Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KVadász

0 bejegyzést írt és 135 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rövid pihenő után újra itt veletek, de mindenekelőtt: nektek. Mindjárt egy Napi érdekessel kezdünk, és kérünk, hogy olvassátok a következő bejegyzéseket is, mindennél jobban kell kitüntető támogatásotok ezekben a hetekben hogy így maradhassunk, és itt maradhassunk. Ha ritkábban néztek az indexre,…..
KVadász 2020.08.23 18:47:44
@MostKomolyan???: "ha váltóáramról mennének, kevesebb betápláló állomás is elég lenne. " Ez hogy jött ki? :) Elmagyarázod?
KVadász 2020.08.24 07:51:19
@MostKomolyan???: Látom a töri jobban érdekel, mint a fizika. :) Nincs ilyen jelenség amiről te beszélsz, a teljesítmény mindig a feszültség és az áramerősség szorzata (P = U * I), tökmindegy hogy AC, vagy DC feszültségről beszélünk. A metró, a trolik, a fogaskerekű mind a mai napig DC-t használ. Amire te gondolsz (szerintem), az az, hogy a vezeték, mint terjedési közeg belső ellenállása a régi időkben úgy volt jobban legyőzhető, ha a fenti képlet miatt a feszültséget transzformátor segítségével megnövelték (vagyis az U-t), így adott áramerősségen nagyobb teljesítményt lehetett eljuttatni. Egyenáramot pedig nem lehetett gazdaságosan átalakítani nagyobb feszültségszintre, ezért terjedt el a váltóáram sokkal inkább. Azonban ez jó 40 éve a félvezetős technikájú áramátalakítók révén már nincs így, ezért terjednek a nagyobb országokban (Kína, Brazília) a nagyfeszültségű egyenáramú távvezeték hálózatok (HVDC), mert az egyenáramnak sok előnye van a váltóáramhoz képest. És nem csak szerintem. ;)
KVadász 2020.08.24 09:09:10
@Metálvörös: Motorikus teljesítmény számolásánál ott van, de tisztán ohmikus esetben a cos fi = 1, tehát ha szigorúan az energiaátvitelt nézem, tökmindegy, márpedig itt erre hangzott egy kijelentés. Egyébként hatásfoka egyenáramú motornak is van, ahogy belső ellenállása (vesztesége) is...
És, egyenáram nem ad változó mágneses teret? :) Egyenárammal megy minden akksis kisgép, az összes villanyautó, a troli, a villamos, a metró... Teljesítményszabályozás százszor könnyebb egyenárammal, nincsenek kapacitív problémák... Van hátrány is persze, de itt nem ez a kérdés. Oka van annak, hogy a városi közlekedésben mai napig az egyenáram van preferálva. (a cég, ahol dolgozom, vasúti és villamos biztonságtechnikai cég, fő vevőink a MÁV és a BKV).
Immár közel öt éve kezdtem el építeni az első világháborús seregeimet 20 mm-ben. Egy oroszt a Zvezda, és egy késői németet, pedig a Revell kitűnő készletéből. Ezek azonban csak gyalogságból álltak némi géppuska megerősítéssel. Azonban már akkor is hiányzott mindkét sereg mellé a kiegészítő elemek,…..
Az 1916.07.01.-én megindított támadás első napi brit vesztesége (60000 katona, ebből 20000 halott), a Cimbora zászlóaljak lemészárlása lett az első világháború véres pecsétje. A kép a következő: Sípszó harsant, a fiatal önkéntes oroszlánok átlendültek a peremen (over the top), megindultak lassan,…..
A legutóbbi bejegyzésben olvashattátok, mennyire elkentek a legutóbbi meccsen, ezért a következőre kicsit átalakítom a sereget. Első lépésként szétnéztem mit lehetne tenni. A Foot Guardokat növelem hordányi egységre, a lovasokat egybe pakolom egy regimentbe, hozok egy troop…..
Az 1987 szeptembere óta megjelenő Wargame Illustrated egy több mint 100 oldalas színes angol nyelvű havilap, amely most már letölthető formátumban is megvásárolható. Minden szám általában egy fő téma köré épül, amihez több cikk is kapcsolódik. A magazinra erős befolyással…..
Beszereztem pár új figurát az elmúlt hónapokban, csak mindig volt más, fontosabb poszt, amire a kevés szabadidőmet szántam. Ugyan még mindig van sok "fontosabb" téma, mint hogy az "új" (értsd: pár hónapos) figuráimmal büszkélkedjek, mégse halogathatom tovább a témát. ...meg…..
Teljesen új vizekre eveztem ezzel a csatával, se a XV. századi magyar hadtörténelembe, se a „WAB” rejtelmeibe nem ástam bele magam soha túl mélyen. 2006-ban elmentem Szentendrére megnézni a III. Országos Stratégia Játék Bajnokságot, ahol mindenki 28mm-es a puskapor elterjedése…..
KVadász 2014.08.04 17:23:02
Gratulálok, szívtelen állatok, élve felfaltátok a lányt, hát emberek vagytok ti??? :D :D

Kicsit tényleg érződött Gáborunk posztjából a szürkepólós nerd wargamer felsőbbséges elitizmusa, de viccet félretéve, a historical wargame tényleg nagyon más világ. Nem jobb, vagy rosszabb, más.

Egyébként olyan 10-12 éve, amikor én kezdtem a hobbit, simán igaza lett volna Andinak. Nem volt se Saga, se tűzzel-vassal, se a csicsás ww1-ww2 játékok. Tudtál 40k-zni, meg fentezizni. Tudom, volt itthon már akkor is egy-két igazi ínyenc, aki gyűjtött és játszott mindenféle kort és mératarányt, de az egyszeri játékos számára ők tényleg a misztikus, ködös, "csak hallott róla egy haverom haverja, hogy van ilyen" hangulatú legendák voltak.

Éppen az a "generáció" kísérte végig ennek a dolognak a hazai fejlődését, a blogokat, az új játékok megjelenését, a Games Day-ek színes világát, aki az elmúlt évtizedben már aktív játékos volt. Mi viszont mostanra valóban elértük/betöltöttük a 3. ikszet, és kiszorultunk a klubokból, elvesztettük a versenyek iránti érdeklődést, és összetörtünk már szállítás közben 1-2 teljes sereget (emlékszem, egyszer Viasznak, Daxnak vagy valakinek leesett a komplett serege az asztalról szállítódobozostul, és negyed óráig szedegettük öten a földről a cafatokat, majd fél évre megvolt a műhelymunkája a javításokkal, festésekkel.) :D

Szóval egy mostani kezdőnek ezerszer színesebb világ tárul a szeme elé, ha elkezdi böködni az Inkvizitor blogjait. És érdemes is, mert hatalmas világ van a 40k-n túl, amiben nincs "nekem miért nincs olyan szuper rakétavetőm a seregkönyvben", meg "hogy lehet húszezer az a nyamvadt 5 figura, ami erős", meg "miért dobhatom ki a seregemet kétévente az új szabályok miatt". És a pisztoly sem hord valós méretekben 16 méterre csupán, mint a bolt pistol és társai. (Bocs, csak nem bírtam ki, pedig nagyon szorítottam vissza...)
Élmény volt a teljes cseh légiót 8000 ft alatt kihozni légierővel, lovassággal együtt. :)

Na, szóval ennyit. A cikk meg jó. A többi új arcot azért legközelebb ne koncoljátok fel 5 perc alatt, szívtelen elitista pribékek. :)
Abdosir pun szenátor elégedetten nézte a csatarendbe állt karthágói csapatokat. A rómaiakat legázoljuk ma, ez nem is lehet kérdés, gondolta. A vezér, a Bölcs Hanno, kellő mennyiségű zsoldossal jött feltörni a római ostromzárat. Szegény Hannibál Gisgót már hónapokkal ezelőtt,…..
Néhány évnyi hadijáték után most már elmondhatom, hogy láttam jó pár gyártó figuráját és olyan szerencsés vagyok hogy birtokolhatok is belőlük néhány seregre valót. Többször mulattunk már játékostársaimmal egy-egy harcos beállításán, hogy mi járhatott a figurafaragó agyában, amikor megalkotta ezeket…..
"Voltam egészségügyi intézetben az oszlopnál, láttam a tábori kórházak munkáját és életét. Voltam legelső vonalban Urivnál. Vettem részt hatalmas előrenyomulásban, voltam bekerítve, voltam tűzharcban, tanktámadásban, futottam Urivnál, bombáztak mindenütt, jó volt a…..
A következő posztban bemutatom a régóta a polcok mélyén heverő BFG flottámat. Még a fősulin szereztem be, akkoriban ez még egy aktívan támogatott, világszerte népszerű játék volt -manapság pedig eltűnőben van, hisz nem gyártják már, a hajókat is csak e-bayről, és hasonló…..
Vészesen közeledik a Bólyai Makettverseny napja, és nekem még halmokban állnak a könyveim. Kopik a készlet, kopik, de még mindig rengeteg van. Újra kihangsúlyoznám, kedves vásárlók: személyes átvétel a versenyen, nem akarok postázni, és bízonyitékokat akarok nem ígéretet a…..
A nyolcvannyolc oldalas kiadvány az Osprey és a Warlord Games közös gyermeke, puhafedeles Osprey füzet formátumban jelent meg, a többi  seregkönyvhöz hasonlóan. Bolti ára tizenégy font és kilencvenkilenc pence, az amazon.co.uk-ról tíz font körüli áron szerezhető be, ha valaki…..
KVadász 2013.06.01 22:10:10
@bogesz001: Miért nem, egy PSC szovjet gyalogsági dobozban 57 figura van, mellé egy doboz nehézfegyver, összesen 83 figura, 30 fontnál jár az összköltséged. :) Egy átlagos 40k seregnek még mindig a harmadánál-negyedénél járunk...

@janos900: Eeegen, csak a 44-es listák a legunalmasabbak a földön. Normandia, meg hasonlók, mindenki azokat erőlteti... Ehh. Mindegy. :)
Hétfőn ismét előkerültek a 20mm-es seregek, és a jó öreg Rapid Fire. Egy öt fős csatát játszottunk, ismét a britek kedvenc játszóterén Normandiában. Harry és jómagam alkottuk a Heer védőcsapatát, Daren, Dave és Phil volt a brit csapat. A jól bevált rejtett felállás volt a…..
KVadász 2013.05.09 18:06:20
@Viharmadár, Vihar: Én szívesen játszom veled, szerezz egy szabálykönyvet, mert ezer éve olvastam. :) Annyira egyébként nem jó szabály, vannak aranyos dolgai, de a dobáskultúrája siralomtenger. Az "egy darab d6 eldönti a zászlóalj zárótüzének eredményét" azért elég meleg... :)
A háború első időszaka Az európai közvélemény elsöprő francia offenzívát várt, azonban a mozgósítás és a hadsereg felvonulása közben tapasztalt hibák miatt erre azok nem voltak képesek. Július 24-én Metzben alig 200.000 katonát tudtak csak összevonni, és ez az erő a…..
KVadász 2013.04.25 17:50:21
KVadász 2013.04.27 15:37:13
@HPetyo: Franciához nagy a bőség, hiszen szinte a teljes krími francia kínálat jó ide is, de vannak direkt erre a háborúra (aszem Strelets) zuávok, gyalogság, tüzérség.
Poroszéknál nagyobb a baj, oda dedikáltan csak gyalogságot láttam. Utána kell nézni, egy +/- 20 éven belül jó-e a lovasság, tüzérség, akár még korai WW1-es lovassági készletek is figyelmet érdemelhetnek.
KVadász 2013.05.09 07:16:43
@janos900: Csalás! Ezek 2D-sek!! :)
Április elején tartottunk egy rendhagyó hétvégét, három napig társasjátékokat játszottunk, illetve terveket szőttünk egy 2014-es bemutatójátékról. Esténként a helyi Steak House-ba volt a vacsora, a péntek reggelt meg egy full extrás English Breakfast-tal kezdtük. A hétvége…..
Hadijátékos Távirati stílusban 2013.04.16 19:24:08
Mint az a posztok megritkulásából bizonyára feltünt, nincs szabadidőm a hobbira, helyesebben ami van azt igyekszem játékra fordítani, így nem festek, és nem írom a blogot sem. Sokasodnak a feldolgozásra váró témáim, és nyakamon a SALUTE, pénteken egész nap a rendezvényen fogok…..
Az őrezredek, vagy eredeti nevükön wachregiment-ek az NDK Nemzeti Néphadseregének és az Állambiztonsági Minisztérium csapatainak érdekes színfoltjai voltak. A feladatuk közé tartozott díszelgés emlékműveknél és idegen államok vezetőinek fogadásakor. Ezen ezredek látták el az…..
A héten egy újabb Bolt Action csatát vívtunk meg, a németek kaptak egy revans ütközetet, hogy megfeleljenek a múlt heti brit taktikára. Sikerült nekik, mégpedig fényesen, köszönhetően a német technológiai fölénynek. A válaszlépés annyiban merült ki, hogy megtartották a…..
Dave barátommal már a múlt heti csúfos dzsungelharc végén eldöntöttük, hogy helyreállítjuk a Nemzetközösség fegyvereink dicsőségét. Abban maradtunk a többiekkel, hogy ezen a héten mi ketten megint britek leszünk. Ezúttal Normandiában csapunk össze a Tengely hatalmak erőivel,…..