Regisztráció Blogot indítok
Adatok
veelaci

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Futok. Futhatok újra 2013.05.07 20:56:07
A lényeg a címben. Tegnap voltam dokinál, és mivel nincs panasz, futhatok újra. Egyelőre legfeljebb heti háromszor öt km-t, lazán, mintha bemelegítenék. Mellette marad a bringa, meg úsznom is kéne. Úgyhogy ma el is mentem a régi rakpartkörömre, az pont öt kili. Végigfutottam,…..
2010 júliusa óta ez volt az első hónap, amikor nem futottam semennyit. Max. a járművek után. Háromszor voltam úszni, ötször bringáztam, hatszor tornáztam, ez nagyrészt erősítést jelent, illetve a hónap közepe tájától talperősítő gyakorlatokat végzek, amikor eszembe jut.…..
veelaci 2012.12.01 19:40:58
@pantomimes: Szia! Nekem tavaly augusztusban volt egyensúlyzavarral járó szédülésem. Miután a kórházban sikerült tisztázni, hogy nem drogozok, nem alkoholizálok és nem adagoltam túl a koffeint, vertebrobasilaris syndroma kivizsgálásra küldtek. Amennyire megértettem, ez az egyensúlyközpont vérellátási zavara, amit leggyakrabban valamilyen nyaki ér, valamilyen ok miatti beszűkülése okoz.
Első körben nootropil infúziókra jártam és több más gyógyszerből is kúrát kellett szednem. Tüneteim lassan megszűntek.
Végül kiderült, hogy nincs szervi problémám, azaz ez a szindróma nem áll fenn (a legfontosabb vizsgálat a nyaki ultrahang volt). Az orvosok szerint a szédülést kiváltó ok vírusfertőzés és/vagy az akkor diagnosztizált magas vérnyomásom lehetett. Most próbálok mindkettőre és úgy általában az egészségemre is figyelni. Többek között ezért (is) kezdtem el futni.

Úgy vettem észre, hogy ez az egész egyensúly és belső fül rendszer témakör elég ingoványos terület. Nincsenek precíz válaszok. Olyan orvos is volt, aki azt mondta, hogy tüneteim alapján életem során még 2-5 alkalommal számíthatok hasonlóra...
veelaci 2012.12.02 11:09:06
@pantomimes: Igen. A lelki okok és a stressz. Ezeket nekem is mondták, mint lehetséges kiváltó okot, de nem gondolom, hogy nálam ezek lennének. Persze erre meg az a válasz, hogy sokszor nem is tudunk róla. Így meg nehéz vele mit kezdeni. Ezért gondolom ingoványos területnek.
Nekem a fizikai tünetek teljesen megszűntek, de bizonyos helyzetekben, amikor fokozottabban terhelném az egyensúlyrendszert, valamilyen rossz érzés fog el. Az ilyen helyzeteket kerülöm. pl. nem ülök fel bizonyos játékokra a gyerekekkel egy kalandparkban, vagy nem pörgetem őket magam körül. Ez van. Kapnak helyette mást.
A futással mondjuk nincs és nem is volt problémám. Eleinte, amíg még szedtem a gyógyszereket átfutott ugyan az agyamon, hogy esetleg nem kéne, de mindig arra gondoltam, hogy egy érme sem dől el, amíg gurul.
Városi túlélő Az EDC-készlet 2012.11.18 14:13:33
A prepping lényege az, hogy mindig, minden esetben próbáljuk maximalizálni a túlélési esélyünket. Reaktív gondolkodásmód helyett proaktívan igyekszünk cselekedni, azaz inkább elkerüljük a bajt ahelyett, hogy a menthetetlent próbáljuk megmenteni. A kulcs tehát az előrelátás,…..
Most, hogy az óraátállítás után már olyan korán fog sötétedni, hogy esélyünk sem lesz munka után világosban futni, aktuálissá vált a láthatóságot javító futófelszerelések még tavaly beígért tesztje. Izmitomi hozta az ebayről beszerzett szuper fényvisszaverő cuccait, én…..
veelaci 2012.10.29 08:09:05
@rrroka: A fő téli-esti futóutam nagy része egy bicikliút rendszer, ami nagyrészt patak-bicikliút-bokros terület, vagy főút-árok-bicikliút-bokros terület keresztszelvényű, illetve park. Rendesen megvilágítva pedig csak a kereszteződéseknél van. Előfordulok még belvárosi járdákon is, de ott jó a világítás.
Úttest szélén nem futok.
A hely Szombathely, ami egy biztonságos város. Inkább csak a feltűnés elkerülése a célom.
Futóblog Te hol futsz jövőre? 2012.10.25 13:49:08
Amikor elkezdtem futni, és főként, amikor már egy két versenyen részt vettem, valahogy elképzeltem a nagy eszemmel, hogy milyen kafa lesz, amikor majd bejárom Európát versenyről-versenyre. A félmaratonok és a maratonok remek kulisszát adnak majd az önfeledt utazgatásnak. Persze ez…..
veelaci 2012.10.25 19:35:55
@Authentic Marathon Run: A fejlődés sajnos nem egyenletes. Én kb. 3 hónap alatt jutottam el 300 métertől a 10 km-ig, de a 10 km 21-re növelésére már bő fél év kellett. E fölött még nincs tapasztalatom. Mindez úgy, hogy bármikor végigmegyek egy 30-50 km-es teljesítménytúrán (hátizsákkal). A futás szerintem más.
Mivel nem vagyunk egyformák, nincs kizárva, hogy meg tudod csinálni. Mindenesetre szívesen olvasnék jövő ilyenkor egy beszámolót az elmúlt évedről. Bárhogy is sikerül, tanulságos lehet…
veelaci 2012.10.25 22:08:06
@Authentic Marathon Run: Tisztelet az elszántságnak. Sikeres készülést kívánok!
Futok. Újra bringán 2012.10.03 21:48:15
Most, hogy a sporttársak segítségével kijöttem minden bugyrok legmélyebbikéből, az önsajnálatból, ma újra bringára ültem. (Köszönöm mindenkinek!) Rövidet mentem, oda-vissza nem volt egész öt km, de már ez elég volt ahhoz, hogy felidéződjön egy szöveg, amit még nyáron, a…..
veelaci 2012.10.04 08:41:05
Hosszútáv blog Felmérések 2012.09.26 16:51:32
- 14,5 km futás- 1h 30’ alatt Vasárnap ismét elindultam futni, azzal a szándékkal, hogy nagyjából feltérképezem a magasles utáni erdőt, ahol nemrég az emlékezetes 35 km-es kocogás nagy részét töltöttük. Az Google Maps ugyan remek szolgáltatás, de az egész erdő (a…..
veelaci 2012.09.30 19:54:58
@rrroka: Örülök. Az offline térképek létrehozását a Térképek/Online képernyőn kell kezdeni. Fent van egy kis letöltés ikon. Ezután lehet kijelölni, hogy melyik területet szeretnénk, majd meg kell adni az elérhető nagyítás mértékét. Nagyobb zoom lehetőség -> nagyobb állomány. Én általában az utolsó, 5. szintet már nem kérem. Az offline térképet el kell nevezni, ezután a Térképek/Személyes fülnél választható ki használatra.
veelaci 2012.10.01 10:08:47
@rrroka: Közösségi fejlesztésű oldal. A turistautak.hu/ illetve a turistautak.hu/wiki/Kezd%C5%91lap oldalon vannak infók.
Sajnos egyelőre én is csak passzív használója vagyok. Talán majd egyszer...
Én anno itt találtam rá: androidportal.hu/2011-06-05/magyarorszagi-turaterkepek-androidra
veelaci 2012.10.01 10:21:50
@rrroka: Én nemrég a "Méhek!" feliraton döbbentem le. Alig vettem észre, de tényleg ott voltak a kaptárak.
Ebben a hónapban futottam 4 alkalommal, összesen 14,82 km-t. A hónap elején úgy éreztem, hogy apránként óvatosan visszahozhatom legalább a rövid távokat (5 km körül). Aztán elmentem a dokihoz, aki azt tanácsolta, hogy 2-3 km-t fussak. Ekkor az volt a tervem, hogy ennyit futok, de…..
Júniusban úgy tűnt hirtelen mindenki új futócipőt vett, a régiről meg tud már alapos tapasztalatokat küldeni. Az akkor küldött cikkeket a rendszer :) mostanra dolgozta fel, lássuk hát csiripiszli és veelaci futócipő tesztjeit. csiripiszli:Saucony ProGrid Phoenix 5 Tavaly…..
veelaci 2012.08.14 21:28:55
@viito: Ez nem szörcsög. Igazából nem is tudom megmondani, hogy mikor szakadt be, mert nem nézegetem minden futás után. Nem tűnt fel, hogy probléma lenne vele, csak amikor a keszthelyi félmaraton előtt átnéztem, akkor vettem észre, hogy lyukas. Miután az üzletben megnyugtattak, még néhányszor futottam benne aztán kb. 750-800 km körül, az ajánlott időszak leteltével cseréltem.
Mostanában megint nyűgeim vannak a cipőmmel vagy részben a cipőm miatt, így aztán úgy döntöttem, hogy veszek egy új cipőt. Két körmömnek a szekszárdi lejtők tettek be egy kicsit, a térdemnek meg egy tempósabb rakparti kör. Az volt az első ötletem, hogy biztos mégiscsak kicsi…..
Uccuneki! A ruha teszi? 2012.01.29 17:45:00
Ismét egy poszt Gulotól.A kettővel ezelőtti bejegyzés kapcsán merült fel bennem, hogy esetleg írhatnék kicsit a futáshoz kapcsolódó tárgyi dolgokról. Itt a cipőktől kezdve a dri-fit futósapkákon át, a futós iphone tartókig gondolok minden olyasmire, ami velünk, rajtunk van,…..
veelaci 2012.01.30 13:10:48
Üdv! Én tavaly augusztusban szakadt pólóban és rövidnadrágban kezdtem (a cipő az rendes volt), azután az ősszel sorban jött a többi cucc. Az első szeles szeptember végi időben kellemetlenül tapadt rám az átizzadt pamut póló, vettem egy technikai felsőt. Kipróbáltam, aztán már nem akartam a pamutot, így egy akcióban vettem még pár ilyen pólót. Az időt eleinte a normál utcai (fém) órámmal mértem, de ez nem kényelmes mozgás közben az izzadt karon. Pulzusmérést még nem akartam, így beszereztem egy olcsó stoppert. Jöttek az októberi esték, az alacsonyan szemembe sütő nyugati nappal, így kellett egy ellenzős sapka. Ahogy hidegebb lett, próbálkoztam a régi melegítőmmel, de az egyrészt dörzsölte a combom, másrészt nagyon lassan száradt. Ajánlottak futó felsőt és nadrágot – bejött. Az első hidegekben éreztem, hogy kell valami a fejemre és a nyakamra, de már valahogy nem akaródzott a kötött/pamut cucc, így technikai maszk és sapka lett belőle. Közben lett egy könnyű rikító színű esődzsekim is, de úgy jött ki, hogy eddig még csak egyszer volt rá szükség. Kesztyű nekem csak +5-6 fok alatt és az első 20-30 percben kell, ezután leveszem és kézben viszem. Eleinte egy régi műbőrt használtam, de a múlt héten jó áron sikerült szert tennem egy futókesztyűre, ami elég vékony ahhoz, hogy a zsebembe gyűrjem (és elég vékony az érintős telefon kezeléséhez is).
Itt tartok most, az igazán nagy hidegek előtt...
Szerintem, ha egy mediterrán országban élek, akkor a fentiekből talán csak a napellenzős sapkát veszem meg.