Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hobbymotoros

27 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hibajelenség: a számítógép bekapcsolása után a monitor csak kb. 20 perccel kapcsol be. Kezdetben néhány perc volt ez az idő, de fokozatosan elérte ezt az értéket. Google a barátom, így hát bepötyögtem a problémát. Találtam is egy fórumot, ahol a tápegység egyik elektrolit kondenzátorának hibájával…..
hobbymotoros 2021.04.06 12:23:22
@kalvintamas: Örülök, hogy segíthettem. ;)
A táp egy 286-os számítógépből megmaradt AT tápegység. Ezt minimálisan módosítottam, a tápban található egyetlen potmétert, mely 1 kΩ-os, lecseréltem egy 500 Ω-osra, így finomabban szabályozható a táp. Maximális kimenő feszültsége 28..30 V. Egy 24 V/5 W-os izzót gond nélkül meghajt. Terhelhetőségét…..
Ezt használjuk UTP kábelvégként Internet, hálózat kiépítésére:  ..
  Az ilyen kivitelő induktivitások (tekercsek) ugyanúgy néznek ki, mint az ellenállások. Úgy különböztethetjük meg őket az ellenállásoktól, hogy multiméterrel megmérve az ellenállásuk egészen más, mint a rajtuk lévő színkód.    ..
http://www.autocats.ws/manual/chevrolet/tis0409/hu/gmde_tis_start.html..
Az LM324-es műveleti erősítő IC 4db ilyen kaput tartalmaz. A 3-as lábra kell kötni a mérendő feszültséget (természetesen ekkor az R3 potméter nem kell), mely a kimeneten (1-es láb) 10x-esen erősödik. Az R2 visszacsatoló ellenállással lehet az erősítést szabályozni. R2 egyenesen arányos az…..
Bemenő feszültség max. 40 V. Ekkor a kimenő fesz. 37 V. A kimenő feszültség mindig 1..2 V-al kisebb, mint a bemenet. A kimenet max. 1.5 A-al terhelhető...
     ..
Ha relét használunk, Q3 helyett elég a BC638-as tranzisztor is. Az áramkör működése:  az R6, C1 páros egy időzítő, ami egyben egy pergésmentesítő szerepét is betölti. Alap állapotban az R1, R2, R6 ellenállásokon keresztül feltöltődik a C1. A nyomógomb megnyomásakor a  kondiban tárolt feszültség az…..
Először is szükségünk lesz egy áramforrásra, amely legalább 15-20 V-ot elő tud állítani. Két lehetőség adott, vagy 2 db 12 V-os akkumulátort kötünk sorba (két motor akku is megteszi) vagy ahogy én csináltam, keresünk egy trafót, ami tudja ezt a feszültséget. Ezt egyenirányítjuk, majd egy kondival…..
Bocsi a vázlatos rajzért, de azt hiszem így is érthető. A feszültségforrás elkészítéséről majd később írok. Ezt csak így magamnak skicceltem le. A +-ot oda kell kötni, ahova a generátorban csatlakozik, a test (-) a felfogatást szolgáló furat alatt van. Néhány volt feszültségen az izzó elkezd…..
Az első példánál vettem egy 0,25 W-os ellenállást (kis mezei ellenállás), és kiszámítottam, hogy mekkora áramot bír el, és 12V-on mekkora ellenállás kell, hogy ez az áram folyjon. A második példánál vegyünk egy konkrét kapcsolást, és nézzük meg, hogy mi történik, amennyiben az ellenállás 0,25 W-os.…..
Szabványos ellenállás…..
Mivel a maratás nekem nem szokott sikerülni igazán, ezért új NYÁK készítési módszert találtam ki. Veszek forrpontos próbanyákot: Ebbe a nyákba a megszokott módon beforrasztom az alkatrészeket, majd ónnal összekötöm az egyes forrpontokat, így kialakítva egy vezetősávot: Kell hozzá egy kis…..
Forrasztópisztoly: A bal oldali "új generációs" forrasztópisztoly inkább csak vezetékek összeforrasztásához való fejkialakításánál fogva. A jobb oldali orosz 75W-os forrasztópisztoly 1,35 mm átmérőjű, 10 cm hosszú rézdróttal ellátva nálam a favorit. Volt forrasztóállomásom (Fahreinheit 60W), de…..
Autóvillamosság Iveco Daily 2017.04.23 16:56:51
Világítás Az alsó kormányburkolat alatt a kormányoszlophoz rögzítve található egy elektronikai panel, amelybe csatlakozik a bal és a jobb oldali kombinált kapcsoló. A bal oldali a világítás/index kapcsoló, a jobb oldali az ablaktörlő kapcsolója. Az elektronikára megy a kék csatlakozóban két vastag…..
Hobbielektronika NYÁK maratás 2017.04.16 17:28:30
Marató anyag: 20%-os sósav + rozsda (rozsdás vas) = vas-klorid 20%-os sósavba rozsdás vasakat mártok, hogy az lemarja róla a rozsdát. Sárgásbarna elegy keletkezik, melyet papír zsebkendőn keresztül leszűrök, ehhez egy flakon tetejét levágva készítek tölcsért, ezt bélelem ki a zsebkendővel. Adtam a…..
TörténeteA cseh hospesek által elfoglat terület eredetileg Arlóhoz tartozott. Neve Mocsolyás volt, s feltehetőleg korábban kialakult. Első írásos említése a Váradi Regestrumban történik 1221-ben. 1412-től számítva nevezik Járdánházának. Ekkor kapta meg a Járdánházi család birtokként a területet. A…..
Hobbymotoros blogja A kezdetek 2016.12.24 15:18:50
Motoros pályafutásom egy 1968-as Simson Star-ral kezdődött, amit mindösszesen 1 hónapig hajtottam jogsi hiányában földúton. Sajnos nem készült róla fénykép, meghirdetése is csak szöveges apróhirdetés formájában történt egy helyi lapban. Ezután vettem egy MZ TS 125-öst, papírok nélkül szintén…..
Nem tudom,hogy milyen megfontolásból,de délután kilakatoltam és előhoztam a kettőszázhetest. Kicsit megmozgattam és izgatottan vártam az indítást,mert régen volt beindítva.  Gond nélkül indult,kicsit hagytam alapjáraton pöfögni,aztán elindultam céltalanul. Azért a…..
Kedvem támadt mopedezni,hosszú állás után megmozgattam kicsit a forgó alkatrészeket és beindítottam a kettőszázhetest.  Jó kis Babetta...,dekompresszor és némi tekerés után beindult és szépen ketyegett.De régen is hallottam a hangját:)Mindjárt melegében mentem is egy…..