Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Varázsceruza

316 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az idei Budapest100 hétvégéje a százötvenedik születésnapjukat ünneplő házakra fókuszál. Az 1873-as városegyesítés 150. évfordulója alkalmából ismét kb. ötven lakóház és intézmény nyitja meg kapuit a városban, köztük az Üllői út 20. is, ahol önkéntes szervezőként segítjük a program lebonyolítását…..
Az idei Budapest100 mottója az újratervezés: a szeptember 11-12-i programban az 1921-1930 és az 1945-1957 között épült vagy újraépült házak vesznek részt és mutatják be történetüket, várják a látogatókat. A program idén is nagyon gazdag, ebben a bejegyzésben az ötvenes évek legelején átadott Lehel…..
Varázsceruza 2021.09.09 20:47:16
@ROTFL Manó: Kimaradt a szövegből az, hogy két lépcsőház van, így 2x5x3= 30 lakás az öt emeleten, plusz a földszintiek. Így jön ki a matek. Az ehhez 2 h!
A cikksorozat az Énbudapestem oldalán olvasható, a címekre kattintva. Funkcióváltó épületek 1.rész    ..
A cikk az Énbudapestem oldalán jelent meg, 2021. július 30-án.   Fortepan, Révay Péter, 1934. A Római-part a Népszigetről.    ..
A Lorántffy Zsuzsanna utca és a Csopaki utca sarkán álló, nagy telekre 1935-ben Miskolczy László tervezett egy három szintből álló villát a Korbuly család számára. A leszármazottak jóvoltából korabeli belső képek segítségével idézhetjük fel a régi időket. A ház 1944-ig volt  a család lakóhelye, a…..
2021. március 1. Százéves sasok nyomában- a város legszebb kapuinak rejtélye   Március 16. Szocreál Angyalföld szívében- madárcsicsergős utcák a József Attila tér környékén     Március 24. A Bauhaus nyomában Budán - a hegyvidék legszebb modern villái, 1. rész. Tér és Forma, 1943.…..
  A Falk Miksa utca és a Stollár Béla utca sarkán álló, hatalmas bérpalotát 1911-1912-ben tervezte Fodor Gyula Pollák Ignác megbízásából. Az épület és egykori lakóinak történetét elolvashatjátok az Énbudapestem oldalán megjelent cikkemben.   ..
A Ráckevei-Duna partján, a Gubacsi hídfőtől délre az ötvenes évek közepén egy kisebb lakótelep épült. Bár az elmúlt évtizedekben sikerült megőriznie eredeti jellegét és igazi időkapszula maradt, a környékén rengeteg változás történt: a szomszédban másfél éve adták át a felújított jódos-sós vizes…..
A dúsgazdag szépség, a virilisták és az uzsorások- tovább folytatjuk körutazásunkat a Nagykörút egykori tulajdonosainak nyomában... Ferenc körút   A cikket itt lehet elolvasni...
  Malomtulajdonos, perzsa konzul és spekuláló pénzügynök - kik vettek telket a Nagykörúton?  A cikket itt lehet elolvasni.  ..
Kép-tér Blog Hajós utca 21. 2020.05.23 05:30:00
Ritka, hogy a pesti belvárosban, egyemeletes házak érintetlenül megmaradnak, úgy értem bővítések és emeletráépítés nélkül. Ilyen a Hajós utcának az Operaház mögé eső szakaszán két régi épület is, majdnem egymás mellett. Mindkettő a 19. század derekán épült1. De most a 21-es számúról lesz szó, a…..
Bontják Angyalföldön a Hun utca 4/b szám alatti, homlokzatán Kéziszerszámgyár feliratú, rossz állapotú és formára sem túl tetszetős gyárépületet. Nem lenne ebben a hírben semmi különös, sőt a környékbeliek nyilván örülnek is, hogy eltűnik végre a szellemház és lakópark költözik a helyébe. De mégis.…..
Az Aranysas-udvar Fodor Gyula egyik legismertebb épülete. Az óriási, középen hatalmas udvarral rendelkező, egykori bérpalotának két bejárata van, egy az Üllői út 14 és a másik a Baross utca 11 szám alatt nyílik. Mindkét oldalon grandiózus kapukon át léphetünk be, amelyekről sasmadár és oroszlánok…..
Pár éve írtam először a szecessziós stílusban épült, Hajós utcai Szedő-házról, utoljára pedig a homlokzat rekonstrukciója után tettem fel képeket. Ezután írt Hidász Ferenc ferences szerzetes, hogy egykori rendtársa, Szedő Dénes költő, akit személyesen is ismert, itt lakott ebben a házban és nem…..
Először este voltam itt, sötétedés után, egy barátommal, aki a házba jár bridzselni. Megcsodáltam az előcsarnok ólomüveg képeit, a bejárati ajtók és a lépcsőrács levélformájú díszeit és arra gondoltam, a Városligeti fasortól beljebb húzott, a falombok mögött rejtőzködő házba milyen jó lehet minden…..
Nyáron jártam először ebben a házban, amikor Ember Sári kiállítását rendezte meg a Molnár Ani Galéria. Bent, az udvarban meglepően magas fák és olyan élő, zöld szőnyeg fogadott, hogy elámultam. Nem ilyet képzeltem a tipikus pesti bérház homlokzat mögé. A Palotanegyed hihetetlenül izgalmas épületeket…..
Majdnem három éve már, hogy írtam a Hajós utca 32 alatti házról. Első tulajdonosa, Szedő Gáspár papírkereskedő után Szedő-házként is ismert épület a Belső-Terézváros egyik rejtett, szecessziós gyöngyszeme. A homlokzat annyira rossz állapotban volt még egy pár éve, hogy az arra járóknak biztosan nem…..
Forgatás! A Szabadság téren, a volt Tőzsdepalota mellett álló, a megszürkült homlokzattal is tekintélyt parancsoló, reprezentatív épület valószínűleg a város legismertebb lakóháza. A megrendelő és első tulajdonos neve után eredetileg Adria-palotaként, majd a rendszerváltás előtti pár évtizedben itt…..
Pár héttel ezelőtt nyitva volt a Toldi Mozi melletti bejárati ajtó és nem tudtam ellenállni a kísértésnek, beléptem a társasház előterébe. A lépcsőfeljáró mellett jobbra, ahol a kukákat tárolják, szép csempéket találtam, így annak ellenére, hogy nem tűnt nagyon izgalmasnak a belső és a kezem is tele…..
Kép-tér Blog Andrássy út 83-85. 2017.08.29 07:55:01
A Körönd az Andrássy út legfestőibb része. Itt áll az a ház, ami fennállása óta kétszer került a címlapokra tűzeset kapcsán, először 1929-ben, majd 2014-ben. Sok szó esett már a pár évvel ezelőtti tragikus tűzvészt kiváltó okokról, a társasház és a lakók kálváriájáról a beruházóval, de az épület…..
Kép-tér Blog Nagymező utca 38. 2017.07.04 07:26:31
Nemrég lebontották a Nagymező utca és az Ó utca sarkán álló házakat, egy hotel épül majd a megüresedett telekre. Előzőleg három ház állt itt, a legértékesebb közülük az utóbbi években az Instant romkocsmának helyet adó kétemeletes neoreneszánsz homlokzatú lakóház, aminek főbejárata a Nagymező…..
Mi, a főváros iránt elkötelezett bloggerek úgy gondoljuk, hogy a Közép-Európai Egyetem fontos szerepet tölt be Budapest életében, ezért tiltakozunk a CEU ellehetetlenítését célzó törvénymódosítás ellen. Bayer Árpád BarosssBlog Erdős Zoltán: Városi metamorfózisok…..
Kép-tér Blog Kazinczy utca 51. 2017.03.14 07:39:14
Karcsú, háromemeletes épület, ívelt, magas oromzattal a bulinegyedben, nem messze a Király utcától. A pár éve barackszínűre mázolt kőporos homlokzaton az építész többi épületéről már ismerős tábla, rajta nagy betűkkel Fodor Gyula neve. Kívülről felújítottnak tűnik, és részben az is, de az az…..
Kép-tér Blog Alkotás utca 13. 2017.01.02 08:27:22
A napokban a kezembe került egy régi újság képes melléklete, benne egy érdekes homlokzati rajzzal. Rögtön megismertem az Alkotás utcai hatalmas, szobros sarokházat, jártam is benne pár évvel ezelőtt, akkor is tél volt. Egy monstrumnak éreztem az egészet megmagyarázhatatlan részletekkel, a ház…..
Egy ideig laktam az Ajtósi Dürer sor 5-ben, az ötödik emeleten, az egyik szobám Városligetre néző ablakából gyakran nézegettem a Dózsa György úti házakat. Az emlékezetem ezt a homlokzatot is megőrizte, a timpanont díszítő alakokat, a magasból persze sokkal jobban látszottak, mint most, amikor az…..
Varázsceruza 2016.12.07 20:27:22
@retek: mindenképpen! :-)