Regisztráció Blogot indítok
Adatok
némethnémarcsi

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma reggel a Mesefalu Pázmándon? csoport (jelenleg 44 fős)  Facebook oldalán megjelent nyilvános megvitatásra a pázmándi Mesefalu víziójának szövegtervezete. A tervezet, azaz a programot elindító alapdokumentum első változata a csoporttagok online felvetéseinek alapján, az…..
némethnémarcsi 2011.12.06 13:48:21
Érdeklődéssel követem én is a pázmándi mesefalu törekvéseit, és férjemmel együtt örömmel üdvözöltük ezt a kezdeményezést falunkban, hisz egy „minden ízében” természetbarát módon élő közösség sokat segít a környezettudatosság népszerűsítésében. A környezettudatos életmód pedig rászorul a népszerűsítésre, hiszen jelenleg nagyon kevesen gondolnak arra, hogy saját otthonukban is, akár holnaptól kezdve, sok mindent megváltoztathatnának azért, hogy kisebb ökológiai nyomot hagyjanak maguk után.
A mi otthonunk a „másik” hőszivattyús ház a faluban és három gyermekünkkel együtt igyekszünk életünk minden területén a leginkább környezetkímélő módon élni, bár ezt mi a falu területén belül próbáljuk megvalósítani, nem „erdőlakóként”, mint Piroskáék. Épp ezért rögtön feltűnt, hogy a hőszivattyú nem szerepel a lehetséges környezetbarát erőforrások között a tervben, pedig a földhő hasznosítása jóval kisebb CO2 kibocsátással jár, mint pl a fatüzelés (és nem is kell hozzá fát kivágni). Ez a fűtés annyira megbízható és annyira egyszerű az üzemeltetése (a létesítése azért komoly szakértelmet igényel), hogy mi pl be sem vezettük a gázt, és ha jól tudom, Piroskáék sem. Talán érdemes lenne elgondolkodni azon, is, hogy biztosan szükséges e a gáz biztonsági tartalékként, hisz nem kis plusz költséget jelent. Esetleges hosszabb távú áramkimaradás esetére mi csupán egy pelletkandallót fogunk beszereltetni. Nálunk a fatüzelés szóba sem jöhet, férjem ennek masszívan ellenáll, hisz a pellet környezetbarátabb a fánál, mivel újrahasznosított alapanyagból készül, kényelmesebb, mert nem kell fát vágni csak kivenni a zsákból és kiváló fűtőértékű.
Elgondolkodtam azon is, amit Piroska is említett, hogy mért épp egy ősfás, patak menti területen szeretnének egy ilyen vállalkozást megvalósítani. Maximálisan egyetértek azzal, hogy ajánlatosabb lenne egy építésre szánt területet kiszemelni, amit aztán a munkálatok befejezése után erdősíteni lehetne, odacsábítva ezzel az állatvilág képviselőit is, akár még az ökológiai folyosó rendszerbe is be lehetne kapcsolni.