Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VDM '12

58 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sorozatfinálé, ami nem csak lezár majdnem minden szálat, de kitér a klingon anatómia egy érdekes pontjára is... Lapozás után spoilerek!..
VDM '12 2018.02.18 16:49:35
Szerintem is a túlfeszített tempó a legnagyobb gyengéje a sorozatnak, ami sokszor nem csak a történetmesélésben volt zavaró. Nem attól lesz friss és korszerű egy sorozat, hogy mindenki hadar benne, és még egy nyomorult párbeszédet is úgy vágnak meg, mint egy klipet. Értem én, hogy nem egyszerű az állandó okostelefon- és közösségi média-használat által figyelemhiányossá váló embereket lekötni, de nem csak így lehet, az igazán jó kortárs sorozatok sem így csinálják, és ennek a módszernek nagyon is megvannak a hátulütői...

Ugyanakkor nekem nagyon tetszett az ív, amit az évad leírt: ügyesen oldották meg azt a problémát, hogy hogyan szólítsák meg a sötétebb hangvételhez szokott közönséget, és közben ne tagadják meg a ST szellemiségét. Kezdettől voltak utalások rá, hogy ez egy rendkívüli, nehéz és sötét időszak, és nem ez a normális, mégis sokan nem vették a lapot, és ki voltak akadva a tónustól, a karakterektől stb. A lezárásban igazából az Into Darkness végének kurtára és erőtlenre sikeredett próbálkozását játszották újra és domborították ki: mi méltó a Csillagflottához és mi nem... Az írók egyébként korábban is utaltak rá, hogy a történet arról a küzdelemről szól, ami a TOS-ból ismert állapot megteremtéséhez vezet, és menet közben egyre egyértelműbbé váltak a jelenkori politikai-társadalmi párhuzamok is. Azt is bevallották, hogy a végkifejletet találták ki először, és abból fejtették vissza a történetet, tehát egyáltalán nem volt szó részről részre való ötletelésről.

Ami a külsőségeket illeti, szerintem nem érdemes túlságosan fennakadni az ilyesmin, és elvárni, hogy mindenáron rgaszkodjanak egy több, mint 50 éves franchise minden eleméhez. Mind tudjuk, hogy a TOS egy alacsony költségvetésű sorozat volt a '60-as években. Komolyan azt kéne imitálni az utolsó részletig, hogy teljes legyen a vizuális egység? Az egész csak egy történet, amit akkor úgy meséltek el, ahogy tudták, aztán a mozifilmektől kezdve már máshogyan... (Egyébként érdekes, hogy sokan konkrétan elvárják, hogy mindent a TOS vizualitásához igazítsanak, miközben mindenki tudja, hogy sószórókból készítettek kütyüket és papírmasé díszletek közt rohangáltak.)
Ilyen dolgok a szezonzárókban történnek... Sokkolt blogger próbál értelmes mondatokat írni a heti összefoglalóban. Lapozás után spoilerekkel...
VDM '12 2018.02.02 12:40:07
Régóta Trekker vagyok, és nem tartozom azok közé, akik kapásból elutasították a Discoveryt. A sötét tónust, mint körülményt és az ábrázolásbeli újításokat el tudom fogadni, mint a Star Trek és a jelenkor stílusa közti kreatív kompromisszumot. Viszont van egy dolog, ami nagyon zavar az egész sorozatban, és ebben a részben csúcsosodott ki: ez az eszelősen túlfeszített tempó.

Sokan panaszkodtak az elmúlt hónapokban a klingonok kinézete miatt, mintha nem történt volna meg kb. ugyanez a TOS és a mozifilmek között. Magyarázatot is csak 25 évvel később fabrikáltak mögé. Aztán még többen fanyalogtak a sötét hangvétel és a karakterek "méltatlansága" miatt. Ezt már meg tudom érteni, de igazából ki is volt mondva, hogy mindez "a kontextus" miatt van. A sztoriban a háború, és mint végül beigazolódott a gyanú, Mirror-Lorca miatt (aki amúgy simán lehet, hogy még a Section 31-nal is összeszűrte a levet), a valóságban pedig a korszellem és az uralkodó trendek miatt. Ami azt illeti, kezdettől sejtettem, illetve reméltem, hogy ez a nagy darkosság idővel mérséklődni fog, kb, mintha visszafelé haladnánk a DS9 ívén, és most, Saru nagy beszéde után úgy néz ki, hogy így is lesz. Valószínű, hogy a legénység is ezután fog igazi csillagflottás családdá kovácsolódni. Szerintem ez kimondottan kreatív megoldás arra a problémára, hogy hogyan maradjunk hűek a Star Trek szellemiségéhez, miközben meg akarjuk szólítani a Game of Thrones és The Expanse-féle sorozatokhoz szokott közönséget is. Persze ST-ben nagyon durván hat a kelpiánleves, és pont ez, megint a kontextus, csak ezúttal visszafelé, a ST felől a mai korszellem, ill. korstílus felé mutat rá, hogy mennyire brutális az a szellemi táplálék, amin élünk... És persze politikai kommentárként is szépen működik a dolog: sovinizmus, xenofóbia, fenntarthatatlanság stb. Igazából nehéz vitatkozni az írók megközelítésével: ma egy igazi ST alkotás nem kerülheti meg ezeket a témákat.

Szóval a fenti szempontok alapján én bizakodó vagyok a sorozattal kapcsolatban, a produkciós minőségről már nem is beszélve. Egy fontos elemet, a tempót kivéve. Kevés kivételtől eltekintve a sorozat egy merő darálás: pár másodpercenként vágás, mindenki hadar, alig van olyan jelenet, amiben el lehetne mélyülni. A 11. és a 12. rész ebből a szempontból felüdülés volt, de most megint turbófokozatra kapcsoltak, de annyira, hogy már mások is szóvá tették. Szerintem ez kezdettől probléma, és ebben az esetben nem fogadom el, hogy szükséges. A Trónok harca sem pörög ennyire, és szerencsére a The Expanse esetében is visszavettek belőle, mert az elején ott is az élvezhetőség rovására ment az állandó darálás. Remélem, hogy a Discovery esetében is csak gyermekbetegségről van szó.
Abban nincs semmi újdonság, hogy Magyarországon tömegek ábrándultak ki a rendszerváltozás ígéretéből, illetve az elmúlt negyedszázad kiváltságosainak (látszat)szabadságából és (látszat)demokráciájából. Az viszont valahogy most is kimarad a hazai közbeszédből, hogy ezúttal Párizsból kiindulva terjed…..
A több mint egy hete tartó demonstratív, éjszakába nyúló fórumokat a munkaügyi reform ellen tiltakozó diákok kezdeményezték, mostanra pedig Franciaország-szerte elterjedtek, sőt, már Brüsszelt, Berlint, Madridot is elérték. Egyre többen csatlakoznak, és már a kormány is kezd megrettenni tőlük. A…..
Örömünkre az utóbbi időben a magyar közéletben is egyre többször kerül szóba a valódi beleszólás gondolata és a részvételi demokrácia fogalma, de nem ártana tisztába tenni, miről is beszélünk, és mindezt hogyan lehet a gyakorlatban is érvényre juttatni. Csütörtöki…..
Szinte mindenki érti már, hogy sokkal többről van itt szó a netadónál, de azt is egyre többen értik, hogy a jelenlegi magyar kormány „áldásos tevékenységénél” is jóval többről szól a most már hazánkban is látványosan tapasztalható széleskörű elégedetlenség. 2014.…..
A Princeton és a Northwestern egyetemek kutatói által jegyzett új tanulmány megállapításai szerint az Egyesült Államok politikai rendszere korántsem demokratikus, sokkal inkább a gazdagok és hatalmasok érdekeit szolgáló oligarchia. Nos, igazából ez nem újdonság. Sőt, a…..
Bernardo Gutiérrez spanyol író, újságíró és mozgalmár az Occupywallst.org-on publikált esszéjében merőben új értelmezését vázolja az elmúlt évek új generációs, globális mozgalmainak és társadalmi áramlásainak. Nézete szerint a forradalom (hagyományos) koncepciója eleve…..
Világszerte sokan néznek nagy várakozásokkal az előttünk álló év elé. Beszélnek fordulópontról, a kritikus tömeg eléréséről, vagy éppen forradalomról, sőt a világrendszer alapjait érintő globális fordulatról is. Úgy tűnik, az előttünk álló időszakot illető várakozások, vagy ha úgy tetszik remények…..
  Csoportunk, a Valódi Demokráciát Most! Occupy Hungary csatlakozik a Hortváth András melletti, az ezermilliárdos adócsalások ügyének alapos kivizsgálását sürgető tüntetéshez. A NAV-ügy a jelenkori Magyarország történetének talán legnagyobb…..
Az olyan, látszólag egymástól elkülönülő problémák, mint a szegénység, hajléktalanság, éhezés és élelmiszer-pazarlás, a társadalmi egyenlőtlenségek, a globális bankbotrányok és pl. a devizahitelezéssel kapcsolatos visszásságok, a pártpolitikai megosztottság, az…..
2013. november 5-én világszerte több mint 400 városban rendezik meg az Anonymous hacktivista közösség által kezdeményezett „Million Mask March” elnevezésű maszkos felvonulást a Guy Fawkes nap apropóján. Az akciónapra világszerte közösen készülnek a nagy új generációs…..
VDM '12 2013.10.30 07:10:51
Életünk irányítását kivették a kezünkből, anélkül, hogy észrevettük volna: a viszonylagos jólét és látszólagos szabadság ígéretével elfedték előlünk a rendszer valódi természetét, de a társadalmi problémák; a szegénység, a végletes politikai megosztottság, a…..
Több millió ember közül néhányan eldöntötték ebben az országban, hogy nem kussolnak. Nem gyógyszerezik be magukat gyerekeikkel együtt, nem kívánnak valamilyen betegségben lassan meghalni, sem felvágni az ereiket, a visszafizethetetlen adósságuk miatt. A több millió magyarországi…..
A spanyol Los Indignados, vagyis a Felháborodottak és fiatalabb, ám közismertebb testvérét, az Occupy mozgalmat is bevallottan az „Arab Tavasz”, kiváltképp a 2011-es egyiptomi forradalom eseményei inspirálták. Az idei nyár nagy tömegmozgalmai egyes ún. fejlődő országokban már…..
Számos alkalommal foglalkoztunk már a politikai és a gazdasági elitek összefonódásának problematikájával, most egy, a globális megfigyelési botrány(sorozat)  kevéssé hangsúlyozott összefüggéseit firtató véleménycikk fordítását közöljük, melynek…..
Aktivistánk, Bán Krisztián diplomamunkája (egy 8 méter széles kollázs az új generációs mozgalmakról) megtekinthető jún. 26-27-én 8 és 20 óra között, illetve 28-án délelőtt a Magyar Képzőművészeti Egyetem (Andrássy út 69-71.) Barcsay termében. A műhöz szorosan…..
Crossroads: Labor Pains of a New Worldview - Válaszút: Egy új világnézet vajúdásaEgy nagyszerű, ez év elején publikált dokumentumfilm civilizációnk átalakulásáról, amit legtöbbször csak úgy szokás emlegetni: "a válság". „Egy átmeneti szakaszban vagyunk, ahol a régi…..
Egy egész raktárnyi, 2,5 millió kiszivárogtatott dokumentum fedte fel több mint 120 ezer ún. offshore – adóelkerülés céljából az anyaországuktól távol bejegyzett – cég és tröszt titkait, feltárva a politikusok, kormányzati szereplők és a dúsgazdag oligarchák között…..
VDM '12 2013.06.09 01:52:58
@windex: Az ügy kipattanásakor megjelent (a bejegyzésben is linkelve van az Átlátszó cikke, amely itthon az első volt), csak mondjuk úgy, a magyar média nem vitte túlzásba a dolog hangsúlyozását...
A közvetlen politikai cselekvés stratégiája általában adott problémákra, illetve a válaszul adható megoldásokra, alternatívákra irányuló demonstratív figyelemfelkeltést, valamint a megfelelő képviseletet nélkülöző csoportok nyomásgyakorlás általi érdekérvényesítését…..
Az új generációs mozgalmak által is előre vetített holisztikus paradigmaváltás bizonyos elemeiben a jelenlegi (társadalmi, politikai, ökológiai, stb.) tudományosság által egyáltalán leírható térségek határvidékéig, vagy annál is tovább terjed. Ez leginkább a…..
A fenntartható fejlődés szerteágazó, interdiszciplináris (tudomány-területeken átívelő) fogalom, amely ökológiai, gazdasági, kulturális és társadalmi dimenziókat egyaránt magában hordoz, azokat összefüggéseikben vizsgálja. Legfőbb célkitűzése a természet és az…..
A társadalmi igazságosság elve az esélyegyenlőség és a szolidaritás ideáján nyugszik, az emberi jogok és méltóság tiszteletét helyezi előtérbe, az emberhez méltó élet alapvető feltételeinek általános, vagy legalábbis minél szélesebb körű biztosítását célozza. Nem…..
A részvétel elve szerint minden (valóban) demokratikus berendezkedés alapja az állampolgár lehetősége arra, hogy a társadalmi és politikai élet tényleges szereplőjeként lépjen fel. Az elv a XX. század közepén fogalmazódott meg először, és a különféle progresszív, például…..
Régóta adósok maradtunk néhány alapfogalom tisztázásával. Ezeket bemutató sorozatunk első részében a paradigmaváltás fogalmát járjuk körül, melynek modern értelmezése Thomas Kuhn A tudományos forradalmak szerkezete című, 1962-es művéhez köthető. „A tudományos…..