Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kis- csirke

0 bejegyzést írt és 83 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Mi vagyunk a pápa!” – nyolc évvel ezelőtt a Bildzeitung (ami a Blick újság német megfelelője) ezekkel a szavakkal, öles betűkkel adta hírül a pápaválasztás eredményét. Aztán nyolc évvel később, 2013. március 13-án este, újra felszállt a fehér füst és a világ…..
A mai világ átalakulóban van. Nem meglepő tehát, hogy a hagyományos szerzetesi fogadalmaink, a szegénység, a tisztaság és az engedelmesség gyakorlata is tükrözi ezeket a változásokat. Ahhoz, hogy képesek legyünk megőrizni mindazt, ami belőlük megőrzésre méltó (vagyis a…..
kis- csirke 2013.02.07 00:51:26
@türkiz: sziasztok, üdv mindenkinek, drága régi jó barátaim!
Sajnos mostanában semmi időm nincs ide járni, csak épp beugrottam.
Egy rövid megjegyzésem lenne, szerintem a szerzőnek semmiképp nem a fogadalmak relativizálása volt a célja, csak arra hívta föl a figyelmet, hogy folyamatosan definiálni kell a fogadalmak tartalmát.
“Vállaljuk, hogy örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a magyarországi nemzetiségek nyelvét és kultúráját, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk. Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi…..
kis- csirke 2012.06.28 13:41:13
@Tilikov: "Viszont ha a jó cselekedeteket kizárólag a szentlélek közvetítené a hívőknek, akkor meg a keresztényeken kívül lenne mindenki képtelen a jó cselekedetekre." --- mi zárja ki, hogy a Szentlélek dolgozzék a nem-keresztényekben is?!
kis- csirke 2012.06.28 17:33:52
@Tilikov: nem rossz a stílusod, de ugyanakkora vakfoltod van, mint az általad sokat kritizált fanatikus hívőknek. (Valószínűleg épp azért zavarnak...)
Szóval.

Szerintem a Szentlélek itt repked fajra-vallásra-szexuális orientációra való tekintet nélkül. Nem válogat. Nem ő teszi a jót (az emberi szabad akarat és a cselekvés nincs kiiktatva!), "csupán" inspirál, a Jó felé fordít, segít. Minden emberi személyt.

Az ember szabad döntése, hogy elfogadja-e ezt, vagy faji-vallási okokból elutasítja (mondjuk épp a tudomány nevében). Persze a gonosz erőknek épp az a technikájuk, hogy faji-vallási-szexuális orientáció - beli megosztást okozzanak, ezzel zavarják a Szentlélek működését.

Ne gondold, hogy a Szentlélek (vagy akár Isten) "csupán" római Katolikus és a többi emberre nincs gondja.
kis- csirke 2012.06.28 17:38:25
@YganA: apropó a kiszáradt növényeid; most kiiktatom magam pár hétre vakációs okokból,
mindenkinek nagyon szép nyarat, vándorlást, gyalogoljatok sokat, ha van rá lehetőség.

Van itt egy jajjdeklassz film, ajánlom mindenkinek (Tilikov neked is).

www.youtube.com/watch?v=v9lsKx7Ovxo&feature=relmfu
Tudtátok? Szeptember 20-án, este 19 órakor találkozhatunk egymással – jezsuita és nem jezsuita bloggerek – egy kis ismerkedésre, (élő-) beszélgetésre, kávézásra. Most fény derülhet a „titkokra” is, hogy ki kicsoda… :-) Ha akarod, hozd el a…..
kis- csirke 2012.05.31 14:13:33
@Kajla: @YganA:
Kajla, a történetedről egy friss dolog jutott eszembe; néhány napja családi körben voltam (bizonyos okokból elég ritka mostanában) és azt találtam mondani, hogy nekem fontosabb, hogy katolikus vagyok, mint az, hogy magyar. A szüleim eléggé kiakadtak ezen.
Tényleg ilyen durvát mondtam volna?!
kis- csirke 2012.05.31 21:47:42
@Kajla: @YganA: köszönöm szépen, nagyon szépeket írtatok! Jó éjt!
Február 2-án volt Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, ami a szerzetesi élet ünnepe is. Prédikációra készülve napokon át forgattam, egy könyvet, ami a ferences reguláról szól. Mindig is szerettem Ferencet, most is megérintettek a friss, ugyanakkor nagyon radikális mondatai. Egy másik szerzetesi…..
Az, amit hagyományosan „lelki vezetésnek” mondanak, szép, ám kényes része a legtöbb szerzetes mindennapi elfoglaltságának. Számomra legalább három dolog miatt tűnik kényesnek ez a terület. Egyrészt, mert a beszélgetések – a dolog természeténél fogva –…..
kis- csirke 2012.04.21 21:06:55
@türkiz: @zzsuzsici: @egyérintő: @matthaios: @YganA: sziasztok, kösz, hogy nem hanyagoljátok a témát, nagyon sok érdekes szempontot kapok tőletek.

türkiz, nem bosszantani akarlak azzal, hogy "szárazon" írok erről a témáról, csupán nekem könnyebb, ha az "elveket" látom, és utána már rájuk tudom aggatni a saját tapasztalataimat...
Kopp Mária mondata nagyon klassz, de valóban az a kérdés, hogy mit nevezünk intim kapcsolatnak. Jó a kérdésed, hogy mitől lesz valami intim? Szerintem valamiféle határátlépéstől, ami nagyon értékes, mivel kiszolgáltatottá tesz (és a kiszolgáltatott helyzeteinkben ott lakozik Isten).
Ha elolvastad a pálferi könyvet, légyszi írj róla, magam is kíváncsi vagyok a megoldásra:-).

A lelki vezetés valóban nem intim kapcsolat, sőt elég baj az, ha bármelyik fél ennek az igényével kezd bele. Az mondjuk előfordul, hogy intimmé válik (szerintem itt stimmel a Mocsai-hasonlat), de attól fogva a lelki vezető felelőssége, hogy eldöntse, melyik a számára a fontosabb: egy intimitás a lelki vezetés keretein belül vagy egy intim barátság ( ezzel sincs baj, de akkor ne hívják lelki vezetésnek).
kis- csirke 2012.04.22 14:08:34
@egyérintő: félreértetted, nekem stimmel a Mocsai-féle példa. Mocsai egy cél (sportsiker) felé vezeti a csapatot, egy lelki vezető is ugyanezt csinálja, egy mediátor, aki Isten felé vezet. (A folyamatban ugyanaz a szerepe az edzőnek is, mint a lelki vezetőnek- szerintem.)

@telihold83: mivel a lelki vezetői kapcsolat eleve nem szimmetrikus, ezért a felelősséget meghagynám a lelki vezetőnél. Nem tudom, érthető-e így?
kis- csirke 2012.04.25 22:19:49
@türkiz: köszönöm, a "meghitt kapcsolat" kifejezés és az idézetek bejövősek.

(Ha kicsit kötözködni akarok, a "Az intimitás érdekében személyiségfejlődésre vagyunk ítélve."- mondat azért necces. Kicsit nyugati "übermensch" megközelítés -- egy afrikai őseredői törzs tagjai is képesek a meghitt kapcsolatra, különösebb személyiségfejlődés nélkül. Bár az is lehet, hogy egy afrikai törzsben élőnek sokkal könnyebb a dolga, mert a zárt társadalom és a jól definiált szerepek és a rítusok megkönnyítik a személyiségfejlődést -- mi nyugaton pedig beleveszünk a saját egoizmusunkba a fejlődés keresése jegyében?)
Nemrég úgy alakult, hogy egy hosszabb nemzetközi repülőút alkalmával Isztambulban kellett átszállnom. Hogy valahogy elüssem a tranzit unalmas óráit, betértem körülnézni a repülőtéri könyvesboltba. A szótárakkal, útleírásokkal és a bestseller ponyvával tömött polcok…..
kis- csirke 2012.04.21 22:10:09
@csaba carmarthen: drága szívem, nem tudom, hogy kell. Ha megírod, megtanulom, ígérem :-).

Itt van talán a legizgalmasabb kérdés:
www.zdf.de/ZDFmediathek/hauptnavigation/sendung-verpasst/#/beitrag/video/1200348/Universum-ohne-Gott?
kis- csirke 2012.04.21 22:39:39
@csaba carmarthen: that's life:-).... Cserélj gépet.

Pedig azt hittem, ma is tanulhatok valami újat (lifelong learning).

Bonne nuit!
Mind elmegyünk, a ringatózó fák alól mind elmegyünk, a párás ég alatt mind indulunk a pusztaságon át a száraz ég alá, ahányan így együtt vagyunk, olyik még visszanéz, a holdsugár a lábnyomunkba lép, végül mind elmegyünk, a napsütés is elmarad és lépdelünk a csillagok…..
Minden európai újságíró téved? - kérdezi színpadias pátosszal Daniel Cohn-Bendit, (DCB) az európai zöldek elnöke parlamenti vitapartnerét. A média tévedhetetlen lenne? Úgy tűnik, hogy a szangvinikus örök forradalmár el se tudja képzelni, hogy a média tévedhet. Főleg nem az…..
kis- csirke 2012.03.05 16:49:49
@Izrael misztériuma: nagyon köszönöm, szerintem is valami ilyesmi a baj, hogy addig nincs megbékélés, amíg nincs "kibeszélve" a dolog. És sajnos itt Közép-Kelet Európában sok dolog nincs még kibeszélve.
kis- csirke 2012.03.05 17:14:54
@Izrael misztériuma: köszi a személyes választ.
Nem nagyon értem a dolgot a törvénnyel, de annyit felfogtam, hogy a kereszténység a zsidóság körén belül indult, tehát van lehetőség a harmóniára.
Hát ez igen jó hír! Ez egy igazi evangélium!

Nyilvánvalóan helyi szinten lehet elvégezni a kiengesztelődést (a nagypolitikának és a fegyvergyárosoknak szükségük van az ellentétekre, ők ezt nem fogják kezdeményezni).
A házasságok is jó dolgok, nekem szimpatikusak a zsidó-keresztény párbeszédek is, a közös Bibliaolvasás, a nagycsütörtöki széder lakoma is.

Ha a magyar példánál maradunk, mindkét oldalon vannak ki nem beszélt sérelmek, régi sebek, ami miatt ebben a kérdésben rendkívüli módon manipulálhatóak vagyunk. Ha mindkét fél tudná integrálni a történelmet, sokkal szabadabbak lehetnénk.
kis- csirke 2012.03.05 17:49:07
@Izrael misztériuma:

"Ne féljetek! Nyissátok ki, sőt tárjátok szélesre a kapukat Krisztus előtt, az ő üdvözítő hatalma előtt! Nyissátok meg az államok határait, a gazdasági rendszereket éppúgy, mint a politikai rendszereket, a kultúra és a civilizáció, a fejlődés tág tereit! Ne féljetek! "
Szent Ignác lelkigyakorlatai eredetileg arra vannak kitalálva, hogy segítsenek a helyes döntések meghozásában. Mindannyian voltunk már döntéshelyzetben – olykor nehezekben is. Ez végső soron elkerülhetetlen, különösen, mivel ha nem döntünk, olykor az is…..
kis- csirke 2012.02.26 00:31:13
@YganA: nagyon érdekes a történeted. Biztos vagyok, hogy a leányka házassága működött, annak ellenére, hogy nem az ő döntése volt. Lehet, hogy a mai európai individualista döntéseink sokkal nehezebbek, mint egy kollektív döntés, ahol több szempont is szóbajöhet?! (Nekünk van nehezebb dolgunk egy döntésnél?)
@pacsy: neked van közösségi tapasztalatod és ismersz több kultúrát is, mit gondolsz erről?
kis- csirke 2012.02.26 11:31:30
@csaba carmarthen: ez mélyen megtisztelő, köszönöm szépen :-)
kis- csirke 2012.03.05 16:06:41
@P.E.: köszönöm!
Jezsuita bloggerek mai krisztusok 2012.02.11 20:05:00
Mindig is foglalkoztatott a hősök, archetípusok, Krisztus-figurák társadalmi-történelmi megjelenése. Vagyis hogyan lesz egy paraszt legényből Dózsa György, egy szerelmes fiúból Rómeó, egy törékeny albán nővérből Teréz anya, a Szeretet Misszionáriusa.  Mindezekből engem…..
kis- csirke 2012.02.13 16:27:39
@m-athos:
nem lehet, hogy a DÚLA az a dóra?!
nandu.hu/magyar/szules/dulainfo.htm
Egy kis faluban született, egy vidéki asszony gyermekeként. / Egy másik faluban nőtt fel, ahol harminc éves koráig ácsként dolgozott. / Ezután három évig vándorprédikátorként élt. / Sohasem írt könyvet. Sosem vállalt közhivatalt. / Sohasem volt családja vagy otthona. Nem járt…..
kis- csirke 2011.12.27 19:20:28
@Kajla: jajj, de szomorút küldtél:-(.

Csak azért, hátha felvidít, küldök egy kis franca karácsonyi éneket. Ez egy teljesen hagyományos ének, amit 3 énekes ad elő. Az énekesek nem színészek, hanem valóban papok, még a püspökük is meg szokott jelenni a klipjeikben:-).
A klipek vérpofik, a katolikus egyház reklámjai gyakorlatilag, a hitüket elvesztetteket vagy egyháztól távol állókat célozták meg velük. Az éneklésből származó bevételt jótékonysági célokra fordítják, legutóbb egy madagaszkári nyomortelepi iskolát támogattak.

Boldog Ünnepeket, Új Évet Mindannyiótoknak!

www.youtube.com/watch?v=g4cyWxevyAY
kis- csirke 2011.12.27 19:53:49
@Kajla: szerintem azért szomorú, bár a szomorúságnak is megvan az ideje.És tényleg jó, hogy van kihez fordulni:-).

Szereted a verseket, kerestem neked egyet az új évre (Remenyik):

Valami furcsa összehangolódás,
Valami ritka rend –
Széthúzó erők erős egyensúlya,
Mély belső bizonyosság idebent –
Bizonyosság arról, hogy élni jó,
Szenvedni elkerülhetetlen,
Szeretni tisztán: megistenülés,
Meghalni szép –
S a Kifejezést meglelni mindezekhez,
Megtalálni a felséges Igét:
Az Igét mindezekhez:
A Béke ez.
Orkán ordíthat aztán odakünt,
Robbanhat ezer bomba: kárbament,
De kárt nem okozott.
Bent:
Csend.
A Béke itt kezdődik.
Bent:
Csend.
Isten hozott.
kis- csirke 2011.12.28 07:55:00
@Kajla: :-)))))
Emlékeztem, hogy van egy vers, ami neked vigaszt ad, ezek szerint eltaláltam, ez volt az. Klassz vers.
BUÉK
Novemberi temetőben sétálgatva sírok, és őszülő falevelek között el-el gondolkodom azon, hogy milyen is lesz a Mennyország. Magam is meglepődöm, hogy gyerekkori fantáziaképek azok, amik spontán módon először eszembe jutnak a Mennyország szó kapcsán. Fényesség, szárnyas fehér angyalok, valami nagyon…..
kis- csirke 2011.12.22 12:04:42
@marikaneni: akkor ha Milánóban jársz, nehogy bemenj a Katedrálisba, ott is van egy menóra (egy egészen csodálatosan megmunkált darab).

www.sacred-destinations.com/italy/milan-cathedral-photos/slides/IMG_2370
kis- csirke 2011.12.22 12:42:42
@marikaneni: mondd meg őszintén, milyen gyakran jársz a zsinagógába?
kis- csirke 2011.12.22 13:47:31
@marikaneni: @Ferdinandus:
igen, épp ezért hoztam a milánói példát, mert a Trivulzio gyertyatartó a XII. sz-ban készült, nem egy új hullám sodorta a katolikus katedrálisba :-).