Regisztráció Blogot indítok
Adatok
IronLowrider

0 bejegyzést írt és 162 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
– Nagy szám – dohogta a teknősbéka, amikor Akhilleusz utolérte. – Te a gyorslábú Akhilleusz vagy, én meg a teknős. Naná, hogy utolérsz. De be is tudod ezt bizonyítani? – Kérlek alássan! – felelte a hős, azzal lecsatolta állandó jelzőit, s dárdájával a homokba írta a…..
IronLowrider 2014.04.01 02:18:45
@FMR: Carroll nem szokott ilyen "világi" dolgokra rámutatni. Egy "szó szerintibb" olvasat:

Akhilleusz le akarja vezetni Q-t P-ből és P→Q-ból. A teknős elfogadja, hogy P∧(P→Q) → Q, de nem fogadja el Q-t, azaz a leválasztási szabályt (MP). Akhilleusz tehát újra próbálkozik, ezúttal a teknős elfogadja, hogy P, P→Q, P∧(P→Q) → Q, de nem fogadja el Q-t, azaz MP-t, s.í.t.

A vita központi eleme tehát a leválasztási szabály, és ezt tényleg érdemes közelebbről megvizsgálni: MP ugyanis a logika egyedüli deduktív szabálya. A teknős felteszi a kérdést: miért kellene elfogadni MP-t, ha az nem következik a logika többi (explicit, nem deduktív) szabályából?

---

Szerintem az első igazán jó választ Gentzen adta meg, majd' fél évszázaddal később. A Gentzen-féle cut-elimination tétel szerint ha valami MP segítségével bizonyítható, akkor expliciten (MP használata nélkül) is. Ez tehát a logika igazi teljessége.

A teknősnek még csak nem is kell elhinnie a cut-eliminationt: elég, ha Akhilleusz ismeri a tételt, a bizonyítást ő maga is átírhatja explicit formába.

---

Pusztán kíváncsiságból kérdezem, te miben látod a logika kényszerítő erejét? Tudnád esetleg egy konkrét példán is szemléltetni?
Idén negyedik alkalommal tette közzé a nemek közti bérszakadékkal kapcsolatos szokásos aggódását az Európai Bizottság az „Egyenlő Díjazás Napja” alkalmából. Eszerint 16 százalék körüli a nők és a férfiak „átlagos” bére közti eltérés. Azt viszont már nem harsogja…..
IronLowrider 2014.03.08 20:39:41
@Amocsok: "Hogy ezeken a területeken miért alacsonyak a bérek, az is lehet vita tárgya, gondolom, nem verne kisebb hullámokat. "

Aki erre az egyszerű kérdésre sem tud önállóan válaszolni, az túl keveset tud ahhoz, hogy a (sokkal összetettebb) diszkriminációról vitatkozzon.

Az általad említett területeken azért alacsonyak a bérek, mert van olyan, aki olcsón elvégzi a munkát. Tudod: piacgazdaság!

Ha minimálbérért lehetne kompetens marketing menedzsert / szoftverfejlesztőt / szakácsot találni, akkor ott is alacsonyak lennének a bérek.
Mikor nyilvánítunk szabadon véleményt? Mikor döntünk szabadon arról, hogy megtegyünk-e valamit vagy sem? Hát akkor, amikor senki sem kényszerít bennünket, senki sem befolyásolja a döntést megelőző mérlegelésünket – legalábbis fenyegetéssel, hatalmi szóval nem. Ez a…..
IronLowrider 2014.02.17 07:09:20
Nem túl precízen: szabad akarat akkor van, ha egy dolog "csinálhat mást", mint ami "előre meg van írva".

A szabad akarat persze nem kétállapotú (van/nincs), hanem mozgó skála: nyilván előre meg tudom írni, hogy az asztalomon álló sörösüveg mit fog "csinálni" az elkövetkező 60 percben.
Ha mondjuk egy diákomról jósolnám meg, hogy mit fog csinálni az elkövetkező 60 percben (és erről ő tudomást szerezne), akkor ő direkt mást csinálhatna.
Egy diáknak, meglepő módon, több szabad akarata van, mint egy sörösüvegnek.

A kutyám cselekvéseit könnyebb előre kiszámítani, mint a diákét - akár hangosan is kimondhatom a jóslatomat, a kutya nem fogja érteni - de nehezebb, mint a sörösüvegét. Sőt, a sörösüveg viselkedését még egy kutya is meg tudja jósolni!
Sorrendet állíthatok fel a szabad akarat mértéke szerint: diák > kutya > sörösüveg.

Tf. hogy találkozom egy fejlettebb civilizáció tagjával (hívjuk mondjuk FejCi-nek). Előre elgondolom, hogy FejCi mit fog csinálni az elkövetkező 10 percben, de a jóslatomat nem írom le, nem mondom ki. Persze a gondolkodással megváltozott az agyam fizikai állapota, amit FejCi azonnal érzékel az agyleolvasó kézikészülékkel. FejCi innentől kezdve direkt mást is csinálhat, mint amit én megjósoltam. Visszafele nyilván nem működne a dolog.

Új rangsor: FejCi > diák > kutya > sörösüveg.

Csak egy dolgot nem értek: miért állna ez ellentétben a determinizmussal?

---

Más:

@Holden: Az Everett-féle sokvilág-értelmezésben nem szerepel a "tudat" fogalma. Az, hogy melyik világot figyeled meg, tisztán valószínűségi alapon magyarázható (ha egy két kimenetelű kísérletben A és ~A közül A 80% valószínűséggel következik be, a sokvilág-értelmezésben azt jelenti, hogy az összes lehetséges világok 80%-ban A következik be, a többiben pedig ~A).

megj. én nem vagyok a sokvilág-értelmezés "híve"
A KARD Prostitúció felsőfokon 2012.10.03 18:37:45
Miközben a hatalom államosítani szándékozik minden iskolát, a felsőoktatás világában nagyüzemi kiárusítás zajlik: egyre kevesebb képzést támogatnak és egyre magasabbak a tandíjak (akárhogy is nevezi azokat T. Miniszterelnök Úr). A legújabb fejlemény – amit eddig is tudtunk,…..
Gyermekeket molesztált a tavaly elhunyt Jimmy Savile, népszerű brit műsorvezető. A brit közszolgálati televízió, az ITV még augusztus elején mutatott be egy leleplező filmet a műsorvezetőről, azóta pedig több nő is jelentkezett, akik mind azt állítják, hogy Savile kislány…..
IronLowrider 2012.10.02 01:19:01
@norbert79: Végül is, pont ugyanannyi konkrétum van benne, mint a comment-es cikkben.

"I don't think that any of those young women..." lol
  Férfiak! Férfiak, akik monitorotok rideg fényébe meredve, magányosan scrollozzátok a Haszon Magazint, Napi Gazdaságot és a Forbes-t, unottan olvassátok a Playboy eheti magvas mélyinterjúját, üveges tekintettel meredtek a tiltott pornóoldalakra, mert nincsen az internetes…..
IronLowrider 2012.07.25 15:14:01
avoiceformen.com

Reméljük, hogy hamarosan a Férfihang is hozza majd az AVfM szintjét. Sok sikert nekik.
 Bándy Kata meggyilkolása kapcsán fejtette ki véleményét Dopeman. Szerinte az eset tovább mélyítheti a romák és a magyarok közötti ellentéte. Ő viszont úgy gondolja, a bűnnek nincs színe, nem ebből a szempontból kellene megítélni ezt az esetet...   ..
IronLowrider 2012.07.24 13:26:39
index.hu/kulfold/2012/07/24/teves_adatok_miatt_kerult_bortonbe_egy_magyar_olaszorszagban/

És ebben az országban akarják egyesek bevezetni a halálbüntetést.
Sorkizárt Önmaga ellensége 2012.06.09 08:31:00
Skóciában tettek az egyre súlyosbodó öngyilkossági-hullám ellen, és a Choose Life! program segítségével fodrászokat, kocsmárosokat és kozmetikusokat képeztek ki: az öngyilkosságot fontolgatók felismerését, a jelekben való olvasást tanították nekik. A kezdeményezés abszolút…..
IronLowrider 2012.06.09 17:53:07
Közelebb kerülhet az emberekhez és a Nemzeti Együttműködéshez az egykori kormányzó Kenderesen. Valamint táncház és egyéb programok is várhatók. "Horthy Miklóst újra kell értékelnünk, és az eltemetett múlt így szimbolikusan is közelebb kerülhet ahhoz a helyhez, amit a…..
IronLowrider 2012.05.26 13:37:04
@Hoppá!: Az első mondatig jutottam, mert kiderült, hogy Izraelben nincs Nemzeti Együttműködés Rendszere.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2012. februárjában bocsátotta társadalmi egyeztetésre a Büntető törvénykönyvről szóló törvény tervezetét. A kormány – kiváló kommunikációs érzékkel – a négynapos ünnep előtt, április 27-én nyújtotta azt…..
IronLowrider 2012.05.08 15:20:54
@trollol: Hát ha olyan hülye vagy hogy adózol meg dolgozol, akkor nem tudom, mit csodálkozol a regulán.
Elég jól el lehet úgy éldegélni e kies honban, hogy még csak nem is találkozik az ember fia/lánya ilyesmivel. Sőt, a nők úgynevezett hátrányos helyzetét sem kell feltétlen észrevenni. Eddigi egyik munkahelyemen sem kerestem kevesebbet, mint férfikollégáim (bár a rádióban épp a…..
IronLowrider 2012.04.17 20:11:14
@bohuš:
@Vedere' Lavór:
Volt pár évezred, mikor a férfiakat tényleg csak nők nevelték fel.
Ezt az időszakot hívják őskőkorszaknak, és egyik jellemzője, hogy az emberek (férfiak) nem építettek semmi jelentőset.

Van a világnak egy része, amelyik megragadt ebben az állapotban, így elég jól vizsgálhatók ( lásd: books.google.hu/books?id=f0CGuj7r1O8C&redir_esc=y ). Jellemző, hogy most sem alkotnak semmi maradandót.

Van a világnak az a része, amelyik kezd visszatérni ebbe az állapotba. Ez is elég jól vizsgálható ( lásd: onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1741-3737.2011.00832.x/abstract ).

A civilizáció akkor kezdődik, mikor az apák nevelik, az anyák gondozzák gyermekeiket.
IronLowrider 2012.04.17 20:49:29
@bohuš:
Ha úgy értetted, ahogy most leírtad, akkor egyrészt tárgytalan a hozzászólásom, másrészt ebben az esetben a példatáradból a saját kommentedet se felejtsd ki. A stróman szócikkhez pont jó lesz ;)
IronLowrider 2012.04.17 20:57:36
@Vedere' Lavór: Idegen, mert nem így, nem ettől működik. Pontosabban akár még működhetne is így, de nem attól, hogy Lavór ezt hiszi vagy ezt szeretné. C'est la vie.
2012. június 8-án elkezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság. Új sorozatunkban szépen sorba vesszük a résztvevő országokat, és mindenfajta feltétel nélkül gyűlöljük őket. Mert mi ilyenek vagyunk, minden ország utálatunk tárgya, pláne, ha EB-n is szerepelnek a köcsögök!…..
Schmitt Pál tegnap ugyan még mosolyogva nyugtázta Szöulban a plágiumgyanút vizsgáló bizottság jelentését, Selmeczi Gabriella pedig a Fidesz részéről lezárta az ügyet, újabb fordulatot hozhat, hogy a SOTE szenátusa várhatóan ma megfosztja doktori címétől a Köztársasági…..
IronLowrider 2012.03.29 16:12:19
@icentrifuga: Ma nincs köztiszteletben álló nő Magyarországon, és ez nem az elnyomó patriarcha hibája, hanem a tietek. Egyébként Hoffmann Rózsa és Morvai Krisztina közül választhatsz.
Megerősítette az amerikai zsidó szervezet, a Rágalmazásellenes Liga eredményeit egy magyar kérdőív is.„Sokkolt minket, hogy ennyire negatívak az emberek. Tisztán látszik a kérdésekre adott válaszokból, hogy a legtöbben zsidó-, cigány-, meleg- és hajléktalanellenesek”…..
IronLowrider 2012.03.22 19:48:41
@Con Storm:Látom, hogy hajtasz, de endike egész egyszerűen sokkal jobb nálad.
Sajnos nem tudom pontosan megítélni, mekkora celebritás is valójában Sasha Grey a pornóiparban, de a wiki szerint elég nagymenőnek tűnik a hölgy, aki ezúttal nem egy durva gangbangben, hanem egy társadalmi célú kampányban tűnik fel. A nők egyenlő munkafeltételeiért, és…..
INTERJÚ A család csakis egy férfi és egy nő közötti kapcsolat lehet, amelyben a felek potenciális szülők is egyben. Az egyik legtekintélyesebb német alkotmányjogász nyilatkozott nekünk. Paul Kirchhof az Andrássy Egyetemen - kas.de     Paul Kirchhof a német…..
Az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója a múlt hétvégén jelentette be, hogy a Kossuth tér rendezési terveinek elkészítésére több, nemzetbiztonsági átvilágításon átesett pályázót kértek fel. A pályázatot a közösségi közbeszerzési szabályok alkalmazása…..
IronLowrider 2012.03.03 19:11:11
@Dr. Trejo: "Az ellenség dezorientálására óriási hangszórókat kell rendszeresíteni, melyekből Szijjártó, Matolcsy és Schmitt beszédeket sugároznak igen nagy hangerővel."
Ez tulajdonképpen a fent említett Psychic Beacon.
  Kösz, HáZsé. Ez kellett, főleg az eredeti meg hácsé után. Akik 1990 után születtek, azok valódi hősök, olyasféle igazi hollywoodi mindent túlélő fenegyerekek. De tényleg! Gondolj csak bele, az 1990 után születettek, azaz MI, kész csoda, hogy életben vagyunk. Nekünk…..
IronLowrider 2012.03.02 07:38:48
@combo: "Az én anyám pofájáról lesült volna a bőr, ha ilyen neveletlen gyerek lettem volna"
Röhögni fogsz... az lettél :)
Nehéz elhinni, de sikerült: brit tudósok megcsinálták, 92,5 fokig jutottak! A 90 fokos álomcsúcs évezredekig megdönthetetlennek tűnt, de brit tudósok a hétvégén meglepő eredménnyel rukkoltak elő: 92,5 fokosra javították a derékszöget. A nem titkolt hosszú távú cél az, hogy…..
IronLowrider 2012.02.08 09:14:16
@tobias2:
"Amennyiben a = fU, b = fV, akkor ∈ U, b ∈ V, azaz
[a = 0 ∨ P] ∧ [b = 1 ∨ P].
Ebből következően
[a = 0 ∧ b = 1] ∨ P,"
Orbán Viktor vagy Matolcsy bármikor levezetni neked, hogy (A ∧ ¬A) tautológia. Az teljesítmény, nem az, hogy DeMorgan → LEM.
Az előző és jelenlegi levél beküldőjét, valamint minden érintettet megkérünk, hogy amennyiben hatékony és valós jogi segítséget szeretnének, keressenek bennünket a munkaheklyiterrorjog@gmail.com címen.   Tisztelt Munkahelyi Terror! Középiskolai tanár vagyok.A…..
IronLowrider 2012.02.07 21:59:49
@Hurrá Torpedó: A naplót elég hetente egyszer könyvelni, az elektronikus napló ennél is egyszerűbb. A szünetek a legtöbb pesti iskolában 15 percesek (így egész órákra esnek az órakezdések). A tanárok nem minden szünetben vannak ügyeletre beosztva. Ebédszünet meg az összes többi munkahelyen is csak egyszer van naponta.
Múltheti posztunkban naiv ügyfél Budapest határában mit sem sejtő utasokat marcangoló ellenőröket vizualizált. A valóság a BKV szerint ellenben az, hogy egy önkormányzati rendeletnek köszönhetően nem büntetik azokat, akik a hagyományos környéki+Budapest-bérlet párossal…..
IronLowrider 2012.01.24 07:22:44
@Xezs: Lehet, hogy te is bölcsészként végeztél? Első ránézésre több közöd van ahhoz, mint a matematikához.

en.wikipedia.org/wiki/Zeroth_order_approximation
IronLowrider 2012.01.25 01:30:49
@Xezs: Nyertem már úgy pályázatot, hogy hivatalosan második lettem. Gondolom az ellenkezője is előfordulhat. ;)

Ugyanakkor a futóversenynek semmi köze a matematikához.
IronLowrider 2012.01.25 18:28:30
@anarch: Sőt, a halmazelméleti rendszámok (numerus ordinalis -- SORSZÁM, szó szerint) is úgy kezdődnek, hogy 0,1,2...

Megint a lényeget ragadtam meg a témából :)
  Az év végéhez érve megszaporodnak a listák, amelyek az elmúlt év legjeit foglalják össze. Most az amerikai magazinok vannak porondon... Mert ugye nem mindegy, egy arc mennyit hoz a konyhára. Az első számú címlaplány 2011-ben Mila Kunis lett, aki a Barátság…..
Fontos kérdéseket feszeget Kóczián Mária hétfői cikkében, amellyel a komment.hu-n megjelent írásomra reagált. Ehhez fűznék hozzá pár megjegyzést, tudván, hogy számos olvasó szemében hendikeppel indulok: számukra csak az lenne hiteles, ha a parlamenti női kvóta mellett…..
IronLowrider 2011.12.02 13:40:30
@szimplalány: "fel sem merül ez a szempont, a nők szempontja"
Tehát szimplalány szerint a férfiak alkalmatlanok arra, hogy megfontolják, figyelembe vegyék a nők szempontját, érdekeit. Ez szexizmus.
IronLowrider 2011.12.02 21:11:26
@szimplalány: "igenis vannak a társadalom számára olyan fontos célok, amelyeket akár nem orthodox módszerekkel is érdemes megvalósítani. Ha valamiben, akkor épp ebben, ami az egész társadalom érdeke (ebben eddig még minden vitában mindenki egyetértett), a keresztények egyetemi részvételének erősítésében jogos eszköz."

és már megint itt vagyunk:
""Az engedély megadásánál a nemzethűség és az erkölcsi megbízhatóság követelményei mellett egyfelől a felvételt kérők szellemi képességeire, másfelől arra is figyelemmel kell lenni, hogy az ország területén lakó egyes népfajokhoz és nemzetiségekhez tartozó ifjak arányszáma a hallgatók közt lehetőleg elérje az illető népfaj vagy nemzetiség országos arányszámát, de legalább kitegye annak kilenctizedrészét."

A feminizmus célja a hatalom megszerzése. Ez most, ez volt 100 évvel ezelőtt. A hatalomvágy összetartja és irányítja a feminista mozgalmat. Csak így fordulhat elő, hogy egy ilyen (látszólag!) szerteágazó és színes mozgalom minden lépésével mégis konvergál a "női felsőbbrendűség" kivívása felé.
A tavaly augusztusi chilei bányakatasztrófa során egyetlen nő sem rekedt a bányában. Sőt: a bányában soha nem is dolgozott nő. Itt persze nem kell a fifty-fifty, hiszen a bányászok hatalma nevetségesen kicsi.

Jóslatom: senki nem fog találni olyan hatalmi struktúrát a mai társadalomban, ami a férfiaknak kedvez.
A hajléktalanok között a férfiak aránya 70% fölötti. (a hajléktalanszállókon egyáltalán nem fogadottaknál 90% fölötti)
A születéskor várható élettartam differenciája folyamatosan nő, a nők javára (upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Hungary_life_expectancy.png). A nyugdíjrendszerben persze az arányok fordítottak.
A férfiak között az öngyilkosság ötször gyakoribb (en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate).
Négyszer annyi férfit ölnek meg, mint nőt.
A munkahelyi balesetekről lásd az előző cikk kommentjeit.
A közös szülői felügyeletet a jog nem ismeri, bár a családjog egyébként is önmaga paródiája.

A feministák által hangoztatott férfi hatalmi központ nem létezik.
A női kvóta több problémát okoz, mint amennyit megold – állította a Konzervatórium egyik szerzője, Szilvay Gergely az origo-komment.hu-n 2011. október 21-én megjelent írásában (Mit old meg a női kvóta?), amelyben kifejti: szerinte a parlamenti női kvóta igazságtalan,…..
IronLowrider 2011.12.01 18:34:06
@flora: Természetesen keserű embernek nem lehet igaza. A szőlő még sosem volt tényleg savanyú.

@Vértes László: Az Európai Unió által szponzorált vagy bemutatott kutatások nem mindig megbízhatók. Az Eurostat elég sokmindent "elhallgat" (szándékosan, véletlenül vagy információhiányból, mindegy), amelyek érdekesek lehetnének számunkra.
Példának hozhatnám a munkahelyi balesetek és halálesetek nemek szerinti megoszlását, amit a European Agency for Safety and Health at Work mindig elfelejt megnézni, pedig több más számításukból világos, hogy az adatok számukra rendelkezésre állnak.
Az Egyesült Államok statisztikái jóval részletesebbek és gyakran módszertanilag is megbízhatóbbak, tapasztalatom szerint az Uniós adatoktól nem sokban különböznek, vagy ahol mégis, ott a különbségek magyarázata nyilvánvaló (az olyan témák alapján, amiről mindkét szervezetnek vannak statisztikái).
Az Egyesült Államokban egyébként a munkahelyi balesetek 64, a halálesetek 93 százalékát férfiak szenvedik el (www.bls.gov/iif/oshwc/cfoi/cfoi_rates_2010hb.pdf).

továbbra is:
www.the-spearhead.com/2011/11/13/special-needs-employees/
IronLowrider 2011.12.01 20:24:07
@tea fan: A fenti példára reagálva. Orosz humánetológusok sokat foglalkoztak a témával. Protopopov könyve kis guglizással angol fordításban is megtalálható.
Megállapították azt is, hogy nem "bukik a szabály", a fenti kapcsolatok ritkán működnek a valóságban. A hipergámia (jelenség: a nők aránytalanul gyakran "felfele házasodnak", általánosságban pedig jobban vonzódnak az anyagi és társadalmi hierarchiában magasabb helyet elfoglaló férfiakhoz) létezik és kimutatható - mégpedig függetlenül attól, hogy elfogadjuk-e az evolúciós pszichológia magyarázatát vagy sem.

A hipergámia a valódi elméleti meghatározás, ráadásul elég jó ahhoz, hogy a gyakorlatra is következtessünk belőle!
Ha a tudományos igényesség helyett tea fan terminológiáját használjuk, akkor azt is mondhatnánk, hogy az Igazi Nő alacsonyabb társadalmi helyzetű mint az Igazi Férfi.
Ez olyannyira leegyszerűsítő, hogy már-már csúsztatás, de még mindig közelebb jár az igazsághoz, mint a naiv nézőpont.
IronLowrider 2011.12.02 13:17:59
@Vértes László: "Ezek szerint te amerikai statisztikákat használnál az európai helyzetre?"
Azt mondom, hogy az amerikai statisztikából aránylag pontosan jósolható az európai helyzet. Amikor létezik európai statisztika, azt kell figyelembe venni.

Amikor állítottam valamit, természetesen linkeltem a statisztikát.
A Wage Gap nemlétezésében is biztos vagyok, de nem csak én:
consad.com/index.php?page=an-analysis-of-reasons-for-the-disparity-in-wages-between-men-and-women

Ne higyjük azt, Vértes László nem ismer ehhez hasonló elemzést! Akár ő is linkelhette volna.