Regisztráció Blogot indítok
Adatok
I-brahi

0 bejegyzést írt és 679 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szerző: Horváth Zoltán Tordai Bence mai parlamenti felszólalása azért zseniális, mert egyszerre mutat rá mindarra a közéleti silányságra, ahova a Fidesz és az ellenzék egymást taszigálták. Szemernyi kétségem sincs, hogy az ugynevezett Párbeszéd úgynevezett képviselőjének cöfögésére a körúton belül…..
A szavak eredetének meghatározása komplex tudomány, az etimológia (szavak eredetének kutatása) a nyelvészet önálló ágát képezi. Főként a filológia (régi szövegek tanulmányozása) segítségével, vagy különböző nyelvek összahasonlításával jutnak el egy adott szó eredetéhez. Köztudottan a magyar nyelv…..
I-brahi 2018.06.14 11:49:10
@ételizésítő:
Először érdemes definiálni, hogy mit tekintünk önálló szónak. Ha az összetételeket, képzéseket, szóhassadásokat, belső keletkezésű alakokat, stb. leszámítod, akkor már jóval kevesebb, rögtön jóval kevesebb a szláv mega német ereedetű szó. Valóban, olyan 650 körülre teszik a finnugor szavainkat, de ezek az önálló (tehát egymásból nem levezethető szóalakok), így számolva bizony ilyen nagy arányú előfordulás figyelhető meg mind a mai napig a nyelvünkben.

@Grand Prix 1800:
Az a helyzet, hogy a nyelvtudomány egy elég komplex valami, attól még, a fonetika, fonológia, pszicholingvisztika, általános nyelvészeti alapok, nyelvi rendszer fogalma, stb. ismeretének hiányában nagyon könnyű olyan kijelentéseket tenni, hogy ha két különböző nyelv azonos jelentésű szava nem hasonlít egymásra, akkor semmi közük egymáshoz.

Melesleg: senki nem állította, hogy a magyar ház szó a finn kota szóból ered, csak azt, hogy ugyanarra a finnugor ősnyelvi szóra vezethetők vissza. (Mellesleg az az apróság ne zavarjon, hogy itt kb. 3000 éves távlatról beszélünk, ennyi idő alatt az állatvilágban csomó új alfaj, fajta is létrejött (pedig a genetikai változások kicsit lassabban zajlanak le, mint a nyelviek) A magyar ház és az indoeurópai Haus, house, stb. szavaknak pedig igen nagy valószínűséggel nincs közük egymáshoz.
I-brahi 2018.06.14 12:07:02
@Grand Prix 1800:
Vámbéry egyáltalán nem szedte ízekre, sokat segítene, ha a dogmatikus kijelentések helyett legalább minimálisan megpróbálnál érvelni. Ha nem teszed, akkor szimplán csak hiteltelenek az állításaid. Mellesleg a Vámbéry-féle képet elég jól rnyalja a wikipédia-oldala is: hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1mb%C3%A9ry_%C3%81rmi
I-brahi 2018.06.14 14:49:55
@Grand Prix 1800:
Lassan nem ártana nyelvtudományos érveket hozni arra vonatkozóan, hogy miért lenne turáni. Mert arra, hogy finnugor, rengeteg bizonyíték van: alapszókészlet, hangmegfelelések (pl. szóeleji k-h egyezések minden mély és k-k minden magas hangrendű magánhangzó előtt), fonotaktikai szabályok (magas- és mélyhangrendűség),rendszerszintű szabályok, (pl. hogy a mennyiségjelzősszerkezetekben a főnév egyes számban áll), stb. amik kizárólag a finnugor nyelvek jellemzői. Mondj egyetlen hasonló, tudományos állítást a turáni eredet mellett. Ha pedig nem tudsz, akkor gondoljkodj el, hogy miért nem...
Az angol Metal Hammer ebben a hónapban egy spéci különkiadással emlékezik meg a '90-es évek rock- és metalzenei világ előtt, melyhez egy feldolgozásokat tartalmazó CD-t is mellékeltek a szerkesztők. Na, persze milyen visszaemlékezés lenne, ha nem lajtromolnák a legemlékezetesebb pillanatokat, így…..
I-brahi 2017.08.11 22:42:41
Általánosan elterjedt vélekedés, hogy angolul bárhol a világban megérteted magad, egyfajta világnyelv. Tény, hogy a nyugati világban nagyon sokan beszélik az angolt, akár második nyelvként. A világon a legtöbben, körülbelül 1,2 milliárdan viszont kínaiul beszélnek. Az alábbi csárton azt láthatod,…..
Tyúkudvar Te miért vagy vega? 2014.02.04 11:46:21
Miért lesz valaki vegetariánus és utasítja el a húsevést, illetve egyéb állati eredetű termékek fogyasztását? Régóta foglalkoztat ez a téma, most pedig kiváló apropó a megírásához, hogy mi is elfogyasztottuk tyúkudvarunk törzsgárdáját. Korábban az önmagukat 296-os…..
I-brahi 2014.02.05 17:55:48
@Szelid sunmalac: Én úgy gondolom, hogy aki szereti a húst és nem akar vagy nem tud a húsevés nélkül meglenni, nyugodtan tegye, mint ahogy ha valaki a másik oldalt képviseli, akkor pedig viselkedjen úgy. Amit nem tudok elfogadni, az a képmutatás illetve a beképzelt tudálékosság. A fenti hozzászólásomban arra próbáltam rávilágítani, hogy elég sok olyan terület van az életben, ahol nincs abszolút igazság, és aki ,,tudja'', hogy miért kell valamit vagy éppen annak az ellenkezőjét tennünk, az a legkevésbé sem tudja. Lehet az egyik vagy a másik oldal mellett érvelni, lehet az embernek véleménye, amíg azt nem tekinti dogmának.
I-brahi 2014.02.05 18:17:13
@Szelid sunmalac: Az első bekezdéseddel egyetértek, ugyanakkor elég jól megfigyelhető tendencia, hogy az emberiség egyre nagyobb hányada választja tudatosan a vegetáriánus életmódot (itt természetesen a fejlettnek nevezett társadalmakra gondolok), ez valószínűleg hosszabb távon át fogja rendezni a húsipart. Egy konkrét adat, amiről tudok: az USA-ban illetve Angliában az elitegyetemek polgárainak a harmada vegetáriánus, és az ő életmódjuk példa lehet a későbbi generációk számára. (Nekem van olyan ismerősöm például, aki az én hatásomra váltott életmódot. És itt fontos, hogy nem azért, mert rábeszéltem - ilyet sosem tennék -, hanem már azt látta rajtam, hogy képes vagyok teljes életet élni húsevés nélkül is.)
A második bekezdéseddel ugyanakkor nem értek teljesen egyet: azt gondolom, hogy ha valaki humánus okokból kiáll a meggyőződéséért, az nem képmutatás. Sőt: így hiteles, hiszen ha enne húst, akkor azzal legitimálná a jelenlegi gyakorlatot. Persze, ha ezt valami látványos, radikális performansz keretében teszi, ami már sokkal inkább őróla szól, mint az állatvédelemről, akkor már igen, de azt hiszem, az egy másik szint.
A Hallgatói Hálózat egy pártfüggetlen civil szervezet, ami a fiatalok önszerveződésére alapulva hierarchia nélkül képviseli az oktatásban résztvevők érdekeit. Tagjaink között ugyanúgy vannak liberális és konzervatív, mint vallásos és ateista, úgy nevezett jobb és baloldali…..
I-brahi 2013.04.23 01:02:20
@von Putri: jogi státusza nincs a HaHának, de ez nem összekeverendő azzal, hogy van-e nyilvántartott tagság vagy nincs.
A december óta tartó HaHa elleni kormánypárti lejárató kampány engem személyesen nagy büszkeséggel tölt el, hiszen nem minden nap szemel ki a kormánypropaganda egy csapatnyi huszonéves diákot és szidja őket hónapokon át. A támadások színvonala nem túl magas (lásd:…..
Jó ideje nem kenyerem a pártpolitizálás, és nem is szívesen megyek bele ilyen témába, azonban az elmúlt időszak jobboldali támadásai kapcsán valamilyen szinten muszáj ezt megtennem, pusztán a múltam tényei miatt. Egyet azért mindenképpen szeretnék leszögezni már az elején:…..
I-brahi 2013.04.18 22:18:27
@von Putri: El is olvastad a posztot vagy csak irkálsz összevissza? A hölgy névvel és arccal vállaltan írta, elég jól beazonosítható ez alapján, hogy tényleg aktív Fidelitasos volt, és kivette a részét a 2010-es kampányból.
Miként független értelmiségünk több tagja, nemrég Ara-Kovács Attila is megírta saját dicshimnuszát a nagypolitikával még csak most ismerkedő egyetemistákhoz: Kitől fél Orbán Viktor? című publicisztikájában egyértelművé tette, hogy a miniszterelnök nem egykori önmagától…..
I-brahi 2013.03.28 12:37:30
@Donjon: Éppen ez a lényeg. Sőt, továbbmegyek, az első mondatodban van egy nagyon fontos elem. Azt írod: "senki nem tudja átfogni a teljes baloldali palettát". De kérdem én: hol vannak a konzervatívok? Azok, aki számára nem elfogadható a jelenlegi kormányzat egyre nyíltabban autoriter politikája, de nem tudnak azonosulni a liberális illetve baloldali értékekkel? Mert sokan vannak ilyenek, és sokan vannak a fiatalok között is. Ők kire fognak tudni jó szívvel szavazni? Mi a fenéért nem alakult még mindig egy konzervatív párt, amelyik nyíltan kritizálná a jelenlegi kormányt?
Mivel próbálják félrevezetni a közvéleményt és a felvételizőket? Mit produkál valójában az egyetem? Máté András, az ELTE BTK Logika Tanszékének vezetője arra is kitér előadásában, hogy a felsőoktatás a diplomák kibocsátása mellett a kulturális színvonalat, a társadalmi…..
I-brahi 2013.01.28 15:04:36
@Wásztákhurwáh: Mielőtt megjegyzéseket teszünk valakire, illene tájékozódni. Máté András végzett matematikus, talán olvasd el először az önéletrajzát...
Talán nem véletlen, hogy a kormány épp most hirdette ki a felsőoktatás államilag finanszírozott helyeire vonatkozó keretszámok drasztikus csökkentését - állítják sokan. A szabad ég alatti tüntetések szempontjából kedvezőtlen időjárási viszonyok, és a vizsgaidőszak…..
I-brahi 2012.12.12 11:01:39
@$$$=$$$: Na és mi a jobb? Havonta kifizetni 10 ezret, ami annyira azért mégsem megerőltető, vagy többmilliós hitellel indítani, miután kiléptél az egyetemről. Én egyébként - veled ellentétben - eléggé tisztában vagyok a pillanatnyi költségtérítési összegekkel, ugyanis a harmadik diplomámat csinálom, és így valóban többszázezret fizetek egy félévben. De: én megtehetem, mert a korábbi diplomáimnak köszönhetően olyan munkám van, ami mellett ez vállalható. Továbbá a szüleimnek sosem kellett fizetni lakbért vagy albérletet, nem voltunk anyagilag rossz helyzetben, örököltem egy lakást, így lakáshitelem se volt soha, de egy autót már én se tudnék fenntartani, pedig az nem luxuscikk. A szerencsések közé tartozom, de szeretném, ha azok is tanulhatnának, akiknek nincs ilyen háttere, mint nekem. Egy pedagógus, vagy orvosi fizetés, de a közszféra számos területe csak olyan munkát tesz lehetővé, ami 100ezernél kevesebb nettót jelent. Ebből hogy a bánatba tartsa fenn magát, fizesse a hiteleit, stb.?
I-brahi 2012.12.12 11:12:50
@$$$=$$$: Mi a rettenetes faszért kelljen felvenni hitelt? Miért kelljen rögtön adóssággal indítani? Egy népszerűbb bölcsész szakon is 250ezer lesz a tandíj, és las-san is-mét-lem, hogy fel-fogd: NEM TUDJA utána az ember a havi 100ezer nettóból törleszteni.
I-brahi 2012.12.12 11:29:56
@zajos1: Az egyszerre tandíj és röghöz kötés már önmagában elfogadhatatlan. A tervezett tandíj pedig baromi magas, és a felsőoktatást valójában nem tudja megfinanszírozni, ott ugyanis olyan költségek vannak, amikkel egyesek valójában nem is számolnak. Mindemellett sem a szociális ösztöndíj, sem a lakhatási támogatás nem elég semmire, olyanon a kollégiumi és albérleti díjak. A matematikusokat, informatikusokat sem szívja már fel a piac, csomó helyen elbocsátások, létszámstop van, ugyanis a multik egyre kevésbé akarnak Magyarországon beruházni. Ugyanazzal a képzettséggel, ugyanannyi munkára ma feleannyi bérért lehet felvenni egy informatikust, mint pár évvel ezelőtt. Pedagógusból pedig nem lenne sok, csak az iskolák úgy gazdálkodnak, hogy kevesebb tanárt foglalkoztatnak több óraszámban, 40-50 fős osztályokkal, elbocsátják azokat, akik valami speciális tárgyat tanítottak. Az egyetemek nem foglalkoztatnak külsős óraadókat, soha nem volt ennyi demonstrátor a BME-n például, mert nekik nem kell fizetni, stb., és még folytathatnám.

Csak a tisztánlátás kedvéért...
  Kezd azért egyre kényelmetlenebb lenni Gyurcsánynak a szakdogaügy: a volt miniszterelnöknek csak nem kerülnek elő a dolgozatai, miközben ő próbálja kényelmesen elsunnyogni az ügyet.   A pécsi egyetem azt állítja, hogy az 1984-ben végzett technika, illetve biológia…..
I-brahi 2012.04.10 11:41:43
@Tivadar főkancellár: Szerintem ezt tegyük helyre. Tőlünk nyugatra is volt már több plágiumbotrány. Amikor abba valaki belebukott, sosem indult meg az egymásra mutogatás, hogy de egy csomóan mások is ezt csinálták. Magyarországon, ha valaki lop/csal/hazudik akkor felmentésnek tekinti azt, hogy ha ugyanezt más is csinálja. A jobboldalon nagyon sokan vannak, akik éppen ezzel próbálnak operálni. Tudni akarjuk mindenkinek a szakdolgozatáról, doktorijáról, stb. hogy rendben volt-e? Nagyon helyes, támogatom. Tüntessük el a csontvázakat a szekrényből. De az időzítés nagyon rossz, mert azt üzeni, amit fentebb írtam. Vegyük elő ezeket a dolgokat 1-3 hónap múlva. Akkor nem fogok szólni egy szót se.
Sokszor leírtuk már ezen a blogon, az érdemtelen és felelőtlen nácizás nem használ senkinek. Viszont azt is hozzátettük, van amikor ki kell mondanunk, hogy náci! Baráth Zsolt a Jobbik képviselője például egy náci! Egy olyan ember akinek semmi keresnivalója a magyar…..
I-brahi 2012.04.04 14:08:02
@radikalisviccek: Kikérem magamnak minden jóérzésű nevében ezt a mocskolódást, ami a zsidóság ellen irányul.
I-brahi 2012.04.04 14:09:35
@ka_TARZI_s: nem azt zárjuk ki. a rituális gyilkosságot zárjuk ki, és azt, hogy ezt akarják felhasználni az egész zsidóság ellen. undorító!
Publius Tízmillió Schmitt Pál 2012.04.03 12:10:00
Lemondott. De miért húzhatta ilyen sokáig, miért próbálta magyarázni a magyarázhatatlant, menteni a menthetetlent? Amit én látok magam körül, az az, hogy az emberek egy jelentős része csal, lop, hazudik valamilyen szinten. Ez megmutatkozhat abban, hogy bliccelnek a BKV-n, nem kérnek…..
I-brahi 2012.04.03 14:15:22
@dr Kangörény: Szerintem a posztíró arra gondolt, hogy mivel mostani eset ennek az országnak a "terméke", próbáljunk meg a rendszeren változtatni, mégpedig úgy, hogy mi magunk nem lopunk, csalunk hazudunk, és erre próbáljuk rávenni a környezetünket is. Ez nem kisebbíti a volt közt. elnök bűnét, viszont rávilágít arra, hogy személy szerint nekünk is kell azért tennünk, hogy a politikai, szociokulturális szabályokat, törvényeket betartsuk. Szerintem a legtöbb ember már puskázott, töltött le zenét/filmet, ment át piroson, bliccelt bkv-n, stb. Ezek apróságoknak tűnhetnek, de a határ korántsem olyan éles, mint gondoljuk, a következő lépést könnyű megtenni. Nemrég jött ki a Transparency International jelentése, az egyik legrosszabb az ország korrupciós mutatója...
  Szombaton került megrendezésre a Magyar Szolidaritás Mozgalom Együtt egy új köztársaságért! – Tüntetés a szociális és szabadságjogokért című rendezvénye, méghozzá az ország legnagyobb és legreprezentatívabb Baumax-parkolójában, a budapesti Kossuth…..
Felelőtlenség lenne abban állást foglalni, hogy a notórius gyorshajtó, részegen vezető és drogozó Stohl András esetében megtette-e javító, nevelő hatását a fél év fogházbüntetés. A látszat - amely ha nem is gyakran, de azért néha csalhat - egyébként azt mutatja, hogy…..
- Már mindent elöntött a liberális szenny, a színházakban buziság van! - ellentüntet lila fejjel az árpádsávos dörnerista. - Értem én - így a riporter - de milyen színdarabokra tetszik gondolni? - Én nem járok színházba, te buzi köcsög! Én a magyar kultúráért tüntetek, érted már, bazmeg? Namost…..
„A mi korrupciónk nem is olyan súlyos”, „már ők is átálltak”, „de hát a másik is lop”. A kognitív disszonancia csodákra képes, de az önbecsapás az a hányadék a mi növeli azt a pöcegödröt, amit magyar politikának hívnak. A Magyar Narancs cikke…..
I-brahi 2012.01.28 13:43:35
@is: A fő probléma az, hogy a civilizált nyugaton, ha valaki(k) méltatlanná és vállalhatatlanná válik a képviseletre, akkor lemond(anak), ezt fajta önrevíziót Magyarországon viszont eddig csak az LMP-től láttuk, akik viszont szemmel láthatóan maguk sem tudják, hogy mit keresnek a politikában.
Az esetről egy DTK által SP LP CD-jének DVD-mellékletére IRL készített interjúban beszélt a HVCS. "Éppen BFF-jeimmel, az AFC-vel, a BNF-fel és MM-mel néztük az RTL-en HD-ben az FTC-PSG-t a VIP-ben, egy nagy LCD-n, amikor megtámadott egy WAG." - mesélte a PPP-konstrukció…..
I-brahi 2012.01.20 14:55:45
Mikor már senki nem kerülhette ki a szomorú igazságot, hogy alkotmányunk teljes mértékben érvényét veszítette, üres lap csupán, úgy döntöttünk, a magunk módján emléket állítunk a múltnak. Emléket állítunk a Magyar Köztársaságnak és Alkotmányának. Az 1989 és 2011…..
I-brahi 2012.01.06 16:33:24
@a halál kamionja mindenkit elgázol: Köszönjük az értékes hozzászólást, kérjük, jöjjön máskor is :)
Meglepő személycsere Észak-Koreában: a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA) eddig igazgató Böröcz Istvánt választotta propagandaminiszteréül az utód, Kim Dzsong Un.A világ legzártabb diktatúrájának új vezetője elmondta, az győzte meg Böröcz…..