Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rszabi

226 bejegyzést írt és 676 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Erős volt az utolsó negyedév 2023-ban, szerintem több kóstolón voltam, mint az azt megelőző 9 hónapban és a decemberi ünnepi borozásokból is kijutott bőven. Idén a kötelező új esztendőt köszöntő pezsgőn kívül nem is volt még a kezemben borospohár és a szokásos toplista összeállításához is napoknak…..
A totális véletlennek köszönhetem, hogy ezzel a borral egyáltalán összefutottam. Mi sem kellemesebb egy átlagos, dögunalmasan szürke március eleji napon egy 82-es Barsac-nál! Elképzelhetetlen és banális szituáció: benyitottam egy ajtón és látám, ahogy nagy vigyorgás közepette…..
rszabi 2012.03.07 12:01:30
@akov: Igen. Pontosan ezeket javasoltam volna. :) Jó lenne, ha az adott leíráshoz tartozó borvidék és a subregion mindig kapna címkét.
rszabi 2022.09.06 15:33:51
@akov: Tíz év eltelt és mindig áll:
www.cellartracker.com/event.asp?iEvent=48501
:)
A Borrajongó Quintarelli 2016.11.21 06:00:00
Sokáig rágódtam egy igazán méltó, ugyanakkor figyelemfelkeltő címen, de aztán arra jutottam, hogy néha egy szó többet mond, mint egy kacifántos körmondat, így maradt a Quintarelli. Szinte minden borvidéken vannak nevek amelyek fogalmakká vállnak, nálunk talán a legismertebb ilyen név Szepsy Istváné.…..
rszabi 2016.11.21 07:11:47
@ungert: Köszi, az volt. :)
rszabi 2016.11.21 09:13:03
@akov: Persze, szívesen.
Itthonról rendelni talán innen a legjobb:

www.xtrawine.com/info/wineries/Giuseppe-Quintarelli/392

Nagyjából az elérhető legjobb kisker árakkal dolgoznak, most éppen nincs raktáron, de nagyjából ezek az árak:

Primofiore 30 EUR
Valpolicella 50 EUR
Rosso Del Bepi 90 EUR

A pincénél meglepően jó árak vannak, a wine-search-ön található legjob árakjoz képest is 20-25% a ledvezmény. Valószínűleg így honorálják azokat, akik eltalálnak hozzájuk :)
Borkóstolók esetén ritkán tetszelgek házigazdai szerepben, de a június közepén Szegeden megszerzett matematikusi végzettségem ürügyén úgy gondoltam, hogy szervezek egy kisebb szeánszot az A Borrajongós csapatnak, csak úgy, kötetlenül, a nyáreleji kánikula kellős közepén. Tematikát ezúttal nem…..
Az első félév lezárásaként itt egy külföldi egyveleg, ami a borbározások elmaradása miatt idén is kicsivel lassabban jött össze a szokásosnál. ..
rszabi 2021.07.05 13:48:21
Kénmentes bor margójára:
acevola.blogspot.com/2021/06/by-bottle-ian-dagata.html

:D

"What wine might people be surprised to find in your racks?

I will try any and all wines, so my cellar is a real mixed bag. But I guess people would be surprised if they ever were to see a “natural” wine that stinks, because I literally hate them, and view them as an absolute plague born out of ignorance. Like it or not there is a real scientific base to winemaking and if there isn’t then the wine is almost invariably flawed and there is nothing, I repeat nothing, good or redeeming about wine flaws. Grape juice left to its “natural” ways turns to vinegar, not wine. This “natural wine is good no matter what” mentality is just the umpteenth and latest craze to hit the wine world and we’ve all seen shades of this before. Decades ago it was oak and we had all these horrible, caricatural butterscotch/caramel/vanilla-loaded New World Chardonnays laughably getting scored 90+ when they were beyond awful and literally undrinkable. Then red wines made from overripe grapes and a boatload of residual sugar. Or Italian wines supposedly made with 100% of one variety when they were clearly anything but. And so, no, you will have never found and never will find any such wines in my cellar, at no time, ever; and so, yes, you’d be really surprised to find one."
Újabb tokaji borsor került górcső alá nappaliban, ezúttal Demeter Zoltán dűlős boraival ismerkedtem. A járványhelyzet miatt idén csak egészen elvétve fordult elő, hogy a hagyományos módon többen összeüljünk valakinél és egymás személyes társaságát is élvezve kóstoljunk és/vagy igyunk borokat. A…..
rszabi 2021.03.28 09:07:24
@Hepci: @furmintfan: Főleg úgy, hogy a pincénél nem sokkal többért kapható 8+ pontos bor is.
Borzalmas év van mögöttünk, és lényegében semmi sem maradt már úgy és olyannak, mint ahogy azt tavalyig ismertük. Örömre tehát semmi ok, de azért a lehetséges keretek között igyekeztük összefoglalni, hogy mely borokat kedveltük az idén a leginkább. A hagyományoknak megfelelően most a magyar listánk…..
Miközben megszokott életünk tartópillérei éppen napról-napra rogynak meg, és próbálunk alkalmazkodni a bezártsághoz az ehhez kapcsoló hétköznapi nehézségekkel és kihívásokkal együtt, van néhány dolog, ami változatlannak látszik. Továbbra is kitartóan keressük például azokat a belépőszintű hazai…..
rszabi 2020.03.25 14:33:05
@Hepci: Mi változott a Kreinbachernél?
A bejglikómából felébredve elérkeztünk az év utolsó napjához is, ami szokás szerint helyet ad a visszatekintésnek, számvetésnek. Toplistánk idén is kétrészes, de ezúttal történelmi okokból úgy alakult, hogy külföldi kedvenceink publikálása január elsejére marad. Ezúton kívánunk szebb és boldogabb…..
A legnagyobb nyári kánikulában nem érzem azt, hogy ellenállhatatlanul kültéri sétálós kóstolóra vágynék, a beharangozott extra kénmentesség sem bír semmiféle vonzerővel a szememben, ennek ellenére egy Losonci-Karner-Major névsor csak behúzott a nyár egyik legperzselőbb napján…..
A Borrajongó Szentesi szeánsz 2019.06.07 06:00:00
Régen jártam már Szentesi Józsefnél, és egyébként is tervezgettem már egy következő látogatást, így éppen kapóra jött, amikor május elején a baráti kör egy kis részének boros programot kellett szervezni és a borásznak is megfelelt az időpont. Kevesen voltunk, így…..
rszabi 2019.06.12 07:21:11
@decsko: Szia, ha jól tudom az Artizan-ba olvadt:
www.artizanshop.hu/
N+1-ik szekszárdi kóstoló, ezúttal elég találó névvel. Ami megfogott benne, hogy én pont ezt keresem és szeretem Szekszárdban: az aranyosságot. Privát kóstolókon gyakran találkozok olyan véleménnyel, hogy Szekszárd unalmas és/vagy kiszámítható. Én erre azt…..
rszabi 2019.05.22 09:34:58
@szergo: Mi volt ez a tizenötezres csoda? :)
rszabi 2019.05.22 10:53:41
@loading: Az az érdekes, hogy "nagy" borok jöttek csőstül. Szóval biztosan nem a spórolás van a háttérben. Akik a blockbuseterek miatt jöttek, szerintem elégedetten mentek haza.
rszabi 2019.05.22 10:54:41
@szergo: Köszi, még nem találkoztam vele. És amúgy a hordót leszámítva milyen?
“A bor általában, a presztízsbor pedig különösképpen kulturális termék, különféle hiedelmek, előítéletek, vágyak és szándékok egyvelege, értéke javarészt szimbolikus, fogyasztása társadalmi hovatartozást jelöl. Aki az elithez akar tartozni, az azt issza , amit az elit” írja Váncsa István, az egyik,…..
A Tokaj Magic legutóbbi budapesti kóstolóján ismét száraz borok kerültek a rivaldafénybe, Homonna Attila Határi furmintjának kilenc évjáratát kóstoltuk végig. Az eredetileg tervezett sort maga a borász és a kóstolón szintén jelen lévő Szűcs Ferenc egészítette ki saját gyűjteményéből, így egy majdnem…..
rszabi 2019.05.02 10:28:12
@Hepci: Szerintem a birtokbora (most már Furmint - Hárslevelű néven fut) évről-évre megéri az árát. Többnyire nagyon jó borok szoktak lenni.
rszabi 2019.05.02 10:38:18
@furmintfan: Köszi a kiegészítést. :)
Mindegy a lényeg akkor is az, hogy van 5000 alatt nagyon jó Homonna bor (szinte) minden évjáratból.
Ismét egy négykezes jegyzet következik, ezúttal a Badacsony New Yorkban-ról. Én első bálozóként vettem rajta részt , de a nemrégiben a borrajongó csapat alfahím státuszba kerülő nem kicsit grafomán tagja, Furmintfan természetesen már évek óta szorgosan készíti a historikus jegyzeteit: 2014, 2015 és…..
rszabi 2019.04.29 16:39:11
@Hepci: Sajnos igen. De az az igazság, hogy a Villa Tolnay legjobb borai, sokáig relatív alulárazottak voltak, nagyjából most kerültek a helyükre. A fogyasztók nyilván nem örülnek neki, de ez a realitás.
A Borrajongó Furmint Február 2019 2019.02.26 06:00:00
Lassan véget ér a február, legfőbb ideje, hogy a Borrajongón is beszámoljunk a legnagyobb - és idén a jubileumi tizedik - Furmint Február kóstolóról, amely a hagyományokhoz híven február első csütörtöki napján a városligeti Vajdahunyad-várban került megrendezésre és szokás szerint nagy érdeklődés…..
rszabi 2019.02.26 14:06:42
@loading: Általánosságban véve igazad van, de néhány éves tapasztalattal, csak a bejáratott kedvencek között válogatva, szerintem bőven túlmutat a kínálat a középszer kategórián. Ha a saját kedvenceimet összevetem bármilyen 12-22 eurós külföldi fehérrel, akkor simán találok bennük évről-évre elég izgalmat és az ár/érték aránnyal sem lesz gondom.
A Borjour csapata tavaly szervezett először "Borjour Dél" néven egy mediterrán, latin-amerikai, illetve a déli félgömb országaiból származó borokra fókuszáló egész estés sétáló kóstolót. Idén sem maradt el folytatás, részben más kiállítói sorral és új helyszínen, a Hotel Nemzeti Budapestben került…..
A Borrajongó Bordó alulnézetből 2019.02.18 06:00:00
Ha bordói borokról van szó, még az alsó-közép szegmens megvizsgálásához is nagyot kell nyújtózkodni egy átlagos borbarátnak. Sajnos az a helyzet, ha legalább egy minimális klasszikus claret stílust szeretnénk a poharunkban tudni, akkor minimum 5-10.000 forintos átlagos palack árral számolhatunk. Nem…..
rszabi 2019.02.19 11:25:18
@Octopus: Igen, 2 külön világ az osztályozott birtokok és az azokon túli. A Lidl sajnos elveszett ilyen szempontból, de előtte is voltak buktatók. Lehetett nagy vételeket találni a fenti összegekért, de amíg azokat megtalálod, biztos, hogy a kosárba fog kerülni néhány olyan, is amiben nem sok örömöt és/vagy bordói karaktert fogsz találni. Ezek a borok azért stabilan hoznak egy minőséget évről-évre a Blasson minőségét és stílusát pedig nem hiszem, hogy máshol megkapod sokkal olcsóbban. De valamelyik hazai kereskedő tényleg fókuszálhatna, a cru birtokokon kívüli bordói világra is.
Elszánt boroscímke gyűjtőként (nincs olyan trükkös boroscímke amit egy vízforraló és egy hajszárító segítségével ne tudnék megkaparintani) dupla örömforrásnak számít, ha már egy önmagában is figyelemre méltó évjáratbemutatót egy egész kollekciónyi bűbájos címke…..
rszabi 2019.02.07 08:34:26
@Hirib: Ez nagyon furcsa. Utána érdeklődtem, ha kapok érdemi választ, akkor megosztom majd itt. Hol lehet venni ilyen régi címkés Hidaspetret?
Az év utolsó napján érkezik a hagyományos dupla toplista második része, a kedvenc hazai borainkkal. Természetesen továbbra is várjuk az olvasói listákat, kedvenceket, meghatározó élményeket is kommentben.  ..
Igencsak jó lehettem az idén, ugyanis idén már novemberben megkaptam az ajándékomat a mikulástól A hónap vége felé egy ígéretes meghívó esett be a borrajongó elektronikus postaládájába. A kóstoló szervezője a Disznókő Birtok volt, de ezúttal nem csak pőrén, magában állt a reflektorfényben hegyalja…..
A Céh Kereszt Kadarka Heimannék legfontosabb bora. Merész állítás, de nem alap nélkül való. Azért merész, mert a hazai nagyvörös palettán a Barbár és a Franciscus igazi állócsillagoknak bizonyultak, a legfontosabb háromezer közeli kategóriában pedig a birtokbornak van bérelt…..
A száraz tokaji borok érlelhetősége örök slágertéma és kérdőjel a honi borszakértők, borászok és borrajongók körében. A komolyabb tokaji édes borok, szamorodnik, aszúk érlelhetősége lényegesen kevesebb vitát vált ki, ha kivált egyáltalán, és a mai poszt szereplői is…..
rszabi 2018.11.30 09:56:18
@c0vf3f3: Szia, nem érzem, úgy hogy valaha is direkt lepontoztam volna Szepsy (vagy akármilyen más) bort. Ráadásul ezek mind nagy kedvenceim voltak (Kivéve a főbort, azzal most találkoztam először), írtam is róluk anno (Igaz a Szepsy borról csak érintőlegen):

bordogsag.blog.hu/2013/05/13/kikelet_lonyai_szamorodni
bordogsag.blog.hu/2012/12/31/ejfeli_itoka
bordogsag.blog.hu/2012/03/30/tokaj_nobilis_amicus_2008

A lényeg, hogy mindhárom bor nagyobb élvezetet nyújtott számomra 5-6 évvel ezelőtt (Akkor: Szepsy 8/8+, Kikelet 8+, Amicus erős 7 volt) . Még klasszisok most is, egyszerűen csak arról van szó, hogy nekem nem adott annyit a palackérés, amennyit elvett a vibrálásból és a frissességből.

Ellenben a főbor egyesítette magában az összes szépséget, egyértelműen ezen az estén ő volt a legjobb. Akkor jöhetne a félig-meddig jogos kérdés, hogy akkor miért nem 9 pont? Szerencsémre épp a héten voltam egy kóstolón, ahol szerencsém volt a '11-es Kapi-hoz is. Na az 9 pont volt. :)
rszabi 2018.11.30 10:18:51
@c0vf3f3:

"Karácsonykor újra teszteljük"

Ha kinyitottad, akkor szívesen olvasnám a véleményedet róla, akár itt kommentben, akár egy vendégposzt formájában.

"az én Szepsy szamorodnim nem barnult meg ennyire, de ahogy látom, szegény Amicus is kapott jócskán, és bár pont ez a Kikelet nálam nincs, de amim volt korábban, az sem lett ilyen sötét ennyi idő alatt"

Kifejezetten világos volt az az Amicus élőben, ez le is írtam: "Megdöbbentően világos.. "
A Szepsy sem volt sötétebb, mint amilyenek szerintem lennie kellene egy ilyen beltartalmú 10 éves szamorodninak.

"arra meg őszintén kiváncsi lennék, hogy miből következtethető ki, hogy ez a bor már túl lenne a csúcsán
...ha ez nem csak hasraütésszerű kinyilatkoztatás akart lenni, hanem valóban erre utaló konkrét jeleket érzett ki belőle Szabi, akkor az a fenti gyanút igazolja az adott palack elkutyolódásáról - de az nem a bor hibája"

Ez természetesen csak egy tipp (bár kötve hiszem, hogy van olyan ember a világon aki 100 százalékos biztonsággal állíthatna valamit a témában). De ennek a tipp-nek azért van valami alapja, az eddigi tapasztalataim alapján.

Én ezeknek a tulajdonságoknak az összességén jutottam a fent sommázott véleményre:
-Savak már nem ellenpontozzák annyira az édességet, mint anno.
-A harmadlagos aromák, már túlsúlyban vannak.
-Az egész szerkezet tömörebb érzetű, az utóíz nem olyan vibráló és a korty után már nem marad annyira frissen és tisztán a szám.

Mondjuk ezek a tapasztalatok, nem olyan megdöbbentőek egy 10 éves bor kapcsán. :)