Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jbussh

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
J-vel írandóSokan képtelenek megjegyezni, vagy éppen túlzott igyekezetük eredményeképpen, de a muszáj szót képesek elipszilonnal (ly) írni: muszály. Találtam a neten egy szavazást, ahol 42 ellenében 602-en a helyes írásmódra szavaztak, tehát ezt sokan tudják. Ezt a mindössze…..
jbussh 2011.12.03 10:04:01
@A Hannibal Lektűr-attitűd:
Üdv.!

Úgy emlékszem, hogy az "-ik"-re végződő igéknek nincsen alanyi ragozása, ezért az "eszek" helytelen, de lehet, hogy rosszul emlékszem. Régen mondhatnom, elég jó voltam nyelvtanból, de manapság már sajnos gyakran el kell gondolkodnom, hogy is kell írni egyes szavakat, kifejezéseket :(
jbussh 2011.12.03 10:17:19
@BKV - Önnek megyünk:
Üdv!

Csak hogy egy példát mondjak ellenvetésül, arra reagálva, hogy " Mi a celja a helyesirasnak a hagyomanyorzesen kivul? " Pont a napokban történt az, hogy egy jóbarátommal [nő] chatelve keményen összevesztünk, mert igencsak félreértette a mondanivalómat. Történt ez mindazért, mert nincs tisztában a vessző szerepével a mondatban, amit jobb érzésű emberek nem véletlenül használnak úgy, ahogy. Tehát igenis van jelentősége a helyesen írásnak, mert ha a beszélgetőtársaknak eltérő fogalmaik vannak a nyelvtani szabályokról, akkor hajlamosak eltérően értelmezni ugyanazt a szöveget, és ebből félreértések fakadhatnak. A közös nevező pedig esetünkben a helyes nyelvhasználat. A matekban sem mindegy, hogy a tizedesvesszőt és a helyiértékeket esetlegesen jelölő pontokat felcseréljük-e, mert abból csúnya dolgok adódhatnak. Persze ez csak magánvélemény.