle? Na mi?

A gazdasági élet minden frontján csak kudarcot tudnak felmutatni: a gazdasági növekedéstől kezdve (ami ugye a perdöntő), az államadósságon át egészen a jövedelmi egyenlőtlenségekig bezárólag. Nem folytatom mert botrányos.

Ezt csak az nem látja, aki nem akarja.
makro67 (törölt) 2014.05.31 22:02:13
@Ambiorix:

Ambiorix fiam, ha meg nem sértelek, honnan a búbánatos faszból veszed, hogy a kezdeményezés libsi, ballibsi, vagy ezek szinonimája, ahogy tetszik.

Bár tudni való, hogy mai világunkban az érvelés és gondolkodás helyét a ballibsik, eftik, rohadt EU, stb. axiómák váltották fel, ám mégis áruld mán' el azt, légy oly kedves, hogy te ezt speciel a cikknek mégis melyik sorából méltóztattál kiolvasni?

No, csak azért kérem mindezt, hogy hagy lehessen mán az átlag fórumozó is legalább olyan hótisztán felvilágosult, mint te magad.
Minden MSZP-SZDSZ-es hülye bekommenteli, de azért egy posztot megér ez, és biztosan folytatható a sor milliónyi tétellel. Facebook, 168 óra, meg még ki tudja, mi. Most sorról sorra átvesszük az állításokat, és észérvekkel megcáfoljuk őket...
makro67 (törölt) 2014.05.20 13:04:09
@Istóczy Győző:

Tökéletes helyzetelemzés! Az utolsó mondatban segítsünk be egy picit az igazságnak és a böcsületnek, hogy a polgári Magyarország álma realitássá válhasson.

No, ime, okulás gyanánt:

"Nincs többé kvaterkázás, amíg a vörös és a narancsos söpredék a történelem dögkútjába nem kerül."
makro67 (törölt) 2014.05.20 13:06:06
@Lord_Valdez:

Lord Valdez! Tökéletesen látod a helyzetet. Grat.
“A kormány célja, hogy 2015 januárjától minden munkaképes korú, egészséges embernek legalább közmunkát biztosítson.”- Lázár János, aki ezt így előadta azért van annyira elvetemült, ezt még akár egy cinikus vigyorral kísérve dobja oda a közönség elé. De arra is képes…..
Tiszteletet a magyaroknak! - hirdeti úton-útfélen az állampárt kormányzó párt kampányplakátja, mit is üzenünk Brüsszelnek. Vaskos program, jól jelzi a regnáló kormány európai értékekkel szemben tanúsított bumfordiságát, a diplomáciai finomságok iránt tanúsított teljes…..
makro67 (törölt) 2014.05.13 19:50:07
@polgári kór:

Drága, kedves, aranyos Polgári Ökör Kór!

Kopernikusz előtt mindenki a Ptolemaiosz geocentrikus világképét - vagyis azt, hogy a nap forog a föld körül - vallotta igaznak.

Szerinted tévedtek? Hmmm...? Pedig sokan voltak. Úgyszólván mindenki.

Mi ebből a tanulság? Ha valamit sokan támogatnak, az nem feltétlenül helyes, nem feltétlenül igaz, és nem okvetlenül jelenti a kiutat a mocsárból, amiben most a haza történetesen benne van.

Verstehen?
makro67 (törölt) 2014.05.13 19:54:51
@Pan Modry:

Kedves Pan Modry!

Szerintem nem volt helyes, az évszázad válságában különösen nem. Egy csomó szakmai okom van rá hogy miért, de már annyit írtam, hogy nincs kedvem bontogatni.

Érvelés helyett ezért inkább mos állítok: nem ismerek olyan mértékadó közgazdászt nálunk, aki helyeselné az egykulcsost.

Azon fura helyzet van ez ügyben, hogy pártállástól függetlenül mindenki hibának tartja a bevezetését.

De hátha Ön tud valamit, amit mi nem. Kíváncsian várom.
makro67 (törölt) 2014.05.14 09:18:36
@Kuruc ezredes:

"Fidesznél nincs jobban teljesítő kormányképes alakulat hazánkban, és valószínűleg nem is lesz."

Jéééé! Ilyen állat is van.

Nocsak miheztartás végett: ha 2010-ben a kormányrudat Orbán helyett Bálám Szamara kapja meg, akkor ma a haza jobban állna.

Tudniillik ez utóbbi - azon kívül, hogy lelegeli a cserepes virágot - nem okozott volna károkat.

Világos?
Tök hülyék vagyunk, hogy ez eddig nem jutott eszünkbe. Hogyan is lehet a nép pénzét úgy elkölteni mindenféle faszságra, hogy senki se ugathasson bele? Olyan intézményen kell átfolyatni a zsét, mely annyira független, hogy mi irányítjuk, de senki se ellenőrizheti. Bónusz, hogy ha…..
Végre eltelt ez a nyomasztó négy év, vesztettünk sok illúziót és csalódtunk nagyokat. A cikluszárás apropóján összegyűjtöttük azokat a figurákat, akiknek zsírosbödön körüli sündörgése kitűnően jellemzi a rezsim működését. Hihetetlen, hogy holnap az fog kiderülni:…..
makro67 (törölt) 2014.04.05 22:57:03
@béla a görög:

"2 fajta bukott/csalódott/megtért/bűnbánó fideszes lehet"

Dehogyis kedves Béla, rosszul látod a helyzetet. Nagyon sok olyan exfideszes van - sajna kevesebb, mint kellene - akik ugyanott állnak, mint korábban, ám a fidesz csúszott ki alóluk.

Úgyhogy csak körültekintően fikázd azokat, akik pl. 2010-ben a fideszre szavaztak - a 4 év tükrében - viszont többé nem tennék.

Okulás gyanánt, idézem egy fideszes polgármester elköszönő levelét. Tanulj belőle!

"Fidesz Elnökség

dr. Orbán Viktor elnök úr!
Elnök úr!

Bevallom, régóta meg szerettem volna már írni ezt a levelet, de nagyon nehezen vitt rá a lélek. Talán gyáva voltam, talán csak féltem attól, hogy mi lesz, ha magamra maradok.

Veszprém város polgármesterének példaértékűen bátor levele és cselekedet azonban nagy lökést jelentett számomra, így elhatároztam, hogy én is megírom a magam levelét, s én is búcsút intek a pártnak.

Debreczenyi Jánoshoz hasonlóan magam is keményen dolgoztam Pápatamásiban azért, hogy a 2010-es választáson történelmi győzelmet arassunk és Debreczenyi Jánoshoz hasonlóan én is óriásit csalódtam kormányzásotokban.

Tagsági igazolványomat már hetekkel ezelőtt széttéptem egy borvacsorát követően, így azt visszaküldeni nem tudom. Egész életemet a faluért, a polgári értékrendért dolgoztam le, és tiszta szívvel állíthatom, soha nem volt a faluban rám panasz. Most meg szégyenkezve járok-kelek az emberek közt, akik mind azt kérdezik tőlem: mi ez, Laci? Hát nem erről volt szó!

De nem ám!

Mi pápatamásiak egyszerű, de dolgos, s mindenekelőtt tisztességes sváb nép vagyunk!

Maradnánk is azok, tisztelettel.

Hauer László
Pápatamási polgármestere"

Klassz, mi?
makro67 (törölt) 2014.04.06 00:25:45
@béla a görög:

Kedves Béla, a görög. Sajnálattal látom, hogy fentiekből nem sokat értettél, ezen pedig én segíteni nem tudok.

Hogy is szokták mondani? Az a legrosszabb süket, amelyik nem akar hallani.

Nos, további jó fórumozást!
Már csak néhány nap és a szavazófülke magányából az urnákhoz járulva döntenünk kell az ország további sorsáról. Sokaknak még mindig nem egyértelmű, hogy kire szavazzon, a bizonytalanok száma történelmi magasságokban van, miközben a pártok támogatottsága történelmi…..
makro67 (törölt) 2014.04.04 09:06:03
@leftishgurl92:

Ragyogó látlelet, tökéletes elemzés. Igen, üzenni kell a politikai elitnek, hogy ez egy teljesítményorientált világ, ahol az - erkölcsösség mellett - az egyetlen mérce, hogy a kormány elő tudta-e mozdítani a társadalmi jólét emelését, vagy sem.

A narancsosok a társadalmi-gazdasági élet minden frontján csak kudarcot mutattak. Annak ellenére, hogy mindent megkaptak, ami jó teljesítmény eléréséhez szükséges: kaptak tőlünk 2/3-os erős politikai felhatalmazást, nyugodt 4 évet, és 10 milliárd eurónyi vagyont manyup formájában.

És mit produkáltak? Stagnáló gazdaságot, brutális jövedelmi különbségeket, elbukott szabadságharcot az államadósság frontján, a környező országokhoz képest a leggyengébb teljesítményt - hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Gyalázatos és hitvány produktum áll ezért a fidesz 4 éves mérlegének serpenyőjében.

Így hát azokat, akik a hont idejuttatták - a narancsosok és a vörösök egyaránt - nem szabad legitimálnunk. Sólyom Lászlónak igaza van: nem azt kell méricskélni, hogy melyik a kisebb rossz, hanem alaposan át kell nézni a választékot, amely a bőség látszata ellenére sem bőséges.
Jelen pillanatban egyetlen párt maradt csak a palettán, akire a polgárosodást, a jogállamot, az erkölcsösséget (mert ugye a politika erkölcs nélkül banditizmus - Deák Ferenc) a gazdasági felzárkózást óhajtó választók szavazhatnak.

Ez pedig valóban az LMP.
Kétrészes választási elmélkedésünk első részében a rendszerváltás óta eltelt kormányok teljesítményéről emlékezünk tanulságképpen, néhány mondatban. 1990-1994-ig MDF-FKGP-KDNP kormány: A rendszerváltás utáni első kormány, óriási kihívásokkal és örökölt…..
makro67 (törölt) 2014.04.02 10:06:37
@István Tamasi:

"Az államadósság megugrása az 1998-2002-es kormányzás alatt bevezetett államilag támogatott lakáshitellel kezdődött.+

Nem akarom a fideszt védeni, hiszen pccsékul kormányoztak minden téren. De nem értem, hogy ettől függetlenül miért kell hazudnia?
Az államadósság a rendszerváltás óta 2001-ben volt a legkisebb 53%. Az államadósság növekedése 2002-től indult meg, aminek az ún. "jóléti fordulat" volt a generátora.

Ja, a 2008-as világválság kitörése tényleg kimaradt az elemzésből. De az is kimaradt, hogy a legelsők között voltunk, akiket kiütött a válság, s akik IMF hitelért rohantak. Tudniillik pénzügyi fundamentumaiban addigra már rendkívül legyengült a magyar gazdaság. amiben nem csak a költségvetési deficit, hanem a folyó fiz. mérleg deficit elszaladása is szerepet játszott.

Szóval, a helyzet tömören az, hogy 2002 óta egyik elquró brigád váltja a másikat. S ebben 2014-ben sem lesz változás.
Üzenőfüzet Viktor, ne folytasd! 2014.04.01 08:09:06
A kampány során többször bírálta az ellenzék a Fideszt, hogy nincs semmilyen választási programja. Orbán Viktor végül annyit mondott, hogy a jelenlegi kormánytöbbség választási programja egy szóban összefoglalható: „folytatjuk”. Ez a faék egyszerűségű üzenet teljesen…..
makro67 (törölt) 2014.04.01 09:32:12
@♔batyu♔:

négy évük alatt átlagosan évi 0,5% - azaz fél százalék - növekedést produkáltak.

Megkapták a GDP 15%-át lenyúlt mnyp formájában, az államadósságot mégsem tudták csökkenteni.

Ha az elmúlt 4 évben Bálám Szamara kormányzott volna, ma Magyarország jobban állna.
Ez a szomorú valóság!
Képzeljük el azt a forgatókönyvet, hogy az április 6-i választásokon az Összefogás megtorpan 14.98 százalékon, az LMP és a 4K! pedig külön-külön is megugorja a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Ebben az esetben az összefosás Gyurcsánytól Szanyiig, Oszkótól…..
makro67 (törölt) 2014.02.13 15:41:17
@Frady Endre:
Persze, lehet így is gondolkodni.

Ám lehet így is: ha a két elquró brigád közül valamelyikre voksolok, akkor én is legitimálom őket.

No, ezt pedig én nem teszem, mert hitványságból, kormányzóképtelenségből, és totális elqurásból, mindkét társaság jelesre vizsgázott.
makro67 (törölt) 2014.02.13 16:00:05
@a 17 éves Parker Schnabel:

Nos kérem szépen, figyeljen ember!

Az Ön által narancsos irányultságú elfogultsággal vádolt blokk, néhány napja Orbánnal kapcsolatosan ezt írta a a magyarok külföldi munkavállalásával kapcsolatban:

"Komolyan mondom, hogy majdnem felrobbantam, amikor ezt így képes volt Viktor a pofánkba tolni. A kormánypártok és a szervilis média hiába igyekszik úgy beállítani a nyugaton munkát vállalni kényszerülő fiatalokat, mint akik kalandvágyból mennek szerencsét próbálni, a valóság ezzel szemben nem ez."

Tehát újra mondom, bár nem tisztem védeni őket: a blog "színe" birkatábor függő. Egyébként ennek ön eklatáns példája.
makro67 (törölt) 2014.02.13 16:27:13
@rajnaig: Azt a bársonyfoteles cuccut honnan a fenéből veszi?
Szegény Gordon nincs manapság formában, az a gyanúm, hogy szíve szerint hagyná már a picsába ezt az egész politizálósdit. Amikor visszatért, egyértelmű volt, hogy miniszterelnök akar lenni, teszem hozzá, nem is lett volna rossz, legalábbis százszor jobb, mint a mostani Nagyvezér.…..
makro67 (törölt) 2014.02.05 14:05:40
Drága Mentálisok!

Örömmel látom, hogy a monetáris politika ügyében itt e blogban közelmúltban felhúzott hülyeség-fellegvár jó néhány pillérét értelemre igyekeztek cserélni, mily csodálatos az emberi elme, örüljünk neki valamennyien.

Néhány gondocska még mindig akad, de bele fogtok jönni, kétség sincs iránta.

Hagyjuk a faszba most azt, hogy forintgyengülés kapcsán, amit ti mázlinak gondoltak, azt bevezető makrokurzussal a háta mögött az ember biztosan tudhatta. (Nevezetesen: plusszos fizmérleggel, 1%-körüli inflációval+ 36mrd euró devizatartalékkal a tarsolyban, a valutaárfolyam nem rakétázhat el a sunyiba, bármennyire is idegzsábás a spekulánsok egy része.)

Viszont ez a kamatcsökis cucc látom nagyon a begyetekben van, így fogalmaztok: „jegybanknak két dolog róható fel: a túlzott kamatcsökkentés..”

Öööö, izé… fiúk! Ezt a túlzott kamatcsökit honnan a fészkes teóriából veszitek? Csak nem a rezsicsökiből? Gondoljátok, hogy ami ott igaz, az itt is? Ilyen egyszerű rugóra járna a galaxis?

Jó-jó, rendben, tudom, hogy a kamatcsöki ciklust a ballib oldal visítása kísérte, kígyót-békát-apokalipszist kiáltottak már 5% felett is, hogy eddig, és ne tovább!

Oszt lófaszt! Nincs itt se kígyó, se béka, csak 100 mrdra rúgó állami kamatmegtakarítás + tapasztalatok, amelyeket nektek is legfőbb ideje lenne filterezni, nehogy mán’ Bourbonok legyetek.

Persze tudom, hogy mindazon agymenéshengerrel a hátunk mögött - amellyel itt a Simor, Király + portfolio.hu által fémjelzett géniuszok garmadája éveken keresztül elmét nyírt – nos, a feladat nem egyszerű.

Ám a megoldást én ennek ellenére Rátok bízom!

Na vigyázzatok magatokra,
üdv.
A Nobel-előfutár fiatal kutatói díjat idén harvardi professzor kapta. Ősszel szenzációs előadást tartott Budapesten is, a CEU BESS sorozatának vendégeként. Aki lemaradt az előadásáról, itt ismerkedhet vele. Igyekszünk rábírni bennfenteseket részletesebb bemutatásra, addig…..
A stilizált tények fogalmát Káldor Miklós, magyar származású közgazdász, a cambridge-i közgazdasági iskola egyik vezető képviselője vezette be, egy, a gazdasági növekedésről írott, 1957-ben megjelent cikkében. A Káldor-féle hat stilizált tény a hosszabb távú gazdasági…..
makro67 (törölt) 2013.03.10 16:41:37
@Neruo:

"Máris söpröm magam a tudomány asztaláról mint intellektuális zsákutcát."

Ugye csak viccel? Mert, ha Ön, Neruo fiam, a tudomány asztalán van, akkor bizony még annál is lejjebb vagyunk, mint azt sokan gondolják!

Zárójelbe téve és további kommunikációt részemről lezárva:

Mellesleg úgy véltem, hogy lelkes amatőr (mivel a jelenlegi gondokkal kapcsolatosan bárminemű véleményt képtelen volt kiizzadni magából), azért kérdezősködik, mint egy tudást szomjazó kisoskolás!

Nahát! Hogy mivé lesz a világ!
A monetáris politikának fiskális következményei vannak. Ebből persze nem az következik, hogy a monetáris politikát a fiskus igényeihez kéne igazítani, de az igen, hogy a kapcsolat ignorálása zűrökhöz vezethet. Uncle Sam például már egy jó ideje szinte ingyen kérhet kölcsön a…..
makro67 (törölt) 2013.03.07 21:30:19
@Friedman:

Nos, kérem szépen, kedves Friedman, a helyzet úgy fest, hogy látom elolvasta mint fentebb hozzászólásként írtam, ám mégsem érti.

De nem csak ez a gond, hanem a saját Newtonnal kapcsolatos példáját sem érti! S „aki valaki” nicknevű hozzászóló helyesen teszi az ön hamis példáját a helyére. Ezzel kapcsolatosan ugye, aki nem tud arabusul…

Ugyanígy van a közgazdaságtanban is! Cochraine és Fama képtelen azt felfogni, hogy amit életük folyamán „általános elméletnek” (s nem keverendő most ez keynessel) gondoltak, tanítottak a fiataloknak, az nem az!

A globális válsággal más világba csöppentünk, ahol más törvényszerűségek uralják a gazdaságot. A fizikára utalva ez azt jelenti , hogy newtoni mechanikát ne alkalmazzuk a fénysebesség közeli helyzetre, mert az ott nem érvényes.

A fizikusok – intelligens emberek révén - ilyen hibát nem követnek el!

Fama vagy Cochraine elkövet ilyet? Igen! (Eltecon oktatói dettó…)

Fama pl. a közelmúltban a válsággal kapcsolatos tennivalókat illetően így fogalmazott: „Simple, balance the budget.” Helyes ez? Nem. Ha kétli, kérdezze meg a görögöket!

Cochraine, vagy Barro a multiplikátorokkal kapcsolatosan így ír : „He (Barro) tries to estimate a value for the multiplier using data from a fully employed economy and then asserts that thist value vould hold when the economy is in severe recession.” (Az idézet Laurence Seidmantól van.)

Ugyanezt a hibát követte el a komplett IMF , ám részükről volt januárban egy nagy „coming out” is, és természetesen mea culpa. (Lásd Blanchard – Leigh ez év januári tanulmánya.

Érti ezt ember? Tud még követni?

S végül, ön így fogalmaz: „Ön szerint nem helyes, más szerint pedig lehet, hogy igen. Ez a szép a közgazdaságtanban.”

Én ezt meg mindezt így látom: az emberi sorsok és a válsággal együtt járó tragédiák és szenvedés nem játék.

S most pedig szépen csücsüljön le a fenekére, s gondolkodjon! Ha tud!