Regisztráció Blogot indítok
Adatok
thedirector

1266 bejegyzést írt és 251 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ki nyeri az Oscart? Tippverseny 2024. Minden évben csak játék a számokkal, statsztikákkal, de azért megpróbáljuk megtippelni ki fog nyerni és szerintünk kinek kellene kapnia a díjakat vasárnap éjjel! Legjobb film: Idén 10 jelölt került be a listára, ezekből 8 nagyon megérdemelte. A Barbie és a…..
Amerikai irodalom American Fiction 2023 „Ez a film kurva jó!”  - így álltam fel hétvégén a tévé elől. Gondoltam ebből nem fogok tudni összeszedetten írni, mert hát valahogy csak ki kéne belőle bogozni a lényeget, de még most – majdnem egy héttel a megnézése után – is csak annyit tudok mondani „Ez…..
Dűne 2.rész Dune Part 2. 2024. Nem volt egyszerű szülés ez Denis Villeneuvéknek. Kezdődött az egész azzal hogy Frank Herbert klasszikusát gyakorlatilag a szakma egyöntetűen megfilmesíthetetlennek tartotta. David Lynch – akinek tehetségét bizonyára senkinek sem kell bemutatni – akkorát bukott…..
Érdekvédelmi terület Zone of Interest 2023 „Rudolf Höss, az auschwitzi láger parancsnoka és felesége, Hedwig egy, a tábor melletti házban és kertben igyekeznek áloméletet teremteni a családjuknak.”  - nos a cselekményből is kidívik, hogy miért is hagytam az Oscar jelöltek közül a végére Jonathan…..
Szegény párák Poor Things 2023 Ez az átkozott kurafi megint megcsinálta. Yorghos Lanthimosra lehet azt mondani, hogy korunk Pasolinije, akiben fickándozik Peter Greenaway világlátása, David Lynch szürreális agymenése, de inkább hagyjuk ezt: Görög rendezőnkre ki lehet jelenteni, hogy Ő önmagában…..
Ferrari 2023 Michael Mann már igencsak besorolt a szakma nyugdíjas veteránjai közé, ami nem csak abban érhető tetten, hogy olyan alapanyagot és filmet választ, amit akar, hanem abban is, hogy el -elkalandozik a fókuszon. No, azt azért nem mondanám, hogy azt csinál amit, akar, mivel erre pont a…..
Aki követ bennünket rendszeresen biztosan tudja, hogy minden év január végén összegezzük az évet. Ennek egyik legnyomósabb oka – mármint, hogy miért csak most – a tumultus. Mi más. Legtöbbször. De nem 2023-ban. Az volt az az év, amikor először a 12 év alatt elment a kedvem az írástól. Igaz, az idő…..
Anatomie d'une chute Egy zuhanás anatómiája 2023 Eljutottunk oda végre 2023-ban, hogy sikerült készíteni egy olyan filmet a nők társadalmi szerepéről és úgy elkészíteni, hogy azzal nem degradálják le a férfiakat, sőt, jobban tisztelik a nőket annak ellenére is, hogy rendesen meg van benne…..
Előző életek Past Lives 2023 Céline Song személyes történetét feldolgozó, kiszínező romantikus dráma azoknak lehet igazán gyógyír, akik 2022-re várták a Before trilógia következő felvonását, de nem kapták meg. No, persze Nora (Greta Lee) és Hae Sung (Teo Yoo) története nem teljesen idézi meg…..
A tanári szoba Das Lehrerzimmer 2023 Hú, időről időre nem bánom, ha megforgatják a kést az emberben, főleg ha belevonják a gyerekeket. Meredten bámultam 2013-ban, mikor Mads Mikkelsent gyanúsították gyerekmolesztálással a Vadászat című filmben. A németek idei Oscar nevezettje nem ennyire…..
Megfojtott virágok Killers of the Flowermoon 2023 Az szerintem a 80-as évek közepére, de legkésőbb a 90-es évek első fele óta nem kérdés senkinek, hogy Martin Scorsese az egész filmvilág egyik megkerülhetetlen alakja (mára már lassan monolitja a 80 éves rendező). Olyan korszakos alapművek…..
The Holdovers 2023 Alexander Payne úgy látszik eldöntötte, minden aktív évtizedében készít egy remekművet vagy mesterművet. A 90-es években a Gimiboszit, a 2000-es években a Kerülőutakat, 2010-es években az Utódokat most évtizedünkben pedig a The Holdovers lesz az. Az igencsak ritka (manapság…..
Filmérték blog A gyilkos 2023.12.13 10:10:00
A gyilkos The Killer 2023 David Fincher filmjeit szerintem a mai napig két külön szekcióra lehet bontani – nem meglepő módon - : Jók és nagyon jó filmek. Az utóbbi kasztba sorolnám a Hetediket, a Social Network-öt vagy a Gone Girlt. Talán még a Fight Clubot is. Míg a második csoportot alkotja…..
Barbie 2023 Az Oppenheimer film, egy tömegpusztító fegyverről, a Barbie maga a tömegpusztító fegyver. Nem sok pozitív előjellel ültem be a filmre, mert hát…Greta Gerwig eddig csupa jó filmet készített (mind a Ladybird, mind a Little Woman top10-es film volt a megjelenésének évében), viszont…..
Oppenheimer 2023 Múlthét óta most jutottam oda, hogy tudok érdemben írni valamit Christopher Nolan új alkotásáról. Nehéz, súlyos, lélekrabló film. Abban biztos vagyok, hogy 2014 óta talán ez a filmje tetszett a legjobban. A Tenetnél egészen biztosan klasszisokkal jobb film, szerintem a Dunkirknél…..
Indiana Jones és a sors tárcsája Indiana Jones and The Dial of Destiny 2023 Öreg Indy nem vén Indy, ugye? De. Az. Sajnos Indiana Jones megöregedett és nem csak arcvonásai (azért még mindig térkép az az arc!) és a mozgása, hanem az egész sorozat. Pedig az nem mondható, hogy túl lett koptatva a…..
Mission Impossible : Leszámolás első fejezet Mission Impossible : Dead Reckoning Part One 2023   Megvárattak minket Ethan Hunték. Amikor eldurrant a Covid 2020-ban pont a forgatás kezdetén le kellett állniuk. Ez nyilvánvaló, hiszen egy MI film sokszor rengeteg helyszínen forog, így egyértelmű…..
Air – Harc a legendáért Air 2023 Ben Affleck jól kiéheztette azon rajongóit, akik inkább szeretik a kamera túloldalán látni, semmint színészkedni. Utolsó rendezése a hibátlan szériát (Gone Baby Gone, Town, Argo) kissé megtörte, de a Live By Night is vállalható mozi volt. Az Air-re hét évet…..
Volt egyszer egy nyár Aftersun 2022 Komoly esély volt rá, hogy be sem mutatják nálunk ezt a filmet. De jött az Oscar jelölések estéje és Paul Mescal megkapta az impozáns legjobb férfi főszereplő jelölést. Így már talán volt annyi húzása az Aftersunnak, hogy megnézhettük. Kár lett volna…..
A bálna The Whale 2022 No, 12 év kellett hozzá, de végre Darren Aronofsky megint készített egy vitán felüli remekművet. A Fekete hattyú óta vártam, mikor rántja ki megint alólunk a szőnyeget. Két bibliai khm..munka után most itt van egy film, amire vártunk. Ezúttal kevésbé sokkol, sokkal…..
Oscar 2022. Nem a legerősebb évként fog bekerülni a történelemkönyvekbe a 2022-es Oscar felhozatal. Egyértelmű, hogy a brutálisan csökkenő tendenciát olyan mainstream filmekkel próbálják meg felhúzni, mint a gigasiker Avatar .- A víz útja, a Top Gun Maverick vagy a nem ekkora siker, de…..
Tár 2022 A Tár-ról előzetesen repkedtek a „botrányfilm” címszavak és hogy ez a film komoly párbeszédet fog beindítani, főleg azzal kapcsolatban, hogy külön lehet-e választani a művészt és a művét. Ugyan érthető, hogy az Úr cancel culture évtizedeiben ez várhatóan tényleg beszédtéma lehet-e.…..
Babylon 2022 Nagyon furcsa egy helyzetben van Damien Chazelle új filmje. A Babylont tök egyértelműen Oscarra pozicionálták. Decemberben megfuttatták a mozikba, hogy nevezhető legyen. Egy körülrajongott, fiatal zseni új filmje, ami több, mint három órában mesél az egykori Hollywoodról, a…..
Jessica útja True Spirit 2023 Magasságok és mélységek 2022 Azért szedtem egybe és dolgoztam fel ezúttal (a megszokottaktól merőben eltérően) egy anyagban a két filmet, mert tele vannak közös pontokkal: Olyan sportról, hobbiról beszélnek, amik talán annyira nincsenek benne a mainstreamben és…..
2022 úgy vonul be a történelembe, mint az első év, amikor a mozik kezdenek visszakapaszkodni. Nem tartunk még ott, ahol kellene, és mire ezek a sorok napvilágot látnak, valószínűleg az Avatar folytatása átlépi a 2mrd Forintot. Mellette még a Top Gun Maverick teljesítménye megsüvegelendő. Két olyan…..