Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Edgecrusher

0 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy kis önreklám... Szerencsére az első fordításomnak, Laurent Obertone Gerilla című regényének elég nagy sikere lett, így a kiadó felkért, hogy fordítsam le az időközben megjelent folytatást, a Barbárok idejét is. Megtörtént, és mától a boltokba is kerül a mű...
Egy látszólag ártatlan blogposzt relatíve nagy port kavart nemrég, elsősorban annak hála, hogy a blogszférában tucatjával születő hasonló írások tömegében eltűnni látszó cikkbe beleszállt Kovács Gellért, Magyarország egyik legnépszerűbb filmes újságírója. Nem meglepő,…..
Edgecrusher 2017.08.10 20:25:34
@danialves: Megkövetlek: máshol is olvastam a vadregényes sztoriról az afgán-iráni párról, és a gonosz állam vs szegény menekültek-narratívát százszor kihangsúlyozó dolgokat leszámítva a dolog valóságtartalma (ennél a cikknél) úgy látszik több, mint gondoltam. Bocs,
Edgecrusher 2017.08.10 22:36:12
Mikor állt bele? Mi számít nemesnek, és mit jelent a visszaütés? Amikor pl. általad is elfogadott az ügy, és a te mércéd szerint "üt vissza rá"? Ha nem veszítette el a munkahelyét, akkor az nem ér? Nem személyeskedésből mondom én sem, csak próbálom megérteni. Például számomra, amikor egy olyan témába áll bele, ami (szerintem) valódi probléma, és csak egyoldalúan beszél róla a mainstream (pl. szélsőséges feminista retorika), és borítékolható, hogy a torkának ugrik kb az ország (bal) fele, az ilyen. Az megint más kérdés, hogy a már említett fele az országnak (nyilván nem matematikailag értem) számára a téma csak egyféleképpen közelíthető meg, ebben az esetben például hogy a családon belüli erőszaknak az áldozatai csak nők lehetnek, és az elkövetők a genyó férfiak, aki mást mond, az <címke>
A saját népszerűsége egy dolog, de mint fentebb mondtam, a kettő egymást erősítő eszköz. (aminek vannak nyilvánvaló előnyei, ez tagadhatatlan)

"Kritikán aluli": ez ugyanaz a beidegződés, hogy "nácival nem vitatkozom" meg hasonlók. Legalább ugyanolyan káros, mint amit Te tartasz károsnak: azt, ha nem lépünk fel valami mellett, ha fontos, mert "nem éri meg".
Pont ezért is írtam az első válaszomat, és hogy visszautaljak egy általad gyakran használt frázisra (hozzáteszem: jogosan használt frázis) - hogy "nem láttad a filmet, nem olvastad a posztot, csak ideböfögsz".
Élből elveted egy jelentős szeletét annak, amiről szó van, mert nem tetszik, közben ha értelmezed ("A filmkritika műfaját kétféle értelmiségi magatartás fenyegeti."), nem beszél a filmkritika műfaján belüli többi értelmiségi magatartásról, de ugye mindegy is "mert már kívülről ismered a hülyeségeit".

Index: hadd ne kelljen most idelinkelnem ahhoz 20 random index cikket, ami ugyanarra a nézetrendszerre van felfűzve, tele csúsztatásokkal. Igen, beláttam az egyetlen konkrét példáról, hogy van kivétel, de ez még nem jelenti azt, hogy az igazmondás fellegvára lenne, de például tekintve hogy családilag és egyéb módon is érintve vagyok a határvédelemben, ezért lehet, hogy több fogalmam van arról, hogy mi folyik ott, mint azoknak, akik csak a sanyarú sorsú nagy szemű gyerekeket látják. (nem zárom ki, hogy neked is) Nem azt mondtam, hogy kezeld egy szinten a szintén gusztustalan Habony művekkel, hiszen saját értékrended szerint helyezd el, hanem arra próbáltam rávilágítani, hogy az oroszpropagandázás az fordított előjelű sorosozás - számomra. Nálam pedig ugyanazon a szinten van mindkettő, nem is olvasom egyiket se. Az index-szel a fő bajom a már említett cinikus fikakultúra beemelése a közbeszédbe. Emellett elismerem, hogy ahogy csinálják, az profi. A tematikus (politikamentes) rovataik némelyike pedig igényes. Az mondjuk pikáns, hogyha a másik oldal játssza ugyanazt a játékot, amit az egyik már évtizede űz, akkor mindenki sértődötten puffog, mint akinek elvették a lapátját. Ez ugyanaz a kettős mérce, ami számos más területen is erősen jelen van. Ezt említettem az alt-right kapcsán is. Ennek az elfajult verzióját láthattuk Berkeleynél, amikor el lett hintve a "punch a nazi"-mém, előre feljogosítva az erőszakra. Aztán ki lesz majd a "nazi"? Hát akire mi azt mondjuk! Frankón el tudnak így kezdődni polgárháborúk is ám, na arra meg pont nincs szükség, elég a szomszédban.

"mert egyszerűen egyetértek azzal, amit mond (mert az én tapasztalataim azt támasztják alá)" - rész:
Igen, basszus, mert emberből vagyunk, és igen, mert így működünk! De! Az nagyon fontos, amit feszegetsz, mert a facebook-létbuborékok is így alakulnak ki, szóval igen, igazad van, törekedni kell a komfortzónából történő kilépésre rendszeresen, különben egyszer csak pofánb*sz a valóság. Oszt csak nézünk. Ezt tesszük amúgy most is, (legalábbis én) tekintve, hogy nem szoktam kommentelni, pláne nem vitatkozni kommentben. :)
Látod, ez a durva, hogy szerintem ha mondjuk a Puzsér (vagy Gellért) posztja alatt futtatnánk egy elemzést a kommentekről, nagy eséllyel a következő típusú kommentek lennének: 1. "Igazad van, menő vagy (ezáltal persze én is) - aki nem ért egyet birka" 2. "hülyeség szar, ki vagy te, a sok gyökér meg lájkolja - birkák (de mi nem *kacsint*)" 3.egyéb, és az első kettőből lenne a legtöbb.

Ha már kellemetlen filmélmény: Bale-t amúgy is szeretem, de a Harsh Times az tipikusan olyan volt, mint amikor leszíjanak egy kocsiba, a szakadék felé fordítják, és rátesznek egy féltéglát a gázra. (Erről nincsenek mondjuk személyes élmények :) ) De pont ezért tartom jónak.

Asszem ma is egy jót dumáltunk, kösz :)
Edgecrusher 2017.08.12 22:01:01
@danialves: Ok, értem mit értesz "nemes ügy" alatt, és azt is, hogy ő miért nem olyanokért áll ki - szerinted, mivel az, amiért kiáll, az szerinted marhaság, 9gag, meg 4chan. Tudtommal vesztett már el munkahelyet (rádió), mert nem volt elég mainstream.
A "feminizmusról szóló marhaságok" azok tipikusan olyan dolgok, amiről csak egyféleképpen van szó jelenleg Magyarországon, és az pont nem az, amiről ő beszél. Nem tudom, melyik része a marhaság, persze el tudom fogadni azt, hogy lehet vele vitatkozni, de pont ez az egyik olyan téma, ami szénné van hiszterizálva. Ha szembemész a dogmákkal (pl: pay gap, CSBE, és társai) akkor egyből jönnek a megélhetési feministák a torkodra. Továbbá az már lejött, hogy Puzsér szép lehet, de okos nem (számodra), szóval róla nem is kell többet beszélni szerintem, az előzőekben már említett axiomatikus ellentét miatt.
Példa (Indexen linkelt, csak hogy átvezessem a következő részbe:
divany.hu/eletem/2017/08/11/noi_fonokok/
Ez egy tipikus indexes felütés, már a bevezetőben elmondjuk, hogy mi az oka mindennek: a férfiak. Arról nem nagyon látni headline-t, hogy a férfiak hány évvel korábban halnak meg, stb. (kivéve, ha rá lehet fogni Orbánra)
Vagy: "Kirúgott 10 migránspártinak gondolt tolmácsot a bevándorlási hivatal"
Esetleg: "Hiába döntöttek szerte Európában ellentétesen, mi megtettük, amit a gazdag ország ura kért."
Szóval hadd ne fogadjam már el azt, hogy az index az egy objektív hírportál. Ugyanúgy hergel, és egy hamis világképet erősít, mint a másik. A kamugyár alatt pedig ezt értettem, amikor csúsztat, és oda helyezi a hangsúlyt, ahol a már említett világképet erősítheti.
Leegyszerűsítem: Az index és hasonlók(24.hu és már az mno is) (különböző vérmérsékletre és célcsoportra szabva) azt próbálja elhitetni, hogy ez az ország egy fos, aki menő, az már rég elment innen, (csak a balekok maradnak), de a progresszívek szerencsére még tartják a frontot, és szórják a haladó világ ostyáját a népnek, aki meg sem érdemli, itt Mucsán - és minden rossznak a kormány az oka. A 888 és társai pedig azt, hogy minden a legfaszább módon halad, ami szar az azért van, mert a robotzsidók, szíriusziak, Soros, a migránsok, libsik, stb szabotálják az amúgy szipiszuper országot. Ugye azért abban meg tudunk egyezni, hogy mindkettő faszság?
Ne haragudj, de nehogy már az oroszpropagandázás ne legyen sorosozás, mert ennyi erővel én is simán mondom, hogy a Soros által pénzelt ngo-k tevékenysége, és az összefüggés a jelenlétük és bizonyos (nemzetállami) folyamatokba történő beavatkozásaik, vagy annak kísérlete is többszörösen dokumentált.

Jelenleg épp újabb összecsapások vannak az alt-righttal összemosott fehér felsőbbrendűségpártiak és az ellentüntetők között Charlottesvilleban.

www.bbc.com/news/world-us-canada-40912509

Egy kis adalék a csávóhoz, akinek a szobrát le akarják venni (a cikk egy New Orleans-i szobordöntés kapcsán íródott):

mno.hu/velemeny/egy-amerikai-szobordontes-tanulsagai-2401796

Talán jó példa arra, hogy nem minden fekete-fehér.

A kettős mércét pedig kategorikusan a következőkre értem, Bede Márton-stílusban:
balos őrjöngés, város szétverése - MENŐ, jobbos ugyanez: náci, megvetendő, NEM MENŐ
bármilyen érték szétfikázása cinikusan, ha balos médium: MENŐ, ha jobbos: hogy képzeli, kiket sértett meg, NEM MENŐ
karaktergyilkosság jobboldali közszereplővel: MENŐ, baloldalival: féreg, NEM MENŐ
keresztény-konzervatív értékek gúnyolása (Tótaw fétise): MENŐ, jobboldali kritizálja az egyházat: számonkérik rajta a hirtelen megtért balos "újságírók" - NEM MENŐ

A baloldal ugyanúgy a jobbal szemben határozza meg önmagát, és ez az egyik fő problémám, mert szerintem van egy csomó dolog, amiben konstruktív közös gondolkodással (oldaltól függetlenül) előrébb lehetne jutni, és élhetőbbé lehetne tenni az országot.
Nehéz manapság jó sci-fit találni, mert a felhozatal többségében a dögunalmas progresszív vonalat nyomja. Én valahogy képtelen vagyok isteníteni az olyan polkorrekt témájú és kivitelezésű szarokat, mint az új Battlestar Galactica volt - nem érdekel, hogy a túlélők hogyan szerveznek új társadalmat a…..
Időről-időre megkérdezünk Titeket, Kedves Olvasóinkat különböző 'rendkívül fontos dolgokról". Persze mozgóképes szórakoztató blogként általában nem az élet értelméről akarunk diskurzust nyitni (bár érdekes téma volna), most sem tesszük. Az érdekelne minket elsősorban,…..
Smoking Barrels The Boy (2015) 2015.10.28 12:00:00
Van egy nagy gondom a gyerekeket gyilkosként és gonosztevőként beállító filmekkel. Baromi nehezemre esik felfüggesztenem a kétkedést magamban, amikor azt látom, hogy 8-12 éves kölykök terrorizálnak/ölnek meg felnőtt embereket. Kényelmetlenül feszengeni kezdek a székben, és…..
A hollywoodi filmek körében egyre inkább azt a tendenciát venni észre, hogy egy alkotás vagy zéró ambícióval rendelkezik, vagy iszonyatosan túlvállalja magát. Nagyon kevés tudja megtalálni azt az egészséges középutat, hogy bár nem elégszik meg lustán felhúzott sablonokkal és…..
Edgecrusher 2015.06.20 12:22:19
@danialves: Nem is tudtam, hogy van alternatív befejezése, ameddig Nálatok nem olvastam. A filmet még akkoriban láttam, amikor kijött, és túl sok minden nem maradt meg belőle, csak a fentebb leírt érzés, kb így, hogy: "oké, oké, megvan a hangulat, de történjen már valami...Na végre! Miii?! Vége?! WTF?!"
Edgecrusher 2015.06.20 16:47:11
@danialves: Meg fogom nézni, aztán reagálok. Hátha más megvilágításba helyez dolgokat.
Meg hátha a nosztalgiafaktor húz rajta :D
Nehezen tudnám megfogalmazni, mi olyan magával ragadó bennük, de mindig is vonzottak a posztapokaliptikus filmek. Úgyhogy arra jutottam, ha már összeállítást készítek belőlük (és ha már mindenféle hulladékot is hajlandó vagyok végignézni belőlük), nem érem be kevesebbel, mint…..
Legutóbb a The Blood of Heroes-nál hagytam el a zseniális, ámde erősen kezdetleges megoldásokkal operáló 90-es évekbeli sci-fik fonalát, hogy most ezzel a darabbal vegyem fel. Amely talán nem annyira B-filmes, sőt, még egyfajta kultstátuszra is számot tarthat, azonban a Hardware…..
Edgecrusher 2015.06.04 19:30:38
Kis költségvetésű, érdekes alapötletű horrort készíteni, majd hype-olni anyagilag mindig megéri. A színvonal már mindegy milyen szar, úgy is megnézi mindenki. Elég csak a Blair Witch Projectet, a Paranormal Activityt vagy az Átokot említeni. Ebbe a mintába bőven befér az egy…..
Napjainkban már egyre kevesebb bátor filmes van, aki mer kísérletezni és a filmművészet határait feszegetni, azonban szerencsére léteznek még ilyen emberek és munkák. Ezek közül pedig az egyik legambiciózusabb és legzseniálisabb próbálkozást hoztam most el nektek, amely könnyen lehet, hogy…..
A Prometheus annak idején hatalmas port kavart, ezt a port pedig annak idején jellemzően a forgatókönyvírókon verték el. Amely igazából nem is EGY szkript volt, ugyanis Jon Spaihts eredeti munkáját dolgozta át Damon Lindelof, megtartva annak nagyon sok elemét. Az összehasonlítás…..
Smoking Barrels Harag / Fury (2014) 2014.10.25 12:00:00
A háborús filmek nagyjából két részre oszthatók: egyrészt a látványos, hangos, tökös (és nem ritkán erős propagandaáthallásokkal rendelkező) akciófilmekre, másrészt a sötét, depresszív, szívszaggató drámákra. Kevés olyan produkció van, amelyek a kettő valamilyen…..
"A gondolat vírus". Ez a mondat nem egy Mátrix - epigon B filmből való, hanem középiskolás éveim kultuszfilmjéből, az Adj rá kakaóból. Egy középiskolás fiú lázadását meséli el, a film felejthető, azonban Slater alakítása még annyi év után is elevenen él emlékeimben.…..
Jókat szoktam mosolyogni a megdöbbent arcokon, amikor elmondom, hogy tiniéveim kedvenc romantikus filmje a Tarantino forgatókönyvéből készült, Tony Scott rendezte Tiszta románc. Lány létemre ugyanis teljesen hidegen hagynak a negédes, átlagos szerelmes mozik, és tényleg ezt a…..
Az Alien kritikám sorait azzal zártam, hogy James Cameron folytatása volt többek között az első film, amely többet is ki tudott hozni a xenomorfból (bár ez a párhuzam tényleg nem teljesen korrekt abból a szempontból, hogy két teljesen különböző alkotásról beszélhetünk).…..
Edgecrusher 2015.01.16 20:18:03
Kegyetlen dolgokat kell az embernek művelnie néhány klasszikussal (persze, ha valaki nosztalgiasznob, akkor nem), én pedig most éppen Ridley Scott művével jártam így. Elsőre még engem is sokkal jobban lenyűgözött, másodszorra viszont már egyáltalán nem volt képes ugyanazt a…..
Edgecrusher 2015.01.13 20:37:29
@danialves: A picsogás szerintem a karakterábrázolás miatt van. Gondolom, hogy közelebb hozza, hogy ez lényegében egy "meló", amiért pénz jár, meg hogy megmutassa a legénységen belüli "erővonalakat", és alkalmat is ad arra, hogy le legyen ugatva a két technikus, ezáltal kihangsúlyozva a legénységen belüli hierarchiát. (V.ö. később a visszaengedjük/ne engedjük vissza őket-kérdéskörét, rávilágítva arra, hogy hogyan alakul a parancsnoki lánc)
Érdekes belegondolni, hogy a zombifilmek feltalálásuk óta hogyan jutottak el a közönséges horrortól a posztapokaliptikus drámákig. Ha valakinek már a The Walking Dead is unalmas volt, akkor inkább ne is olvasson tovább, ugyanis ez a film a megölt zombik számában és az élőhalottak…..
A Sin City 2005-ben hatalmas bombát robbantott a pénztáraknál és a kritikusoknál is: a majdnem teljesen fekete-fehér képregény adaptáció nézése közben szinte lefolyt a coolság és a stílus a vászonról, a több szálon futó, nagyszerű történet és a hajmeresztő brutalitás…..
Edgecrusher 2014.08.23 12:19:00
Köszi, körülbelül ezt éreztem én is. Véleményem:

A noir-hangulat átjön, de gyanítom ha havonta kijönne egy hasonló stílusú film, nem lenne ilyen hatása. A zenék jellegtelenek, egyik se maradt meg. (vö. The Servants - Cells az első részből).
A több szálon futó események csak egymásra vannak hányva, tele (ön)ellentmondásokkal, figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy a második rész időben az első előtt van.
A film ritmusa a vontatott párbeszédek, szinte folyamatos, zavaros monológok -amelyekből túl sok érdemi információt nem tud meg a néző se a karakterre, se a történetre vonatkozólag- és a hirtelen túlpörgetett akció váltakozására épül, ami nagyon negatívan hat a nézőre.
A párbeszédek olyan mélységekben vannak néha, mintha a Barátok Közt-öt néznénk, majdnem felsírtam hangosan a film közepénél. (Josh Brolin/Eva Green párbeszédek).
Még azt a nyilvánvaló ziccert is kihagyták, hogy Clive Owent szerepeltessék a filmben, pedig a sztori miatt adta volna magát.
Eva Green valóban jól néz ki, de ha csak mellek és a meztelenkedés érdekelne, arra ott a youporn. Egy-két fanyar humorú kommentjét leszámítva csak bevonul, sejtelmesen/sokatmondóan néz, illetve ripacskodik. Ez sovány egy femme fatale-hez még 85D-s csöcsökkel is.
Aki talán (szokás szerint) megmenti a filmet, az Mickey Rourke illetve Gordon-Lewitt. Az ő karaktereik részletesebben ki vannak dolgozva, nem csak (fekete) zsírkrétával felkarcolt háttérfigurák.
Mindent összevetve: egyszer nézhető film, ami a noir eye-candy és az első rész nosztalgikus hatása miatt nyújt szórakoztató élményt.
De sajnos leginkább az az érzés maradt meg, mintha a szereplőgárdát Sin City leglepukkantabb lebujából castingolták volna, pár kivételtől eltekintve.
A pontozással egyetértek.
Edgecrusher 2014.08.25 21:22:08
@FroG: Igen, kiüresítették a karakterét egy L'art pour l'art gyilkológéppé, akit elő lehet szedni a kalapból, ha leül a sztori. Az első részben hitelesebb volt a szeretetre éhes, kiégett szörnyként, akit persze jobb nem baszogani, ha nem muszáj.
Edgecrusher 2014.08.25 22:30:47
@FroG: Mivel ez a rész időben az előző előtt kéne, hogy játszódjon, ezért nem. De: a "A Dame to kill for" sztorija nem töltötte volna ki a játékidőt, ezért betettek más mellékszálakat is. Persze akkor meg egyéb karaktereknek nem kellett volna jelen lennie...katyvasz.
Smoking Barrels Coherence (2014) 2014.08.23 20:00:00
Podcastünk legutóbbi adásában már kiveséztük alaposan a kis költségvetésű sci-fik előnyeit és hátrányait, de nem gondoltam volna, hogy a stílus egyik legtökéletesebben megvalósított darabja még előttem áll. Ezt nem úgy kell érteni, hogy a szóban forgó darab hibátlan film…..
(FilmBaráth kritikáját erre találjátok.) A galaxis őrzői igazából soha nem tartozott nálam a várós filmek közé (erről itt is meggyőződhettek), mindenesetre egy James Gunn kezéből egy érdekes, ámde nem túl szórakoztató filmre számítottam. Ezek után pedig megkaptam ennek…..
Edgecrusher 2014.08.21 17:26:47
@danialves: Köszi a választ. Én láttam, és nagyon kíváncsi vagyok a kritikátokra...
Edgecrusher 2014.08.21 17:51:08
@FroG: Menni fog alá, efelől nincs kétségem :)
Kedden a Honvédelmi Minisztérium ujjongva jelentette be, hogy sikerült megállapodást kötni a francia gyártóval a Mistral légvédelmi rakétarendszer 2016 és 2018 közötti képességnövelő bővítéséről. Ez akár jó hír is lehetne, hiszen tudjuk jól, hogy a Honvédség…..
Edgecrusher 2014.08.20 22:34:18
@nu pagagyí: röviden: anyád. Hosszabban: látszik, hogy utoljára 20 éve volt közöd a sereghez, amikor szénnészopattak sorkatona korodban, hülyegyerek. Az "operetthadsereg" kifejezés már a '90-es években sem volt menő.
Filmzene és filmzene között is van különbség. Tulajdonképpen két nagy csoportra lehet bontani: eredeti filmzenékre és betétdalokra. Ebben a listában kifejezetten az előbbire koncentrálok, azokra a zenékre, amelyeket a filmhez írtak a zeneszerzők. Az én szívemhez az eredeti zenék…..
Ha csak egyetlen dolgot mondhatnék, ami miatt érdemes japán filmeket nézni, az az, hogy mindig meg tudják lepni valamivel az embert. A Battle Royale-hoz vagy a 13 Assassins-hez hasonló alkotások legalábbis ezzel lopták be magukat a szívembe, azonban most sikerült egy olyan japán…..
Edgecrusher 2014.07.11 22:36:44
@Razzul: Miért, kölyköket cserélsz össze?

:)
Futóblog Unfair play 2014.06.20 08:31:20
Kell-e a versenyszervezőknek a csalásra készülni? Kellenek-e az amatőr versenyeken bírók? Kell-e a bizalom vagy egy két csaló nem számít? Vagy mennyire mindegy, hogy 100. vagy 101. helyen végzel, vagy az 1000. vagy 1001. vagy? Minden fordítóba kell időmérő kapu? Szerinted? Sajnos…..
Úgy néz ki, az év vígjátékát sem kell tovább keresnünk. Eleve nagy esélyesként tartottam számon a szóban forgó alkotást azóta, hogy fél évvel ezelőtt bemutatták  a Sundance-en, most pedig végre meg is bizonyosodhattam arról, hogy remek filmről beszélhetünk. Ugyan…..
Edgecrusher 2014.05.31 16:00:46
@danialves: Szerintem Rockwell karakteréről elég gyorsan lejön, hogy az egész partyarcoskodása egy védekező mechanizmus, és a srácot is védeni akarja attól, hogy túl hamar nőjön fel.
Edgecrusher 2014.06.01 21:20:40
@danialves: Öröm ;)