Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szilgyo

218 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
... sajnos egyelőre csak angolul. Mindkettő idén télen jelenik meg. Ethan Mordden, aki az On Sondheim: An Opinionated Guide című könyvet jegyzi, már letett egyet s mást az asztalra: legismertebb munkája az a musical…..
A The Barber and His Wife című dal a Sweeney Toddból, Miklós Tibor fordításában: Van egy földi pokol, van egy gennyes góc, és e szennyes förtelem csak férget vonz! Ami máshol morál, az itt mocskos, torz; ami rossz - az minden - London! Az a pár nagyokos, ki a pénzén ül, mind e…..
Új Sondheim-biográfia készül - angolszász nyelvterületen. Szerzője a Variety magazin londoni kritikusa, David Benedict, aki nyolc éves újságírói munkáját hagyja hátra azért, hogy teljes idejét a könyv megírásának szentelje. A biográfia címe How Did It Happen: The Life and…..
A Company című Sondheim-darab egyik részlete, az Another Hundred People magyarul, Bradányi Iván fordításában: Ma százasával tódulnak a városba fel, Szívük csupa remény. Van, ki gyorsvonattal érkezik, hogy ne késsen el, Honnan, mit tudom én! Van, ki repülőre száll, a jelszó:…..
Stephen Sondheim és Harold Prince hatodik közös munkája, a Merrily We Roll Along a zeneszerző-szövegíró pályafutásának - és egyben a Broadway történetének - egyik legnagyobb bukását hozta. Az előadás finoman szólva sem született szerencsés csillagzat alatt: a rendező,…..
Holecskó Orsolya a Magyar Színházban nagyszerű színpadi pillanattá varázsolta, de önmagában, olvasva is megállja a helyét: a Csak egy perc volt (Moments in the Woods) magyar szövege (Galambos Attila munkája) valódi telitalálat, minden bizonnyal az egyik legszellemesebb…..
Karácsonykor kerül az amerikai (és remélhetőleg a hazai) filmszínházakba a legújabb celluloid Sondheim-adaptáció, az Into the Woods Rob Marshall rendezte filmváltozata. A főszerepekben Meryl Streep (Banya), James Corden (Pék), Emily Blunt (Pékné), Daniel Huttlestone (Jankó) és Anna…..
2014. április 26-án mutatták be a Magyar Színházban a Vadregény - Into the Woods-ot. A premierről szóló kritikákból szemezgetünk: "(...) aki mégis veszi a bátorságot, hogy beüljön, készüljön rá, hogy Piroska és a Farkas, a Banya és a többiek a saját, privát…..
Ha a Csillagok Háborúja volt George Lucas karrierjének legnagyobb kihívása, akkor A Birodalom visszavág jelentette a legnagyobb kockázatot. Megfelelni önmagának és a rajongók elvárásainak, s mindezt teljes egészében saját zsebből: a szakállas filmes könnyen megtehette volna azt,…..
Két, Sondheimmel kapcsolatos magyar nyelvű szócikkel bővült a Wikipédia, a Vadregény - Into the Woods premierjéhez időzítve. A szerzőről szóló ITT található, a Vadregényről pedig ITT olvasható bőséges információ...
A 2007-es, Művészetek Palotájában rendezett Szenvedély című Sondheim-koncert egyik részlete, a Gyermeked figyel (Children Will Listen), a Magyarországon hamarosan bemutatásra kerülő Vadregény - Into the Woods című musicalből. Éneklik: Sáfár Mónika és Miller Lajos. A dalszöveg…..
Nagy örömünkre szolgál, hogy elsőként adhatunk ízelítőt a Magyar Színházban április 26-án bemutatásra kerülő Vadregény - Into the Woods magyar nyelvű dalszövegeiből. A Sondheimhez hű, szellemes és gördülékeny magyar szövegek Galambos Attila munkáját dicsérik. Játékos…..
A Stephen Sondheim - James Lapine szerzőpáros második közös musicalje, az Into the Woods a Grimm-mesék főszereplőinek kalandjait mondja el, cseppet sem hagyományos módon: Hamupipőke, Piroska, Aranyhaj és Babszem Jankó előtörténete elevenedik meg a színpadon, ám a hősök néhány…..
Sondheim az Into the Woods-ról (Dembin, Russel M.: Sondheim 101 - Into the Woods, in: The Sondheim Review, Winter 2012): ... a darab igazából a társadalmi felelősségvállalásról szól ... nem lehet csak úgy kivágni a fákat, átverni a hercegeket, vagy azt állítani, hogy a babszemek…..
Phone rings, Door chimes, In comes Company! No strings, Good times, Room hums, Company! Sondheim és Pamela Myers a lemezfelvételen: Az eredeti produkció egyik Bobby-ja, Dean Jones (mellette Elaine Stritch): És a másik Bobby, Larry Kert (elől): Aki pedig nézni és hallgatni…..
Ricky Ian Gordon kortárs komponista így vall Sondheim zenéjével való első találkozásáról: (...) Anyám megvette nekem a [Company] partitúráját. Újra és újra eljátszottam, mindaddig, amíg minden szerepet el tudtam énekelni, és minden hangot le tudtam játszani. Az Another…..
Ezen a blogon jobbára Sondheim-szerzeményekkel találkozhat az Olvasó, most azonban kivételt teszünk: a fiatal brit/amerikai musicalszerző, Andrew Lippa  dala ugyanis jeles alkalomra, Sondheim 80. születésnapjára íródott. A szám egyszerre elegáns, szellemes és szemtelen…..
Néhány rajongó áldozatos munkájának köszönhetően egyre több komplett Sondheim-musical érhető el a Youtube-on. Ezekből szemezgetünk. Sweeney Todd Az elmúlt évszázad egyik legsötétebb és legeredetibb zenés darabjának előadása (majdnem) az eredeti Broadway-szereposztással,…..
A Nemo ugyan csak pénteken nyitott, akkor is próbaüzemben, de úgy gondoltam, megadjuk nekik az esélyt, maximum ha rossz nem írom meg; noha már több lájkolójuk van, mint nekünk, szóval idő volt már a felkészülésre. Mivel ezt ti is olvassátok, a verdikt már az elején…..
Minket őrületbe kergetsz, avagy You Could Drive a Person Crazy, a Company-ből. Fordította: Galambos Attila. Minket őrületbe kergetszEgyik nap találsz egy nőtMinket őrületbe kergetszMásnap máris ejted őt Míg a lány szegény az ajtón kívülCsak dörömböl,Bánod is! A szíved meg…..
Elhunyt a magyar musicaljátszás egyik ősatyja. Van egy olyan érzésem, hogy fel sem fogjuk igazán, mit veszített a magyar zenés színház és általában véve a színházi szakma Miklós Tibor halálával. Papíron nem sokat: a musical-polihisztor világéletében struktúrán kívüliként…..
Ez itt a reklám helye. Két kritika jelent meg a Stephen Sondheim színháza című könyvről. Az egyik a Kortárs Online-on: http://www.kortarsonline.hu/2013/07/szinhaz-sondheim/16354 A másik pedig a Magyar…..
Kétségkívül az év egyik legfontosabb sondheimes híre: idén ősztől nem kell messzire utaznia annak, aki a Sweeney Todd-ot szeretné látni, ugyanis a véreskezű borbély szeptember 14-től állandó jelleggel beköltözik a Währinger Straße 78-as szám alá, azaz a bécsi Volksoperbe. A…..