Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Oberinspektor Derrick

20 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 2014.április 11.-én „Az elmélet szépsége és a valóság ridegsége. Projektszemlélet a vállalatoknál” címmel előadást tartottunk a CIO Hungary konferencián. Több szempontból is komoly mérföldkő ez életünkben. Először is nem voltam otthon a feleségem születésnapján –…..
Korábbi életbuborékaink döntően a projekt utolsó szakaszáról, leginkább az élesítések környékéről származtak, és noha valóban ezek a legemlékezetesebbek, vannak egyéb életérzéseink is. Ezekből nyújtunk át egy újabb csokrot. Túlélés másnaposan Ez önmagéban nem…..
A csütörtöki Coming Out partink egyik csúcspontja lesz az elveszett Derrick epizód vetítése, címe: A gyilkos projektek napja. Hozzájutottunk a film eredeti ZDF trailer-éhez, íme! ..
Oberinspektor Derrick 2013.05.14 11:42:20
@raki: aber ja, de magyarul feliratozzuk ;)
Biztos voltatok már olyan helyzetben, hogy a feltűnt a láthatáron a NAGY PROJEKT. Az olyan nagy, amiről mindenki csak egyszer álmodik az életben, az olyan lehetőség, ami az ember bakancslistáján még a Claudia Schiffer-rel való randevút is megelőzi. Legalább két hellyel. És mint…..
Már ha van neki. Előző cikkünkben szóltunk a stressz kezelés fortélyairól, most arról, hogy hatnak az évek, évtizedek a magánéletre, milyen torzulások fedezhetők fel az alany jellemében. Merthogy torzulunk az biztos, kérdés mennyire vagyunk tudatában és mennyire van tudatában a…..
A múltkor csökkentettünk a létszámon, most akkor növeljünk, felvételiztessünk programozót! Több száz állásinterjút vezettem már le a pályafutásom során, és sokszor az az érzésem van, hogy ugyanazokat a pályázókat látom újra és újra. Mindenki egyéniség, egyedi és…..
Miért írok erről? Mert épp egy olyat hellyel találkoztam, ahol ez nem nagyon van meg. Legfeljebb nyomokban. Az is csak azért mert vagy olyan valaki képviseli, akit még nem darált be a gépezet, vagy kivételes egyéniség. Eddig valahogy szerencsés voltam, olyan munkahelyeim voltam, olyan…..
Miután a hosszabb nyári szünet alatt kipihentünk magunkat és részt vettem kiskorú gyermekem évnyitóján, itt az ideje, hogy mi is újrakezdjük. Amúgy nem tudom nektek milyen tapasztalataitok vannak az évnyitó ünnepségekkel, de ez szerintem az elmúlt 30 évben semmit sem változott.…..
Oberinspektor Derrick 2012.09.04 23:01:17
Ez ugye, az a prémium szerű kifizetés, amit sikeres projektzárás után szokás osztani. Tényleg ilyen egyszerű lenne? Akkor biztos megvan a sikeresség egyértelmű definíciója is, így egyértelműen eldönthető, sikeres volt-e a munka, és kinek mennyi bónusz jár. Ugye, mindenki így…..
Olvassuk a módszertanokat, elején még értjük, figyelünk nagyon – itt a tuti – igyekszünk betartatni, jól is megy, jönnek a pozitív visszajelzések, az első sikerek. Valljuk be, nem nehéz. A kötelező dokumentumok (Projekt Indító Dokumentum, Követelmények, stb.) még széles kör…..
Egy álmot láttam az éjszaka. Az álom egy informatikai projektről szólt. A projektben egy nagy-nagy rendszert kellett megvalósítani egy nagy-nagy megrendelővel: az álom ott kezdődött, hogy ajánlatot készítettünk a projektre. Az volt a különös, hogy az ajánlatkérési felhívás…..
Oberinspektor Derrick 2012.06.03 22:00:32
@boldogok_a_sajtkészítők: Per pillanat fedezékben vagyok és imádkozok. Az öt világvallás kevésnek bizonyult, keresem az alternatív lehetőségeket. Mentségemre szóljon, hogy a végén csöppentem bele.
Ahogy Minarik Ede mosodás mondta volt a „Régi idők focija” c. filmben. Projektvezető sem vezető ha nincs csapata. Nézzük kikből is állhat ez! Ha már szoftverfejlesztésről beszélünk, eléggé logikusan merül fel a fejlesztők személye. Jó, kell belőle 5-10 és kész is…..
Szép, szenzációhajhász cím, na most biztosan megmondják a tutit! Igen szívesen tenném, de nincs ilyen, legalábbis én nem találtam. Ha Google-ban rákeresünk erre, ilyesmiket kapunk: A megrendelőnek, a projek teamnek (Projektmenedzserrel együtt) és a menedzsmentnek egyet kell…..
Oberinspektor Derrick 2012.04.22 20:24:16
@groteszk: Nincs általános receptem. Ha a helyzet már eléggé erodálódott, valószínűleg tartanék a Szállítóval egy tabula rázát, ahol tiszta, lehetőleg mérhető kritériumakt fogalmaznék meg az elvárásaimról és a Szállítóval egyeztetve, tennék mögé egy ütemezést. Ha megugorják, rendben, ha nem, bukta. De ehhez kell a felső menedzsment támogatása, anélkül csak üres nyomásgyakorlássá válik következmények nélkül. És persze ne kösse egy world wide adreement a kezemet.
Új szolgáltatással szeretnénk bővíteni blogunkat, mellyel reményeink szerint nagy örömet okozunk majd projektmenedzsment iránt érdeklődő kedves olvasóinknak. Szeretnénk, ha a napi munkátok során minél gyakorlatiasabb tanácsokkal láthatnánk el benneteket, ha válaszokat…..
Oberinspektor Derrick 2012.04.22 20:18:30
@groteszk: Jó kérdés. Az a minimum, hogy a projekt eredménye használatba kerüljön és a gyakorlatban használható legyen. Hogy kicsit csúszott, hogy a Szállítónak pénzügyileg bukó, hogy a Megrendelő oldali projektvezető gyomorfekélyt kapott, előfordul. Ha meg egyik sem következett be, ultrasiker :)
Ilyet biztos ismer mindenki legalább hármat. SSADM, Prince2, PMBok,agilis, Scrum és még sorolhatnám. Fiatal koromban hittem bennük. Hittem, hogy olyan ez, mint egy IKEA szekrény, ott van minden, csak össze kell rakni az útmutató alapján és lesz nagy öröm, bódóttság.  Hittem…..
Ünnep van kis blogunk háza táján, mert megszülettek az első kommentek a bejegyzéseinkhez! Ennek örömére - és hogy megmutassuk, mennyire boldogok vagyunk, hogy nem csak a Google robotoknak írjuk a cikkeket :) - nem is bejegyzésben, hanem egy egész cikkben fogok válaszolni PVPM feltett…..
Oberinspektor Derrick 2012.02.10 14:33:03
@PVPM:
Ahogy leírtad, valószínűleg én is csalódottt lennék.
A 3) ponthoz: A Big4 nem a tipikus magyar gyakorlat a tanfolyamok támogatása szempontjából, de persze sok más szempontból sem. Kevés hely van, ahol "élből" támogatják a PMP képzést és vizsgát, sokkal inkább gyakori, hogy megfelelő bizonyítás után "kisírod" ezt vagy legalább egy részét.
Nyelvtanfolyamok néhány éve általánosak voltak, - különösen nagy cégeknél, - ma már alig-alig vagy csak egy szinttől fölfele.
Oberinspektor Derrick 2012.02.16 21:20:45
@PVPM: jól látod, megvolt már a kiválasztott, de "legitimizálni" kellett a döntést. Egyrészről undorító, másrészről fogd fel gyakorlásnak, tanultál belőle. Egy róka, egy dallam és vmi házalap jut eszembe :)
Oberinspektor Derrick 2012.04.19 14:31:10
@boldogok_a_sajtkészítők: pont így látom én is, azzal a kis különbséggel, nem vagyok biztos a sorrendben; miszerint a gyatra minőség miatt megy az árlefaragás, inkább fordítva gondolom, a gazdasági helyzet kikényszeríti az áralkut, ami visszahat a minőségre.
De amúgy igen, kis pénz, kis foci.
Nem párkapcsolati terápiáról, a férfi-nő viszonyának boncolgatásáról szeretnék írni, hanem a tipikus ügyfélről. Arról, aki elképzel valamit, le is specifikálja, el is készül a mű, de valahogy az átadás környékén - már ha van egyáltalán - mégsem őszinte a…..
Oberinspektor Derrick 2012.04.18 20:34:29
@groteszk: A Szállítói kritikára én azt tapasztaltam, hogy az említett kifogások a big 4 és más 2, 3 betűs multik esetében jellemzőek, ahol a "brand" elbírja ezt, vagy mert nagyon magas szintű a beágyazottság vagy mert world wide agreement adja a kereteket. Kisebb cégekre ez kevésbé jellemző. Kivételek persze mindig vannak, ahogy sajtkészítő is említi.
Oberinspektor Derrick 2012.04.18 21:05:40
@boldogok_a_sajtkészítők: akkor már csak egy dolgot tudok elképzelni: kiugrasz néhány fejlesztővel és bevállalod fél áron :)
Ez sem lenne példa nélküli...
Oberinspektor Derrick 2012.04.18 21:53:01
@boldogok_a_sajtkészítők:
hát igen, vmi ilyesmikben hiszek én is, mindenféle hozott gátlások miatt, pl. tisztesség, én sem tenném
Olvassátok ezeket a könyveket étkezés előtt, után vagy helyett, és sokkal jobb projektvezetővé válhattok! Tom DeMarco: The Deadline: A Novel About Project Management Tom DeMarco: Waltzing with Bears: Managing Risk on Software Projects Robert B. Cialdini: A Hatás Daniel…..
Oberinspektor Derrick 2012.04.18 20:21:54
@groteszk: olvastam :)
tényleg jó nagyon. Alázat, kitartás, a "helyi" tudás felhasználása kulcselemek Amundsen esetében.
Hát ez is egy olyan kérdés, amivel minden komolyabb projekt előtt szembesülünk. Bármilyen rendszert is szeretnénk megvalósítani első lépés, nézzünk már körül a piacon, biztos van erre megoldás, nem igaz, hogy nálunk merül fel ez először. Teljesen logikus gondolat. Eddig nem is…..
Miért, nehéz? Legalábbis lényegesen nehezebb, mint korábban, mikor elképesztő CAPEX (beruházás) budget-k álltak rendelkezésre, szinte minden ötlet átment a jóváhagyó fórumokon. Számtalan példát ismerünk a banki világból több száz milliós, évekig tartó projektekről,…..
Valamikor régen láttam egy ZS kategóriás akciófilmet. Sablonos történet, az elitkommandónak valami világmegmentő dolga volt, - ha jól emlékszem – Dél-Amerika dzsungelében. Természetesen nem ment simán, miről szólt volna a film?! A lényeg, hogy elárulták őket, csapdába…..
Oberinspektor Derrick 2012.02.24 19:37:52
@PVPM: jogos az észrevétel. Akaratlanul is újra és újra beleesem abba a hibába, hogy csak szállító oldalról közelítem a kérdést, ahol azért jellemző a projektszervezet. Ilyenkor az említett főnök egy részlegvezető vagy projektigazgató. A definíciótól eltekintve én a gyakorlatban azt láttam, hogy míg a projektvezető "dolgozik", addig a portfolió menedzser inkább adminisztrál, slide-okat és Excel-eket gyárt, beszámol a felső menedzsment felé. Erős projektkultúrával rendelkező szervezetben ez a projektiroda vezető.
Hát erről is jó sokat lehet olvasni a könyvekben (pl. itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Risk_management), lehet őket elkerülni, hatásukat csökkenteni, megszüntetni, felelősöket megnevezni, egyet biztosan nem lehet, nem tudomásul venni őket. Mi a tapasztalat? Amikor a projekt indul,…..