Regisztráció Blogot indítok
Adatok
L. B. Alberti

52 bejegyzést írt és 43 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Némi" késéssel lezártnak tekinthetjük a Mitnick könyv rejtvényeinek megoldását. Itt a hiányzó láncszem :)..
Egy kétes hírű őseire büszke család, egy háromszáz éve halott áruló, egy tizenkilencedik századi hamisító, egy gyermekétől megfosztott anya, egy rosszkedvű családfakutató, egy idős felvidéki könyvgyűjtő, és néhány kiszámíthatatlanul viselkedő nő – ők a regény főszereplői, amelyben a cselekmény egy…..
L. B. Alberti 2016.03.06 00:37:46
Az első részben megismertük a keveréses kódokat, a mono-alfabetikus kódokat, valamint a homofonikus rejtjelezés alapjait. Épp ott tartottunk, hogy Etien Bazaires 1893-ban feltöri a homofonikus kódok királyát, a Grand Schiffet, amivel újabb hatalmas szöget ver be az egyábécés…..
Amikor január elsején elkezdtem írni a kripto-blogot, arra vágytam, hogy az olvasóközönségből kialakuljon egy titkosírás-történeti témák iránt érdeklődő stabil közösség. Számszerűsítve: legoptimistább pillanataimban abban bíztam, ha egyszer beindul a blog, talán lesz napi…..
Ha visszanézzük a kripto-blog posztjait, elsősorban történeteket, rejtélyeket és történelmi ismereteket látunk. Rejtvények, megoldásra váró feladatok is felkerülnek, amelyekre a blogszerző izgatottan várja a válaszokat. Itt az idő azonban, hogy egy nagyságrenddel interaktívabbá…..
Kódfejtő blog Újabb társoldal 2014.08.28 09:31:07
Sajnos mostanában igen elfoglalt vagyok, így nem nagyon van időm újabb rejtvények felkutatására (persze azért a kedvenc oldalakat rendszeresen ellenőrzöm :) ). Nemrég egy nagyon profi oldal szerkesztője keresett meg, egy link cserére. Így ajánlom mindenki figyelmébe, aki nem csak az…..
Az alábbi üzenetet Gilicze Gábortól, Gárdonyi titkosírásának megfejtőjétől kaptam. Bár a titkosítási módszer módszer ismert, a jelek jelentése egy frissen megjelent könyv segítségével könnyen azonosítható, az üzenet megfejtése mégis sok türelmet, kitartást és leleményt…..
L. B. Alberti 2014.07.18 12:10:47
  Hosszú karácsonyi pihenővel és szilveszteri bulizással töltött idő után, ismét folytatjuk a Múlt-Kor - Jaffa kódfejtő játék bemutatását.   Íme, a negyedik rejtély!   Kedves Kódfejtő!   Az eddigi sikereidnek híre ment. Európa szerte híres kódtörő lettél! Az…..
L. B. Alberti 2014.06.01 10:10:38
Kódfejtő blog A hetedik rejtély 2014.05.30 20:00:00
  Eljött az ideje, hogy ismét egy újabb feladvány megoldásába kezdjünk.   Utazzunk vissza az időben, és nézzük meg mit írt a Múlt-Kor portál.   Íme a hetedik rejtély!   Ezt az üzenetet egy jóakaród küldte. Biztos volt benne, hogy gyorsan megfejted. Az eszébe sem…..
Programozgatással és várakozással töltött idő után egyszer csak az írják a Múlt-Kor portálon:   Íme a hatodik rejtély!   Szerencsére belföldön is igénybe veszik rejtjelfejtő tapasztalataidat. De a következő jelsorozat láttán elszomorodsz, hiszen olyan elavult…..
  Némi kihagyás után ismét jelentkezünk. Ceruzát hegyezni, szemet mereszteni …   Íme a nyolcadik rejtély!   372. 385. 386. 428. 437. 440. 441. 442. 443. 484. 485. 486. 487. 488. 607. 610. 624. 627. 639. 656. 664. 729. 732. 745. 796. 862. 867. 885. 892. 909. 916. 919. 977. 978. 979.…..
Minden csoda három napig tart. Valami oknál fogva megkaptuk a mindenkinek járó 15 perc hírnevet az Indextől. A nyolcadik rejtély megoldásának leírásával ugyanis címlapra kerültünk. Rögtön lett is 7000 oldalletöltés és több mint 4000 látogató. Mostanra azonban visszaállt…..
Hát kérem, minden jónak vége szakad egyszer. Így történt a Múlt-kor – Jaffa közös titkosírásfejtő játékával is. 2011. október 5-én kikerült a honlapra az utolsó feladvány, és utoljára hegyeztük ki a ceruzákat a rejtjelekre éhesen.   Íme a tizedik rejtély!   És…..
A napokban hatalmas sikert ért el egy magyar játéktervező és játékkészítő. A logikai játékok nemzetközi találkozóján - vagyis az IPP-n - a zsűri nagydíját nyerte el Zagyvai András játéka a Smartegg! Soha, az IPP-k történetében nem volt magyar nagydíjas játék. Sajnos…..
Az előző rejtvény megfejtése nagy megelégedettséggel töltött el. Sikerült egy olyan szöveget megfejteni, aminek a silabizálásához szótárat kellett használni. Igaz eltértem kicsit a kiírástól, mert nem csak papír-ceruza módszert használtam, de az idő szorított, mert azért…..
  A második feladvány   Ahogy az előző bejegyzésben ígértem, ma a második feladvánnyal fogunk foglalkozni. Sok segítséget nem kaptunk hozzá, csak ezt a képet találtuk az oldalon:       Első ránézésre is látszik, hogy itt a szövegszerkesztős cserélgetés nem fog…..
  2011. augusztus 3-án a Múlt-kor portál a Jaffa kiadóval karöltve elindított egy titkosírás fejtő játékot. A kiírás szerint 10 héten át kellett egy-egy feladványt megoldani. A díj nem csekély, 50, 30 illetve 15 ezer forint értékben válogathat a kiadó könyveiből az első 3…..
Mivel kiderült, hogy nem csak én nézegetem a saját írásaimat, hanem mást is érdekel, következzen...  A harmadik rejtély   A múlt-kor portálon ezt…..
Íme a következő rejtély! (a megfejtéshez az előző, 9. rejtvény nyújt segítséget) 372. 385. 386. 428. 437. 440. 441. 442. 443. 484. 485. 486. 487. 488. 607. 610. 624. 627. 639. 656. 664. 729. 732. 745. 796. 862. 867. 885. 892. 909. 916. 919. 977. 978. 979. 980. 981. 982. 983. 984. 985.…..
Kedves Kódfejtő! Az eddigi sikereidnek híre ment. Európa szerte híres kódtörő lettél! Az alábbi titkosírást a francia udvarból kaptad titkos futárral, azzal a kéréssel, hogy sürgősen fejtsd meg. Az udvari kódfejtőnek, a nagyszájú François Viète-nek beletört a…..
L. B. Alberti 2014.04.06 08:51:09
Ennek a rovatnak az a célja, hogy olyan megjegyzéseket idézzen a történelemből, amelyek a múlt embereinek a titkosírásokhoz való viszonyát mutatják. És amelyek vagy viccesek, vagy tanulságosak. Vagy érthetetlenek. A következő idézet leginkább a harmadik kategóriába tartozik.…..
L. B. Alberti 2014.04.02 11:41:56
A következő képpen képzelem a sztorit:

Rákóczi udvarában vendégeskedik Vajnovics. Mivel fontos ember, Rákóczi összeállíttat számára egy czifrát a személyes levelezésük miatt. Az íródeák az este folyamán elfogyasztott alkoholtartalmú nedűk hatására hibázik az összeállításban, és nem lesz egyforma. Ez nem tűnik fel senkinek.
Vajnovics hazautazik a hibás czifrájával boldogan, hogy végre van neki titkos kulcsa, most aztán áskálódhat mások ellen.
Aztán jött egy levél... jött még egy... Vajnovics meg "nézett mint a harmadik teve Noéra" de nem értett semmit az üzenetekből. Mivel azonban nem volt buta ember, fogta magát, és lemásolta a nála lévő czifrát és az eredetit összecsomagolta a kapott levelekkel. Lóra pattant, és átkocogott Pápai Gáspárhoz, ugyan segítsen már rajta. Pápai kölcsön adja a czifráját, melynek segítségével Vajnovics leírja a sztorit a Fejedelemnek. Pápai szintén leírja a saját czifrájával a sztorit a Fejedelemnek (ez amit itt fent láthatunk), mert tudják, hogy Vajnovics levelét nem fogják megérteni, mivel az nem a neki szánt czifrával van kódolva.
Végül az egész paksamétát (Vajnovics eredeti czifrája, a két megfejtetlen levél, Vojnovics magyarázata, Pápai magyarázata) odaadják a fullajtárnak, aki lóhalálában a Fejedelemhez megy vele.

Tehát, Vajnovicsnál van egy czifra (annak a másolata amit a fejedelemtől kapott), a Fejedelemnél van két czifra (az egyik amit eredetileg készítettek és hibás, és érkezik a Vajnovics által lemásolt amit ezután használnak a Vajnovics levelezésre) Pápainál van a sajátja.
Minthogy a második kriptotörténeti rejtvényre nem érkezett érvényes megoldás, arra a következtetésre jutottam, hogy fel kell nevelni és ki kell képezni történeti kódfejtők egy teljes generációját. A következő tíz héten minden szombat este felteszek egy titkosírást a…..
L. B. Alberti 2014.03.19 09:13:08
Y=M
A következő rejtvény még izgalmasabb, mint az előző volt, ahhoz képest ugyanis jóval bizonytalanabb a helyzet. A legvalószínűbb kontextus ebben az esetben is Wesselényi-összeesküvés (nem kizárt, hogy az összeesküvők egyik leveléről van szó), és az 1660-as évek – de a…..
Közel egy hónappal ezelőtt feltettem a blogra egy valódi történelmi titkosírást, egy olyan levélnek a másolatát, amelyet az Országos Levéltárban találtam. Azt reméltem, a kedves blogolvasók megfejtik. Két héttel később - minthogy addig nem érkezett érvényes megfejtés -…..
L. B. Alberti 2014.03.02 21:40:57
Nekem az alábbi karaktersor jött ki: (szóközölve általam)

az igirt hvsezer tallerert istenvgisegellien semmit sem mivelek harem az haza svksege azt hozvan magaval es kegielmes vrvnk solgalattia es paranyzolattia sot megvtkozjem ez aianlasban mintha en nemtvdom miyzhda yorrvptibilis emeervolnek nem hazamvram hvsegetol viseltetnem hanem holmi adomariet kelletnek kegielmes vrammal kvfarkodnom kit megvallok hogi segienlek nem pinzert nem adomaniert hanem vramhoz valo kotelemert eletem fottaig kes vagiok sentintentioiat proseqvalnom menteest mihelt stroyzi vrammal sembe lesek kinek ezen oraban yvrierom altal irtam azon dolgot ha feionk torik is minden vttiat modgiat felkeresven veghezvisem ha egi obstayvlvm nem volna bizoni lelkem fiam meltosagos grofvram vissakvldenem kegielmednek ez arant valo karaktarit kerem mindazonaltal kegielmedet istenert io serenyzeieert adomaniet felvet gonulatit vesse vettesse ki masokkal is felolem mert eo ha bizoni adomannak nialanksaga semmire mem vezerel

És így értelmeztem:

Az ígért húszezer tallérért Isten úgy segéljen semmit sem művelek. Hanem az haza szüksége azt hozván magával - és kegyelmes urunk szolgálatja és parancsolatja sőt - megütközzem ez ajánlásban. Mintha én, nem tudom micsoda corruptibilis ember volnék. Nem hazámuram hűségétől viseltetném, hanem holmi adományért kellenék kegyelmes urammal kufárkodnom. Kit megvallok hogy szégyenlek. Nem pénzért, nem adományért, hanem uramhoz való kötelemért életem fogytáig kész vagyok sentencioját prosecválnom (véleményét üldöznöm) menteest. Mihelyt Stroczi urammal szembe leszek, kinek ezen órában kurírom által írtam azon dolgot, ha fejünk törik is minden útját módját felkeresvén véghezviszem. Ha egy obstaculum (akadály) nem volna, bizony lelkem gróf uram visszaküldeném kegyelmednek ez iránt való karaktereit. Kérem mindazonáltal kegyelmedet Istenért, jó szerencséjéért, adományt felvett gondolatát vesse. Vettesse ki másokkal is felőlem, mert erő ha bizony adománynak nyalánksága nem vezérel.
Pár hete feltettem egy titkosírástörténeti rejtvényt, egy valódi, 17. századi rejtjelezett levél átiratát, amelynek teljes megoldását március elejére ígértem. Van még bőven időnk, de mivel mindeddig nem érkezett érvényes megfejtés (pedig a titkosírás fajtája a…..
L. B. Alberti 2014.02.18 18:36:03
@Benedek Lang: Ez esetben Stroyzi bár nem tudom ki lehet...