Regisztráció Blogot indítok
Adatok
J.László

0 bejegyzést írt és 5961 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1902. A Bukovina területén élő kilenc etnikai csoport saját viseletében. Felső sor: hegyvidéki ruszin (hucul), magyar, cigány. Középső sor: orosz-lipován, zsidó, lengyel, német. Alsó sor: román, ukrán..
Rossz napjuk volt a képen látható események szereplőinek. Sokaknak nagyon rossz. Ismét tematikus válogatást láthattok ma, összegyűlt néhány hónap alatt pár fotó ebben a témakörben és gondoltam - jó szokásunkhoz híven - a félszázas jubileum apropóján megosztom. Bár igyekeztem a halálos áldozatokkal…..
J.László 2020.09.21 18:40:28
Hősfélének könnyű hősnek lenni. De vele csak úgy tudunk azonosulni, hogy magunkat is olyannak képzeljük. De ha egy olyan kis hétköznapi, szürke szerencsétlenből lesz hős, amilyenek mi is vagyunk?! Vele már csak azért is tudunk azonosulni, mert mi is olyanok vagyunk. Olyan balsorstépték. A hőssé…..
Az 1935-től Kodachrome néven forgalmazott diapozitív (Európában pedig az Agfacolor) tette lehetővé a színes fotózás tömeges elterjedését. Az Egyesült Államokban a Kodaktól kapható film sajátos színvilága oly annyira jellemzővé vált a korszakra, hogy a korabeli színes képeken látható "mesevilág"…..
1937. A Hindenburg léghajó katasztrófájában elhunyt németek gyászszertartása az Egyesült Államokban..
J.László 2020.08.31 18:31:58
@nincs1agy:
Az ejtőernyős végülis szárazföldön harcol, így fel lehet fogni akár gyaloghadosztálynak is, ha lemondunk
az ejtőernyőről.

A tengeralattjárós azonban nem "szárazföldi patkány", ő ennyire azért nem csereszabatos.

Ettől függetlenül a legeslegvégén a haditengerészet egy részét is szárazföldi harcra vezényelték.
J.László 2020.08.31 20:36:05
@nincs1agy:
1943-ban Olaszországban tonnaszámra készültek német ejtőernyősökről felvételek. Felismerhetőek a jellegzetes sisakjukról. Ők ott gyalogos kötelékek voltak, nem ejtőernyősök.
Rövid pihenő után újra itt veletek, de mindenekelőtt: nektek. Mindjárt egy Napi érdekessel kezdünk, és kérünk, hogy olvassátok a következő bejegyzéseket is, mindennél jobban kell kitüntető támogatásotok ezekben a hetekben hogy így maradhassunk, és itt maradhassunk. Ha ritkábban néztek az indexre,…..
Egy rövid nyári szünet előtti utolsó bejegyzésünket olvashatjátok ma. Tényleg nem hagylak benneteket sokáig lógva, az "őszi" első bejegyzés augusztus 23-án fog megjelenni. Mielőtt bárkiben felmerülne, a szünetnek nincsen köze az index körüli "felhajtásnak". A blog addig marad itt ezen a felületen,…..
1890. A Washington és High-híd a New York-i Harlem-folyó felett. Mintha nem is egy nagyvárosban lennének..
J.László 2020.07.26 20:28:04
@hátramozdító:
Én egyszer busszal mentem Münchenbe. Már minden bajom volt a végén.
Bár az idei nyári tokiói olimpiai játékok az ismert okok miatt elmaradnak, ennek az összeállításnak anyagát már csaknem egy éve gyűjtögetem és nem volt kedvem jövő ilyenkorig aszalni, szóval ha tetszik, ha nem, ezt most megkapjátok. :) Szóval most - szerdán - kezdődne a sportünnep (labdarúgással és…..
J.László 2020.07.21 20:40:12
@JTom:
Ez esetben elnézést kérek mindenkitől a féknyúzért. Bocsánat.
J.László 2020.07.21 20:45:14
@JTom:
Adi, mármint Adi Dassler pedig szépen lefizette Owenst, hogy Adidasban fusson.
1900. A brit Wight-szigeten található egykori ajándékbolt belseje, ahol egy bálna csontvázában lehetett válogatni a portékák között..
Az MTI Fotóarchívumából ma régi - nagyrészt a szocialista Magyarország idejéből származó - balesetek fotóit válogattam csokorba. Meglehetősen sok, a témába vágó képet találhatunk főleg úgy hogy nemcsak autó-, hanem vasúti, sőt még repülőbaleset is szóba jöhetett. Témáik persze természetüknél fogva…..
1917. Brit csapatok öröme a kamera előtt..
Az alumínium gyártása Magyarországon már a két világháború között megindult, de az igazi aranykorát a szocializmus alatt élte, ha lehet ezzel a képzavarral élni. Mihez kezdtek a közelmúltban katasztrófát is okozó vörösiszappal akkoriban? Mennyi elektromos áramra van szükség 1000 kilogramm alumínium…..
1930. Az első automata tőzsdei árfolyamkijelző-fal egy New York-i brókerházban..
J.László 2020.06.29 14:07:24
@Gazz:
Mindenkinek volt vegyifegyvere. Hitler 1941. decemberében be is vetette volna az oroszok ellen, a vezérkar beszélte le róla. Churchill 1944-ben akarta bevetni a német megtorlófegyverek támadásaira válaszul, őt is a katonák beszélték le.
Számtalan híresség járt hazánkban, az elmúlt évtizedekben és szinte mindenkit meg is örökítettek fotókon az utókornak. Az MTI Fotóarchívumában is rengeteg külföldi uralkodóról, színészről, zenészről, sportolóról, politikusról sőt még űrhajósról is találunk képeket. 1990. május 9. A hivatalos…..
1911. A New York-i 68. utcai Central Brewing Company sörgyár elektromos szállítóautója..
J.László 2020.06.21 16:15:47
J.László 2020.06.21 19:01:25
@Gazz:
Az előző századforduló környékén úgy hullottak az európai politikusok mindenféle pokolgépek és egyéb fegyverek jóvoltából, mint a legyek.
Ez volt a legkevésbé sikeres és legfeledhetőbb magyar tévésorozat Kádár János fénykorában. De egyetlen Kádár-korabeli tévésorozat sem tud olyan felejthető lenni, hogy elfelejtsék rendszeresen ismételgetni a kincstári nosztalgia tévében. Ez volt az az eset, amikor nem sikerült a propagandagombhoz…..
 1922. A későbbi brit uralkodó, VIII. Eduárd szamurájöltözékben, Japánban tett látogatása során..
J.László 2020.06.15 15:00:24
@David Bowman:
Thököly és kurucai nem vettek részt Bécs ostromában. Habár lényegében török hűbérben voltak, de Bécs ostromából kimaradtak.
J.László 2020.06.15 15:13:51
@David Bowman:
"...az oszmánokkal vállvetve ostromoltuk Bécset" - erre bátorkodtam reflektálni.
Szenvedélyem a régi, színezett fotók. Sajnos nem művelem ezt a művészeti ágat (szerintem az), de szívesen nézek ilyen gyűjteményeket és - talán emlékeztek rá - mi is csináltunk 2 éve itt a blogon egy ilyen projektet, amit saját erőből finanszíroztunk és 25 magyar képet színeztettünk ki. Mikolaj…..
J.László 2020.06.12 13:03:22
@gintonic.azigazi:
Brit sisak. Mindkét vh.-ban ez volt a brit hadsereg sisakja. Az első világháborúban az amerikai hadsereg is ezt sisakot rendszeresítette.
J.László 2020.06.12 17:30:16
@Örömhernyó:
A lengyeleknek nem Mauser rendszerű, hanem konkrétan Mauser puskájuk volt. Pontosan megegyezett a német hadsereg fegyverével, licenszben gyártották.
J.László 2020.06.12 18:15:17
@Örömhernyó:
Hát, hát. 1918-ban a fejükbe vették, hogy helyreállítják a XVII. századi Lengyelországot, amikor is a mai Fehéroroszország és a jobbparti Ukrajna lengyel birtok volt, Litvániával együtt. E törekvéseik közben valamennyi szomszédjukkal súlyos konfliktusuk lett mintegy 5 perc alatt, Európa két legerősebb országával, jobbról is, balról is, egyenesen fegyveres konfliktusuk, ami nem tűnik valamiféle visszafogott politikának.

Akárhogy is, a lengyeleket bizony néha magával ragadja a hév és szépen fejjel mennek a falnak, lássuk be.

E szerencsétlen tulajdonságuk természetesen semmit nem von le abból, hogy derekasan helytálltak a 2. vh.-ban és a németellenes koalíció egyetlen országa volt, amely az első naptól végigharcolta a háborút.
Magyar válogatás a mai, az MTI Fotóarchívumából hoztam érdekes, máshol eddig még meg nem jelent képeket, mindet 1947-ből! 1947. január 1. A Nemzeti Segély segélyt, ágyneműt, ruházati cikkeket oszt a ferencvárosi Mária Valéria-telep lakói számára. MTI Fotó/MAFIRT: Szécsényi József. Nézzétek a…..
Tematikus válogatás következik! Ma és a jövő vasárnap New York-i képekkel örvendeztetlek meg benneteket. A hatalmas város elmúlt száz évéből láthattok - természetesen ritkán látható és érdekes - pillanatfelvételeket, hatalmas dózisban, kétszer harminc fotóval! A New York Times gyűjteményéből…..
J.László 2020.05.19 17:18:22
1914. Lenin Zakopanéban az Osztrák-Magyar Monarchiában. Valószínűleg a Krakkóban gyógykezelt feleségével, Krupszkajával együtt töltötte ott az időt..