Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pasztor.adam

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Mit gondol, hogyan lehet értékes és kapós munkavállalóvá válni az egyetemi évek során? A tanulmányokra vagy a vállatoknál megszerezhető gyakorlati tapasztalatok megszerzésére kell-e koncentrálni? Hazai vagy külföldi elhelyezkedési lehetőséget érdemes-e elsősorban szem…..
pasztor.adam 2011.11.18 07:09:00
Nem lehet helyettesíteni az egyetemi képzést a gyakorlati képzéssel és ez vica versa igaz. Jobb egymás mellett birtokolni mindkettőt, mint külön-külön. Ezért nem tartom elfogadhatónak, aki csak arra játszik, hogy kettesekkel átevickél a vizsgákon. De még az sem elég, hogy egyszerűen csak bejárjunk órára, hanem kérdéseket kell feltenni az adott tananyaggal, tudományággal kapcsolatban.

Egyáltalán nem mellőzendő dolog az elmélet, mivel a gyakorlat erre épül, ráadásul ha nem vagyunk felkészültek elméletileg, egy csomó olyan dologgal találkozunk az életben, amit megtanulhattunk volna. A legideálisabb az, ha a szakmai tárgyakból alapos tudásra teszünk szert és ezzel párhuzamosan látjuk, milyen a gyakorlat.

Személy szerint én kisebb hangsúlyt fektetnék a diákszervezetekben való munkára, és nagyobb jelentőséget tulajdonítok az évek alatt megszerezhető speciális tudásra, amit a vállalatok elsődlegesnek tartanak egy interjún.

Véleményem szerint jobb, ha az ember megtalálja itt Magyarországon a számításait, és csak mint végső megoldásként megy külföldre, mivel az sokkal bizonytalanabb, mint a hazai környezet. Ehhez még társul az is, hogy a külföldi munkavállaláshoz szükség van egy bizonyos világpolgári attitűdhöz is, ami nem mindenkiben van meg. Az sem elhanyagolható, mennyire bírja ki valaki huzamosabb ideig a családja, barátai nélkül.
A nyelvismeret elvileg egyetemistaként nem lehet probléma, főleg ha az ember valamilyen nemzetközi szakra jár.

Külföldi munkánál értelemszerűen a hazainál magasabb fizetés egy hatalmas előny, emellett az ember önbizalmát is növeli, hogy olyan helyre vették fel, ahol élesebb a verseny.
(Bár hozzáteszem, hogy aki külföldre megy dolgozni, nem jelenti azt, hogy ott akar élni, hanem csak az ott megkeresett nagyobb jövedelemből akar itthon vállalkozást indítani)