Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ultimahora

0 bejegyzést írt és 35 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2014. május 4-én egy 14 tagú családot lakoltatott ki egy önkormányzati bérlakásból elhelyezés nélkül a Józsefvárosi Önkormányzat. A kilakoltatás indoka lakbértartozás volt. A volt lakók elmondása szerint a vagyonkezelő nem volt együttműködő: sem haladékot, sem a felhalmozott tartozás részletekben…..
ultimahora 2014.06.10 14:11:59
Egyetértek "Éhes ló" álláspontjával: "aki...nem rendeltetésszerűen használja a közvagyont, azt annak használatából ki kell zárni, ...az okozott károkat meg kell téríttetni vele."

Örülök, hogy végre rámutat valaki a súlyos állami-önkormányzati felelősségmulasztás leglényegére, arra ugyanis, hogy az önkormányzatok, mint ennek az "elállamosított" vagyonnak örökösei és megbízott "kezelői," nem rendeltetésszerűen, az emberi lakhatás és az épített állag megőrzésének normáira nézve "hűtlenül," és az "alapjogokat" is messzemenően semmibe véve "kezelik" a "jogfolytonosság" útján nyakukba szakadt közvagyont.(Vagy nem egészen erre gondoltál, "Éhes ló?)

Én nem tudom persze, hogy az "Éhes ló" mivel álmodik,de azt bizton mondhatom, hogy a százéves lakások - melyek a belső-józsefvárosban ma is dacolnak a múló idővel - nem a lakók miatt mentek tönkre, hanem elsősorban a tervszerű megelőző karbantartás és a felelőtlen lakásgazdálkodás hiánya miatt, melyek együttes hatása a háborús pusztításéval vetekszik.
A lakhatási viszonyok évtizedek óta kaotikus volta ezzel az "együttes erővel" lehetetlenítette el az ittlakók életminőségét, melynek legjobb példája az önkormányzati házak kiugróan magas drogszennyezettsége és válságos közegészségügyi állapota. Az okok kifejtésére, itt most nincs mód, de hogy egyenes arányban vannak az önkormányzati tulajdonlás jogi-szociális fogyatékosságaival, az adatoltan bizonyítható.

Te pedig Udvarhelyi Tessza, még elhivatottságod és kiváló felkészültséged dacára is alábecsülöd az - egyébként az önkormányzati adatokkal (nagyjából) egyező - ún. "üres lakások" számát, mely fogalom, épp pontatlan volta miatt,inkább elfedi a diszfunkcionálisan (rendeltetésellenesen) használt lakások-helyiségek számát, mely a (nyolckerben legalábbis)kb. négyszerese (!) az "üresnek" mondottaknak.

Ezt az adatot tíz év alatt, tizennyolc önkormányzati lakóépületben végzett felméréseink alapján, a többiekre "kivetítve," ún. becslési alapnak tekintjük. (A társkerületekről szóló - kollegiális közlésen alapuló - adataim, nagyjából megegyeznek a mieinkével.) Ezek az adatok a különféle okokból illegálisan lakott "álbérletekre" is kiterjednek. Ezen házakban a bérlők mellett, az önkormányzati albérlői rendszerbe (ilyen is van!) beillő "legitim albérlőt" egyet sem találtunk. Az "illegitim" kifejezés meg leginkább az egész önkormányzati "albérlői rendszerre" illik leginkább. Az, hogy a "rendszernek" egyetlen árva lakója nincs, nos, az önmagáért beszél. Felmérésünk részletes adatait egyébként anno - a Rév8 ZRt-n keresztül - az önkori tudomására hoztuk. Adatainkat a hivatalosság helytállónak minősítette, és a helyzet "közeljövőbeni orvoslását" ígérte. Mindennek immár hat éve, tehát - mondhatjuk - a "helyzet," politikai oldalfüggetlen. S azóta az egész ügy áll, se té se tova.
Évekkel ezelőtt, egy "üreslakás-felmérő" akció során, próbáltam is felhívni erre az AVM-es aktivista-társaim figyelmét. Arra ugyanis, hogy jószándékú módszereikkel történő felméréseik, a fontos figyelemfelhívó funkción kívül, számos pontatlan elemet is sodornak magukkal, melynek árján könnyen elúszhat az egész akció sikere is. Most, hogy a lakhatási válság (tömeg)katasztrofális méreteket kezd ölteni, ismét rámutatnék erre.

Mi, (Négyház Egy.) bevallottan a lakhatási problémakör egy szűkebb szegmensével, az önkormányzati bérlők rétegtársadalmának ügyes-bajos dolgaival foglalkoztunk eddig. Mára azonban minden, e körben szerzett résztudásunk fabatkát sem ér, ha mindezt nem tudjuk a "hajléktalan-kérdés" tágabb összefüggésrendszerébe illeszteni.

Most, hogy több száz lakónk küzd a kilakoltatás rémével, erre próbáltam felhívni az ebben érintettek és a kérdéssel behatóbban foglalkozók figyelmét, a 8kerblogon (is) látható megrázó videó láttán. Magam - ahogy ott is írom - úgy vélem, hogy még mindig van egy vészesen keskenyedő ösvény, melyen találkozhatnak a veszélyeztetett bérlők és a bérbeadók tágabb értelemben vett érdekei. S ha mégse, nos, azon gondolkodhatnánk talán a z u t á n is.
ultimahora 2014.06.13 01:01:38
Azt állítod, egyenlő mércével mérsz, mégsincs egy szavad se az állami-önkormányzati szervek folyamatos törvényszegéseiről, csak az általad szellemeskedően "hajlékonyaknak" nevezett kiszolgáltatott földönfutókról.

Hogy beszélhetsz törvény előtti egyenlőségről, amikor az államhatalom legszemérmetlenebb jogsértéseit - esetünkben például a közép-józsefváros , századfordulós épített örökségét képező sokezres bérlakásállomány (nem is oly lassú) pusztulását - nemhogy törvényi úton számon nem kérik, de elkövetőit kenetes hangú beszédekben magasztalják fel és tüntetik ki fényes plecsnikkel.

A törvény és a tiszta erkölcs betartásában mindenütt az államnak kéne elől járni, és mint bérlakó mondom neked,
hogy a jogi-szociális szempontból egyaránt kaotikus lakhatási viszonyok közt minden de minden ott élő egy fokozott kriminalizálódási folyamat részesévé válik.
Tízenegy éve, amikor ideköltöztem, napok alatt rá kellett jönnöm, hogy egy drogközpont kellős közepén élek. Pár nap múlva már be is ugrott hozzám egy eltévedt kuncsaft, akit - nem lévén semmiféle "cucc" nálam - jobb meggyőződésem dacára, kénytelen voltam egy rozoga hokedlivel "elkábítani." És hidd el, nem dicsekvésből mondom mindezt, hisz' amúgy egy majrés öreg csávó vagyok, de csak az óberhén, ahol a "cselekménnyel nem arányos védekezést" próbálták rámverni, tűnődtem el, hogy né' hát akkor én most átkerülhetek a "másik oldalra?"

És hidd el, a zsaruk gondoskodtak is arról, hogy ne is csalódjak ebben az érzésemben. Tudtam, pillanatok alatt találhatom "üres kézzel üres ég alatt" magamat, s még jó ha...
Bizony, bárki válhat önhibáján kívül is egyik percről a másikra kiszolgáltatott páriává, s akkor megtudhatja, hogy kinek "fütyül a törvény," - s talán úgy érzi magát mint egy éhes ló, akitől elvették a zabostarisznyát...
Kemény anyag, van rövid és hosszabb változat is, ki mennyit bír. Itt...
ultimahora 2014.06.05 15:27:29
Évek óta olvasom a Habitat csüggesztő látleleteit a szegénységről, mely mint pusztító járvány terjed hazánkban.

Abban a parányi szegmensben - az önkormányzati lakásstruktúra vonatkozásában - melyben az ún. "üres lakások" és az azzal egyenértékű diszfunkcionálisan használt bérlemények és más helyiségek száma sokszorosa az egyéb tulajdonformákban lévőknek, ez az adat mély jelentésértékkel bír.

Hisz általános rendezettségben, a szociális-jogi -ökonómiai optimum közelítésében az állami-önkormányzati szerveknek - a k i k hatvanöt éve, mintegy hitbizományként, többnyire magánemberektől "elállamosított" módon jutottak hozzá a "népvagyonná" lett vagyonkonglomerátumhoz - egyszer el kéne számolniuk ezzel.

A járványként pusztító szegénység - melyhez a valódi ragályok úgy tartoznak hozzá, mint "koldushoz foltos tarisznyája," - ma szégyellnivaló bélyeg, s hovatovább a Btk.-ba való, "hivatalból üldözendő cselekménnyé" válik.

Az, hogy ennek egyébként a nagyrészt általános recesszióval összefüggő okai évek óta sújtják a térségünket, szinte természeti csapásként fogjuk fel.
De, hogy ennek széleskörű penetrációjában és mélységes súlyosságában, most és a múltban is, állami-önkormányzati "szervek" legyenek a felelős "éllovasok," - nos, ez fényesen igazolja Bibó Istvánnak a "kelet-európai kisállamok nyomorúságáról," majd' hetven éve írott látnoki sorait.

"Magyarok, honfitársaim!" - ja bocs, ezt nem én, a "peremmagyar" szoktam mondani, hanem az "igaziak," de most már mindegy. Nem lehetne a virtuális "magas haza" ormairól kicsit leereszkedni időnként, s mérhető teljesítményben és lelkiismeretben legalább a nagy átlag után kullogniuk.
"Magyarságteljesítménynek," ugyanis, - mely szép kifejezés értelmének megfejtésén lázasan dolgozunk - ez is megtenné, amíg nincs j o b b !
ultimahora 2014.06.06 14:49:54
Szelíd szemrehányást kaptam a Habitattal kapcsolatos fenti írásom miatt a mieinktől, amiért említetlenül hagytam az MNP I.-ben végzett, lakossági bevonásra (is) alapozott, szerintem is példaadó tevékenységüket. Erre csak azt mondhattam, hogy kommentemben ezúttal munkásságuknak egy más aspektusáról szóltam, melybe nem illett volna bele, a mi évekkel ezelőtti kis "románcunk."

Ám függetlenül attól, hogy ezt többször is, a legnagyobb elismerés hangján megírtam már, készséggel leszögezem, hogy a Dankó u. 7-ben és nálunk a Karácsony S. u.-ban, - a Rév8 közvetítésével - példás közösségi szervezéssel, mintaszerű munkát végeztek.

És bár a Rév8 közvetítő szerepét fontosnak tartjuk, ám tagadhatatlan, hogy a Habitat remek kis csapata a korábbi f i z e t e t t vállalkozó glettelési, festési stb. hiányosságait volt hivatva reparálni, mely munkát villámgyorsan és kifogástalanul el is végezte.

Mellesleg így találtunk mi is egymásra (a Habi meg a Nh. Egy.) s csináltunk közösen egy "galéria-programot," mely sikeresen le is zajlott, annyira, hogy az elégedett résztvevőkkel, még tévéinterjú is készült, bizony!
Mindezt nem (csak) hencegésből mondom, hanem mert újabb lehetőségekről, talán lehetne beszélni a projekt boldog kedvezményezettjeivel, akik sikeres "indikátorként" működhetnének közre egy hasonló megmozdulásban.(S nem is mellesleg, minderről írhatnátok ti is, akik mindezt szóvá tettétek...)

Az MNP kezdetétől ugyanis lassan felnőtt egy olyan ifjú nemzedék, amely még/már láthatta mint "vonódtak be" szüleik, idősebb testvéreik a közösségi munkába, s valahogy mindez "átöröklődhetne" a mába, mielőtt végképp legendává válna az egész.

Ifjú civil barátaimnak pedig, akik a "képessé tevés" kissé mágikus készségeit kérik rajtam számon, mondván, hogy "nem kész programokat kell ráerőltetni a lakosokra," hanem - ha jól értem - a "rávezetés" és "önérdekfelismerés" útjait türelmesen egyengetve kell az "autonóm közösségek kialakulását segíteni;" - nos, nekik csak azt mondhatom, hogy csak rajta!

Ahogy én lementem pl. - épp a Habitat nyomdokain - Pesttől 250 km-re, egy roma szociális építkezési program, majd egy - különben zseniális! - deszegregációs oktatási projekt tanulmányozására, csak jót tett a "népboldogító" elméleteimnek. És nem kellett sehogyse "bevezetni" engem a "terepre," ahová különben "rendes" településbeli a lábát se tenné be magától
Pedig némi eltökélt hivatásérzeten s már-már az idiotizmussal határos őszinte önfeledt vigyorgáson kívül, alig kell hozzá valami más. Talán még ajánlatos érteni valamelyest az újtestamentumi, "boldogok a lelki szegények..." kezdetű mondás valódi értelmét is, s persze ajánlatos nem tévedni, a "hogyan" tekintetében sem.

Ám eddig - legalábbis a mi tájainkon - a jobbnál-jobb elméleteik szivárványos tűzijátékain kívül, semmi gyakorlatias lépésükről nem tudok, azon kívül, hogy időnként "közvetítésre" kérnek fel, "lakossági kapcsolatteremtés"-ügyben.

A makacsul ostoba hivatal viselt dolgain kívül, talán egyszer mi, "mindentudó" civilek is szembesülhetnénk önmagunkkal. Ez alól még egyre mostohábbá váló sorsunk hányattatásai sem mentenek fel.
Az ember fialánya csak sóhajt és nyel egy rohadt nagyot, amikor a blogra sorra érkező kommenteket olvassa. Ezek közül most a legutóbb érkezettet – Bódis Lajos hárompontos javaslatára jött – külön is feltesszük.  Mert…, mert az ember fialánya csak sóhajt és nyel egy…..
ultimahora 2014.06.03 19:47:32
"Álmomban két macska voltam, s játszottam egymással," - idézhetném Karinthy mondását, amikor magamat kommentelem, de a fenti Önálló poszttá előlépett kommentem egyrészt árnyalásra, másrészt kiegészítésre szorul.

Először is a Józsefváros c. újsággal kapcso latban szögezném le,hogy bár fent említett funkciójához kétség sem fér, azért érdemes elolvasni a mai lapszámukban közzé tett, az "A Liberális Párt a tűcsere mellett" c., A Kék Pont vesszőfutásával kapcsolatos "kiegyensúlyozó" közleményt.

Ez a szó szerint átvett publicisztika, mely a "80 ezer józsefvárosi nevében" nyilatkozó dr. Ferencz Orsolya állításait szembesíti a komor valósággal, azért bír fontos hírértékkel, mert "legitim," populáris orgánum oldalain olvasható, s melynek utolsó két mondatát idemásolva, ki nem találnátok a forráshelyet.
Tehát: "Kocsis Máté, úgy tűnik,sokkal inkább érdekelt az állami támogatások átláthatatlan elköltésében, mint egy sikeres szakmai program működtetésében. Éppen ezért neki és haverjainak októberben a VIII. kerület éléről távoznia kell."
És ha már itt tartunk, ne feledkezzünk meg a lap Vélemény-fórumáról sem, amely minden héten helyt ad ellenzéki véleményeknek is. Ennyit a(z) (ön)kiegyensúlyozottságról.

A másik, itt olvasott cikkel kapcsolatban, melyben Segyevi Zoltán kapitányságvezető készít rövid mérleget egyéves tevékenységéről, már előre írnék néhány "árnyaló szót." Azt például, hogy ugyanis szemmel láthatóan megnőtt a közterületi járőrtevékenység, s a szomszédsági rendőrök "házhoz jövünk" kezdeményezését - melyet nem is említ a kapitány úr - is csak üdvözölni tudjuk.

Ám a három, általa főkérdésnek minősített problémakör - a hajléktalankérdés,a prostitúció és a kábítószer-probléma - némi hiányérzetet hagy bennünk.
Ugyanis - sokadjára mondjuk ezt - hogy az utcákon részben felszámolt mindhárom "műnem," (mert bűncselekménynek az elsőt nem nevezhetjük) mind-mind a mi házainkban talál menedéket, s a sokat hangoztatott "kocsma-diszkó-drogtanya-bordély" szindróma miatt válnak (bér)házaink a bűnözés bevehetetlen bástyáivá.

Kapitány úr! Ön jól tudja, hogy elődjének - aki épp a találkozónkra kitűzött napon mondott búcsút a kerületnek - már próbáltuk a figyelmét felhívni, hogy az önkormányzati házak kapuinál megtorpanó bűnüldözés annyi, mintha elfoglalnának egy ellenséges várost, anélkül hogy megvívnák a benne lévő várat. A gyerekmondás, hogy "enyém a vár, tied a lekvár," asszem, mindennél jobban illik ide.

Kérem, higgye el, hogy ha tényleg hatékony és eredményes "bűnmegelőző programot" akar megvalósítani, akkor meg kell küzdenie azzal a totális tévképzettel, hogy a bérházak és lakóik elvannak a Baross utcából időnként eregetett "házirendek" minden épeszű gyakorlati megvalósíthatóságot és felelősséget nélkülöző falmelléki szentenciáin.

Hadd mondjak egy példát! Hát ki a frász tud megakadályozni bárkit is a "jogtalan lakáshasználat vagy -foglalás" változatos módjaiban, ha még a vagyonkezelő sem tudja, ki lakik a lakásban. S ha mégis bemégy hozzá megtudakolni, hogy tényleg ki is lakik ott,adatvédelemről zagyválva, elhajtanak a vérbe.

A mostani érvényes házirend mely - felelősséggel mondom ezt - egy általunk (Négyház Egyesület + egy, a Rév8 által anno fogadott ügyvéd) korábban kidolgozott szabályzat halvány felöntése csupán, nem más, mint kenetes szentenciagyűjtemény, melynek érvényre juttatásáért senki sem felel.

A polgármester - aki a Nemzeti Együttműködés magasztos jelszavával felhúzott fényes portálok mögött egyre inkább nem akarja meglátni a Nemzeti Nyomor már-már apokaliptikus képeit - ma már szóba se áll velünk.
Pedig, ahogy arra a már említett Józsefváros-beli cikk is rámutat, a kaotikus, ellenőrizetlen viszonyok közötti lakhatási viszonyok, eddig nem látott, katasztrofális állapotokat idézhetnek elő. Aki látott ilyet pl. Romániában, az tudja, hogy egy szempillantás alatt ölt végzetes formát s válik megfékezhetetlenné az ilyen, míg csak ki nem tombolja magát.

Kérdem én, miféle "tiszteletet követelhetünk" mi a "magyaroknak," másoktól, ha elesett és kiszolgáltatott honfitársainkat a reménytelenség gettójában hagyjuk magukra, hogy főjenek csak meg a saját levükben.

.És amikor fejünkre olvassák, hogy egyedül mi felelünk romló állapotainkért, eszükbe jut-e nekik saját felelősségük, az évtizedek alatti állagpusztulás máig tartó megállíthatatlan folyamatáról.
Mindarról amiről az akárhányadik "MNP" nagyhangú levezénylésekor sem esik szó. Melyeknek különben dicsőséges beharangozása óta egyre kevesebb szó esik arról, hogy a nagyívű "modellkísérleti program" valaha komoly szociális tartalommal indult, melynek szégyentelen "szakmai mentorai," ma - hitvány baksisokért - egymással versengve tagadják meg az eredeti célt; azt az egyetlent ugyanis, amelyért valamire való ember "szerszámot vagy tollat fog."

(ceterum censeo: "gondoljátok meg...")
Legelőször is köszönet mindazoknak, akik elmentek szavazni, és külön köszönet illeti azokat, akik vasárnap ránk adták voksukat. Április 25-én Európa megválasztotta az Európai Parlament új tagjait, ezzel Európa és Magyarország politikája is új szakaszba lépett. A válságával…..
ultimahora 2014.05.30 16:00:31
"A mára kialakult helyzetben halaszthatatlan a tanulságok levonása" - írod, majd szemrebbenés nélkül folytatod az "önmagával küzdő, hosszútávra készülődő magyar baloldal" avas közhelyeivel, és meghallani véled a kritikus választó "üzenetét."

Ákos, ha ti valóban meghallanátok az üzenetet, amit "választóink küldtek," hát kiesne a "toll" a kezetekből, amivel ilyeneket írtok. S nem annyira az "üzenet" esetleges durva hangneme miatt, de inkább az abban megfogalmazódó tehetetlenség, köldöknézés és ordító inkompetencia láttán érzett és kifejezésre jutó lesajnálás és megvetés miatt.

Én például, a nemrég a Józsefváros oldalain, az MNP3-ról folytatott "vitában," több és valósabb kritikai elemet fedeztem fel a jobbikos képviselő soraiban, mint a tiedéiben, melyben jórészt dícsérő szavaid mellett - egyedül a Munkáért Lakhatást programunk elgáncsolását tetted szóvá, változatlanul figyelmen kívül hagyva, hogy csak szociálisan és törvényileg némileg rendezett körülményekre lehet egy munkajogilag és szociálisan is átlátható, b é r l ő k r e alapozott foglalkoztatási programot indítani.

Az,hogy a ti, egyébként magasan kvalifikált de politikai gondolkodásukat tekintve retardált belső (nem is annyira titkos) tanácsadóitok nem értik ezt meg, sztem legalábbis igazolják a Lezliéhez hasonló éles kifakadások jogosságát.

Amikor ugyanis mi, elkeseredett bérlők, a házainkban dúló megfékezhetetlen és az életünk minden pillanatát megkeserítő elszabadult erőszak és romlás különféle válfajaira hívtuk fel a figyelmet, részetekről hallgatás volt a válasz. És amikor mégis megszólaltatok - a "legjobb" baloldali hagyományt követve - az ott lakók "szabadságjogait" védtétek, egy bevezetendő házmesteri rendszertől, melyet egy egyébként kiváló társatok, egyenesen "minidiktátorságnak" titulálz.

Persze a most, a krízisházaknak nevezett lakóépületekben kontraszelektív "pályázatokkal" bevezetett házmesteri rendszerre - melyet kimondottan az épített állag védelmére hoztak létre, s mely mit sem akar kezdeni a kaotikus lakhatási jogviszonyokkal, melyek mindezekért felelősek - egy árva szavatok sincs.(Vonatkozik ez a szociális programért a Rév8-nál felelős szakértőre is, aki - egy szociológushoz "méltó" okfejtéssel - a házakban folyó megfékezhetetlen rombolásról szólva, védelmébe vette, no nem az ettől szenvedő lakókat, hanem a "súlyos áldozatok árán felújított állagot.")

Most nem fáj nektek, hogy pusztán karhatalmi eszközökkel és jogellenes, közönséges rajtaütésnek nevezhető "bérleményellenőrzéssel" zaklatják az amúgy is végsőkig frusztrált lakókat?
Pedig az általunk javasolt, szigorúan törvényes előírásokat követő, a lakhatási jogállásokat tisztázni kívánó szisztéma, jó példát kínált a jogállami eljárások egyedüli eredményességére.
És most, amikor csendőri módszerek kerülnek bevezetésre a "krízisházakban," már m a j d n e m mindegy is, a "bírói szak" kiiktatása kilakoltatási ügyekben, hisz' úgyszólván ráfogással és hamis tanúzással lehet valakit "összeférhetetlennek" bélyegezni.

Mellesleg megkérdezném, ugyan mik az ún. krízisházzá nyilvánítás kritériumai. A rendőri intézkedések száma, vagy a lakók valódi kilétéről halvány fogalma nincs "vagyonkezelő" takarítás-ellenőrző brigádjának(!) állapotjelentései?
Holott a "krízisházzá" válás útján minden lakóház a legjobb úton van, s a házak valódi állapotáról csak a "lakossági bejelentések" kétes intézménye útján értesülő Hivatal, így csak jogellenes intézkedést halmoz a meglévő törvénytelenségre, hogy aztán még elszabadultabb brutalitással sújthasson le a nyomorult "vétkesekre."

És persze már rég nem "cinkos," aki "vétkesek közt néma," csak egyszerű, hol a gátlástalan hatalomtól, hol pedig a fékevesztett és kiszámíthatatlan (drog!) bandáktól rettegő - kik is? Mert minek is nevezzük az öregeket, gyerekeket, betegségtől sújtottakat és hajléktalanjainkat, legyenek azok "fehér magyarok," barnák, vagy épp sárgák? Kisebbségnek avagy többségnek? Egyvalami bizonyos: senkinek nem róható fel némaságuk, ha tudják, hogy sehol nem hallgattatnak meg.

De nektek, szoci polgártársaim, akiknek némaságánál csak vaksága és süketsége nagyobb, s csak a bőven ömlő közhelyforrással próbáljátok oltani az égő elégedetlenség lángját, legalább egyik érzékszerveteket sürgősen gyógyíttatni kéne!
Válasszatok, válasszatok, míg nem késő!
ultimahora 2014.06.01 17:36:42
Ehhez a kérlelhetetlen pontosságú elemzéssorhoz, magam - önkormányzati bérlőként - csak két észrevétellel mernék csatlakozni.

Először ahhoz, hogy "...a szegényebb körzetekben a lakók többsége nem vesz részt a ...választásokon," melyre közülünk már Bereczki Feri is rámutatott, s melynek okait - sok más mellett - egy sajátos és kölcsönös delegitimációs folyamat felerősödésében látom. A lakosságot eluraló általános apátián túl ugyanis, az ök.-i bérlők rétegtársadalmának nagy része - épp lakhatási jogállásának (jó esetben is) féllegitim volta miatt - egyszerűen a "neszóljszám" taktikát kénytelen követni, míg az önkori, bár vastagon vétkes ez ügyben, gátlástalan zsarolási potenciálként kezeli a sok okból "sáros" lakók ügyeit.

A másik kérdésedben bennfoglalt kétely pedig, hogy a polgármester által ellenőrzött média - értsd, pártharsona - lefedi e eme réteg igényeit-érdekeit, már csak azért is
helytálló, mert épp az ellenkezőjeként funkcionál a "heti híradó."
A lakhatási szempontból jórészt delegitim bérlői réteg és holdudvara ugyanis megtudja belőle, hogy a meghirdetett lakáspályázatok mért nincsenek az ő igényeire szabva, s hovatovább még tán papi áldást és szüzességi bizonyítványt is be kell majd mutatnia, egy, jórészt a "házkezelésnek" felróhatóan romos "hajlékért."

Megtudja belőle továbbá például, hogy "csökken a bűncselekmények száma a kerületben," s elmélázik kissé, hogy de jó lenne akkor a "kerületben" laknia, s nem abban a bérházban, mely hazatértekor ezerwattos házizenével és kellemes "fűillattal" fogadja. És ha mindezen túl van, már csak annyi dolga marad, hogy megtanulja visszafogni magát, ha véletlenül szotyival köpik le.

És ugyan miről is olvashat még a heti harsonában? Győzelmi jelentéseket a milliárdos felújításokról, a felvirágozott házakról, ahonnan hamarosan kiteszik a szűrét?

Vagy ha mégis a nagypolitikára szottyanna kedve, hát a "brüsszeli birodalom hódító törekvéseiről," mely különben "erőszakkal" utal át EU-milliárdokat romos házaink és úttalan útjaink felújítására?

És hogy eme jámbor olvasónak, aki lépten-nyomon azt látja-olvassa, hogy "Józsefvárosnak nyernie kell," mért nem fűlik a foga a "lakossági tájékoztatók" kellemesen áporodott légköréhez tartozó idült mosolyok látványához? Hát talán azért, mert enyhe mazochista hajlamait bőven kiélheti szerény hajlékában is. S ha kissé megszalad neki, még sörözhet is hozzá.
Vörös Tamás képviselő meglehetősen nagyvonalúan bánik a pénzzel, legalábbis ha az önkormányzatéról van szó. Nemrég olvashattuk egy tavaszi ülés jegyzőkönyvében, hogy miközben gombot nyom arról, hogy több mint 14 millát biztosítsanak a kegyenc dolgozók parkolóinak…..
ultimahora 2014.05.23 22:58:12
Nem értem, mi ezzel a baj. Talán nem a Józsefvárosban született a képviselő úr? Talán nem dolgozott a Bizottságban, melynek szép hosszú nevét álmából felverve is bizonyára hibátlanul mondja el? S bár a legmeglepőbb merész állításról, miszerint egy képviselő "legfontosabb feladatának a lakosság érdekeinek képviseletét" tekinti, csak az elragadtatás hangján szólhatunk, mégis, kissé bátortalanul de
arra intjük a képviselő urat, hogy - a lakosságért hozott felmérhetetlen áldozatvállalása mellett - szakítson időt néha szerény, elárvult pártja elhanyagolt ügyeire is, s foglalkozzon időnként
más, fontos, "államérdeknek" tekintett nagyszabású ügyekkel, mint például a "bukott baloldal" és "elmúltnyolcév," s más, efféle elhallgatott, nagy-nagy elmeélre valló ügyekkel, hogy egy jóllakott napközis ábrázatával, továbbra is elégedetten foglalhassa el megérdemelt helyét a képviselői székében.

Az meg teljesen érthető, hogy egy ilyen hivatott férfiú nem beszél holmi iskolai végzettségekről, és esetleges más munkakörökben azelőtt elpazarolt talentumáról, hisz ő már születésénél fogva, (in
statu nascendi) erre az emelkedett hivatásra rendeltetett, melyhez nem kisebb stúdiumokat végezhetett, mint az "élet iskoláját."

Ezt - mint tudjuk - kimondottan az önkormányzati képviselőkkel kezdődő és az ennél nagyobb méltóságokkal folytatódó ranglista számára találták ki, s - a legkínosabb botrányokat kivéve - az ott szerzett "diplomák" örök érvénnyel bírnak. (A mindkét oldali példák sora, polgármestertől a köztársasági elnökig, szinte végtelen.)

Természetesen nem mondhatjuk jó lelkiismerettel, hogy a képviselő úr ezek közé tartozik, hisz bizonyára tartalmas előéletéről, úgyszólván semmit sem árul el. Ez esetben viszont nem lehet másról szó, mint képviselőnk legendás szerénységéről. És ha így van, kérdem én újfent, ugyan mi ezzel a baj?
Döntöttek a kerületi képviselők a Kék Pont helyiségbérletéről két napja egy bizottsági semmittevésen. Hogy mit, nem tudni, mert az előterjesztés nem olvasható, ami azt jelenti, hogy vagy nem érinti a kérdés a kerületi lakos életét, - ekkor viszont az egész eddigi…..
ultimahora 2014.05.14 17:22:09
És mért kéne egyáltalán fanyar megbántottsággal nektek, jt - akik annyira "másnak" hiszitek (és deklaráljátok) magatokat - holmi "jóindulatra" apellálni?
Nektek, akik oly önérzetesen határoljátok el magatokat a narancs-vörös és persze a barna ellenzéktől, és fennen a "régi politikai elit leváltásáról" szónokoltok, s te például, szemrebbenés nélkül írod le, hogy ti persze "nem a pártotokat, hanem Magyarországot képviselitek."

Szerintem nektek nem "Magyarországot," kéne
képviselnetek, s a közvéleményben egyre inkább megvetett pártok ócsárlása csak azért hálás téma nálatok is, mert ti is ilyen általánosságokban gondolkodtok, ahelyett, hogy k o n k r é t ü g y e k e t vállalnátok fel magasztos eszmék helyett, s vinnétek azokat végig, egy bulldog makacsságával.

Példa kell? Amikor anno, nagy nehezen rászántad magad, hogy - hosszas "felvilágosító" tárgyalásokat követően - képviselőként szóvá tedd a sokmillióba került, és a rendezetlen bérleményi jogviszonyokat feltárni képtelen bérleményellenőrzés botrányos szakszerűtlenségeit, hagytad magad (és pártod) leszerelni egy semmitmondó válasszal, melyben ráadásul arcátlanul "sikertörténetnek" neveztek egy olyan "átfogó intézkedést", melynek során minden maradt úgy, ahogy volt. Mármint a 70-80 %-os jogellenes lakhatásostul, súlyos, a pandémia határát súroló drog- és járványveszélyestül; mindazzal együtt, amelyet e "példamutató alapossággal elvégzett ellenőrzés" szemrebbenés nélkül maga mögött hagyott.

Bizony kedves jt, kérleltelek, elébb szóban, majd a blogotokon írásban is, hogy talán egyszer személyesen is tekintsd meg a "terepet," melyről kissé visszafogott "muszájherkulesként" beszélsz olykor a testületiken "balos" társaitokkal egyetemben, akik szintén képtelenek végigvinni akár egyetlen hasonló fajsúlyú ügyet is.

És bizony, hogy felmerül a magamfajta mezei érdekvédőben is a "sunnyogás és gyávaság" vádja, amit tanult kollégáim itt és az amijo-kommentekben makacs következetességgel a fejetekre olvasnak, s mely - a ti esetetekben pedig különösen - egyenesen a komikum erejével üt vissza rátok, lévén, hogy annyira "másnak" hiszitek magatokat. Mert hiába a korszerű, ökomázzal és a"Kasszandra-effektussal"
(mi megmondtuk előre...!) leöntött nagyívű program, ha nem tudtok
a r e g i o n á l i s és napi feladatok fullasztó tengerében eligazodni, és azoknak fáradhatatlan és megvesztegethetetlen robotosai lenni.

És ha mindezzel nagyjából számot lennétek képesek vetni egyszer, s megpróbálnátok csak egyszer, csak egy kicsit is leszállni a "kínok eleven és forró mélyeibe," már sokkal de sokkal kevésbé lennétek érzékenyek néhány keresetlen de civilizáltan őszinte szóra. Szoci ellenzéki társaidnak pedig csak azt mondhatom, amit öreg cigányprímás barátom a bandának: "Ne éheskedjetek má'! Jó-jó kisebb gázsi, de a siker annál nagyobb!"
Értem én a tréfát, a tegnapi képviselős-fényképészes takarításról készült termelési riport ráadásul elég vaskos viccre sikeredett, így jót mosolyogtam az élettel ismerkedő politikusainkon. De komolyra fordítva a szót: Javasolnám, hogy legyen ehhez hasonló fordított nap,…..
ultimahora 2014.05.12 14:56:15
Jelentem, én voltam az első civil, (mondhatnék takarítót is, mert szoktam néha) aki a mostani polgi alatt először szólalhatott fel a tekintetes képviselő-testület előtt, és csak azt mondhatom, hogy a dermedt csend és a néma hallgatás közti tágas mező, ami tétova szavaimat kísérte, valahogy mégis beszédes volt.

Láttam, ahogy a képviselők, akik a némi furfanggal eléjük csempészett terjedelmes petíciónkat - urukra sandítva - zavartan tologatják ide-oda, és arcukon egyáltalán nem mutatkozott a "megokosodásnak" még halvány jele sem, s inkább kissé megnyúlt képpel pillogtak jobbra-balra.És hadd mondjam el, hogy én pedig a nagy ravaszul kieszelt hatásosnak gondolt mondókámmal úgy éreztem magam, mintha egy ravatalozóban mondtam volna lelkesítő toborzót, vagy mint egy vak, aki véletlenül némafilmet kölcsönzött ki.

Tamás, légy kíméletesebb szegény képviselőinkkel, akik szemmel láthatóan felszabadult derűvel ragadtak kapát és gereblyét; igenis végre nem kellett szoronganiuk, hogy pl. tévedésből rossz gombot nyomnak, vagy - ami még rosszabb - kicsúszik egy őszinte szó a szájukon. S a sokszor szemükre vetett vád, - miszerint "nem mennek a nép közé,"- is menten szertefoszlik, hiszen lám, krumplis pogácsával fogadják őket, a kákán is csomót kereső civil bagázs "legnagyobb bánatára."

Persze a "helycserés támadásra" szóló ötletedet én is lelkesen támogatnám, sőt - pusztán a helyzet további hitelességének fokozása miatt - ki is egészíteném. Azzal ugyanis, hogy e kedélyes csere akció idejére - pusztán a jobb átélhetőség miatt - a két résztvevő csoport cseréljen életmódot és -lehetőséget is egymással, És nemcsak a piszkos anyagiakra gondolok, de pl. arra, hogy menjen a képviselő a képviseltje lakásába legalább arra a csöpp időre, amíg e kedélyes játék tart, és persze viszont.

És akkor teljes valójában átélheti azt, amit mindig is állít - hogy ugyanis mennyire átérzi ő a "nép helyzetét" - melyet híven szolgál. Igen, akkor eltűnődhet, hogy ha már az ezerwattos zenétől még hajnalban is ébren, kicsit szédülten kiszól, eleget tegyen-e az orális szexre való barátságos felhívásnak, vagy - a dugásnak egy egyszerűbb módját választva - füldugó után néz.És akkor, - biztosan állítom ezt - egyenesen megváltásnak érezné a másnapi szabad levegőn végzett munkát, hisz' a "nagytanácsteremben," félholtan az átélt izgalmaktól, csak elnyomná a buzgóság.

És arról pedig most ne essék szó, hogy érezné magát a "bérlőtárs," mondjuk a kies Lujza u.20-ból, a tágas, polgári józsefkörúti apartnanban, ahol csak zavarná a légkondi zümmögése, (vagy nem zümmög?) és hogy finoman megszólnák, amiért szétköpködi a szotyit. Elvégre lakóház ez, és nem holmi futtballstadion, mondanák háborogva...

Nahát. Szóval, higgyétek el barátaim, jól van ez így ahogy van, s míg lószar van, veréb is lesz hozzá, és az ég szerelmére, csak azt ne kérdezzétek, jól van-e ez így,mert nem szeretnék olyan képet vágni, mint egy "tartózkodó" képviselő a testületi szavazáskor...
Idén nyáron is a Mátyás téren fognap napközis táborozni, már verbuválják a srácokat. Harmadik éve, hogy kiüldözték őket az Orczy-parkból, és áthozták a Kesztyűgyárba. Azóta kiderült persze, hogy ez a lépés elősegítette a szegregációt, azaz több szegény, nagyon közel…..
A legutóbbi ülésen döntöttek a képviselők egy társasház-zöldítési pályázatról, amire egymillát szánnak. Elsősorban petúniát adnak, már a felhívást is közzé tették, május közepéig lehet beadni, de társasházi közgyűlési határozat is szükségeltetik. Ezt követően…..
ultimahora 2014.05.05 20:07:16
Csak azt mondhatom a "Virágot a társasházaknak!" felhívásra, és a kegyencek parkolási gondjait a kémény karbantartás meg holmi életveszély-elhárítás terhére megvalósító épületes rendeletre, hogy ezt kifogásolva, némely magasabb összefüggésről feledkezel meg. .

Mert hát hova is lehetne eredményesen kampányvirágot ültetni, ha nem a társasházakba; és micsoda kifogás az, hogy csak négy hétig kell gondozni? Próbálnák meg csak a bérházakban elültetni, fogadom, hogy már másnap kifociznák, szennyvízzel öntöznék, "sós kútba tennék és kerék alá vetnék," s onnan ugyan "ki nem vennék."

Be kéne látnod, hogy a kényes kampányvirágnak a rendezetlen és permanens veszélyhelyzetekkel terhes bérházi légkör nem tesz jót; ezt kultúrnövény nem, csak ember tudja elviselni. Ezért csak helyeselhetjük, hogy bölcs vezetőink kihagynak minket, bérlakó barbárokat az ilyen úri huncutságokból, hiszen ez mélyen sértené úgymond jogellenesen lakó, jövő-menő lakótársaink érdekeit. Elvégre a vizelet-ürülék-okádék tengerhez, a hangulatos tiritarka poloskanyomokhoz, sokkal jobban illik a cannabis-illat, mint a kispolgári petúniáé. Sőt merném javasolni, hogy azon kegyencek, akiknek netán nem jutott hely a VIP-parkolóban, jöjjenek parkolni bátran házaink udvarába. Így legalább a koszos lomoknak és az éjjel nappal bőgetett-buherált robogóknak-motoroknak - melyek gazdáinak egy részéről azt se tudjuk, hogyan került oda - legalább kevesebb hely jut. Persze a biztonságról - no nem az emberekéiről, hanem féltett vagyontárgyaikéról - nekik kéne gondoskodni, s így talán (részben) hivatali esküjüknek is eleget tehetnének.

S hogy a rezsi-áldás hasznából a bérházak és vidéke nem hasznosul? Na de ha mondjuk, negyven lakásra 100-120 lakót veszel, melyből legalább 80-90 Sepsiszentgyörgytől Mohácson át Vácig van hivatalosan nyilvántartva, - nem beszélve most a fővárosi kerületekről - akkor be kell látnod, hogy ily nagy fába csak nem vághatja a fejszéjét az önkori, s a titkolt remény, hogy a "bűnös negyed" egyszer csak önmagát elemésztve számolódik fel, már nem is annyira a rémmesék világába illő vízió
A néma ragadozóként ugrásra kész járványveszély, hű szövetséges leend e nagyívű koncepcióban.

És akkor lehet majd tág tereinken igazán zavartalanul szépíteni decens kis kertjeinket, és ültetni vég nélkül szebbnél szebb virágjainkat.
Hogy nézegesse ezt a térképet, amin kinagyítottam neki a szavazókörönkénti eredményeket (lehet aztán böngészni mást is, nagyon jó oldal), hogy utána végiggondolhassa, megéri előbb gondolkodni, tájékozódni, és csak aztán beszélni, mert ha így tett volna, nem kötődne a…..
ultimahora 2014.04.24 21:05:19
"Felébredtek a cigányok," nyilatkozza büszkén Balogh István Szilveszter, nyilván attól a meggyőződéstől hajtva, hogy ki is tudhatná ezt nála jobban. Hogy ezt honnan veszi? Hát nyilván a helyi cigány önkormányzattól, amely nélkül "nem hozunk úgy döntést, hogy ne kérnénk ki a véleményüket," ahogy ezt az interjúban nyilatkozza is.
Én csak azt kérdezném most a képviselő úrtól, hogy a híresen pártatlan helyi cigány önkormányzaton kívül, mikor beszélt utoljára eleven romával, a szűkebb családi körén kívül? Én most ugyanis, két napon belül, a harmadik roma családtól jövök, akiktől - miután adósrabszolgaként önkormányzati lakásüzérek markában vergődnek, mivel a bérleti díjon felül az "álbérlőnek" is fizetniük kell - miután hiába házaltam mostoha sorsukkal fűnél-fánál, kérdeztem egy s mást.
Kínomban és tehetetlenségemben elsősorban azt, hogy - miután az al- és "álbérlő" egyaránt roma - próbálkoztak-e a (tudtommal) egyetlen) cigány ök-képviselővel. Nos, ami a válaszból e helyütt egyáltalán közölhető, azt nehéz leírni, és nem azért mert közölhetetlen, csak mert nem szavakkal, hanem a döbbent álmélkodás nyelvén szól. "MI a francról beszélsz" - kérdezték nem éppen szó szerint. "Hát az szóba sem áll velünk," tódították. Majd gyanakodva kérdezték: "csak nem ő küldött?". Megnyugtattam őket, hogy ott még nem tartok.

Nos, nem mondhatok mást, mint hogy amikor anno magam is beszéltem a képviselő úrral erről s persze másról is, ugyanaz a "páncélmosoly" védte az arcát, melyet "szolgálatban" mindig is visel, s mely feltörhetetlen ennél még keményebb ügyekkel is.(Mellesleg a "political correct" miatt sietve megmondom, hogy honnan veszem, h ügyfeleim romák. Megmondom:ők mondták. S hogy kiszipolyozóik is azok? Nos, azt is ők mondták.)

S bár bevallom, a képviselő úr beképzelt és pökhendi vigyora volt az, ami eredetileg írásra irritált,nem állhatom meg, hogy ennél fontosabb kérdésekről is ejtsek egy-két szót. Arról ugyanis, mellyel kapcsolatban kizsákmányolt és megtiport (történetesen roma) polgártársaim kapcsán már fentebb szóltam.

"Virágzik az illegális bérlakás-kereskedelem" harsogja a címoldalon a vezető kormánypárti napilap. Korrekt és jogilag is (majdnem) helytálló cikkben ecseteli, hogyan bonyolítható le ügyvédi segédlettel a különben törvényileg tiltott "jogértékesítés."

És ekkor - nem tehetek róla - de odavágom az újságot, és előkeresem azt a sok éve, az újdonsült fiatal polgármesterhez beterjesztett javaslatcsomagot, mely a bérlakások "értékesítésén" kívül még szól egy s másról. Nem kevesebbről ugyanis, mint a pusztuló épített örökség - benne a még törékenyebb emberi élhetőséggel - kétségbeesett vészkiáltásáról, melyet különben minden képviselő asztalára letettem, egy gerillaakció keretében, egy k-t ülés előtt.

Elmondanám, hogy a kegyes úr megbocsátó intésére mégsem dobtak ki, sőt - egy újabb kegy - elmondhattam a tekintetes testület előtt is "szabadon," mondókámat. Éreztem, hogy mindez mit sem számít. A megszerzett hatalom biztos és fölényes tudata, szinte tapinthatóan lengte át a termet.

Ám most, négy-öt év után sem hallgathatok, mert a ma is betonbiztosnak látszó Építmény apró repedéseiből szivárgó por és bomlástörmelék, hamarabb maga alá temet minket, mint a lazán lelépni vagy könnyedén váltani képes "tulajt."

A majd' negyvenéves lakástörvény húsz évvel ezelőtti módosított változatának egyes elavult kitételeire való hivatkozás a teljes tehetetlenség igazolására persze, a mindenkori hatalom porhintése csupán, hogy kicsinyes, politikai lázálmaitól igazolni remélt doktrinér tévképzeteit lenyomja a torkunkon.

Ezzel szemben áll a maga komor valóságában a szétdúlt, megtűrt, sőt
ultimahora 2014.04.24 22:13:59
@ultimahora: nem is annyira titkoltan támogatott kifosztása e maga nemében páratlan épített örökségnek, melyért a mindenkori rendszer s annak szájhős, többnyire kampánylovagokból álló ellenzéke sem tud és képes tenni, úgyszólván semmit.
Soha, egyetlen illetékesnél - legyen az bármely oldali képviselő vagy magas beosztású hivatalnok - sem tudtam elérni, hogy legalább a meglévő jogszabályok és a maradék szociális "rászorultsági elv" tüzetes számbavételével, végre szembenézzenek azzal a szinte felfoghatatlan ténnyel, hogy a "szociális bérlakások" majd' hatezres állománya tűrhetetlenül pusztul, s kábé 75-80 %-ban jogellenesen lakott. . Már amennyiben egyáltalán lakják. De nem lakják, mármint rendeltetésszerűen nem; az állomány nagy része vandál és eszement bűnözők martalékává vált, és válik a maradék folyamatosan. És az egyre fogyó gyámoltalan és kiszolgáltatott lakosság pedig, mely az akut járványveszéllyel a legminimálisabb önregenerációs lehetőségeitől is megfosztva fásultan néz szembe, csöndesen utálja jelenlegi urait, és - ha lehet még jobban - hetet-havat ígérő, szómágiákkal házaló ellenzékét..

S végül nem mondhatok mást, mint amit már a derék jobboldali kormánylap is a tűrhetetlen kategóriába sorol, s melyet néhányan már évek óta sürgetünk, persze nemcsak az "elavult törvényekre" való önfelmentő féligazságokat szajkózva, hanem kissé mélyebbre ásva is.
Mármint a korszerű jogelvek és szociális szemlélet által átszervezett, a tanácsrendszerből örökölt zárványokat levetni képes, korszerű, korrupciómentes önkormányzat haladéktalan létrehozását !

(És bocsánat az olvasótól. az előző rész kissé korrigálatlan és kócos mondataiért. Véletlenül felraktam, mielőtt korrigáltam volna.)

.
Most így pár nappal a választás után kezdeném azzal, hogy bár narancssárga az ország nagyobbik része, Budapesten 8 választókerületben a kormányváltók jelöltje győzött, egy még, a 15. számú – Kunhalmi Ágnesé* – billeg, annyira szoros az eredmény. Józsefvárosban sajnos…..
ultimahora 2014.04.12 20:44:13
Úgy! Szóval nem volt elég a nyomasztó média túlsúly, az átrajzolt szavazókörzetek, sőt a "vendégmagyarok" hazafias serege sem. Ez a három - s annyi orv merénylet még a jogtiszta választások ellen, ugyanis - napnál világosabban mutatják annak a "lejtős pályának" az irányát, amely "jobb belátásra bírta" a százszor is meg- és félrevezetett szavazókat.

De hogy eltűnt szavazólapok? Méghozzá ezer? Hát honnan veszed ezt? És hol vannak a bionyítékok, hol az erre utaló jel, vagy legalább valakinek a nénikéje, aki netán hallott hasonlót? S a három pontban előadott képzelt forgatókönyv, ha még el is képzelhető egyfajta logika mentén, hát a sokszáz szavazókör árgus szemű ellenzéki biztosa ne fogott volna legalább egy halvány gyanút, ha másban nem, hát a konspirációban járatlan bérszavazók nyilván feltűnő jegyeket mutató viselkedése láttán? Hogy van az, hogy annyi ilyen-olyan bejelentés mellett, ez sem kapott sehol, egy jogi eljárás megindításához elegendő bizonyítékot? És az EBESZ megfigyelői? Talán azok is kormánypártiak voltak?

Hát tényleg nincs lejjebb? Muszáj nektek átvennetek a fidesz 2002-es gátlástalan, eszement paranoiáját, amellyel egy "szép új világ" kezdetét hirdették meg a "new speak" nyelvén? Hát nem veszitek észre, hogy most is úgy táncoltok, ahogy ő fütyül? Hogy partnerek vagytok abban, amiben ti csak nyeretlen kétévesk vagytok, az "újmagyarban" karaktergyilkosságnak nevezett, közönséges rágalmazásban?

Komolyan nem éreztek - itt kerületi szinten legalábbis - semmi késztetést az "elmúlt nyolc év" valódi számvetésen alapuló, a fokozott elszigetelődésetek okait kíméletlenül feltáró szembenézésre? Hagyjátok, hogy az előző mondatból egyedül a "kíméletlen" jelző értelmében rátok zuhogó "elmúltnyolcévesezés" hazug rágalmai kapjanak erősítést veletek szemben?

Kihez és mihez akartok még hűek lenni? Az illegális mozgalmár-hagyományokon alapuló mindenáron-összetartás akolmelegéhez, mely óvja az övéit a fehérterrortól? A mindent felülíró hűséget az imaginárius PÁRT iránt?
Tudjátok hova és mily módon volt felírva "A Hűség a Becsületem" dicső jelmondata?( Igen, így, a főnevek csupa nagybetűvel, ahogy az abban a nyelvben dukál.)

Térjetek hát észre, vagy kövessétek az"1000 szavazólap" példáját!
"Mindig sok bajjal járt az állatok beszállítása a vágóhídra, a sertések már a kapuban megérezték a vér szagát, és vagdalkoztak, nem voltak hajlandók lejönni a teherautó platójáról, […] Józsinak kellett valamilyen megoldást kitalálnia. […] Mikor a teherautó megérkezett a vágóhídra, Józsi öntudatosan…..
ultimahora 2014.04.10 21:06:57
Érdeklődéssel olvastam a kádári idők nagysikerű szatírájának mai áthallásokra hangolt persziflázsát!
Igen-igen értjük a szellemes és találó célzást, s bár a "vagdalkozó disznókat" már akkor is kissé szokatlannak, hogy ne mondjam képzavarosnak tartottam, "költői szabadsága" felett hamar napirendre tértem, a kor amúgy fullasztó szürke tengerében.

S ha már irodalom, hát az élő klasszikus mellé hadd idézzek most egy holtat is.
A "néma tartomány" ugyanis, ahonnan én jövök, s mely minden hiú remény dacára sem szólalt meg ötödnapja, ahogy máskor sem, s népe, "az istenadta nép," - jelentem - "oly boldog rajta Sire, kunyhói mind hallgatva, mint megannyi néma sír."

Ám ti, akiknek beszédes némasága - legalábbis ezeken az oldalakon - szintén ötödnapja tart, az "istenadta néppel" szemben, nem kaphattok semmiféle felmentvényt a megszólalás alól.
S most, miután Józsin a beszélő disznón, elébb jól elvertétek a port, majd feltálaltátok jóféle fogásokban, talán illő lenne előjönni a feketelevessel is, ahogy az már egy jóízű étkezés után dukál!

Úgy bizony, mert a már fent nevezett nép, melynek hallgatása előtt oly zavart értetlenséggel álltok, s mely ugyanúgy megveti az őt nyíltan lesajnáló jelenlegi urait, mint titeket, akik egymást tiporva ajánlkoztok kegyeibe, a közhittel ellentétben nem hülye, csak épp' nemcsak az eszével de minden ízével és porcikájával érzi a valót, ha "céda szavakkal" nem tudja is kifejezni mindig.

Hát azt hittétek, hogy hogy a hosszú évek intakt tétlenségét, mely képtelen volt megmerülni a "kínok eleven forró mélyeiben" most felszabadult örömmel hálálja meg?
Hogy a mindenkitől cserbenhagyott és becsapott szegénység nem a biztos alávetettséget választja a bizonytalankodó és töketlen baráttal szemben, akivel ugyanúgy csak a kampány végsőkig felfokozott, hisztériaközeli állapotában találkozik?
Hogy a lázas sikeréhségtől szédült, számukra ismeretlen bájmosolyos arcok látványa, amúgy sem a "barát-ellenség" felismerő rendszert indítja be nála, hanem csak a zavart viszolygásét, ha nem éppen a keserű röhejét?

S most én is arcátlan és szemérmetlen leszek, s mint egy, a már említett rétegből, s úgy is, mint megpróbált civil aktivista, kissé személyesebbre hangolom a nótát. S mint afféle "tapasztalati szakértő," persze óvakodnék holmi "politikai elemző" álruhájában ágálni, s "rendszerszintű" magvas okosságokat deklarálni a "helyzetről."

De abban a rétegtársadalomból, mely tizenegy éve befogadott, s melynek konok, keserves munkával,s - bevallom - olthatatlan belső késztetéstől is hajtva, sikerült legalább a "fedőszíneit" átvennem, talán "kiszólhatok" hozzátok egy-két érvényes szó erejéig.

Kérdem hát,- nem először persze - hol voltatok akkor, amikor nyolc éve először nyílott páratlan alkalom az általunk (is) szervezett bérlői bevonás révén, a lakossági kapcsolatok kiszélesítésére és elmélyítésére?
Nem voltatok sehol, az akkori ellenzéknek számító mai urakkal együtt, kivéve a révült mosolyos protokoll-látogatásokat és a kenetes szólamoktól habzó különféle végenincs rendezvényeiteket.
Hol voltatok akkor, amikor a reményekkel biztató "városrehabilitációs programokat" silány renoválássá fokozták le; s mondjuk még ezt akkor is, ha mindezt pazar fénymázzal vonták is be, a könnyen jött eu-s milliárdokból?
Hol voltatok akkor, amikor e Potemkin-programban, mely - mondván hogy ez nem programcél - cinikusan elbliccelték azt a programelemet, ti. a szociális funkcióét, mely lényegében megkülönböztette volna egy "közönséges" pallér által is elvégezhető, egyébként derék kőművesmunkától?

Micsoda együttműködő szemfényvesztés kellett ahhoz, hogy mindezt "modellkísérleti programként" elsüssétek az EU felé?
Hol voltatok akkor, amikor a Munkáért Lakhatást programunkat a földbe döngölték?
S hol, amikor a "FÉLIDŐBEN" címmel megtartott ünnepi rendezvényt, a "PUSZTULÓFÉLBEN" című elkeseredett látlelettel próbáltuk szembesíteni Külső-józsefváros komor valóságával? (Ja pardon ezt megmondhatom. Ott feszítettetek ünneplőben "ádáz ellenfeleitek" oldalán,a válogatott házicivilekkel együtt.)

S persze, hogy nézhetitek mindnyájan tétlenül,hogy - miközben a felújított bérlakások egy része lakatlanul pusztul és más részét rendeltetésellenesen használják - százakra vár a biztos kilakoltatás?
S hogy érzitek magatokat, amikor - épp e kaotikus viszonyok miatt - súlyos és kiterjedt drog- és járványveszély sújtja házainkat.
S mondhatjátok-e jó lelkiismerettel, hogy mindezt már százszor hallottátok, ha egyszer sem tesztek ellene semmit?

S hogy van-e érzéke az istenadta népnek a "nagy eszmékhez," a "testvéri szolidaritástól" a "nemzeti önmegismerésig," miközben azt látja, hogy akik ezt szajkózzák, csak folyton rászedik, azt ítéljétek meg magatok!
Életem egyik nagy tanulságát osztom meg veletek, ha azt mondom, van. Én még láttam ilyen-olyan eszmékért bátran meghalni olyanokat, akik közt most élek.

Ám a szürke hétköznapokban mégis nagyobb igazság, hogy "üres hassal nem lehet a Himnuszt énekelni."
"Egyenlő pályák, egyenlő esélyek! Én kerékpárral megyek.” - Az idézet Sándor Györgytől van, talán a hetvenes évekből. Aktuálisabb, mint valaha. Külföldi ismerőssel sétálok a Józsefvárosban, nem tud magyarul, fordítom a választási plakátokat, mutogatom melyik kié.…..
ultimahora 2014.04.05 14:23:07
Aki emlékszik még a majd' negyedszázaddal ezelőtti első szabad választásokra, tanúsíthatja, nincs új a nap alatt; akkor is ádáz és kíméletlen küzdelem folyt a "két oldal" között. Én akkor - az egyik, "jobbközépnek" is nevezhető párt híveként - egy lelkes plakátragasztós éjjelen, összetalálkoztam egy "liberális" barátommal, aki szintén buzgón plakátolt. Döbbenten nézett rám. Mondd - kezdte hangjában leplezetlen ingerültséggel - én ugyan leszarom, hogy te melyik szekeret tolod, de nem látod, hogy ezek nem csak ragasztanak, hanem szervezetten tépkedik a mi plakátjainkat?
S én, mint az akkori "nyugodt erő" rendíthetetlen harcosa, hónom alatt a plakátokkal, csak báván álltam ott, s később, a hajnali kocsmaasztal mellett sem igen tudtam mit mondani barátomnak.

Mert nevezhető-e a "konzervatív magyar középosztályi erkölcs" letéteményesének egy olyan párt, amely a legócskább lumpen tempót követve, a fizikai atrocitásoktól sem visszariadva, a "meggyőzés érveként" a rombolással egybekötött erőszakot választja?
Pedig ha zongorázni tudnám a különbséget az akkori és a mai, magát jobbközépnek tituláló "oldalak" között, hát nyugodtan felléphetnék a Zeneakadémián.Mert akkor, mintegy magamra szabott penitenciaként, mániákusan figyelni sőt követni kezdtem az "ellenfél" ez irányú tevékenységét, s tényleg, soha, egyetlen alkalommal sem láttam egyetlen letépett vagy meggyalázott plakátot, de még erre irányuló szándékot sem.

S igen, akkor indultam meg egy vargabetűkkel tarkított úton, mely ugyan máig csalódásokkal van kikövezve, de a felismerés, hogy ugyanis a "a bal - jobb," egy ilyen, triviálisnak is nevezhető kis éjszakai közjáték nyomán vert tanyát a tudatomban; s úgy látszik kitörölhetetlenül.Mert milyen egyszerű de leleplező és mélyen megvilágító értékkritérium ez a "tépelődő jobboldalt" illetően!

S bevallom, azóta úgy nézek ezekre a megtépett, meggyalázott hirdetményekre, mint sebesült harcosokra, akiket az ellenség nem átall még tovább tiporni. Higgyétek el, hogy ezek a tépett plakátok - akár a tisztes foglalkozásában megcsúfolt gyerekkori kedvencünk, a bohóc - nagyobb erővel ütnek majd vissza hitvány támadóikra, semmint ők hinnék.

"Fegyvereink kicsorbulhatnak, itt-ott még ki is csavarhatják a kezünkből, de a kürtszó, barátaim, még csodákra képes!"
Talán Vas Imre lesz az országgyűlési képviselőnk, talán nem, de megszólíttatott a jelenlegi képviselőnk, egyben polgármesterünk által, hogy segítsen újabb hajléktalanokat alkotni...mert senkit nem hagyunk az út szélén, belelökjük inkább az árokba! Tisztelt Képviselő Úr!…..
ultimahora 2014.04.04 21:43:49
A cikkben nem a magánlakások albérletbe adásáról van szó, hanem a pazarló és felelőtlen önkormányzati lakásgazdálkodásról, amely majd' 6000 bérlakásának mintegy 75-80%-át - különféle mértékben ugyan, de - jogszerűtlenül, rendeltetésellenesen üzemelteti.
Te mit szólnál például, ha lakásra spórolva azt látnád, hogy valakit "lakáscsatlakoztatás" címén, díjmentesen(!) egy lakással dobnak meg az önkori részéről, csak mert kilakoltattak egy cigány családot a szomszédból. Hozzáteszem, hogy a "szerencsés nyertes" egy egyedülálló, harmincas fószer, jól berendezett 40 nm-es lakással.
Vagy ha azt látnád, hogy elpoloskásodott lakásodban azért nem lehet hatásos irtást csinálni, mert a környező lakások évek óta le vannak zárva, részint mert bérlőik nem lakják, másrészt mert az önkori vagy nem törődik vele, vagy - ami valóságosabb - átláthatatlan "lakáspolitikai okok" miatt spekulál velük.
A gyanúm az, hogy lövésed sincs a vonatkozó törvényekről, melyek igenis alkalmasak a nemfizetőkkel szembeni eredményes eljárásokra, bár a tekintetben valóban "régivágásúak," hogy
mindkét fél (bérlő/bérbeadó) érdekeit igyekeznek szem előtt tartani. Jogállamokban ugyanis, ez már így szokás.A jogok persze csak akkor - ahogy mondod - "fene nagyok." ha a másokat védnek, de ha a te tyúkszemedre hágnak, mindjárt keveselled!
Gyógyszerekkel csencselő nyomorult hajléktalanokról zagyválsz, ahelyett hogy elgondolkoznál azon, hogy érdemes-e olyasmihez hozzászólnod, amiről fogalmad sincs.
Azt mondod, a bérlőt nem lehet kitenni?
A télvízi moratórium feloldását több száz kilakoltatási végzés várja ugrásra készen. Azt mondod, csak rajta? Azt mondom, lelked rajta, de...
Hadd mondjam el, itt nyilvánosan, hogy soha nem adtam volna a fejemet a legszegényebbek védelmére, ha azt láttam volna, hogy a sokmilliárdos vagyonnal gazdálkodó önkormányzat, jó gazda módjára komolyan veszi a nemzeti vagyon védelmét, s szigorúan de a szociális szempontot (is) érvényesíti a munkájában.Ehelyett herdál és pazarol,és - az éppen regnáló rezsimtől függetlenül - süket minden értelmes párbeszédre.
Azt kell mondjam, ha az állami pazarlás és szemérmetlen nepotizmus nem telepedne ránk ily gátlástalanul, neked se kéne, hogy fájjon a fejed a bérlőd galád visszaélései miatt, mert jogállamban - melynek most csak a romjain élsz - lehetetlen teljes jogú polgároknak az egymás kárára történő "jogérvényesítése."

Nem a kiebrudalt, nincstelen hajléktalanon kéne elverned a port, mert - épp a bizonytalan és elorzott jogszolgáltatás miatt- te is pikk-pakk köztük találhatod magad. Mondjuk, ha - no, nem a lakásodból - de a munkahelyedről az utcára tesz a főnököd, mert éppen bal lábbal kelt fel, kihez fordulhatsz? És innen már csak egy lépés az utca, ahol majd rájössz, nem a cigányok büdösek, hanem a még sötétebb nyomor.
És neked, első hozzászóló, akinek az "adófizetők" matt fáj a feje, akik a "kismillió cigánycsalád vég nélküli ügyintézését finanszírozzák," azt mondom, hogy inkább, felelős polgár módjára, elébb azokat kérd számon, akik a már említett 6000 bérlakás áttekinthetetlen lakhatási viszonyaiért, járványveszéllyel sújtott állapotaiért és lassú pusztulásáért felelősek. Nem tudom, ínségben élsz-e vagy tisztes körülmények között, de gyanúm az, ha elégedett volnál, nem mondanál ily keserű szavakat. S ha mégis közülünk, szegények közül való vagy, ne légy ádáz velünk, mert a Csáky szalmájaként kezelt pusztuló lakások egyikére te is jogosult lehetnél, szemben mondjuk néhány önkormányzati hatalmassággal, aki a bensőséges közmutyi keretében rá nem szorultként, kistafírozva, "tálcán" kapja meg pazar önkormányzati lakását. S olyat, melyet te - legalábbis józan állapotban - kérni sem mernél, s melyhez nagyon kedvezményes felújítás és (majdnem) ingyen szerviz jár.
És hidd el, az ilyenből több van,mint sok, szerte az országban, és az mind a te véredet szívja,s miközben teleszájjal hirdeti az "ingyenélők" elleni harcot, ő maga öt emberre való javakat szakít ki
a fogyatkozó közösből. Mért nem őt kéred számon hát, aki csak a teljesen elesetteket veti meg, még nálad is jobban, s nevető harmadikként "mindent visz?"

"A jognak asztalánál," mindenkinek kell, hogy jusson egy hely,s akit elvernek mellőle, nem szelíd bárányként de éhes vicsorgó farkasként tér vissza, s talán téged mar meg először.
Nyitom a postaládát. A mostanában szokásos kampánykiadványok és hétköznapi levelek mellett egy díszes borítékos levél is van, melynek feladója a polgármester, hasonlót már régebben is kaptunk. Csupa jó hír van benne. Tájékoztat bennünket, hogy a kerületvezetés kiemelt…..
ultimahora 2014.03.28 18:54:09
Én - olvasva a fenti díszes levelet - bár nem éppen a "bűnözők túlélési esélyei" miatt aggódom elsősorban, eltűnődve a négy évvel ezelőtt felszerelt bérházudvari kamerák rejtélyes, máig tisztázatlan funkciójáról, inkább a saját túlélési esélyeimet illetően töltenek el aggodalmak.

A rejtélyek akkor kezdődtek, amikor értesítést kaptunk a kamerák felszereléséről, majd az "ezzel kapcsolatos tudnivalóknak egy későbbi időpontban, munkatársunk által történő ismertetéséről" is, mely mindmáig várat magára. És csak fokozódtak, amikor a "túlélési esélyeiket" kockáztató bűnözők változatlan intenzitással folytatták tevékenységüket házainkon belül, és sem a betörők de még a sajátos "háziiparként" működő drogbiznisz figurái közül sem leplezett le egy árva lelket sem a sokmilliós kamerarendszer.

A jámbor lakosság pedig akkor kezdett el gyanakodni, amikor, különféle bűncselekmények károsultjaként, bizalommal fordult a rendőrséghez, amelynek - bár sokáig okos arccal hallgattak róla - valójában halvány lövése sem volt nemhogy a követelt felvételekről, de magáról a kamerák létéről sem.

És amikor a mély hallgatásba burkolózó polgármester után az éppen soros rendőrkapitányt kérdeztük meg erről, hát nem kellett "arcfelismerő csodakamera" ahhoz, hogy lássuk, h - legalábbis egzisztenciálisan - erősen küzd a "túlélési esélyeiért," mely sejtése nem sokkal ezután fényesen be is igazolódott...

Némely együgyű lakó viszont, aki nem és nem tud belenyugodni a "kamerarejtély" kifürkészhetetlen titkaiba, máig makacsul felpanaszolja csip-csup kárait, ahelyett, hogy megköszönné az önkori áldozatos segítőkészségét, mellyel igenis "központi és kiemelt kérdésként" kezeli lakói biztonságát.

A napokban is, amikor pedig a mintegy nyolcfős csapat élén, személyesen jöttek ki hozzánk elmagyarázni a hamarosan beinduló MNP3 kezdődő munkálatait, a lakók nem átallottak rákérdezni egyrészt még az előzőekben el nem végzett munkákra, és persze már megint a kamerákra is, csak azért mert néhány bicajnak meg babakocsinak lába kélt, és a károsultak nem átallották mindezzel a rendőrséget háborgatni. Szegény csoportvezető úr nem győzte elhárítani az okvetetlenkedő és rangján aluli kérdéseket, melyek természetesen "nem tartoznak a tárgyhoz."

Én, kedves polgármester úr, mint látja, sokkal megértőbb vagyok önnel, mint a sok mihaszna izgága lakó, és javaslom, hogy a majdnem új, lényegében használ(hat)atlan kameráinkat vigyék el a házainkból, ezzel is megtakarítva valamennyit a 250 milliós költségből, amibe az újak kerülnek.Jól szolgálná ez a célt, "hogy az egész Józsefváros látható lesz a kamerákon keresztül."

Bérházainkat pedig, melyekben a valóságban és képletesen is a sötétség honol,nem ejti csalóka tévedésbe a "mindentlátás" illúzióját keltő vak doboz.
Visszapillantás 2013. évre – 2. rész Mielőtt felidéznénk a tavaly nagy vihart kavaró képviselői lakáspályázatot, tekintsünk vissza a kerületi lakáspályázati rendszerre. 1998-2002 között, az akkori FIDESZ vezetés fontosnak tartotta, hogy nagyszámú üres lakásállományunk…..
ultimahora 2014.03.19 20:30:15
Írásod, mely a ma szokásos sárgalázas handabandával szemben a tények kíméletlen nyelvén szól, s mely részben - szintén merőben szokatlanul - a "saját portánk előtti söprésre" is példát mutat,kérlelhetetlen pontossággal világítja meg a teljes szétesés felé tántorgó bérlakás-helyzetet, benne az ellehetetlenedett és kiszolgáltatott emberi élhetőséggel

Viszont változatlanul azt kell, hogy mondjam, hogy a bérlakáshelyzettel foglalkozó írások sorában változatlanul nem kap elég hangsúlyt az a tény, hogy - szakszerű felmérés hiányában nélkülözött pontos adatok híján - tök reménytelen egy hiteles lakásgazdálkodási struktúrát kialakítani, s így a legjobb szándékról is csak azt mondhatjuk, hogy a pokolra vezető út is azzal van kikövezve...

Erre most nem is vesztegetnék több szót, számos helyen számtalanszor leírtam ezt már, de... A lakáspályázati rendszerrel kapcsolatban általad is felsorolt hat irányadó szemponthoz hasonlóan, én is felvetnék néhányat, a lakásállománynak az egyes lakásokban élők t é n y l e g e s lakhatási jogállását illetően, melyről az önkormányzat szerződtette vagyonkezelőnek nincsenek v a l ó s á g o s ismeretei, ill. akinek mégis, az annál rosszabb... Tovább megyek. Az önkorinak - felelősségem tudatában mondom ezt - a lakások v a l ó d i számáról sincs pontos tudomása. (Van pl. olyan lakás is, melyet mi -a Programban dolgozó bérlők - "ástunk elő" a teljes ismeretlenségből, s mely ugyan kissé vizenyős, de korántsem valamely eredendő műszaki fogyatékosság miatt. De a Statisztikai Hivatal adatai sem egyeznek az önkoriéval...
S a hat szempont? (Lehetne hatvanhat is, de most csak ennyit.)
-Tudja-e az önkori, hogy hány "fantombérlője" van?
- Hogy hány jogellenesen lakó albérlője van?
- Hogy a - sokszor több bérlemény bérlői jogosultságával bíró "álbérlők," virágzó feketepiaci börzéjén - az önkorival ellentétben - egyáltalán nem veszteséges a bérleménybiznisz?
- Hogy "öröklési ügyekben" rendszeresített (lakossági) hamis tanúvallomások döntenek bérbeadási ügyekben?
- Hogy hány korlátozott cselekvő- és ítélőképességű, nem egy esetben ön- és közveszélyes személy boldogítja "teljes értékű" bérlőként lakótársait?
-Hogy az üres- és befalazott(!) lakások "kezelésének" törvényes kritériumai teljességgel tisztázatlanok, és hozzá nem értő, felelőtlen és jogtudatlan személyek kényére-kedvére van adva? S folytathatnám még.

Balázs, mint tudod, nem személyes vagy (pláne!) politikai szimpátiából fordultunk hozzád néhányan közülünk,hanem, mert úgy láttuk, hogy az egész díszes képviselői karból, egyedül, te "szállsz le" időnként hozzánk,"gyalogbérlőkhöz." Most, hogy nem tudtál legutóbb eljönni az MNP3 kezdődő munkálatait beharangozó "önkormányzati bejárásra,"- mely különben nem is a te dolgod lett volna - a pár perc alatt ledarált programütemezést követő lakossági kérdésekre adott, "ez nem programfeladat"! válaszoktól kissé elbizonytalanodva széledtünk szét.

Pedig, - az MNP 1-2-ben elmulasztott vagy hibásan kivitelezett műszaki beruházásokon kívül - jócskán lett volna a fenti írásod témáját is erősen árnyaló, új szempontokra is rávilágító, gyakorlatias jellegű problémahalmaz, ha ez a fentebb sorolt pontokból is nem lenne eléggé világos.

S bár valójában nem te vagy a "hivatalos" képviselőnk, hanem Kaiser József, őt - állítson bármit is - itt még soha senki nem látta, s különféle ügyekben tett ígéreteit, beleértve egy pályázati ügyet is, melyben engem hagyott a vízben,soha nem váltotta be.

Így hát nem tehetünk mást, mint, hogy a jelenlegi - a te mostani témádat is erősen érintő - ügyben is veled szeretnénk konzultálni. Mint tudod - afféle muszájherkulesként - kénytelen vagyok időnként, nincstelen lakótársaimnak, jobb híján, magam szolgálni jogi jellegű tanácsokkal,- legalábbis addig, míg a tíz-húszezer forintos ügyvédi óradíjat nem tudják megfizetni.

Nos, most - a kilakoltatási ügyek mellett - elsősorban néhány olyan ügy van napirenden, melyekben a jogellenes albérlői létbe kényszeredett bérlők számára teendő, - több jogforrásra is alapozott - pragmatikusan is kivitelezhető javaslatcsomaggal állnánk elő. (Sajnálattal kell mondanom, hogy e törvénytelen ügyletekhez asszisztáló személyeknek - legyenek "külsősök" vagy akár "belsősök," - nincs "javaslatcsomagunk")

És ha már ennyire belemelegedtem, itt kérek elnézést azoktól a lakótársaimtól, akik felrótták nekem, hogy mért nem vállaltam az ő képviseletüket is villámkárügyben. Hát láthattátok most itt a házban az "illetékest," aki hetet-havat összehordva nem átallott nyolc hónap után "türelemre" inteni egy fél éve lejátszott ügyben, melyet egyébként szintén Szili képviselő úrral kardoztunk ki.Most csak azt mondhatom, hogy a folyamatban lévő ügyeinkbe is megpróbáljuk őt belerángatni, csak győzze.

Addig is nagyon kérem a társaságot, hogy ne nekem kívánjon mindenfélét a meghiúsult alagsori helyiség miatt, mely - ha így megy tovább - újabb ötven évig gondoskodik lakásfalaink nedvesség-utánpótlásáról.

És legközelebb menjetek ti a Kaiser úrhoz...
A Magdolna - Koszorú sarkán. Egy hónapja már volt itt szó róluk, aztán újságcikkben hadováltak valamit a zsaruk, hogy miért is kell ott tétlenkedniük. Lassan egy hete már van áram a lakásban, és van rendőr  még a lakás előtt. Ez az ország olyan most, mint a néphadsereg volt…..
ultimahora 2014.03.17 13:42:39
...vagy esetleg nem is a karpereces /vagy láb...?/ delikvens testületi őrzéséről van már szó, hanem a szintén ott székelő drogelosztó házak egyikének a megfigyeléséről? (Magdolna 12. pl.)

Én azt javasolnám, hogy - ha teheted - mégis hozz össze egy beszélgetést, s nemcsak a rendfenntartókkal, hanem az ottani önkormányzati szervekkel. Az ausztrál rendszerről ugyan lövésem sincs, de a bécsi Rat működéséről és "modellkísérleti programjukról," ha nem is nekem, de pl. Molnár Gyurinak már behatóbb ismeretei vannak.(Én csak a lengyel és szlovén önkormányzati reformokról tudok egy s mást, melyek nemcsak különbek a miénkénél, hanem t ö r e t l e n e b b e k is.)

Annyit viszont bízvást elmondhatok valamennyi általam ismertről, hogy mind meghaladta a nálunk megrögzült rendfenntartó gyakorlatot, mely a bűnmegelőzést vmiért összetéveszti a harcászatból ismerős nehéztűzérségi taktikával, pedig annak épp' a fordítottja lenne célszerű.
Elébb a jogi-szociológiai hadoszlop "könnyűlovasságát" kéne hadrafogni a harci terepen, s csak utána a rendfenntartás nehéztűzérségét. (Stratégiai példáim csak azért tizenkilencedik századiak, mert amire vonatkoznak, azok is jócskán azok.)

Az esztelen pazarlás pedig -, melyre többedjére is utalsz - s mely a heveny korrupcióval jár jegyben, az egyik legbiztosabb és legláthatóbb jele a vezető elit menthetetlen züllésének, melynek öntisztulása, akár a gyógyászatban, az akut állapot egy bizonyos állapotán túl, reménytelen.

Ceterum censeo...: g o n d o l j á t o k m e g ...
E-mailt kaptam Rogán Antaltól. Vajon honnan meg miért? Ezt küldte: Kedves barátunk! 2010-ben azt vállaltuk, hogy megvédjük a magyar munkahelyeket. Akkor, és most is azt gondoljuk, hogy Magyarország csak így szerezheti vissza életerejét. A felemelkedés egyetlen útja a becsületes…..
ultimahora 2014.03.15 19:17:44
Tisztelt Frakcióvezető Úr!

Nagy-nagy érdeklődéssel olvastam barátjához, e közösségi oldal szerkesztőjéhez írott meleg hangú levelét, és kérem, higgye el, hogy csak a nagy megtiszteltetéstől való hirtelen zavara mondatott vele olyasmit, hogy "vajon honnan meg miért?" Kérem, higgye el, hogy a nagy megtiszteltetéstől, talán még most is kettős látása van.

Az Ön felelősségteljes sorait követő idétlen viccelődésre pedig végképp csak legyintsen; ezek csak irígylik az Ön ,(önök) világraszóló sikereit, melynek során "megvédték a magyar munkahelyeket," sőt "visszaszerezték Magyarország életerejét." És ha az Ön megejtő szerénysége nem engedi is kimondani, hát én kimondom: Önök nemcsak a magyar munkahelyeket védték meg, de szerte a hanyatló Európában - így elsősorban a ködös Albionban - páratlan módon öregbítették a magyar munkaerő jó hírét, ahová, ez a "munkaerő" - mely valamiért nem olvasta a Munkahelyvédelmi Akciótervüket - hanyatt-homlok, ezerszám menekült innét. S ezt is csak azért, mert bár láthatták, hogy "Magyarország jobban teljesít," ők, telhetetlen módon, valamiért még jobbra vágytak.

Én, frakcióvezető úr, igenis szeretném elnyerni e méltatlanok helyett az Ön barátságát, és mint e negyed sokat látott polgára, végigkalauzolnám Önt kerületünk kies tájain, ahol megkérdezhetné mindazoktól akik (négy éve még) bérből és fizetésből éltek, hogy akkor sem, de azóta meg pláne, miért nem érzik úgy , "hogy kezükben lenne az ország," és miért úgy, hogy egyre inkább mostohagyermekei annak.

Ezért, reménybeli utunk során, csak azt kérném Öntől, hogy a Start Munkaprogramjukról, melyet - mint írja - oly nagy sikerrel "indítottak útjára," kissé félreérthető volta miatt, ne nagyon ejtsen szót...
Végül pedig engedje meg, hogy .szó szerint idézzem, írása utolsó bekezdésének első mondatát.
" Nem állhatunk meg addig, amíg minden munkaképes embernek nem lesz munkája." Gratulálunk! Ez kb. legalább olyan valóságos vízió, mint a főnökének az igazmondásáról szóló örökbecsű állítása. Ám bárhogy is van s legyen, egy már bizonyos: "ha Önök "addig nem állhatnak meg....," akkor önök feltalálták végre a perpetuum mobile-t, melynek busás jogdíjából önök sok-sok munkahelyet létesíthetnek, Felcsúttól egészen Moszkváig...
Erre a tegnap esti cikkre, annak, aki nem olvasta volna, itt egy reggeli előzmény ugyanonnan. Ahhoz, hogy a háborút vívó fideszes képviselők, Ferencz Orsolya, Balogh István Szilveszter és Kaiser József, valamint főnökük, a polgi felkészülhessenek. összegyűjtöttem néhány adatot,…..
ultimahora 2014.03.12 17:59:58
Az autokráciáknak a holdkóros sarlatánokhoz való már-már patologikus vonzódásának igen komoly hagyományai vannak, lásd egy nyolcvan évvel ezelőtti példát, melynek a kóros víziók iránti olthatatlan igényét - többek között - egy Hanussen nevű "látnok" elégítette ki.

Nem ismerem eléggé a szcientológiát - a Galactic Confederacy-ről és uráról Xenuról is, bevallom, most, az ajánlott cikkben olvastam először, és nem is akarok itt sommás ítélkezésbe fogni erről.

Ám a minden vajákos, több millió éveket könnyedén felölelő profétikus látomások minden tisztelete dacára, újdonsült híveinek, a kábítószerügyben mértéknek számító önkormányzati képviselő hölgyeknek és uraknak feltennék néhány egyszerű, tényekre és tapasztalatokra alapozott kérdést.

Mindenekelőtt azt, hogy a vidékről felözönlött "városidegen" tömegek megbélyegzésén túl, van-e más "tudományos" érvük arra, hogy mért épp' a jobb sorsra érdemes kerületünket sújtja a drogfertőzés?

Nem tűnt-e föl nekik és domesztikált háziciviljeiknek, hogy a drogpenetráció elsöprő mértékben az önkormányzati lakóépületekben és környékén tenyészik, ahol gondtalanul, senkitől sem zavartatva, vígan élheti világát?

Hogy az önkormányzati bérlakások tekintélyes részét a gyakorlatban és v a l ó j á b a n a markában tartó jól szervezett társaság, mely az illegális lakáskiadáson kívül a helyi drogbizniszt is uralja, "belső sgítség" nélkül aligha boldogulna?

Hogy az emberi élhetőség és az épített állag teljes lepusztulása felé tartó bérlői rétegtársadalom senkihez sem tud fordulni, és - képletesen vagy tán a valóságban is - megkapaszkodni sem tud semmiben sem?

Hogy a súlyos és valós tényektől szinte babonásan irtózó különféle bizottságaik és fórumaik, ócska szólamaikon és úttalan kereszteshadjárataikra történő buzdításaikon kívül, csak a pénzünket szórják számolatlanul a semmibe?

Hogy a magukat jogásznak nevező, de a tisztes hivatásrendhez közenincs lakájaik, akik szégyentelenül a jelenlegi feneketlen mélységbe süllyedt injuriális állapotokhoz nyújtanak segédkezet, a tisztes lakosságot a rajtuk élősködő bűnözőknek szogáltatják ki? Péda kell? Bemehetsz bármelyikhez, felpanaszolván, hogy a drogosoktól és holdudvaruktól képtelen vagy biztosítani magad és családod emberi élhetőségét, s hogy mindennapi önregenerációs szükségleted, a legelemibb biztonság iránti igényed került veszélybe.

S tán nem igaz, hogy miközben az állampolgári öntudatodra apellálva arra biztatnak, hogy óvd lakhelyed és környezeted biztonságát, még szomszédaid kilétéről és lakhatási jogállásáról sem kaphatsz semmiféle információt?

Hogy bárki, aki képes behatolni egy üres lakásba, (van belőlük elég) egy kis békés szívásra vagy belövésre, bátran teheti, hisz tudja, hogy egy-két kósza öngyilkosjelöltön kívül, a kutya sem vakkant rá?

És ha egy könnyelmű pillanatodban mégis arra vetemednél, hogy az önkorinál mindezt bejelentsd, mint elmeháborodottra néznek rád, és adatvédelemről hadoválva elküldenek a vérbe?

És hogy egyáltalán nem lehetsz biztos abban, hogy mindaz amit mondtál, az - az elviekben egyenrangú jogállású - szerződő felek között marad?

S hogy választott képviselőid - , de bocs, ezt már megírtam ezeken az oldalakon...

Hogy azok, akik most kérlelhetetlen harcot hirdetnek meg a drogmétely ellen - tekintet nélkül arra, ki az elvetemült tettes és ki a kiszolgáltatott szenvedő áldozat - "joghézagok" mögé bújva tűrik meg az orruk előtt nem is nagyon rejtőzködő drogbandákat, miközben kifosztott áldozataikat a kilakoltatás réme fenyegeti?

S hogy végül, az egész társaság, mely a hatalom biztosnak vélt sáncai mögül, felmentve az önképzés-tanulás csak a "lúzerre" kötelező fölösleges terhe alól, néhány kenetes közhelyet álszent képpel a szemedbe vágva, öntelt vigyorral a képén oktasson ki a "helyes magatartás" mibenlétéről?

Nektek pedig, akik kárvallottjai vagytok mindennek, és úgy anyagi mint lelki-mentális értelemben egyre t ö r é k e n y e b b n e k érzitek magatokat a még járható, egyre k e s k e n y e b b úton, nem mondhatok mást, mint, hogy g o n d o l j á t o k m e g ...

.
Írja szó szerint a kerületi idióta honlap abban a cikkben, amiben szót ejtenek a tavaly nyári fesztiválról, meg hogy a "cigányzene egyértelmű sikertörténet" volt. Egyébként ha valakit érdekel, nem volt az, több teraszon több alkalommal néztem, ahogy kínlódik zenész, pincér és…..
ultimahora 2014.03.05 23:43:26
Tamás, nem tudom érdekel-e még valakit a csaknem egy hónappal ezelőtt felemlített "villámcsapásból eredő kár", de az MNP 1-2 során következetesen elmulasztott, rendeletileg előírt villámvédelemből eredő beláthatatlan következmények szempontjából még elég sok házat-lakót "érinthet," - mondjuk - így is úgy is.

Esetünkben csak annyit mondhatok, hogy a házunkban érintett hat személy közül, - látva az önkormányzat elutasító-halogató hozzáállását - csak ketten maradtak ringben a kártérítési ügy bohózati elemekkel vegyes, a lakó kifárasztására játszó "illetékeseivel" folytatott küzdelemben.

A tavaly július 5-én történt káresemény ügyében - melyben az önkormányzati felelősség már fél éve bebizonyosodott - csak a mai napon kaptuk meg a (többször elhalasztott) bizottsági ülés jegyzőkönyvét, mely ugyan elismeri a kártérítési igényünket, de a nyolc hónapig munkavégzésében erősen korlátozott ügyfelem esetleges nemvagyoni kártérítési igényéről hallani sem akar.(Százezres nagyságú kárról van szó, melyet - határozat ide vagy oda - a mai napig nem térítettek meg.)

Ám amiért ez az ügy mára sem múló aktualitással bír, az a felújított házak - értve ezen változatlanul a miénket is - máig nem pótolt villámvédelme, mely továbbra is súlyos személyi- és vagyonbiztonsági kockázatot jelenthet a Program házaiban, de persze, a többiben is.(Mellesleg ez ügy kapcsán - mint aki felvállalta az eddig a lakókra terhelt villámkárok ügyét - szerény személyemet is gyakran emlegetik ezzel (mármint a villámmal) összefüggésben, ki tudja, miért...)

A számtalan műszaki kifogás, melyet a Program házai tettek anno, s melyet a polgi a projekt kivitelezőjével(!) vizsgáltatott ki, máig szolgál ilyen rejtett aknákkal, melyek ha nemigen kerülnek is ennyire "villámfénybe," de a mindennapi élhetőséget, a diszkomfort érzéstől a rosszul szigetelt lakásokig, benne a hanyagul felrakott, lehulló csempékkel , a végsőkig rontja le.
A rosszul felrakott hófogókat csak hosszas könyörgésre és az érvényben lévő szabványok változatlan figyelmen kívül hagyásával javították ki.
A villámmal kapcsolatban pedig tán abban bíznak, hogy kétszer úgysem csap egy helyre?
"Igen is, számít, hogyan néznek ki Józsefvárosban a közterületek. A kerület vezetése éppen azon dolgozik, hogy Józsefváros újjáépüljön. Ez nem megy egyik napról a másikra. A ,,nyóckert", a gettót nem a tősgyökeres józsefvárosi emberek hozták létre. Azokkal volt a baj,…..
ultimahora 2014.03.04 23:47:59
Azon tűnődöm, hogy ez a "tősgyökeres józsefvárosi," aki nyilván az "önbecsülésén ejtett súlyos sebe" miatti lázában félrebeszél, vajon engem, aki ötven éve lakom a nyolckerben, kényes ízlésével vajon hová sorol be.

Igen én is, sok más sorstársammal együtt , akik velem együtt szintén "nem szoktak a városi léthez," tanulmányaink folytatásához, vagy a jobb élet reményében "özönlöttük el" a jobb sorsra érdemes fővárost. Mi, vidéki barbárok, ha akkor sejtettük volna, hogy kényes ízlésű, ám ezen kívül minden emberi-szellemi tulajdonságtól mentes egyedek, akik - bár képviselőnek mondják magukat , de - a hatalom ájult tiszteletén kívül senkit és semmit nem képviselnek, nos, ha mindezt tudtuk volna, kegyelmes uraim, bizisten világgá szaladtunk volna, semhogy félévszázad múltán az önök országlása alatt nyögjünk a "gettóban" vagy azon kívül.(Mellesleg nem nagyon "özönölhettünk" máshová, mint ide. A határok lakatra zárva, - nem úgy, mint ma , a "modern életérzés" kellékei vdéken elérhetetlenek voltak - nem úgy, mint ma, és az ország ambíciózus és a jövő zálogát képező ifjúságának színe-java is itthon maradt, -nem úgy, mint ma...

Mert önök, t. uraim, amikor feneketlen elbizakodottságukban úton-útfélen teleszájjal szidják az alkotmányos jogrendet, illetve azt, ami még megmaradt belőle, sértetten felpanaszolva, hogy az "alkotmánybíróság lefogja a kezünket a bűnözők elleni elszánt küzdelemben," csak épp' arra nem gondolnak, hogy a "kemény kéz" mit sem ér fej nélkül, melyből mára "le kellett mondaniuk előbb a szemükről, hogy ne lássák a nyomor rémisztő képeit, a fülükről, hogy ne hallják a jajszót, az orrukról, hogy ne érezzék az ínség facsaró bűzét, s igen, csak a szájukat tarthatták meg, hogy förtelmes hazugságaikat önfeledt mámorban harsoghassák szanaszét."
  Eljöttem a fideszes kamuegyesület sapkájával szervezett Kék Pont gyűlölő tüntetés helyszínére, mert a Kék Pont beszélgetést javasolt uszítás helyett. Itt van a fél Fidesz frakció és a teljes holdudvara, a polgárőrök, a sajtó, és vagyunk néhányan, akik szerint ez ciki. Hecckampány ismét. Az…..
ultimahora 2014.01.19 20:00:57
Magam is ott voltam tegnap, és sokadmagammal hosszan hallgathattam a hatalomvédte házicivilek hősi honmentő tirádáit, miközben rendfenntartó(?) egyenruhát viselő figurák elébb szóban majd tettleg is elhallgattatni igyekeztek az épp mögöttem állókat. És láttam az egyesületük "elnökasszonyát," zavartan és gyáván megfutamodni az őt párbeszédre hívó kékpontos aktivista elől, amint fülig vörösödve csak azt hajtogatja, "hogy nem vagyok köteles válaszolni." S láttam az önkormányzati képviselőt is, amint különítménye embereit mentegeti, hogy csak az "elnökasszony" védelmében léptek fel, s ahogy durván ledorongolja a megszólalni próbáló(egyébként helyi illetőségű) más véleményt mondókat. Merthogy minduntalan azzal próbálta diszkvalifikálni a tőle eltérő véleményen lévőket, hogy "idegenek" e tájon, s nincs joguk véleményt nyilvánítani "józsefvárosi belügyekben." Egy önkormányzati képviselő, aki egy alkotmányos alapjogot von - igen durván és nagy nyilvánosság előtt - kétségbe!

Én - nem lévén szakterületem - erről a kérdésről csak annyiban mondhatok véleményt, amennyiben ez szűkebb érdeklődési körömet, a bérlői rétegtársadalom problémakörét érinti. Márpedig felelősségem tudatában állítom, hogy a drogprobléma nemcsak hogy érinti de egyenesen szerves kapcsolatban van az önkormányzati bérlői rendszer akut és szerteágazó tünetegyüttesével, melyről itt és másutt már számos alkalommal írtam elemző igényű dolgozatokat.

Ez alkalommal viszont csak arra a nyilvánvaló tényre fókuszálnék, hogy azok, akik most az egyetlen olyan szervezetet lehetetlenítik el, amelyik áldozatos és szakszerű munkával, egyebek közt egy HIV- és/vagy hepatitis-járvány fenyegető rémét háríthatnák el a fejünk felől,épp hogy a drogbűnözés malmára hajtják a vizet. Hát sosem gondolkodtatok el azon, hogy mért épp a nyolckerben "leltek otthonra" a kábszeresek? Talán mert az itteni éghajlat különösen alkalmas erre? Vagy a helyi lakosság különös, ezirányú késztetése miatt? Hát gondolhat ilyet épelméjű ember, beleértve a ma hivatásosan ezzel foglalkozókat, akik mindenkinél - a kárvallott lakosságtól a jószolgálati egyesületekig - kevesebbet tudnak a valódi okokról, s ami keveset tudnak is, azt, mint szégyellni- és titkolnivalót, mint ártalmas "családi szégyent", körömszakadtukig őrzik?

Bizony mondom - ha kell századjára is, és addig, amíg csak kell - hogy az önkormányzat által oly "kérlelhetetlenül üldözött" drogosok és profi bűnöző környezetük, épp legfőbb biztos menedékük, a bérházak falai mögött lelnek háborítatlan biztonságot. És - kimondom - ebben a legfőbb szövetségest abban a szervezetben találják meg,amelyik ittragadt tanácsrendszerbeli őskövületként, akarva-akaratlan ennek a bűnözői rétegtársadalomnak a kezére játszik. És nemcsak a korrupcionális szálak, de zsákutcás működésük okozta ellehetetlenülésük okán, s egyre inkább a kivédhetetlen örvény-effektus miatt is, ezzel, mind sürgetőbben, szembe kell néznünk.

Elmondanám hát az egyszerű titkot, melyet mindenki érzékel, aki önkormányzati bérházban lakik, s melyet igazából csak az nem tud, akinek ezt hivatásszerűen tudni kéne. Hogy ugyanis a drogosok és főképp a rajtuk élősködő, mindenre elszánt profi bűnözők, nemcsak a bérházak gyámoltalan-megfélemlített lakóit tartják sakkban, hanem az önkormányzat jobb sorsra érdemes de a zsákutcás rendszerbe beleszédült derék tisztviselőit is, akik e rendszer nyomorú kiszolgáltatottjai, s nemegyszer kényszerű kiszolgálói is.

A mindenkori hatalom - a mai de a tegnapi is, - nagyívben tesz az én okoskodásomra. De te civil barátom, maradj intakt, és őrízd meg magadat jobb időkre.
Az a tragédia folytán világosan kiderült, hogy az Önkormányzat nincsen felkészülve az ilyen „égető problémák” megoldására. Az esetleges ideiglenes elhelyezést biztosító lakások kijelölése és felújítása három hetet vett igénybe. Az utcára került emberek azonnali…..
ultimahora 2014.01.09 00:23:40
@timargabor: Egy elújított, beköltözhető lakásokból álló - és lehetőleg egy lakóépületre összpontosított - krízislakás-állomány létrehozása igen, nagyonis indokolt. A rászorulók pressziójától, őrzési problémáktól és az önkényesektől való aggodalom jogos ugyan, de ez semmivel sem lenne nagyobb, a már amúgy is meglévőnél.A kerület valamennyi bérházában fellelhető, többszáz üres lakás őrzése és az önkényesek "kezelésében" kialakult következetlen és átláthatatlan szociális- és joggyakorlat ugyan, ma eléggé riasztó képet fest, ám a megoldás mégsem oly lehetetlen mint amilyennek látszik. A mai értelemben vett házmesteri rendszer nálunk százötven éve működik, mondhatni kifogástalanul és mindig a korszerű követelményeknek megfelelően.(Az időnkénti politikai pressziókról, mely nemcsak őket sújtotta, most ne essék szó.)
A következetlen és tanácsrendszerbeli zárványokkal terhes önkormányzati törvény nyomán elszabadult tarthatatlan és a háborús pusztításéval felérő gyakorlat - szégyenszemre - csak nálunk dúl változatlanul; térségünkben is számos példát (Lengyelország, Szlovénia)láthatunk a szociális- és jogi értelemben egyaránt korszerű megoldásra. Az emberi élhetőséget tekintve párialétbe taszított, minden jogbiztonságtól megfosztott önkormányzati bérlői lét kiszolgáltatottságán - állítom - néhány rendeletmódosítással nagyban lehetne segíteni, ha nem is varázsütésre, de kitartó munkával. És csak így, a bérházak belső rendjének korszerű kialakításával nyerne értelmet a "hardver" bevonása is a szisztémába. Magyarán, az időnkénti rendfenntartó rohamok hatása a bérházakban meghúzódó bűntanyák ellen, megfelelő jogi-szociális "szoftver" nélkül, elszáll mint kelő nappal az éji köd.