Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TBP

21 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem vagyok egy Török Gábor, de úgy érzem, így a vasárnapi időközi választások után aktuális a kérdés. A Fidesz 1998-as váratlan választási győzelme után a párt vezetői meg voltak arról győződve, hogy ősszel elzavarják őket, megilletődtek a rájuk szakadt hatalomtól,…..
Ám ne legyen igazam, de azt hiszem, zseniális átverés áldozatai lesznek hamarosan a pedagógusok. (Igen, megint a vesszőparipám, a pedagógus-életpálya.) És ahogy az Orbán-Balog-Hoffmann triumvirátust hallgatom, egyre erősödik bennem az érzés, hogy nem tévedek. De nézzük, miről…..
TBP 2013.03.23 12:42:54
@kardio: Igazából hármas fogatot akartam írni, de azért az nem elég kifejező, így ha már a titulusa államtitkár (és nem titkárnő), gondoltam ennyi fiúsítást kibír. De köszönöm az észrevételt.
TBP 2013.03.23 19:02:40
@imres:
Az 50 ezer 2010-hez képest értendő, persze végleges szám majd áprilisban lesz.
A középiskolai létszám valóban csökken, de nem ez a lényeg, hanem a középiskolai jelentkezések struktúrája: fogynak a gimisek, akik a felsőoktatás természetes utánpótlásai, és nőnek a szakképzős jelentkezések. De ezeket pedig a gyakorlati helyek hiánya miatt a szakiskolák nem tudják befogadni, vagy befogadják, és csökkentett tartalommal kapnak képzést, ami nem jó jel.
A további anomáliákról már írtam korábban:
egeszuton.blog.hu/2013/02/07/pedagogus_elet_nem_palya
Nem lesz elbocsátás: hetivalasz.hu/itthon/hangulatkeltes-a-tomeges-elbocsatasok-hire-49948
Egyébként nem az elbocsátás ténye, hanem indoka és módja a baj. Egyet értek a minőség javításával, ha az nem azt jelenti, hogy aki velünk van,marad, aki nem, megy. Ez nem minőség. Azzal is egyetértek, hogy nagyobb fizetésért több legyen az elvárás. De akkor az államigazgatásban mindenhol! A több százezres fizetésért dolgozó kormányhivatali, járási hivatali stb. dolgozók esetén is. Legyen egyenlő a mérce.
De az elfogadhatatlan, hogy csak pénzügyi megfontolásokkal indokolják a leépítést, nem szakmaival. Ahogy egyébként eddig a többi kormány is így tett. ma már vannak az oktatásnak olyan területei, ahol egy újabb elbocsátási hullám működési zavarokat eredményez: kiemelten ilyen az alsófokú oktatás és a szakképzés, ahogy a bölcsődei és óvodai gondozás is.
Szerintem nem oktatási reform zajlik - pedig annak kellene, ebben egyet értek - hanem pénzügyi trükközés. Csak szépen becsomagolva. És mindettől függetlenül az, hogy kb 114.000 pedagógust belátható időn belül "minősítsenek", irreális, vagyis az életpálya jól hangzik, csak elfelejtették hozzátenni - bár a miniszterelnök utalt rá évértékelőjében - hogy 2018-ra lesz kész.
TBP 2013.03.23 19:05:21
@Lothapapa: ugyanez van belinkelve az írás első sorába, de köszönöm.
...akkor az E2014 ünnepi szónokainak azt tanácsolnám, hogy a nemzeti romantika helyett a pozsonyi országgyűlésről, az 1848. áprilisi törvényekről, és azok lényegéről beszéljenek. Arról, hogy a rendi (feudális) Magyarország a kornak megfelelő polgári, parlamentáris…..
Olyan országban élek, amelynek nincs Alkotmánya, de van Alaptörvénye. Amelyet az Alkotmánybíróság nem vizsgálhat, de aminek betartását az Alkotmányvédelmi Hivatal felügyeli. Amit hatálybalépése előtt 13-szor módosítottak. Amit hatályba lépése óta negyedszer módosítanak…..
Most, hogy újraindult a felsőoktatással kapcsolatos adok-kapok, a kormány(párt) és csatolt részei nekiálltak hitelteleníteni a hallgatói érdekvédőket. Meg úgy az egész felsőoktatást. Úgy állítják be, mintha minden felsőoktatási intézmény színvonaltalan pénznyelő, az ott…..
TBP 2013.02.19 09:30:26
@Amorphis: Az a szakiskolai tanuló, akinek 4,5 fölött van az átlaga, ennyit kell kapjon. A tanulmányi eredménytől függetlenül a minimálbér 30%-a jár. Egyébként nem állítom, hogy nekik minden fenékig tejfel, mert van olyan szakma is, ahol a tanuló fizet havi 100ezret azért, hogy legyen gyakorlati helye, ami egyébként törvénytelen, de ilyen is van. Én azt írtam, a "kommunikáció hazug". Azt állítani, hogy az átszervezés indoka a gazdasági racionalitás meg a minőség. Aki élethoosszig egyetemista, az eddig is fizetett. Eddig is volt költségtérítés, képzési hozzájárulás. Mindenkinek az első diplomát és az előírt képzési időre finanszírozta az éállam. Tehát egy 3 éves képzést max 6 félévig. Aki túllépte, fizetett. A minőség irányába pedig azzal léptek, hogy az alapképzést (BA) elvégzettek max 30%-a volt felvehető mesterképzésre (master, egyetemi). Tehát nem igaz, hogy irreálisan drága a felsőoktatás (mert a szakképzés is az), és a minőségre is próbáltak eddig is odafigyelni. Nyári munkán pedig szerintem lehetetlen egy félév tandíját megkeresni.
TBP 2013.02.19 09:37:36
@Amorphis: és egyébként a bölcsésztanár is hiányszakma lesz lassan. Ahogy a műszaki tanár is. Meg a nyelvtanár. És hogy oldják meg a problémát? Csökkentik a hallgatói létszéámot, és ezzel együtt csökkentik a közismereti tárgyak számát is. Heti 5 testnevelés, de csak 1 magyar és 1 matek óra. Így kevesebb tanár is elég. A képzés színvonala, meg a tanulók képzettségi szintje pedig nyilván emelkedni fog ezttől a remek intézkedéstől.
egeszuton.blog.hu/2012/03/04/szerinte_oktatas_szerintem_vermet_as
TBP 2013.02.19 09:59:46
@MEDVE1978: egyet értek. :-)
Azt gondolom, hogy a probléma felismerése a kormány részéről jó volt, csak szokás szerint rossz válasz (röghöz kötés) született, ahogy a módszer (izomból lenyomjuk egyeztetés helyett)is rossz.
És a jelek azt mutatják, hogy itt egy oktatásügyi köntösbe csomagolt költségvetési megszorítás zajlik átfogó koncepció mentén megvalósuló oktatási reform/átszervezés/modernizálás helyett. És ez baj. Ez a baj.
 „A kultúrpolitikának egyik sarkalatos elve, hogy minden várostípusnak megfelelő iskolafajtát kell adni. A falunak a népiskola, a kisvárosnak a polgári iskola, a középvárosnak a középiskolák különféle fajtája jár ki, igazi nagyváros pedig bajosan képzelhető el…..
Biztos én vagyok tökéletesen tájékozatlan, de ezt most nem értem: "A SZÉP-kártyán lévő összegek elköltésére legfeljebb pár nap híján két év áll rendelkezésre, a szabályozás szerint utána elvész az odautalt, de fel nem használt összeg. Az első ilyen „értékvesztő”…..
Olvasom, hogy gondok vannak az oktatási rendszer államosításával. Magam is írtam már az oktatási kormányzat dilettantizmusáról (itt és itt), de most kivételesen segíteni szeretnék. :-) Attól most tekintsünk el, hogy mennyire felesleges és eszetlen az egész oktatási…..
Az utóbbi napokban elég nagy hülyeségeket beszél a Fidesz a 2008-as IMF megállapodásról. Persze érthető, hogy miért teszik, próbálják valahogy a várható kiadáscsökkentéseket (megszorításokat) eladni. Mik a fő fideszes üzenetek? 2008-ban nyugdíjcsökkentés és…..
TBP 2012.09.28 22:07:31
"A különadókkal sikerült stabilizálni a költségvetést, így a forint erős maradt."
Ezmiez?
2010. március, a Bajnai-kormány utolsó teljes hónapja:
EUR: 265,5 HUF
CHF: 183,37 HUF
Jegybanki alapkamat: 5,75% (március 30-tól 5%)
(Forrás:
www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Kiadvanyok/mnbhu_negyedeves/negyedeves_jelentes_2010_apr.pdf)
Melyik forint maradt erős az unortodox lépések után? A holland?
Megszorítás jövőre? Az hogy van, hogy idén 6-8000 embert elküldenek a közigazgatásból (a januári 3-4 000 után!), majd januártól jönnek a járások?
index.hu/gazdasag/magyar/2012/09/26/varga_mihaly_a_kormany_gondolkodik_tovabbi_kiadasoldali_intezkedesekben/
Értem én a gondolatmenetet, logikusan is hangzik, de személyes tapasztalatból táplálkozva nagyon nem fogadom el. Ahogy Gyurcsány ámokfutást rendezett 2009-ig, úgy most az Orbán-Matolcsy páros ugyanezt teszi. Sajnos.
Droli tegnap remek posztot írt Hisztiország címmel. Remélem nem követek el nagy hibát, ha úgy foglalom össze az írását, hogy a magyar választópolgároknak mindig az aktuális kormány politikájával van bajuk, és emellett a mindenkori ellenzék politikáját mindig jobbnak tartják.…..
A jól sikerült ebéd után a Kedves Vezető valami nagyot szeretett volna mondani az övéinek, de csak egy irtózatos böfögés lett belőle. El kell venni a pártok állami támogatását, hisz' válság van! Átmenetileg persze, ahogy a nyugdíjvagyont. Tegyük fel, hogy a protokoll droid…..
Welcome to the Real World! A hazai felsőoktatás nagy bajban van. A rendszer recseg-ropog, hibáit mindannyian látjuk, tapasztaljuk. A szülő, amikor iskolába küldi a gyermekét. A fiatal, amikor belekezd a felsőfokú tanulmányaiba, vagy megpróbál frissdiplomásként elhelyezkedni. A…..
TBP 2012.04.18 19:53:04
Na álljunk már meg egy szóra! Ez már a kitudjahányadik okosság, amit a felsőoktatás átalakítása és a "tudás" megbecsülése tárgyában írtak. A szerző végtelenül naív, egyszerűsít és általánosít. És én kérek elnézést, de ezzel a névvel ez gáz.
1. 2009 óta NINCS ingyenes állami felsőoktatás! Képzési hozzájárulást eddig is fizetni kellett, a többi költségbe nem megyek bele, meg a 30%-os kollégiumi ellátottságról és járulékos költségekről nem beszélek.
2. Hagyjuk már ezt a tudás-fetisizálást! Tetejétől építjük a házat! Tessék már néha a nagyon lenézett bölcsészeket megkérdezni (pl: szociológusok, pedagógusok ), hogy mennyire torz és kontraszelektált a magyar oktatási rendszer EGÉSZE! pl.: ma oktatnak olyan természetismeret tanárok, akik diplomaszerzésének idején a genetika nem volt egyetemi tananyag, ma ált isk 6. osztály az öröklődés! Tanártovábbképzés egy csőd! Óvodától, alsó tagozattól kellene építkezni (nem úgy, mint ahogy most), és akkor magától megoldódna a "legokosabb, legtehetségesebb menjen egyetemre" probléma. Az alapfokú oktatásunk egy vicc. Ma egy gimibe 3,5-ös átlag ALATT is be lehet kerülni, 2-2,5 kell a szakiskolához!!! És közepes az emberanyag az egyetemeken? Muhaha! És ezek a szakmunkások - akik ösztöndíjat kapnak!!!!- mentik meg a nemzetgazdaságot? Tandíj? 2012-ben, Magyarországon? Öngyilkosság!
Új NAT? Röhej!
Szálljunk már le a földre. Először alapkészségeket és képességeket kell fejleszteni (alsó tagozatig), aztán lehet szaktárgyazni meg szakmázni.
A Bolognai rendszer szerintem okosság, csak nem jól csináljuk. A mostani átalakítást meg a pénzspórolás hajtja, ne legyenek illúzióink, nem az oktatás színvonaláért aggódnak. Aki ezt nem veszi észre, az vagy szándékosan csukja be a szemét, vagy egyszerűen vak.
Igen, lenne mit tenni (felső)oktatás ügyben, de társadalmi és szakmai egyeztetés UTÁN, átfogó KONCEPCIÓ mentén és felmenő rendszerben, 4-6-8 éves átállással. Tudás, mint érték, meg tudásalapú társadalom, meg kutató tanszékek... A kezünk meg belelóg a bilibe.
Amúgy meg elég megnézni az OECD országjelentését: diplomával még mindig könnyebb elhelyezkedni a mai Magyarországon, mint anélkül. Abba kéne hagyni a "lerombolom és újat építek, ha beledöglötök is" mentalitást. Előrelépés csak szerves fejlődésből lesz, diktátumokból soha.
És még egyszer: én kérek elnézést!
A Ténytár korábban már részletesen foglalkozott a készülő új Munka törvénykönyvének javaslatával. A parlamenti vita mellett, a kormányzat a szakszervezetekkel is tárgyalásokat folytatott, amelyek során több ponton engedett. A tárgyalások eredményére is figyelemmel fogadta…..
TBP 2012.04.13 21:32:46
@hagyma: Próbaidő alatt most sem lehet szabit kivenni (3-6 hónap), a szabival meg a munkáltató rendelkezik, 5 napot köteles kiadni a munkavállaló kérésének megfelelően, ha két héttel korábban írásban kérte, a többit akkor adja ki, amikor ő akarja. Vagy kiadja papíron. Csak a pontosság kedvéért. Ja, és mai árfolyamon havi 268 USD a magyar minimálbér. Jó reggelt odaát, szép estét mindenkinek ideát...
Schmitt Pál lemondott, a kormánypártok hamarosan megnevezik és megválasztják az utódját. Messziről nézve végül minden úgy történt, ahogy ilyen esetekben szokott. Az elmúlt napok fordulatos, önellentmondásoktól hemzsegő eseményei – amelyek átgondoltságukban leginkább a…..
Már-már azt hittem, ezt nem lehet fokozni, aztán kiderült: lehet."Április közepéig kell megvizsgálnia Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás, így például a családi pótlék, a…..
  A Mandiner, a Jobbklikk, a Mos Maiorum és a Konzervatórium szerkesztőinek közös nyilatkozata.   Szűkszavúak leszünk, mert ez ügyben szinte már mindent leírtak: a köztársasági elnöknek le kell mondania. Schmitt Pált kiváló sportemberként, olimpiai…..
Ez a poszt bevallottan hirtelen felindulásból született. Azt hiszem, a mai nap a magyar közélet fekete napja. Bebizonyosodott, hogy a túlmozgásos, "morális válságot okozó" miniszterelnök, az utána érkező választási csaló miniszterelnök (Kubatov-lista, oszt'jónapot)…..
Még ez a speciális összetételű (értsd: nem SP ellenségei) "tényfeltáró" bizottság sem tudta teljesen kimosdatni a kisdoktort a lopási ügyből. A feltárt tény: a kisdoktor nem szerző, csak másoló. Csupán a jelentés végéről az összegző, konklúziót levonó mondatot…..
Két év kellett az új NKH-vezetésnek ahhoz, hogy alaposabban átlássa a rendszer működését és egy nagystílű mozdulattal megakassza a vezetőképzés vizsgáit. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja..
Nemzeti ünnepünk alkalmából politikusaink és közéleti szereplőink már megkezdték a szokásos "mit üzen nekünk március 15-e" című ünnep (át)értelmezéseiket. Olvasva az ünnep közeledtével szaporodó (blog) bejegyzéseket, egyre erősödött bennem az érzés: ezzel…..
Ez valami gyönyörű! Magyarország mai állapotáról az utóbbi negyedév legőszintébb, legironikusabb és egyik legtalálóbb összefoglalóját kapjuk egy Bodnár Zsuzsa nevű történelemtanártól (és a TTE-től). "Bodnár Zsuzsanna történelemtanár – a…..