Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lionking78

0 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Mindenki!!! Eltelt a húsvét vasárnap, lassan a húsvét hétfő is, a fiúk közül, gondolom sokan locsolkodtak, a lányok meg tűrték, egyesek meg gondolom elzárkóztak...:)Én megtettem, amit meg kellett, reggel korán keltem és körbejártam a rokonságot!Nem is ártott egy kis…..
lionking78 2012.04.09 18:41:00
@kacsintós5: Én is találtam valamit, gondolom a szerbek ortodoxok, szóval akkor ez vonatkozik rájuk:
Theodor szombatja
A húsvéti nagyböjt elő szombatját nevezzük Theodor szombatnak – Theodórosz Tiron emlékére. Ezen a napon az esthajnali Istentiszteleten a pap megéldja a mézzel ízesített főtt búzát.
Juliánusz Aposztata (362.) a keresztényüldöző idejéből maradt fenn ez a hagyomány, nevezetesen, a császár megparancsolta, hogy valamennyi élelmiszert a piacon és az üzletekben áldozati állatok vérével locsolják meg, hogy a keresztények ne tudjanak áldozni a húsvéti nagyböjt első vasárnapján. Szent Theodórosz Tiron mártír a konstantinápolyi érseknek Evdoxiosznak jelzi, hogy Konstantinápoly keresztényei ne vegyenek piaci árut, hanem otthonaikban búzát főzzenek és mézzel ízesítsék, így felkészülten tudnak majd áldozni. Úgy is tettek. E nap emlékére a mai napig a húsvéti böjt minden Theodor szombatján főtt búzát áld a pap.
Lázár szombatja
Virágvasárnap előestje (szombatja) a feltámasztott Lázár szombatja, valamint Jézus Krisztus Jeruzsálembe vonulásának emléke amikor gyermekek üdvözölték a bevonuló Jézust.
Az Orthodox Egyház templomaiban ilyenkor különleges Istentiszteletek zajlanak. A templomharang gyülekezésre hívja híveit, majd együtt, legelöl a legkisebb gyermekek kiscsengőkkel, őket követik a gyertyavivő illetve a ripidionokat vivő gyermekek, a papság, majd a hívek körmenetben a feltámasztott Lázár tropárionját énekelve barkáért mennek a legközelebbi lelőhelyére. Mindenki egy-egy szálat vesz magának és együtt megy a menet vissza a templomba. Ott a vecsernye után a pap beszenteli a barkát és az Istentisztelet végén szétosztja a híveknek. Ezeket a barkaszálakat a hívek általában a ház védőszentjének ikonjához teszik. Ezzel elkezdődik a húsvéti ünnepsorozat.
Nagyhét
E hét Jézus Krisztus elárulása, elfogatása illetve szenvedéseinek emléke. Orthodox templomokban ilyenkor különleges Istentiszteletek zajlanak. A legfontosabb napok a Nagy csütörtök amikor Szent Nagy Vazul liturgiáján a pap a betegekért készíti elő a szent adományokat. Ez a liturgia Jézus Krisztus által alapított eucharisztia emléke is, ilyenkor ajánlatos áldozni azoknak is akik eddig nem tudtak. E nap esti Istentiszteletén a pap 12 evangéliumot olvas fel Jézus Krisztus szenvedéseinek emlékére, a hívek térdelve hallgatják az evangéliumok felolvasását.
Nagy pénteken Jézus Krisztus keresztre feszítésének emlékén az esti Istentiszteleten a pap egy (kb. 80x100 cm vásznat, amelyen Jézus sírbatétele van ábrázolva) “Plastanicát” helyez a templom közepén előkészített asztalra (Krisztus sírja) amely a feltámadásig áll ott. Az Istentiszteleteken résztvevő hívek virrasztással “őrzik a sírt” a többiek pedig ahogyan tudnak jönnek és váltják egymást, virágokat hoznak… ha kórus is van ők különleges húsvéti énekeket énekelhetnek a virrasztás alatt.
Az Orthodox Egyház a Nagyhét idejére szigorú böjtöt kér híveitől, főleg Nagypénteken.
Húsvét
A kereszténység legnagyobb ünnepe. E napon Jézus Krisztus feltámadt halottaiból, legyőzte a halált és valamennyi embernek az örök élet lehetőségét kínálja fel. Jézus Krisztus feltámadása a legnagyobb keresztény ünnep, ezért minden vasárnapi liturgia egy kis húsvétnak felel meg.
A Húsvét mozgó ünnep, az orthodoxok a héber pászka után ünnepelik meg. A tavaszi napiegyenlőséget követő telehold vasárnapja a húsvét ünnepe. Ha e napra a héber Pászka esik akkor egy héttel később. Előbb soha. Legkorábban április 4. Legkésőbb május 8.-ig (Gregorián naptár szerint).
A húsvét ünnepét szép népi hagyományok és szokások gazdagítják. Az egész világon e napon tojással ajándékozzák egymást az emberek. A tojás a természet és az élet megújulásának szimbóluma.
Húsvéti tojások festése
Hagyományokhoz híven a tojásfestést a ház asszonya végzi Nagypénteken, szemelőt tartva Krisztus szenvedéseit és ártatlan kereszthalálát.
A tojásfőzéshez kinevezett edénybe a vízhez kevés szenteltvizet kell önteni, ebben lehet főzni a tojásokat. Egy másik edényben a festéket kell felhigítani és ahogy a tojások megfőttek (repedésmentesek legyenek), következhet a festékbemártás. Az első kifestett tojást a háziasszony félreteszi a következő Húsvétig az a “házőrző”.
Festés előtt a tojásokat díszíteni is lehet forró viaszos tollal (fém tollról van szó) vagy ehhez hasonló és a díszítéshez alkalmas eszközzel. A tollat gyertya lángján felmelegítve, majd a viaszba mártva díszítésre készen is áll. A tojásra általában K. F. és V. F. rövidítések (Krisztus Feltámadt -- Valóban Feltámadt), keresztek, virágok és más szép figurák kerülnek.
Ma már boltokban is kaphatók különböző húsvéti díszítésű matricák amelyekkel gyorsabban lehet tojásokat díszíteni.
Szimbolika
A tojásfestés egy eseményből fakadt, nevezetesen Mária Magdolna egy alkalommal Rómába utazott Igehirdetés céljából és meglátogatta Tiberius császárt. A látogatás alkalmával megajándékozta őt (Újév alkalmából) piros tojással és “Krisztus feltámadt!” szavakkal üdvözölte. A piros szín Jézus Krisztus Golgottán ontott vérét jelképezi, ugyanakkor a feltámadás színe is. Ez elsődlegesen az egyház színe, bár számos kísérlet történt e szín különböző egyének és mozgalmak általi elidegenítésére és konpromitálására.
Ünneplés
Húsvét beköszöntével a hívő családok a hozzájuk legközelebb levő orthodox templomba mennek, ételeket szenteltetnek általában tojást és sajtot (ha házukba nem tudott eljutni a pap, hogy ott szentelje meg az ételt), a liturgia után pedig “Krisztus Feltámadt -- Valóban Feltámadt!” szavakkal üdvözlik egymást egészen a Mennybemenetelig, hiszen Krisztus feltámadása a legszentebb, legtitokzatosabb, legörömtelibb és legnagyobb keresztény ünnep.
Otthon a családoknál folytatódik az ünneplés, gyertyagyújtás után asztali áldás következik, majd azután a tojásokkal való egymásközti “koccolás”, “Krisztus feltámadt -- Valóban feltámadt!” üdvözletekkel, majd az ünnepi ebéd következik. Természetesen tojással kezdik az ünnepi ebédet majd folytatják a többi elkészített étellel (általában sonkával, de előfordulhat a nyárson sült bárány vagy egyéb húsétel is).
Halottak napja
Tamás vasárnapját követő hétfőn az Orthodox Egyház halottaira emlékezik a temetőkben. Kishúsvétnak is nevezik ezt a napot, hiszen a hívek elhunyt hozzátartozóik sírjára húsvéti tojásokat helyeznek el jelezve ezzel “számukra” is a húsvéti feltámadás örömét. Ilyenkor halotti szertartások zajlanak a temetőkben valamennyi elhunyt lelki üdvéért és halottaikkal “együtt” fogyasztják el a temetőbe vitt ételt és italt. A maradékot a nélkülözőknek osztják szét.
Bocs Gyerekek! Először hogy csak most írok Nektek, másodszor hogy ma kicsit elkalandozom a könyvtől...A múltkor többen írtátok hogy tetszik Nektek ha én is megosztok magamról különböző történeteket, ezzel bevonlak Titeket is az élményekbe..:)Bárcsak egy kellemsebbe…..
lionking78 2012.04.02 21:48:44
Sziasztok!     Annyira finomakat ettem az elmúlt napokban, gondoltam ideje egy kicsit csajosabb témákról beszélgetni, mennyire vagytok jártasa a szerb konyhában?   Mert én nem, de gondoltam talán itt az ideje főzöcskézni, na meg mivel állandóan a köynvről és a…..
lionking78 2012.03.16 19:08:41
@KRALACI: én nem vagyok ennyire gurmann: )
lionking78 2012.03.16 20:06:53
Sziasztok!!   Hogy telt a napotok? Nekem egész jól, egy nagyon finom mexikói vendéglőben ebédeltem, eddig nem tudtam mi a különbség a fajitas és a pailla (uhh remélem jól írtam)…Bár a brownie nem annyira mexikói, na mindegy: )   A csajok újabb feladata elég…..
Hi everybody!!!   Tudjátok miről akarok beszélni? Már boncolgattuk milyen érzéseket kelt egy emberben maga a tény, hogy megkínoznak valakit. Mit él át az, aki csinálja…stb.   De azt is tudjuk hogy gyakorlatilag mindenki a börtönhajón van már, így logikus hogy…..
Sziasztok!     Visszatértek a lányok is a könyvbe, bár a pihenéssel töltöttek pár napot/hetet, de sokkal fáradtabbak voltak, mint eddigi életük során bármikor. A lelki fáradtság a legrosszabb, bár Tom folyamatosan trenírozta őket, de erre nem lehet felkészíteni az…..
lionking78 2012.03.07 20:57:54
lionking78 2012.03.07 21:11:15
@nemezke45: Igen majdnem mindenki úgy teljesített ahogy vártam
Sziasztok!!!     Na meg volt  a mai hét kezdés, hazudnék, ha azt mondanám kellemes volt. De ez is eltelt: ) Szóval Tom és csapatai alig hogy kihevert egy vérbeli akciót, mint a telhetetlen kiscicák, újra belevetették magukat a sűrűjébe. Mondjuk nagyon szépen…..
lionking78 2012.02.27 21:16:45
lionking78 2012.02.27 21:48:49
@234bika: Szerintem rég nem autókázásról beszélünk, lévai konkrétan padlóig nyomta a gázt
Sziasztok!     A bizalom fontos kérdés mindenki életében. Van ami születésünktől kezdve része életünknek, és van ami csak később alakul ki. Az életemben sok emberben megbíztam/megbízom, voltak nagy csalódásaim is, de ettől az optimizmusomat nem vesztettem el..…..
Hi Olvasók!!     Jól telt a napotok?? Én sokat olvastam, sajnos nem a könyvet, inkább iratokat::SS De felvidított hogy újra beszélhetünk!   Szóval Georgék ugye ellenőrizték a falat, különböző oda nem illő dolgok után kutatva! De láss csodát mégsem…..
Sziasztok!!     Emlékeztek a sok sikertelen akcióra, amiket meghiúsított Gojkovic…Broman gyanította hogy van pár beépített embere, így titkosan folyt a Tom általi kiképzés…   Nos ez a gyanú bebizonyosodott, amikor Gojkovic és Zoran beszélgetett…..
lionking78 2012.02.12 21:56:34
@szimatka: üresfejű:P ezt likeolom!
lionking78 2012.02.12 23:39:55
Hello mindenkinek!!   Jó kis napunk volt ma igaz??!:D   Nekem igen tevékenyen telt, nemcsak dolgoztam és csináltam a  dolgaimat a ház közül is, de még jutott időm könyvet olvasni is. És a családot sem hanyagoltam el.   Ezt csináljátok utánam??! Viccet félre…..
Sziasztok!   Nah felpörögtetek már?? Lassan eljön az ideje, hogy Tom learassa a babérokat a lányokkal, végre kiélvezzék a siker gyümölcsét mindnyájan!   De mielőtt ez megtörténne, ejtsünk pár szót a Mi kis Maierünkről és a tervezéseiről… Ti mit…..
Sziasztok!!     A múltkori blog kapcsán több visszajelzést kaptam Tőletek, többek között jeleztétek, hogy valaki még nem tart ott, ahol a keménymag, éppen ezért ma Nekik kedveskedek egy kicsit.     Ugye megérkeztek a lányok az akadémiára és szépen…..
Hejhóó Skacok!!;)     Ideje felpörögni!! Be vagy zárva, sötét van, lelkileg romokban heversz… Egyszer csak meglátod a napfényt, és a szabadban lehetsz.. Mit éreznél??   Szerintem tudjátok melyik részre gondolok, Tom úgy dönt ideje tesztelni kicsit a…..
Hi everybody!!!   Welcome to Balkan’s blog! Hogy vagytok? Hogy telt/telik a hétvége?? Én dolgoztam tegnap sajnos, de remélem mások nem…: )   A mai témánk mily meglepő, Mónika jellemét takarja.. Igaz, hogy már beszéltünk róla, de vannak új arcok is, és…..
Kedves Mindenki!!;;;))   Jól esett olvasni a tegnap írtakat. Na nem titkolózom, az esti kommentteitekre gondoltam… Különösen az utolsó, a girl power:.))   Egyetértek hogy Rita a szív a csapatban, és Judy erős jellem..Ennek kapcsán eszembe jutott, hogy Róla nem is…..
lionking78 2012.01.19 17:05:08
Szép jó reggelt!!   Tegnap este értem haza,nagyon jól sikerült a hétvégém;) Kicsit beleolvastam a blogolásotokba, tetszett amiket írtatok, különösen hogy új arcokat is felfedeztem köztetek...Nem tudom hogy öreg motorosaink észrevették e : )   Gondoltam a sikeren…..
Bonjour Mindenkinek!!   Hogy vagytok?? Nézegetem a naptárat, egyszer csak látom, hogy már péntek van és „kopogtat” az ajtón a hétvége is…: ) Arra gondoltam kihasználom az utolsó munkanapot és feldoblak benneteket!!Mivel elutazom a hétvégére, így inkább…..
lionking78 2012.01.14 14:37:11
@Oltenis: visszatérve a lányokhoz nem teljesen értem miért alkalmasabbak mint a kisportolt erős férfiak
Subba Szupercukiság: Pandabébik 2012.01.09 15:17:00
ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ!!! <3   ..
lionking78 2012.01.09 23:19:30
Sziasztok! Gondoltam ha már a könyvről blogolunk, miért ne nézhetnénk is??;)Szép napot Nektek! Pacsii..
lionking78 2012.01.09 23:05:22
Sziasztok!!   Most hogy már valamennyire kezdjük megszokni a munkát/tanulást, kinek mi „tetszik” vagy éppen nem ; ) , gondoltam itt az ideje egy komolyabb témának : )   Sokat foglalkoztatott a balkániak felelősségre vonásának kérdése. Rá kellett döbbennem,…..
Sziasztok!   Merész kérdéssel fordulok hozzátok, lehetséges, hogy közvetlenül nem érint Titeket, de remélem ez nem szegi kedvetek a kommentelésben..   A könyv szerint Tom azon túl, hogy elveszti az önmagába vetett bizalmát és úgy érzi, hogy teljesen szét van esve,…..
lionking78 2011.12.14 21:12:23
@Zalalex: nem nemeslelkűség,az élet hozta így, azt tettem amit tennem kellett