Regisztráció Blogot indítok
Adatok
FilEszt

10 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nolan űroperája a sci-fi legjobb hagyományaira építve repít minket új dimenziók felé. Így a tudomány és a fantasztikum eszközeit összeépítve mutatja meg nekünk emberi perspektívánk korlátoltságait és potenciális végtelenségét egyszerre.   A párhuzamosok szerelmeseinek…..
Tűnődés Mezei Balázs és Szalai Miklós vitájáról Jól elkeveredtünk. Pedig a vita „hazai pályán” zajlik, a Pázmányon, méghozzá a John Lukacsról nevezett teremben. A katolikus egyetemen, egy katolikus gondolkodóról elnevezett teremben arról folyik a disputa: „Van Isten?”…..
Veres Katalin A vallásfogalmak sokfélesége elnevezésű konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán rendezték meg 2011 novemberében. A szervezést a Károli Szabadbölcsészet Tanszéke és a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszéke karöltve…..
Egy kínai művész belátása New YorkbanIKKER ESZTER „Fényképet gyűjteni annyi, mint a világot gyűjteni.”(Susan Sontag) Mit tehet egy angolul csak éppen megszólaló huszonéves kínai fiú, aki New Yorkban próbál szerencsét az 1980-as évek elején? Ha képzőművészi ambíciói…..
Idén először kapott nagyobb hangsúlyt hazánkban is november harmadik csütörtökje a filozófia világnapjaként: kör-email érkezett, hogy gyűjtsük össze az eseményeket a FISP számára, az ELTE-n ebből az alkalomból Radnóti Sándor beszélt a barátság filozófiájáról,…..
TANOS MÁRTON Ughy Szabina lírája sajátosan női hangon szólal meg. Ez a nőiség azonban verseiben nem úgy nyilvánul meg, ahogyan manapság szokott: semmi olyasmi nincs benne, amit a feminizmus képzetköréhez szokás társítani. A nőiségnek, a női létnek nem a programos,…..
Valamikor mintha már jártam volna itt. Sőt, nem is egyszer. 2000 szentté avatott évében többek közt Csíksomlyón – még a napfogyatkozást is láttam anno a Gyilkos tó melletti kápolnától. Gyűjtöttem még itt nyelvjárást, ettől fogva meg már olyan ez az Erdélyország, mintha…..
KOCSIS DÓRAJacques Derrida: A szakma jövője, avagy a feltétel nélküli egyetem c. munkája alapjánÍrásom annak a kérdésnek a körüljárására vállalkozik, hogy fenntartható-e a filozófia mai formájában, mikor azt várjuk tőle laikus módon, hogy „mindenre választ…..
MENYHÁRT MIKLÓSMihály Emőke: „Mint nyugtalanító, titkos gondolatok élnek…” című művéről Kritikával illetni a kritikusról szóló tanulmányt pikáns feladat. Különösképp, ha Balázs Béláról szól, aki a 19-20. század fordulóján élt író, költő,…..
A Pázmány Bölcsészkarán december 1-én rendezik a Pierre Hadot-emlékkonferenciát. Hadot – mint azt Tillman J. A. is összefoglalta a Műhely életművészet-számában – arról nevezetes, hogy meg kívánta újítani a filozófiát, mégpedig azáltal, hogy…..