Regisztráció Blogot indítok
Adatok
N. Cs.

39 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az információáramlás szabadsága egyike azon témáknak, amik gyakran mozgatják meg politikai aktivitásunkat és kerülnek az újságok címlapjára. Talán mindannyian olvastunk már publicisztikákat a közérdekű adatok hozzáférhetőségéről, vagy beszélgettünk baráti körben egy…..
Hiába olvasunk remek vállalkozásokról, követjük őket vagy az alapítóikat facebookon, twitteren, blogokon, azért egy-egy személyes találkozással sokkal közelebb kerülhetünk és sokkal több inspirációt is meríthetünk. A társadalmi vállalkozásokban pedig az a jó, hogy ezek…..
Amikor elkezdtem ezt a blogot, úgy éreztem, rengeteg olyan dolgot mondhatnánk még a társadalmi vállalkozókról, rengeteg olyan történetet lehetne elmesélni, amiről magyarul vagy a magyar szcénában kevés szó esik - ezeket szerettem volna összegyűjteni. Fontos volt persze az is, hogy…..
Talán azt gondolnánk, Magyarországon különlegesen nehéz a társadalmi vállalkozások helyzete, valójában viszont az egész régióban, sőt Európában is teljesen hasonló problémákra keresik a válaszokat a piac különböző szereplői. A társadalmi vállalkozások területe,…..
Ha most úgy döntenék, hogy mégis inkább egy PhD programban folytatom, akkor egészen biztosan ez lenne a témám és alighanem vennék is rögtön egy repülőjegyet Szilícium-völgybe. Vajon milyen hatással lesznek a technológiai szektorban napjainkban zajló meghatározó változások, az…..
Bár az egy héttel ezelőtti MakeSense workshop is remekül sikerült (itt készült a fenti fotó), a május 24-i SenseDrinkre pedig több, mint harmincan jöttetek el, azért addig is, amíg megint kitalálunk valami izgalmas újdonságot, mindenképpen ajánlanék egy-két közelgő…..
Nézzetek szét egy kicsit az innovatív terek és vállalkozói központok végtelen hálózatában! Ezen az oldalon például művészeti inkubátorok, különleges egyetemi programok, társadalmi vállalkozók és sok más között nézelődhettek órákig, bár a lista természetesen nem teljes…..
Fanny és Matteo, a MakeSense nemzetközi fiatalokból álló hálózat hátizsákos rohamcsapata hamarosan Budapesten is feltűnik majd, hogy szokatlan módszerét hazai társadalmi vállalkozókon is tesztelje. Hogy mi is ez? A MakeSense célja (mint említettem is), hogy megkönnyítse a…..
Amerikában a társadalmi vállalkozás üzleti és gazdaságpolitikai kérdéssé is vált: állami szervek, egyetemi kutatók és befektetők reménykednek abban, hogy egy-egy kiemelkedő vállalkozó segít majd felszámolni emberek millióit érintő problémákat - ha már a jelenlegi…..
Már többször emlegettem, milyen jól összeilleszthető design és társadalmi innováció, mondhatni természetes kapcsolatban állnak egymással. Erre juthatunk akkor is, ha végignézünk ezen a szószedeten, aminek több, mint 30 szócikke csak a társadalmilag felelős design különböző…..
Az utóbbi hetekben meglepő és igencsak örömteli módon egyre több és több társadalmi innovációval vagy éppen kifejezetten társadalmi vállalkozókkal foglalkozó program, előadás, workshop ütötte fel a fejét a városban. Részben az eddig is jelen lévő szervezetek kezdtek egyre…..
A január-februári intenzív előkészítés után végül sikeresen megrendeztük Budapesten is az Investment Ready Warm-up workshopot, február 14-én, a Colabs helyiségeiben: élmény volt ezen dolgozni és nagyon örülök az eredménynek. A workshopon végül néhány visszamondás után 11…..
Az IDEO, az egyik legismertebb design és tanácsadó cég rendszeresen vesz részt társadalmi innovációs projektekben és több fronton kezdeményez is ilyeneket - említettem már itt is korábban. A fenti képen például egy  tavaly tavaszi rendezvényükön készült prototípust mutat…..
Miközben egyre több emberrel beszélgetek arról, mit csinál egy impact befektető és kinek is jó ez, jellemzően kétféle reakcióval találkozom: akik sosem hallottak még róla, de nagyon érdekesnek tartják, hogy ilyen is van, illetve, akik civilszervezetekkel vagy kisvállalkozásokkal…..
Némi kihagyás után visszatér a blog, hogy a korábban említett impact investment témakörnél folytassuk. A hetekben indul ugyanis egy program, ami Közép- és Kelet-Európa különböző pontjain szeretné éppen ezt a piacot erősíteni, olyan országokban, mint Ausztria, Horvátország,…..
Ma volt Budapesten a harmadik TEDxYouth konferencia, ami, bár a névből is kiderül, a világszerte elterjedt, kiemelkedő ötleteket és egyéneket felsorakoztató előadássorozat ifjúsági tagozata. Nagyon jó dolog ez, különösen Budapesten, hogy 26 fiatal mesél a sikereiről, különösen…..
Tegnap eltöltöttem néhány órát az interneten a magyar öko-dizájn és a társadalmi vállalkozók feltérképezésével: ez volt az egyik kedvencem, igaz, a termékeiket már korábban is láttam. A Plastenka táskái és kiegészítői 100% újrahasznosított műanyagból készülnek,…..
Az Ashoka a világ alighanem legnagyobb társadalmi vállalkozókat támogató szervezete, amit az amerikai-ausztrál Bill Drayton alapított 1980-ban, Washingtonban. A szervezet fő tevékenysége, hogy évente tagokat (fellow) választ, akiket ösztöndíjjal, tanácsadással és egy nagyon erős…..
Miközben a társadalmi vállalkozások területének szemlélői közül sokan arról vitáznak, mennyire etikus, vagy éppen ártalmas a kapitalista termelési modell a közösségi célok megvalósítására, azon közben nagy befektetési bankok saccolgatják, hogy vajon hány milliárd dollár…..
Ha az ember társadalmi vállalkozásokról kezd el beszélgetni, azonnal egy értelmezési problémában, majd, úgy 10 perc múlva akár egy politikai, etikai, vagy netán morálfilozófiai vitában találja magát. Itt is utaltam már rá, hogy a fogalom lehatárolása a szakirodalomban is…..
Design és a társadalmi innováció kapcsolatáról még biztosan sokszor fogok írni, most a már említett magyar eco-social design példát szeretném egy kicsit jobban bemutatni (itt kérek elnézést a sok angol kifejezésért, műfordító énem pár lépéssel a blogger mögött kullog). A…..
A fenti szpot a Quartiermeister nevű kis szériás német sörmárka első reklámfilmje*. Az italt főképp Berlin (Kreuzberg, Neukölln, Wedding), illetve most már Frankfurt és München egyes kocsmáiban árulják, és a márka célja, hogy a helyi fiatalok által fogyasztott, környéken…..
Living well with dementia - buddi from Design Council on Vimeo. Ez itt tipikusan egy olyan termék, amit egy jól körvonalazható, széles rétegeket érintő probléma megolására terveztek. Az egyik kedvenc témám mostanában, hogy vajon hogyan és mennyire használható a design,…..
...de nem feltétlenül csak a társadalmi vállalkozók érdeklik őket. Másképp szólva, van itt néhány külföldi weboldal, amik remekül passzolnak a reggeli kávéhoz, viszont nem mind tartoznak szorosan ide. Azért mégis, ha lelkiismeretes bloggerként témábavágó lektűrt keresünk,…..
India a társadalmi vállalkozók Mekkája. Nem csak hogy a mostani "hype" vagy mondjuk úgy, hullám is nagy részben a térségből indult, de már szinte turisztikai attrakció, mindenki elmegy Indiába, aki ezzel akar foglalkozni. Komolyabbra fordítva: talán ismert, talán nem, de India…..