Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BabaYaga

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fél nyolc előtt néhány perccel szakadt meg a HírTv adása, és közel háromnegyed órán át sötét volt a képernyő. Bombariadó volt, ezért ki kellett üríteni a tévé épületét, még az Orbán-interjút is lekeverték. De miért is? Talán kézi hajtányos magnóról ment az előre…..
BabaYaga 2006.09.21 17:36:20
Barbo!

Nem volt kiírva, hogy felvételről megy az OV interjú, de azt nem is kötelező kiírni (lsd. 1996/1.tv. a rádiózásról és televíziózásról). Merthogy nem olyan dolgokról szólt a beszélgetés, ami a valósidejűség látszatát kelti. De Medgyessy úgy traccsolt Fridivel - miközben már rég Varaderon szürcsölte a koktélokat -, hogy ki volt írva: Élő. Na ez gáz. Akor kellett volna kiírni, hogy "Felvétel". Valósidejűség látszata következett abból a bejátszásból is például, amikor Fletó Krizsó Szilvivel beszélgetett tavaly október 23-án az MTV-ben. És már kommentálta is OV beszédét, pedig az még a felvett interjó idején el sem hangzott. És sugárzásra került egy olyan músorban, ami mindig élőben megy. Szóval valósidejűség látszatát keltette. A televíziókban rengeteg bejátszás megy felvételről, és - néhány fent részletezett szakmai szabály érvényesülését kivéve - szinte sosincs kiírva, hogy nem élő. Mint ahogyan azt sem kell feltétlenül jelezni, hogy élő a műsor. Ezeket a jelzéseket akkor alkalmazzák, ha az értelmezéshez, a pontos és időszerű tájékoztatás követelményének teljesüléséhez elengedhetetlenül szükséges. Medgyessynél és Fletónál vlahogy másként működött az MTV. Furcsa véletlen...:-)
ZsZ! AZ MTV-t telefonon értesítették a bombáról, de nem ürítették ki az épületet az átvizsgálás alatt, az adás folyt tovább. Ez is érdekes, nem? Gondolj bele: ha Rudi kimenekül az épületből, mert negyvenen betörnek, Kert Attila leállítja az adást, mert nem biztonságos, akkor miért nem teszik meg mindezt, ha valóban bombaveszély van? Szerintem egy bombarobbanás, az azt követő tűz nagyobb veszélyt jelent a dolgozókra. RUdi vagy egy felelőtlen gané, aki szarik az emberei biztonságára - mint ahogyan tette ezt az ostrom alatt is, amikor politikus vendégeit és a dolgozókat hátrahagyva elsők között menekült el a tévéből - , vagy tudta, hogy kamu az egész. Ismét egy kis gondolkodni való. Hát hajrá.
Amúgy meg elég nagy baj, a rendőrségi "rutin" alapján a Hír Tv-nél látott módon történik az értesítés (bár írtam, az MTV kivételezett helyzetben volt). Sokat elmond az országról, hogy így "biztosítja" a rendet a hatóság. Ezek alapján tulajdonképpen bárki felrobbanhat. Már egyáltalán nem vagyok meglepve, hogy Petrétei miniszter szerint a szervező felelős pl. a rendezvények biztonságáért. Kivéve persze augusztus 20-át, ugye...:-) Ott a telefonos kisasszony volt a hibás, nem az a Szilvássy, aki a törvény szerint is egyszemélyben felelős. Na de ez már egy másik történet.
AAAAAAAAAA!
Ha voltál bár tévében, akkor azt is tudod, hogy egy általános kiürítéskor az adáslebonyolító helyiségből is mindenkit kidobnak. Adás mehet ugyan automatáról, ha csak "biztonsági okokból" nem kell pl. feszültségmentesíteni a rendszert. Nézz utána. Érdemes.
BabaYaga 2006.09.22 18:24:51
James!

Nevetséges dolog arra hivatkozni, hogy sokba kerül az információk feldolgozása. A legszegényebb, harmadik világ beli ország is egy dologra biztosan költ: információszerzésre. Havonta plusz egy-két millió forint egy nemzetbiztonsági műveletben észre sem vehető. Ráadásul nem úgy van, hogy új bedrótozott intézmény, új apparátus. Nem. Van egy apparátus, és ha sok információ folyik be akkor sokat dolgoznak fel, ha kevés, akkor keveset. Azért nem szűkítik a hírszerző műveletek körét, mert kevesebb az ember. A hírszerzés nem így működik.
A hír Tv egy hírgyár. Azt érdemes tudni, hogy minden televízió és újság sokkal kevesebb információt tesz közzé, mint amennyi befolyik hozzá. Egy része az infóknak normál körülények között bizonyíthatatlan, ezér sajtó-, polgári- vagy büntetőpert kockáztat, aki közzéteszi. De sok anyag lapul az íróasztalfiókokban, merevlemezeken, sok cserél gazdát beszélgetéseken keresztül. Nem igaz, hogy ami hír, az rögtön meg is jelenik. Pl. van egy csomó feldolgozás alatt álló anyag mindenhol, aminek várnak az időzítésével. Szóval hidd el, hogy van mit lehallgatni. A média a legnagyobb információs gyűjtőhely - a nemzetbiztonság után. Emlékszel arra, amikor Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár azt mondta: "a Magyar Nemzet (az újság) nemzetbiztonsági kockázatot jelent". Tudod mit jelent a szakszolgálatoknak, ha egy intézményt (lapot, tévét, bármit) nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak ítélnek? Azt, hogy megfigyelhető, lehallgatható. És ugye tudod, hogy a Magyar Nemzettől csak Budapest térképén van messzire a hír Tv, amúgy nem nagyon? AMúgy szerinted örül a kormány, hogy van egy tévé, ami elég komolyan rávilágít dolgokra, mindehol ott van, mindenről rendelkezik információkkal és mindent közzétesz, amit mások elhallgatnak? Ezen is érdemes gondolkozni. Egy televízióban, ahol sokat próbált és veszélyes helyzeteket is megélt emberek dolgoznak, nemigen tör ki pánik, ha bombaveszélyről érkezik hír. Ráadásul van saját biztonsági szolgálata, és létezik kiürítési terv is. Mint minden iskolában, rendelőintézetben, kórházban, reptéren, mindenhol. Bombariadókor ugyanaz a követendő magatartás, mint tűz esetén. Akkor sem várják meg, míg kiér a tűzoltó, hogy kézenfogva kivezesse az embereket. Már az általános iskolákban is vannak kiürítési gyakorlatok. Általában minden hat éves gyerek tudja, hogy nem szabad pánikba esni ilyenkor. Ha meg megtalálják a poloskákat, le lehet tagdni, hogy a rendőrök rakták oda. A poloskakeresésre szakosodott cégek pedig szinte mind régi állambiztonságiak meg magasrangú rendőrök kezében vannak. A néhány négyzetmilliméteres kis bogarakat meg nemigen találja (találná) meg más.