Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SwR

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A vírushelyzet meghozta a kedvezőtlen változást, van már magyarországi nagyváros, ahol naponta 60-70 új álláskereső jelenik meg a munkaügyi központban. Lehetséges, hogy ők olyan álláskeresők, akiknek még sosem kellett válságban állást keresni, így a bizonytalanságuk még nagyobb. Ez most másfajta…..
SwR 2020.04.02 01:39:23
Üdv!
Hú ez sok vitát kiváltó cikk lesz...mert ez mind szép és jó (majdnem mind), de a valóság sajnos nem ez és nem is ez lesz, ha reálisan gondolkodunk. Főleg egy magyar tulajdonú, régies vagy erősen hiányos szervezeti kultúrával rendelkező cégeknél várhatóan nem sok változás hoz ez az egész. Én most őket szeretném kicsit bemutatni, mert nem egyet ismerek akár közvetetten, akár közvetve, legyen az pár száz fős Dunántúli cég, vagy 1000 fő feletti cég fővárosi központtal. De ide sorolhatnám, az olyan bár külföldi céget, ahol egy erős magyar vezetés van az itteni vállalatnál és eléggé befolyásos, sokszor azzal indokolva a régi bevált módszereket, hogy "nálunk ez így megy, eddig is működött". Szerintem igazán őket érintheti a változás, mivel a multiknál már eddig is megvolt pl. a home office, vagy a szinte teljesen online világ.

Először is egy dolgot tisztázzunk, mert van kis fogalmi zavar sok ember fejében... tehát a Home office fogalma nagyon nem ugyanaz, ami most a vírus miatt kialakult. Most, hogy mindenki otthon van, egy szülőnek napközben a gyerekkel kell foglalkozni, ebédet főzni, mosogatni, porszívózni, boltba menni, stb. Ez egy kényszer távmunka, ami azt jelenti, hogy a nap egy része nagyon nem munkával telik, hanem a család ellátásával. Jó esetben este van kis idő, amikor be lehet pótolni a napközben kiesettet, de nem mindig. Persze ha egyáltalán kell, mert én azt látom, hogy sok cég stand by módba kapcsolt és igencsak lecsökkentek a feladatok. Vagy olyat, hogy a fizikai állomány dolgozik, s a szellemieknek pont annyi minimális feladatuk van, hogy ne álljon le a fizikai munka, de semmi fejlesztés vagy olyan plusz munka, amit az irodában amúgy csinálnának.
És az olyan cégeknél, ahol eddig sem volt hivatalos Home Office, sok esetben ezután sem lesz. Amint vége a járványnak, a kényszer távmunkának, minden visszatér a régi megszokott kerékvágásba.

Online átállás...hát igen. Ez is csak addig valósult meg több helyen, hogy hozzáférsz a szerverekhez, de az már nem, hogy Skype, online szabadság felület vagy egyéb online kapcsolattartást, munkavégzést segítő programok használatát bevezessék. Megbeszélésekre marad a telefon, ahol 2 ember megbeszéli a dolgokat, majd az egyik esetleg felhív egy harmadikat és megszületnek a döntések, amit ezekután max. még az az 1 ember fog megtudni, akinek meg kell csinálnia. (de általában a 3 közül már vmelyik az, aki meg is csinálja)

Kompetencia alapú toborzás... a papír fontos volt, fontos lesz... egyszerűen esélytelen bekerülni bárhova is pályakezdőként egy érettségivel, hiszen nem értesz semmihez, és még papírod sincs. Az az idő a 80-as évek előtt volt, amikor tesi tanárok simán oktattak matekot, meg történelmet. Mert ez az eset is ez lenne. Nyilván, az persze más helyzet, ha vki már túljutott ezen és a szakmában van 10-15 éve. Ott csak az merül fel, hogy miért nem végzett el a 10 év alatt vmilyen sulit? Ez már alapból egy negatív pont. Nem gondolom, hogy ebben nagy változás lesz.

Vezetőképzés...huh ez egy eléggé bonyolult dolog. Sajnos ez nem megy egyik napról a másikra, nincsen 3 napos csodatréning. A tréning csak gondolatindító, de ettől nem lesz más a szervezet, a vezetők viselkedése egyik napról a másikra. Megy folyamat, sok utánkövetéssel, új rendszerek bevezetésével. Várhatóan a vezetők meghallgatják, tök jó, de ennyi. Minden megy úgy, mint eddig. És ha már cégek bevételtől esnek el, akkor a sajnos a képzés az egyik első dolog, amit lehúznak, és erre nem igazán lesz pénz. Emellett azt gondolom, hogy az olyan cégeknél, ahol eddig sem működtek máshogy a dolgok, ott ugyanaz, mint a home office esetében. Nem fog változni semmi, a mikromenedzselés és az információk megtartása ugyanúgy megmarad.

Persze mindenki örülne, ha alap lenne mindenhol a Home office lehetősége, meg csilli-villi online világ, de félő, hogy hiába van most hurrá hangulat, hogy na ez most elhozta a digitalizációt....sajnos a valóság nem biztos, hogy ez lesz, amíg 50-60 éves vezetők ülnek a legfelsőbb székékben, addig úgyis az lesz, amit ők szoktak meg a 80-s években és sikerrel alkalmaznak azóta is, mivel őket igazolja az, hogy a cég sok éve létezik, és nyereséges. Főleg ha emellé társul egy alacsony fluktuáció is. (ami egyébként meglepő módon általában valóban alacsony...)
 Le vagytok ti írva Öt évvel ezelőtt Sas István, a Reklám és pszichológia c. könyvében az ötvenen felüli korosztályról megállapítja: “Ezt a korosztályt Magyarországon mintha teljesen leírták volna. A kifejezetten nekik hirdetett termékcsoportok száma alig két tucatra tehető, de ezt a helyzetet…..
Magyarországon jelentős az eltérés a nők és a férfiak fizetése között. Némi javulás megfigyelhető volt a 2005-től 2014-ig tartó időszak alatt, 19-ről 17 százalékra csökkent az eltérés az azonos pozícióban dolgozók között. Ezzel egyébként jobban állunk, mint az OECD…..
2012-ben, tehát már öt éve hangzott el Matolcsy György szájából, hogy meg lehet élni havi 47 ezer forintból. Ezt aztán Zsiga Marcell fideszes politikus fokozta tovább. Most egy másik fideszes, Bánki Erik szólalt meg a témában, aki azt állította: az egymilliós havi fizetés nem számít kirívónak ma…..
SwR 2017.03.22 14:31:56
@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Én is megerősíthetem, hogy havi bruttó 1 milliót 2016-17-ben Budapesten egy Senior cégen belül elismert, 7-8 év tapasztalattal rendelkező specialista megkeres, főleg ha van csoportvezetői feladata is, ahol 2-5 fő tartozik alá.
Egy középvezető, aki felette van, annak a legalsó határa az kb. 1 millió bruttó. (kezdő vezető esetén pl., de általában fél 3-6 hónap után kap 2-300 000 emelést) Az átlagos középvezető 1,4 -1,5 milliót kap, mellé pár milliós éves prémiumot, jobb esetben részvényt, eégszségügyi szolgáltatásokat és céges autót.
De vidéken is van pár cég, amely hasonló béreket ad.
És hogy nem a levegőbe beszélek... egy multinál vagyok olyan területen, aki rálát a bérekre több cégnél is.
Az Ötvös Csöpi-filmek óta nem volt ilyen menő a köztévén a magyar tenger, mint most: hiánypótló ifjúsági mini-sorozatként debütál április 26-án a Duna tévén Dyga Zsombor Egynyári kaland című, vasárnaponként 52 perces epizódokban levetített, fiatalokról szóló, nagy…..
Olyan kis naiv voltam lánykoromban a házasságot illetően. Nem, azt azért nem hittem, hogy az oltártól aztán tényleg mindenki holtomidlagholtomiglan, de valahogy úgy gondoltam, hogy akinek ez nem jön be, az elválik. Ehhez az is hozzájárult, hogy a mi jó kis konzervatív köreinkben,…..
SwR 2013.04.26 17:51:34
@lobster thermidor: Látom sokan szidnak, de én meg pont h egyetértek veled...
A cikkíróval egyáltalán nem osztom a véleményét. Vannak olyan pasik akik igenis komoly kapcsolatra vágynak, 1 nővel nem többel, de a mai nők nem tudják és nem is akarják ezt megadni! Legalábbis a 20-30 év közötti nők nagyrésze mit akar? Hát kiélni magát! Mert h ő most fiatal és akkor mehet minden. Minél több pasit kipróbálni, s nekik semmi nem jó, hiába tesz meg szinte mindent egy férfi, előbb-utóbb megunják, hogy ez nekik unalmas. Vagy megcsalják az épp aktuális barátjukat (ha van) vagy szemrebbenés nélkül kifobják a pasit. És akkor a pasik a szexmániás, megcsalós, érzékelten fajták..na persze. Nem a sztereotípiákból kell kiindulni, hanem csak körbe kell nézni a mai magyar (európai) valóságban, s máris nem a a valóság amit fent leírt a kedves cikkíró!
"Kimegyek külföldre mosogatni, és királyul fogok élni!" Úgy tűnik, hazánkat is elérte a "kivándorlási láz", azaz egyre többen fontolgatják, hogy külföldön keresik boldogulásukat kis országunk helyett. Ez a folyamat amúgy nem egyedi, pl. a lengyeleknél vagy a románoknál már…..
SwR 2012.02.27 23:54:59
@krgabor82: Én is HR-es vagyok félig, s én se találok állást igaz én még "csak" nyár óta keresek. (bár a másik végzettségemmel sem, mert azt meg nem ismerik Mo-n...)
De valóban egy nőt könnyebben felvesznek egy asszisztensi munkakörbe, így HR asszisztensnek is. Mert az a városi legenda él, h a nők jobban tudnak alkalmazkodni, türelmesebbek, precízebbek és könnyebben irányíthatók, ezáltal alkalmasabbak egy irodai beosztott szerepre.
Azért az is igaz, h nem 1 volt csoporttársamról tudok aki NŐ és ugyanúgy munkanélküli, vagy gyorsétteremben, meg biztosítónál dolgozik és nem HR-sként...

@Magdi0106: Nem kell a HR-st szidni, azért mert túlkínálat van...Igazából a mérnök és az informatikus ami "használható"(te szavaddal) de nem mindenki matekzseni és nem is lehet mindenki az.

Az a helyzet, h diplomásként kb. semmihez nem ért az ember...egy szakmunkás ért, magától tudja végezni a feladatát, hisz ezt tanulta. Igaz, egy kezdőnek meg kell mutatni pontosan, figyelni kell rá, de meg tudja csinálni nagyjából. Egy teljesen kívülálló meg nem. De diplomások jelentős része konkrétan semmihez nem ért. Egy jogász vagy HR-es ugyanúgy tud tanítani, mint egy kezdő tanár és egy tanár is ugyanúgy el tudja végezni azt a feladatot, mint egy kezdő HR-es vagy jogász... (Kivétel persze az orvos, mérnök stb..) Ez pedig a felsőoktatás hibája, h nem gyakorlatorientált a képzés, hanem csak elméleti, tele tök felesleges töltelék tárgyakkal, plusz soxor 2 hét alatt el is felejti az ember, amit megtanult, hisz gyakorlatban nem használja.
SwR 2012.02.28 00:46:31
@krgabor82: Hát mi rohadt sokat tanultunk a sztrájkról, a kollektív szerződésről és összességében a szakszervezetekről, de ezenkívül a többi dolog csak említés szinten jött elő...

Tudom, h csak 1 része a toborzás-kiválasztás, de mivel erre a részre kerestek, így ezt kérdezék. Egy nagyobb cégnél amúgyis külön van bontva.

Igaz, a stessztűrés, de akkor a jó kommunikációt, önálló munkavégézést is el lehet várni tőle. (bár az első ez mostmár mindenhol elvárás attól aki főként emberekkel dolgozik)
De ezt nem az iskolában tanítják, h ilyenekre kell figyelni, s milyen munkakörhöz milyen kompetenciák kellenek. Hanem vagy józan paraszti ész vagy majd ott megtanulod a generalista, vezető mellett, h ő miket kérdez, és hogyan, olyantól aki már legalább 3 éve ezt csinálja.
  Szerződéskötésre kötelezné Hoffmann Rózsa a részben vagy egészben az állam által finanszírozott képzésre felvételt nyert hallgatókat. A felsőoktatásban ingyenesen tanuló diákok az aláírással abba egyeznének bele, hogy tanulmányaik befejezte után húsz éven…..
SwR 2012.01.20 20:50:57
@egy maréknyi dollár:

Olyan lesz mint 50-60 éve, h diszidálni kell...
Amúgy ezzel is csak azt érik el, h aki tud az menekül az országból... S mostmár nemcsak a 20-n és 30 évesek, hanem már a 18 évesek is.
Bár aki marad, lesz munkája és kihúzhatja magát, h igen,ő keres havi 120 ezret napi 10-12 óra munkáért, amiből legalább az albérletet és a Tescos szalámit ki tudja fizetni!
A múltkori, kissé provokatív stílusú posztban sokaktól megkaptam, hogy mit osztom én az észt, hogy kell minimálbérből megélni. Próbáljam csak ki egy hónapig, hogy milyen az. Ilyen típusú felszólítások sokszor elhangoznak egyébként politikusok irányába is. Szóval kapva az…..
SwR 2011.12.17 13:44:43
@orient:
Ez nem biztos h így van...én 2007-2008ban Bajorországban laktam, s 140 euro\hó volt egy kollégiumi szoba bérleti díja. Igaz, nem Münchenben, hanem egy kisebb városban. A szoba kb 15m2 volt ami nem rossz. A konyha és a zuhany közös volt szintenként, azaz 10 embernek. Nem volt semmi hiper-szuper dolog a koliban, de megvolt minden ami kell, konyhában is. De a legfontosabb h olyanok is laktak ott akik már dolgoztak, idősebben voltak. Emellett kajára 150 euro körül ment el havonta, s akkor nem Aldis/Normás/Lidl-s termékeket vettem, hanem általában az E-Dekába jártam. Össszességébe 350 euroból meg lehetett 1 hónapban élni, úgy h szórakozni is voltam heti 1szer.
Ha jól tudom, most 160-170 euro lett már a szállás.
Szóval ha valaki keres 1000 eurot, s nem megfelel neki egy koliszoba ideiglenesen, akkor 650-600 eurot havonta félretesz simán.
De egy másik példa...Egyik ismerősöm Münchenben napi 4 órát dolgozik (2011ben), melyből fizeti a 400 euros albérletet (igaz, külvárosban), eszik-iszik, és autója is van, amit minden nap használ munkájából kifolyólag. Érettségije van, s könnyű fizikai munkát végez. Most hazajön az ünnepekre 1,5 hónapig nem fog dolgozni, hanem itthon lesz, majd 2 hétre kimegy Londonba "nyaralni"...

És mi van itt Magyarországon? A cikkhez is hozzászólva... Hasonlítsuk össze!
Ha valaki Budapesten albérletben lakik, akkor egy 1 szobás kis lakás ára 45-60 ezer között van. Ami nem teljesen lelakott, illetve nem nyócker, az 50-től. Szóval legyen az albérlet 50 ezer. Ehhez jön a rezsi, ami havonta 32-36 ezer között van mindennel együtt. (télen ez jó ár,de fix a fűtés, azaz nyáron is ennyi) Legyen átlagban 34 ezer. Akkor ez összesen 84 ezer, csak az h vkinek van fedél a feje felett. Étel-ital kb napi 1000-1200 Ft. Ez 30 nappal megszorozva minimum 30 ezer Ft.
Most tartunk minimum 114 ezer Ftnál, h van hol aludni, eszünk-iszunk, bár a tesco-aldi-lidl saját termékeken kívül másra nem nagyon futja. S akkor még nem vettünk egy fél zoknit sem, sem bkv bérletet, nem látogattunk meg a vidéken élő szüleinket, nem vettünk gyógyszert (ha pl betegek leszünk), semmi plusz kiadás. Én diplomás fizetést írok, tehát alkalmazottként lehet keresni 120-1130 ezret. Azaz a megmaradt pénz maximum 6 - 16 ezer Ft. Ebből lehet az előbb felsoroltakat megvenni, ebből lehet autót fenntartani (illetve venni). Ebből lehet spórolni, h meglegyen az önrész egy lakáshoz, h ne kelljen az ember élete végéig albiban lakni, s másnak fizetni.
Ez van 2011-ben. Mi lesz 2012-ben ha nő az ÁFA, csökken a fizetés?