Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Buksi201100

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Február 2-án volt Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, ami a szerzetesi élet ünnepe is. Prédikációra készülve napokon át forgattam, egy könyvet, ami a ferences reguláról szól. Mindig is szerettem Ferencet, most is megérintettek a friss, ugyanakkor nagyon radikális mondatai. Egy másik szerzetesi…..
Buksi201100 2012.02.06 13:47:40
A poszt képe kissé irritáló azzal a furcsa kaftánba öltözött langyi fiúcskával, dehát ez ízlés dolga.

Viszont
@m-athos: neked aztán komoly elvárásaid vannak a szerzetesekkel szemben: "a szerzetesek földi angyalként közvetítenek az Ég és a földi hívők között".
Ilyen elvárásra ki mer szerzetes lenni?! Vonzó ez a félig-angyal lét?
Buksi201100 2012.02.06 14:16:42
@m-athos: nem nem dehogy hangzik vadul, nekem mindig is bejöttek ezek az Athosz hegyi liturgiák, meg minden, és a lelkiségi írásokról ne is beszéljünk, valóban igazi, tiszta források!
A monasztikus szerzetesség sima ügynek tűnik (egyértelmű ruházat, regula, napirend, liturgia, klauzúra, böjt stb...).

Nekem (mármint a nyugati neveltetésemnek) az az izgalmas dolog, amikor a szerzetességet nem elzárva akarják megélni, hanem benne a világban. Szerintem sokkal nehezebb ezt megélni, mint egy elzárt ortodox kolostorban. Hol vannak a határok ("meddig tart a munkaidő")? Milyen ima/közösségi élet modellek az élhetőek? Mi a kommunikáció formája? Miben áll az engedelmességi fogadalom? Milyen kérdésekben és kinek engedelmeskednek az apostolkodó szerzetesek? Miben áll a szegénység? Rengeteg kérdés felmerülhet ezzel kapcsolatban, de nekem talán az a legizgalmasabb, hogy ki alkalmas erre az életformára?
Egy kis faluban született, egy vidéki asszony gyermekeként. / Egy másik faluban nőtt fel, ahol harminc éves koráig ácsként dolgozott. / Ezután három évig vándorprédikátorként élt. / Sohasem írt könyvet. Sosem vállalt közhivatalt. / Sohasem volt családja vagy otthona. Nem járt…..
Buksi201100 2011.12.09 18:17:48
@Tilikov: nagyon fontos kérdéseket feszegetsz, a végső kérdéseket. Csak bátorítlak, hogy merj hinni. Ha bezárkózol, mert félsz a cserbenhagyástól, magadat zárod be. Isten mindennap várja, hogy szövetségre lépj vele.

Hiszek abban, hogy akiket a mi emberi mércénkkel "cserbenhagy" az Isten, őket nem a pusztulás várja, hanem az öröklét és annak a teljessége. De ez valószínűleg téged nem vigasztal....
Buksi201100 2011.12.12 14:58:53
@Tilikov: dehogyis, ne vedd magadra, nem rólad van szó. A hajlékunk ajtaja nyitva áll, beugorhatsz, amikor csak kedved tartja.

Látom, fontos számodra az alap és a felépítmény (DDD), de ne aggódj, a mérnöki munkát mi sem vetjük meg, ráadásul mi sziklára építkeztünk :-).

Komolyra fordítva: a biztonság igényedet a házad nem fogja megadni; ha nem tartod nyitva az ajtódat-ablakodat, akkor könnyen betonbunker lesz belőle, csak nehogy beleszorulj.
Buksi201100 2011.12.12 15:29:34
@Tilikov: jól van na, nagyon magas labdát dobtál föl (nem tudatosan), le kellett csapnom:-).

(De kicsit talán érzékeny vagy erre a témára, hiszen nem lövöldöztem rá, csak poénkodtam.)

Jó keresgélést, nekem imponáló, hogy valóban kérdezel és jók a kérdéseid. Üdv.
Politikai témában továbbra sem kívánok megnyilatkozni, de ha már Kölcsey, akkor irodalom, és akkor fogjuk rá, hogy beleillik a profilba. Az ügyészség vizsgálja Dopeman számát. Vicc bazmeg, az. Persze ha jön a feljelentés, vizsgálatot kell indítani, ezt értem. De jött a…..
Buksi201100 2011.12.09 10:35:54
@Zabalint: az a helyzet, hogy egy ostoba es tehetsegtelen fickobol soha nem lesz martir. Viszont meg kell allitani a politikai nyomulasat (ennel jobban ne posvanyosodjunk mar le azert) es ha ennyire ostoba, hogy talcan kinalja a lehetoseget, akkor megall es kesz. Az a fajta, aki oda rappel, ahonnan csongetnek a zsebebe, nem sanjalom, nem feltem. Majd par honap mulva "elokerul" helyette egy masik.....a politika mar csak igy mukodik.
Együtt kell dolgoznunk a szlovák jezsuitákkal. Ez nem lehetőség, nem ajánlat: nincs más választásunk. Az európai apró rendtartományokat luxus fenntartani. Előbb-utóbb összevonás vár rájuk, de legalábbis nagyon szoros együttműködés. A spanyoloknál, a németeknél, a…..
Buksi201100 2011.12.05 12:39:58
@iovianus: értlek és az is szép, hogy a gazdag latin nyelvű hagyományt fel lehetne fedezni,és valóban az egyházatyákat is eredetiben illene olvasni (mondjuk Szent Jeromost latinul, Hierapoliszi Papiaszt görögül) etc., de nekem ez a gondolat olyan kedves bölcsész-filológus megoldás, nem túl praktikus. Manapság örülünk, ha egy nyelven beszél valaki ( mondjuk angolul).
Szerintem közelebb lennénk a megoldáshoz, ha azt tisztáznánk, hogy mi az igényelt egyházi közös nyelv funkciója (több is van persze). Kik használják, hol, kiknek, mire?
(A latin ellen sem lenne semmi elvi kifogásom, ha azt tömegesen beszélnék mondjuk Európában ...a világegyház nyelvtudásáról meg ne is beszéljünk...)
Buksi201100 2011.12.05 13:15:11
@matthaios: igazad van, a jelen példánknál maradva: azt hiszem, rengeteg munkát spórolnak meg magunkak az sj-k, ha nem egy holt nyelvet választanak közös provincia nyelvnek, mert különben rengeteg idejük elmegy a fordításra. Kicsit vicces lenne mondjuk egy nyári szlovák-magyar Magis tábor latinul:-).

Hűha, azt sugallod, hogy meg merészeltem kritizálni a katekézist és a püspököket?! Hát nem. Elég, ha bemégy egy vasárnapi misére, meghallgatod a prédikációt és utána megkérdezed az idős néniket, hogy mit értettek belőle. Csak erre gondoltam simán. A liturgiát te keverted ide. Az Agnus Dei az Agnus Dei és kész.

OFF: Nagyon vékony jégen táncolsz, ha még most is az átkos 40 évre hivatkozol a hitoktatás minősége tekintetében. Könyörgöm, 2011 van! Bő 20 éve szabad a hitoktatás, már régen be lehetett volna pótolni a "megnehezített" 40 évet. Erre már nem lehet hivatkozni semmilyen tekintetben. Ez a lemez lejárt.
Buksi201100 2011.12.05 16:31:09
@matthaios: köszi a választ, minden szavadat aláírom!
A jelenlegi helyzet összetett, ezt látjuk, de emiatt senki ne veszítse el a(z angyal)szárnyait :-)
1968-at sokan a XX. század legizgalmasabb évének tartják. Mondhatni, hogy sok szempontból megváltoztatta a történelem menetét és mindazt, amit az emberiség addig egyről s másról gondolt. Tények: a vietnámi háború legnagyobb offenzívája kezdődött januárban, ebben az évben…..
Buksi201100 2011.11.23 14:31:47
@Pandit: OFF Köszi, hogy ilyen aktívan reflektálsz arra, amiket gravantiának írok. Az ő számára most az nem segítség, ha az elménket csillogtatjuk és szőrszálhasogatóan elemezzük az egyházi tanítást (amit - önhibáján kívül - valószínűleg nem is ismer mélyebben). Úgy kell eljárni vele, mint a pásztor a visszakerült báránnyal: tejjel-mézzel táplálni, vigyázni rá, amíg erőre nem kap. Bizalmat és bátorságot kell adni neki, hogy vágjon bele a kalandba: ismerje meg a tanításokat, hiszen azok alapján majd könnyebben igazodik el. (Amúgy ha összekapnám magam, én is tudnék latin/görög szavakkal teli tűzdelt , legalább félművelt teológia értekezést idekeríteni, de erre semmi szükség. Itt az egyszerű, személyes szavak segítenek + eichikarl linkje a korrekt morális cikkekhez.)
Buksi201100 2011.11.24 16:08:29
@gravantia: ha jól értelek, előrerágott füvecskét szeretnél, kész válaszokat.
Az a rossz hírem, hogy ilyen válaszok nincsenek. Ha a lelkiismeretedet "élesíted be", az tud iránytű lenni, semmi más.Egy jól karban tartott lelkiismeret soha nem hazudik. De ezt a munkát neked kell elvégezned magadon :-).
Buksi201100 2011.11.24 22:48:44
@gravantia: :-)

Itt van egy link segítségül, hogy kb. mi az egyház (szabadkeresztények készítették, de katolikus, de a lényeg benne van)

www.youtube.com/watch?v=7s-hgreZY7U
  Tegnapi kommentfolyamunkban Babarczy Eszter felajánlotta, hogy elszaval egy József Attila-verset a Mandiner olvasóinak. Íme: ..
Buksi201100 2011.11.23 16:16:35