Regisztráció Blogot indítok
Adatok
thedirector

1193 bejegyzést írt és 249 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Pogány Madonna 1981 A Tihanyi Apátság múzeumából ellopják a görög eredetű aranyszobrot, a Pogány Madonnát. Értéke felbecsülhetetlen, a nyomozás nem ígérkezik könnyűnek, mivel Kardos Doki hű társa, Ötvös Csöpit épp lefokozták és amúgy is: Épp a balatoni főidény legfontosabb, legrangosabb versenye…..
The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag The Suicide Squad 2021 Nem volt még olyan rég, amikor is a Disney pár (tényleg) sértő twitter üzenete után, amit valaki a mélyből ásott elő, úgy kidobta Gunn-t a Marvel istállóból, mint a macskát szrni. Végül torzsalkodásba nem torkollott a dolog és bár…..
Fekete Özvegy Black Widow 2021 Már az idejét sem tudom mikor kellett volna eredetileg bemutatni ezt a filmet. Ha nem tévedek talán tavaly április körül, de jött ami jött, meg a számtalan csúsztatás, tili-toli, már azt sem tudom most ez az MCU phase 4 felvezetője lett volna, vagy a Wanda Vision,…..
Fear Street Part 1-2-3 (1994-1978-1666) 2021. Akármikor is érkezik a Netflixre valami nagyobb nevű, vagy bepromózott film, sikerült elérnie a rengeteg kudarc után, hogy szkeptikus legyek vele. A Fear Streettel viszont valami apróforma bizsergés lett úrrá rajtam. Egy R.L.Stine könyvéből készült hat…..
Thelma és Louise Thelma & Louise 1991. Az első találkozásom Thelmáékkal (mármint nem úgy na’) még a 90-es évek közepén volt, de nem a szokványos módon, hanem a Csupasz pisztoly 94-es harmadik részével. Persze ez csak számomra utólag derült ki, hiszen akkor még közel sem tudtam, hogy mit…..
Shrek 2001 Ha valamikor is úgy éreznéd ólom léptekkel halad az idő, csak gondolj arra, hogy pár hete lett 20 (!) éves a Shrek. Az új évezred egyik, ha nem a legnagyobb animációs durranása. Pedig ha hozzávesszük, hogy mennyire sok időbe telt, mire eljutott egyáltalán odáig a film, hogy…..
Hang nélkül 2. A Quite Place – Part 2. 2021. Az úgy alakult, hogy ide s tova ~1 hónap híján, pontosan egy éve jártam szeretett mozimban. Mondanom sem kell, annak mekkora kínzás, elvonási tünet, aki utolsó csepp erejéig hisz és szereti a mozi intézményét. Pedig olykor megtesz mindent, hogy ne…..
Spirál: A Fűrész hagyatéka Spiral: From The Book of Saw 2021 Persze a Spirál is csúszogatott kellő mennyiséget a covid miatt, de végül megkaptuk a moziba. Furcsállottam, hogy nem dobták ki idő előtt vod-ra, mert gondoltam, annyi talán nincs benne, hogy megérjen 1-1,5 év halasztást. A készítők…..
A halottak hadserege Army of the Dead 2021. Zack Snyder gyorsan jutott el a körbeudvarolt, és magasba emelt „visionary director”-ból a „hess menj innen” szintre. Amilyen ígéretesen ment ez 2004-2009 között neki a Holtak napja, 300 és Watchmen trióval, annyira durrantak első aggasztó jelek a…..
Sade márki játékai Quills 2000 Nálunk 20 éve mutatták be Phillip Kaufman erotikával túlfűtött, nagy visszhangot (és heves ellenérzéseket kiváltó) kiváltó művét, a Sade márki játékait. Sade márki (Geoffrey Rush), a szadista, szexfüggő értelmiség Charentonban tölti utolsó napjait egy…..
Mortal Kombat 2021 Én, aki ordas nagy rajongója a játékoknak és MÉG a régi filmeknek is. Igen. Az 1997-esnek is (köveket ide), amióta végül 2019-ben bejelentették, hogy na csak meglesz csinálva a 3.rész, ami inkább az első, mert ugye reboot, azóta tűkön ülve vártam, hogy na jöjjön már. Az első…..
Amerikába jöttem Coming To America 1988 Tudom, úgy tűnik mintha kicsit beragadt volna Eddie Murphy, lévén idén már a 3. filmjéről írok. Mentségemre szóljon, hogy most volt pár hete az Amerikába jöttem második része, úgyhogy illő volt leporolni és elővenni a 31 évvel ezelőtti klasszikust. De mi…..
Kik nyerik este az Oscart? Ritka érdektelenség lett úrrá rajtam a 93. Oscar gála kapcsán. Nem csak amiatt, hogy belefásultam az elmúlt bő 1 év eseményeibe, hanem mert sajnos a jelölt filmek zöme tényleg „jobb híján” került oda. Ugyan nem mondanám, hogy rossz filmek, de nyilvánvalóan egy erősebb…..
Judas and the Black Messiah 2021 Sokáig érezhettük úgy, hogy az Oscar alkotóknak „hálás” terep feketékről, feketék sorsáról készíteni filmeket. Lettek jobban sikerült darabok (BlackKklansman) és kapott Oscar pl. egy eléggé felejthető is (12 Years a Slave) meg egy kifejezetten jó (Green Book).…..
Filmérték blog Minari 2021.04.19 15:47:45
Minari 2020 A 80-as évek Amerikájában járunk, amikor Kansasba költözik a koreai Yi család. Bár elsőre (és valljuk be: másodjára is) fura, hogy a mezőgazdaságból megélni próbáló „cowboyok”-ról kevésbé jut eszünkbe egy koreai család. Márpedig az új otthont, a kietlen vidéket meghódítani vágyó Jacob…..
The Father 2020 Bevallom őszintén az idei Oscar szezonból erről a filmről nem tudtam kb. semmit egyedül. Előzetesen leírtam, hogy nagyon gyenge lesz a felhozatal, de mea culpáznom kell: Egyáltalán nem annyira gyenge ez az év, és ebben nagy szerepe van a Sound of Metalnak és a The…..
Filmérték blog A csend hangja 2021.03.26 11:30:16
Sound of Metal 2020 Na most az van, hogy már kb. egy hete láttam a filmet, de muszáj volt vele várnom. Egy annyira szenzitív, összetett és csodálatos filmet láttam, amire eléggé régen volt példa. Főleg ebben az időszakban, amit most élünk. Egy kicsit kitépte az ember szívét. Én ugyan dobos nem…..
Beverly Hills-i zsaru 2 Beverly Hills Cop 2. 1987 A 80-as évek egyik legcoolabb filmje, amihez kétségtelen sokat tett hozzá Dörner György szenzációs szinkronja, ami miatt gyakorlatilag magyarul új életet kapott a karakter. És a csodás fordításért is pacsi. -"Ha egy percre kivenné a fejét a…..
Filmérték blog A nomádok földje 2021.03.23 11:47:32
A nomádok földje Nomadland 2020 Mióta tudvalevő, hogy nagyjából a fene sem fog történni a filmművészettel (tavalyi év is elég szegényes volt, az idei is az eddig, és nekem pesszimista meggyőződésem, hogy az év második fele sem fog úgy alakulni, ahogy azt a stúdiók tervezik), csak a Nomadland volt…..
Fontos vagy nekem I Care a Lot 2020 Az elmúlt hetek legtöbb indulatot korbácsoló filmjében az immár a szerep miatt magát Golden Globe díjasnak mondható Rosamund Pike fogta a Holtodiglanbéli szerepét, és szintet ugrott vele. Az eredmény? A fent írt díjon felül egy újabb igazi rohadék szerep.…..
Üldözési mánia Rat Race 2001 Jerry Zucker még az új évezred hajnalán is érzett magában annyi pluszt, hogy az Airplane!, a Police Squad és a Top Secret után nekimenjen a vígjáték műfajának. Vitatható, hogy az Üldözési mánia, hol helyezkedik el az életműben. Talán nem túlzás azt állítani, hogyha…..
A kapitány küldetése News of the World 2020 Paul Greengrass filmográfiájában nem találtam egyet sem, ami igazán az én ízlésemnek tetszene. Sem a nyers rendezési stílusát, sem az izgő-mozgó kamerás (már már) dokumentarista alkotói szellemiségét nem komázom. De még ezeket elnézve sem láttam olyat…..
Ígéretes fiatal lány Promising Young Woman2020 Nagyon fura élmény ez a film. Nyilvánvalóan különleges, de végül az összkép elég vegyes. Carrey Mulligan alakítja azt a traumát átélt lányt, aki megleckéztetési célzattal részegnek adja ki magát bárokban. Majd az őket felszedő pasikat jól…..
Életfogytig Life 1999 A címről nem az addig tartó „szobafogságunk”-ra utalunk, ami jelenleg is tart (sajnos), hanem a 90-es évek végének egyik legjobb fekete komédiájára. Iszonyú sajnálatos, hogy ma már kanyarban sem készülnek ehhez hasonló dramedyk. 1932-t írunk, javában tombol a…..
Ne szépítsünk: 2020 filmes szempontból egy kupac sz*r volt. Egy olyan évben, ahol az első 2 hónapot leszámítva meg egy rövid nyári etapot idevéve alig volt bemutató. Amikor a havi 1-2 mozis adagod éves adagra korlátozódik, mert minden zárva. Amikor Christopher Nolan karrierje legcsalódáskeltőbb…..