Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ungert (törölt)

81 bejegyzést írt és 362 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csodát csinált, ráadásul én el is hittem – zárhatnám rövidre aktuális mondanivalómat, de ezúttal mégsem célszerű ennyire magam elé rohannom. Mivel a soproni körzetben, egészen konkrétan Fertőrákoson tevékenykedő Luka Enikő borainak érzékszervi megvizsgálása önerőből igen drága mulatság (aki nem…..
ungert (törölt) 2015.05.17 15:25:49
@rszabi: Hajrá.
ungert (törölt) 2015.05.18 21:06:26
@Szten00: Igyekszem még ebben a hónapban megkóstolni.
Ez egy fiktív bor. Azoknak legalábbis, akik hisznek az elméletben, miszerint aki nem foglalja el az őt megillető helyét az úgynevezett interneten, az nem is létezik. A Halmosi József igazgatta szekszárdi pincével kapcsolatban végzett kutatómunkám pedig ezt igyekszik alátámasztani,…..
ungert (törölt) 2015.05.03 06:23:01
@Hepci: Rezzenésnyi kétségem sincsen afelől, hogy túl fogja élni, haha.

Nem tudom, hogy akkor melyik évjárat futott, én ezt a tizenegyest pusztítom egy ideje, ráadásul vállalhatatlan mennyiségben. Mindig jó ajánlás, árában van.
ungert (törölt) 2015.05.04 04:26:04
@nick:: Hát az elmúlt egy évben tizenkét üveg biztosan kiürült. : )
ungert (törölt) 2015.05.06 12:55:38
@nick:: Hát igen, annyit mindenképpen jelent. : )
Zseniális, párját ritkító ötlet az, amit a Somló borászai másodjára összehoztak a Gellértben. Talán ez a legfontosabb kijelentése a prológusnak. Az újratöltés olyan üzeneteket volt képes hitelesen és közhelymentesen közvetíteni a sokszor önnön problémáiból kimászni képtelen hazai szeszközélet…..
ungert (törölt) 2015.04.28 06:35:21
@BZoltan: Köszönjük a szervezést és lebonyolítást, tanulságos volt, méghozzá minden tekintetben.

Hát igen, kétségkívül nehéz megmagyarázni, de a helyzet az, hogy a SAP juhfark zseniális volt, innentől kedve pedig akár Balázs Pali is tarthatta volna a bemutatót, a helyzet változatlan maradt volna.

Na jó, azért ez lehet, hogy túlzás. : )

Géró Péterre oda kell figyelni a jövőben.
ungert (törölt) 2015.05.05 08:57:18
@BZoltan: A Danubianának ezer alatt korrekt, arc nélküli SB-je, irsaija és olaszrizlingje van például. Egész iható, persze tök arctalan.
Aki nem tegnap keveredett bele a hazai szeszvilág ügyes-bajos dolgaiba, az ismeri a bor történetét, előzményeit. A házasításként indult, majd időközben színtiszta kékfrankossá vedlett Ráspi-origó jelensége simán felülkerekedett a déli végek fricskáján, és évjárattól…..
2015-ben dr. Bussay Lászlót, a Zalai Borvidék tavaly elhunyt ikonikus alakját választották meg a Borászok Borászánák. Nyugodjék békében!  A Borászok Barátja díjat Alkonyi László kapta. Gratulálunk! (A képet a Borászok Borásza facebook oldaláról metszettem)..
ungert (törölt) 2015.04.25 11:35:39
Biztosan említettem már, hogy a kettőezer-tízes személyes etalon be- és felfutása óta évről-évre következetesen elfogyasztok legalább egy palackot a Somlói Apátsági Pince aktuális traminijéből. A tavaly megénekelt tizenkettes erényei ellenére sem tudott minden tekintetben a kedvemben járni, úgyhogy…..
ungert (törölt) 2015.04.18 08:50:39
@silvousplait: Köszi-köszi.

Nagyszerű kis bor, egyébként.
ungert (törölt) 2015.04.18 17:50:22
@BZoltan: Én kösz az élményt. Már decemberben is meggyőző volt, de most, így, ebben a formában nagyon jó volt fogyasztani, ami mégiscsak az első szempontok egyike.

Én a jövőt nem tudom latolgatni, borok szintjén meg főleg, de őszintén remélem, hogy kitart, sőt, fejlődik.
A Borrajongó 2014 az új 2010 2015.04.15 06:00:00
2010 után elég hamar megkaptuk a nyakunkba a következő “évszázad legrosszabb évjáratát”. Tavaly minden összejött: kevés napsütés özönvízszerű esőzésekkel megspékelve. A szüreti időszakban is lehetett már hallani, hogy jó néhány nagy bor nem lesz lepalackozva. Voltak…..
A Borrajongó Nagypéntek, bor 2015.04.10 06:00:00
Clos des Vignes du Maynes, Cuvée 910, Mâcon-Cruzille, 2013 Kedves hozzászólónk silvousplait eddigi remek Jura-cikkjei után, ezúttal vendég "Burgundia-rovattal" jelentkezik. :)  Fogadjátok szeretettel! Van egy órám, hogy írjak egy borról, pedig, most, hogy fele üvegnyit megittam…..
ungert (törölt) 2015.04.10 08:19:52
A hazai szürkebarát olyan, hogy jobb esetben sincs több árnyalata kettőnél. Nem reprezentatív ivómúltamból többnyire alapanyag-napoztatással savtalanított, súlyos és terebélyes borok rémlenek fel – volt idő, amikor örömmel mozdultam rá erre a stílusra, ma már más idők…..
ungert (törölt) 2015.04.09 20:37:27
@Szegediszomelijé: Köszönjük.
Kétségtelen, hogy az úgynevezett borműértő körök egy igen kis részhalmaza tud lendületesen és őszintén rajongani a cserszegi fűszeresből szűrt borokért. Én egyike vagyok azoknak a kivételeknek, melyek erősítik a szabályt. Az említett szőlőfajta egyébként nevéhez hűen…..
Miközben kialakulóban és kiteljesedőben van egyfajta beszélgetés, vita azzal kapcsolatban, hogy Tokaj mivel és hogyan hozakodjon elő a belföld és a nagyvilág számára, mintha túllendültünk volna a borvidék alapszintjének szondázásán, tárgyalásán. Nem célom az igazságosztás, már csak azért sem, mert…..
ungert (törölt) 2015.03.30 09:44:52
@BZoltan: @rszabi: Egyetértek, jó lenne, ha csavarzár kerülne a palackokra. Nem mentség, de szerencse, hogy a sorozatot viszonylag jó minőségű parafával zárják.
ungert (törölt) 2015.03.30 12:38:32
@BZoltan:

"Romantikus pukkanás." : D
Azt állítom, hogy az édes szamorodni szerepkörileg kulcsfontosságú Tokaj szempontjából. Sőt, továbbmegyek: küldetése van a hazai piacon. Miközben nemzetközileg természetesen hatputtonyos előhozakodás és meggyőzés szükséges, a belföldi szájak megédesítésének kispályás, költséghatékony, ugyanakkor…..
ungert (törölt) 2015.03.22 10:34:04
@Szegediszomelijé: Nyilván fog még mélyülni a hónapok, évek során. Sőt, úgy tűnik, hogy a TH-s rendezvényre is változott a bor egy-két árnyalatot.
Képtelen vagyok határozottan érvelni amellett, hogy miért jó többször nyugatra tartani, mint keletre, már ami a bornak nevezett hobbiszerűség helyi pincevizitjeit illeti – jutott eszembe a megállapítás még hajnali fél öt magasságában. Kézenfekvő, de nem meggyőző a tény,…..
ungert (törölt) 2015.03.15 15:44:41
@silvousplait: Szerintem aki minőségileg akarja megkapni ma Tokajt, az megkapja minőségileg. Létesítmények láthatólag vannak, amelyek szezonálisan munkát is adnak egy-két helyi embernek. Vagy adott esetben nem is helyinek. Lényeg a lényeg: ha tudod, hogy mit keresel, és jó a kapcsolati tőkéd, akkor világszínvonalú borokat ihatsz, és korrekt dolgokat ehetsz (ebben a Sárga Borház az egyetlen, több minősíthető étterem aligha van Tokajban, de persze javítson ki valaki, ha tévedek).

A baj az, hogy Gábor elmondása szerint (is) az ide látogató ún. egységnyi turisták igényei kielégülnek abban, hogy a város szélén található kolbászos-lángosos történetek valamelyikében jó zsírosan bekajálnak, amit a sofőrön kívül leöblít mindenki egy pohár "finom" félédes furminttal, amiből aztán haza is visznek pár litert.

Az átlagminőséget ugyanakkor feljebb kéne rugdalni, ami az első szakaszban biztosan veszteséges lenne. Az alapszintet én nagyjából meghúznám a Kereskedőház Grand Selection félszáras muskotályánál például (a minap ittam, tök jó, hogy van, ezer forintot alig kérnek el érte). Továbbá látványberuházások helyett olyan projectek indulnának, melyek egyrészt úgy fejlesztik a turizmust, hogy helyi lakosoknak adnak hosszútávú munkát, megélhetést, másrészt élnek a vidék sajátosságaival.

Végezetül még azt akartam elmondani, hogy úgy gondolom: a minőség alsó és felső szegmense már jól reprezentálja magát, de a középső rész erősítésének feladata még hátravan.
ungert (törölt) 2015.03.16 10:40:54
@BZoltan: Ez teljesen igaz, jó is lenne, ha így lenne.
Udvarias visszafogottsággal jegyzem meg, hogy miközben a bikavér-brand tulajdonképpen jó ideje csak keresi saját helyét a hazai piacon  – és akkor most ne is merészkedjünk messzebb –, az egri összefogás keretei között időközben megszületett a fakó inverz-bika fehér borvidéki házasítás, ami hasonlóan…..
ungert (törölt) 2015.03.12 16:20:47
@MádiN.:

Köszi az infót.
A syrah az egyik legnépszerűbb kékszőlő fajta mostanság a világon, mondhatni divatos. Tulajdonképpen több szempontból is érthető a dolog: zamatos, szerethető ízvilággal rendelkezik, viszonylag bőtermő fajta, nem különösebben érzékeny, bora jól érlelhető, és még egy érdekes sztori is van (volt)…..
ungert (törölt) 2015.02.25 07:26:43
@furmintfan: @drbarta:

Kurva jó az a Kreinbacher. Szerintem.
Az olaszrizlingnek sem ártana egyfajta nemzeti minimum. Úgy értem: hasznos lenne a minőségi szint meghúzása ott, ahol az élvezetes korrektség műfaja kezdődik, és az alatta tobzódó kritikus tömeg határozott levágásával meg lehetne teremteni azt az olasz-átlagot, ami már nem ad okot a csalódásra és a…..
Bár ismeretes a fecske és a nyárcsinálás közmondási viszonyrendszere, azért kétségkívül izgalmas látni és kóstolni a minőségi borivószemmel kietlen bükki télben bárminemű bort, ami a maga őszintének ható erejével pozícionálja rá a vidéket az úgynevezett ivótérképre. Hát még olyat, amilyet Borbély…..
ungert (törölt) 2015.02.15 11:04:44
@Hepci: Igenis, vettem, rendben!
Az úgynevezett interneten fellelhető múlttöredékek alapján a barnatanyai syrah sikertörténete egészen pontosan kilenc évvel ezelőtt, 2006-ban kezdődött. A Ludányi József-féle terület egy Németh Attila által vezetett folyóbor-projektként startolt, de a végeredmény a…..
ungert (törölt) 2015.02.05 11:03:05
@loading: Majd megkérdezem Attilát, hogy mi a helyzet. Egyébként emlékeim szerint a 2012-es Barnatanya nem került a Bortársasághoz (cca. 500 palack volt belőle).

A fotót csak a weboldalról emeltem el, tavasszal viszont tervezek egy kiscsoportos Mátra-túrát, Ludányi Balázs, Attila, Tőkések esetleg, még kialakul.
ungert (törölt) 2015.02.05 14:39:32
@Syntax Error: Hajrá. Igen sajnálatos, ugyanakkor érthető is, hogy az a bor nem került ki a polcokra. Noha ezzel megegyező, sőt, kisebb palackszám mellett is bevállalja a Bortársaság a dolgot. Már nem emlékszem pontosan a tavaly decemberi találkozásunk minden részletére Attilával, de mintha említette volna azt is, hogy miért nem került ki az a bor a piacra. Na mindegy, egyebet ehhez már nem tudok hozzátenni, tessék fogyasztani a '13-ast, méltó folytatás. : )

@loading: Igyekszünk sokfelé menni, ha már ott vagyunk. : ) A tizenegyessel meg nagy szerencséd van, ha van, én ezekből sajnos nem mentettem egyetlen palackot sem (a tizenkettes utolsóját karácsony környékén ittam meg, pazar volt szólóban is). Egyrészt szűkös az anyagi keret, másrészt nem is igen tudok hosszasan ülni a borokon. : )
ungert (törölt) 2015.02.12 06:47:07
@drbarta: Kissé szigorú formában voltál tegnap, úgy olvasom. Nekem se a gyümölcs, se a színek-zamatok tekintetében nem volt hiányérzetem (pláne a túl komolyra hangolt, gyümölcstelen, túlhordózott magyar syrah-k kontextusában).
Van is már egy szám róla, az a címe, hogy After Below, ami meghallgatható itt alább. Egyébként nem a saját neve alatt fut majd a projekt, hanem a pár éve már egyszer feltűnt Trickfingert használja, de csak ő csinálta a zenét, senki más. Frusciante egyébként már jóval a Red Hot…..
Mi sem bizonyítja jobban, hogy a kunsági vörös közvéleményileg is necces kérdés, mint a tény, hogy a Szondi utcai borelosztó szombati házigazdája „Azért inkább privátban írd meg nekem, ha nem tetszik.” kéréssel fordult hozzám, miközben kicsengettem Kökényék Exidius nevű…..
Hiába művelt a magyar alkoholista, azért azt nem mondhatja el magáról, hogy sűrűn fogyaszt erdélyi fehérbort, amit ráadásul részben chardonnayból, részben királyleánykából szűrtek odaát, hogy aztán ötezer palacknyi mivoltában mutasson valamit a helyi sajátosságokból egy arrafelé őshonos, valamint…..
A Kreinbacher-alapszintben az a jó, hogy kicsiben, olcsón és megbízható minőségben mutatja meg azt, amit Somló tud a klasszikus helyi fajták vonatkozásában. A friss évjárat már külsőben is illeszkedik a belsőhöz: egységes, letisztult és csavarzáras, az arculat modernséget sugall, a parafa-para meg…..
ungert (törölt) 2015.01.13 16:02:35
@Syntax Error:

Nekem is tetszett egyébként, a reszelt alma-gyanút is csak inkább a háttérben éreztem dolgozni, most még egyáltalán nem akut a kérdés. Tegyél-bontsál bátran, az egészen biztos, hogy most igen jó formában van, ha később is abban lesz, annak csak örülni kell.
Miközben az elmúlt időszakban részben direkt, részben a szokatlan borfogyasztási belassulásom következtében összehordtam egy jelentékeny mennyiségű magyar cabernet sauvignont, azon gondolkodtam, hogyha ez így majd összeáll egy képpé, és egyszerre hágunk majd nyakára mindnek, akkor az lesz-e annyira…..
ungert (törölt) 2015.01.07 20:22:06
@Octopus: Köszi a tippet, Csernyikékkel már régóta tervezem az ismerkedést amúgy.
Az év utolsó napjára maradtak külföldi kedvenceink – így teljes a kép. Saját toplistákat még mindig szívesen várunk hozzászólás formájában, kötetlenül. Ezúton kívánunk továbbá minden kedves és hűséges olvasónknak, követőnknek és hozzászólónknak sikerekben…..
Eljött az év vége, itt az ideje, hogy számba vegyük, mik voltak a legszebb borélményeink az elmúlt 12 hónapban. Következnek a már jól megszokott toplisták. A magyar borokkal kezdünk. Természetesen kíváncsian várjuk az olvasók listáit is! Egészségünkre!..
ungert (törölt) 2014.12.30 11:44:20
Mennyi kedves ember, nagyon köszönjük. A Kulcsárt már annyian mondják-írják, hogy jövőre rá fogok kóstolni, ez egészen biztos.

@rszabi: Hát ja, a Franciscus nagy királyság volt, nekem most mégsem fért fel a toplistámra. A Németh Attila évborászkodását meg érteni vélem abszolút.