Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ProsTata

0 bejegyzést írt és 1040 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1959-ben kezdték építeni, és 1960 januárjában adták át Sztálinvárosban az első - kísérleti - panelházat, azaz előre gyártott vasbeton elemekből készült épületet Magyarországon. Mai körképünkben ezekről a szeretett, utált, de mégis megkerülhetetlen házakról lesz szó. 1975. július 10. Strandolnak a…..
ProsTata 2020.10.09 10:53:13
@fynndafrail:
Ahogy a József Attila lakótelepről készült postaládás sem panel. Az is nagyblokkos, de ha jól emlékszem salakbeton blokkokból.
Akartam ott lakást venni vagy 20 éve és egyik szakmám szerint építész vagyok. Innen az infó.
Annyiban viszont igaz a cikk, hogy ezen a lakótelepen több technológiával is építettek, panellel is. Később...
Pangea Légzuhatag Gödön 2020.09.01 23:43:13
2020. augusztus 29-én emberemlékezet óta nem látott vihar csapott le Göd és Dunakeszi környékére. A légzuhatagnak nevezett meteorológiai jelenség hatalmas pusztítást okozott, nyomában kidőlt fák, leszakadt vezetékek és megrongálódott épületek maradtak.  Az augusztus 29-i légzuhatag Felsőgöd és…..
ProsTata 2020.09.02 16:10:04
@Irbisz:
Majdnem eltaláltad az igazságot.
Először is a hirtelen lezúduló hatalmas eső túltelíti a csatornarendszert, a víz és (szerencsére) az erősen hígított szennyvíz visszatorlódik. A szélvihar miatt rengeteg hordalék, lomb, gally kerül a csatornarendszerbe, ami lassítja, vagy akár meg is gátolja a víz elfolyását.
Azaz a csatornarendszer kapacitásának csak töredékén üzemelt a vihar után. Nyilván -nem kis pénzért- a teljes érintett hálózatrészeket vizsgálni, tisztítani kell.
A társadalomszervezési elveknek két műfaja van: a „komoly” és a „karneváli”. Az utóbbi antikvitásig visszavezethető Dionüszosz/Bacchus ünnepkör, amely aztán más formában, de a középkorban feléledt karneválként, bolond ünnepként, amikor a szerepek felcserélődtek és a hatalmasok kikarikírozása nem…..
ProsTata 2020.09.02 07:52:11
Nem vagyok vallásos, de az akár bigott és számomra nevetségesen vallásos emberek hitét tiszteletben tartom... Nem sértegetem őket, nem bántom face to face a hitüket, a hitük tárgyát.
Még akkor is, ha ő nem így viszonyul hozzám, betolakodik ez életembe, arra befolyásra törekszik.
Egyszerűen nem foglalkozom vele. Úgysem győzném meg a hite ellenkezőjéről...
Ugyanezt tartanám normálisnak, ha momentán másban hiszek, vagy más vallásom van, mint a másiknak. Egyszerűen tiszteletben tartom a jogát, hogy más legyen, másban higgyen.

Én a Mohamed karikatúrákat otromba és ízléstelen dolognak tartom, mert a fenti elveket sértik. Sérti, hogy a hitük szerint a képi megjelenítése is tiltott és persze sérti tartalmában is.
Még akkor is otromba dolog, ha ezt valamiféle kölcsönösség alapján értelmezné valaki. Ez nem a "szemet szemért" elv területe. Már csak azért sem, mert ezzel azokat a hívőkbe is beleállok, akitől messze áll a radikalizmus, tisztességes állampolgárok, hasznos tagjai az engem is tartalmazó közösségnek.
Szóval a karikatúrák közzétételét szükségtelennek, károsnak tartom, ahogy tartottam először és másodszor is. Ugyanúgy, mint az ellenválasz ellenválaszának ellenválaszát.

Csakhát fanatikusok mindig mindenhol vannak. Minden vallásban, de akár a materialistákban és liberálisok között is.
Gyűlölöm a zászlóvivőket -bármilyen zászlókat lengetnek-, mindaddig amíg ezeknek a zászlóknak a jelentése bármilyen erkölcsi, vagy hatalmi felsőbbrendűség kifejezése.
Szerző: Harmat Árpád A világ legütőképesebb és legmodernebb hadseregeiben számtalan harckocsitípus szolgál, melyek közt hatékonyságban csak kis különbségek fedezhetőek fel: az orosz T-90, a francia Leclerc, a Dél-koreai Black Panther, a német Leopard 2A7, az amerikai M1A2 Abrams, a brit Challenger…..
ProsTata 2020.03.03 09:49:28
A@Jadeite:
A legtöbb kritikus találat szemből érkezik. Nem véletlenül minden tankon itt a legerősebb a páncélzata, itt a leglaposabb a szöge.
Ahogy "gtri" linkelt videóján is látod, a modern tankok már tele vannak pakolva érzékelőkkel. Sőt még kicsit becsapós is a videó! Nem a rakétát észleli először, sokkal előbb tudomást szerez a támadásról!
A mai harckocsik nagy távolságból, jellemzően 1,5-2 km körüli távolságból próbálják a célt megsemmisíteni. Ilyen távolságból a tisztán optikai célzás már megbízhatatlan, ezért lézeres távolságméréssel, sőt akár célmegjelöléssel stb dolgoznak.
Ezzel párhuzamosan azonnal érzékelik, ha célba vették őket. Már akkor védekezhetnek, amikor érzékelik a lézert.
Ilyenkor a torony azonnal a lézer irányába fordul. Ennek előnye, hogy találat esetén a torony front része a legjobban védett, másrészt azonnal válaszolhat a támadásra. Szintén opció, hogy azonnal ködgránátokat lő ki és helyet változtat. Egy páncéltörő rakéta a távolságtól függően nagyjából 3-5 másodperc alatt ér célba. Mindent összeszámolva körülbelül ennyi idő van védekezni. A modertn elektronika ilyenkor megfizethetetlen.
Az esetleg oldalról érkező találat így a torony front részével találkozik, illetve lejjebb a lánctalpak vonalában inkább rongálni tud (mozgásképtelenné tenni), mint kilőni. Ezért van az, hogy a harckocsizók szeretnek úgy támadni, hogy az oldalukat mutatják a magukat beásó ellenségnek és toronnyal rájuk fordulva tűz alatt tartják őket:
www.youtube.com/watch?v=putRj-2hP2Q

Visszatérve az előre helyezett motor védelmi értékére, annak elsősorban nem a nagy távolságból kilőtt kinetikus lövedékek ellen kell védeni, a fentebbiek alapján sem. Ez ellen is véd, de nem ez a fő cél! Az akár vállról indított kumulatív rakéták elleni védelemben van igazi szerepe. Ezeket gyakran optikai célzással küldik kis távolságról, ami miatt a védekezés lehetősége behatárolt.
A motor a Merkava-ban külön oltórendszert kapott és konstrukciója alapján a túlélő képessége lehetővé teszi, hogy visszavonuljon, mielőtt végleg leáll. A motor cseréje meg olcsóbb, mint a teljes harckocsi és főleg a személyzete.

Abban igazad van, hogy a Javelin és a hasonló elven működő páncéltörő rakéták ellen ellen a motort bárhova rakják, nem fog védeni. Ezek a rakéták a cél előtt felemelkednek és szinte függőlegesen csapódnak a harckocsiba, ahol a legvékonyabb a páncélzat, sőt speciális kialakításukkal a reaktív védelmet is kiiktatják:
www.youtube.com/watch?v=Ovxz1_hPJKQ
ProsTata 2020.03.05 16:42:51
@degreen:
Ha átütik a frontpáncélt, ami ugye a mai kumulatív lőszerekkel, vagy kinetikus rakétákkal is megoldható, akkor sem fog a farmotoros tank elsomfordálni a találat helyszínéről. Valószínűleg nem lesz aki elvigye...
Írtam fentebb, hogy a kinetikus lőszer, ami egy nagy tömegű fém nyílhegyhez hasonlítható, átmehet a motoron is. A Merkava azonban városi harcra is alkalmassá van téve, amihez a lövészek szállítása nagyon jó, fedezhetik a harckocsit és az őket viszont egy városi pozíció elfoglalásakor. Másrészt a városi harcban nem a kinetikus találat a jellemző, itt az egyeduralkodó páncéltörő fegyver a kumulatív rakéta. Ez ellen már nagyon hatásos a több rétegű páncélzat. Itt az egyik réteg a motor. A motort az izraeliek úgy tervezték meg, hogy sokat kibírjon. Először is az esetleges tüzet az oltórendszer eloltja és jó esetben a Merkava még ki tud hátrálni a szorult helyzetből. Ritkán marad ott. Vannak feljegyzések, hogy volt olyan Merkava, amelyiket megszórták és ennek ellenére vissza tudott vonulni három bekapott RPG-7-es találattal. Ámbár az én véleményem, hogy ehhez már nagy adag szerencse is kellett...
Nem tudom, mennyire ismered a kumulatív páncéltörő fegyverek működési elvét?
Az ilyen típusú leggyakoribb orosz RPG-7 csúcsán lévő gyújtó viszonylag kis ellenállásra is begyújtja a töltetet. Az ebben lévő töltet egy szinte plazma állapotú olvadt réz sugarat indít el, ami akár 600-800 mm tömör acélon is vidáman a másodperc ezred része alatt átolvassza magát. Teljesen mindegy a becsapódás energiája, akár kézigránátként is működik az elv. A rézsugár a harckocsi belterébe jutva pedig azonnal mindent meggyújt, ami éghető. Embert, üzemanyagot, lőszert. Ezért vannak ezek a látványos kiégések, robbanások.
Van a kumulatív fegyvereknek egy rákfenéje. A töltet begyulladásának pontosan akkor kell történnie, amikor az áttörni kívánt fémfelületen van a a gyújtó, mert a rézsugár ide van fókuszálva. Ha közben légrés van, akkor a légrésen túl jó eséllyel legfeljebb megpörköli a következő réteget, átütni már nem fogja. Ha egy mm-es acéllemezen akarsz átlőni vele, akkor már pár cm légrés esetén is a mögötte lévő valódi páncélzat gond nélkül elviseli a találatot!
A harckocsik oldalán, elején ezért akasztgatnak mindent kívülre, hiszen ez csökkenti a kumulatív fegyverek számára hatásos találati felületet.
Ezt azért írtam le, hogy érthető legyen:
Szintén feljebb linkeltem és magyaráztam, hogy a harckocsik akcióban és nyílt terepen az oldalukat szeretik felkínálni, ráfordított toronnyal. Ma nem jellemzők a II. vh-s frontális támadások. Vártosban azonban egy böhöm nagy tank nem tud kifordulni. Kénytelen szemből fogadni az ellenséget. A városi gerilla szemből ráküld egy kumulatív rakétagránátot a Merkavára. Annak frontpáncélját átüti, de azon túl a motortérben már nem rombol, legfeljebb tüzet okoz. Ezek a motorok még akár km-eket elmennek motortűzzel is, pláne, ha eloltja magát.
ProsTata 2020.03.05 16:43:05
@gigabursch:
Ezek T-72 esek a videókon. Ezeket végképp nem városi harcra találták ki. Őszintén szólva sajnálom azokat, akik ezeket vezetik, ha megérdemlik, ha nem.
Egy magányos fedezet nélküli T-72 a városban abszolút préda. Mint nálunk 56-ban a T-34-esek. Még csapatban is elég védtelenek, de mégis ez kínál több védelmet a számukra, ha együtt maradnak.
A fedezetet adhatják adhatnák gyalogos lövészek, vagy másik tankok.
A videókon valószínűleg "gyülekezési pontokon" támadják a felkelők a harckocsikat, vagy "pozícióban" voltak, valamilyen stratégiai jelentőségű kereszteződést, esetleg magaslatot biztosítottak többed magukkal.
A magaslaton lévőt irányított rakétával végezték ki, a városit simán optikai célzással semmisítik meg gyakorlatilag felülről. A T-72 felülről legendásan védtelen.
Nem nagyon tudok annál rosszabb indítást elképzelni, mint amikor valaki egy várva várt nyaralás első pillanataiban olyan csúnya balesetet szenved, hogy utána közel egy hetet kénytelen kórházban tölteni. Márpedig Ágnessel ez történt. A mi szerencsénk csak annyi az ő szerencsétlenségében, hogy mindez…..
ProsTata 2020.03.03 13:33:48
@Eugene Horse:
A kinti közellátás és a magán ellátás között közel sincs akkora különbség, mint Magyarországon!
A kinti magán ellátást is finanszírozza a török társadalombiztosítás. Tehát a betegnek csak a különbözetet kell fizetni, ami ráadásul nem nagy. A török egészségbiztosító által fizetett térítés a valós kezelési költséget tartalmazza, és nincsenek felső darabszám kvóták. Ezzel szemben Magyarországon az egészségbiztosító térítése sokszor még csak meg sem közelíti a valós kórházi költségeket és korlátozza az egyes kezelések számát.
Törökországban a kórházak versenyeznek, és versenyképes jövedelmet adnak a jó orvosoknak, nem bértáblák alapján kapnak jövedelmet. Még az is előfordul, hogy a magán szektorból csábítanak át felkapottabb orvosokat!
Az állami és a magánellátás között kvázi verseny van!
Törökországban a közkórházak gazdálkodnak a bevételekkel, nem pedig a hiányt próbálják túlélni.
Furcsa világ ez a mi általunk megszokotthoz képest.

A kinti "közkórházak" átlag kora 10-12 év körül van. Már ez önmagában óriási különbség a törökök javára. Ehhez tartozik a felszereltségük, ami szintén veri a magyar átlagot. A személyzet létszáma nem hiányos, felkészültsége minimum olyan, mint itthon.
Minden évben aktuális, ezért korábbi posztunk ismétlésével újfent figyelmeztetünk a vízórák és szabadban húzódó vezetékek szigetelésére, valamint a kint hagyott kerti szivattyú leeresztése - leszerelése, kerti csap elzárása is bőven aktuális. Mínusz tíz fok környékén megnövekszik a vízóra…..
ProsTata 2020.01.21 23:12:39
@Untermensch4:
Bocs, csak most olvastam...
A vezetékszakadás az az elektromos távvezetékekre vonatkozik? Nem értem!
Rettenetes fagyok? Merre? Ez még mindig egy enyhe tél. Van telkem-házam a Balatonon, Délegyházán és Budapesten. Erre még a -5 fok sem jött össze ezen a "télen". Normálisan már lenni kellett volna legalább néhány napig -10, vagy -12 foknak a sokéves gyakoriságot nézve.

De hogy válaszoljak is a kérdésedre...
A legkézenfekvőbb, ha a google-ban rákeresel a "csőfűtés" szóra.
Sokféle típus és teljesítményű kapható, méterre és meghatározott hosszben készre szerelve, külön termosztáttal, vagy azzal kompletten. Ha laikus vagy, akkor Neked a készre szerelt kell.

Ha ezzel akarsz vízvezetéket védeni, akkor a vezetékre tekered, vagy hosszában rögzíted (típustól függően) a fűtőszálat, aztán ráteszed a hőszigetelést.. Méterenként néhány W teljesítménytől terjed felfelé a teljesítmény.
A termosztát feladata, hogy csak akkor kapcsoljon be, ha meghatározott hőmérséklet esetén kapcsoljon be. Általában +5 fokra állítják, azaz ha ez alá esik a hőmérséklet, akkor kapcsol be.

A készre szerelt szett tartalmazza a fűtőszálat, egyik végén egy fix értékű (+5 fok) termosztáttal, másik végén a dugvillával. Rém egyszerű dolog. Nekem van kettő darab. 5 méteresek, a fügefámra tekerem, ha esetleg az időjárás előrejelzés ezt szükségessé teszi. Én ezeket védem, mert nem aknában vannak! :-)
Például:
www.ebay.com/itm/Electric-Heating-Cable-Automatic-thermostat-Water-Pipe-Freeze-Proof-Heated-Tape/323634799324?hash=item4b5a2322dc:m:mPc4IWjGolWbDz15sNrV94Q

De biztos szükséged van ilyenre?
ProsTata 2020.01.21 23:15:12
@ProsTata:
Bocs kicsit zavaros lett, zaklatás áldozata voltam írás közben! :-)
De azért remélem érthető! :-)
ProsTata 2020.01.21 23:21:16
@Untermensch4:
ebay.com

keresésbe:
antifrost heating cable

És válogathatsz! :-)
Az október 13-ai önkormányzati választás nemcsak a Fidesz bebetonozottnak hitt bástyáit döntötte le, nemcsak új ellenzéki alternatívák kaphattak vezető szerepet, de a magyar demokrácia is kapott egy újabb esélyt, hogy élhetőbb közélet alakuljon ki. Feltartanám a ságalapot pár a polgárok bizalmából…..
ProsTata 2019.12.20 12:39:50
@A kiló nem százat jelent.:
Taktikai hibát követtél el, Math0 kitiltása megölte a blogot! :-D
Mekkora pörgést csinált itt!
ProsTata 2019.12.20 14:55:42
@A kiló nem százat jelent.:
Na itt most vitába kell szállnom!
Amikor egy cég vezetője -legyen az állami, vagy magán- megtiltja egy bizonyos szint alatt, hogy önállóan kifelé nyilatkozatot tegyen, információt adjon ki bármiről (!) azt jogszerűen megteheti!
Semmiféle alapjogot nem sért, AMÍG CSAK arról van szó, hogy a hivatali ügyekkel, munkahellyel kapcsolatos dolgokról van szó.
Az hogy ő a herevasalásáról nyilatkozik a Lokálnak, nos azt valóban nem tilthatja meg.
Egy kivétel lehet, mégpedig a közszférában. Mondjuk vezető beosztású közalkalmazott, vagy tisztviselő esetében megtilthatják a politikai tárgyú nyilatkozatokat.
A váci esettel csak az a probléma, hogy egy olyan tiltás került kibocsátásra, ami kompetencia nélkül letilt mindent.
Erre egy élő példa:
Ha egy önkormányzati fenntartó cég vezetőjét megkérdezi a helyi, vagy akár országos média, hogy miért nincs meleg víz szolgáltatás egy tömbházban, akkor annak a megválaszolására kompetens személy szerintem a cégvezető, nem pedig az "istentuggya" mihez értő polgármester!
Ehhez miért kelljen a polgármester, engedélye? Miért is akar egy írásbeli nyilatkozatot ELŐRE engedélyezni a kibocsátás előtt? Többet tud a dologról talán? Nem! Kér egy igazolójelentést és abból összerak valamit és akkor de jó, hogy a polgimester mondta meg a tutit!
A váci polgármester részéről ez egy csúnya becsípődéses hiba, amit nem kellene tovább vinni a fideszes időkből!
ProsTata 2019.12.20 20:02:07
@BiG74 Bodri:
Ez most iróniának gondolom. Jól értem?
Ilyen nincs.
Ez a paranoia tipikus esete.
A politikus alkatú alvezérek nem várják meg az új vezetőt, ahogy tették ezt Újpesten, vagy Ferencvárosban.
Aki nem menekül, az lojális a munkájához, vagy az új vezetéshez, vagy mindkettőhöz. Természetesen az első ami fontos.
Beszélgetünk tegnap délután Gézával a magas részvételi adatok hallatán és úgy érezzük, ebből bizony inkább fideszes taknyolás lesz. De azért elég nagy hátast dobunk, amikor megjelenik az eredmény.  Alapesetben egy városból, egy eredményből nem célszerű messzemenő következtetéseket levonni. Ami…..
ProsTata 2019.11.12 17:21:17
@nemecsekerno_007:
Nem a gazdasággal van baj, hanem azzal, hogy szembehazudtok a népnek. Ha ez kiderül, akkor ne várjatok könyörületet, elküldenek benneteket a melegebb éghajlatra!
Nem is értem, egyszer már elzavartak benneteket, nem tanultatok belőle. Utána elzavarták "őket". Most megint hatalmon vagytok és még az előzőket is felül tudjátok múlni a lopásban, hazugságokban. Tényszerűen! Én is azt gondolom, hogy nem az ellenzékre szavaztak. Ahogy 2010-ben sem!
Ha pedig így van, akkor ne az ellenzéket hibáztassátok, győzelmüket csakis nektek köszönhetik.
Valami ellen szavaztak, most a Fidesz ellen.
Ezt kell tudomásul venni és tanulni belőle, ámbár nagyon sok bocsánatkéréssel tartoztok ebben az esetben... a szavazóknak!
ProsTata 2019.11.18 19:54:26
@Kánikula:
Tárgyi tévedés állapota áll fenn.
A polgármesteri és alpolgármesteri juttatások megállapítása az ALAKULÓ KÖZGYŰLÉSEN: törvényi kötelezettség!
Nyilvános volta: törvényi kötelezettség!
Minimális mértéke: törvényben rögzítve!
Pikó, vagy Baranyi Krisztina stb. juttatásai a törvényi minimumra vannak beállítva.

A fideszes média a polgárok tudatlanságára épít, hogy ezzel hergelje őket:
"Lám az első döntésük a saját fizetésük emelése..."
  A Média1.hu-t Szalay Dániel működteti Gárdonyban, és a médiapiac fejleményeit gyűjti össze. Tegnap este 19.01-kor például közölte, hogy „a cenzúravád visszahullott Baranyi Krisztináról, Ferencváros új polgármesteréről”. Az újdonsült kerületvezető ugyanis kifejtette: nem az ő munkatársa kérte,…..
ProsTata 2019.11.05 12:41:38
@Minden ballib bérretteg:
Mi igaz?
Ember!
Most kanalat hajlítotok? :-D
Ha sokszor elmondasz valamit, akkor még nem válik azzá!
Cenzorhölgy! :-D
ProsTata 2019.11.05 12:50:39
@Minden ballib bérretteg:
Megint előre szaladtál és ez már komikus.
Tehát ki és hol állította RAJTAD KÍVÜL, hogy az önkormányzat irodavezetője Bácskai embere?
Itt az állítás az, hogy rendszerszerű cenzúra folyt!
Ezzel nem tudsz mit kezdeni, semmi sem drága, még a szerencsétlen irodavezető becsületébe is belegázolsz! :-)
Tudod hogy hívják amit csinálsz?
Csúsztatás....
Mindig egy kicsit hozzáteszel a tényekhez, amit lehet másképpen magyarázni, vagy a vitapartnernek tulajdonítod és vitatkozol vele! Természetesen győztesként kerülsz ki! :-D
Az egyik legkedveltebb íz a joghurtoknál a sárgabarackos. Szinte mindenki szereti ezt az ízgazdag gyümölcsöt és joghurtba keverve is imádjuk. Jelenlegi tesztünkön az országosan kapható 13 kajszibarackos joghurtot vakteszteltük és tényleg nagyon finom joghurtot találtunk...
Saláta- és Paksfóbiával válaszoltunk az 1986-ban a Csernobilban történt atomkatasztrófára. Persze több napos késéssel...
ProsTata 2019.11.02 19:57:53
Elég részletes élményeim vannak 1986-ról, ezen belül is a csernobilban történtek hatásáról itthon.
Frissen diplomázott fiatalként éppen katona voltam. Akkoriban az volt a "szokás", hogy minket tartalékos tisztképző kiképzőbázisokra vittek, ahol a kötelező idő letöltése után tartalékos tisztként (többnyire hadnagyi rendfokozatban) engedtek haza. A kiképzés rendszerint valamilyen szakirányban folyt, ami nem feltétlenül állt összhangban a már megszerzett diplomával... :-)
Szóval nekem sem, így kerültem egy bázisra, ahol lézer-optika-infra témákban okítottak és én egyébként élveztem.
Viszonylagos szabadságunk és jólétünk része volt, hogy volt műszerszoba és ahhoz szabad hozzáférésünk. Nos a történet itt kezdődik...
A műszerszobában volt geiger müller számláló is. Igazi Szovjet, hadseregben rendszeresített gyártmány. Ez úgy működik, hogy egy fülhallgatóban kell figyelni a percenkénti "koppanások" számát. Ha jól emlékszem, akkor a normál háttérsugárzás 6, vagy 16 (?) koppanás volt.
Természetesen a híreket mi is hallottuk, a suttogópropaganda eljutott hozzánk nagyon hamar. Voltak egyéb jelek is. A laktanya étkezdéjében iszonyú mennyiségű salátát szolgáltak fel. Mindenhez... Aztán már ezt is fokozták, nagy vajlingokban állandóan, minden étkezéshez ki volt téve, még a mákos tésztához is! :-D
Szóval adott volt a lehetőség, hogy magunk ellenőrizzük, hogy mi az igazság, a nyugati forrásokból érkező "rémhírek", vagy a hazai meglehetősen szűkszavú "beszámolók egy kisebb erőművi balesetről".
Először a háttérsugárzást mértük. Nagyjából a négyszerese volt a normálisnak a mérés időpontjában. A pontos dátumot már sajnos nem tudom. Következett a laktanya focipályájáról hozott fűvel. Nos ez már azért durvább volt, de még messze az akkor belénk sulykolt veszélyességi (vagy egészségügyi? Katonaságnál nem biztos, hogy ugyanaz!) értékektől.
Következett a mákos tésztához felkínált saláta. Ez valamivel a fű értéke alatt volt, hiszen ezt vélhetően megmosták, de azért jelentős mértékben sugárzott.
A korábbi méréseket sikerült titokban tartani, de ez utóbbi természetesen gyorsan kiszivárgott. Óriási balhé lett belőle. Jött a politikai tiszt, a laktanya parancsnok, mindennel megfenyegettek minket... Akkoriban ezek a fenyegetések bizony reális megvalósulási eséllyel kecsegtettek. Szerencsére a parancsnokhelyettes (aki a kiképzésért volt felelős) elég felvilágosult volt és nem szemellenzős komenista. Pártunkra ált, megúsztuk egy nagyon szigorú ejnyebejnyével, elvették a műszerszoba kulcsát és egy hétvégén nem mehettünk haza, de a laktanyából sem mehettünk ki. Kénytelenek voltunk tiroli szexfilmeket nézni... :-D
Ádám belefutott a kamunak bizonyult asicsfutocipo.com-ba, amit már 2017-ben sikerült egyszer letiltatni, de a kommentek alapján látszik, hogy pár hónapja újra szedi áldozatait. A kamu webshopos csalásoknak nagy hagyománya van, a végén még örülhetünk, ha csak a termékért fizetett pénzt buktuk és nem…..
Szinte mindannyiunk találkozott már valamilyen módon követeléskezelő cégekkel - és általában nincsenek jó tapasztalataink velük. Ennek számos oka van, ma azokat a jogi trükköket veszem számba, amiket az adósokkal szemben "bevetnek" azért, hogy a követeléseket érvényesítsék, igen, sokszor az…..
ProsTata 2019.09.20 22:58:11
@bigmac:

Az (1) bekezdés önmagában tiszta válasz, csak nem érted, vagy nem akarod.

Kicsit akkor vonatkoztassál el tőle. Na a jogi bikkfanyelv, hanem a józan ész irányába. Kaptál már valaha meghatalmazást? Például közgyűlésre a szomszédtól. Ha közokiratban meghatalmazol valakit a képviseleteddel, vagy átruházod egy jogodat (például a bankszámládhoz), akkor az teljesen rendben van. Ez is.
Az adósság és a követelés egy vagyoni dolog, amely örökölhető, a törvényt betartva adható-vehető.
Én konkrétan már vásároltam követelést banktól, pontosan tudom ennek menetét. Onnantól nekem tartozik, nem a banknak. Minden jogát, ami volt a banknak én birtoklom, a szerződésetekben a bank helyébe lépek.
Ez nem új, hanem nagyon régi dolog. Ha szépirodalmi művek "adósságlevelei" váltói pont így működtek. Ha valaki látta értelmét, akkor felvásárolta xy váltóit (adósságát) és érvényesítette.
ProsTata 2019.09.22 00:58:58
@bigmac:
Te egy nagyon megkeseredett és ráadásul tudatlan emberke vagy!
Az ilyenek a követelésbehajtók tipikus áldozatai... Ugye jól gondolom?
Az ügyvédnő elmondta a tutit! Nekem befektetés, az adósnak menekülés.

És hát igen... Az adós az én esetemben pont olyan korlátozott felfogóképességű volt, mint Te!
A 22 milliósra hízott banki adósságát letudhatta volna, amit megvásároltam. Megvolt rá a konstrukció.
Az ingatlan, amire felvette a hitelt, üresen állt. Már elmenekült a hitelezőktől? Az ingatlan aktuális értéke 12 millió volt, amikor megvettem a hitelt 7 millióért. Csak apró mellékzönge, hogy egyetlen, ismétlem egyetlen részletet sem fizetett a banknak és még két végrehajtás volt folyamatba ellene különféle tartozások miatt, melyek ugyanerre az ingatlanra voltak terhelve, plusz évek óta nem fizetett egy kanyi közös költséget sem.
Megpróbáltam megegyezni vele, mondjon le az ingatlanról a javamra, cserébe én kifizetem az adósságait és elengedem amivel a banknak (illetve már nekem) tartozik.
Csak hát olyan volt, mint Te és "jobban tudta" a jogait, a törvényt...
Aztán belefutott a pofonba, árverezték az ingatlant... Persze az adósságának csak egy része folyt be, innentől vonják a nyugdíjának 30%-át is haláláig, aztán még az örököse is fizethet.
Na most akkor én élősködtem, vagy ő volt hülye?
ProsTata 2019.09.22 01:05:53
@drbakonyililla:
"Mondjuk van egy 10 millió követelés, amit ő 2 millióért vesz meg, így neki megéri megegyezni mondjuk 6 millió forintban, így az adós is nyert 4 milliót mellesleg... "
Kedves Ügyvédnő!
Pontosan így történt (volna)!
Csak hát Magyarország az önsorsrontó emberek hazája...
A napokban ismét sok hír jelent meg az energiaitalokkal kapcsolatban, a spektrum a mindmeghalástól a teljes biztonságosságig terjedt. Ideje egy kicsit rendet rakni a témában...
ProsTata 2019.07.29 17:40:47
@whatisevenworse:
Elvétve előfordul, a napokban vettem a TESCO-ban. Lengyel gyártású Monster volt, magyarra átmatricázva.
Egy új íz volt, gondolom promóban tesztelték a közönséget. Azóta lehet kapni magyar kiszerelésben, természetesen taurin nélkül.
ProsTata 2019.07.29 19:51:52
@stower:
nincs a véleményeddel népszerűségi probléma. Csak nem tudom ezzel mit akartál mondani? Mióta az ember kiemelkedett az állatok közül, tudatosan KERESI a függőséget.
A függőség egyidős velünk, legyen az alkohol, vagy különféle tudatmódosító hatóanyagokat tartalmazó növények.
Sanyi szerencsére nem épp hetekig nyaralt, vagy dobta ki olvasatlanul a cetlit, ami az ajtajában várta. Egyébként feltörte volna a végrehajtó anélkül, hogy ellenőrzi a tulajdoni viszonyokat? Kérdéseinket feltettük volna a végrehajtó cégnek is, hogy mégis ilyen esetben mi a…..
ProsTata 2019.07.04 18:56:12
Pár végrehajtáson már túl vagyok, mondjuk én kértem ezeket az adósok ellen.
Szóval nem értem a dolgot.
Végrehajtást kérni egy ingatlanra csak jogerős bírósági végzéssel lehet, vagy az azzal kvázi egyenértékű közjegyzői okiratba foglalt szerződés alapján.
Ezt bejegyzik az ingatlan tulajdonlapjára. Az adósság forrása tök mindegy, lehet az be nem fizetett telefonszámla.
A végrehajtási terhet a bírósági végrehajtó jegyezteti be és ő is vetetheti le róla, ha az adósság kiegyenlítésre került, vagy az ingatlant az adósság vagy annak egy része fedezeteként elárverezték. Utóbbi esetben törvény rendelkezik, hogy az ingatlan TEHERMENTESEN KERÜL az új tulajdonos nevére az ingatlan nyilvántartásban.
A végrehajtás alatt álló ingatlan bármilyen hasznosításából származó bevétel a végrehajtót illeti meg, aki a járulékok levonása után egy előzetesen rögzített arányban (felosztási terv) szétossza a hitelezők között, ha több ilyen van. Amennyiben az adós eltitkol például bérleti díj bevételt, akkor bűncselekményt követ el, nem szabálysértést!
Hitelezőnek a bevételek szétosztásánál az esetben az számít, akinek jogerősen bejegyzett végrehajtás alatt álló követelése van.
A végrehajtás alatt álló ingatlannal nem rendelkezik az adós, nem adhatja el. Erre csak abban az esetben van lehetősége, ha a bírósági végrehajtó ezt engedélyezi, azaz a tartozás és annak kamatai, végrehajtó jutaléka maradéktalanul kiegyenlítésre kerül.

Na innen nem értem. A végrehajtó közreműködésével lett tehermentes az ingatlan a poszter esetében. Akkor miért jelent meg a végrehajtó?
A végrehajtó NEM TÖRHETI FEL az ingatlant, nem lakoltathat ki, csak ha egy új, árverésen nyertes tulajdonosnak kell birtokba adnia. Ha van ingatlan tulajdon, akkor nincs szükség ingóságok zár alá vételére...
Van egy sejtésem...
Lehet, hogy közben egy másik végrehajtási ügy vált jogerőssé, amiről az adós (korábbi tulajdonos) nem tájékoztatta a vevőt. Sőt valószínűleg még a bírósági végrehajtó is más.
A poszter " egy éve vásároltam meg a lakást" meghatározása kicsit nagyon pontosításra szorul... Így lakást nem vásároltam, nem tudom ennek mi a folyamata? Gondolom itt nem a szokásos ügyvédhez megyek és szerződünk, lefoglalózom játék folyik, hanem ügyvédi letét stb-stb... A vásárlás és birtokba adás napja ilyenkor gyakorlatilag a végrehajtási jogok levételének a dátuma lenne. Már ha ésszel szerződtek...
Ez akár hónapokig is elhúzódhat ismerve a magyar végrehajtók működésének sebességét.
Közben meg bármi lehet.
Szerintem egy lehetséges scenario az alábbi...
Adósnak van egy csomó végrehajtás alatt álló adóssága és egy az adósságnál valamennyivel értékesebb ingatlana. Közben folyik a többi, vevő és végrehajtó elől eltitkolt egyéb tetemes adósságok miatti eljárás (ez akár egy évig is eltarthat, sőt). Az adásvétel megtörténik, a már végrehajtás alatt álló adósság megtérül, a tulajdonos még örömmel birtokba veszi az ingatlant, az adós a különbözettel lelép gyorsan. Ha nem tenné így, akkor az ingatlanból semmi vagy sokkal kevesebb pénz maradna neki. Aztán időközben megjelenik a nem kicsit figyelmetlen másik jogerőre emelkedő végrehajtási ügy.
Végül is szerintem a poszternek kellemetlenség, de nem kell aggódnia, ha nem bizonyítható, hogy rosszhiszeműen közreműködött egy adósság fedezetének az eltüntetésében. Azzal, hogy jogerősen tulajdonjogot szerzett az ingatlanban, védetté válik, ha az előző feltétel megáll. A következő hitelező elkésett...
Az meg tényleg szerencse, hogy megtalálta a papírt.
A végrehajtónak meg toll a seggébe!
ProsTata 2019.07.04 19:01:15
@Sancho12:
Más a bejegyzett adósság és más ha végrehajtási jog van rá bejegyezve.
Egyre többet olvashatunk, illetve hallhatunk az elektromos fűtés + napelem rendszer kombinációról, mint az ingyenes fűtés lehetőségéről. Nagyon érdekes levelet kaptunk a témával kapcsolatban a Kardos Labor Kft-től, egy olyan vállalkozástól, amely több mint 10 éves gyakorlattal rendelkezik a megújuló…..
ProsTata 2019.06.02 15:59:04
@turbo2:
Igaz...
ProsTata 2019.06.02 16:46:16
@morph on deer:
A kérdés, hogy mennyibe kerül kiépíteni egy ilyen vákuumcsöves napkollektoros használati meleg víz rendszert és mennyibe kerül "felbővíteni" az egyébként is tervezett napelemes rendszert, mondjuk 1 kW-al, vagy 2 kW-al, ami helyettesíti. Bár szerintem 2 kW napelem már nem csak helyettesíti, hanem egész évben nullázhatja a meleg víz előállításának a költségét, szemben a napkollektorral...
Az én ismereteim szerint a háromfázisú fotovoltaikus rendszer 2 kW-al bővítés (mondjuk 8 kW-ról 10 kW-ra) költsége megfelel egy 4 főre tervezett vákuumcsöves rendszerének.
Ebben az esetben megkérdőjeleződik a több lábon állás szükségessége.
Már ha nem változnak az elektromos szolgáltató jelenlegi kedvezőnek mondható "tárolási" feltételei.
ProsTata 2019.06.03 14:10:03
@jeriko:
Árnyaljuk egy kicsit a képet!
A szolgáltató most mindenképpen szerződést köt Veled, ha a feltételeknek megfelelsz.
A probléma, hogy lakossági hálózati áramot 11/0,4 kV-os transzformátorokkal állítja elő, melyek 630, 1000, vagy 1600 kVA-esek. Utóbbi a névleges teljesítményük.
A transzformátorokon jelentős veszteség képződik. Ennek mértéke összefügg a transzformátor kiterhelésével, azaz a kevésbé terhelt transzformátor egyre több, akár egy utcányi fogyasztó felhasználásának megfelelő veszteséget termel. A legjobb hatásfoka a 100%-on terhelt trafónak van.
Ha tehát a szolgáltató egy adott területen a lakosságtól közvetlenül napenergiával termelt vesz áramot nagyobb mennyiségben, akkor a transzformátor veszteség nő, a hálózati egyéb veszteségekkel azonos lehet, vagy extrém esetben még nagyobb.
Ha jól tudom, jelenleg a szolgáltatónak nincs mérlegelési lehetősége, jogszabály alapján be kell fogadnia a lakosság által termelt áramot. Még nem tartunk ott, de ez a szabály a fotovoltaikus rendszerek szaporodásával nem lesz örökké tartható. Köszönhető ez annak, hogy a transzformátort nem tudja oda-vissza működtetni. A transzformátor területen belül kell felhasználni a napenergiát. Van tehát egy határ, ami felett nem tud fizikailag befogadni a jelenlegi rendszer több napenergiát.
via GIPHY A szolgáltató által szolgáltatás nélküli szolgáltatás kiszámlázásának állatorvosi lova a ház, ahová az áramot ugyan még nem kötötte be az ELMŰ, de számlát küldeni, kismamát várakoztatni és jól letolni azt bezzeg tud. Ettől a sztoritól mi is majdnem megszültünk.    Tavaly (2018 07 04)…..
ProsTata 2019.05.14 20:25:24
Tisztán jogi szempontból...
A szerződés a 70 ezer forint befizetésével egyértelműen létrejött! Ezt megerősíti az, hogy a szolgáltató számlázott bármilyen jogcímen, akár tévesen is. Ezt hívják ráutaló magatartásnak, ez még a szerződés papírba foglalását is helyettesíteni, de itt nyilván vannak a felek által aláírt dokumentumok.
A szerződésben vannak határidők, lennie kell! Ha ez március, akkor onnan kezdünk számolni.
Ha nincs szerződés, akkor egy bírósági eljárásban megállapítanak egy elvárható teljesítési határidőt, akármit mondott akárki. Kizárt dolog, hogy ez hosszabb legyen 30 napnál!
Az ELMÜ közműszolgáltató, mégpedig egy adott területen, gondolom a posztolónál is monopolhelyzetben van. Ez egy bírósági szakaszba kerülő jogvitában nem kedvez a szolgáltatónak, mert szolgáltatási kötelezettsége van. A kötelezettsége akkor szűnik meg, ha ez a fogyasztónak felróható okból, esetleg konkrét szerződésszegése szűnik meg. Ennek időtartama a szerződésszerű állapotok helyreállításáig tarthat. Itt azonban meg sem kezdte a szolgáltatást!
Mit követelhet a posztoló egy jogi útra terelésnél?
Az ELMÜ által írásban vállalt, vagy bíróság által megállapított határidőn túl minden költségét! Aggregátor, üzemanyag, akár egy panzióban lakás díját, bármit amit számlával lehet igazolni, valamint a kifizetett és számlával igazolt költségek kamatai. Plusz nem vagyoni kártérítés a szerződésszegéssel okozott kellemetlenségekért...
Szóval csak egy jó ügyvéd kellett volna.
Helyből tértivevényes ajánlott levélben és ügyfélszolgálaton keresztül jelezni kellett volna már a a határidő utáni első napon, hogy a továbbiakban a lakhatás ellehetetlenülése miatt szállodában fognak lakni és ennek költségeit polgári peres úton érvényesíteni fogják kamatostul. Ja meg lehet a sajtót is kihívom, mert miért ne: terhes kismama, vagy érkező kisbaba lakásában az ELMÜ nem szolgáltat: jó szaftos téma.
Soron kívül rámozdultak volna!
A kormány úgy érzi: bármilyen következmény nélkül hazudhat akármekkorát az Európai Bizottsággal kapcsolatban. És igaza is van: a propaganda kizárólag a hazugságokat harsogja, az igazság nem jut el az Orbán-hű tömegekehez...
ProsTata 2019.05.13 23:14:43
@FCUK5:
Mire kért eddig a magyar kormány előzetes hozzájárulást? Csak egy példát légyszíves!
Most hirtelen miért? Mi változott? :-D
Nem kerek ez a történet!
ProsTata 2019.05.13 23:17:58
@FCUK5:
Lassan olvasd el, amit idéztél!
Két állítás van benne.
Egyrészt a Bizottság kifejezi örömködését és tájékoztat hogy semmi köze hozzá, második állításában pedig a gyengébbeket tájékoztatja, mire van, vagy lenne hatásköre.
Árnyék-boxoltok, mert nem azt írták, hogy ezt kifogásolják.
ProsTata 2019.05.13 23:19:56
@morpho:
Egy ideig tudom élvezni a trollokat, aztán majd megunom! :-)
Kívül tágasabb Mi is a jelszó? 2019.04.16 06:30:00
E-mail fiókok, közösség oldalak, netbank, webshopok, állami és közüzemi szolgáltatók – tucatnyi helyen használunk jelszavakat, és nem tanácsos mindenhol ugyanazt...
ProsTata 2019.04.16 18:05:01
Jelszavakról és internetes biztonságról...
1.
Adott egy magyar tulajdonú kereskedelmi bank.
Belépés menete:
Megadom a felhasználói nevemet és a jelszavamat. Eddig standard megoldás.
Küld egy SMS-t a regisztrált mobilomra egy egyszeri belépési jelszót. Ez nem általános, de gyakori...
Ez az egyszeri jelszó kevert 8 karakteres jelszó! WTF?!
Ez van amikor elszabadul egy informatikus... Egy bankkártya használatához elég egy négy számjegyből álló PIN kód. Játsszuk le!
Az elvetemült rosszarcú megszerezte a telefonomat, ezen az SMS-ekből kikövetkezteti a NETbankom nevét. Valami csodás megérzéssel kitalálja a felhasználói azonosítómat és jelszavamat. Vajon mennyire növeli a biztonságot egy 480 ezer karakteres egyszeri belépésre jogosító kód? :-) Mert a felhasználóbarátnak nem nevezném a dolgot. Amúgy tényleg biztonságos... :-D
Ugyanebben a bankban a jelszó évente lejár. Minden évben új jelszót kell kitalálni, a régit kilövik. De nem lehet ám becsapni! Az utolsó 10 jelszót nem lehet még egyszer használni! :-) Nagyon ráért az informatikai biztonságot felügyelő szakemberük! :-D
Vagy mégsem?
Még mindig ugyanebben a magyar és éppen eladósorban lévő bankban ha szeretnéd megnézni netbankon keresztül a meglehetősen érzékeny személyes adatokat tartalmazó számlaegyenlegedet, akkor azt nem tudod megtenni online felületen. LE KELL TÖLTENED titkosítatlan PDF formátumban! Vagyis ott ülök pl. egy külföldi szállodában, rossz esetben idegen gépen, de minimum idegen wifi hálózaton, aztán letöltöm amit online megnézhetnék. Utóbbi is kockázatokat rejt, de meg sem közelíti a fájl letöltésével járót.
ProsTata 2019.04.16 18:32:59
2.
Egyszer összeszámoltam, 70 helyen kell jelszavakat, felhasználói azonosítókat használnom netes ügyintézéseim során. Már ez sem igaz, minden évben gyarapodik, ahogy digitalizálódik a minket körülvevő világ... A fórumokat stb hagyjuk, azok nincsenek benne! Ezek csak a hivatalos helyek és pár webshop-os regisztrációi. Ha mindenhol más azonosító adatokat használnék, azt képtelenség lenne megjegyezni.
Mégis akkor mit lehet tenni?
Az én egyik módszerem, hogy megszerzésével felhasználói azonosítók és a jelszavak a regisztráció típusának megfelelően csoportban azonosak. Ennek ugye az a kockázata, hogy ha bármelyik cég, szolgáltató szerverét feltörik ahol regisztráltam, akkor kisebb próbálgatással másikat is találnak, ahol tudják használni. Ezért ezt a módszert ott használom (kb 30-35 helyen) ahol nem lehet ártani vele, legfeljebb kifizetni a közüzemi számláimat, vagy vásárol valamit a nevemben, természetesen úgy, hogy előtte ki is fizeti. :-)
Az érzékeny, például banki adatokat, jogosultságokat engedélyező azonosítók és jelszavak egyediek, de egy bizonyos logikára épülnek. Azaz a logika ismeretében fejben tudom újragenerálni az érvényes belépési adatokat.
Példa:
A banki jelszavak első négy karaktere a bank nevének mondjuk középső és utolsó két-két betűje, utána az irányítószám, vagy nekem evidens évszám, rendszám aztán a nevem angolul, majd a lakásom kaputelefon kódja.

A különféle email stb fiókok belépési adatai hasonlóan alakulnak ki, csak számomra logikus rendszerben kerülnek generálásra. Mások számára egyediek, nekem pedig nem kell megjegyeznem, csak a logikát.
ProsTata 2019.04.17 00:38:29
@munkanélküli informatikus:
Csak provokál! :-)
Amúgy nem kell hogy a felhasználó gépét törjék fel. Valószínűbb, hogy a hekkerek a különféle szolgáltatók adatbázisát támadják, nagyobb adatcsomagot lehet ellopni, amit aztán lehet árusítani. Azaz védhetem én a gépemet, ha ugyanazt az azonosítást használom több helyen, nagyságrendileg emelkedik a valószínűsége, hogy az illetéktelen kezekbe kerül.
Van olyan általánosan, kifejezetten nem biztonságosnak ítélt helyeken használt azonosítóm, amit így szereztek meg, de ezzel nem tudtak kárt okozni. Bekerült a lopott azonosítók sokmilliós adatbázisába is. A spam mennyisége nőtt meg, kaptam pár zsaroló meg csali levelet, amit azért lehetett orvosolni egy emailcím cserével.
A Magyar Nemzeti Bank, vagy inkább annak Fidesz-es elnöke, Matolcsy György vélhetően amnéziában szenved, és még mindig Nemzetgazdasági Miniszternek képzeli magát, holott már a Nemzeti Bank elnöke, és itt kicsit más feladatai lennének, mint volt gazdasági miniszterként. Legújabb elvetemült ötlete,…..
ProsTata 2019.03.13 11:43:57
@VadMacs:
Ha valamit nem akarsz megerteni, azt nem iis fogod.
Van abban nemi baj, amikoor az egyik legszociailtabb, kommunisztikusabb rendszer mellett ezzel kardoskodsz, hogy ezeket a nem tul hizelgo jelzoket az ellenervekre aggatod.
ProsTata 2019.03.13 11:46:17
@CleanYourRoom:
Ezt nem fogjak megerteni!
Ehhez agy kell es tapasztalat.
ProsTata 2019.03.13 11:49:39
@chrisred:
Nem tartanak pisztolyt a fejehez, de...
Momentan arrol van szo, hogy a gyerektelenek eloskodnek a rendszeren. Ketszeres haszonnal.
Egyreszt jobb eletszinvonalon elnek, majd nyugdijaskent szinten eloskodnek.
Tulajdonképpen az araboknak és a szlovákoknak köszönhetjük, hogy ma pálinkával koccintunk a vidéki lagzikban. Az ital pedig az első masszív alkoholistákat hozta magával. Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára ..
Ha nem ismernéd a sztorit, 2016-ban egy mentő minden figyelmeztető jelzést használva vonult egy helyszínre, miközben egy 16 éves lány a zebrán biciklijével áthaladt. A mentő elütötte, a lány életét vesztette. A történet nem ilyen egyszerű, máris mondom, miért...
ProsTata 2019.01.31 09:18:31
A rengeteg hozzászólást nem tudtam elolvasni, ha ismétlek, akkor sorry!
Egyik oldalról:
A Mentős hibázott, ez tény. Hibájának áldozata a 16 éves lány. Ha megnézitek a videót, akkor abban látszik, hogy a mentős minden kereszteződésnél, vagy ahol nem lehet belátni a szakaszt, ott lassít. Így kell. A megkülönböztető jelzést használó jármű vezetőjének a KRESZ szerint meg kell győződnie arról, hogy megadták-e az elsőbbséget. A hang és a fényjelzés önmagában kevés. Siketek is szerezhetnek jogosítványt.
Másik oldalról:
A 16 éves lány elkövetett lényegében minden szabálytalanságot, amit az adott esetben el lehetett. Talán kivétel, hogy nem volt tudatmódosító szerek hatása alatt. A baleset előidézésében tehát vastagon benne volt.
És van egy harmadik oldal!
Ismerte-e az áldozat azokat a szabályokat, amiket nem tartott be? Ha nem miért nem? Ha igen, akkor miért nem tartotta be? A mentős hibázott, benézte, nem vette észre stb. Ilyen hibák óhatatlanul előfordulnak és sajnos olykor nagyon sokba kerülnek. Minden értelemben. Mutassatok autóst, aki még nem nézett be soha egy forgalmi helyzetet, vagy táblát véletlenül!
A kerékpáros lány azonban nem ilyen jellegű hibát követett el! Vagy nem ismerte, vagy figyelmen kívül hagyta szándékosan az alapvető szabályokat! Ezt azért remélem súlyozta a bíróság. A szabályok nem ismerete sem mentesít.
És itt jön, hogy vajon a kerékpárosnak hol kellene megismernie a szabályokat? Nem gondolom, hogy otthon. Az iskolában. Az általános oktatás részét képezi-e a gyalogosokra és kerékpárosokra vonatkozó KRESZ szabályok? Tudomásom szerint nem! Nem a tanárok és az iskola a felelős, hanem az oktatási rendszer. Tudom túlterheltek a gyerekek, meg minden, de itt AZ ÉLETÜKRŐL VAN SZÓ!
És akkor egy oldalvágás a közúti rend őrei felé is!
Mikor kezdik el végre keményen (!) büntetni a szabályokat nagy ívben leszaró kerékpárosokat? Gondolom majd erre kapok néhány kellemes kommentet ettől az állatfajtól is. Mert azt gondolom, hogy a kerékpárosok ezen része ugyanolyan állatfajta, mint az autóval szándékosan szabályokat megszegő BMW-s, vagy Audis, vagy Suzukis. Mellékesen én sem mindig autóban ülök, alám kerül időnként moped és kerékpár is. Csak betartom a szabályokat! Itt is, ott is, de még gyalogosan is.
A kerékpárosok említett része (és mindig, most is tisztelet a kivételnek) látványos megvetéssel mér végig a bringáról, amikor pl. a Fővám térnél megállok kerékpárral a Közgáz előtti kerékpáros lámpa piros jelzésénél.
De láttam már balesetet is, amit kerékpáros okozott, majd a rohadék gyorsan eltekert az autók között. Én mentem utána kerékpárommal és hívtam rá a rendőröket.
Szóval itt általánosan is baj van! A kerékpárosok egy -sajnos- jelentős része önmagát teszi törvényeken felülivé és egyben donorjelöltté. Ez ellen csak egy módon lehet tenni, büntetéssel. Súlyos büntetésekkel! Ebből ért, semmi másból. Pl. kihelyezett kamerákkal, aztán 100 méter múlva lekapcsolni. Az autós félti a jogosítványát. A kerékpáros nem félti az életét.
A TV2 múlt pénteken jelentkezett be élőben Oszter Sándor házából, ahol a többmilliósnak tűnő kazán beszart, így a színművész és neje kénytelen volt 13 fokban négykezesezni a zongorán, kabátban, sapkában, kesztyűben, mint az állatok. Az ominózus kazánt gyártó cég nem hagyta annyiban a dolgot, és egy…..
ProsTata 2019.01.30 20:42:25
@Gödör Pöce:
Problem jeszty!
C24-esem volt, elnyűhetetlen darab, 25 éven át szolgált becsülettel. Az utóbbi időben kezdtek jönni problémák, természetes elhasználódás miatt, membrán és hasonló problémák. Egyébként sk karbantartottam.
Most egy Bosch kondenzációs kazánom van. A fogyasztási adatokat mindig nyilvántartottam, tehát amit írok, nem kamu!
Tisztán 35%-el kevesebb gázt fogyasztok úgy hogy a lakásban a termosztátot feljebb vettem 23,5 fokra, mert az jó. Nem volt semmi más energetikai felújítás, simán a meglévő rendszerre ment alapos mosatás után. Nagy lakásom van, 500 m3 a fűtendő tér, régi nagy ablakok stb-stb.
Ez a különbség napi átlag 4 m3 földgázt jelent. Ez 12 ezer forint/hó, egy fűtési szezonban 60-70 ezer forint.
Ha a kazán ára beleértve a karbantartási igényt, 7 év alatt megtérül és a komfort összehasonlíthatatlanul jobb folyamatosan melegít, a régi kazán szakaszos üzeme helyett.
Kicsit még zöldnek is érezhetem magam, hogy ennyivel kevesebb CO2-t küldök a légkörbe.
Nem bántam meg a cserét!
ProsTata 2019.01.30 20:51:32
@Donor:
Ez olyan, mint amikor a diesel autókkal riogatnak.
Ha rendesen karban van tartva a kocsi, odafigyelve kíméletesen használod, akkor a drága meghibásodások bekövetkezését jóval megelőzi az üzemanyag megtakarításból eredő haszon.
Pont így van ez kazánügyben is.
  A napenergia-hasznosítás egy meglehetősen szexi téma lett az elmúlt időszakban, nem véletlen, hogy mi is írtunk egy ilyen témájú cikket két hete. Viszont az utóbbi idők írásaiban szinte kivétel nélkül csak a napelemes rendszerekről írtak, írtunk, a napkollektorokról viszont egy szó sem esett, ami…..