Regisztráció Blogot indítok
Adatok
CsendPenge

27 bejegyzést írt és 79 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A Zöldségek sorozat következő része, melyben a répafélék termesztéséről írok. Tapasztalat az ízért! :)..
A Zöldségek sorozat első részében a csemegekukorica termesztése, fajták, ötletek, tapasztalat...
Újra itt a tavasz, és újra itt van a kertészek tavaszi réme. Remélem, idén (bármilyen évet írunk) kevesebb fagy lesz, kevesebbet kell védekezni. Bárhogy is alakuljon, alább néhány kipróbált védekezési lehetőség...
Egy érdekes gondolatot/lehetőséget szeretnék megosztani. Beköszöntött az ősz. Kevesebb napfény, alacsonyabb hőmérséklet, és... kimondani is szörnyű, hamarosan/most rögtön vége a friss, finom, ropogós zöldségek szezonjának, csak a mélyhűtött cucc marad, meg a savanyúság, már aki tett el. Gondolják…..
Az indexen egy érdekes cikk jelent meg, bizonyos termékcsaládról, melyet gyártója a környezettudatos vásárlóknak ajánl., A merinó birka gyapjából készült ruhákról van szó. https://index.hu/techtud/2019/09/17/merino_gyapju_polo_ing_teszt/   Ezúttal elismerik, hogy a legeltető állattartásnak lehet…..
CsendPenge 2019.09.22 00:13:41
Minden bizonnyal jó szándék vezérelt, amikor írtad ezt a bejegyzést. A mondanivalójával, a benne megfogalmazott ideával egyetértek. Az tényleg egy hatalmas szarháziság, hogy a föld túlsó feléről idehozott gyapjúval akarnak egy környezet tudatos terméket előállítani, eladni.

A vége felé azonban a hazánkban termelhető alapanyagra építve gondolod a termék környezet károsító tulajdonságait csökkenteni (az ötlet egyébként jó). Ám érezhetően nincs kétkezi tapasztalatod az állattartás, illetve a gyümölcstermesztés terén. (de erdészeti vonalon se) Állattartást illetően a birkával kapcsolatban nekem sincs tapasztalatom, ám gyümölcstermesztés vonalon akad valamennyi.

1. Először is: az, hogy az a bio, ami vegyszermentes, egy hatalmas ökörség. Nem az. Sajnos vannak ma már olyan betegségek, hogy a nagyapáink idejében művelt gyümölcstermesztés (egy ásónyi föld ki, gyümölcsfa be, oszt ennyi, amikor majd érik, jövünk - évente egyszer) ma már bizonyosan nem működik. Régi, esetleg tájfajtákkal sem, sőt, azokkal igazán nem, persze vannak kivételek, de általánosságban az van, amit írtam. A bio művelésben meg van határozva, hogy mit lehet, és mit nem lehet használni. És ettől jó valójában, mert ami ma a növénytermesztésben megy, az nagyon durva. Kedvenc példám a kenyérgabona: adott évben a fertőzési nyomástól függően 5-8 alkalommal permetezik, minden alkalommal 4-akármennyi vegyszer van egy-egy tankkombinációban. Szóval mire jön a kombájn, hogy viszik a cuccot, 30-80 vegyszer van rajta, meg ami az előző éviből maradt a talajban... Gyümölcstermesztés vonalon sem jobb a helyzet. Na, ebben a környezetben az a bio, hogy nem akármilyen durva vegyszerrel, hanem a környezetet lehetőleg kímélő szerrel, limitált alkalommal. Pontosan nem ismerem a bio termesztés összes részletét, bár törekszem minél kevesebb vegyszert használni én is. De az, hogy valamit vegyszer nélkül megtermelni, elfogadható minőségben (nem férges, de ízletes termés) , megbízható terméshozam (rendszeresen várható termés, nem csak ha jó év van) és elfogadható termésátlag (a 3 szem alma vagy szilva nem az) mellett, az gyakorlatilag lehetetlen. Nem is kell, hogy cél legyen. Lehet normálisan csinálni. Amit te írtál, az viszont képtelenség.

2. A birkákat behajtjuk a gyümölcsösbe, és akkor meg van oldva a fák táplálása is? Hurrá, a birka eszik a fa alatt, a fa terem, a levágott ágakból megvan a tűzifa is. Szerintem ezt még te sem hiszed el. Vagy nem tudom. Fotelben álmodozva bármit lehet. A valóságban nem. A birka megy, amerre megy, hogy mikor, hol, mennyit hullat, ki tudja. Egy gyümölcsfának biztosan nem eleget. Persze jó a juhtrágya, egész jó a tápanyag tartalma, ha azt használnak, mert az van, az oké. De sokkal több kell, mint amit az adott területen eltartható állatmennyiség hullat. Ráadásul be is kell dolgozni a földbe a trágyát.
Ráadásul a birka ha eléri, esetleg megrágja a gyümölcsfa levelét, termését, de minimum töri az alsó ágakat. Magas fa? Az drága szedés lesz, sok létrával, még több emberrel. És a fák növényvédelme? Vegyszeres füvet egyen a birka? (vegyszert illetően egyes pont) Még ha tényleg lehetne vegyszer nélkül termelni valamit (fajták 95%-a kizárva), némileg megemelve a termőgallyazat alsó szintjét (30%-kal kevesebb termőgally), csak minden második sort füvesítve (legelésre alkalmas terület 50 %-kal csökken), nem tudom, én nem érzem úgy, hogy összességében működne. Tűzifa tekintetében... tudod mennyi faanyag jön ki egy gyümölcsösből? És tudod, az mennyire vékony? Esetleg a gyújtóst kitermeli egy gyümölcsös, de érdemi, értékelhető minőségű tűzifát nem ad. Kivéve, ha kivágod az egészet. Akkor egy évben egy keveset.

3. Erdősítésbe behajtani a birkát. Kész. Ettől totál behaltam. Ha láttál volna valaha erdősítést, ezt biztos nem írod le. Röviden: sűrű bozótos susnyás dzsungel, birka bele sem menne. Az erdősített legelő pedig...Gyümölcsös felejtős, max. egy laza galéria erdő. Ja, de az nem erdősítés. Inkább hagyjuk.

4. A biodiverzitásnak tuti jót tesz, ha valahol nem nyírnak ki minden rovart vegyszerrel. Ez a jó gondolat elsikkadt az előtte leírt képtelenségek zajában.

Összegezve: ha ezt elolvassa valaki, aki kicsit is ért a mezőgazdasághoz, de nincs képben a környezetvédelemmel kapcsolatban, akkor azt hiszi, hogy a környezetvédelem az ezeknek az képtelenségeknek a halmaza. Pedig nem. De ez így riasztó. Vettél egy jó gondolatot, elkezdted kifejteni, elkezdtél belemenni a témába, tök jól, informatív volt, aztán az egész valahogy elment valami veszedelmesen értelmetlen irányba. Tetted volna végére, hogy a hajózás milyen szennyező.
Szerintem írd át a végét.
CsendPenge 2019.09.23 15:23:05
@SzabDani:
Az, hogy évente egyszer permetezel, az nem bio, hanem lustaság, vagy valami ilyesmi. Tudatlanság? Alább egy link, hogy mely növényvédő szereket lehet bio termesztésben használni.
portal.nebih.gov.hu/documents/10182/746963/Okologiai_gazdalkodasban_hasznalhato_novenyvedoszerek.pdf/c9d57a92-9104-458f-8ed7-cd2aa237c243

Egy kicsit hosszabb lista, nem? Ha meg csak lemosózol, akkor az inkább két permetezés lesz.
És még egyszer: így a termeszthető gyümölcsfajták kb 95%-át élből kizártad. És a maradék, már ha van 5%, akkor sem az igazán finom és ízletes fajtákat jelenti, pl. a parasztbarack soha nem lesz olyan finom, mint egy Vénusz, vagy Andosa, vagy Padana. Mindezt megfejeli még az, hogy azok a fák, amelyeknek még a betegségekre, illetve leküzdésükre is kell fordítaniuk energiát, ritkán ízletesek, feltéve ha az adott évben marad rajta. Ha ezt szereted, tőlem oké, csak légyszíves ne akard ezt jó/környezettudatos/stb megoldásként elfogadtatni.
Jah, lehet fóliát használni, kis területen, ahol max 1 birka ha megél. Szóval megoldásnak nem nevezném.
Tűzifa. Nem, nem az aszálytól szokott elszáradni sok ág, bár az is szerepet játszik benne. Nem tudom, hogy mekkora épületet fűtesz, meg milyen idős gyümölcsösből jön össze az, ami, de egy családi ház 6-10 m3-es tűzifa szükségletében komoly szerepet nem fog kapni akár 3 hektár sem, kivéve ha egy elöregedett ültetvényről van szó. Vagy még akkor sem.

Birkák általi trágyázás. Komolyan nem érted, hogy miről írtam? Vagy egyszerűen fogalmad sincs, hogy mi mit jelent egy gyümölcsfának? Ami tápanyagot fel tud venni a fa, az a valami neki. Ha a szomszédos fa kap 3x annyit, mint kellene, mert a birka éppen ott, akkor az csak a szomszédos fának valami. A komposztálós részt elhiszem, a taposással gazdagítja a talaj felső 20-30 centijének a tápanyag tartalmát. A talajtakaró növényzet biztosan örül neki, de a fa mélyebben lévő gyökere szinte semmit nem kap a fent képződött tápanyagból.
Az meg csak egy apróság mindezek után, hogy a műtrágya talajéletre gyakorolt hatásáról írtál. A fák gyökerén, azzal szimbiózisban élő gombák, a mikorhizza. Igen, fontosak, a baktériumok is a talajban, meg a többi gomba, a földbe kerülő szerves anyagok lebontásában, és sok egyéb - a fáknak utóbb hasznos - anyag lebontásában, átalakításában. Megjegyzem, a réz (és ha jól tudom, a kén ) hatóanyagra felső limit van, mennyit lehet kijuttatni, mert baktericid és fungicid anyag, tehát baktériumölő és gombaölő anyag. Mit is mondtál, mit használsz? Mennyit? Mind1.
Értem, 6-7 hektáron legeltet. Tök jó, tetszik. Bár kétszer ennyi lenne, birkából is, utálom a "modern" állattartást. De ami gyümölcsöt termel, abból biztosan nem kérnék. Egy viszonylag korrekt, a lehető legminimálisabb növényvédelemmel, és igen alapos táplálással (a gyümölcsfákat lombtrágyával) alig tudom megoldani, hogy a fák alatt növő zöldet az állatoknak hasznosítsam, sokszor csak komposzt lesz a vége, mert még szénaként sem merem, tudom.
Az erdősítés meg azt jelenit, amit. Nem azt, hogy valaki ültet fákat, ahogy kedve tartja, és amennyit kedve tartja. Eléggé pontosan le van írva a törvényben, hogyan, mit, mennyit, stb. És állami szakhatóság (is) ellenőrzi. Láttam már pár erdősítést, tudom, miről beszélek. Na abban tuti nem fognak legeltetni, nincs az az erdőgazda/erdész, aki azt megengedné.
Ha meg valaki ültet fákat, hogy az állat ne őrüljön meg a napon, az megint csak oké, de abból sok tűzifa nem lesz. Nem tudom, milyen hatással van a talajtakaró növényzetre, a legelnivalóra, ha árnyékoljuk.
Az agrár erdészet érdekes téma, megnéztem az oldalt, meg az elején a videót. Hát, volt benne pár apró csúsztatás, de összességében kifejezetten tetszik. Ám gyümölcstermesztésre ez az ötlet sajnos majdnem teljesen alkalmatlan. Nem fogom leírni még egyszer, hogy miért. Sajnos a 100 évvel ezelőtti módszerek ma már nem működnek.
Sokáig gondolkodtam, hogy megírjam-e, illetve újra írjam-e ezt a bejegyzést, illetve hogy mikor, hogyan. Idén is sokszor találkoztam ezzel a jellegzetes problémával, ezért végül úgy döntöttem, igen, és közvetlenül az ősz elején. Fontos időszak ez a gyümölcsfáink életében. Gyakori tévhit, hogy egy…..
Mondják, hogy a sárgabarack 2 évente érik. Úgy tűnik, ezt a szabályt a miénk is pontosan ismeri és betartja: éppen 2 éve volt, hogy nagyobb mennyiségű kajszi "szakadt a nyakunkba" (egy vihar kapcsán indítva szó szerint). Akkor kb. 100 kiló gyümölccsel kellett megbirkóznunk, most ismét beindultak a…..
CsendPenge 2019.08.24 00:37:12
Kedves LyzX!

A "a sárgabarack 2 évente érik" kijelentésedre szeretnék röviden reagálni. A jelenséget úgy hívják, hogy alternancia, nem egyedi a problémád.

Bálint gazda oldalán futottam bele a
témába, hátha segít neked.
hobbikert.hu/magazin/azt-mondja-a-gyumolcsfam-dupla-vagy-semmi.html

A képeidet nézve javasolnám, hogy alaposabban/erősebben kellene a metszést csinálni, nagyon hosszúak az ágak. Persze én is belefutok, hogy nincs időm metszeni, vagy csak nincs szívem (gyomrom. Tél végén, tavasszal, gyümölcsre kiéhezve kinek van szíve levágni AZT az ágat?) és úgy marad, akkor én is szívok a letörő ágakkal.
Üdv
CSP
 ,,Frontálisan ütköztek. Marika néni meghalt. Igen, Herendnél. Igen az anyósülésen. Szegény Lajos bácsi, szegény gyerekek, anya nélkül maradtak.Az anyósülés, mindig az anyósülés. Az egy halálcsapda."..
A pörköltről A pörkölt lelke 2018.07.08 19:47:32
Évtizedes vita. Életre halálra menő küzdelmek, szájkarate és összeveszések. A szakma sem egységes, nem is volt az soha, és nem is lesz. Pörkölt? Zöldséggel vagy anélkül? Borral? Vízzel? Alaplével? Hát elmondjuk szerintünk mik az alapok. Jó hús. Ami friss, és olyan hentestől vesszük, akitől…..
Így tanév vége felé hadd kérdezzem már meg, hogy melyik pedagógiai irányzathoz tartozik a „mit csináltál, hülye gyerek?” és a „ki köpött a vödörbe, a k..va anyátokat?” Bence tágra nyílt szemmel néz rám, amikor szembesítem az osztályterem ajtajára felragasztott, ember méretű táblázatban felvésett…..
CsendPenge 2018.06.06 13:09:10
@ami szabad: Ha valahogy ki lehetne emelni a hozzászólásod, az tök jó volna, a sok fiókführer között így kicsit elveszik, hogy van, aki nem csak a kapott/elszenvedett rossz példát tudná tovább adni.
Akkor most ide kell írni, hogy +1? Az a gyerekeim száma? Vagy az egyetértésemé? :D
CsendPenge 2018.06.06 13:13:24
@zokogjatok: Szövegértésből és iróniából te hányast adnál magadnak? Nekem ezek szerint nem túl jót véstél be. De nagy mákom van, hogy nem ezen múlik a vacsim! :)
CsendPenge 2018.06.06 13:20:31
@sakkosfx: És még mennyi mindent nem említettek! Sajnos a többség az információ hiánya és a "Ne ítélj..." helyett a személyes tapasztalatai alapján belelátta a történetbe, hogy a gyerek az ilyen, az anyuka az olyan, a tanár meg amolyan, és ez alapján gyorsan oda is vágott egy rövid, de felületes ítéletet. Szerencsére az illetékes helyeken/pozíciókban sokkal képzettebb, szélesebb látókörű szakemberek vannak. Minden bizonnyal lehetne kritizálni őket, remélem a hozzáértő, jó pedagógusok meg is teszik (amit kell), és idővel hatékonyabb lesz a rendszerünk. Addig sajnos marad ami marad a lehetőségek közül.
Korábban én személy szerint is sokat vitatkoztam, hogy mennyire oké, ha egy iskola belső szabályzata, házirendje aránytalanul korlátozza diákságát. Mert elfogadták, persze, és ott van érdekképviseletnek a diákönkormányzat. De az elfogadás történhetett a szülők beleegyezése által kis elsős korban, a…..
CsendPenge 2017.12.20 04:21:27
Húúú, micsoda modoroskodni próbáló nyakatekerés ez az írás! Szemantikailag minősíthetetlen. Igaz, talán nem is annyira a szemantikai része a lényeg, hanem a célja. Ami egyértelmű számomra: egy apró jogi kiskapuval próbálja mentegetni a hozzátartozóját. Ami kb. pont olyan silány, hitvány tett, mint amit elkövettek.
Szerintem egyáltalán nem állja meg a helyét az érvelés. Tény, hogy a f*szt rajzolgató illető azt nem az iskolába tette, de minden ponton az iskolához kötődik a cselekmény. Onnan ismeri az illetőt, akit megalázott. Az megalázott embernek a jó hírnévhez, nyugodt élethez fűződő joga az iskolában sérül. Jó hogy nem akarja kitalálni a poszter, hogy a virtuálisan elkövetett tetteket virtuálisan kell büntetni.

Amúgy ha igaza volna is a csűrcsavaró kifogással, én akkor is támogatom, amit az igazgató próbált tenni, ha nem is szerencsésen kommunikálta (már ha valóban így hangzott el a beszélgetés). Méghozzá egy igen egyszerű okból kifolyólag. Feljelentést tenni költséges dolog. A költséget visszaperelni is költséges dolog, és bizonytalan. Emiatt ennyiben kellene hagyni a dolgot? Nem. Hangsúlyozom, ha igaza lenne a posztolónak. De nincs.

Az meg külön szánalmas, hogy nem veszi észre, mire is neveli ezzel az egésszel a gyereket. Nyugodtan lehet aljasságot, törvénytelenséget elkövetni, a lényeg, hogy valami jogi kiskapuval megúszd a dolgot. Nem baj amit tettél, ha ki lehet kerülni a büntetést.

Szóval ez az egész poszt teljesen fölösleges volt, bár egy érdekes felvetés szélét érintette. Súrolta.
Sokáig gondolkodtam, hogy megírjam-e ezt a bejegyzést, illetve hogy mikor. Végül úgy döntöttem, igen, és közvetlenül az ősz elején. Fontos időszak ez a gyümölcsfáink életében. Gyakori tévhit, hogy egy-egy év, vagyis vegetációs időszak a fáknak tavasszal kezdődik, amikor megpattannak a rügyek, és…..
Manapság divat mindenféle étkezési trendeket követni. Én sem szeretnék kimaradni semmi jóból, haladni kell a korral. Már egy ideje irigykedve figyeltem a pörköltös tányér mellől a vegánok üde arcbőrét, csodáltam karcsú alakjukat, amikor jött az elhatározás: vegán leszek! Pontosabban valamilyen…..
CsendPenge 2017.08.08 08:49:06
@csizkek: Mostanában bújom a netet, hogyan kell takarmányozni a tyúkokat, pár hete beköltözött hozzánk 45 jószág ugyan is. És sajnos abba futottam bele, hogy az általad említett tiltás miatt kikísérleteztek olyan táp kombinációt, ami extra növekedési hormon termelésére veszi rá a csirkét/tyúkot (gondolom, van másra is, de én most ebbe futottam bele) Vagyis nem adnak neki hormont, arra költenek, hogy kerülő úton elérjék ugyanazt. Mondjuk nem tudom, hogy ez igaz-e...
Egy népszerű keresztény rádió arra ösztönzi a szülőket, hogy gyerekeiket  arra tanítsák, hogy ők „erkölcstelen bűnösök”..
CsendPenge 2017.07.31 22:27:36
Húúú, ez igen súlyos! A bejegyzésben említett emberek legfeljebb annyiban nevezhetőek "kereszténynek", hogy gyakorlatilag ellene nevelnek, ergo sátánisták. Erkölcsileg biztosan nem többek, már csak pszichológiai okokból is (gyerek képtelen megfelelő kontextusban értelmezni, amit mondanak neki, így súlyos mértékben torzul a személyisége, képtelenné válva a jó és rossz megértésére, megkülönböztetésére)

De lássuk, mit ír a biblia, ha már...

[Máté 18:2] És elõhíván Jézus egy kis gyermeket, közéjök állítja vala azt,
[Máté 18:3] És monda: Bizony mondom néktek, ha meg nem tértek és olyanok nem lesztek mint a kis gyermekek, semmiképen nem mentek be a mennyeknek országába.

[Máté 19:13] Ekkor kis gyermekeket hozának hozzá, hogy kezeit vesse azokra, és imádkozzék; a tanítványok pedig dorgálják vala azokat.
[Máté 19:14] Jézus pedig monda: Hagyjatok békét e kis gyermekeknek, és ne tiltsátok meg nekik, hogy hozzám jõjjenek; mert ilyeneké a mennyeknek országa.

[Márk 9:36] És elõfogván egy gyermeket, közéjök állatá azt; és ölébe vévén azt, monda nékik:
[Márk 9:37] A ki az ilyen gyermekek közül egyet befogad az én nevemben, engem fogad be; és a ki engem befogad, nem engem fogad be, hanem azt, a ki engem elbocsátott.

[Márk 10:13] Ekkor gyermekeket hozának hozzá, hogy illesse meg õket; a tanítványok pedig feddik vala azokat, a kik hozák.
[Márk 10:14] Jézus pedig ezt látván, haragra gerjede és monda nékik: Engedjétek hozzám jõni a gyermekeket és ne tiltsátok el õket; mert ilyeneké az Istennek országa.
[Márk 10:15] Bizony mondom néktek: A ki nem úgy fogadja az Isten országát, mint gyermek, semmiképen sem megy be abba.

Nos, ha ezt tekintjük "hivatalos" álláspontnak, akkor ez szerintem pont az ellenkezője annak, amit a derék félre nevelők mondtak.

Szerintem.
Chris Kyle Ki volt Chris Kyle? 2017.07.24 17:46:27
A világ legjobb precíziós mesterlövésze, Chris Kyle - akit katonatársai Legendának hívtak, ellenségei pedig Ramádi Ördögeként emlegettek (és 80 ezer dolláros vérdíjért kerestettek) - a 2003 -ban kezdődő iraki háború egyik legnagyobb hőseként vált híressé. Az iraki háborúban 255 halálos találattal…..
CsendPenge 2017.07.25 17:51:14
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, a józan ész érvényes azokra, akik átlagos képességűek. Häyhä és Kyle is messze átlagon felüli képességekkel rendelkeztek, sőt, szerintem nem túlzás kijelenteni, hogy a felső (kb) 0,1%-ba, vagyis a született tehetségek közé tartoztak. Akiknek egyszerűen csak megy az, ami másnak elképzelhetetlen, vagy nagyon-nagyon sok gyakorlás árán.

Különböző fegyvereken különböző célzóberendezések vannak, de hidd el, a Häyhä által használt un. nyílt irányzék mindegyik részét látod, és a célpontot is. Sokkal inkább abban van a kihívás, hogy tudod uralni az összes részét a testednek, hogy leadd a lövést. Sajnos ezt leírni nem lehet, ismerőseim közül is sokan akkor értették meg az összetettségét, nehézségét, amikor fegyvert adtam a kezükbe. És akkor volt csodálkozás, hogy a szembe szomszéd függönyén (kb 20m) a mintázaton tartani sem könnyű a szálkereszt irányzócsúcsát. Mindezt egy 6x nagyítású fegyvertávcsövön keresztül... ahol "csak" 3 dolgot kell egy tengelyen tartanunk az elsütés szándéka nélkül.
Melegedő Mennyibe kerül a szex? 2017.04.05 23:11:04
Ezúttal nem a fizetős szolgáltatásokról fogunk beszélni, hanem arról, hogy az elmúlt évtizedekben miért változott meg a férfiak és nők hozzáállása a szexhez, a tartós kapcsolatokhoz és a házassághoz. Mindenhol azt olvashatjuk, hogy a házasság intézménye kimegy a divatból, és a válások száma évről…..
CsendPenge 2017.04.07 21:34:07
Érdekes megközelítésben valós problémákat vesz elő a bejegyzés, de véleményem szerint nagyon leegyszerűsíti az egészet, illetve téves következtetéseket von le. Nem olvastam végig a hozzászólásokat, bár Sadist (jelenleg) utolsó hozzászólása szintén valós problémákat feszeget.

Nekem némileg eltér a véleményem a felsorolt problémákat illetően. Én az alapvető gondot, ami a felsorolt problémák mögött is van, az önzésben látom, vagyis az én központúságban. Az idősebb 40-50-es generációban is erősen jelen van ez, alapvetően a megélhetés borzalmas nehézségeiből eredően, de az Y és az annál is újabb generációban még az extrémnél is jobban. Pedagógus feleségemmel nemrég beszélgettünk erről, mert a kollégáival szóba került ez a generáció, és az, hogy a pénz a minden nekik. A válaszom? Nem csodálom. Ha úgy nőnék fel én is (38 vagyok), mint a mai generációk, hogy alig vannak velük a szüleik, akiket folyamatosan leköt, és szinte megnyomorít érzelmileg és testileg a megélhetésért folytatott küzdelem. És persze azt hallhatja a gyerek, hogy emögött a pénz van, mert nincs, ezért nincs apa, anya, közös program, sem a rafináltan reklámozott sok szar, na akkor lehet, hogy én is csak a pénzt akarnám. Hogy ne legyen ilyen megnyomorított életem, mint a szüleimnek. Ilyen környezetben rendkívül nehéz szilárd értékrendszert kialakítani, különösen, ha azok, akiktől segítséget, útmutatást várhatnának, nem tudnak velük foglalkozni.

És ennek az eredménye, "terméke" az, hogy a fiatal lányok, akiknek az én központú értékrendszerük egyetlen igazi fokmérője a pénz és a pénzzel megszerezhető javak, nos ők a testükre mintegy univerzális bankkártyaként tekintenek, illetve párválasztásuk során próbálnak ennek megfelelően választani. De szerencsétlenségükre ez az a témakör (párkapcsolat, házasság, szerelem, család), ahol nem csak a lehetőség a legnagyobb, hanem a nehézségek is. És ezen nehézségek között kiemelkedő helyet foglal el az a tény, hogy igazán jó párkapcsolat alapja (többek között) a kölcsönös, nagy fokú önzetlenség. (ha mindenki arra törekszik, hogy egy közös halmazhoz/edényhez/gyűjtőhöz, amihez hozzáférnek, minél többet vegyenek ki és minél kevesebbet tegyenek be, akkor belátható, hogy hamar ki fog ürülni az a halmaz/edény/gyűjtő)

Ha pedig egy szimpla, egyszerű egyenlet szintjére csökkentjük a kapcsolat összetettségét, működését, akkor az annyit is fog érni, és addig is fog tartani. Persze lehet ilyen jelegű, szintű kapcsolatot is kialakítani. Lehet ennél többet is, de ahhoz több is kell. Szerintem kellenek hozzá olyan felismerések, hogy a dolgoknak a helyükre kell kerülniük, ahhoz, hogy rendben menjen minden. A wc-n sz*runk, a konyhában eszünk, a spájz polcon pedig nem a sz*rt gyűjtjük, hanem a befőttet. Épp így, az egy éjszakás kalandnak is meg van a helye, ahogy a legmagasabb szintűnek is, ami szerintem a házasság. Az asszonynak nem a konyhában a helye, hanem a házasságban. Lehet vele kevesebbet is kezdeni, de akkor nem asszony, és nem is kell "elvárni" tőle olyan dolgokat, mint az asszonytól. Épp így a férj sem a kocsmába való, hanem szintén a házasságba, és akkor fog ott és úgy "működni", ahogy az jó a családban mindenkinek. Ezeknek a dolgoknak (és még sok más fogalomnak) az összezavarodása, össze kavarodása az, aminek következményeként a bejegyzésben felsorolt gondok, problémák, rossz változások is az okai, alapjai.

Viszont tegyük hozzá, hogy épp ezért is teljesen felesleges és hibás megközelítés a két italért kapható, életcél és értékrendszer nélküli lányokat egy csoportba venni az értelmesebb, vagy "a kissé ódivatú, esetleg anyaghibás “termékek” polc"-án porosodó, de nagyon is igazi nőket.

Aki tudja mit (kit) akar, keresse meg. Ha nem tudja, akkor viszont nem fogja megtalálni, vagy nem azt, amit valóban akar.
CsendPenge 2017.04.08 13:28:57
@cfjcrsx6465: Nem, bizony nagyon nem kitaláció, legfeljebb nem érted, miről írok, vagy nem vagy képes a magad "nyelvezetére", gondolkodásmódjára lefordítani. A bejegyzés meg nem arról szólt, hogy 3 generációval ezelőtt mi volt, hogy volt, és mi volt a gond, hanem a mai társadalomról, és mai problémákról.
Szerintem.
CsendPenge 2017.04.08 13:36:26
@Sadist: Nem tudom, hogy mennek a dolgok nyugaton, illetve mik a problémák, én alapvetően a hazai pályáról írtam, mert erre van rálátásom valamennyire. Persze messze nem reprezentatív a társadalomra nézve, amit én tapasztaltam, ezért is igyekeztem hangsúlyozni, hogy szerintem, vagyis az én személyes véleményemről van szó.

Az, amit a szegényebb/gazdagabb országokkal kapcsolatban írsz, ráérzésre igaz is lehet, de tapasztalat/információ hiányában nem tudok korrekt véleményt kialakítani.
Szerintem.
Március elseje lévén mondhatjuk, hogy elindult a tavasz, ez pedig elméletileg azt jelenti, hogy a kerti szezon is kezdetét veszi. Természetesen most azonnal még nem vághatunk bele a kertészkedésbe, de ahhoz éppen időben vagyunk, hogy eldöntsük, idén mit szeretnénk a kerttel kezdeni. Sokaknak…..
CsendPenge 2017.03.02 10:30:52
Némileg határeset ez a bejegyzés. Alapból jónak tartom, hogy segítő szándékkal fordul a kezdők, érdeklődők felé, de vannak kritikáim a leírtakat illetően.

"A saját termesztésű zöldség elsőszámú nyereménye a sikerélmény, a hasznos és produktív hobbi, másodsorban pedig az ízletes termény, és jó esetben valamennyi spórolás a konyhapénzen."

Ez így nem egészen igaz. Sokan vágnak bele, hogy majd ők mennyit spórolnak a zöldségen, de nem fog összejönni. Miért? Azért, mert akik a bolti zöldséget termelik (ebből élnek, vagyis a profittól függnek) nos garantáltan megtesznek mindent, hogy a költségek a lehető legalacsonyabbak legyenek, ergo a profit a lehető legmagasabb. (no meg nagyobban gazdaságosabb is). De teljesen felesleges a tesco beszállítóival árban versenyezni! Esélytelen küzdelem. Viszont minőségben könnyen befutók lehetünk, és ez az a pont, amiért érdemes nekikezdeni: tiszta és egészséges élelmiszer. Tiszta, mert nem célunk a növényvédelemmel a 90% feletti kihozatal (pláne, ha magunk nem is eszünk belőle...) és egészséges, mert nem a külcsín (ami eladja a terméket) lesz a mérvadó, hanem az íz, ami együtt jár a beltartalommal. Sokkal jobb a vitamint így megszerezni, mint tablettában... Szerintem legalábbis.

Tehát ami véleményem szerint kapható, elérhető a kezdőknek: minimális (növekvő tapasztalattal csökkenő) plusz költséggel tiszta, vegyszertől (többé-kevésbé) mentes, beltartalmilag értékes élelmiszer.

"át kell gondolnunk, hogy milyen zöldségféléket szeretnék termeszteni. Érdemes egyszerűen és könnyen kezelhető zöldségekkel kezdeni, mint például a paradicsom, a bab, vagy a paprika, de persze az is fontos szempont, hogy mit szeretünk, mit eszünk szívesen."

Paradicsom? Mint egyszerű? Számos fajta kényes a megfelelő kalcium ellátottságra, csapadékosabb időjárás esetén inkább előbb, mint utóbb betegszik meg. A paprika is sok esetben problémás, talán az egyik leggyakrabban ezt a kultúrát hallom kezdőktől, kevésbé tapasztaltaktól, hogy nem igazán jön össze.

Szerintem további fontos kitétel, hogy a kert földje milyen. Alap szinten itt arra gondolok, hogy frissen feltört (éppen művelésbe fogott, korábban nem művelt, növényekkel borított, átjárt) területről van-e szó. Sajnos vannak bizonyos kultúrák, amik nagyon nem szeretik a feltört földet. Tapasztalataim szerint ilyen pl. a paprika, illetve a kukorica (csemege pláne). De lehet más is.

A bejegyzés többi részével egyetértek, különösen azzal a résszel, hogy nem kell arra számítani, hogy olyan lesz, mint a zöldséges polcon a boltban, ahol kizárólag épp, egészséges termés van: a veszteség természetes része a kertnek, előre el kell dönteni, és el kell fogadni, hogy milyen kihozatali arányt várunk. 1000 m2-es kert gazdájaként írom, lassan tíz éves kertészkedéssel a hátam mögött, én bizonyos esetekben akár elfogadhatónak tartom az 50% körüli kihozatalt, átlagnak pedig (a termesztett kultúra kényességétől és az adott évtől függően) a 75-90% közötti kihozatalt tartom. (és volt rosszabb is)

De MEGÉRI! Ezt különösen akkor érzem át, amikor látom a gyerekeimet jóízűen enni zöldséget, gyümölcsöt, amikor látom, hogy egészségesek, és szinte túlcsordulnak az energiától.

Aki úgy gondolja, hogy nem éri meg, annak javaslom, hogy olvasson a "minőségi éhezés"-ről.

Szerintem.
CsendPenge 2017.03.02 10:31:31
@Lucifer Morningstar:
Szoktál kertészkedni?
A köztudatba valaki egyszer behozta azt a megállapítást, hogy szervezetünk tele van mérgekkel. Ahhoz, hogy tudjuk miről is beszélünk, definiáljunk néhány alap fogalmat. MÉREG: Biológiai szempontból méregnek tekinthetünk minden olyan anyagot, amely az élő szervezettel érintkezve abban károsodást,…..
CsendPenge 2017.02.22 11:05:39
Hát, nem lesz egyszerű megfogalmazni mi is a gondom ezzel a bejegyzéssel, mert részben egyetértek vele, de részben nem.

Amiben egyetértek:
Tény, hogy nagyon-nagyon sokan próbálkoznak az emberek hiszékenységének, de még inkább kisebb-nagyobb-súlyos bajának az anyagi jellegű kihasználásával. Homeopátia, lúgosítás, stb. Lehúzás, aljas visszataszító lopás az én szememben az ilyen praktika-taktika. Ebből a szempontból csak egyetérteni tudok a bejegyzés mondanivalójával.

Amivel nem tudok egyetérteni:
Kicsit olyan érzésem volt a bejegyzést olvasva, mintha Voltaire "legeslegjobb világok legjobbikában" volnánk (Candide). Az ételekkel, környezetünkkel minden rendben van, nem kell odafigyelni semmire sem, megteszi helyettünk a szervezetünk. Vagyis valóban ott vannak a mérgező anyagok a környezetünkben, de nem kell tenni semmit. Nos, ez így ebben a formában nem igaz. A felsorolt áltudományos pénzkicsaló szarságok nem jelentenek megoldást semmire, ugyanakkor van lehetőség, hogy tegyünk ezen a "fronton" az egészségünkért. És kell is tennünk! A minőségi éhezés korában, amikor (pl.) egy kenyérgabonát 4-7 alkalommal megpermeteznek, alkalmanként akár 6-8-10 különböző hatóanyagú vegyszert tartalmazó tankkombinációval, akkor nagyon is van tennivaló.

"Igen, bekerülnek a szervezetünkbe a táplálék lánc során, ám ezek lebontásáról, kiürítéséről a szervezetünk gondoskodik."

Nos, ennél szerintem több. Már csak azért is, mert külön-külön minden engedéllyel rendelkező növényvédő-szernek van egészségügyi határértéke, viszont egyetlen esetben sincs kellő képen vizsgálva a szerkombinációk hatása. (részben azért, mert annyira bonyolult, hogy a jelenlegi tudásunkkal belátható időn belül nem lehet korrekt következtetést levonni sajnos)

Az aktív szénnel kapcsolatban pedig (ha igaz, hogy hozzáértő, akkor triplán súlyos a "facsipesz" egyszerűségű következtetés megvonása) csak annyit írni, hogy

"Tovább gondolva a dolgot arra a következtetésre jutnak, hogy ezzel, vagy azzal a teával, bizonyos kúrákkal (perui kovaföld, aktív szén) el tudják távolítani a szervezetbe került káros anyagokat. Nos, ez már nem igaz."

Nos ez az állítás így, ebben a formában súlyos felelőtlenség. Ok, nem mindennapi használatra van talán, és az is ok, hogy orvos kezébe való a "Carbo Medicinalis" (aktív szén), és nem is a mindennapi étkezés része kell, hogy legyen. Már csak azért is, mert ha fellapozzuk a "Növényvédő szerek, termésnövelő anyagok yyyy" (ismertebb nevén a zöld könyvet ill. vegyszeres könyvet, évente kiadják) hátulját, annak az "Elsősegélynyújtás és orvosi szaksegély növényvédő szer mérgezés esetén" fejezetét, nos ott talán a leggyakrabban előforduló kifejezés a Pulv. Carbo medicinalis(persze csak a "mérgezés" kifejezés után). Tessék, itt egy leírás róla:
scatorig.hu/works/carbo-medicinalis/

Mondjuk amit a linkelt oldalon írnak, annak minden részét persze nem kell elfogadni, de a technikai jellegű leírás az jó.

Szerintem.
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre   Tisztelt Munkahelyi Terror! Szeretnék Önöktől tanácsot és segítséget kérni! 14 éve dolgozom egy multicégnél. Mindig elismerték,megbecsülték a munkámat,és így egyre fentebb is kerültem a ranglétrán. Sajnos az elmúlt…..
CsendPenge 2017.02.14 10:45:02
@Szumátriai Patkánymajom:
Igen, volt részem benne, ismerem sajnos azt, amiről írsz (ebben a hozzászólásodban). De nem erről van/volt szó, amiért azt írtam, amit. Azért ragadtam billentyűt, mert a lehetőségek közül (számomra) láthatóan választottatok egy narratívát - a szátok íze szerint - és ennek megfelelően nyilvánítottatok véleményt (szóltátok le a levélírót). Lehet, hogy figyelmetlen voltam, de én sehol nem találtam olyan információt, ami igazolná, hogy valóban egy olyan ember került egy olyan helyzetbe, amin ti "kárörvendtetek". Az esetleg nem lehet, hogy egy átlagos ember került sz*r helyzetbe? Nem egy seggnyaló /barát/rokon/érdemtelen/stb, aki kicsit megérdemli - helyett egy olyan, aki nem?

Ha esetleg elkerülte volna valami a figyelmem, akkor mutasd/írd, nyitott vagyok a véleményem újra gondolására.
CsendPenge 2017.02.14 10:46:27
@nyíregyházi betti:
Most én írom: Szerintem is.
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre   Tisztelt Mt! A munkahelyen felborítottak egy állvánnyal és 5 métert zuhantam. Betonon értem földet. Eltört a kezem, átszakadt a combizmom, a fejem és a sípcsontom melletti izom szétszakadt.…..
CsendPenge 2017.02.10 21:52:45
@Szumátriai Patkánymajom:

"... Nem minden munkahely ilyen..."

"De, mind ilyen rohadt -geci -fasz-mocsadék...

Higgye csak el, maga is..
Ilyen, és soha nem lesz más."

A munkahelyről írtam, nem a munkaadóról. az meg néha összejöhet, ha eleget van távol a főnök. :)

"Reménytelen...és sose lesz jobb...:("

De harcolni, küzdeni kell, mert ha feladjuk, akkor tényleg nem lesz más soha...

"...azóta szerencsére ez változott, kényszerítve a munkaadói oldalt normálisabb, korrektebb viselkedésre..."

"Dehogy is...
Ezt felejtse el... a magyar tetű-geci -féreg, ugyanolyan , mint volt..."

Itt sem azt írtam, hogy a munkaadók normálisabbak lettek, hanem azt hogy a helyzet kikényszerített belőlük egy kicsit normálisabb, jobb viselkedést. Tehát ők maguk nem változtak, csak a körülmények, és annak köszönhetően a helyzet.
CsendPenge 2017.02.11 12:25:42
@landov:
"Vegye ésszre, hogy trollokkal vitázik.

Nincs értelme, azt a szerepet játszák, hogy mi nem dolgozunk, nem szaporodunk, csak piálunk, meg netezgetünk."

Jó volna, ha így működne, mi? Csak úgy lepattintani, hogy ezek trollok, mert más a véleményük. Nem is kell foglalkozni velük, én úgyis jobban tudom, pláne hogy az összes munkavállalóm bólogat, hogy igazam van. Hát akkor hogy is ne lenne? Na, szerintem ez a tipikus magyar vállalkozó gondolkodás módja.

Biztos van valami indok a zsebben, hogy a kulturáltan megfogalmazott, indokokkal felvetett véleményre nem válaszolt érdemben senki a munkaadói oldalról. Vagy én is troll vagyok, csak a bólogatók nem azok?

Lehet tagadni, hogy komoly problémák feszülnek ma hazánkban a munkavállaló-munkaadó között, de attól ez a tagadás nem lesz igaz. Meg helyes sem. Az is beszédes, hogy itt a két - vállaltan - munkaadó közül egyik sem válaszolt, vitázott érdemben. Persze ez nem reprezentatív a a munkaadói oldalra nézve, csak az én tapasztalataimmal egyezik meg, azzal viszont pontosan.
CsendPenge 2017.02.11 12:46:28
@Ernő Horváth:
"Pár éve gondolkodom, hogy mindenkit elbocsátok, de tartósan itt dolgozók miatt nem tettem eddig meg."
Ha igaz, akkor korrekt. Ha.

"Az itt olvasottak viszont azt erősitik meg bennem, hogy nem érdemes azért dolgozni, hogy mások is megéljenek tisztességesen"
Vitatom. Mi is a bérezése a munkavállalóinak? Bár messziről "jött" ember azt mond, amit akar, de írjon már egy összeget, konkrét szám érdekelne, esetleg munkakör mellé. Bár eddig csak mellébeszélés volt kapható.

"Az itt leirtakat holnap kezébe adom a munkavállalóimnak. Kiváncsi leszek a reagálásukra."

Nem korrekt. Nagyon nem. De nem is szükséges. Megmondom, látatlanban, innen: a megélhetésüket féltve, mert hónapról-hónapra élnek (vegetálnak? csúsznak lefele?) és nem merik kockáztatni. Ezért az ön véleményével többé-kevésbé megegyező véleményt fog "visszakapni". Már ha ezt még annak hívjuk.

"Szakszervezet jogásszal felvenni a kapcsolatot,részletesen beszámolni a történtekről, inkább aprólékosan. Ő majd elinditja a folyamatot, egyébként szerintem semmi nincs veszve és egy hónapon belül pénzhez jut."
Persze, egy ilyen cég, aki így viselkedik a munkavállalóval, az tart szakszervezetet, meg annak jogászt. Nem, az, hogy hozzászólásról hozzászólásra totál hülyének néz minket, az nem beszélgetés, nem vita, az ezeknek a hiánya.

"Azt viszont ne várja a munkavállaló, hogy önként dalolva fog futkosni hozzá a fönöke nap mint nap hogy mennyi pénzt kér."
Pedig ez volna a korrekt. A szarházi, trehány hozzáállásuk miatt megsérült egy ember (eléggé komolyan, lehetett volna akár sokkal rosszabb is), és ezzel veszélybe került a megélhetése (és akár hosszabb távon az életminősége is romolhat az elszenvedett sérülésektől - tudom, miről beszélek). Mindezt csak tetézi, hogy sumákban be se jelentették. Aljas szarházi gerinctelen gazemberek, az is kevés volna, ha meztelen térddel durva kavicson kellene a munkavállaló elé csúszniuk.

"Mindenért az egész világon igy nálunk is bizony picit harcolni kell. Burkoltan ezeket irtam eddig is. Aki akarta értette aki eddig nem most itt van nyersen."
Dehogy is írta ezt. Mellébeszélt, próbált hülyének nézni, és ugyan azt írta, többször is. Érdemi választ nem nagyon kaptam, ahogy a balesetet szenvedő valós helyzetét sem vette reálisan figyelembe. Uncsi. Én részemről befejeztem, mert elfogyott a türelmem és a kedvem is.

Szerintem.
Olyan jó lenézni az amerikai embereket. Buták, kövérek. Összekeverik Budapestet Bukaresttel. Nem tudják, hogy van olyan ország, hogy Bulgária. Na, de nézzünk magunkba. Kérem kapásból mond a válaszokat! Guglizni nem ér! Vajon hány államból áll az USA? Név szerint? Fővárosuk? Az már kiderült rólam,…..
CsendPenge 2017.02.06 15:46:35
@conchita wurst: Antidemokratikus? Szerintem nem. Igen, az emberek választják az elnököt/szenátort, azok az emberek, akiknek lövésük sincs sem a jog rendszerükkel, sem a bürokratikus szervezetek működésével, sem semmi ilyesmivel kapcsolatban. Nem szakértők. Hogyan is tudnák az ilyen emberek betölteni a fékek/ellensúlyok szerepét, vagyis azt, hogy egy korrupt politikus ne dönthesse be az országot kedve/érdeke szerint? Sehogy. Ezért vannak a szakemberek, akik értenek az ilyesmihez. Tudják a törvény szövegét, és azt is, hogyan kell értelmezni, illetve alkalmazni. Ezért is szakemberek.
Ja, és az emberek által választott politikusok nevezik ki őket, akik az embereket képviselik, tehát az sem igaz, hogy a kinevezésükbe nem szólhatnak bele. Éppen csak nem direktben.

Szerintem kár demagóg hülyeségeket írogatni, ennél azért biztosan árnyaltabb/összetettebb a kép.