Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bulat Okudzsava

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vannak reménytelen küzdelmek: számomra az egyik ilyen annak elmagyarázása és elfogadtatása, hogy az elemző politikai véleménye, reménye és vágya nem része az elemzésnek. Nem azért, mert ezek ne lennének fontosak, hanem azért, mert hiszek a politikai vélemények szabadságában és…..
törökgáborelemez 492. Rájár 2013.05.01 10:14:26
Múlt pénteken kellett leadnom a Heti Válasznak azt a cikket, amely a most csütörtökön megjelenő lapban lesz olvasható. Ebben arról írok, hogy a politikai napirendet szinte kizárólag a Fidesz dominálja, a rezsicsökkentés vagy a titkosszolgálati botrány gondosan felépített, jól…..
Bulat Okudzsava 2013.05.01 13:11:31
Azt hiszem valóban rájár Pártunkra és Kormányunkra a rúd, hiszen nem kell ellenzéki spin-doktor közreműködése ahhoz, hogy a trafik-ügy a törvényjavaslat megszületésétől a mai napig állatorvosi lóként mutassa be egy velejéig romlott, korrupt, bolsevista tipusú hatalomgyakorlás módszereit.

Kezdve azon, hogy a parlament által elfogadott törvény végleges szövege Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár dohánycég-tulajdonos barátja, Sánta János gépén készült; folytatva a Fidesz pártaktívákon kiválasztott trafik-nyertesek listájával (feleségek, férjek, gyermekek, barátok, szeretők, szomszédok, jó elvtársak, megbízható strómanok); a pályázatokkal összefüggő közérdekű adatok megismerését megtiltó törvény pánikszerű gyorsasággal történő elfogadtatásán át egészen addig, hogy a Legfelsőbb Hadúr személyesen aggódik azért, hogy 12%-os jutalékot kapjon ez a sok-sok derék magyar kisvállalkozó... [Nyilván az eredetileg meghirdetett 4%-ból (vagy a Lázár által javasolt 10%-ból) sokkal kevesebbet tudnának visszatejelni...]

Ez megint egy ki nem kényszerített hiba volt, a Fidesz-kormányzat önleleplezése, ami egyértelműen bemutatható a választási kampány során. Ugyan közvetlenül csak néhány ezer trafikos család sorsát érinti és a csalás okozta erkölcsi felháborodás is legfeljebb csak néhány százezer választót befolyásol ma már Magyarországon. Azonban a dohányzás költségeinek emelkedése miatt milliók szembesülnek a változásokkal és ez a kampány-kommunikációban jól összeköthető a többi zavaros üggyel, hatalmi lenyúlással, erőszakos cselekedettel.

Lehet, hogy a múlt hét eseményei is bevonulnak az óriásplakátokra és a kormányzati kommunikációk során megszokott sötétkék háttér előtt narancssárga mezőben hamarosan Balogh József-idézetekkel lesz tele az ország: "Szabika trafikot kapott, Terike meg iszogatott, átesett a komondoron..."
A kimondható név – ezzel a címmel írtam két hónappal ezelőtt itt a blogon arról, hogy a Simicska-Nyerges szerzőpáros meglepő módon egyre komolyabb figyelmet kap a közbeszédben. A tendencia azóta sem változott: amióta egy dokumentumból kiderült, hogy Simicska Lajos a több…..
Bulat Okudzsava 2012.05.11 19:33:00
Akármi is lesz (ha lesz egyáltalán) az oligarchákról folytatott Karácsony-Orbán szópárbaj politikai hatása és hosszú távú következménye, azért szerintem egy nem várt esemény bekövetkezett, aminek a videója vissza-visszaköszönhet majd a következő választások reklámkampányaiban.

Amikor a miniszterelnök éppen azt fejtegette, hogy dehogyis oligarcha Simicska Lajos, a gimnáziumi osztálytárs, a kollégiumi szobatárs, a Fidesz pártpénztárnok, satöbbi, satöbbi, hanem a nép egyszerű fia, aki tehetségével, szorgalmával, kitartásával és szerencséjével nemzeti nagytőkés lett és a gonosz labancok elleni harcot vezeti, akkor a háttérben a Fidesz jelenlévő képviselői elkezdtek lapulni, sunnyogni, mert ez a szerecsenmosdatás már nekik is kínos volt. Úgy tűnik, hogy ami most zajlik, az már nem csupán a tisztességére valamit adó úri középosztály és az értelmiségi holdudvar, hanem a Felcsúton gondosan válogatott élcsapat számára is rendkívűl kínos. No persze, Simicska Lajos mint kuruc szabadsághős és Karácsony Gergely, mint a labancok magyarországi rezidense. Megértem, hogy még a kormánypárti képviselők is lesütötték a szemüket. Pedig ők eddig semmit sem szégyelltek.

A Fidesz nem engedheti meg magának még egyszer azt a kontrasztot, ami a miniszterelnök szavai és a mögötte ülő képviselők metakommunikációja között volt. Valamit ki kellene találni, hogy ez a kínos helyzet ne ismétlődhessen meg újra és újra akkor, amikor Orbán Viktor már nem tud tovább elbujdokolni a személy szerint neki feltett ellenzéki kérdésektől. Hasznos lehet például a miniszterelnök mögötti három-négy sor képviselőinek botox-kezelése, amivel az arcizmok őszintesége ideiglenesen elrejthető. Meg lehetne próbálkozni azzal, hogy az interpellációkra adott válaszok idejére a Fidesz képviselőit kiküldenék a parlamenti büfébe és helyettük biodíszletként azokat a becsületes arcú egyetemista lányokat és fiúkat ültetnék, akik tavaly március 15-én a Nemzeti Múzeum előtt olyan jó szolgálatot tettek. Talán még jobb lenne, ha a továbbiakban a miniszterelnök az interpellációkra adott válaszát a parlamenti elnök előtti emelvényről adná: a fa díszburkolat nagyon szép és egyáltalán nem látszik rajta, ha szégyelli magát. A tökéletes megoldás persze az, ha kétharmados többséggel, házszabály- vagy alaptörvény-módosítással egyszerűen betiltanák azt, hogy a miniszterelnököt bárki is interpellálja. Ennél még az sem lenne kínosabb...
Két fontos döntés született ma – és néhány további ezekből következő. Egyrészt Schmitt Pál eldöntötte, hogy nem mond le. Másrészt Orbán Viktor (és a Fidesz) úgy döntött, hogy nem szólítja fel távozásra az államfőt. Egyik döntés sem nevezhető…..
Bulat Okudzsava 2012.03.31 01:56:02
Elképzelhető, hogy politológusi szemmel Schmitt Pál érthető döntést hozott, de semmi esetre sem racionálisat. Az észszerű döntés ugyanis feltételezné a belátóképességet, amivel ő nem rendelkezik. Egy emberi tisztességét elvesztett tolvaj, egy gátlástalan hazudozó még a mai Magyarországon sem maradhat köztársasági elnök, mert el fogja söpörni a közfelháborodás. Nem az ellenzéki pártok és nem a civil mozgalmak, hanem saját volt támogatói, az úri középosztály számára vált vállalhatatlanná. Schmitt Pál talán fel sem fogja, hogy nem lehet becsületről, tisztességről, konzervatív értékekről, erkölcsről szavalni akkor, ha ebben az ügyben legalább két parancsolatot megszegett a tízből. Menthetetlenné vált, nem véletlen, hogy kihátrált mögüle a magára még valamit adó értelmiségi elit. A helyzet teljes félreértése, ha üldöztetésnek fogja föl, hogy a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa és szenátusa, a tudomány szigorú, de egyértelmű szabályai alapján, elsöprő többséggel megfosztotta a doktori címétől. Ez nem politikai, hanem szakmai döntés volt: tisztességben megőszült tudósemberek nem engedhették meg, hogy egész életük munkássága kérdőjeleződjön meg egy haszonleső senki miatt.

Elképzelhető, hogy Habony Árpád fókuszcsoportos vizsgálatai most még azt mutatják, hogy "a borzalmas tagság" többsége külső támadásra összezár és inkább hisz vezetőinek, mint a saját szemének. Lehet, hogy Orbán Viktor agya ma arról győzte meg főnökét, hogy nem szabad a hibás személyzeti döntést beismerni és eltávolítani a méltatlanná vált köztársasági elnököt. Lehet, hogy számukra ma ez a döntés nem tűnik irracionálisnak, de ez a gyávaság biztosan megbosszulja magát. Magyarország nemzetközi megbecsülése és a kormányzó pártok hazai megítélése közröhejbe fullad egy erkölcstelen köztársasági elnökkel és egy őt eltávolítani gyenge miniszterelnökkel. Orbán Viktornak be kell látnia, hogy vagy Schmitt Pál távozik napokon belül, vagy neki kell mennie hamarosan. Most már az ő maradék hitelességéről van szó.
Nem könnyű – és talán nem is kell - egy nyilvánvaló normasértés esetén kizárólag pártpolitikai keretekben elemezni. Schmitt Pál most már bizonyítottan plagizált kisdoktorija kapcsán – ahogy korábban a korrupciós botrányok vagy éppen az őszödi beszéd ügyében…..
Bulat Okudzsava 2012.03.28 18:59:29
Bő két hónapja, a 429. bejegyzésben azt olvashattuk a Fidesz vezetőiről, hogy "Az elvi-morális véleményükben nem kételkedem, a kérdés csak az, hogy hatalmi-politikai szempontokból ez az álláspont nyilvánosan vállalható-e. Nem kérdés, hogy maga az ügy árt és ártalmas a kormánynak, az azonban már vitathatóbb, mérlegelés tárgyát képezheti, hogy a botrány kirobbanása után – tehát: ha már szándékuk ellenére előkerült - mi lenne jobb, hasznosabb a Fidesznek. Márpedig ez a gondolkodás döntő lehet: ha a Fidesz megvonja a bizalmat, Schmitt Pál biztosan távozik."

Sajnos az elmúlt hetek történései egyértelműen megerősítették, hogy Magyarország kormányának tagjai és a Fidesz vezetői esetében elvi-morális véleményről dőreség beszélni. Csak bomlott elme hiheti, hogy használ a hazájának, ha egy moral insanity képviseli a nemzet egységét itthon és külföldön, ő a hadsereg főparancsnoka és ő nevezi ki az egyetemek rektorait és tanárait.

Schmitt Pálnak mennie kell! Schmitt Pál lopott és csalt 1992-ben (ugyan nem oktatták ki előtte a TF-en, hogy ez tilos, meg a szülei sem tanították meg neki a nyilván alapos valláserkölcsi nevelés során), de az még ennél is sokkal súlyosabb, hogy 2012-ben köztársasági elnökként hazudott arról, hogy hogyan született meg az egyetemi doktori dolgozata.

Pedig egyszerű ez, mint az egyszeregy vagy a helyesírás... Még ha Schmitt Pál valószínűleg meg sem érti, hogy mi lehet a baj, de nem igaz hogy a kormányban, a pártvezetésben, az Akadémián vagy a Semmelweis Egyetemen egyetlen tisztességes ember sincs, aki felemeli a szavát és nyilvánosan elmondja, hogy egy ilyen alak Magyarországra szégyent hoz és vállalhatatlan.

Egy alkalmatlan ember miatt elsüllyedhet szégyenében mindenki, aki tisztességesen tanult, becsületes munkával szerzett diplomát, tudományos fokozatot, nemzetközi megbecsülést hazájának. Ide jutottunk. Haza a mélyben, egy lyuk Európa közepén. "S a sírt, hol nemzet sűlyed el,/Népek veszik körűl", de nem azért hogy megkönnyezzék, hanem azért, hogy körberöhögjék. Ekkora baromságot ország még nem csinált.
törökgáborelemez 429. Casus 2012.01.12 20:20:00
Schmitt Pál plágiumbotrányához hasonló ügyet – ha igaz, amit a hvg.hu állít - egy köztársasági elnök nem nagyon élhet túl. Akár lemond, akár nem, politikai karrierje halálos sebet kap, működése ellehetetlenül. Meggyőződésem, hogy a magyar államfő számára –…..
Bulat Okudzsava 2012.01.13 00:06:07
"Nem tartom véletlennek tehát, hogy a Fidesz a botrány kirobbanása óta egyelőre nem nyilvánult meg. Az elvi-morális véleményükben nem kételkedem, a kérdés csak az, hogy hatalmi-politikai szempontokból ez az álláspont nyilvánosan vállalható-e."

Kedves Gábor! Nagyon szép dolog a jóhiszeműség, de azért a kormánypárti vezetők elvi-morális véleményében én nem lennék olyan biztos. Ez a kormány számos bizonyítékát adta, hogy teljesen lebecsüli a szakértelmet, a gazdasági vagy a jogi szaktudást. Nem csoda, hogy a felvételi jelentkezések beadása előtt egy hónappal drasztikusan csökkentette az államilag támogatott helyekre felvehető közgazdászok és jogászok számát: nincs szükség hozzáértő emberek képzésére, a Nemzeti Együttműködés Rendszere megvan nélkülük...

Minek fiatal közgazdászokat képezni, ha kulcspozicióban van Matolcsy György (ahogy Hetényi István mondta: "a statisztikákkal nem bíbelődsz, ugye Gyuri"), akinek van diplomája? Minek, ha miniszter lehet Németh Lászlóné, akinek nincsen? Minek, ha ott van Dr Schmitt Pál közgazdász, akinél minden bizonytalan?

Minek jogi diplomát szerezni abban az országban, ahol a jogász végzettségű miniszterelnök, igazságügyi miniszter, házelnök, kormánypárti frakcióvezető a legkisebb szégyenérzet nélkül levezényelte a visszamenő hatályú törvénykezést vagy "az alkotmányellenes alkotmányozást" és "az alkotmány napi politikai eszközzé lefokozását". (Itt kell megköszönjem Sólyom László köztársasági elnök úrnak, hogy nem hallgatott: pontos és részletes diagnózist adott a magyar alkotmányosság jelenlegi állapotáról a múlt heti HVG-ben. Nem véletlen, hogy "a Fidesz hatalmi érdekei miatt" helyette Schmitt Pált nevezték ki elnöknek.)

Ha lenne ezeknek a kiváló politikusoknak bármilyen, valódi morális-elvi véleménye, akkor mindezek nem történhettek volna meg.

Végezetül lenne egy kérdésem, kérlek ne vedd személyeskedésnek: tételezzük föl, hogy eddigi tudományos és oktatási tevékenységed elismeréseként idén nyáron egyetemi tanárrá neveznek ki. Szeretnéd-e átvenni a kinevezésedet Doktor Schmitt Páltól?
Bulat Okudzsava 2012.01.16 20:07:56
A mai napon sikerült végre megismerkedni a Fidesz úgymond "elvi-morális véleményével" az ügyről, és kiderült, hogy TG jóhiszeműsége sajnos nem volt megalapozott.

Láthattuk a kissé zavart (bár nem tudjuk, hogy ez "business as usual" vagy valami extra üzemmód) Álamfőt, aki lesütött szemmel nézte az államtitkári kinevezésre összegyűlt több tucatnyi újságírót és nem volt hajlandó egyetlen kérdésre sem válaszolni. Nyilván nagyon biztos lehet a saját ártatlanságában Doktor Schmitt Pál, a jellemes...

Valóban azt hiszi, hogy a ciklusa végéig nem engednek normális hazai vagy külföldi újságírót a közelébe, csak mikrofonállványokat, és soha sem kell arra a kínos kérdésre válaszolni, hogy mondja kedves elnök úr, szokott néha (szellemi tulajdont) lopni??? Nem érzi, hogy közröhej tárgya itthon és külföldön? Nem feltétlenül az angol királynővel kell találkozzon ahhoz, hogy kínos helyzetbe kerüljön. Mi van, ha ellátogat a következő általános iskolába, ahol a szokásos zongorázgatás közben a diákok körberöhögik és "szőke álamfős", slicc-felhúzós, meg elnökbűnözéses vicceket mesélnek egymásnak?

Szóvivőjének szájából ma végre megismerhettük pártunk és kormányunk nagy és bölcs vezetőjének a véleményét is. Ő úgy gondolja, hogy Doktor Schmitt Pál plágium-ügye "bulvárkacsa". Nos, a kacsa stimmel, de sajnos ez egy igazi kórházi kacsa, amit a köztársasági elnök húsz éve televizelt, s most mindez a saját fejére ömlik. Ha Schmitt Pál nem mond le sürgősen, akkor a kacsa tartalmából jut bőven kitalálójának, Magyarország miniszterelnökének, a fejére is.
törökgáborelemez 430. Egynek jó 2012.01.15 18:18:00
Ez a hétvége, mint cseppben a tenger, szépen megmutatta, hogy miért nevezhetjük a mai magyar ellenzéket a Fidesz legnagyobb esélyének. Az LMP a frakcióvezető lemondásával demonstrálta, hogy valóban a szétesés küszöbére jutott; a Demokratikus Koalíció két emblematikus volt…..
Bulat Okudzsava 2012.01.15 20:30:26
Az elmúlt bő másfél év kormányzása azt mutatta meg, hogy csak egyetlen egy párt veszélyezteti a Fidesz sikerét a következő választáson: saját maga. Nem véletlen, hogy a legújabb közvéleménykutatásban (www.ipsos.hu/site/rossz-hangulatban-a-v-laszt-k/) a megkérdezettek 84%-a gondolta úgy, hogy Magyarország rossz irányba tart és a párt mai népszerűtlensége összevethető a gyurcsányi MSZP 2008-as adataival.

Az ellenzéki pártoknak csak azért lehet(ett volna) most esélyük, mert a Fidesz-kormány számtalan ki nem kényszerített hibát követett el. Amíg a dilettánsok utazása tart, amíg Matolcsy Unortodox György vívja gazdasági szabadságharcát az egész világ ellen, amíg a nemzet egységét Doktor Schlitz Pál álamfő fejezi ki, addig van lehetőség arra, hogy egy hiteles demokratikus centrista vagy konzervatív párt létrejöjjön és megerősődjön. (Ugyan még nem látni sehol.)

Ha a Fideszben győz a józan ész, akkor a párt a sok-sok elvesztett szavazó ellenére hatalmon marad a következő választáson. A fene sem érti, hogy miért volt jó a kormánynak, hogy a 2010-ben megszerzett hatalmas parlamenti többséggel elvesztegesse az Európai Unió és az egész civilizált világ megbecsülését és miért kellett Magyarországot Abszurdisztánná változtatni.
A magyar kormány az elmúlt napokban szavakban megtette azt, ami eljuttathatja az IMF és az EU tárgyalóasztalaihoz. A kapituláció előkészítése megtörtént, mára a miniszterelnök is kimondott mindent, amit ebben a fázisban kellett. „A korábbi álláspontunk fenntartása nem…..
Bulat Okudzsava 2012.01.12 00:45:15
Tanulságos újraolvasni azt a sok különböző nyilatkozatot, ami mondjuk csak az elmúlt egy hónapban az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban a magyar kormánypárt politikusaitól elhangzott. Tárgyalástechnika – mondják erre baráti értelmezők. Totális káosz – vélik mások.…..
Bulat Okudzsava 2012.01.06 15:00:24
Azt hiszem, hogy nagyon sokan bíztunk, reménykedtünk abban, hogy a harmadik verzió az igaz: "...A kommunikációs tojástáncot a gazdasági és a politikai racionalitás ütközése magyarázza, részben tudatosan, részben akaratlanul. Tudatosan, mert a kormány igyekszik úgy adagolni a döntést, úgy eljutni a megállapodáshoz (és annak következményeihez), hogy közben a lehető legtöbbet őrizzen meg arcából, illetve készítse fel a közvéleményt az elkerülhetetlenre..."

Ma délelőtt ebben a hitünkben csúfosan csalódtunk. Nincs tudatos stratégia, mi több a kormány vezetője változatlanul nem fogja föl, hogy mi történik az országgal. Katasztrófát előlegez az a 15 másodperc, amelyik a hvg.hu honlapján (
hvg.hu/itthon/20120106_orban_viktor_forintgyengules) látható. A piacok megnyugtatására összehívott megbeszélés utáni sajtóértekezleten a személyes felelősségéről feltett kérdést bárgyú viccnek értelmezi és rávigyorog kiváló szóvivőjére, hogy milyen mókás fiú ő. Így viselkedik egy igazi Vezér, ugye?!

Orbán Viktor nem érti meg, hogy ő már hosszú ideje a probléma és nem a megoldás része. A belátóképesség teljes hiánya miatt alkalmatlan a feladatára, de személyes szerencséjére és hazánk tragédiájára olyan emberekkel vette körbe magát, akik nem fogják kitessékelni a dolgozószobájából.

Tanulságos az Economist e heti cikkének a vége: "Viktor has been the boss for 20 years" sighs one party insider. "Nobody has ever told him what to do." Meg kellene már mondani neki: itt az idő, hogy elmenjen. Jobb, ha önként megteszi, mint ha az az erő kényszeríti rá, amit már ő is megért. De nem, ő marad, ha addig élünk is. Látható már a fény az alagút végén: nagy sebességgel közeledik a mozdony... Az Isten óvja Magyarországot!
Bizonyára sokan emlékeznek arra, amikor 2007. március 15-én Gyurcsány Ferenc a Művészetek Palotájában szónokolt, miközben a rendőrök éppen oszlattak az Andrássy úton. A kormányfő akkor de facto már bukott politikus volt: sem a közvélemény-kutatásokban, sem az utcán nem volt…..
Ha olyan köztársasági elnöke lenne az országnak – nem is lenne példátlan, az előző például biztosan ilyen volt -, akit a haza sorsa jobban érdekel, mint megválasztóinak vélt vagy valós politikai érdeke, akkor az újévi beszédében nem a kitartásról, a jó irány…..
Bulat Okudzsava 2011.12.31 17:43:30
TG: "Aki ma valóban fontosnak tartja a nemzeti szuverenitás és vele együtt a nemzeti önbecsülés megőrzését, annak azon kell dolgoznia, hogy elkerüljük ezt a végkifejletet. Még azoknak is, akik bizonyára lelkesen ünnepelnék Orbán Viktor kívülről kierőszakolt megbuktatását, tudniuk kell, hogy egy ilyen lépést sokadíziglen megszenvedne az ország. Lehetetlenné tenné a normális politikai diskurzust, a magyar politikát az eddigieknél is irracionálisabb irányba, a mítoszok, a hiedelmek és a legendák felé terelné. Olyan út ez, amelyet csak az kívánhat, akinek Orbán bukása fontosabb az ország jövőjénél."

A nemzeti önbecsülés és a nemzeti szuverenitás megőrzése kulcsfontosságű, de az csak akkor lehetséges, ha választott politikai vezetőink felismerik a valódi, hosszú távú nemzeti érdekeinket és hazánk sorsáért (nem pedig kicsinyes politikai céljaikért vagy túlélésükért) vállalnak politikai felelősséget. A nemzeti önbecsülést a belátóképesség teljes hiányával nem lehet megőrizni. Az az öngyilkos politika, amit Orbán Viktor és pártja folytatott az elmúlt másfél évben, egyenes úton vezet az ország politikai és gazdasági kirekesztéséhez, a csődhöz. Nagy csalódás ez mindannyiunk számára, akik valaha is (például 1990-ben, 1998-ban vagy akár 2010-ben) elhittük azt, hogy a Fidesz egy modern, európai, atlantista Magyarország létrehozásában érdekelt.

Belátja-e Magyarország kormánya, hogy a gazdasági szabadságharc és a populista demagógia a szakadék szélére vitte az országot? Mennyi annak az esélye, hogy a miniszterelnök vagy a végzetesen kontraszelektált kormánypárti frakciók visszarántják az országot a mélység fölött? Vagy csak olyan utunk maradt, amiben Orbán jövője fontosabb, mint az ország bukása???
Csupa jó hírt közöltem Barroso úrral – mondta pikírten ma esti interjújában Orbán Viktor, amikor beszámolt arról, hogy elutasító választ küldött az uniós bizottsági elnöknek. Miután az előző bejegyzésben részletesen elemeztem a racionális mérlegelés szempontjait,…..
Sorsdöntő napok jöhetnek. Barroso levele után nem tűnik légből kapott feltételezésnek, hogy az ország minden bizonnyal nem kap pénzügyi segítséget, ha a rohamtempóra kapcsolt parlamenti többség megszavazza azt a két törvényjavaslatot, amelynek visszavonását az EU a…..
Bulat Okudzsava 2011.12.22 18:18:00
A mai sikeres miniszterjelölti meghallgatás személyzeti téren is megerősítette, hogy jogosan "a ciklus talán legfontosabb kérdése [...]: ki a felelős azért, hogy ide jutottunk, hogy mostanra csak ilyen választási lehetőségeink maradtak?"

Németh Lászlóné, akit mint hölgyet tisztelünk, terveiről nyilatkozva nagyjából ezt bírta mondani a hvg.hu hangfelvétele (
hvg.hu/itthon/20111222_fellegi_utodjelolt_nemethne) szerint (és egyúttal én kérek elnézést, ha ékesszólását nem sikerül pontosan visszaadni): "Első, amire fókuszálni szeretnék az lehet a kormányzati tervekhez kapcsolódó megvalósítási folyam... <ööööö> megvalósítási <ööö> tevékenység <ö> igen: gyorsítás, gyorsítás mindenképpen!"

Ebből a meghallgatásból két alapvető következtetés vonható le:

Egyrészt micsoda iszonyú hiány lehet képzett és tehetséges káderekből, ha pártunk és kormányunk bölcs vezetői hosszú hetek vajúdása után csak ezt az igen tisztelt hölgyet bírták jelöltként megnevezni. Mindenki más visszautasította, hogy miniszteri szerepet vállaljon Orbán Viktor Ideiglenes Kormányában és ő volt az első, aki mindenki nagy megkönnyebbülésére beleegyezett? Természetesen nincs kétségem afelől, hogy a sikeres parlamenti bizottsági meghallgatás után a parlamenti többség közfelkiáltással megszavazza a miniszterasszonyt, ami jelentős előrelépés lesz az európai standardok felé. Legalábbis ami a kormány nemi arányait illeti.

Másfelől a Fidesz-KDNP többség újfent bebizonyította, hogy mennyivel jobban élünk most, mint az átkos kommunizmusban. Annak idején csak szilveszterre sikerült létrehozni a kabarét, hogy az akkori emberek kicsit leeresszék a fáradt gőzt. Most ez - terven felül - más karácsony előtt megtörtént. Előre a további sikeres tervtúlteljesítés út-ján...!

Ehhez az ünnepi hangulathoz szeretnék én is hozzájárulni, amikor a Parlament rendkívül jó humorérzékről tanúbizonyságot tevő elnökét arra kérem, hogy 2011. december 24-én délelőtt rendkívüli ülésnapot hívjon össze és a kínos káderhiányt a többi minisztériumban is képzett szakemberekkel csökkentendő az illetékes parlamenti bizottságok hallgassák meg az alábbi jelölteket:
Ló Szerafint, a kék csodaparipát, mint a Vidékfejlesztési Minisztérium új vezetőjét;
Nagy Zoárdot, a lépkedő fenyőfát, mint a Honvédelmi Minisztérium új vezetőjét;
Dömdödömöt, aki csak annyit tud mondani, hogy döm-dö-döm, mint a Belügyminisztérium új vezetőjét;
Bruckner Szigfridet, a fájós fogú oroszlánt, mint a Külügyminisztérium új vezetőjét;
Mamintit, a kicsi zöld tündért, mint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium új vezetőjét;
Szörnyeteg Lajost, a legjobb szívű behemótot (aki megkért, hogy jelezzem ő nem azonos azzal a Lajossal, aki állami hivatalt vezetett), mint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium új vezetőjét;
Aromot, a fékezhetetlen agyvelejű nyulat, mint a Nemzetgazdasági Minisztérium új vezetőjét; és
Vacskamatit, a nagy, egyetemes, világméretű <öööö> miniszterelnök-jelöltet.
Bulat Okudzsava 2011.12.21 10:54:42
"4. Ami valahogy így hangzik: ha az EU nem fogja meggondolni magát, ha az országnak kell a hitel és ha nem ismerünk ennél fontosabb, ezzel ellentétes irányba mutató érvet, akkor vajon az ország érdekében jár el a kormány, ha nem teszi meg azt, amit az unió a tárgyalások előfeltételéül szabott? Míg az első három kérdés esetében volt alternatív válasz, itt szerintem csak egy van. Az erős nem, és a belőle következő világos politikai felelősség. Amit akár úgy is hívhatunk, hogy reálpolitika."

Kedves Gábor, én azt hiszem, hogy ez a legvalószínűbb helyzet, csak a személyes döntés sokkal nehezebb, mint első pillanatban gondolnánk. Nyilvánosságra került Barroso levele, de nem tudjuk hogy ezen kívűl milyen egyéb előfeltételei vannak az Európai Uniónak. Elképzelhető, hogy azok sokkal keményebbek és még súlyosabb presztízsveszteséget jelentenek. Lehet, hogy megjött az a telefon is Berlinből, amire a Magyar Narancs hivatkozott pár hete (
magyarnarancs.hu/aszerk/leminosites-utan-77589) és egy határozott női hang azt közölte: "Sie verschwinden, Herr Ministerpräsident, oder das Geld kommt nicht." Lehet, hogy amíg a tolmácsot várják, hogy megértsék pontosan mit is jelent az üzenet, már kattognak a fogaskerekek, hogy ki tudnak-e a kormányzó pártok nagyobb arcvesztés nélkül kerülni ebből a helyzetből. Nem lesz könnyű döntés, de mindannyiunk sorsát évtizedekre meghatározza majd.
Ennek a blognak az egyik első bejegyzésében, még a választások előtt, arról írtam, hogy a kétharmados többségre inkább lehetőségként, semmint veszélyként érdemes tekinteni. Az elmúlt másfél év világossá tette, hogy tévedtem. A kétharmad ugyanis – ha nem elég…..
Bulat Okudzsava 2011.12.19 05:25:21
Lehet itt szomorkodni amiatt, hogy nem csak az országnak, de egy valódi, értékkonzervatív jobboldal hosszútávú esélyeinek is árt az a folyamat, amivel a kormányfő kétharmados többsége segítségével a maga képére formálja az országot. Nem igaz azonban, hogy a frakciókban akadnak (vagy egyáltalán lehetnének) úgymond messzebbre tekintő politikusok: a hivatkozott korábbi bejegyzésben szereplő Navracsicsra, Rogánra, Lázárra és a többiekre ugyanúgy ráég, hogy éveken keresztül asszisztáltak a józan észt semmibe vevő gátlástalansághoz. Nem lehet a jövő emberének szerepében tündökölni úgy, ha előtte a párt és a kormány vezetőiként támogatták azt, hogy a voluntarista gazdaságpolitika érdekében fékek és ellensúlyok nélküli hatalomkoncentrálás jöjjön létre, hogy leépüljenek az alkotmányos jogállam garanciái, hogy einstandolják az összes független demokratikus intézményt és élükre életfogytiglan csókosokat nevezzenek ki, hogy államosítsák a magántulajdont, és így tovább vég nélkül. A gondosan kiválasztott mameluk-frakciókról nincs mit beszélni: teszik a dolgukat amire teremtették őket, biztosítják a kormánytöbbséget: gondolkodás nélkül megszavazzák, bármit is álmodott a főnökség az előző hétvégén. Ott fönn a magasban kurzusépítés folyik, hullik a forgács, jobban tesszük, ha vigyázunk magunkra...

Az ország konzervatív fele azonban nem csupán pártpolitikusokból áll, akik rövid távú céljaik, megélhetésük érdekében nem képesek ellent mondani. A kutya sem harapja meg azt a kezet, amelyik enni ad…

Vannak itt számosan magukra adó konzervatív emberek, a szellem, a tudományok, a művészetek, és a gazdaság szaktekintélyei, akik szakmai súlyukkal és tanácsaikkal segítették és támogatták a Fideszt a kilencvenes évek közepétől, hogy tönkrement kis (liberális, radikális és alternatív) pártból hatalmas jobboldali néppárt legyen. Vajon mit mondanak ezek az européer-ek a kulisszák mögött most, amikor a gazdasági szabadságharc, a politikai hatalomkoncentráció, valamint a demokratikus jogállam fölszámolásának lehetősége már a megújuló Európai Unióhoz tartozásunkat veszélyeztetheti és Kompországot megint visszalökheti a periféria felé?

Mit mond most a Professzorok Batthyány Köre, ami azért jött létre, hogy "a jelen kihívásaira hosszabb távon is érvényes megoldásokat keresve hozzájáruljon a nemzet szellemi energiáinak mozgósításához, és ezzel előmozdítsa erkölcsi és gazdasági felemelkedését". "A Kör, tagjainak tekintélyét, tudását és tapasztalatait felhasználva, szakmai és erkölcsi támogatást ajánl a polgári Magyarország megteremtését céljuknak tekintő, és azt hitelesen meghirdetni képes politikai pártoknak és politikusoknak." Ad-e és ha igen, akkor milyen tanácsokat ad a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és volt elnöke? Mit mondtak volna a kilencvenes évek elején az unortodox gazdaságpolitika ötletére azok a kiváló szakemberek akik hazajőve - vagy tanácsaikkal a távolból -segítették hazánk gazdasági átalakítását? Mond-e most valamit Szapáry György meg a többi nagy tekintélyű gazdasági tanácsadó? Az igazi államférfit (és most nem csak a kettőzött l-re gondolok) hazája hosszú távú érdekei vezetik. “Mert növeli, ki elfödi a bajt.” Minden tiszteletem Solymosi Frigyes akadémikusé, akinek jobbító szándékú szavai mindig, esőben és napsütésben is hallatszanak.

Nem szeretnék most arra gondolni vajon hogyan érezheti magát Sólyom László elnök úr, látva hogy mindaz, amiért az elmúlt bő húsz évben küzdött napokon belül tönkre lesz verve. Megértem, hogy ő volt köztársasági elnökként nincs abban a pozícióban, hogy a hangját fölemelje. De szerintem ő az egyetlen, aki ezt most nem teheti meg nyilvánosan.
Kezdjük azzal, hogy az uniós csúcson végül kialakított magyar álláspont szerintem helyes: egy ilyen horderejű ügyben a törvényhozásnak kell kimondania a végső szót. Még akkor is így van ez, ha pontosan tudjuk, hogy a kormánypárti többség minden bizonnyal felsorakozik a…..
Az idő és az események rövidtávon nem Orbán Viktornak dolgoznak - írja aktuális számában az Economist. Akár a kormányfői poszton is lehet változás – vetettem fel egy hete az IMF-politika megváltoztatásának bejelentésekor. Áh, dehogy – mondta a minap egy kollégám,…..
Kicsit úgy élem át ezt a mai napot, mintha a világosi fegyverletétel lenne – mondta az IMF-es tárgyalás tényét kommentálva ma este a Hír TV-ben a Magyar Nemzet újságírója. Sem az ellentétes állítások miatt kialakult hitelességi válságról, sem az egyre feltűnőbb…..