Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sarkvideken

21 bejegyzést írt és 92 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Akár 300 km/h sebességű szél, mínusz 89 fokos hidegrekord, ami egyben a Földön valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet - az Antarktisz nem véletlenül lakatlan. Sir Edmund Hillary az 1953-as Everest-mászás után öt évvel, az 1958-as Brit Nemzetközösségi Antarktisz-expedícióval…..
Május 21-én megdöbbentő hírt közölt a magyarországi média. Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók eltűntek a Himalájában.  Az alpinisták május 20-án délután hatkor még sikeresen – ahogy hegymászó körökben mondják – meghódították a Kancsendzönga 8586 méteres…..
2013: A napenergia éve Magyarországon Az elmúlt néhány évben számos ország bőkezű támogatási rendszert léptetett életbe a megújuló energiaforrások, köztük a napelemes áramtermelés elterjesztésért. Németország, Olaszország, Spanyolország hatalmas, 10-20 évre…..
Sarkvideken 2013.04.10 13:21:37
@pandava: "3 millió darab olyan rendszer amiről a cikk is szólt, évi 3 millió x 2300 kWh = 7,9 milliárd kWh áramot termelne meg. Mindezt 4800 milliárd Ft-ból, ahogy számoltad.

A rosatom most jelentette be (sajtótájékoztatón), hogy ők 10 milliárd euróból, azaz 3000 milliárd forintból építenék meg a 2400 MW-os Paks II-őt. Az pedig évi 18-19 milliárd kWh-t termelne. Ez az ország fogyasztásának fele...."

ezt úgy érdemes számolni, hogy egy 20-30-40 éves életciklus alatt mennyibe kerül a rendszer úgymint építés, üzemeltetés, szanálás (újrahasznosítás). de hogy ne csak egyszerű matekpélda legyen nézni kell a rendszer üzembiztosságát akár katasztrófa esetén, ill. azt is mennyire válunk más országoktól függővé úgy mint fűtőanyag, ill. nem elhanyagolható az energiatermelés rendelkezésre állása - amiben a napelemes rendszer önmagában kevés, ezért kiegészítő erőművekben (pl. gáz) is kell gondolkodni, ami ismét belekavar a számításokba.

ha fogadni kellene, hogy Németország, vagy Magyarország hosszútávú energiapolitikai (vagy akármilyen) döntése volt/van/lesz a jobb, kevesen tennének rá, hogy a németek hülyék.
Magyarországon 1989 óta beszélhetünk mobiltelefonálásról és bár már 24 éve létezik itthon ez a lehetőség, mégis sokan csak jóval később kapcsolódtak be az infósztráda ezen szegmensébe. Azóta mindenkinél eltelt jó pár év és a szolgáltatói csereberék mellett a…..
Az egy előfizetőre jutó havi átlagos mobilinternetes adatforgalom Magyarországon 2010 óta alig változik - ugyanakkor bármilyen furcsa is, ez az átlag nem alacsony, sőt... A hatóság azonban drasztikus növekedést vár. De miért is? Hazai piaci adatok Az NMHH rendszeres havi…..
Sarkvideken 2013.02.01 10:13:56
@Ppix: a 2. és a 3. megállapításod telitalálat. elolvastam az NMHH 2012 spektrumstratégiáját és az valóban egy önfényező, valódi tevékenységnek ellentmondó bullshit.
egyik oldalról az utolsó tanyán is mobilszélessávot álmodnak, másik oldalról képtelenek kipucolni az analóg fosokat és mindenféle régi szemetet a spektrumból, a negyedik szolgáltatós mizéria miatt mindehárom kereskedelmi szolgáltatónak csak töredékspektruma van, amin teljes értékű adatszolgáltatást nem tudnak nyújtani. a mobilszolgáltatói és átviteltechnikai frekvenciák is drágák, telekomadó, és közműadó.
a szolgáltatók meg belementek a letöltési sebességes számháborúba, az adatkorlátok a tarifákban viszont nem tükrözik a tartalékokat amelyek a hálózatokban vannak.
ugyanakkor ha az árak, korlátok felszabadulnak, rászoknak a népek a jútyúbra, meg a felhőszolgáltatásokra stb. ami a mobil adatforgalmat meglöki.
Már csak pár hónapjuk (de lehet, hogy csak hetük) van eldönteni a szeptemberben elsős és ötödikes diákok szüleinek, hittant vagy erkölcstant választanak gyermekeik számára, heti 1 órában. Igaz, a tantárgy oktatásáról sok mindent még nem lehet tudni és a rendelet sem jelent…..
Az Osram amerikai leányvállalata kifejlesztett egy új energiatakarékos izzót, amely végre a hagyományos technológiák fényerejével is felveszi a versenyt. Az értékek az új lámpa mellett szólnak: az Osram Sylvania, a német fényforrásgyártó Osram leányvállalata…..
Sarkvideken 2013.01.29 16:25:36
én asszem ezzel váltottam ki az E27 izzókat:
www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/6655
kültérben, beltérben is van, valóban hozza kb egy 75W-os izzó fényerejét.
hacsak nincs valami extra csillár vagy lámpa, érdemes azt is lecserélni, illetve barkácsolni új foglalatokat UFO lámpába pl., de létezi E27->2xE27 foglalat, ami elviekben megduplázza a behelyezhető körték számát és segíthet az anomálián, hogy a ledes körték általában jobban irányítottak, mint az izzók.
pont ezért ha valakinek lefele lógó foglalata van, egy kisebb fényerejű LED csinál annyi fényt maga alatt, mint egy minden irányba sugárzó hagyományos.
a megtérülés a napi használattól függ, napi átlag három órás használat mellett kb. egy év alatt bejön az ára, ami nem rossz.
A kérdés egyáltalán nem elméleti, hiszen már keresik is azt a béranyát, aki életet adna egy klónozott neandervölgyi bébinek. A dolog olyannyira komoly, hogy a projektet nem más, mint a Harvard Medical School egyik professzora, George Church vezeti, aki reményei szerint újra tudná…..
Sarkvideken 2013.01.21 12:14:52
@komancska: pont tegnap olvastam Asimovtól a "Csúnya fiú" c. novellát, elég jól körbejárja a két különböző emberi faj együttélésének problematikáját. abban igaza van a 60-70 éve élő Asimovnak, hogy egy neandervölgyi, csak kisérleti majomember és sajtószenzáció lenne mai világunkban.
A Facebook kedden egyszerre ütötte ki a nyeregből a Google-t, a LinkedIn-t, a Yelpet, saját magát meg a fél technológiai szektort, és az internet történetének legjelentősebb mérföldkövét (sőt, az igazi internet kezdetét) jelentette be a Graph Search formájában, ami után az…..
Teljesen természetes, hogy az ár kérdése rendszeresen felvetődik. Erre habitustól, hozzáértéstől, esetleg hittől függően sokféle választ lehet találni az interneten. Ezek a különböző reakciók jellegükből adódóan sokszor össze sem vethetőek, hiszen nem mindegy, hogy milyenek a telek- és…..
Sarkvideken 2013.01.11 15:52:34
@érdektelen: sok szempont van - és nincs mindenki számára üdvözítő megoldás.
a 15-30 év megtérülés feltételezi, hogy a lakó és családja ugyanabban a környezetben éli le élete egy jelentős részét, miközben kirepül a családi házból, családot alapít, gyermeket nevel (válás esetén ezt többször is:), gyerekek kirepülnek. és ekkor még nem volt szó arról, hogy költöznie kell munkahely miatt pld.
jómagam a harmadik otthonomat koptatom, és ebben nincs benne a 10 évnyi kolesz, albi, külföld.
ebből a szempontból is nagy fokú tudatosság és következetesség kell ahhoz, hogy vki a passzívház mellett voksoljon.
15-30 év alatt rengeteg technológiai változás jöhet el az építőiparban is. az egyik forgatókönyv a passzívházak elterjedése. ma még ez a bizonytalan jövő. ha ez lenne a tuti nyerő megoldás, így épülnének a plázák, irodaházak, középületek és egyebek ahol vélhetően sokkal jobban odafigyelnek a hosszú távú költségvonzatokra is.
Egy rövid ideig zavarban voltam, hogy mi is ez a fura doboz a bécsi zebrák előtti villanyoszlopokon. Olyan mint egy jelzőlámpa-kapcsoló, amire nem csak egy gombot tettek, mintha csak programozni lehetne velük a lámpák rendjét. Valójában persze nem gombok vannak rajta (a…..
Először is kezdjük azzal, hogy személy szerint nekem ez az első hegymászásról szóló könyvem. Egy filmet láttam korábban, amely a lehető legközelebb áll ezen témához, a címe pedig nem más, mint Zuhanás a csendbe (Touching the Void). Sajnos nemrég derült ki számomra, hogy…..
Tegnap volt  húsz éves az SMS. Boldog születésnapot neki! Azonban gondoljunk csak bele, mi is jelent ez.. Nem akarok itt most nagy számokkal dobálózni, hány SMS-t küld egy felhasználó, mennyi a forgalom, ez terheli e a hálózatokat.. Azonban lassan már a VHS korszak, és a CD…..
Tejfehér, opálosan világító köd vett körül, lábam alatt kékesen csillogott a hó. Mint a Mátrixban, amikor kikapcsolják az összes imitációs programot. A patakokban csorgó verejték, az nagyon valóságos volt. Már korábban legendákat hallottam az olasz Alpok-béli Corsi menedékház üzemeltetőjének,…..
Sarkvideken 2012.11.09 17:07:15
@10czi: azé visszacsatoljuk :)
volt nekünk is egy utunk egy hágóba, talán ugyanaz mint ami a második túra leírásában szerepel, Mózes-fej volt a neve ott a sziklának? - nem emlékszem.
elég annyi hogy a hágón lőállás, a hágó túloldalán iszonyat szűk és meredek kuloár. ott feljönni akkor is kunszt ha nem lőnek folyamatosan az emberre...
nagyapám a 17 éves alföldi gyerek ilyen terepen harcolt az olaszokkal.
Régen voltam ilyen nehéz helyzetben egy poszt felvezetésekor, hiszen mit is mondhatnék egy olyan levél elé, melyet Zoltántól kaptam, és melyben elbúcsúzik a külföldre költöző lányától? Talán csak a számomra legfontosabb gondolatot idézném: „ne feledd a lényeget: a haza…..
Sarkvideken 2012.11.08 11:45:34
Alighanem a világ egyik legalacsonyabbra épített vasúti felüljárója található az Egyesült Államokban, az észak-karolinai a Durham városában. Magassága mindössze 11'8", vagyis alig több mint 3 és fél méter. A hídnak saját rajongói oldala is van, melyből kiderül, hogy száz…..
Pénteken a Google Android üzletfejlesztésért felelős igazgatója, John Lagerling a New York Timesnak kerek perec kijelentette, amit már a Motorola akvizíciója után is pedzegettem: a Google-nek esze ágában sincs beolvasztani a Motorolát, és egy kézbe vonni az androidos hardver és…..
A KARD Meteo-monopoly? 2012.10.26 17:19:14
"Állami monopólium lesz az időjárás-jelentés" - olvashatjuk és hallhatjuk a hírportálokon és a hírműsorokban tegnap óta, amikor Illés Zoltán környezetügyi államtitkára nyilatkozott a közrádióban. Az időjárás-előrejelzés monopólium, nagyon szűk ugyanis az a kör, ami…..
A betűnek is van divatja. Olyan, mint az autó vagy a női ruha vagy a szemüveg: csak a legszebbeket, legérdekesebbeket és a legcsúnyábbakat vesszük észre. Rehabilitálunk: foglalkozzunk az egyszerűen szép, időtálló betűtípusokkal! A Margaret Antikva ilyen. Kortalanul stílusos.…..
Sarkvideken 2012.10.25 15:16:57
Ma reggel megjelent a GoPro Hero3 kamera! Durván továbbfejlesztették a legismertebb POV (Point Of View) sportkamerát ami a beharangozó szerint immáron 1000FPS-t is tud (1000 kép per másodperces felvételt, ami nagyon komoly lassítást tesz lehetővé!), és rossz fényviszonyok között is…..
Történt egyszer, hogy az Olvasó a közel 40 megjelent könyvvel és becslések szerint majd’ 3,5 millió eladott példánnyal büszkélkedő magyar szerző hivatalos Facebook-oldalán megfogalmazott egy igényt. A felvetésre adott válaszok, és a némileg trollkodásig fajuló adok-kapok az…..
Félix Baumgartner a Red Bull Stratos: Mission on the edge of space kísérlet keretében ma magyar idő szerint 17 óra 31-kor megkezdte a felemelkedést az új-mexikói Rosswellből és mindössze néhány óra elteltével este 20 órakkor 39 576 méter magasból, a sztratoszféra széléről…..