Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ProsTata

0 bejegyzést írt és 1029 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Furdancs Blog Újabb pipa 2021.12.21 19:46:40
A múlt heti hőszigeteléses posztunk egész népszerű lett. Régi olvasóink tudják, hogy a Knauf Insulation évek óta támogatója a blognak, sokféle - részben az ő közreműködésükkel készült - hőszigeteléssel kapcsolatos írást közöltünk már az elmúlt években. Az is igaz, hogy jómagam ez alatt az idő alatt…..
Muszáj volt gyorsan elővegyük Mr. Furdancs 7 éves írását. Az van, hogy többen olvashatták már talán, hogy Németországban a katasztrófavédelem (Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe) megkezdte a lakosság felkészítését egy egészen szélsőséges forgatókönyvre, többek között egy…..
  Minden arab terrorista. Minden pap pedofil. Minden politikus korrupt. Ismerősek ezek? És persze ismerjük a zsidó, a skót, a szőke nős és a rendőrvicceket is. Sztereotípiáink javarészt negatívak, így értelemszerűen bántóak is lehetnek. No de mit lehet ezzel kezdeni?   A baloldali válasz mindig…..
ProsTata 2021.07.08 18:01:23
Előítélet = ELŐreÍTÉLET
Magyarul nem kell egzakt megállapítás, hanem tapasztalaton, vagy alapos, vagy (legtöbbször) hiányos ismereten alapuló ÁLTALÁNOSÍTÁS.
Többnyire bizonyíték sem kell hozzá és sajnos az információmorzsákkal igen jól irányítható.
Az ember fogékony az előítéletekre. Mindenkinek vannak előítéletei! Kérdés, hogy az előítélet "óvatosság" vagy gyűlölet szintű és itt nagy szerepe van a politikának, de erről még később ejtek pár szót.
Az hülyeség, hogy az előítélet valamiféle hatásos önvédelem bármi ellen. Csak hiszitek! Nevelt, vagy tanult folyamat a kialakulása. Akinek gyűlölet szintű előítéletei vannak az egyben irányítható!
Ha a cigányok bűnözők, akkor ki tudom-e zárni őket a közelemből? Ja egy jó kis holokauszt megoldás lenne? Ugye nem!
Nekem az ismerőseim, barátaim között vannak cigányok és arabok, zsidók sőt homoszexuálisok is.
Pontosan tudom rajtuk keresztül, hogy milyen akadályokkal és/vagy megaláztatásokkal kell szembesülniük a többség előítéletei, sztereotípiái miatt.
Az arab orvos, aki kezelését elutasítja az egyébként rászoruló / a zsidó, aki szeretteinek a sírjára horogkeresztet pingáltak, vagy a cigány vízvezetékszerelő, akinek az új munkahelyén minden este -amíg nem menekült el- el kellett számolnia a kiadott szerszámaival (másoknak nem) és akkor a homoszexuális (társasházban) tulajdonostársakról nem is beszélek, akikre ráhívták a homofób tulajdonostársak a rendőröket, amikor a testvére meglátogatta a kiskorú fiával...
Az előítéleteknek mindig több az áldozata annál, mint amin alapszik, mint aki alapot ad rá. Azokat is sújtom, akik nem szolgáltak rá.

Százával (ezrével?) kapcsolják le a pedofil fehéreket évente akik mindenféle nációjú gyerekeket rontanak meg az elmaradott ázsiai vagy afrikai országokban erőszakkal, vagy üveggyöngy fejében (tök mindegy!) és azon csak diszkréten hörgünk?
Bezzeg, ha egy fehér lányt megerőszakol vagy megöl egy "másik", akkor máris általánosítunk, hogy "azok" mind ilyenek.
Sajnos féreg mindenütt van. A férgeket el kell taposni, erre vannak a törvények és a hatalom. Ez nem oldja meg a kérdést persze, hiszen a férgek újratermelődnek, de az előítéletek sem oldják meg a problémát, sőt gyakran súlyosbítják azt. Ilyen világban élünk!
A hatalom a törvényeket tartassa be és torolja meg annak meghágását, ne előítéleteket gyártson az alattvalóknak, akik aztán a gyűlölet által igen jól irányíthatók!

És ha már a törvényeknél és a nemi erőszaknál tartunk, egy másik példa. Háborúk esetén fajtól és nemzettől függetlenül -ismeretlen arányban- a nemi erőszak, a kapcsolódó gyilkosságok, rablás szinte általános jelenség a megszállt területeken. Mert törvényen kívüli állapot van. Politikai irányvonaltól függ hogy az egyikről beszélünk, a másik oldalról meg nem.
ProsTata 2021.07.08 18:27:34
@6.Lenin:
"A tv-ben mutattak 1x egy kísérletet. Bizonyos típusú emberek közeledtek néhány hónapos csecsemőkhöz. Nem beszéltek, nem csináltak semmit, csak lassan közelítettek feléjük. voltak esetek amikor a csecsemő mosolygott, más típusú emberek esetében sírni kezdett. Minden kísérleti csecsemő azonosan viselkedett azoknál az embereknél. Akire sírvafakadtak, azoknál is mindegyik. azonosan viselkedett. Rövidre fogva nagyon keveset ismer az ember a benne lévő programokról, annak a szükségességéről, stb."

Nem tudom, ebből mit hoztak ki a "tv-ben" és Te mit akartál kihozni?
Ha a gyerek még nem találkozott kutyával, akkor attól legalábbis először biztosan fél. Ha számára idegen és a megszokottól teljesen idegen kinézetű emberekkel találkozik, akkor attól génjeiben kódolt módon ösztönösen fél. A félelmét sírással fejezi ki, és a sírás a biztonságos szülő hívása.
Ennek semmi, de semmi köze a valamiféle belénk kódolt előítélethez. Ezen az alapon az összenőtt szemöldökű szomszédra is előítéletei lennének! :-)
Ha egy kis faluba elmegy egy afrikai fekete, akkor azt is megnézik, sőt ahogy a mostani kurzus tanítja, tán még félni is fognak tőle. Mert szokatlan, ismeretlen, tehát félni kell tőle...

Előítéletekkel nem születünk, azokat tanuljuk, tanítják. Például a propaganda, a média... Tanulságos az a korábbi Index-videó, amikor a migráns kampány hajráján vidéki falvakban kérdezték meg az ott élőket.
Mindegyik szóról szóra mondta a betanult szöveget, hogy a migránsok megerőszakolják a nőket (sőt egy kb 80 éves hölgy személyesen is fenyegetettnek érezte magát) és elveszik a munkájukat (mondják a nyuggerek + nem vétlen munkanélküliek egyaránt), de egyébként meg nem akarnak dolgozni, csak élősködni, kiszorítani minket az országunkból...
És persze a regnáló kormány az egyetlen aki megmentheti őket.
Fel sem merül bennük a nyugdíjak értékvesztése, az egészségügyi ellátás problémája, hogy 30 km-t kell háziorvoshoz utazni... Mástól félnek és jobban!
Na az előítéleteket így lehet használni.

Ez az elvi alapja annak, hogy tiltják a gyerekek esetében a szegregációt.
Bevallom csak mostanában, a sokadik évad környékén kukkantottam bele az Észbontók című magyar kvíz-show néhány epizódjába (mert egy ismerősöm beszélt róla hitetlenkedve) és azonnal leesett az állam. Miután felszedtem a szőnyegről nem tudtam megállapítani, hogy mit érzek: egyszerre voltam ledöbbent,…..
ProsTata 2021.06.11 22:43:29
@Bankrator:
Ha az elso es az utolso betu a helyen van, akkor a tobbi betu akarhogyan ossze lehet keverve egy szoban, a szemed "kijavitja".

Ez egy kozismert torvenyszeruseg.
Az a városban élő ember, aki nem küzd a galambokkal, az ritka mint a fehér holló vagy legalábbis irigylésre méltó. Ha neked is sok bosszúságot okoznak a kis tollpárnák, akkor ezt  a cikket neked ajánljuk!..
Nos, még egy téveszme megdőlni látszik a Covid-19 elleni védőoltások „ártalmasságával” kapcsolatban, s hiába is kitartóak az oltásellenesek. A védőoltás felvevésével kapcsolatban vizionált apokaliptikus vízióik nem következtek be. Azt viszont el kell ismerni, hogy kitartóak és fantáziadúsak, s így…..
1864. november. A William T. Sherman tábornok vezette északi csapatok vasútvonalat rongálnak meg Atlanta térségében, hogy nehezítsék a déliek ellátását..
ProsTata 2021.02.08 10:45:06
@Gazz:

A "fölülről építkezéses" módszert tévesen írják fölülről építkezésnek.
Hivatalos neve a "födémemeléses technológia".
Több országban is kísérleteztek vele, de nem vált általánossá. Amennyi előnye volt, annyi hátránya is.
A dolog lényege, hogy először elkészültek az alapok, és egy fogadószint, majd egy teherhordó pillér (oszlop) csoport. Ezután a földön "kényelmesen" elkészült a monolit (helyszíni vasbeton) födém, célszerűen a legfelső. A födémen kihagyták a pillérek helyét.
A Szovjetunióban annyiban bonyolították meg a dolgot, hogy komplett szinteket szereltek készre.
Komoly hidraulikai rendszerekkel felemelték a födémet a megfelelő magasságba és rögzítették a pillérekhez.
Ezt megismételték sorban az alsóbb emeletekkel.
Előnye, hogy megtakarításra került a zsaluzás hiszen a fogadószinten készre szereltek mindent és a beton szilárdulása után emelték be.
Hátránya, hogy egy időben több (sok) hidraulika dolgozott az emeléskor. A rendkívüli teherbírású hidraulika rendszerek igénye és ennek összehangolása mm pontosan sokszor okozott gondot. Ne felejtsük el, az 50-es 60-as években számítógépes vezérlés szóba sem került.
Magyarország első ilyen födémemeléses épülete Budapesten a Goldmann György téren lévő BME 3000 adagos étterem-konyha. Ezt 1982-ben adták át.
Az építését legendák övezik. Nekem olyan számolt be róla, aki mérnökként részt vett a projektben.
Állítólag bolgár elvtársaink hozták a technológiát, amit ők is használtan a franciáktól vásároltak meg (leselejtezve?).
A födém emelése ahogy írtam fentebb rendkívül kényes művelet, minden hidraulikának pontosan egyszerre kell ugyanannyit emelnie az egyensúly miatt.
Hát ez nem sikerült. Az egyik hidraulika hibája miatt a csaknem teljes magasságban lévő födém oldalirányban megcsúszott és a mellette található V2 (Villamos kari épület) két külső pillérét súlyosan megrongálta. Nagy volt a pánik, hogy az alig 12-15 éves 7 emeletes épületet bontani kell. Végül a sérült pilléreket sikerült megerősíteni és a födém is a helyére lett emelve.
Csak mellékvágány, hogy pár hónapon belül bontják mind a két épületet, hogy a BME új Innovációs és Fejlesztési központja felépüljön.
Különösen nehéz volt összeválogatni a tíz legmeghatározóbb szatírát, ugyanis az angolszász országok esetében évente több is készül. Bár a britek mesterei a filmszatírának, az amerikai politika a világ legkönnyebb célpontja. A listában továbbá igyekeztünk olyan filmeket felsoroltatni, melyek…..
1959-ben kezdték építeni, és 1960 januárjában adták át Sztálinvárosban az első - kísérleti - panelházat, azaz előre gyártott vasbeton elemekből készült épületet Magyarországon. Mai körképünkben ezekről a szeretett, utált, de mégis megkerülhetetlen házakról lesz szó. 1975. július 10. Strandolnak a…..
ProsTata 2020.10.09 10:53:13
@fynndafrail:
Ahogy a József Attila lakótelepről készült postaládás sem panel. Az is nagyblokkos, de ha jól emlékszem salakbeton blokkokból.
Akartam ott lakást venni vagy 20 éve és egyik szakmám szerint építész vagyok. Innen az infó.
Annyiban viszont igaz a cikk, hogy ezen a lakótelepen több technológiával is építettek, panellel is. Később...
Pangea Légzuhatag Gödön 2020.09.01 23:43:13
2020. augusztus 29-én emberemlékezet óta nem látott vihar csapott le Göd és Dunakeszi környékére. A légzuhatagnak nevezett meteorológiai jelenség hatalmas pusztítást okozott, nyomában kidőlt fák, leszakadt vezetékek és megrongálódott épületek maradtak.  Az augusztus 29-i légzuhatag Felsőgöd és…..
ProsTata 2020.09.02 16:10:04
@Irbisz:
Majdnem eltaláltad az igazságot.
Először is a hirtelen lezúduló hatalmas eső túltelíti a csatornarendszert, a víz és (szerencsére) az erősen hígított szennyvíz visszatorlódik. A szélvihar miatt rengeteg hordalék, lomb, gally kerül a csatornarendszerbe, ami lassítja, vagy akár meg is gátolja a víz elfolyását.
Azaz a csatornarendszer kapacitásának csak töredékén üzemelt a vihar után. Nyilván -nem kis pénzért- a teljes érintett hálózatrészeket vizsgálni, tisztítani kell.
A társadalomszervezési elveknek két műfaja van: a „komoly” és a „karneváli”. Az utóbbi antikvitásig visszavezethető Dionüszosz/Bacchus ünnepkör, amely aztán más formában, de a középkorban feléledt karneválként, bolond ünnepként, amikor a szerepek felcserélődtek és a hatalmasok kikarikírozása nem…..
ProsTata 2020.09.02 07:52:11
Nem vagyok vallásos, de az akár bigott és számomra nevetségesen vallásos emberek hitét tiszteletben tartom... Nem sértegetem őket, nem bántom face to face a hitüket, a hitük tárgyát.
Még akkor is, ha ő nem így viszonyul hozzám, betolakodik ez életembe, arra befolyásra törekszik.
Egyszerűen nem foglalkozom vele. Úgysem győzném meg a hite ellenkezőjéről...
Ugyanezt tartanám normálisnak, ha momentán másban hiszek, vagy más vallásom van, mint a másiknak. Egyszerűen tiszteletben tartom a jogát, hogy más legyen, másban higgyen.

Én a Mohamed karikatúrákat otromba és ízléstelen dolognak tartom, mert a fenti elveket sértik. Sérti, hogy a hitük szerint a képi megjelenítése is tiltott és persze sérti tartalmában is.
Még akkor is otromba dolog, ha ezt valamiféle kölcsönösség alapján értelmezné valaki. Ez nem a "szemet szemért" elv területe. Már csak azért sem, mert ezzel azokat a hívőkbe is beleállok, akitől messze áll a radikalizmus, tisztességes állampolgárok, hasznos tagjai az engem is tartalmazó közösségnek.
Szóval a karikatúrák közzétételét szükségtelennek, károsnak tartom, ahogy tartottam először és másodszor is. Ugyanúgy, mint az ellenválasz ellenválaszának ellenválaszát.

Csakhát fanatikusok mindig mindenhol vannak. Minden vallásban, de akár a materialistákban és liberálisok között is.
Gyűlölöm a zászlóvivőket -bármilyen zászlókat lengetnek-, mindaddig amíg ezeknek a zászlóknak a jelentése bármilyen erkölcsi, vagy hatalmi felsőbbrendűség kifejezése.
Szerző: Harmat Árpád A világ legütőképesebb és legmodernebb hadseregeiben számtalan harckocsitípus szolgál, melyek közt hatékonyságban csak kis különbségek fedezhetőek fel: az orosz T-90, a francia Leclerc, a Dél-koreai Black Panther, a német Leopard 2A7, az amerikai M1A2 Abrams, a brit Challenger…..
ProsTata 2020.03.03 09:49:28
A@Jadeite:
A legtöbb kritikus találat szemből érkezik. Nem véletlenül minden tankon itt a legerősebb a páncélzata, itt a leglaposabb a szöge.
Ahogy "gtri" linkelt videóján is látod, a modern tankok már tele vannak pakolva érzékelőkkel. Sőt még kicsit becsapós is a videó! Nem a rakétát észleli először, sokkal előbb tudomást szerez a támadásról!
A mai harckocsik nagy távolságból, jellemzően 1,5-2 km körüli távolságból próbálják a célt megsemmisíteni. Ilyen távolságból a tisztán optikai célzás már megbízhatatlan, ezért lézeres távolságméréssel, sőt akár célmegjelöléssel stb dolgoznak.
Ezzel párhuzamosan azonnal érzékelik, ha célba vették őket. Már akkor védekezhetnek, amikor érzékelik a lézert.
Ilyenkor a torony azonnal a lézer irányába fordul. Ennek előnye, hogy találat esetén a torony front része a legjobban védett, másrészt azonnal válaszolhat a támadásra. Szintén opció, hogy azonnal ködgránátokat lő ki és helyet változtat. Egy páncéltörő rakéta a távolságtól függően nagyjából 3-5 másodperc alatt ér célba. Mindent összeszámolva körülbelül ennyi idő van védekezni. A modertn elektronika ilyenkor megfizethetetlen.
Az esetleg oldalról érkező találat így a torony front részével találkozik, illetve lejjebb a lánctalpak vonalában inkább rongálni tud (mozgásképtelenné tenni), mint kilőni. Ezért van az, hogy a harckocsizók szeretnek úgy támadni, hogy az oldalukat mutatják a magukat beásó ellenségnek és toronnyal rájuk fordulva tűz alatt tartják őket:
www.youtube.com/watch?v=putRj-2hP2Q

Visszatérve az előre helyezett motor védelmi értékére, annak elsősorban nem a nagy távolságból kilőtt kinetikus lövedékek ellen kell védeni, a fentebbiek alapján sem. Ez ellen is véd, de nem ez a fő cél! Az akár vállról indított kumulatív rakéták elleni védelemben van igazi szerepe. Ezeket gyakran optikai célzással küldik kis távolságról, ami miatt a védekezés lehetősége behatárolt.
A motor a Merkava-ban külön oltórendszert kapott és konstrukciója alapján a túlélő képessége lehetővé teszi, hogy visszavonuljon, mielőtt végleg leáll. A motor cseréje meg olcsóbb, mint a teljes harckocsi és főleg a személyzete.

Abban igazad van, hogy a Javelin és a hasonló elven működő páncéltörő rakéták ellen ellen a motort bárhova rakják, nem fog védeni. Ezek a rakéták a cél előtt felemelkednek és szinte függőlegesen csapódnak a harckocsiba, ahol a legvékonyabb a páncélzat, sőt speciális kialakításukkal a reaktív védelmet is kiiktatják:
www.youtube.com/watch?v=Ovxz1_hPJKQ
ProsTata 2020.03.05 16:42:51
@degreen:
Ha átütik a frontpáncélt, ami ugye a mai kumulatív lőszerekkel, vagy kinetikus rakétákkal is megoldható, akkor sem fog a farmotoros tank elsomfordálni a találat helyszínéről. Valószínűleg nem lesz aki elvigye...
Írtam fentebb, hogy a kinetikus lőszer, ami egy nagy tömegű fém nyílhegyhez hasonlítható, átmehet a motoron is. A Merkava azonban városi harcra is alkalmassá van téve, amihez a lövészek szállítása nagyon jó, fedezhetik a harckocsit és az őket viszont egy városi pozíció elfoglalásakor. Másrészt a városi harcban nem a kinetikus találat a jellemző, itt az egyeduralkodó páncéltörő fegyver a kumulatív rakéta. Ez ellen már nagyon hatásos a több rétegű páncélzat. Itt az egyik réteg a motor. A motort az izraeliek úgy tervezték meg, hogy sokat kibírjon. Először is az esetleges tüzet az oltórendszer eloltja és jó esetben a Merkava még ki tud hátrálni a szorult helyzetből. Ritkán marad ott. Vannak feljegyzések, hogy volt olyan Merkava, amelyiket megszórták és ennek ellenére vissza tudott vonulni három bekapott RPG-7-es találattal. Ámbár az én véleményem, hogy ehhez már nagy adag szerencse is kellett...
Nem tudom, mennyire ismered a kumulatív páncéltörő fegyverek működési elvét?
Az ilyen típusú leggyakoribb orosz RPG-7 csúcsán lévő gyújtó viszonylag kis ellenállásra is begyújtja a töltetet. Az ebben lévő töltet egy szinte plazma állapotú olvadt réz sugarat indít el, ami akár 600-800 mm tömör acélon is vidáman a másodperc ezred része alatt átolvassza magát. Teljesen mindegy a becsapódás energiája, akár kézigránátként is működik az elv. A rézsugár a harckocsi belterébe jutva pedig azonnal mindent meggyújt, ami éghető. Embert, üzemanyagot, lőszert. Ezért vannak ezek a látványos kiégések, robbanások.
Van a kumulatív fegyvereknek egy rákfenéje. A töltet begyulladásának pontosan akkor kell történnie, amikor az áttörni kívánt fémfelületen van a a gyújtó, mert a rézsugár ide van fókuszálva. Ha közben légrés van, akkor a légrésen túl jó eséllyel legfeljebb megpörköli a következő réteget, átütni már nem fogja. Ha egy mm-es acéllemezen akarsz átlőni vele, akkor már pár cm légrés esetén is a mögötte lévő valódi páncélzat gond nélkül elviseli a találatot!
A harckocsik oldalán, elején ezért akasztgatnak mindent kívülre, hiszen ez csökkenti a kumulatív fegyverek számára hatásos találati felületet.
Ezt azért írtam le, hogy érthető legyen:
Szintén feljebb linkeltem és magyaráztam, hogy a harckocsik akcióban és nyílt terepen az oldalukat szeretik felkínálni, ráfordított toronnyal. Ma nem jellemzők a II. vh-s frontális támadások. Vártosban azonban egy böhöm nagy tank nem tud kifordulni. Kénytelen szemből fogadni az ellenséget. A városi gerilla szemből ráküld egy kumulatív rakétagránátot a Merkavára. Annak frontpáncélját átüti, de azon túl a motortérben már nem rombol, legfeljebb tüzet okoz. Ezek a motorok még akár km-eket elmennek motortűzzel is, pláne, ha eloltja magát.
ProsTata 2020.03.05 16:43:05
@gigabursch:
Ezek T-72 esek a videókon. Ezeket végképp nem városi harcra találták ki. Őszintén szólva sajnálom azokat, akik ezeket vezetik, ha megérdemlik, ha nem.
Egy magányos fedezet nélküli T-72 a városban abszolút préda. Mint nálunk 56-ban a T-34-esek. Még csapatban is elég védtelenek, de mégis ez kínál több védelmet a számukra, ha együtt maradnak.
A fedezetet adhatják adhatnák gyalogos lövészek, vagy másik tankok.
A videókon valószínűleg "gyülekezési pontokon" támadják a felkelők a harckocsikat, vagy "pozícióban" voltak, valamilyen stratégiai jelentőségű kereszteződést, esetleg magaslatot biztosítottak többed magukkal.
A magaslaton lévőt irányított rakétával végezték ki, a városit simán optikai célzással semmisítik meg gyakorlatilag felülről. A T-72 felülről legendásan védtelen.
Nem nagyon tudok annál rosszabb indítást elképzelni, mint amikor valaki egy várva várt nyaralás első pillanataiban olyan csúnya balesetet szenved, hogy utána közel egy hetet kénytelen kórházban tölteni. Márpedig Ágnessel ez történt. A mi szerencsénk csak annyi az ő szerencsétlenségében, hogy mindez…..
ProsTata 2020.03.03 13:33:48
@Eugene Horse:
A kinti közellátás és a magán ellátás között közel sincs akkora különbség, mint Magyarországon!
A kinti magán ellátást is finanszírozza a török társadalombiztosítás. Tehát a betegnek csak a különbözetet kell fizetni, ami ráadásul nem nagy. A török egészségbiztosító által fizetett térítés a valós kezelési költséget tartalmazza, és nincsenek felső darabszám kvóták. Ezzel szemben Magyarországon az egészségbiztosító térítése sokszor még csak meg sem közelíti a valós kórházi költségeket és korlátozza az egyes kezelések számát.
Törökországban a kórházak versenyeznek, és versenyképes jövedelmet adnak a jó orvosoknak, nem bértáblák alapján kapnak jövedelmet. Még az is előfordul, hogy a magán szektorból csábítanak át felkapottabb orvosokat!
Az állami és a magánellátás között kvázi verseny van!
Törökországban a közkórházak gazdálkodnak a bevételekkel, nem pedig a hiányt próbálják túlélni.
Furcsa világ ez a mi általunk megszokotthoz képest.

A kinti "közkórházak" átlag kora 10-12 év körül van. Már ez önmagában óriási különbség a törökök javára. Ehhez tartozik a felszereltségük, ami szintén veri a magyar átlagot. A személyzet létszáma nem hiányos, felkészültsége minimum olyan, mint itthon.
Minden évben aktuális, ezért korábbi posztunk ismétlésével újfent figyelmeztetünk a vízórák és szabadban húzódó vezetékek szigetelésére, valamint a kint hagyott kerti szivattyú leeresztése - leszerelése, kerti csap elzárása is bőven aktuális. Mínusz tíz fok környékén megnövekszik a vízóra…..
ProsTata 2020.01.21 23:12:39
@Untermensch4:
Bocs, csak most olvastam...
A vezetékszakadás az az elektromos távvezetékekre vonatkozik? Nem értem!
Rettenetes fagyok? Merre? Ez még mindig egy enyhe tél. Van telkem-házam a Balatonon, Délegyházán és Budapesten. Erre még a -5 fok sem jött össze ezen a "télen". Normálisan már lenni kellett volna legalább néhány napig -10, vagy -12 foknak a sokéves gyakoriságot nézve.

De hogy válaszoljak is a kérdésedre...
A legkézenfekvőbb, ha a google-ban rákeresel a "csőfűtés" szóra.
Sokféle típus és teljesítményű kapható, méterre és meghatározott hosszben készre szerelve, külön termosztáttal, vagy azzal kompletten. Ha laikus vagy, akkor Neked a készre szerelt kell.

Ha ezzel akarsz vízvezetéket védeni, akkor a vezetékre tekered, vagy hosszában rögzíted (típustól függően) a fűtőszálat, aztán ráteszed a hőszigetelést.. Méterenként néhány W teljesítménytől terjed felfelé a teljesítmény.
A termosztát feladata, hogy csak akkor kapcsoljon be, ha meghatározott hőmérséklet esetén kapcsoljon be. Általában +5 fokra állítják, azaz ha ez alá esik a hőmérséklet, akkor kapcsol be.

A készre szerelt szett tartalmazza a fűtőszálat, egyik végén egy fix értékű (+5 fok) termosztáttal, másik végén a dugvillával. Rém egyszerű dolog. Nekem van kettő darab. 5 méteresek, a fügefámra tekerem, ha esetleg az időjárás előrejelzés ezt szükségessé teszi. Én ezeket védem, mert nem aknában vannak! :-)
Például:
www.ebay.com/itm/Electric-Heating-Cable-Automatic-thermostat-Water-Pipe-Freeze-Proof-Heated-Tape/323634799324?hash=item4b5a2322dc:m:mPc4IWjGolWbDz15sNrV94Q

De biztos szükséged van ilyenre?
ProsTata 2020.01.21 23:15:12
@ProsTata:
Bocs kicsit zavaros lett, zaklatás áldozata voltam írás közben! :-)
De azért remélem érthető! :-)
ProsTata 2020.01.21 23:21:16
@Untermensch4:
ebay.com

keresésbe:
antifrost heating cable

És válogathatsz! :-)
Az október 13-ai önkormányzati választás nemcsak a Fidesz bebetonozottnak hitt bástyáit döntötte le, nemcsak új ellenzéki alternatívák kaphattak vezető szerepet, de a magyar demokrácia is kapott egy újabb esélyt, hogy élhetőbb közélet alakuljon ki. Feltartanám a ságalapot pár a polgárok bizalmából…..
ProsTata 2019.12.20 12:39:50
@A kiló nem százat jelent.:
Taktikai hibát követtél el, Math0 kitiltása megölte a blogot! :-D
Mekkora pörgést csinált itt!
ProsTata 2019.12.20 14:55:42
@A kiló nem százat jelent.:
Na itt most vitába kell szállnom!
Amikor egy cég vezetője -legyen az állami, vagy magán- megtiltja egy bizonyos szint alatt, hogy önállóan kifelé nyilatkozatot tegyen, információt adjon ki bármiről (!) azt jogszerűen megteheti!
Semmiféle alapjogot nem sért, AMÍG CSAK arról van szó, hogy a hivatali ügyekkel, munkahellyel kapcsolatos dolgokról van szó.
Az hogy ő a herevasalásáról nyilatkozik a Lokálnak, nos azt valóban nem tilthatja meg.
Egy kivétel lehet, mégpedig a közszférában. Mondjuk vezető beosztású közalkalmazott, vagy tisztviselő esetében megtilthatják a politikai tárgyú nyilatkozatokat.
A váci esettel csak az a probléma, hogy egy olyan tiltás került kibocsátásra, ami kompetencia nélkül letilt mindent.
Erre egy élő példa:
Ha egy önkormányzati fenntartó cég vezetőjét megkérdezi a helyi, vagy akár országos média, hogy miért nincs meleg víz szolgáltatás egy tömbházban, akkor annak a megválaszolására kompetens személy szerintem a cégvezető, nem pedig az "istentuggya" mihez értő polgármester!
Ehhez miért kelljen a polgármester, engedélye? Miért is akar egy írásbeli nyilatkozatot ELŐRE engedélyezni a kibocsátás előtt? Többet tud a dologról talán? Nem! Kér egy igazolójelentést és abból összerak valamit és akkor de jó, hogy a polgimester mondta meg a tutit!
A váci polgármester részéről ez egy csúnya becsípődéses hiba, amit nem kellene tovább vinni a fideszes időkből!
ProsTata 2019.12.20 20:02:07
@BiG74 Bodri:
Ez most iróniának gondolom. Jól értem?
Ilyen nincs.
Ez a paranoia tipikus esete.
A politikus alkatú alvezérek nem várják meg az új vezetőt, ahogy tették ezt Újpesten, vagy Ferencvárosban.
Aki nem menekül, az lojális a munkájához, vagy az új vezetéshez, vagy mindkettőhöz. Természetesen az első ami fontos.
Beszélgetünk tegnap délután Gézával a magas részvételi adatok hallatán és úgy érezzük, ebből bizony inkább fideszes taknyolás lesz. De azért elég nagy hátast dobunk, amikor megjelenik az eredmény.  Alapesetben egy városból, egy eredményből nem célszerű messzemenő következtetéseket levonni. Ami…..
ProsTata 2019.11.12 17:21:17
@nemecsekerno_007:
Nem a gazdasággal van baj, hanem azzal, hogy szembehazudtok a népnek. Ha ez kiderül, akkor ne várjatok könyörületet, elküldenek benneteket a melegebb éghajlatra!
Nem is értem, egyszer már elzavartak benneteket, nem tanultatok belőle. Utána elzavarták "őket". Most megint hatalmon vagytok és még az előzőket is felül tudjátok múlni a lopásban, hazugságokban. Tényszerűen! Én is azt gondolom, hogy nem az ellenzékre szavaztak. Ahogy 2010-ben sem!
Ha pedig így van, akkor ne az ellenzéket hibáztassátok, győzelmüket csakis nektek köszönhetik.
Valami ellen szavaztak, most a Fidesz ellen.
Ezt kell tudomásul venni és tanulni belőle, ámbár nagyon sok bocsánatkéréssel tartoztok ebben az esetben... a szavazóknak!
ProsTata 2019.11.18 19:54:26
@Kánikula:
Tárgyi tévedés állapota áll fenn.
A polgármesteri és alpolgármesteri juttatások megállapítása az ALAKULÓ KÖZGYŰLÉSEN: törvényi kötelezettség!
Nyilvános volta: törvényi kötelezettség!
Minimális mértéke: törvényben rögzítve!
Pikó, vagy Baranyi Krisztina stb. juttatásai a törvényi minimumra vannak beállítva.

A fideszes média a polgárok tudatlanságára épít, hogy ezzel hergelje őket:
"Lám az első döntésük a saját fizetésük emelése..."
  A Média1.hu-t Szalay Dániel működteti Gárdonyban, és a médiapiac fejleményeit gyűjti össze. Tegnap este 19.01-kor például közölte, hogy „a cenzúravád visszahullott Baranyi Krisztináról, Ferencváros új polgármesteréről”. Az újdonsült kerületvezető ugyanis kifejtette: nem az ő munkatársa kérte,…..
ProsTata 2019.11.05 12:41:38
@Minden ballib bérretteg:
Mi igaz?
Ember!
Most kanalat hajlítotok? :-D
Ha sokszor elmondasz valamit, akkor még nem válik azzá!
Cenzorhölgy! :-D
ProsTata 2019.11.05 12:50:39
@Minden ballib bérretteg:
Megint előre szaladtál és ez már komikus.
Tehát ki és hol állította RAJTAD KÍVÜL, hogy az önkormányzat irodavezetője Bácskai embere?
Itt az állítás az, hogy rendszerszerű cenzúra folyt!
Ezzel nem tudsz mit kezdeni, semmi sem drága, még a szerencsétlen irodavezető becsületébe is belegázolsz! :-)
Tudod hogy hívják amit csinálsz?
Csúsztatás....
Mindig egy kicsit hozzáteszel a tényekhez, amit lehet másképpen magyarázni, vagy a vitapartnernek tulajdonítod és vitatkozol vele! Természetesen győztesként kerülsz ki! :-D
Az egyik legkedveltebb íz a joghurtoknál a sárgabarackos. Szinte mindenki szereti ezt az ízgazdag gyümölcsöt és joghurtba keverve is imádjuk. Jelenlegi tesztünkön az országosan kapható 13 kajszibarackos joghurtot vakteszteltük és tényleg nagyon finom joghurtot találtunk...
Saláta- és Paksfóbiával válaszoltunk az 1986-ban a Csernobilban történt atomkatasztrófára. Persze több napos késéssel...
ProsTata 2019.11.02 19:57:53
Elég részletes élményeim vannak 1986-ról, ezen belül is a csernobilban történtek hatásáról itthon.
Frissen diplomázott fiatalként éppen katona voltam. Akkoriban az volt a "szokás", hogy minket tartalékos tisztképző kiképzőbázisokra vittek, ahol a kötelező idő letöltése után tartalékos tisztként (többnyire hadnagyi rendfokozatban) engedtek haza. A kiképzés rendszerint valamilyen szakirányban folyt, ami nem feltétlenül állt összhangban a már megszerzett diplomával... :-)
Szóval nekem sem, így kerültem egy bázisra, ahol lézer-optika-infra témákban okítottak és én egyébként élveztem.
Viszonylagos szabadságunk és jólétünk része volt, hogy volt műszerszoba és ahhoz szabad hozzáférésünk. Nos a történet itt kezdődik...
A műszerszobában volt geiger müller számláló is. Igazi Szovjet, hadseregben rendszeresített gyártmány. Ez úgy működik, hogy egy fülhallgatóban kell figyelni a percenkénti "koppanások" számát. Ha jól emlékszem, akkor a normál háttérsugárzás 6, vagy 16 (?) koppanás volt.
Természetesen a híreket mi is hallottuk, a suttogópropaganda eljutott hozzánk nagyon hamar. Voltak egyéb jelek is. A laktanya étkezdéjében iszonyú mennyiségű salátát szolgáltak fel. Mindenhez... Aztán már ezt is fokozták, nagy vajlingokban állandóan, minden étkezéshez ki volt téve, még a mákos tésztához is! :-D
Szóval adott volt a lehetőség, hogy magunk ellenőrizzük, hogy mi az igazság, a nyugati forrásokból érkező "rémhírek", vagy a hazai meglehetősen szűkszavú "beszámolók egy kisebb erőművi balesetről".
Először a háttérsugárzást mértük. Nagyjából a négyszerese volt a normálisnak a mérés időpontjában. A pontos dátumot már sajnos nem tudom. Következett a laktanya focipályájáról hozott fűvel. Nos ez már azért durvább volt, de még messze az akkor belénk sulykolt veszélyességi (vagy egészségügyi? Katonaságnál nem biztos, hogy ugyanaz!) értékektől.
Következett a mákos tésztához felkínált saláta. Ez valamivel a fű értéke alatt volt, hiszen ezt vélhetően megmosták, de azért jelentős mértékben sugárzott.
A korábbi méréseket sikerült titokban tartani, de ez utóbbi természetesen gyorsan kiszivárgott. Óriási balhé lett belőle. Jött a politikai tiszt, a laktanya parancsnok, mindennel megfenyegettek minket... Akkoriban ezek a fenyegetések bizony reális megvalósulási eséllyel kecsegtettek. Szerencsére a parancsnokhelyettes (aki a kiképzésért volt felelős) elég felvilágosult volt és nem szemellenzős komenista. Pártunkra ált, megúsztuk egy nagyon szigorú ejnyebejnyével, elvették a műszerszoba kulcsát és egy hétvégén nem mehettünk haza, de a laktanyából sem mehettünk ki. Kénytelenek voltunk tiroli szexfilmeket nézni... :-D
Ádám belefutott a kamunak bizonyult asicsfutocipo.com-ba, amit már 2017-ben sikerült egyszer letiltatni, de a kommentek alapján látszik, hogy pár hónapja újra szedi áldozatait. A kamu webshopos csalásoknak nagy hagyománya van, a végén még örülhetünk, ha csak a termékért fizetett pénzt buktuk és nem…..
Szinte mindannyiunk találkozott már valamilyen módon követeléskezelő cégekkel - és általában nincsenek jó tapasztalataink velük. Ennek számos oka van, ma azokat a jogi trükköket veszem számba, amiket az adósokkal szemben "bevetnek" azért, hogy a követeléseket érvényesítsék, igen, sokszor az…..
ProsTata 2019.09.20 22:58:11
@bigmac:

Az (1) bekezdés önmagában tiszta válasz, csak nem érted, vagy nem akarod.

Kicsit akkor vonatkoztassál el tőle. Na a jogi bikkfanyelv, hanem a józan ész irányába. Kaptál már valaha meghatalmazást? Például közgyűlésre a szomszédtól. Ha közokiratban meghatalmazol valakit a képviseleteddel, vagy átruházod egy jogodat (például a bankszámládhoz), akkor az teljesen rendben van. Ez is.
Az adósság és a követelés egy vagyoni dolog, amely örökölhető, a törvényt betartva adható-vehető.
Én konkrétan már vásároltam követelést banktól, pontosan tudom ennek menetét. Onnantól nekem tartozik, nem a banknak. Minden jogát, ami volt a banknak én birtoklom, a szerződésetekben a bank helyébe lépek.
Ez nem új, hanem nagyon régi dolog. Ha szépirodalmi művek "adósságlevelei" váltói pont így működtek. Ha valaki látta értelmét, akkor felvásárolta xy váltóit (adósságát) és érvényesítette.
ProsTata 2019.09.22 00:58:58
@bigmac:
Te egy nagyon megkeseredett és ráadásul tudatlan emberke vagy!
Az ilyenek a követelésbehajtók tipikus áldozatai... Ugye jól gondolom?
Az ügyvédnő elmondta a tutit! Nekem befektetés, az adósnak menekülés.

És hát igen... Az adós az én esetemben pont olyan korlátozott felfogóképességű volt, mint Te!
A 22 milliósra hízott banki adósságát letudhatta volna, amit megvásároltam. Megvolt rá a konstrukció.
Az ingatlan, amire felvette a hitelt, üresen állt. Már elmenekült a hitelezőktől? Az ingatlan aktuális értéke 12 millió volt, amikor megvettem a hitelt 7 millióért. Csak apró mellékzönge, hogy egyetlen, ismétlem egyetlen részletet sem fizetett a banknak és még két végrehajtás volt folyamatba ellene különféle tartozások miatt, melyek ugyanerre az ingatlanra voltak terhelve, plusz évek óta nem fizetett egy kanyi közös költséget sem.
Megpróbáltam megegyezni vele, mondjon le az ingatlanról a javamra, cserébe én kifizetem az adósságait és elengedem amivel a banknak (illetve már nekem) tartozik.
Csak hát olyan volt, mint Te és "jobban tudta" a jogait, a törvényt...
Aztán belefutott a pofonba, árverezték az ingatlant... Persze az adósságának csak egy része folyt be, innentől vonják a nyugdíjának 30%-át is haláláig, aztán még az örököse is fizethet.
Na most akkor én élősködtem, vagy ő volt hülye?
ProsTata 2019.09.22 01:05:53
@drbakonyililla:
"Mondjuk van egy 10 millió követelés, amit ő 2 millióért vesz meg, így neki megéri megegyezni mondjuk 6 millió forintban, így az adós is nyert 4 milliót mellesleg... "
Kedves Ügyvédnő!
Pontosan így történt (volna)!
Csak hát Magyarország az önsorsrontó emberek hazája...
A napokban ismét sok hír jelent meg az energiaitalokkal kapcsolatban, a spektrum a mindmeghalástól a teljes biztonságosságig terjedt. Ideje egy kicsit rendet rakni a témában...
ProsTata 2019.07.29 17:40:47
@whatisevenworse:
Elvétve előfordul, a napokban vettem a TESCO-ban. Lengyel gyártású Monster volt, magyarra átmatricázva.
Egy új íz volt, gondolom promóban tesztelték a közönséget. Azóta lehet kapni magyar kiszerelésben, természetesen taurin nélkül.
ProsTata 2019.07.29 19:51:52
@stower:
nincs a véleményeddel népszerűségi probléma. Csak nem tudom ezzel mit akartál mondani? Mióta az ember kiemelkedett az állatok közül, tudatosan KERESI a függőséget.
A függőség egyidős velünk, legyen az alkohol, vagy különféle tudatmódosító hatóanyagokat tartalmazó növények.
Sanyi szerencsére nem épp hetekig nyaralt, vagy dobta ki olvasatlanul a cetlit, ami az ajtajában várta. Egyébként feltörte volna a végrehajtó anélkül, hogy ellenőrzi a tulajdoni viszonyokat? Kérdéseinket feltettük volna a végrehajtó cégnek is, hogy mégis ilyen esetben mi a…..
ProsTata 2019.07.04 18:56:12
Pár végrehajtáson már túl vagyok, mondjuk én kértem ezeket az adósok ellen.
Szóval nem értem a dolgot.
Végrehajtást kérni egy ingatlanra csak jogerős bírósági végzéssel lehet, vagy az azzal kvázi egyenértékű közjegyzői okiratba foglalt szerződés alapján.
Ezt bejegyzik az ingatlan tulajdonlapjára. Az adósság forrása tök mindegy, lehet az be nem fizetett telefonszámla.
A végrehajtási terhet a bírósági végrehajtó jegyezteti be és ő is vetetheti le róla, ha az adósság kiegyenlítésre került, vagy az ingatlant az adósság vagy annak egy része fedezeteként elárverezték. Utóbbi esetben törvény rendelkezik, hogy az ingatlan TEHERMENTESEN KERÜL az új tulajdonos nevére az ingatlan nyilvántartásban.
A végrehajtás alatt álló ingatlan bármilyen hasznosításából származó bevétel a végrehajtót illeti meg, aki a járulékok levonása után egy előzetesen rögzített arányban (felosztási terv) szétossza a hitelezők között, ha több ilyen van. Amennyiben az adós eltitkol például bérleti díj bevételt, akkor bűncselekményt követ el, nem szabálysértést!
Hitelezőnek a bevételek szétosztásánál az esetben az számít, akinek jogerősen bejegyzett végrehajtás alatt álló követelése van.
A végrehajtás alatt álló ingatlannal nem rendelkezik az adós, nem adhatja el. Erre csak abban az esetben van lehetősége, ha a bírósági végrehajtó ezt engedélyezi, azaz a tartozás és annak kamatai, végrehajtó jutaléka maradéktalanul kiegyenlítésre kerül.

Na innen nem értem. A végrehajtó közreműködésével lett tehermentes az ingatlan a poszter esetében. Akkor miért jelent meg a végrehajtó?
A végrehajtó NEM TÖRHETI FEL az ingatlant, nem lakoltathat ki, csak ha egy új, árverésen nyertes tulajdonosnak kell birtokba adnia. Ha van ingatlan tulajdon, akkor nincs szükség ingóságok zár alá vételére...
Van egy sejtésem...
Lehet, hogy közben egy másik végrehajtási ügy vált jogerőssé, amiről az adós (korábbi tulajdonos) nem tájékoztatta a vevőt. Sőt valószínűleg még a bírósági végrehajtó is más.
A poszter " egy éve vásároltam meg a lakást" meghatározása kicsit nagyon pontosításra szorul... Így lakást nem vásároltam, nem tudom ennek mi a folyamata? Gondolom itt nem a szokásos ügyvédhez megyek és szerződünk, lefoglalózom játék folyik, hanem ügyvédi letét stb-stb... A vásárlás és birtokba adás napja ilyenkor gyakorlatilag a végrehajtási jogok levételének a dátuma lenne. Már ha ésszel szerződtek...
Ez akár hónapokig is elhúzódhat ismerve a magyar végrehajtók működésének sebességét.
Közben meg bármi lehet.
Szerintem egy lehetséges scenario az alábbi...
Adósnak van egy csomó végrehajtás alatt álló adóssága és egy az adósságnál valamennyivel értékesebb ingatlana. Közben folyik a többi, vevő és végrehajtó elől eltitkolt egyéb tetemes adósságok miatti eljárás (ez akár egy évig is eltarthat, sőt). Az adásvétel megtörténik, a már végrehajtás alatt álló adósság megtérül, a tulajdonos még örömmel birtokba veszi az ingatlant, az adós a különbözettel lelép gyorsan. Ha nem tenné így, akkor az ingatlanból semmi vagy sokkal kevesebb pénz maradna neki. Aztán időközben megjelenik a nem kicsit figyelmetlen másik jogerőre emelkedő végrehajtási ügy.
Végül is szerintem a poszternek kellemetlenség, de nem kell aggódnia, ha nem bizonyítható, hogy rosszhiszeműen közreműködött egy adósság fedezetének az eltüntetésében. Azzal, hogy jogerősen tulajdonjogot szerzett az ingatlanban, védetté válik, ha az előző feltétel megáll. A következő hitelező elkésett...
Az meg tényleg szerencse, hogy megtalálta a papírt.
A végrehajtónak meg toll a seggébe!
ProsTata 2019.07.04 19:01:15
@Sancho12:
Más a bejegyzett adósság és más ha végrehajtási jog van rá bejegyezve.